![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki koszt całościowo?
przerażają mnie te ceny. niedawno skończyłam studia, oszczędności nie mam. wprawdzie ślubu jeszcze nie planuję tak konkretnie, ale mimo wszystko myślę, że w ok 2 lata ciężko będzie uzbierać takie pieniądze. jedyne co zostanie to liczyć na rodziców..znowu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Zadomowienie
|
Nie lubimy przesady. A znając wartość pieniądza, których aż tak mało nie mamy, wolimy wydać je z głową, niż sprawiać wrażenie nowobogackich i snobistycznych zakupo-/usługoholików.
Można oszczędzić tu i tam. Ba! To nie jest skąpstwo a racjonalne rozporządzanie posiadanymi środkami. 8 dni DO Grande Finale, zatem liczymy: (nie tylko na siebie) ![]() - Suknia ślubna: w salonie z kryształami sfarofskiego 3000PLN. Uszyta dokładnie z tych samych materiałów, taka sama ilość warstw, również taśmy z kryształami (wyglądają jak svarovsky, czyli tak jak i wszystkie kryształki jakie widziałem). Może się nie znam, ale wygląda dokładnie tak jak ta z salonu. Koszt - 1000PLN. Dlaczego? Płacimy za to, że kiecka sygnowana jest nazwiskiem, marką, ma kryształki swarowskjego (serio? a to co one mają takiego wyjątkowego, czego nie mają inne sztuczne szkiełka?). Otrzymujemy identyczny produkt, za 3-krotnie niższą cenę - Garnitur: szyty na miarę, myślałem, że zapłacę ze 2000 PLN biorąc pod uwagę atmosferę podczas zakupów, stopień dopasowania i elegancki materiał. Koszt - 300 PLN. Może tutaj również wyjdzie moja nieznajomość tematu - ale jakby kobieta powiedziała, że mam zapłacić 2000 PLN, to bym zapłacił! - Obrączki: Białe złoto w matowej oprawie. Trzeba zobaczyć u jubilera jakie ma modele. W zAparcie - 1200 PLN za komplet, w kukuKruku - nieco mniej lub więcej, w poznańskim salonie z niemieckimi obrączkami 3000 PLN! Zapytałem o czas oczekiwania - w końcu obrączki z Zachodu sprowadzone - odpowiedź była zaskakująca "zależy czy poznańscy złotnicy będą zajęci czy nie, więc od 2 do 6 tygodni". Już nie miałem siły, by spytać co "niemieckiego" jest w tych obrączkach. Wnioskuję, że tylko cena. Ostatecznie w poznańskim Schubercie zapłaciłem 800 PLN. - Maestro! MUUUUUZYKA! Nie! Nie chcemy wiejskiego bandu, nie chcemy didżeja, po co nam obca osoba grająca do kotleta? Przyjęcie, a nie wesele, będzie trwało 5-6 godzin - kilkanaście utworów Power od Love, kawałków ze starych płyt winylowych, polskich, zagranicznych, szybkich, wolnych, starych i nowych - dla każdego coś miłego. Tańców nie chcemy, głośnej muzyki również - a jak gra muzyka w restauracjach każdy chyba wie - nie jest natarczywa i ma tworzyć tło, a nie sieczkę z mózgu. - Telewizja Polska przedstawia: Ekran kontrolny i pustkę w telewizorze. Nie chcemy oglądać jak ciocia właśnie wcina rosół, a kuzyn rozlewa kolejną flaszkę. Takie filmiki wielogodzinne, oglądane z rodzinką to koszmar. Przez wielkie 'K' zahaczające o Kraków i Krupówki. Tylko zdjęcia, bo to do nas przemawia. I nie studyjne - z parasolem, gitarą i sztucznym uśmiechem poszerzanym w fotoszopie (zdjęcia też często robione są w szopie). Zdjęcia zrobi znajomy fotograf, a ja przy okazji przemyciłem zakup lustrzanki (na ślub się przyda ![]() Tutaj utnę pogawędkę, bo narzeczona w łóżku marznie ![]() Narzeczona najpierw, forum później. Będziemy w kontakcie. Chwilowo bez odbioru! Bzzzzzttt......
![]() |
#334 |
BAN stały
|
piotrek-1983
- Suknia ślubna: Zgadzam sie po co kupowac za kosmiczna cene jak mozna przyoszczedzic. Takze wczoraj ogladalam suknie i stwierdzilam ze zdjecia wydrukuje i najpierw pojde do krawcowej sie zapytac ile by za uszycie danej sukni wziela:P Szczerze? to nie chce balowej... znalazlam cos odpowiedniego na lato bo chcemy najlepiej w czasie lata sie hajtnac ![]() ![]() ![]() ![]() - Garnitur: No wlasnie po co wydawac 2000zl jak mozna 300 ![]() - Obrączki: Nie chce drogich chce zeby byly ladne ale tez nie drogie...z zadnymi brylancikami ... ale chce sie zmiescic do 500zl - Maestro! MUUUUUZYKA! Heh Ciekawy pomysl ![]() ![]() ![]() ![]() - Telewizja Polska przedstawia: Tu juz calkowita orginalnosc ![]() A na ile osob robicie te przyjecie ? Edytowane przez pyssia29 Czas edycji: 2009-02-06 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Przyczajenie
|
Dot.: jaki koszt całościowo?????
moje wesele będzie jeden dzień na ok 230 os a koszt to ok. 50tys
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Zadomowienie
|
pyssia29
Dokładnie tak zrób, nawet ceny u krawcowych są różne. Za suknie ze zdjęcia KLIK jak już wcześniej wspomniałem, w salonie zawołano 3000 PLN, u znanej krakowskiej krawcowej 1600 PLN, a u mniej znanej (mniej znana nie oznacza mniej utalentowanej, a po prostu nie wydającej dużo na PR firmy) tylko 1000 PLN Twoja suknia bardzo nam się podoba, biorąc pod uwagę, że jest 'prosta' i z tego co widzę to halka plus 1 lub 2 warstwy szyfonu - sądzę, że koszt powinien zamknąć się w 700 PLN. U nas będzie małe przyjęcie na 30 osób (bo po co nam ciotka szwagra stryjenki drugiego męża cioci Genowefy mieszkającej w Berlinie, której na oczy nie widzieliśmy). Jedynie rodzice, rodzeństwo, rodzice chrzestni, dziadkowie i najbliżsi znajomi. Bywałem na ślubach 50-70 osobowych... i tak na pewno nie wygląda nasz ślub marzeń :P Wychodzimy z założenia, że otaczać nas mają najbliższe osoby, a nie ludzie, którzy są rodziną jedynie na papierku. Dzisiaj krótko, bo po wieczorze kawalerskim mam ciężką głowę, która nie chce się łączyć z palcami i klawiaturą ![]()
![]() |
#337 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A jesli chodzi o muzykantow...to stwierdzilismy ze jednak chyba moze nie bedziemy brac...albo dj albo muzyke puszczona z jakiegos sprzetu plus jakis dj tyle ze aby by prowadzil wesele...zobaczymy jeszcze...mamy czas ![]() bo jednak 30 osob to male wesele jesli mozna tak nazwac moze raczej przyjecie ![]() jak narazie chyba mi sie troszke wydluzy czas oczekiwania na slub koscielny...bo byc moze najpeirw wezmiemy cywilny... a za jakis czas koscielny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykład: moja mama ma starsze rodzeństwo, które założyło rodziny i ma dzieci (do tego momentu nie ma nic niezwykłego), ale ich dzieci też maja dzieci, które są w moim wieku bądź starsze. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Raczkowanie
|
też zrobiłam wstępny kosztorys i wyszło mi 22 150zł, przyjęcie weselne na ok 60 osób, w tym 40 ma nocowac (pokoj za osobe 60zł), jedzenie ok 180zł (do ustalenia), w cenie dekoracja sali, kelnerzy, bez korkowego, dodatkowo poprawiny za ok 2000zł, DJ ok 2000zł, fotograf 2200lub 3000(jeszcze nie zdecydowalismy), zaproszenia (max 200zł), obraczki (mamy od dziadkow tylko trzeba je do jubilera na dopasowanie) to nie wiem ile moze kosztowac, jakies auto za 500zł, tort, opłaty w USC, a i alkohol za 800zł. i oddzielnie sukienka, garnitur, dodatki, fryzjer itp. Cos mi sie wydaje ze wyjdzie i tak wiecej niz policzylam.......
![]() piotrek-1983 cena za szycie 1000zł to już z materiałem? pyssia29 a jak u Ciebie? mi krawcowa powiedziała ze uszycie zaczyna sie od 1600 do 2500zł plus materiał...
żona maj 2010 ![]() Aniołek 25.05.2011- 9tc ![]() córka lipiec 2012 ![]() ![]() Aniołek 26.05.2015- 5tc ![]() Edytowane przez slonneczko123p Czas edycji: 2009-02-08 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |
BAN stały
|
Cytat:
wiesz ja ci powiem ze to zalezy jaka krawcowa bo tak jak piotrek-1983 powiedzial ze sa 'tansze' i 'drozsze' krawcowe.. a nei znaczy ze te 'tansze' sa gorsze... i tak jak ja powiedzialam... jesli krawcowa wie ze to na slub to momentalnie cena wzrasta... fakt ze wiekszosc dziewczyn ma tradycyjne suknie czyli takie balowe...ale ja juz wkleilam swoja suknei jaka bym chciala i ona nie musi sluzyc tylko na wesele moze tez na jakas inna imprezke ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Raczkowanie
|
na razie pytałam u jednej (bo nie wspominam o jakis projektantach gdzie ceny za uszycie zaczynaja sie od 2100zł) i jeszcze sie przejde do paru innych krawcowych
![]() mi sie nie podobaja balowe suknie slubne, tez chcialabym taka lekka, zwiewna, tylko ze do ziemi ![]()
![]() |
#342 |
Zadomowienie
|
a ja suknie kupilam z 2 reki i jestem BARDZO zadowolona. Teraz tylko mi ja krawcowa dopasuje
![]() ![]() a gdzie kupujecie tanio obraczki?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Rozeznanie
|
wlasnie trafilam na Wasz watek i zrobilam kosztorys i wyszlo mi troche ponad 30 tys, nie wliczajac oplat slubnych i garnituru dla TZ;
wesele na okolo 80 osob, dla wszystkich nocleg, z tym ze najblizsza rodzina TZ pojedzie do domu jego rodzicow, bo maja takie mozliwosci; tylko u nas troche duzo poszlo na fotografa i zespol bo w kwestii zespolu TZ dokladnie wiedzial czego chcial i nie bylo dyskusji, w kwestii fotografa to ja mialam ostatnie zdanie; w czesci poplacone juz sa zaliczki, ale uwzglednilam koszt calosciowy i tak wyglada to mniej wiecej:
![]() dopisuje bo zapomnialam o obraczkach - wyszlo nam okolo 1800 chyba, chcemy takie z zalacznika, ale poniewaz wersja oryginalna jest z tytanem i moze byc problem ze zmiana rozmiaru zlotnik jubiler pokazal nam takie gdzie wierzch to biale zloto, a spod zolte, tylko drogo wychodza bo chcemy 9mm; pomyslimy i zobaczymy jeszcze dwa modele, ktore nam sie podobaja; kupujemy w mabro w poznaniu, oni wspolpracuja z yes'em o ile dobrze pamietam Edytowane przez judith8 Czas edycji: 2009-02-08 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
Zadomowienie
|
Uszycie sukni 1000 PLN już z materiałem. Dlaczego tanio? bo krawcowa ma pracownie pod Poznaniem, nie jest znana, ale specjalizuje się w szyciu sukien ślubnych. Początkowo chciałem, aby szyta była w krakowskiej pracowni (bardzo znana krawcowa, ma 2 salony), ale koszt wzrósł do 1600 PLN, dla porównania pojechałem z narzeczoną do tej "podpoznańskiej" - miła atmosfera, widać że kobieta zna się na fachu (od razu po zdjęciach wiedziała gdzie i jak materiał jest marszczony, jakie taśmy zastosować, jakie materiały mogą być na wierzchu, ile warstw nałożyć aby całość była odpowiednio sztywna, ect.) i do tego obejrzałem kilka gotowych projektów. Od razu się zgodziliśmy.
Poza tym nie oszukujmy się - to nie jest ubranie na kilka lat (jak np. elegancki garnitur), suknie zakłada się na kilka godzin - później wędruje do szafy. Nawet jeśli ktoś dysponuje dużą gotówką - to czyste marnotrawstwo pieniędzy. To jeden taki dzień w życiu, nie można oszczędzać, ale czy kryształki sfaroskiego sprawią, że ten dzień będzie lepszy a suknia będzie piękniejsza? Pffff, ciekawe ilu ludzi w kościele w ogóle zauważy, że są tam jakiekolwiek kryształki :P Obrączki warto zamówić w mniejszych i mniej znanych salonach. Napisałem wcześniej, że ja zapłaciłem za komplet 800 PLN, a ceny wahały się w granicach od 1200 do 3000 PLN. I tutaj kolejny kruczek - obrączki wykonują złotnicy, nie pan w garniturze, a 'zwyczajny' człowiek, który zna się na obróbce metali ozdobnych. Zaskoczę Was jeśli powiem, że te same obrączki, od tego samego złotnika kupicie w różnych salonach? Ja też otworzę salon, wypromuję go i sprzedam to samo za 10000 PLN. Kupi ktoś? A pewnie! A jaki będzie zadowolony, że kupił drogo więc jest lepszy od innych, którzy kupili taniej :P Ja również będę zadowolony, bo właśnie 'orżnąłem' kogoś na 9500PLN ;D P.S. Obrączki kupiłem w salonie Schubert w Poznaniu. Co do muzyki, to na przyjęciu "ma coś grać", a wynajmować orkiestrę, aby grała cichutko, nie ma sensu. Nikt nie będzie tańczył, bo towarzystwo spokojne - nie pijące i nie tańczące (a i ja nie znoszę pijaństwa i głupich zabaw-tańców na weselach). P.S.2 - najlepiej kupować akcesoria w 'normalnych' sklepach - białe buty, a nie buty ślubne (od razu 100% wzrasta cena - o zgrozo, paranoja); biały stanik, a nie stanik do sukni ślubnej (też 100% w górę). Ba! w przypadku paska do moich spodni cena za "pasek ślubny" skoczyła o 300% - tak trzysta procent! I kolejna anegdota - podobny garnitur do mojego, widziałem w salonie ZARA, w kwocie 500 PLN. Jak na taki 'wspaniały' salon to i tak mało, ale względem mojego cena wyższa o 200 PLN. Cóż, droga ta metka...
Edytowane przez piotrek-1983 Czas edycji: 2009-02-08 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
BAN stały
|
Cytat:
ja bym sie nie zdecydowala na takiego fotografa i kamerzyste ze wzledu wlasnie na koszta...w moim przypadku ma byc to malutkie wesele ktore ma byc nie za drogie... ale wy nie wzieliscie pierwszego lepszego kamerzysty czy fotografa poprostu chcieliscie zeby to wlasnie oni byli...i to tez jest plus ![]() ![]() A i sliczna ta Twoja suknia slubna.... ![]() Edytowane przez pyssia29 Czas edycji: 2009-02-09 o 08:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zadomowienie
|
Ja już kiedyś się wypowiadałam ale uległo to dość drasycznej zmianie
![]() Sala - 50 osób x 90 zł = 4500 zł Dj na wesele = 1000 zł Obrączki = 700 zł (cena producenta nie kupione w sklepie) Slub kościelny= 1000 zł Papiery do ślubu = 300 zł Wódka i napoje = 1500 zł Suknia = 280 zł Garnitury (Tż i nasz synek)600 zł Buty i dodatki dla wszystkich 400 zł Fryzjer kosmetyczka 200 zł zaproszenia i dekoracje 200 zł ----------------------------- RAZEM: 10680 zł Nie liczymy fotografa i kamerzysty bo mamy za free ![]()
![]() |
![]() |
#349 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Znowu cię spotykam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Rozeznanie
|
27tyś (koszt całościowy wesela) - wesele 1 dniowe na 60 osób.
![]() |
#353 |
Przyczajenie
|
Ślub 18-04-2009. Dwa tygodnie temu ustaliliśmy datę ślubu. Przez te dwa tygodnie zdążyliśmy już: suknia ślubna w trakcie szycia, odbiór do 30 marca, garnitur tez ,, w szyciu'' odbiór w pierwszej połowie marca, obrączki zamówione, odbiór do końca lutego, sala na przyjecie zamówiona, zaproszenia zamówione, przyjdą do nas ,,na dniach'', nauki przedmałżeńskie rozpoczęte tydzień temu, fryzjer zarezerwowany, wybieram teraz makijażystkę. I zastanawiam się z czego bierze się to przekonanie, że datę ślubu należy ustalać najlepiej rok wcześniej, bo inaczej nie ma szans na zdążenie. Myślę, ze to lekka paranoja. Nasz ślub będzie kosztował ok 8 tys złotych. Przyjecie na 20 osób, w gronie najbliższych osób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brawo! U mnie zresztą podobnie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Raczkowanie
|
ja akurat zaczęłam swe przygotowania 1,5 roku wcześniej i wcale nie wynikało to z faktu, ze miałabym sie zastanawiać tyle czasu nad kolorem świeczek i winietkami bo moje wesele już niebawem i takie rzeczy zostawie pewnie na ostatnią chwilę. Może u Ciebie bez problemu załatwi się salę na 2, 3 miesiace przed planowana datą, ale u mnie akurat nie- bo moje wesele będzie na ok 170 osób i na taka ilość osób musisz znacznie wcześniej zacząć się rozglądać za salą bo jeśli miałabym zrobić przyjęcie na ok 20 osób na pewno zajełąbym się tym znacznie póżniej - więc takie rzeczy należy rozgraniczyć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Raczkowanie
|
Zgadzam sie z przedmówczynia, u mnie w miescie znalezienie lokalu graniczy z cudem, nas wlascicielka naszego lokalu wystawila 8 miesiecy przed slubem, i musielismy przeniesc impreze na niedziele bo juz nie bylo nigdzie wolnego lokalu na ta wlasnie nasza sobote!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 |
Raczkowanie
|
dokaldnie! ja tez zostalam wystawiona , ale 6 miesiecy wczesniej bo moja pocztkowa data byla na 20 czerwca i ten lokal mi zaproponowal wlasnie 13- a ja juz mialam wszytsko przygotowana i zamowione na 20.Obdzwonilam mnostwo sal, a niektore osoby wrecz z ironia mi mowily, ze troszczke za pozno dzwonie.I coz mialam zrobic- zostalam przy tym 13 i znowu od nowa zalatwianie - zespolu, kosciola itp.I bylo z tym mnostwo problemow, wiec jesli komus udalo sie zorganizowac wszytsko w przeciagu 3 miesiecy to naprawde mial farta i niech smieje sie z tych, ktorzy robia to znacznie wczesiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Raczkowanie
|
Ja mysle ze to zalezy po prostu od miejscowosci, na pewno latwiej znalesc cos w duzym miescie takim jak warszawa, niz w takiej malej miejscowosci jak moja Dębica
![]() A jak chodzi o calkowity koszt wesela to u nas jakies 40tys-45tys, na 110 osob, 50 osob z noclegami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak poprzedniczki u mnie również z sala jest problem. Ludzie zapisuja sie na 2 lata, ja zapisałam na 1,5 roku przed slubem. Pomimo iż było sporo czasu to trzy upatrzone zespoly odmowily nam z powodu braku wolnego terminu. Z innymi rzeczami nie bylo problemu. A jesli chodzi o suknie to zalezy czy szyjesz u krawcowych wg wlasnego wzoru czy cos w tym stylu czy kupujesz w salonie równiez dopasowana do Twojej figury, ale jednak czas oczekiwania w tym wypadku wynosi na polska firme 2-3 miesiace a na zagraniczna 4-6 miesiecy. A jeżeli chodzi o suknie ślubna (nawiazuje to do wczesniejszych wypowiedzi o kupowaniu w drogich salonach i ,,prawie orginalnych" u krawcowej) to jesli ktos chce może sobie szyc, ale ja po tym jak juz widziałam taka ,,prawie orginalna" suknie, a prawie robi w tym wypadku duza roznice stwierdzilam, ze jak mnie nie stac na suknie za 3000zł to wole sobie wypozyczyc taka sama za 50% ceny i wiem, ze mam dobrze skrojona. Oczywiscie kazdy ma prawo do swojego zdania i jesli ktos uważa ze suknia szyta u krawcowej i ta z markowego salonu niczym sie nie różni to juz jego sprawa. Nawiasem mówiac to kupujac suknie radze popatrzec w salonach w mniejszych miastach i nie w centrum, poniewaz tam maja mniejsza marze. Różnica nawet 1000-2000zł ![]()
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2009-02-24 o 21:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.