Operacyjna korekta wzroku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-23, 10:58   #1
jennuś
Zakorzenienie

Arrow

Operacyjna korekta wzroku

Nie wiem czy dobrze trafiłam, jeżeli ktos uwaza ze złe forum to prosze o przesuniecie, ale nie wiedzialam gdzie go mozna zalozyć.
Chciałam zapytać od ktorego roku zycia mozna przeprowadzić korektę wzroku, tak zeby juz nie nosić okularów. Ile to kosztuje? Na czym polega (chociaż tu jestem mniej wiecej rozeznana) ?? I gdzie mozna przeprowadzić taki zabieg, w dobrej i sprawdzonej klinice?? I wogole jakies info na ten temat, jezeli ktos moze mi pomoc to z gory dziekuje Pozdrawiam
PS. moja wada to dalekowzroczność +2.0 i +1.5
jennuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 07:11   #2
Paulina Siwicka
Przyczajenie

GG do Paulina Siwicka
Dot.: Operacyjna korekta wzroku

Witam,
Ja mam ten sam problem,tylko że moja wada wynosi -3,00 na obu oczach.
Szukałam miejsca gdzie można zrobić taką operację za pomocą lasera.Cena wynosi 2.300,00 za jedno oko metodą najlepszą.Piszę metodą najlepszą ,ponieważ sa jeszcze inne rodzaje laserów,tyle że po operacji bardziej cierpisz i oczy bardziej bolą .Klinikę znalazłam w Warszawie,zresztą w każdym większym mieście coś takiego się znajduje. Wejdz na stronę: www.mavit.com a tam bardzo szczegółowo masz wszystko opisane,łącznie z możliwościa obejrzenia filmu z operacji. Mam nadzieję,że choć trochę pomogłam.

Pozdrawiam
Paulina
Paulina Siwicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 20:50   #3
frytusia2000
Raczkowanie

Ja jestem świeżo po takim właśnie zabiegu tzn. 3 miesiace, jest cudownie!!!!! ciągle wydaje mi się że mam założone szkła kontaktowe, jak człowiek potrzebował całe życie czegoś żeby widzieć i nagle widzi tak po prostu to trudno sie przyzwyczaić! miałam wadę ok.-4 na każdym oku wiec sporo chociaz w klinice usłyszałam że to malutka wada (jak dla kogo) zabieg zrobiłam w klinice okulistycznej w Katowicach- Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 5 Śląskiej Akademii Medycznej, ul. Ceglana 35. Kosztowało mnie to 1400zł za oba oczy także niewiele. wszystkie badania wstępne, wizyty kontrolne są w ramach kasy chorych, także całościowy koszt to te 1400 plus leki po zabiegu ok. 200zł i porządne okulary od 200zł. zoperowałam sobie oba oczy na raz, trwało to 10 minut kiedy wyszłam z pokoju zabiegowego od razu widziałam! niesamowite uczucie, po godzinie opuchły mi oczy i tak przez 2 dni nie mogłam ich otworzyc, na szczescie nic nie bolało! a potem bylo juz tylko lepiej i po tygodniu swiat byl dla mnie piekniejszy!
POLECAM zabiegi tego typu! aha 3 osoby z mojego grona znajomych tez skorzystalo z zabiegu w tej klinice i wszyscy bez wyjatku sa zdrowymi bardzo dobrze widzacymi ludźmi!
Stary 2005-08-24, 23:07   #4
muron
Zakorzenienie

no -4 to mało...mam dwa razy tyle a moja mama 4 razy tyle...
Korekte wady zaleca się do max -4 dioptrii, potem wychodzą często komplikacje, np.: nadwrażliwość na swiatło słoneczne, rozczepianie się promieni.
przy Twojej wadzie jest to raczej bezpieczne. Choc trzeba pamietac, że w Polsce niedługo wykonuje się takie operacje, 10-15 lat jeśli chodzi o oko to nieduzo.
Moj kuzyn robił, ale we Francji, +2 miał, zredukowali do 0. Ciotka +4- mam problemy do tej pory (te które wymieniałam), auta po zmroku woli nie prowadzic. Przy wadzie ok 4 dioptrie moga nie skorygować do 0.
Moja okulistka, jedna z lepszych w województwie mówi: swojemu dziecku bym nie polecała.
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 11:26   #5
jennuś
Zakorzenienie

frytusia a ile masz lat?? Bo wyczytałam gdzies ze mozna robić te operacje dopeiro od 21 roku zycia, co mnie zasmucilo, bo ja niedlugo skoncze 18 wiec chyba musze troche poczekać. A tak bardzo bym chciala taki zabieg i zeby nie bylo komplikacji, ale sie boje, w koncu to jakaś ingerencja w organizm
jennuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 13:47   #6
muron
Zakorzenienie

do 21 roku zycia najczęściej zmienia sie wada(potwierdzam ), do tego wieku rosna jeszcze kości krótkie-czyli siatkówka moze sie jeszcz rozciagać.
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 18:31   #7
frytusia2000
Raczkowanie

28 i faktycznie kiedy pytałam mojego lekarza o bezpieczny wiek do przeprowazenia tego zabiegu powiedział że 23 rok życia, chodzi o to że oko rośnie do 21 roku życia. ale wiem że czasami robią zabiegi we wczesniejszym wieku, to zależy chyba od wyników badań. Ale ja bym się przed 21 rokiem nie zdecydowała.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-31, 14:11   #8
fliegusiak
Przyczajenie

A jak ktoś słabo widzi przez oczopląs?? (taka choroba chyba każdy zna) Wiecie może coś na ten temat i zna ktoś koszta operacji jeśli taka jest możliwa??
Proszę niech ktoś odpisze Czekam...
Aha dodam że moja wada jest dość spora w wieku 2 latek byłam niewidoma i to trwało do 4 roku życia teraz już nosze cienkie szkła
Stary 2005-08-31, 22:25   #9
pskupin
Zadomowienie

O szczegóły można pytać http://www.intermedica.pl/
pskupin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 14:06   #10
ewka.mnk
Wtajemniczenie

A czy taki zabieg jest zalecany dla kogos, u kogo wada ciagle postepuje??
Nosze okulary od 12 lat, ale co jakis czas musze zwiększać dioptrie. W tej chwili mam na obu oczach -2, ale widzę (a raczej - nie widzę ), ze musze zwiekszyc do -2.25.

Dopisek: Właśnie przeczytałam na podanej wyżej stronie "Z odpowiedzią negatywną muszą się liczyć także osoby z wadą postępującą - czyli taką, która gwałtownie narasta w ciagu jednego roku przed operacją laserową."

Hmm, moja wada postepuje w tempie -0,25 dioptrii na 2 lata, to chyba mnie nie dyskwalifikuje?

ewka.mnk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 14:57   #11
natii4
Zakorzenienie

Na forum mamy specjalistkę z tej dziedziny.Na Polotkowym był duży wątek o operacjach,gdzie wszystko zostało szczegółowo wytłumaczone http://www.wizaz.pl/forum/showthread...orekcja+wzroku

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-02, 13:14   #12
pmirek
Przyczajenie

Cześć !
piszę pierwszy raz mam + 4D dla obydwu oczu (praca z komputerem )używam w tej chwili soczewek m-cznych których nie trzeba wyciągać na noc ale coraz częściej zdarzają się problemy zaczerwienienia stany zapalne
chciałbym żebyście odpowiedzieli jakie mam szanse na zoperowanie mojej wady wzroku z tego co czytałem trzeba odstawić soczewki na jakiś okres przed badaniem (muszę pracować)napiszcie gdzie i jak to można najlepiej zrobić (mam 43 lat)
Pozdrawiam Mirek !
pmirek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości