![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
laserowa korekta wzroku
Może moje pytanie nie pasuje to tego dzialu,ale nie wiedzialam gdzie je umiescic.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: laserowa korekta wzroku
niestety z tego co wiem to laser jeszcze w naszym kochanym kraju nie jest refundowany. Skoro nawet na olulaty jest jest refundacja tylko/aż ok 20zł to chyba nie prędko sie to zmieni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
refundacji brak... dobrych klinik coraz więcej niby powstaje... sama sie zastanawiam nad laserowa korekta... koszt jest spory...pierw sie dowiedz czy mozesz miec taka operacje przeprowadzona.... nie u wszystkich niestety mozna...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
bylam wczoraj u mojego okulisty i sie podpytalam...
najwazniejszy warunek do spelnienia to jest ukonczone 21 lat( czyli ja 2 musze poczekac) najtrudniejszy warunek do spelnienie - przynajmniej przez rok nie moze powiekszyc sie wada...inaczej grozi to powtornym wzrostem wady po korekcji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja może dodam tylko to na co zwróciła mi uwage moja okulistka...
Po pierwsze 70% z tych zabiegów sie nie udają, a powtórzyć sie tego nie da Te 30% to i tak nie jest powodzenie po za kilka nascie lat ci mlodzi ludzie po lastiku mają zaćmę której juz sie tym laserem nie naprawi I co mnie osobiście zastanowiło to to,że żaden optyk czy okulista nie poddał się tym zabiegom, wszyscy noszą szkła bądź okulary... Poczytajcie na jakis okulistyznych forach wypowiedzi ludzi po i przed lastikiem, ja zrezygnowałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
buuu szkoda to ja tyle musze czekać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
sa rozne rodzaje i sposoby wykonywania korekty... te sposoby sa coraz bardziej unowoczesniane, a duzo tez zalezy od miejsca i profesjonalnosci osob, ktore zabiegi wykonuja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ja mialam korekte laserowa niecaly miesiac temu metoda Lasik i to byla jedna z najlepszych decyzji w moim zyciu. Faktycznie operacja jest dosc droga i nie refundowana (chyba, ze masz duza wade pewnie ponad 10). Ryzyko istnieje na pewno, ale najczestsze co sie przytrafia to efekt zbyt duzej wrazliwosci na swiatlo w nocy lub zbyt duza lub mala korekta. Wszystko jednak zalezy od twojej wspolpracy z dr w trakcie zabiegu i oszczedzania wzroku w pierwszych tygodniach po zabiegu. Moja wada byla -4,5, zbieg bezbolesny, po zabiegu bylo tylko lzawienie i wrazliwosc na swiatlo. Tego samego dnia moja wada spadla do ok. 0,75, bez problemu ogladalam TV! Teraz jest rewelacyjnie! Dokladnie nie wiem jaka jest teraz wada, dowiem sie przy kolejnych badaniach, bo to bedzie juz wynik ostateczny. Mysle, ze jest ok 0-0,4. Bardzo wszytkim polecam! Cena duza, ale zabieg na cale zycie. Okulary tez nie naleza do najtanszych i co jakis czas sie je wymienia, wiec po wielu latach zabieg sie zwraca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
1. "Po pierwsze 70% z tych zabiegów sie nie udają, a powtórzyć sie tego nie da" - zabieg da się powtórzyć. W 99 przypadkach na 100 zostaje po operacji na tyle gruba rogowka, że można dokonac ewentualnej korekty o ile zachodzi taka potrzeba 2. "Te 30% to i tak nie jest powodzenie po za kilka nascie lat ci mlodzi ludzie po lastiku mają zaćmę której juz sie tym laserem nie naprawi" - i tu nie do końca prawda. W przypadku dużych wad wzroku, gdy zachodzi konieczność korekty wady przy użyciu soczewek fakijnych, prawdopodobieństwo wystąpienia zacmy w późniejszym terminie jest wyższe. Jednak zabieg lasik/lasek nie wpływa na wcześniejsze pojawienie się katarakty, chyba, że lekarz zakwalifikował do zabiegu osobę, która ma początkową zaćmę (czyli źle ją zdiagnozował), wtedy proces postępu katarakty ten ulega przyspieszeniu. 3. "żaden optyk czy okulista nie poddał się tym zabiegom, wszyscy noszą szkła bądź okulary..." - bardzo trafna uwaga. Jeżeli optyk podda się zabiegiowi laserowej korekty to trochę to sprzeczne z jego zawodem (w końcu powinien nosić okulary i zachęcać klientów do ich kupna). Podobnie okulista. Wiekszość z nich pracuje u optyków, więc każdy pacjent po zabiegu laserowym przestanie być ich klientem. W ten sposób łatwo mozna wyjasnić, dlaczego ta grupa zawodowa nie poleca zabiegów laserowej korekty. Swoją drogą mam zaprzyjaźnionego optyka po zabiegu lasik, który i tak nosi w pracy okulary z wiadomych powodów 4. Ostatnia uwaga jest ode mnie. Z przykrością muszę stwierdzić, że większość okulistów nie ma pojęcia o chirurgii refrakcyjnej. Moja firma organizuje szkolenia z tego zakresu dla lekarzy, więc wiem jaki jest ich poziom wiedzy. Wiem rownież, jakich pacjentów kwalifikują do zabiegów - prawie połowa z nich tak naprawdę się nie nadaje. Wiem, że sie powtarzam, ale NAJWAZNIEJSZA JEST PRAWIDłOWA DIAGNOSTYKA I KWALIFIKACJA PACJENTA. Wtedy można wyeliminowac ryzyko prawie do "0" (niestety ZAWSZE jest niewielki odsetek możliwości wystąpienia powikłań). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
no właśnie a skąd mogę mieć pewność że lekarz który mnie zakwalifikuje do zabiegu zrobi to dobrze. Piszesz że to jest bardzo ważne ale pacjent nie wie przecież czy lekarz postawił dobrą diagnozę.
Moja siostra zrobiła sobie oczy prawie rok temu (astygmatyzm) i jest baardzo zadowolona. Ja też się nad tym zastanawiam bo soczewki też są bardzo drogie. A z tymi okulistami to prawda tylko zniechęcaja do zabiegów i opowiadaja o straszliwych powikłaniach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
mój ukochany jest po laserowej korekcie wzroku, jest bardzo zadowolony, stwierdził, że to najlepiej wydane pieniądze w Jego życiu, wada zminimalizowana do zera...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Należy wybrać placówkę, która robi od kilku lat takie zabiegi z powodzeniem. zapraszam na stronę www.lasik.pl
Badania, które powinny być wykonane to: Badanie ostrości wzroku: - badanie ostrości wzroku bez korekty do dali - badanie ostrości wzroku bez korekty do bliży - badanie ostrości wzroku do bliży i do dali z korektą własną Badanie refrakcji bez porażenia akomodacji i z porażeniem akomodacji Badanie przedniego odcinka oka w lampie szczelinowej Badanie dna oka po rozszerzeniu źrenic Badanie ciśnienia wewnątrzgałkowego Badanie stanu ortoptycznego (ustawienia gałek ocznych) Topografia rogówki (należy wykluczyć stożek rogówki) Pachymetria (grubość rogówki) Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Witam.Czy mozna laserowo uleczyc niezbornosc mieszana jednego oka?
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Niezborność mieszana (astigmatismus mixtus) można usunąć laserem, podobnie jak krótkowzroczność i dalekowzroczność. Warunki kwalifikacji są takie same, jak w przypadku powyższych zabiegów.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Jakis czas temu zainteresowalam sie operacjami laserowymi, bo chetnie bym sie pozbyla moich minus prawie 5... ale wiadomo - glównym problemem sa fundusze.
Dlatego zaczelam stosowac soczewki kontaktowe - nie widac ich i efekt gwarantowany ![]() ![]() polecam wszytskim którzy sie wachaja (no i tym dla ktorych operacja laserowa wydaje sie odlegla perspektywa) Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Bardzo serdecznie dziekuje za szybka odpowiedz.
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Czy z tym zabiegiem wiaze sie jakies ryzyko?Czy duze sa koszty i jaki jest okres rekonwalescencji?
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Pisałam o tym już kilkukrotnie popatrz więc proszę o moich wcześniejszych postów. Informacje znajdziesz również na www.lasik.pl
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dziekuje bardzo za porade i pozdrawiam serdecznie
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
![]()
ja miałam zabieg metodą PRK w Katowicach /państwowa klinika/ przed rokiem, płaciłam 750zł za jedno oko. Teraz widzę bardzo dobrze /a było -5/ jedynie gałka oczna jest wrazliwa na dotyk, i czasami oko jest suche, zwłaszcza nad ranem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
To może i ja coś od siebie dorzucę o LASIK i LASEK- jeśli jesteście bardzo nerwowi, jeśli chodzi o "grzebanie" przy oczach i ogólnie na myśl o zabiegu czujecie się słabo, mdlejecie, dostajecie drgawek itd. to może powinniście się zdecydować na zabieg typu LASEK- jest on tańszy, ale trzeba nosić potem na oku opatrunek-soczewkę i oko dłużej dochodzi do siebie. Jednak moja Pani doktor powiedziała, że jest mniej niebezpieczny, bo podczas LASIK nakłada sie na oko takie...eee COŚ(zapomniałam fachowej nazwy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
JA tez bym chciala poddac sie takiemu zabiegowi: tylko jeden okulista mi powiedzial ze mam isc n akonsultacje i wykonac a drugi powiedzial ze rte zabiegi przy astygmatyzmie sa niebezpieczne... No i nie wiem co robic
![]() Cytat:
A moglabys mi napisac co to za klinika w Katowicach i jaka mialas dokladna wade? JA mam astygmatyzm krotkowzroczny nosze soczewki kontaktowe: prawe -0,25 i cyl. - 2,75 i lewe +0,25 i cyl -0,75
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Faktycznie zabieg laserowej korekty wzroku jest fantastyczny i wiele osób (nawet te w starszym wieku) co zdecydowały sie na nią sa w 100% zadowolone
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
W Warszawie zabiegi przeprowadza Centrum Mikrochirurgii Oka na ulicy GRZYBOWSKIEJ rzecz jasna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Proszę opowiedz wiecej o zabiegu-zastanawiam się nad nim-tylko że na samą myśl że jakaś maszyna będzie mi oko otwierać, mam łzy w oczach
![]() Noszę dzielnie soczewki kontaktowe, ale jakoś boję się tych paru minut zabiegu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
NIE MA SIĘ CZEGO BAĆ
![]() Przyznaję, że byłam przerażona (jak pewnie większość osób) perspektywą rozwieraczki i innych strasznych rzeczy, ale kiedy leżałam na stole, to nawet nie zauważyłam kiedy została mi ona założona! W ogóle stanowczo NIE POLECAM oglądania filmików z przebiegu operacji na stronie okolaser- z perspektywy pacjenta wcale to nie wygląda tak strasznie (bo właściwie nie wiadomo co jest grane i szybko sie to dzieje- tu coś leją do oka, czymś po nim przesuwają, demontują nabłonek itd. ![]() ![]() ![]() Teraz to nie wiem czego tak właściwie sie bałam (a bałam się bardzo), miałam -5,5 a teraz (po 2tyg od zabiegu widzę tak, że hej sokoły- nadal sie nie mogę przyzwyczaić ![]() Tak więc: gorąco polecam! Zabieg nie jest w połowie tak straszny jak się spodziewacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
A jak oko jest znieczulane?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Najpierw dostajesz tabletkę uspokajającą, potem znieczulenie w postaci kropelek- po pierwszych kroplach oczy Ci jakby drętwieją, a po drugich czujesz chłód. Potem jeszcze na sali dodatkowe znieczulenie nakładają takim patyczkiem z wacikiem (w jeden punkt pod powiekę górną i dolną)
Aha, samo laserowanie trwa kilka minut, ale na stole spędza się ok.pół godziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Zadam głupie pytanie-a co się stanie jak będę usilowala mrugać? I czy z oka leci krew po zabiegu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
A ja się szykuje do tego juz parę lat i z jednej strony chciałabym a z drugiej boję się
![]() ![]() Magijanko - jaką miałaś wadę?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:25.