Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości - wątek zbiorczy - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-14, 11:17   #1261
bojatoja
Zakorzenienie

Dot.: Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości... - wątek zbiorczy

hihi dziękuję Ci za szybką odpowiedź
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 09:02   #1262
ola_108
Rozeznanie

Hej, mam takie pytanie na szybko . Gość miał 2 spódnice do sprzedania, była to aukcja. Wygrałam ją ja i ktoś tam jeszcze. Dałam swoją ofertę 5 min przed końcem aukcji. Wtedy cena wynosiła 40 zł, ja dałam 50 i nie podskocyło mi o 2 czy 5 zł, tylko od razu wybiło moją kwotę maks, cyzli te 50, a nie np. 42. Spojrzałam na osoby, ktore licytowąły wczesniej i czasami przebitka była o 2, a czasem wlasnie o 10 zł.
No i już byłam gotowa zapłacić te 50 zł, ale przyszedł mi mail od all potwierdzający sprzedaż i tak jest napisane: cena końcowa: 40 zł , czyli tyle, ile dała ta osoba, ktora również wygrała aukcję.
Napisałam do faceta maila z pytaniem, ale teraz mysle, ze może zrobić mnie w konia .
Dobra, moje pytanie to: ile w końcu mam zapłacić za te kiecke ?Oczywiscie zapłacę te 50 zł jeśli taka jest polityka .

Wiem, że namieszałam, ale pierwszy raz kupiłam coś na aukcji, dlatego prosze o zrozumienie
ola_108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 09:11   #1263
LeejdiNaati
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola_108 Pokaż wiadomość
Hej, mam takie pytanie na szybko . Gość miał 2 spódnice do sprzedania, była to aukcja. Wygrałam ją ja i ktoś tam jeszcze. Dałam swoją ofertę 5 min przed końcem aukcji. Wtedy cena wynosiła 40 zł, ja dałam 50 i nie podskocyło mi o 2 czy 5 zł, tylko od razu wybiło moją kwotę maks, cyzli te 50, a nie np. 42. Spojrzałam na osoby, ktore licytowąły wczesniej i czasami przebitka była o 2, a czasem wlasnie o 10 zł.
No i już byłam gotowa zapłacić te 50 zł, ale przyszedł mi mail od all potwierdzający sprzedaż i tak jest napisane: cena końcowa: 40 zł , czyli tyle, ile dała ta osoba, ktora również wygrała aukcję.
Napisałam do faceta maila z pytaniem, ale teraz mysle, ze może zrobić mnie w konia .
Dobra, moje pytanie to: ile w końcu mam zapłacić za te kiecke ?Oczywiscie zapłacę te 50 zł jeśli taka jest polityka .

Wiem, że namieszałam, ale pierwszy raz kupiłam coś na aukcji, dlatego prosze o zrozumienie
Jeśli jest to aukcja, na której wygrywa parę osób, to cena jaką wszystkie te osoby płacą to ta, która widnieje przy ostatnim allegrowiczu, który wygrał aukcję

np. Mianowicie aukcję wygrały 4 osoby.
x wylicytował za 69zł
y wylicytował za 65zł
z wylicytował za 55zł
w wylicytował za 40zł

To wszystkie te 4 osoby płacą 40zł za produkt wylicytowany
Stary 2011-03-18, 09:41   #1264
ola_108
Rozeznanie

Dziekuje Kochana
ola_108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 16:07   #1265
opal6666
Raczkowanie

Witam, kupiłam na Allegro 4 pasma włosów, za całość razem z wysyłką wyszło mi 47 zł, pieniądze przelałam od razu ale paczki nie dostałam, gdy w końcu napisałam do tej Pani, zaczęły sie tłumaczenia, że ma dziecko w szpitalu itp. po około 2 tygodniach napisałam, że zgłosze sprawe do Allegro, w środę dostałam paczkę a w niej była grzywka sztuk 1:/ Pani nie odbiera telefonów, nie odpisuje na meile, dzisiaj wystawiłam negatywa i mam pytanie gdzie dokładnie mam to zgłosić, czy będę musiała iść na policje?
opal6666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 16:52   #1266
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez opal6666 Pokaż wiadomość
Witam, kupiłam na Allegro 4 pasma włosów, za całość razem z wysyłką wyszło mi 47 zł, pieniądze przelałam od razu ale paczki nie dostałam, gdy w końcu napisałam do tej Pani, zaczęły sie tłumaczenia, że ma dziecko w szpitalu itp. po około 2 tygodniach napisałam, że zgłosze sprawe do Allegro, w środę dostałam paczkę a w niej była grzywka sztuk 1:/ Pani nie odbiera telefonów, nie odpisuje na meile, dzisiaj wystawiłam negatywa i mam pytanie gdzie dokładnie mam to zgłosić, czy będę musiała iść na policje?
na policję Ci raczej nic nie da bo z tego co wiem to allegro chroni za zakupy powyżej 50zł...
Proponuję użyc tego formularza http://allegro.pl/contact/contact.php i zgłosic problem.
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-04, 01:41   #1267
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Ma któras z was ten sweterek http://moda.allegro.pl/tylko-u-nas-e...524300291.html ??

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-10, 11:59   #1268
Katiusia
Zakorzenienie

Dziewczyny ja mam dość głupie pytanie, ale mnie zastanawia.

Przy oglądaniu rzeczy na allegro, kot wskoczył mi na laptopa i kliknęła się opcja "sprzedawca nie udostępnia odbioru osobistego- POPROŚ O NIĄ". i Później wyskoczyło mi że prośba została wysłana do sprzedającego. I mam nadzieję, ze to nie jest równoznaczne z tym że mam zamiar daną rzecz kupić ?
Ja jestem panikara i wolę się upewnić
Stary 2011-04-10, 12:24   #1269
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katiusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja mam dość głupie pytanie, ale mnie zastanawia.

Przy oglądaniu rzeczy na allegro, kot wskoczył mi na laptopa i kliknęła się opcja "sprzedawca nie udostępnia odbioru osobistego- POPROŚ O NIĄ". i Później wyskoczyło mi że prośba została wysłana do sprzedającego. I mam nadzieję, ze to nie jest równoznaczne z tym że mam zamiar daną rzecz kupić ?
Ja jestem panikara i wolę się upewnić
Nie
To będzie wyglądać dla sprzedającego, że chcesz kupić ale kupować wcale nie musisz
Kiedyś parę lat temu, było coś podobnego tylko, że wysyłało się prośbę o zapłatę hmm punktami pay coś tam Kilka razy to dostałam, wtedy odpowiadałam, że nie udostępniam tego i tyle
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 12:34   #1270
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez paula600324 Pokaż wiadomość
Nie
To będzie wyglądać dla sprzedającego, że chcesz kupić ale kupować wcale nie musisz
Kiedyś parę lat temu, było coś podobnego tylko, że wysyłało się prośbę o zapłatę hmm punktami pay coś tam Kilka razy to dostałam, wtedy odpowiadałam, że nie udostępniam tego i tyle
Ja tez

- 25 kg
Stary 2011-04-10, 13:25   #1271
Katiusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula600324 Pokaż wiadomość
Nie
Dziękuję Ci kochana, właśnie tak myślałam, ale wolałam się upewnić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-11, 11:12   #1272
xandra78
Zakorzenienie

Pomóżcie mi Dziewczyny,bo zaraz wyjdę z siebie.
Chciałam pierwszy raz zapłacić poprzez "płacę z allegro",mam na swoim koncie zgromazoną odpowiednią kwotę(wcześniejsze wpłaty od kupujących).Weszłąm do zakłaki "kupione",wybrałam kilka aukcji,za które chcę zapłacić(bo kupiłam kilka rzeczy od tego samego sprzedającego),otworzył mi sie ten formularz zapłaty czy cuś,niżej jest napisane :"wybier sposób zapłaty" i sa wymienione różne banki,ale nie ma tam "płacę przez allegro"??? Czytam te samouczki i czytam i nic nie wymyśliłam.HELP! !!!
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-11, 11:28   #1273
izzie
Zakorzenienie

GG do izzie

Wydaje mi się, że musisz wtedy wybrać swój bank w którym masz konto (ROR) - np PKO, MBank czy inne, pieniądze są pobierane z konta a nie z Allegro. Wtedy logujesz się do konta i masz przygotowane dane do przelewu.
Najpierw musiałabyś chyba zlecić wypłatę pieniędzy od kupujących na swoje konto.
izzie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-11, 11:34   #1274
xandra78
Zakorzenienie

Izzie, dzięki za odp.Jednak Ty piszesz o takim właśnie "szybkim przelewie",taki szybki transfer, po to tylko ,żeby już nie wpisywać tych danych do przelewu właśnie.
A ja ta kase mam jakby "wirtualnie" na koncie użytkownika allegro,nie na swoim koncie bankowym przecież-i ja też tak chciałam przelać sprzedającemu .Nie wiem,jak to wytłumaczyć.Popr zedni kupujący przkazywali mi zapłatę nie do banku przecież,tylko na konto użytkownika allegro.

Może to "płacę z allegro" tak nie działa?Myślałam,że te zgromadzone środki można dalej puszczać w obieg płacąc za zakupione rzeczy.

A jak wybiorę z tamtej listy swój bank,to pojawi mi się formularz zwykłego bankowego przelewu,a teraz akurat nie moge skorzystać ze swojego rachunku ROR
Stary 2011-04-11, 13:37   #1275
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Izzie, dzięki za odp.Jednak Ty piszesz o takim właśnie "szybkim przelewie",taki szybki transfer, po to tylko ,żeby już nie wpisywać tych danych do przelewu właśnie.
A ja ta kase mam jakby "wirtualnie" na koncie użytkownika allegro,nie na swoim koncie bankowym przecież-i ja też tak chciałam przelać sprzedającemu .Nie wiem,jak to wytłumaczyć.Popr zedni kupujący przkazywali mi zapłatę nie do banku przecież,tylko na konto użytkownika allegro.

Może to "płacę z allegro" tak nie działa?Myślałam,że te zgromadzone środki można dalej puszczać w obieg płacąc za zakupione rzeczy.

A jak wybiorę z tamtej listy swój bank,to pojawi mi się formularz zwykłego bankowego przelewu,a teraz akurat nie moge skorzystać ze swojego rachunku ROR
To jest właśnie "płacę z allegro" na tym to polega... że nie musisz wpisywać tych danych, wszystko już wpisane, a jak zapłacisz, sprzeajacy ma od razu info, że wpłaciłaś pieniądze. Ale oczywiście korzysta się ze swojego konta bankowego. To nie jest tak,ze korzystasz z pieniędzy zgromadzonych na swoim koncie allegro (to nie jest konto bankowe). Musisz zlecić wypłatę tych środków na swoje konto i wtedy - ze swojego konta bankowego- możesz nimi dysponować. (czyli wtedy zrobić przelew lub przelew przez "płacę z allegro".

Poprzedni kupujący też wpłacając przez allegro przekazywali Ci pieniądze na konto bankowe, tylko na koncie allegro pojawiała się informacja, Ze kupujący własnie wpłacił. Jeśli były to kwoty powyżej 20 zł to powinny iść od razu na Twoje konto bankowe (nie wiem jak masz to ustawione w ustawieniach). Jak masz ustawiony automatyczny przelew, to kwoty powyżej 20 zł szły od razu na Twoje konto. Nie wiem czy ustawiłaś automatyczny czy ręczny.
... żeby nie było, że Ty myślisz, że masz pieniądze na koncie, a to są tylko informacje o wpłatach wcześniej zrealizowanych na Twoje konto bankowe.

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2011-04-11 o 13:40
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-11, 18:21   #1276
xandra78
Zakorzenienie

Sheryl, dzięki bardzo
Juz wcześniej doszłam do tego, gdzie popełniłam błąd w rozumowaniu.Ja myślałam,że tymi pieniędzmi zgromadzonymi na koncie użytkownika moge obracać i zapłacić nimi - taki obieg w obrębie allegro.No czemu tego tak nie wymyslili,byłoby super

Ale przeciez te wpłaty od kupujących widnieją tylko w karcie użytkownika allegro-nie sa przeciez faktycznie na moim koncie bankowym-inaczej nie trzeba by było robic przelewu na swoje konto. Nie rozumiem włąśnie-gdzie ta kwota faktycznie jest-na koncie spółki "allegro".Przec iez jak robię szybki transfer tą drogą skróconą (że od razu przechodze na stronę swojego banku i mam dane do przelewu wypełnione już),to to jest normalny przelew-moje konto-konto adresata.Te pieniadze nie "czekają" gdzies tam i dalej już nic nie trzeba robić,żeby obracać nimi.
Stary 2011-04-11, 22:10   #1277
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Ale przeciez te wpłaty od kupujących widnieją tylko w karcie użytkownika allegro-nie sa przeciez faktycznie na moim koncie bankowym-inaczej nie trzeba by było robic przelewu na swoje konto. Nie rozumiem włąśnie-gdzie ta kwota faktycznie jest-na koncie spółki "allegro".Przec iez jak robię szybki transfer tą drogą skróconą (że od razu przechodze na stronę swojego banku i mam dane do przelewu wypełnione już),to to jest normalny przelew-moje konto-konto adresata.Te pieniadze nie "czekają" gdzies tam i dalej już nic nie trzeba robić,żeby obracać nimi.
Wiesz, ja nie wiem co Ty tam masz ustawione... ale ja mam ustawioną wpłatę automatyczną i jak ktoś mi wpłaci przez "płacę z allegro" to ta kwota w końcu dochodzi na moje konto bankowe (o ile jest to min.20 zł, w przeciwnym razie, jeśli jest to mniej, to trzeba sobie te pieniądze przekierować "ręcznie" czyli zlecić wypłatę środków poprzez kliknięcie w odpowiednim miejscu).
Generalnie to wygląda tak, że Kupujący Ci wpłaca przez Płacę z Allegro, te pieniądze wiszą sobie na koncie allegro (ich konto - zarabiają sobie w ten sposób na naszych pieniążkach), potem przelewają w końcu na nasze konto bankowe (jeśli jest zlecona wpłata automatyczna). Tak więc te pieniądze przez jakiś czas wiszą sobie na ich koncie, wiszą oni w tym transferze pośredniczą.
Jeśli te pieniądze nie dotarły na Twoje konto bankowe, a są na Twojej karcie użytkownika, to oznacza iż wiszą sobie na ich koncie i dla nich pracują .
Stary 2011-04-18, 22:17   #1278
Cumulonimbus
Przyczajenie

Co warto brać stąd? Proszę o szybkie odpowiedzi, bo do końca tylko godziny... (
Cumulonimbus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 23:13   #1279
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez Cumulonimbus Pokaż wiadomość
Co warto brać stąd? Proszę o szybkie odpowiedzi, bo do końca tylko godziny... (
Nic, broń cię boże! Byle jakie ciuchy, tragiczne zdjęcia....

A tak poza tym słabo zawoalowana reklama
Stary 2011-04-19, 08:24   #1280
Cumulonimbus
Przyczajenie

Nie reklama ale mnie się podoba, zwłaszcza koszula i ta bluzka złota...
Cumulonimbus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-19, 12:22   #1281
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez Cumulonimbus Pokaż wiadomość
Nie reklama ale mnie się podoba, zwłaszcza koszula i ta bluzka złota...
A ty tam widzisz coś na zdjeciach? zdjęcia wystawiający ma tragiczne, nieostre...

A druga sprawa, pytasz co brać, a tam jest kilka bluzek w różnych rozmiarach od XXS do L i to wygląda nienormalnie nie wiesz co brać ale coś jednak chcesz, i na dodatek pasują na ciebie wszystkie rozmiary
bo nie zawężyłaś swojego wyboru. Po prostu co brać, bo czas leci

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2011-04-19 o 12:23
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-22, 15:53   #1282
fossa
Zadomowienie

Jaki komentarz wystawic, kiedy sprzedajacy wysylal mi ksiazke w liscie zwyklym, choc w aukcji bylo zaznaczone ze ma byc polecony (10zl)
Jestem w szoku ze ta ksiazka wogole doszla, a kosztowala ok 40zl...

Pozytyw czy neutral ?
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-22, 16:03   #1283
mad86
Zakorzenienie

nie dalabym pozytywa Bezczelne zarabianie na wysylce.
Stary 2011-04-22, 19:33   #1284
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
Jaki komentarz wystawic, kiedy sprzedajacy wysylal mi ksiazke w liscie zwyklym, choc w aukcji bylo zaznaczone ze ma byc polecony (10zl)
Jestem w szoku ze ta ksiazka wogole doszla, a kosztowala ok 40zl...

Pozytyw czy neutral ?
Ja w takiej sytuacji, kiedy wszystko niby ok, ale ktoś cwaniakuje z kosztami przesyłki, albo przysyłka jest źle zabezpieczona- no nie do końca jestem zadowolona, choć z przesyłką wszystko ok - to nie wystawiam pozytywa. Nic nie wystawiam.
Stary 2011-04-22, 19:50   #1285
mikasa5
Zadomowienie

Dziewczyny, co mogę zrobić w takiej sytuacji ?
Około miesiąc temu kupiłam zegarek jelly watch, przy pierwszym założeniu odleciał pasek i nie chciał się ponownie włożyć. Napisałam maila i nic. Zadzwoniłam, bardzo miły pan powiedział, że jasne, nie ma sprawy, mogę wysłać zegarek i dostanę nowy. Więc wysłałam go priorytetem. Ostatnio znowu napisałam do niego maila, czy moja reklamacja została w ogóle uznana itp., bo zegarka nie dostałam do dzisiaj. Pan napisał, że nie otrzymał żadnej przesyłki. Czy to możliwe, że przesyłka priorytetowa "idzie" przeszło 3 tygodnie ? Wysyłałam do Krakowa, ja mieszkam pod Olsztynem, rozumiem, że różnica odległości jest spora, ale aż tak ? Może to po prostu głupie miganie się od reklamacji ? Nie chodzi mi o pieniądze, bo jelly watche nie są aż tak drogie, ale o sam fakt, że taka sytuacja się pojawiła...
Stary 2011-04-22, 21:13   #1286
czesterka
Zakorzenienie

GG do czesterka

Cytat:
Napisane przez mikasa5 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co mogę zrobić w takiej sytuacji ?
Około miesiąc temu kupiłam zegarek jelly watch, przy pierwszym założeniu odleciał pasek i nie chciał się ponownie włożyć. Napisałam maila i nic. Zadzwoniłam, bardzo miły pan powiedział, że jasne, nie ma sprawy, mogę wysłać zegarek i dostanę nowy. Więc wysłałam go priorytetem. Ostatnio znowu napisałam do niego maila, czy moja reklamacja została w ogóle uznana itp., bo zegarka nie dostałam do dzisiaj. Pan napisał, że nie otrzymał żadnej przesyłki. Czy to możliwe, że przesyłka priorytetowa "idzie" przeszło 3 tygodnie ? Wysyłałam do Krakowa, ja mieszkam pod Olsztynem, rozumiem, że różnica odległości jest spora, ale aż tak ? Może to po prostu głupie miganie się od reklamacji ? Nie chodzi mi o pieniądze, bo jelly watche nie są aż tak drogie, ale o sam fakt, że taka sytuacja się pojawiła...
Wysłałaś poleconym? Jeśli tak to idź na pocztę i zgłoś reklamację
arkusz
czesterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-22, 22:26   #1287
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez czesterka Pokaż wiadomość
Wysłałaś poleconym? Jeśli tak to idź na pocztę i zgłoś reklamację
stawiam, ze poszedl zwyklym...
Stary 2011-04-22, 22:45   #1288
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
stawiam, ze poszedl zwyklym...
Wiec blada

- 25 kg
Stary 2011-04-23, 14:42   #1289
mikasa5
Zadomowienie

Wysyłałam zwykłym priorytetem, bo doszłam do wniosku, że wartość tego zegarka nie jest aż tak duża, żeby wysyłać poleconym. Razem z przesyłką za zegarek zapłaciłam 10 zł, nie chodzi mi już nawet o same pieniądze, ale szkoda, że tyle nerwów..
Stary 2011-04-23, 18:18   #1290
Suvia
Zakorzenienie

Wylicytowałam sobie na all 2 bluzki u jednego sprzedawcy, jedną za jakieś 20 zł, a drugą za grosze i dopiero teraz zorientowałam się, że tamta druga jest używana (i dlatego tak tanio wyszła) No i zdecydowanie jej jednak nie chcę.

Myślicie, że mogę skrobnąć do sprzedawcy, że ja tej drugiej jednak nie biorę (nikt inny jej nie licytował, więc to nie jest tak, że pobiłam 100 osób a teraz nie chcę zapłacić) i zaofiarować ten jakiś tam 'zwrot prowizji' (nie wiem o co z tym chodzi szczerze powiedziawszy...). Bluzka sama kosztuje grosze, ale z nią rośnie mi niemal dwa razy koszt przesyłki, więc nie chcę wywalać kasy w błoto, bo i tak jej nigdy nie założę...

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości