![]() |
#61 |
BAN stały
|
Dot.: tkanie na krosnach
Mam pytanie..
Czy ktoś wie gdzie w Turku (wielkopolskie) moge kupic krosno.. Nie potrzebuje zadnego wielkiego, dla zaawansowanych tylko najzwyklejszego krosna.. Pytalam juz w pasmanterii, ale nie mieli.. Teraz patrze na allegro, ale wydaje mi sie, ze 30zl to troche sporo.. Przynajmniej jak na mnie, bo kupuje je sobie z kieszonkowego.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
wydaje mi sie ze taniej niz 30 zł to nie dostaniesz chyba ze chcesz zabawkowe dla dzieci z plastiku.ale sa nietrwałe i szybko sie łamia
ogromny zbiór wzorów https://www.facebook.com/pages/Hafty...41035822687218 Moja stronka https://www.facebook.com/CrossStitchMikiSnieg i tutaj http://zabamonika.gallery.ru/ http://www.suwaczek.pl/cache/f1c3bb073e.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Witajcie przeczytałam wasze forum i tak sobie pomyślałam że ja tak niedawno tez się zajmowałam przez krótką chwilę gobelinami tkanymi na ramie. Ciekawe to zajęcie ale do lamusa nie ma sensu to robić i zrezygnowałam.Pozdrawiam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
kiedys chodzilam na kurs do palacu kultury ;p i tam wiekszosc osob miala swoje krosna, ktore rodzice musieli zrobic im sami ;] 4 listewki i gwozdzie, wszystko
![]() jak skonczylam kurs, chcialam cos utkac sama, rozebralam jedno zdjecie szkolne z ramki i wbilam pineski ;p bardzo dobrze mi sie na tym tkalo ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
Mam pytako. Poszukuje osoby, która umie tkac na krosnach (szczegolnie tych duzych i takie krosno posiada) do okazyjnej wspolpracy na imprezach. Czy któras z Was bylaby zainteresowana? Chodzi o okolice Warszawy. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Witam
cieszę się, ze jest taki wątek- przeczytałam go w całości.... obecnie mam trochę wiecej czasu no i właśnie mnie natchneło na tkanie ![]() ![]() ![]() ![]() Mąż obiecał mi już zrobić ramę, wykopuję resztki włóczek, mam zapał i chęci, ale kompletnie jestem w tym temacie zielona. Spróbuję metodą prób i błędów....Ulla6 może podpowiesz nam amatorką od czego zacząć? 1. jakia włóczka najlepsza? czy nie nie ma znaczenia? 2. na osnowę jaka najlepsza nic? włoczka? len? do naciągnięcia na gwozdziki 3. jak tkasz to tą nitkę z tyłu jak zakańczać? wplataC? ucinać? 4. jak "zakręcać" włóczką do drugiego rzędu? ok resztę jak już bedę miałą ramę i włóczkę i zacznę to pewnie jakieś zapytania się pojawią. Bedę Ulla wdzięczna za wszelkie wskazówki. pozdrawiam ![]()
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
witaj jeśli chodzi o książki to dobre są Stanisławy Czyżkowskiej ''Tkactwo ręczne'' i Dywany i Kilimy Duszyńskiej na osnowę najlepiej wziąć nić lnianą grubość średnią i jak w sklepie nie będą mieli to zapytaj czy jest dratwa takin nieprofesjonalnym językiem bo mówią tak na ten sznurek sprzedawcy. Pamiętaj że tkać można wszystkim i po dłuższej pracy możesz zacząć wykorzystywać niekonwencjonalne surowce np drut,papier,folia,gałązki , dają naprawdę fajny efekt
![]() Edytowane przez kemot Czas edycji: 2009-11-29 o 16:33 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() Agusia1, jeśli masz jakies pytania do mnie w sprawie tkania na ramie tkackiej to pytaj ![]() ![]() 1. najlepsza jest wloczka welniana ale z braku laku dobre jest to co sie ma czyli wszystko ![]() ![]() 2,najlepsza osnowa jest sznurek (taki jak pisały dziewczyny ;dratwa nie woskowana) przynajmniej ja zawsze na takiej tkałam i sobie chwaliłam ale każdy możne znaleźć cos najbardziej odpowiedniego dla siebie i tez będzie ok ![]() Mozna eksperymentowac z czym sie da jak pisala Kemot choc ja wole tkactwo konwencjonalne i totalnie klasyczne ![]() ![]() 3. nitke ktora tkasz i ktora sie konczy zostawiasz z lewej strony i wplatasz na nia nowa nitke bez zawiazywania itp. jesli wiec tkasz gobelin plaski to po zdjeciu z ramy na lewej stronie masz gobelin strzyzony ![]() ![]() Gobelin powinien byc tak mocno ubity i tak zwięźle tkany ze żadna z odcietych nitek nie ma prawa sie wydostac. 4.jak zakręcać włóczkę??? no normalnie ale w taki sposób żeby brzeg się nie rozjeżdżał ani nie zwężał.Musi być zwięźle zrobiony jak reszta tkaniny. Eh trudno tak wyjasnic w kilku slowach ... choc mam nadzieje ze ci pomogłam choć troszkę ![]() Nie szukaj żadnych książek bo najlepsza frajda i przyjemnością jest tkanie oparte na intuicji i eksperymentach z wełną ![]() Pozdrawiam serdecznie wszystkie zapalone tkaczki ![]()
Mój wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35563595 Z powodu awarii Wizażu znikło wiele zdjęć na moim wątku!Nie wiem czy uda mi się je uzupełnić dlatego zapraszam na mój blog gdzie można wiele z nich pooglądać. http://ulla6-ullasooakclaybabysandmore.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Tak Ulla masz rację książkę 1 wypożyczyłam ale ... nie mam czasu jej czytać, wolę w praktyce testować... po kilku dniach ślęczenia nad ramą coś mi się zaczyna układać w całość.......arcydzieło to nie będzie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie...
![]() Chciałam powiedzieć że umiem tkać na krosnach (szmaciaki i miałam doczynienia z sejpakami ![]() Lecz moja mama robi wszystkie rodzaje prac jakie są możliwe na krosnach i prowadzi też kursy... A tata zajmuje się robieniem takich krosien od podstaw każdy typ jaki chcecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Maria 89
a powiedz w jakiej miejscowości Twoja mama prowadzi takie kursy?? jaka cena? ile dni? Ja szukam w Zachodniej Polsce i jest z tym problem, duzo kursów jest na Wschodzie PL, a to dla mnie duża odległość- koszty dojazdu itd. A tata robi takie profesjonalne krosna? duże? Mi mąż zrobił krosno na ramie i narazie starcza, ale marze o wiekszym pionowym .... pozdrawiam
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
agusia1
Moja mama prowadzi takie kursy w Akademii Łucznica koło Pilawy. Taki kurs trwa ok 7 dni i kosztuje ok 750zł. Jak możesz to wejdź na stronę Akademii Łucznica tam powinno być wszystko napisane. Tak, tata robi takie profesjonalne krosna małe i duże owszem też. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Czy mozesz podac "namiar" na Twojego Tate ? Jestem zainteresowana kupnem krosna 2/4 pedalowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.