laserowa korekta wzroku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-06, 18:07   #1
funny2005
Przyczajenie

laserowa korekta wzroku

Może moje pytanie nie pasuje to tego dzialu,ale nie wiedzialam gdzie je umiescic. Mam różnowzroczność (dużą różnicę wad między oczami) lewe - 3,75 prawe -7,75 w związku z tym muszę nosić szkła kontaktowe na które wydaje mnóstwo kasy, stąd moje pytanie czy zabiegi laserowe korygujące wady wzroku w takich przypadkach są refundowane?
funny2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-07, 08:25   #2
mala77
Zakorzenienie

Dot.: laserowa korekta wzroku

niestety z tego co wiem to laser jeszcze w naszym kochanym kraju nie jest refundowany. Skoro nawet na olulaty jest jest refundacja tylko/aż ok 20zł to chyba nie prędko sie to zmieni
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-07, 08:27   #3
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13

refundacji brak... dobrych klinik coraz więcej niby powstaje... sama sie zastanawiam nad laserowa korekta... koszt jest spory...pierw sie dowiedz czy mozesz miec taka operacje przeprowadzona.... nie u wszystkich niestety mozna...
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 11:45   #4
malkol13
Zadomowienie

bylam wczoraj u mojego okulisty i sie podpytalam...

najwazniejszy warunek do spelnienia to jest ukonczone 21 lat( czyli ja 2 musze poczekac)

najtrudniejszy warunek do spelnienie - przynajmniej przez rok nie moze powiekszyc sie wada...inaczej grozi to powtornym wzrostem wady po korekcji
Stary 2006-03-21, 12:22   #5
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Ja może dodam tylko to na co zwróciła mi uwage moja okulistka...
Po pierwsze 70% z tych zabiegów sie nie udają, a powtórzyć sie tego nie da
Te 30% to i tak nie jest powodzenie po za kilka nascie lat ci mlodzi ludzie po lastiku mają zaćmę której juz sie tym laserem nie naprawi
I co mnie osobiście zastanowiło to to,że żaden optyk czy okulista nie poddał się tym zabiegom, wszyscy noszą szkła bądź okulary...
Poczytajcie na jakis okulistyznych forach wypowiedzi ludzi po i przed lastikiem, ja zrezygnowałam
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 12:22   #6
201704240951
Konto usunięte

buuu szkoda to ja tyle musze czekać
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 12:31   #7
malkol13
Zadomowienie

sa rozne rodzaje i sposoby wykonywania korekty... te sposoby sa coraz bardziej unowoczesniane, a duzo tez zalezy od miejsca i profesjonalnosci osob, ktore zabiegi wykonuja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-31, 14:42   #8
Zekinta
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Ja mialam korekte laserowa niecaly miesiac temu metoda Lasik i to byla jedna z najlepszych decyzji w moim zyciu. Faktycznie operacja jest dosc droga i nie refundowana (chyba, ze masz duza wade pewnie ponad 10). Ryzyko istnieje na pewno, ale najczestsze co sie przytrafia to efekt zbyt duzej wrazliwosci na swiatlo w nocy lub zbyt duza lub mala korekta. Wszystko jednak zalezy od twojej wspolpracy z dr w trakcie zabiegu i oszczedzania wzroku w pierwszych tygodniach po zabiegu. Moja wada byla -4,5, zbieg bezbolesny, po zabiegu bylo tylko lzawienie i wrazliwosc na swiatlo. Tego samego dnia moja wada spadla do ok. 0,75, bez problemu ogladalam TV! Teraz jest rewelacyjnie! Dokladnie nie wiem jaka jest teraz wada, dowiem sie przy kolejnych badaniach, bo to bedzie juz wynik ostateczny. Mysle, ze jest ok 0-0,4. Bardzo wszytkim polecam! Cena duza, ale zabieg na cale zycie. Okulary tez nie naleza do najtanszych i co jakis czas sie je wymienia, wiec po wielu latach zabieg sie zwraca.
Zekinta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 10:44   #9
Bąbel
Raczkowanie

Smile Dot.: laserowa korekta wzroku

Cytat:
Napisane przez kajasia222
Ja może dodam tylko to na co zwróciła mi uwage moja okulistka...
Po pierwsze 70% z tych zabiegów sie nie udają, a powtórzyć sie tego nie da
Te 30% to i tak nie jest powodzenie po za kilka nascie lat ci mlodzi ludzie po lastiku mają zaćmę której juz sie tym laserem nie naprawi
I co mnie osobiście zastanowiło to to,że żaden optyk czy okulista nie poddał się tym zabiegom, wszyscy noszą szkła bądź okulary...
Poczytajcie na jakis okulistyznych forach wypowiedzi ludzi po i przed lastikiem, ja zrezygnowałam
Mała korekta:
1. "Po pierwsze 70% z tych zabiegów sie nie udają, a powtórzyć sie tego nie da" - zabieg da się powtórzyć. W 99 przypadkach na 100 zostaje po operacji na tyle gruba rogowka, że można dokonac ewentualnej korekty o ile zachodzi taka potrzeba

2. "Te 30% to i tak nie jest powodzenie po za kilka nascie lat ci mlodzi ludzie po lastiku mają zaćmę której juz sie tym laserem nie naprawi" - i tu nie do końca prawda. W przypadku dużych wad wzroku, gdy zachodzi konieczność korekty wady przy użyciu soczewek fakijnych, prawdopodobieństwo wystąpienia zacmy w późniejszym terminie jest wyższe. Jednak zabieg lasik/lasek nie wpływa na wcześniejsze pojawienie się katarakty, chyba, że lekarz zakwalifikował do zabiegu osobę, która ma początkową zaćmę (czyli źle ją zdiagnozował), wtedy proces postępu katarakty ten ulega przyspieszeniu.

3. "żaden optyk czy okulista nie poddał się tym zabiegom, wszyscy noszą szkła bądź okulary..." - bardzo trafna uwaga. Jeżeli optyk podda się zabiegiowi laserowej korekty to trochę to sprzeczne z jego zawodem (w końcu powinien nosić okulary i zachęcać klientów do ich kupna). Podobnie okulista. Wiekszość z nich pracuje u optyków, więc każdy pacjent po zabiegu laserowym przestanie być ich klientem. W ten sposób łatwo mozna wyjasnić, dlaczego ta grupa zawodowa nie poleca zabiegów laserowej korekty. Swoją drogą mam zaprzyjaźnionego optyka po zabiegu lasik, który i tak nosi w pracy okulary z wiadomych powodów

4. Ostatnia uwaga jest ode mnie. Z przykrością muszę stwierdzić, że większość okulistów nie ma pojęcia o chirurgii refrakcyjnej. Moja firma organizuje szkolenia z tego zakresu dla lekarzy, więc wiem jaki jest ich poziom wiedzy. Wiem rownież, jakich pacjentów kwalifikują do zabiegów - prawie połowa z nich tak naprawdę się nie nadaje.
Wiem, że sie powtarzam, ale NAJWAZNIEJSZA JEST PRAWIDłOWA DIAGNOSTYKA I KWALIFIKACJA PACJENTA. Wtedy można wyeliminowac ryzyko prawie do "0" (niestety ZAWSZE jest niewielki odsetek możliwości wystąpienia powikłań).
Bąbel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-23, 13:06   #10
siemalek
Przyczajenie

no właśnie a skąd mogę mieć pewność że lekarz który mnie zakwalifikuje do zabiegu zrobi to dobrze. Piszesz że to jest bardzo ważne ale pacjent nie wie przecież czy lekarz postawił dobrą diagnozę.
Moja siostra zrobiła sobie oczy prawie rok temu (astygmatyzm) i jest baardzo zadowolona. Ja też się nad tym zastanawiam bo soczewki też są bardzo drogie. A z tymi okulistami to prawda tylko zniechęcaja do zabiegów i opowiadaja o straszliwych powikłaniach.
siemalek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-23, 13:34   #11
^olka^
Rozeznanie

mój ukochany jest po laserowej korekcie wzroku, jest bardzo zadowolony, stwierdził, że to najlepiej wydane pieniądze w Jego życiu, wada zminimalizowana do zera...
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-24, 06:34   #12
Bąbel
Raczkowanie

Należy wybrać placówkę, która robi od kilku lat takie zabiegi z powodzeniem. zapraszam na stronę www.lasik.pl

Badania, które powinny być wykonane to:

Badanie ostrości wzroku:
- badanie ostrości wzroku bez korekty do dali
- badanie ostrości wzroku bez korekty do bliży
- badanie ostrości wzroku do bliży i do dali z korektą własną
Badanie refrakcji bez porażenia akomodacji i z porażeniem akomodacji
Badanie przedniego odcinka oka w lampie szczelinowej
Badanie dna oka po rozszerzeniu źrenic
Badanie ciśnienia wewnątrzgałkowego
Badanie stanu ortoptycznego (ustawienia gałek ocznych)
Topografia rogówki (należy wykluczyć stożek rogówki)
Pachymetria (grubość rogówki)

Pozdrawiam
Stary 2006-08-10, 14:51   #13
ofiaralosu
Raczkowanie

Witam.Czy mozna laserowo uleczyc niezbornosc mieszana jednego oka?
Stary 2006-08-10, 14:57   #14
Bąbel
Raczkowanie

Niezborność mieszana (astigmatismus mixtus) można usunąć laserem, podobnie jak krótkowzroczność i dalekowzroczność. Warunki kwalifikacji są takie same, jak w przypadku powyższych zabiegów.

Cytat:
Napisane przez ofiaralosu
Witam.Czy mozna laserowo uleczyc niezbornosc mieszana jednego oka?
Stary 2006-08-10, 15:47   #15
madziak_m
BAN stały

Jakis czas temu zainteresowalam sie operacjami laserowymi, bo chetnie bym sie pozbyla moich minus prawie 5... ale wiadomo - glównym problemem sa fundusze.
Dlatego zaczelam stosowac soczewki kontaktowe - nie widac ich i efekt gwarantowany no i 65 złotych raz na 3 miesiace to nie majatek
polecam wszytskim którzy sie wachaja (no i tym dla ktorych operacja laserowa wydaje sie odlegla perspektywa)

Pozdrawiam
madziak_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-11, 07:43   #16
ofiaralosu
Raczkowanie

Bardzo serdecznie dziekuje za szybka odpowiedz.
Stary 2006-08-11, 07:46   #17
ofiaralosu
Raczkowanie

Czy z tym zabiegiem wiaze sie jakies ryzyko?Czy duze sa koszty i jaki jest okres rekonwalescencji?
Stary 2006-08-11, 07:50   #18
Bąbel
Raczkowanie

Pisałam o tym już kilkukrotnie popatrz więc proszę o moich wcześniejszych postów. Informacje znajdziesz również na www.lasik.pl

Cytat:
Napisane przez ofiaralosu
Czy z tym zabiegiem wiaze sie jakies ryzyko?Czy duze sa koszty i jaki jest okres rekonwalescencji?
Stary 2006-08-12, 12:45   #19
ofiaralosu
Raczkowanie

Dziekuje bardzo za porade i pozdrawiam serdecznie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-12, 19:42   #20
beakarp
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: laserowa korekta wzroku

ja miałam zabieg metodą PRK w Katowicach /państwowa klinika/ przed rokiem, płaciłam 750zł za jedno oko. Teraz widzę bardzo dobrze /a było -5/ jedynie gałka oczna jest wrazliwa na dotyk, i czasami oko jest suche, zwłaszcza nad ranem
beakarp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-25, 11:31   #21
Magijanka
Przyczajenie

To może i ja coś od siebie dorzucę o LASIK i LASEK- jeśli jesteście bardzo nerwowi, jeśli chodzi o "grzebanie" przy oczach i ogólnie na myśl o zabiegu czujecie się słabo, mdlejecie, dostajecie drgawek itd. to może powinniście się zdecydować na zabieg typu LASEK- jest on tańszy, ale trzeba nosić potem na oku opatrunek-soczewkę i oko dłużej dochodzi do siebie. Jednak moja Pani doktor powiedziała, że jest mniej niebezpieczny, bo podczas LASIK nakłada sie na oko takie...eee COŚ(zapomniałam fachowej nazwy) do odcinania nabłonka rogówki (który potem z powrotem wraca na oko). Pani doktor mówiła, że nie jest to przyjemne(czuje sie taki ucisk na oku) i na 20-30 sekund "ciemność widzisz, ciemność", a cały czas musisz być przytomny i współpracować z lekarzem, nie ruszać okiem itd., bo to musi być wykonane bardzo precyzyjnie. Więc generalnie osobom o słabszych nerwach i bardzo zdenerwowanych perspektywą zabiegu poleca LASEK
Magijanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-25, 11:55   #22
agamazzi
Zadomowienie

JA tez bym chciala poddac sie takiemu zabiegowi: tylko jeden okulista mi powiedzial ze mam isc n akonsultacje i wykonac a drugi powiedzial ze rte zabiegi przy astygmatyzmie sa niebezpieczne... No i nie wiem co robic

Cytat:
Napisane przez beakarp
ja miałam zabieg metodą PRK w Katowicach /państwowa klinika/ przed rokiem, płaciłam 750zł za jedno oko. Teraz widzę bardzo dobrze /a było -5/ jedynie gałka oczna jest wrazliwa na dotyk, i czasami oko jest suche, zwłaszcza nad ranem
Rozumiem, ze jestes zadowolona mino: gałka oczna jest wrazliwa na dotyk, i czasami oko jest suche, zwłaszcza nad ranem ??

A moglabys mi napisac co to za klinika w Katowicach i jaka mialas dokladna wade?

JA mam astygmatyzm krotkowzroczny nosze soczewki kontaktowe: prawe -0,25 i cyl. - 2,75 i lewe +0,25 i cyl -0,75
Stary 2006-09-10, 15:22   #23
pałeczkaa
Raczkowanie

Faktycznie zabieg laserowej korekty wzroku jest fantastyczny i wiele osób (nawet te w starszym wieku) co zdecydowały sie na nią sa w 100% zadowolone Chociaż zabiegi te nie należą do najtańszych- warto. Słyszałam jak jedna babka rozmawiała z drugą że poddała się takiej operacji w Warszawie ponoć na ulicy grzybowej (czy coś takiego) i nie mogła sie nachwalić bo nic nie bolało Nawet astygmatyzm (którego jestem posiadaczką) da sie wyleczyć. A zabieg na jedno oko kosztuje koło 2 tysiaków i trzeba mieć 21 lat bo wtedy oko przestaje sie rozwijać pozdro.
pałeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 18:04   #24
Magijanka
Przyczajenie

W Warszawie zabiegi przeprowadza Centrum Mikrochirurgii Oka na ulicy GRZYBOWSKIEJ rzecz jasna. Ja jestem już tydzień po zabiegu LAsek, zapłaciłam 3 600 zł za oboje oczu i jestem bardzo szczęsliwa. N arazie jeszcze trochę niewyraźnie widzę i nei mogę skupić dobrze wzroku na literkach,ale i tak jest o niebo lepiej niż w okularach. BARDZO BARZO polecam dr Gadomską, przemiła kobieta. Astygmatyzm można zoperować, przede mna były dwie dziewczyny operowane i miały krótkowzroczność i astygmatyzm podczas jednego zaboegu "naprawiane".
Stary 2006-09-15, 15:24   #25
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Proszę opowiedz wiecej o zabiegu-zastanawiam się nad nim-tylko że na samą myśl że jakaś maszyna będzie mi oko otwierać, mam łzy w oczach
Noszę dzielnie soczewki kontaktowe, ale jakoś boję się tych paru minut zabiegu
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-18, 12:09   #26
Magijanka
Przyczajenie

NIE MA SIĘ CZEGO BAĆ
Przyznaję, że byłam przerażona (jak pewnie większość osób) perspektywą rozwieraczki i innych strasznych rzeczy, ale kiedy leżałam na stole, to nawet nie zauważyłam kiedy została mi ona założona! W ogóle stanowczo NIE POLECAM oglądania filmików z przebiegu operacji na stronie okolaser- z perspektywy pacjenta wcale to nie wygląda tak strasznie (bo właściwie nie wiadomo co jest grane i szybko sie to dzieje- tu coś leją do oka, czymś po nim przesuwają, demontują nabłonek itd. ).Ja obejrzałam i żałuję, bo mnie tylko nastraszyły. Wszystkie dziewczyny, zaraz po zabiegu wychodziły wyluzowane (żadnej paniki w oczach i trzęsących się rąk) i mówiły że to nic strasznego- absolutnie nie ma się czego bać. Oczywiście sama traciłam oddech na stole czasami (ale tylko z przejęcia), naprawdę nic nie boli, rozwieraczka nie przeraża a najbardziej stresującym dla mnie momentem było samo "laserowanie" trzeba wtedy skupić wzrok na środku takiego czerownego światła- a że nie ma zakładanych na oczy straszliwych unieruchamiaczy, to wiadomo, że oko trochę pracuje, ucieka trochę wzrok itd., ale i tę próbę przeszłam pomyślnie.Pani doktor i asystująca jej pielęgniarka- przemiłe i atmosfera na sali była super.
Teraz to nie wiem czego tak właściwie sie bałam (a bałam się bardzo), miałam -5,5 a teraz (po 2tyg od zabiegu widzę tak, że hej sokoły- nadal sie nie mogę przyzwyczaić)
Tak więc: gorąco polecam! Zabieg nie jest w połowie tak straszny jak się spodziewacie
Stary 2006-09-18, 14:31   #27
sylwia.gda
Wtajemniczenie

A jak oko jest znieczulane?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-19, 11:25   #28
Magijanka
Przyczajenie

Najpierw dostajesz tabletkę uspokajającą, potem znieczulenie w postaci kropelek- po pierwszych kroplach oczy Ci jakby drętwieją, a po drugich czujesz chłód. Potem jeszcze na sali dodatkowe znieczulenie nakładają takim patyczkiem z wacikiem (w jeden punkt pod powiekę górną i dolną)

Aha, samo laserowanie trwa kilka minut, ale na stole spędza się ok.pół godziny.
Stary 2006-09-19, 12:23   #29
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Zadam głupie pytanie-a co się stanie jak będę usilowala mrugać? I czy z oka leci krew po zabiegu?
Stary 2006-09-19, 13:37   #30
agajot
Zakorzenienie

A ja się szykuje do tego juz parę lat i z jednej strony chciałabym a z drugiej boję się . Rozmawiałam o laserowej korekcji z kilkunastoma okulistami i za każdym razem (no może nie za każdym ale dość często) słyszę pytanie - "skoro to taka sprawdzona i skuteczna metoda to dlaczego wybitne autorytety świata okulistycznego nadal noszą okulary". No i bądź tu człowieku mądry

Magijanko - jaką miałaś wadę??
agajot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości