|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości... - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() Co do all to mnie zdziwili ostatnio- miałam dwie różne sprawy i nie wiedziałam co zrobić, napisałam do nich jak powinnam się zachować, czy ma zastosowanie KC i tak dalej. Po dwóch dniach chyba, dostałam naprawdę dobrą opinię prawną, z rozpatrzonymi wariantami itp. A w drugiej sprawie zaoferowali się, że napiszą do kupującej sami wyjaśnienie, bo mnie jakoś nie mogła zrozumieć ![]() Może być tak, że wam się wydaje, że w takich sytuacjach nic nie robią, a oni dają jednak sprzedającemu ostrzeżenie. Pewnie po jednej takiej akcji nie usuwają jeszcze konta. Nie bronie all, bo swoje za uszami mają, ale coraz częściej widzę, że działają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Raczkowanie
|
Kupiłam spodnie na allegro
zapłaciłam za nie 22stycznia i miały doiśc po 10 dniach niestety jest już 9 marca a ja spodni nie dostałam. pisałam do tej pani na e-maila na gg (wcześniej odpisywała na gg) ale teraz wogóle nie daję znaku życia co mam zrobic? Żeby chociaż odzyskać pieniądze? Pisałam oczywiści też na allegro i kazali mi przez tydzień do niej pisać i później się do nich zwrócić . No i pisałam i dalej nic :/ Dzisiaj do nich napisałam że mi nie odpowiada i teraz czekam aż mi coś odpiszą. Ta facetka z tego co czytam nie tylko mnie zrobiła w konia bo ma już zawieszone konto. A ja za te spodnie zapłaciłam 130zł i chciała bym żeby chociaż kasę mi zwróciła. A wolała bym żeby sprawa się rozwiązała normalnie bo nie mam czasu na chodzenie po sądach czy po policji. Jak myślicie allegro mogło by mi za nią zwrócić kasę?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamietam moje początki w roli kupującego:kupiłam jakąś małą rzecz, koszt wysyłki był 14 zł, przyszła bąbelkowa koperta ze znaczkami za jakieś 2-3zł,zwykły list.Wkurzyłam sie i piszę do sprzedającego,że zawyżył i dlaczego,a on mi napisał,że przesadzam,bo wszyscy tak robią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 | |||
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Tu regulamin: http://www.allegro.pl/country_pages/...dex.php?page=2 Cytat:
Cytat:
Inna sprawa, że się tak rzucamy, a czasem dzięki temu nam wychodzi taniej - bo sprzedający wrzuca część kosztów produktu w cenę przesyłki czyli nie ma od tego prowizji, którą normalnie by wliczył w cenę. Jakby pisali kiedyś , że wysyłają polecony, a wysłali zwykłym udaj, że nie dostałaś - niech się trochę poboją ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
Gorzej, jak się naprawdę takiej przesyłki, wysłanej zwykłym listem, nie dostanie. Jedyny negatywny komentarz na allegro dostałam od szczeniaka, który zwyzywał mnie przy okazji tego komentarza od kłamczuch, psycholek i naciągaczek, bo WSZYSTKIM tak wysyła, a TYLKO DO MNIE nie dotarła gra... mój komentarz był rzeczowy, konkretny i wyraźnie napisałam w nim, że.. wysłano zwykłym listem i próbowano zrobić ze mnie oszustkę, więc w sumie się nie przejmuję, bo każdy rozsądny człowiek jak poczyta komenty to będzie wiedział o co chodziło, ale niestety często zdadzaja się osoby, które wrzucają przesyłkę w kopertę i puszczają zwykłym listem, nie interesując się tym, co będzie dalej (kilka dobrych razy takie dostałam, dziękując opatrzności, że w ogóle dotarło...) i jak nie dociera, to wielce zdziwieni o jaki dowód nadania w ogóle chodzi...
![]() |
#969 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do mnie parę takich nie dotarło. Bo na aukcji informacja, że wysyłka paczka ekonomiczna! A więc skoro paczką to przecież druk nadania powinien być, a oni wysyłają listem zwykłym! I z własnego doświadczenia tacy właśnie co tak kombinują robią najwięcej problemów. Bo jak 3 sprzedających wysłało mi poleconym priorytetem i nie doszło to nie robili problemów i od razu wysyłał następna paczką, bo później mogli żądać od poczty odszkodowania za zaginioną paczkę. A ten który wysłał zwykłym (przez swoja chciwość, bo nie wiem przez co jeszcze) wie, że będzie musiał ponieść 2x koszty z własnej głupoty i robi problemy, że my kupujący kłamiemy. Właśnie teraz mam taką sytuację. Minął już miesiąc a "paczki" dalej nie ma.. A sprzedający zaczął mnie olewać, bo nawet na któregoś z kolei maila już nie odpisuje. Założyłam spór. Zobaczę co dalej będzie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
biegam dla Zabawy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przynajmniej wiem,że coś mam w kopercie i za coś płacę. powiedzcie mi ,jak to jest z możliwością otworzenia paczki na poczcie? jaki jest dodatkowy koszt? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja robie tyle zakupów na allegro (no choćby dzisiaj 4 pary rajstop, 2 sweterki, książka i gra...), że patrzę na koszta wysyłki, bo przy dużej ilości paczek, liczy się każde 3-4zł więcej za tę wysyłkę i... raczej nie mam z tym problemów, no... kilka razy mi się trafił taki kwiatek, z czego jeden był naprawdę nieprzyjemny, ale... w całej masie miłych transakcji... nie ma co się tym przejmować ![]() edit: Margo, masz tutaj na stronie poczty info jak to wygląda http://www.poczta-polska.pl/media_message.php?id=420
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-03-10 o 16:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie też można tak na to patrzyć ![]() W sporze odpowiedział mi pan, że wysłał listem priorytetowym! (chyba powinnam się z tego powodu cieszyć, że nie ekonomicznym ![]() ![]() I że mi 2x wysyłać nie będzie ![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
Dzięki, że takie coś tu zamieściłaś, bo nie wiedziałam, że poczta takie coś zrobiła ![]() Jednak to jest dodatkowa robota dla sprzedającego i nie każdemu będzie się chciało wypełniać dodatkowe druki, o ile będzie pamiętał, że chciałaś dodatkowo taką opcję. Gorzej jak nieuczciwy sprzedający napisze na tym druku, że zakupiłaś i wysyła Ci cement ( jak było w tym artykule) i sprawdzasz na poczcie a tam cement zamiast sprzętu ![]() Kiedyś miałam sytuację, że sprzedający odmówił mi wysłania paczką priorytetową( chciałam, żeby było taniej i nie zawsze ktoś jest u mnie w domu a na pocztę lecieć i stać w kolejce nie zawsze mam czas) bo on wysyła tylko za pobraniem, bo jemu się nie chciało sprawdzać konta bankowego i czekać aż przelew do niego dojdzie i wtedy dopiero wysłać ![]() Edytowane przez paula600324 Czas edycji: 2010-03-10 o 18:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję za przesłaną wiadomość. Uprzejmie informuję, że Pani Kontrahent otrzymał kolejne ostrzeżenie związane z przedstawioną sprawą. Ponadto konto wskazanego Użytkownika Allegro zostało zawieszone z powodu naruszenia Regulaminu. Dodam, że w momencie zakończenia aukcji między Sprzedającym a Kupującym została zawarta umowa kupna-sprzedaży. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, Sprzedający powinien dotrzymać jej warunków. W przypadku, gdy Sprzedający złamie warunki zawartej transakcji, będzie Pani miała prawo zgłoszenia tego faktu do odpowiednich organów (sądów powszechnych lub wcześniej policji). Od razu przyznam się że konto jet na siostrę i nie chcę żeby prze zemnie musiała wrzedzię latać po policji czy coś :/ Co myślicie co powinnam zrobić bo to naprawdę sporo kasy :/ A w ogóle nie powinnam chyba popuścić tej facetce. A tak w ogóle jak bym siostrę poprosiła żeby poszła na policje a ona by się zgodziła to jak by miała tam wszystko wytumaczyc i po takim zgłoszeniu nie musiała by iść na jakąś sprawę?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny mam pytanie.
Czy w trakcie aukcji można dodać fotki ??? Oczywiście są już licytujący. WIE MOZE KTOŚ ? ![]() Nim napisze do all, nim mi odpiszą a ja muszę w miarę szybko wiedzieć |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
Zadomowienie
|
Lajka
mozna tylko one beda na dole z notka kiedy je dodalas |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 |
Zadomowienie
|
Czy tylko mnie się wydaje, że na Allegro jest coraz mniejszy ruch?
Zawsze sprzedawałam towary tego samego rodzaju i o ile pół roku temu miałam sporą ilość wyświetleń, to teraz nawet pies z kulawą nogą nie zagląda na moje aukcje ![]() W dodatku właśnie dostałam prośbę o wycofanie oferty od kupującego, który „pomylił rozmiar”. No sorry - mógł przeczytać opis, zanim zaczął licytować… Co się stanie, jeśli się nie zgodzę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie stanie się nic. Podejrzewam jednak, że później mogą być problemy z finalizacją zakupu z jego strony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pewnie będę zamawiala w ten sposób.wolę dodać 5 zł i miec pewność.drożej wyjdzie odesłanie towaru i szarpanie się ze sprzedawcą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Raczkowanie
|
Hej mam pytanie
Cz jak płaci się z allegro (bo teraz jest taka opcja) to później jak zapłacić dla allegro?? i czy więcej się płaci?? I za wysyłkę też się drożej płaci?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() Mało sprzedaję, ale ruch mam nawet większy ostatnio za to paru sprzedawców zniknęło. Podobno all narzuciło średnie warunki tym największym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
szeryfcio
|
A ja mam pytanie o "Płacę z Allegro".
(na allegro jest mnóstwo o tym, ale nie ma nic konkretnego, a przynajmniej tego, czego ja szukam). Sprzedałam produkt, kupująca wpłaciła mi pieniądze korzystając z opcji "płacę z allegro" i dostałam na maila informację, że pieniądze są na moim koncie allegro i mogę wysyłać przesyłkę. I tyle, nic więcej. Moje pytanie: czy mam już wysyłać czy czekać aż będą na moim koncie bankowym? Szczerze powiem, średnio mi się uśmiecha wysyłać towar, jak nie mam pieniędzy w garści. A jak wyślę to co dalej? Kupujący daje znać allegro, żeby mi przelali? Na ten temat, to już informacji na szanownym allegro nie ma ![]() Konto mam skonfigurowane jeśli chodzi o dane do przelewu.
![]() |
#983 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3ac%EA+allegro |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#985 |
szeryfcio
|
No to ja już to wszystko wczoraj zrobiłam... czyli czekam dalej. Dzięki.
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2010-04-13 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Konto usunięte
|
Mam takie pytanie,
Na Allegro robię zakupy dosyc często, ale w roli Sprzedajacej dopiero zaczynam swoją karierę:P Właśnie dzisiaj dostałam powiadomienie o tym, że sprzedałam przedmiot. Mam teraz problem z wysyłką, tzn w opisie aukcji napisałam, że formy wysyłki to paczka ekonomiczna lub paczka priorytetowa, tylko że towarem który mam wysłać jest cieniutki top i czy dla Kupującego będzie różnicą jeśli wyślę go nie paczką a listem poleconym priorytetowym w dobrze zabezpieczonej kopercie?Dodam, że koszt wysyłki ustawiłam jako 10 zł za paczkę priorytetową, wzorowałam się na aukcjach innych Sprzedajacych, bo jak już wspomniałam, póki co na Allegro tylko kupowałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Wtajemniczenie
|
[1=e0f3d546fc8e38a0a41f4bf ac2647800bba81a40_6556af1 3d63ff;18547685]Mam takie pytanie,
Na Allegro robię zakupy dosyc często, ale w roli Sprzedajacej dopiero zaczynam swoją karierę:P Właśnie dzisiaj dostałam powiadomienie o tym, że sprzedałam przedmiot. Mam teraz problem z wysyłką, tzn w opisie aukcji napisałam, że formy wysyłki to paczka ekonomiczna lub paczka priorytetowa, tylko że towarem który mam wysłać jest cieniutki top i czy dla Kupującego będzie różnicą jeśli wyślę go nie paczką a listem poleconym priorytetowym w dobrze zabezpieczonej kopercie?Dodam, że koszt wysyłki ustawiłam jako 10 zł za paczkę priorytetową, wzorowałam się na aukcjach innych Sprzedajacych, bo jak już wspomniałam, póki co na Allegro tylko kupowałam ![]() ![]() Będzie to różnica bo przecież wysłanie listu jest tańsze. Ty ustawiłaś wartość przesyłki dla paczki, a list jest tańszy. Skoro kupujący zapłacił za paczkę to paczką powinnaś wysłać przedmiot. Chyba, że jeszcze ta osoba nie wpłaciła pieniędzy- możesz się z nią skontaktować i napisać, że lepiej będzie wysłać listem, a co za tym idzie obniżasz koszty przesyłki. Ale jeśli chcesz wysłać listem pomimo tego, że kupujący zapłacił za paczkę- możesz zarobić negatyw, w końcu nie wywiążesz się z umowy.
![]() |
#988 |
Konto usunięte
|
A czym tak w praktyce różni się wysyłka paczką od wysyłki listem takiej małej rzeczy? Również w kopercie bąbelkowej? Tylko muszę zaznaczyć Pani na poczcie, że ma to być nadane jako paczka? bo do tej pory wydawało mi się, że różnicę stanowi jedynie wielkość przedmiotów, któtre można wysłać, oczywiste jest, że większe wysyłamy paczką. Ale dzięki za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 |
biegam dla Zabawy
|
[1=e0f3d546fc8e38a0a41f4bf ac2647800bba81a40_6556af1 3d63ff;18548018]A czym tak w praktyce różni się wysyłka paczką od wysyłki listem takiej małej rzeczy? Również w kopercie bąbelkowej? Tylko muszę zaznaczyć Pani na poczcie, że ma to być nadane jako paczka? bo do tej pory wydawało mi się, że różnicę stanowi jedynie wielkość przedmiotów, któtre można wysłać, oczywiste jest, że większe wysyłamy paczką. Ale dzięki za odpowiedź
![]() Na polecony i na paczkę wypełniasz różne kwitki (więc kupująca będzie wiedziała, czy składaś jako paczkę czy list) i ceny są różne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Wtajemniczenie
|
[1=e0f3d546fc8e38a0a41f4bf ac2647800bba81a40_6556af1 3d63ff;18548018]A czym tak w praktyce różni się wysyłka paczką od wysyłki listem takiej małej rzeczy? Również w kopercie bąbelkowej? Tylko muszę zaznaczyć Pani na poczcie, że ma to być nadane jako paczka? bo do tej pory wydawało mi się, że różnicę stanowi jedynie wielkość przedmiotów, któtre można wysłać, oczywiste jest, że większe wysyłamy paczką. Ale dzięki za odpowiedź
![]() Mnie się wydaje, że paczka to coś zapakowane w karton/folię/pudełko. Niekoniecznie duże, ale zazwyczaj rzecz, która nie wejdzie do koperty. I waga tej rzeczy też jest istotna. Tak mi kiedyś pani na poczcie powiedziała ![]() Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, wiem, że takie rzeczy są często praktykowane na Allegro ( płacę za paczkę- dostaje listem, płacę za priorytet- dostaję ekonomicznym), nie sugeruję, że chcesz kogoś oszukać ![]() To jest tak, że niektórzy machną ręką i nie będą sobie tym głowy zawracać, ale są i tacy, którym może się to bardzo nie spodobać ![]()
Edytowane przez nebya Czas edycji: 2010-04-13 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:38.