|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2731 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Dieta kopenhaska
Potrafisz przeczytać menu diety kopenhaskiej, to pewnie i potrafiłabyś też przeczytać regulamin forum jeśli by Ci się chciało. To jest po pierwsze głodówka a nie dieta, bo dostarczasz mniej kalorii niż organizm potrzebuje do przeżycia (BMR możesz tu policzyć - http://www.e-diagnoza.pl/kalkulator/17/Kalkulator-BMR/) Na tej diecie dostarcza się średnio 600-1000kcal na dobę max. Po drugie nie spalasz na tej "diecie" tłuszczu tylko mięśnie i wodę (stąd ubytek wagi i szybkie jo-jo), po trzecie po 2 tygodniach takiej diety metabolizm jest spowolniony do granic możliwości, a stan organizmu tragiczny. Dlatego właśnie o takich dietach tutaj nie piszemy, tylko na podforum "krzywe zwierciadło" co pisze wyraźnie w regulaminie....
P.S. Jeśli chcesz pozbyć się tłuszczu polecam poczytać ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=342994 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=666690 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=195668 i cytat z jednego z linków które Ci podałam: "7. Czy głodówka pomoże mi schudnąć? NIE! NIE! NIE! Dziewczyny przestańcie wierzyć kolorowym magazynom, przestańcie wierzyć w mity. Co zrobić, aby schudnąć? Większość odpowie - mniej jeść... tak, ale powinien być to lekki ujemny bilans od zapotrzebowania (początkowo ok. 10-20%), a nie drastycznie ograniczanie kalorii. Owszem chudniemy, ale... poziom tłuszczu pozostaje TAKI SAM, albo jest nawet WYŻSZY po takiej kuracji! Na początku leci woda, a następnie nasz organizm zaczyna spalać mięśnie (są cięższe niż tkanka tłuszczowa). Co gorsze w ich miejsce odkładany jest tłuszcz, a utrata mięśni pociąga za sobą kolejne konsekwencje... pokarm i tkanka tłuszczowa spalane są w mitochondriach, a te występują właśnie w... mięśniach. Następuje szok dla organizmu, przemiana materii jeszcze bardziej spowalnia. Tłuszcze zaczynają wędrówkę w krwioobiegu. Nie mogąc znaleźć sobie odpowiedniej ilości "piecyków"- zostają jedynie lekko nadpalone. A wędrujące nadpalone komórki tłuszczowe, tzw. kwaśne ciała ketonowe - są przyczyna tragedii - zakwaszają krew, utrudniają prace licznym enzymom, wpływają na prace mózgu i układu nerwowego - zaczynają się bóle, zawroty głowy, stajemy się nerwowi, często pojawia się depresja. Powstała sytuacja jest groźna dla naszego zdrowia - wtedy nadchodzi czas na interwencję mózgu. Poprzez wydzielania najróżniejszych substancji pobudza nasze zmysły: widok i zapach jedzenia będzie nie do zniesienia, wydzielana jest duża ilość różnych substancji pobudzających nasz apetyt na cukry oraz na tłuszcze. Efekt jo-jo jest murowany. Każda, dosłownie nawet najmniejsza porcja pokarmu zostanie zgromadzona w postaci tłuszczu - organizm wróci po pewnym okresie do normy, ale jeszcze długo będzie pamiętał co go spotkało. Do tego dochodzą problemy z cerą, włosami, paznokciami... Warto? Głodówka jako sposób na oczyszczenie organizmu to zupełnie inna hisoria..." "9. Byłam na diecie 1000kcal, ale nie chudłam, teraz jestem na 800kcal, a waga nadal stoi, pomóżcie! Im mniej kalorii jesz, tym bardziej zwalnia Twój metabolizm. Gdy jesz więcej, Twój organizm spala więcej, gdy jesz mniej, spala mniej. Paradoksalnie można odłożyć dodatkowy zapas tłuszczu na dietach niskokalorycznych, nie sposób natomiast trwale na nich schudnąć. Dieta niskokaloryczna nie tylko że spowalnia spalanie, dodatkowo powoduje utratę mięśni. To z kolei mocniej jeszcze spowalnia metabolizm, utrata wagi zatrzymuje się i pomimo iż jemy mniej i mniej uparty tłuszcz nie znika. Co gorsze, każda zjedzona nawet przypadkowo nadwyżka kalorii zamieniana jest na tłuszcz, gdyz głodzony organizm stara się tworzyć zapasy na ciężkie czasy jakie sami mu zapewniamy. Spalanie tłuszczu poprzez próby zagłodzenia go (i siebie) jest wysoce nieefektywne i zabójcze dla organizmu. Znacznie lepszą metodą jest zastosowanie niewielkiego deficytu kalorycznego i wysokiej dawki ćwiczeń - ćwiczenia pozwalają spalić znacznie więcej tłuszczu niż głodzenie i nie generują reakcji obronnych organizmu w wyniku których magazynowany jest tłuszcz jak to ma miejsce przy głodzeniu. " ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
![]() Obecność tłuszczy zwłaszcza podczas diety jest niezbędna. Nie tylko w nabiale.
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2013-02-18 o 09:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2732 |
Raczkowanie
|
Jestem 4 dzień na tej diecie, czuje się dobrze, schudlam juz 2 kg, zauwazylam pierwsze efekty po 3 dniu, Zmniejszyły mi się boczki, brzuch był troche mniej "napompowany", i troche zeszlo mi tkanki tłuszczowej nad kolanami. W 4 dniu widze juz zmiany na lepsze na twarzy, na rękach, a przede wszystkim jest już lepiej zaznaczona talia, a brzuch juz nie rzuca się na pierwszy plan. W spodniach, w których czulam sie nie aktrakcyjnie, dzisiaj wyglądam lepiej.
Doskwiera mi jednak brak soli w posiłkach. Już nie tęsknie tak za słodkim smakiem jak za słonym! Posiłki bez soli są wstrętne. Sałata z cytryną i olejem, szpinak, mięso bez soli koszmar. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2733 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2734 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2735 |
Rzabbocop
|
Dlaczego zeszła woda?
- bo odstawiłaś sól która zatrzymuje wodę - bo przestałaś praktycznie jeść węglowodany, których kazdy gram zatrzymuje 3g wody - bo zmniejszyła się zawartość jelit, której większość stanowi woda przez te kilka dni zeszło może 100-200g tłuszczu a taka ilość nie jest widoczna w lustrze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2736 |
Zadomowienie
|
Najgorsze jest to, że jak zaczniesz jeść normalnie to te stracone kilogramy wrócą z nawiązką... Zastanów się czy warto tak katować swoje ciało.
![]() |
#2737 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
nie zamierzam jesc normalnie po tej diecie, ale stopniowo wprowadzac niskokaloryczne posilki i zwiekszac je co 2-3 dni, po tygodniu od diety zaczne cwiczyc, zeby dalej spalac tkanke tluszczowa w chwili obecnej czuje sie rewelacyjnie i poki co nie mam zadnych oslabien z powodu diety ale to dopiero 5 dzien ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2738 |
Zadomowienie
|
Ta dieta to głodówka. Jeżeli organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości pożywienia to zaczyna magazynować tłuszcz na gorsze czasy. Ty nie palisz tłuszczu, a tracisz wodę. Po tej diecie możesz jeść nawet zdrowe posiłki, ale i tak będzie jojo bo zwiększysz ilość kalorii. Chyba że planujesz nadal głodować to wtedy łatwa droga do anoreksji, czego Ci oczywiście nie życzę... Ile masz lat?
![]() |
#2739 |
Raczkowanie
|
28
jezeli po zakonczeniu diety zaczne stopniowo wprowadzac po 200 kcl do posilkow co drgi dzien i zaczne cwiczyc po pol godziny to tez dojdzie do efektu jo-jo? Edytowane przez mokah Czas edycji: 2013-02-22 o 07:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2740 |
Zadomowienie
|
![]() |
#2741 |
Raczkowanie
|
nie, spoko ![]() zaczelam ja spontanicznie, w sobote wieczorem przeczytalam o niej w internecie a w niedziele od rana juz wprowadziłam w zycie, teraz stopniowo dowiaduje sie o niej ciut wiecej, ale ja nie mam takich objawow jak wiekszosc dziewczyn wypowiada się na forum, ogolnie musze schudnac bardzo szybko wiec ta dieta bardzo mi odpowiada traktuje ja jako wstep do normalnej diety i zmiany sposob odzywiania, mam zamiar wytrwac te 13 dni i nie poddawac sie, teraz poznalam osobe ktora nie ma po tej diecie efektu jojo takze motywuje mnie to do dokonczenia tej diety |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2742 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() Jak się obetnie kalorie trochę, to powstaje deficyt i organizm sięga po zapasy tłuszczu. Jak się obetnie poniżej BMR to organizm jest w stanie klęski głodu i będzie robić wszystko, żeby przeżyć, będzie się bronić jak może, już po pierwszym dniu obniży metabolizm o 20%, zamiast tłuszczu będzie spalać głównie mięśnie bo kilogram tłuszczu do utrzymania potrzebuje jedynie kilka/naście kalorii na dobę podczas gdy kilogram mięśni, nawet jeśli tylko leżymy i pachniemy potrzebuje na dobę około 120 kcal. Po takiej diecie więc jeśli metabolizm spadnie Ci łącznie o około 40% i spalisz 2-3 kg mięśni, to Twoje zapotrzebowanie kaloryczne będzie o ładnych kilkaset kalorii niższe. Odbudowanie takiej ilości mięśni zajmie Ci około roku ciężkich treningów i odpowiedniej diety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2743 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez mokah Czas edycji: 2013-02-26 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2744 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny
![]() Czy ktoras z Was jeszcze jest na diecie, albo niedawno skonczyla i chce sie podzielic wynikami i wrazeniami? ![]() Ja dzisiaj jestem pierwszy dzien. To moje drugie podejscie do tej diety, pierwszy raz zrobilam ja w calosci ladnych pare lat temu w liceum i bylam bardzo zadowolona z efektow. Dlugo sie utrzymywaly, niestety zaniedbalam po dluzszym czasie sposob odzywiania i kg przybylo. Zdecydowalam sie na ta diete jako wstep do dalszego, dlugosieznego planu zmiany nawykow zywieniowych. W zeszlym roku przez 7 miesiecy zrzucilam 9kg i wreszcie czulam sie swietnie we wlasnym ciele. Bylo to spowodowane racjonalna i zbilansowana dieta i cwiczeniami fizycznymi, Niestety przez zime kompletnie mi sie powinely nogi, wrocilam do niektorych zlych nawykow, podjadalam slodycze no i wiadomo, jak to zima, mniejsza ilosc ruchu. Pozatym zmienilam prace na siedzaca :/ Takim cudem przybralam przez zime 4kg, ktorych teraz chce sie szybko pozbyc. Potem wroce do swoich zdrowych przyzwyczajen. Pewnie mnie tu zaraz niektore przeciwniczki tej diety zmiazdza, ale potrzebuje takiego motywacyjnego kopa, bo bez niego, po prostu nie mam motywacji. O dziwo jak jestem szczupla, to chetnie sie zdrowo odzywiam i cwicze. Ale po tym zimowym okresie, kiedy mnie przybylo, tylko narasta we mnie frustracja tym spowodowana i jeszcze trudniej mi sie wziac do dzialania. Dlatego sie zdecydowalam na kopenhaska, bo wyniki widac bardzo szybko. I uwazam mimo wszystko, ze lepiej dla mnie, jezeli teraz sie odchudze przez "niezdrowa" diete, niz nie robic ze soba nic. Dlatego bardzo prosze o nie besztanie mnie tutaj na forum, ze ta dieta jest bezsensowna, bla bla bla ![]() Za to bardzo chetnie przyjme konstruktywne porady i wsparcie od innych wizazanek ![]()
![]() |
#2745 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() http://mokah-blog.blogspot.com/ ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- :"I uwazam mimo wszystko, ze lepiej dla mnie, jezeli teraz sie odchudze przez "niezdrowa" diete, niz nie robic ze soba nic. Dlatego bardzo prosze o nie besztanie mnie tutaj na forum, ze ta dieta jest bezsensowna, bla bla bla bo nie dlatego tutaj jestem." też tak sądze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2746 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje ![]() ![]() Ja dzisiaj dzien 2, ale jest naprawde ok ![]() nie waze sie jeszcze, poczekam jeszcze z 2 dni moge zapytac z jakiej wagi schodzilas? ja na poczatku diety wazylam 60.5kg jeszcze pol roku temu wazylam 56 :/ ![]() i ciekawa jestem do jakiej wagi dojde mam 164cm
![]() |
![]() |
#2747 |
Raczkowanie
|
na poczku diety ważyłam 58-9, teraz waże 52-3 kg, ale nie sama waga mnnie interesuje tylko wymiary, chce mieć fajnie zaznaczone wcięcie w talii i szczupłe uda, także dieta to tylko wstęp do mojej wymarzonej sylwetki
![]() trzymam kciuki za Twoja diete ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2748 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wow, swietnie, gratuluje ![]() ja co prawda mam ladne wciecie w talii, ale za to oponka mnie wykancza, no i uda tez :/ wiec jak tylko skoncze diete, to dodatkowo do zdrowej i zbilansowanej diety chce dolaczyc cwiczania 4 x tyg Myslalam o cwiczeniu z Ewa Chodakowska, bo wszyscy tak zachwalaja ![]() ![]() A za 3,5tyg lece do Barcelony na urlop, wiec motywacja jest, zeby sie wbic w zeszloroczne bikini ![]() (Dzien 3)
![]() |
![]() |
#2749 |
Raczkowanie
|
i jak wytrzymujesz diete?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2750 |
Raczkowanie
|
zazdroszcze ![]() dzisiaj moj 5 dzien - jest naprawde ok bardziej mam po prostu "ochote" na jakis przysmak, niz faktycznie chodze glodna wczoraj np. wrocilam po pracy do domu, przygotowalam sobie salatke owocowa, ktora byla na kolacje i jak ja zjadlam, to juz nie wcisnelam jogurtu ![]() za to poranek dzisiaj bez kawy (byla marchewka) ciut ciezki ale za to wlazlam dzisiaj na spokojnie w spodnie z zeszlego sezonu (z przed zimy) bez zadnego problemu. A jeszcze 2 tyg temu nie bylo o tym mowy ![]() ale nie wiem jak to w kg, bo nie wazylam sie jeszcze od poczatku diety zwaze sie po tygodniu jakie plany na "po dietowe dni"? masz jakis plan na to, co i jak bedziesz jadac? P.S. Jeszcze raz gratuluje ![]()
![]() |
#2751 |
Raczkowanie
|
przeżyłam diete zaraz ide spac, żeby juz nie myslec o jedzeniu a jutro 2 kanapki wasa z pomidorem + jogurt naturalny mały to na śniadanie
na obiad kurczak z papirusa, mix sałaty roszponka itp.. , pomidor na kolacje chudy twarożek ze szczypiorkiem, może potem marchewka plan jest taki, ale co życie zweryfikuje... ![]() juz nie mam ochoty na slodycze i podjadanie krakersikami, chipsami itp. odpuściłam to sobie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2752 |
Raczkowanie
|
mam nadzieje, ze po diecie tez mi przejdzie ochota na przekaski
chociaz jak wczoraj mialam wieczor filmowy, to nie powiem, ze nie mialam ochoty na jakies chipsy/popcorn czy cos slodkiego hehe ale na razie twardo sie trzymam ![]() a Twoj plan zywieniowy na 5 ![]()
![]() |
#2753 |
Zadomowienie
|
Heh.... pamiętam jak jeszcze byłam młoda i głupia i stosowałam kopenhaską
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2754 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co prawda przybralam potem z biegiem czasu z powrotem, przez okres jakis 2 lat, ale to bylo zpowodowane tym, ze wrocilam do swoich starych nawykow zywieniowych. Ale i tak powrot do wagi 'z przed kopenhaskiej' trwal 2 lata jakies, wiec nie nazwalabym tego efektem jojo jakims drastycznym.
![]() |
![]() |
#2755 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jestem 3 dzien po zakonczeniu diety, nie jem slodyczy (ciekawe jak dlugo wytrzymam), ograniczylam sol, wylaczylam z jadlospiu makaron, ziemniaki, kluski, pierogi, fast-foody co drugi dzień jem obiad z solą: filet z kurczaka, klopsiki mielone, (dojdzie dorsz, miruna, morszzuk), codziennie jem chociaz 1 zielone warzywo: brokuły, zielona fasolke, mix sałat z pomidorem, ogórek, zielony groszek po obiedzie lub przed obowiązkowo grapefruit na śniadanie jogurt z suszonymi owocami lub twarożek bez soli, pieprz, ze szczypiorkiem i rzodkiewką na kolacje skromna sałatka lub 2 jajka bez soli przekąski to marchewka, jabłko, kalarepka, mandarynki, banan ważne żeby jesc to co sie lubi, do niczego nie warto sie zmuszac |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2756 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Dieta kopenhaska :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2757 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Natomiast z tym, że wszystko jest w głowie, to racja. Jednak to powinno się przełożyć na zdrową dietę, kalorycznie oscylującą w okolicach dziennego zapotrzebowania. Zawierającą pełnowartościowe węglowodany, białka i zdrowe tłuszcze. A nie mordowanie się kopenhaską, która jest głodówką a nie dietą. - Wszystko jest w głowie - i trzeba sobie uświadomić, że pierwsze w kolejności zawsze powinno być zdrowie. Zdrowa dieta = zdrowy organizm = ładniejsze, lepiej funkcjonujące, jędrniejsze ciało, bez skłonności do tycia.
![]() |
![]() |
#2758 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nikt kogo znam nie reagowal tak po tej diecie, dlatego moze jestes wyjatkiem? ![]() Nie mowie, ze nie bywa efektu jo-jo, ale zeby tyc od spozywania 600kcal w gore, to jak zyje o czyms takim nie slyszalam ![]() Ile wazylas po skonczonej diecie, jezeli moge zapytac?
![]() |
![]() |
#2759 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dam znac jezeli przytyje ![]() na bieżąco pisze na www.mokah-blog.blogspot.com |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2760 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na kopenhaskiej średnio dostarcza się 500-800kcal na dobę. Tak przez 2 tygodnie. Potem powoli zwiększałam ilośc kcal do 1000 na dobę. Wszystko w dobrzej mierze. Żeby nie mieć jo-jo itd. Poza tym miałam jeszcze trochę do zgubienia (zaczynałam z wagą 73, po kopenhaskiej zostało jakoś z 65kg). Będąc na diecie 1000kcal dodałam ćwiczenia (to akurat były wakacje, więc mnóstwo czasu). I na diecie 1000kcal byłam jakoś ze 2 - 2,5 miesiąca. Po wakacjach nie miałam już czasu ćwiczyć i okazało się, że jak nie ćwiczę to waga zaczynała rosnąć. Obcięłam więc kalorie. Pomogło na chwilę - potem 900kcal to było tak na styk, a każdy przysłowiowy liść sałaty więcej szedł mi od razu w tyłek. Więc znowu obcinałam aż doszło do tych 600kcal. Czyli tyle co na kopenhaskiej. Ale tak żyć się nie da. A działo się tak, dlatego, że istnieje coś takiego jak BMR. BMR, czyli Basal Metabolic Rate - podstawowa przemiana materii i jest ilością energii w kaloriach wydatkowaną przez organizm w trakcie całodobowego odpoczynku w celu zapewnienia jego podstawowych czynności życiowych takich jak akcja serca, krążenie oddychanie, trawienie czy utrzymanie stałej temperatury ciała. Tutaj możesz sobie skorzystać z kalkulatora BMR - http://www.tabele-kalorii.pl/kalkulator-bmr.php A zapotrzebowanie kaloryczne, czyli to ile kalorii powinno się jeśc dziennie, to BMR + codzienna aktywność fizyczna. Moje BMR wynosi 1500kcal. I tak na chłopski rozum, jeśli do utrzymania prawidłowego poziomu przemiany materii i funkcjonowania organizmu potrzebuje się dziennie 1500kcal , a ja mu tego nie dostarczę, co więcej dowalę ćwiczenia, to co musi organizm zrobić, żeby nie dać się wyniszczyć i przetrwać? Musi tą przemianę materii spowolnoć .... . Jak spowolni do tych przykładowych 1000kcal, to wreszcie te 1000kcal nie wystarczy by chudnąć i żeby znów tracić na wadze trzeba będzie jeszcze bardziej obciąć kalorie co przyniesie kolejne spowolnienie metabolizmu i tak w koło .... Poza tym organizm przy tak wyniszczających dietach się broni. Tkanki tłuszczowej tak naprawdę traci się minimalnie. Najłatwiejszym źródłem energii dla organizmu są cukry. Cukry "zamknięte" są razem z wodą w mięśniach. Natomiast żeby pozyskać energię (te brakujące kalorie) z tłuszczu organizm musi wykonać znacznie więcej pracy. A skoro jest na głodowej dla niego dawce żywności (głodowa = poniżej BMR), to nie będzie się dodatkowo męczył by pozyskać energię z tłuszczu, tylko będzie pobierał ją głównie z cukrów, czyli mięśni. W mięśniach "zamknięta" jest woda, poza tym ta sama ilośc mięśni waży znacznie więcej niż taka sama ilośc tłuszczu, dlatego spadek na wadze jest większy i szybszy niż w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej. Jeżeli ktoś po kopenhaskiej nie ma jo-jo to znaczy tylko tyle, że miał metabolizm w miarę przyzwoitym stanie .... miał. ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- P.S. Zaczynając odchudzanie ważyłam 73kg. Po kopenhaskiej ok 65. Efekt końcowy to było 58-59kg. Po jo-jo ważyłam 84kg. Mimo, że z "diety" 600kcal wychodziłam pod okiem dietetyka.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.