Krzywe nogi - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-03, 16:06   #2311
Cukieeereeeczeeek
Przyczajenie

Dot.: Krzywe nogi

Hej wszystkim Czuje że ja moge wam coś opowiedzie o operacji na proste nogi, bo dokładnie 6 dni temu sama ja przeszłam No i rzeczywiście widac efekty, ale jeśli ktoś po takiej operacji marzy o idealnie prostych nóżkach, to może się zawieśc niestety....
Jeżeli ktoś by chciał więcej szczegółów to pisac, ja jutro będę na internecie ( bo na krzesełku długo po tej operacji nie moge wysiedziec ) to wam wszystko opowiem ze szczegółami Oczywiście jeśli kogoś to interesuje
Stary 2008-02-03, 16:56   #2312
monic81
Przyczajenie

Cukieeereeeczeeek a możesz opisać nam wszystkim na czym polegała twoja operacja, kto ją przeprowadzał i ile kosztowała. i jak długo byłaś w szpitalu? są jakieś blizny? wklej zdjęcie swoich nóżek po operacji. naprawdę jestem tym zainteresowana bo gdyby faktycznie nie byłoby i dla mnie za późno to ja bym sie jak najbardziej też na nią pisała. Będę bardzo wdzięczna.
monic81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-03, 18:35   #2313
PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
Raczkowanie

Cukieeereeeczeeek --- wlasnie opowiedz wszystko plis bo chyba tez bym sobie zrobila jakby to cos dalo... no i oczywiscie powiedz czy jestes zadowolona...
-a to nie...

Edytowane przez PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
Czas edycji: 2008-02-04 o 06:25
PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-05, 14:04   #2314
Cukieeereeeczeeek
Przyczajenie

No dobrze
Operacje miałam w poniedziałek, w piątek wróciłam juz do domu. Ten "zabieg" trwał prawie 3 godziny, także potem odrazu z bloku operacyjnego na OIOM mnie przewieźli;/
Efekty nie sa takie jak sobie wyobrażałam, ale tata powiedział mi że na zdjęciu rentgenowskim ogromna różnica, to może nóżka jest prostsza niz mi sie wydaje Ale dokładna opinie to wam powiem jak mi opuchlizna zejdzie całkowicie, bop narazie to zabardzo nie widac oprzez nią niczego istotnego No i oczywiście 4 tygodnie chodzenia z kulami ;/ a za tydzień ściąganie szwów ;( a zdjęcie nożek zamieszcze dopiero jak bede miec odpowiedni aparat Jak coś niewiadome to pytac a ja chętnie odpwoiem
Stary 2008-02-05, 14:07   #2315
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madarynka Pokaż wiadomość
jak "dwa male naklucia" to pewnie akupunktura
Ja mam "dwa małe nakłucia" po artroskopii, która nie ma nic wspólnego z prostowaniem nóg.

Cytat:
Napisane przez Cukieeereeeczeeek Pokaż wiadomość
Jak coś niewiadome to pytac a ja chętnie odpwoiem
Na czym polega zabieg?????
hihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-05, 14:08   #2316
Cukieeereeeczeeek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez monic81 Pokaż wiadomość
Cukieeereeeczeeek a możesz opisać nam wszystkim na czym polegała twoja operacja, kto ją przeprowadzał i ile kosztowała. i jak długo byłaś w szpitalu? są jakieś blizny? wklej zdjęcie swoich nóżek po operacji. naprawdę jestem tym zainteresowana bo gdyby faktycznie nie byłoby i dla mnie za późno to ja bym sie jak najbardziej też na nią pisała. Będę bardzo wdzięczna.

Operacja jest darmowa, musisz iśc do ortopedy, a on zobaczy, czy "nadajesz" sie do zabiegu. A operacja polegała na wycięciu kawałku kości podudzia i wszczepieniu tam stabilizatora i wkręceniu 4 drutów...blizna siedmiocentymetrowa, mam nadzieje że po zagojeniu będzie mało widoczna
Stary 2008-02-05, 14:11   #2317
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cukieeereeeczeeek Pokaż wiadomość
A operacja polegała na wycięciu kawałku kości podudzia i wszczepieniu tam stabilizatora i wkręceniu 4 drutów..

Nie obawiasz się późniejszych problemów z nogami, szczególnie w starszym wieku?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-05, 17:15   #2318
PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
Raczkowanie

ojć fajnie ze jest darmowa...hmmm...trzeba cos z tym zrobic a jeszcze powiedz czy trzeba miec jakis wiek okreslony ?
-a to nie...
Stary 2008-02-06, 07:17   #2319
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP Pokaż wiadomość
ojć fajnie ze jest darmowa...hmmm...trzeba cos z tym zrobic a jeszcze powiedz czy trzeba miec jakis wiek okreslony ?
Podejrzewam, że trzeba mieć mocno krzywe nogi, bo to zabieg dość ingerujący w organizm... więc na pewno nie robi się go, jeśli "krzywość" nóg nie przeszkadza w chodzeniu...
Stary 2008-02-06, 21:10   #2320
SylfkaXD
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Krzywe nogi

"Za to mój lekarz powiedział mi że mogę zrobić sobie operację. Bardzo mało inwazyjną. tylko dwa małe nakłucia. Poleżę 2 tygodnie w łóżeczku a potem będę miała prościutkie nóżki A ja potrzebuję szybkiej zmiany, bo zajęłam się modelingiem....Nie mogę się doczekać...
Zastanówcie się też nad tym"

Na czym polega ta operacja? Ile kosztuje? Powiedz o niej coś więcej!
Czy po niej zostają jakieś blizny? Proszę odpisz...
Ta operacja coś ze wstawianiem stabilizatora w kość udową (czy coś w tym guście) jest robiona tylko przy naprawdę dużej krzywiźnie, takiej która uniemożliwia chodzenie , poza tym jest strasznie czasochłonna (ponoć przez parę miesięcy trzeba chodzić na rehabilitację, a też nie wiadomo czy w przyszłości nie będzie się miało problemów z nogami, nie można uprawiać sportów obciążających kolana <czytaj: najlepiej w ogóle nie uprawiać>) - generalnie kwas Dlatego interesuje mnie ta metoda.
Chętnie dowiem sie o niej więcej
Tylko odpisz plis...
Stary 2008-02-06, 21:53   #2321
SylfkaXD
Raczkowanie

Dla wszystkich tych. którzy mają problem w stylu:
A) Co to jest za krzywizna?
B) Podajcie mi ćwiczenia na te nogi (powinny przejrzeć wątek ale im się nie chce )
C) Nie mogę odróżnić ćwiczeń.
Znalazłam artykuł o wadach kości i kolan i ogólnie nóg - czyli wszystko o "X" i "O" - mam nadzieję, że pomogę i skończą się tego typu "problemy"

A oto on:

I – kolana koślawe; II – kolana szpotawe
Koślawość kolan (nogi w kształcie litery X) – występuje, gdy przy złączonych i wyprostowanych kolanach, między kostkami przyśrodkowymi tworzy się odstęp powyżej 4-5 cm.
Większe predyspozycje do tej wady mają dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym. Koślawość kolan sprawia, że osoba ma tendencję do stawania w rozkroku. Takie ustawienie nóg zwiększa obciążenie wewnętrznych brzegów stóp, przez co utrudnia kształtowanie się prawidłowego sklepienia stopy i prowadzi do płaskostopia.
Zgłoś się do lekarza, gdy:
  • ma się wyraźnie koślawe kolana
  • koślawość się pogłębia.
Korekcja koślawości
Leczenie zachowawcze jest uzależnione od przyczyny i stopnia zaawansowania wady.
Dziecko, które ma skłonności do koślawości kolan:
1. Nie powinno długo chodzić ani stać w rozkroku.
2. Nie może w czasie zabawy przebywać w siadzie klęcznym między piętami, z podudziami i stopami skierowanymi na zewnątrz.
3. Powinno jak najczęściej siedzieć w tzw. siadzie skrzyżnym („po turecku”).
4. Powinno zredukować nadwagę (jeśli istnieje).
5. Może stosować wkładki lub obuwie z podwyższonym obcasem po stronie wewnętrznej, ale tylko przy zaleceniu przez lekarza.
Zalecenia: gimnastyka korekcyjna, pływanie kraulem, jazda na rowerze, masaż klasyczny, terapia manualna.
Przeciwwskazania: łyżwiarstwo, jada na nartach technikami kątowymi (pług, łuk).
Przykładowe ćwiczenia:
  • siad ugięty, kolana rozchylone na zewnątrz, podeszwy stóp stykają się ze sobą. Opad tułowia w przód z równoczesnym ugięciem ramion w stawach łokciowych i chwytem dłońmi stóp, łokcie szeroko rozstawione na zewnątrz rozpychają kolana;
  • leżenie tyłem, ręce w górze, kończyny dolne ugięte w stawach kolanowych, stopy złączone, skłon tułowia w przód z równoczesnym rozchyleniem kolan na zewnątrz, stopy pozostają złączone;
  • siad ugięty, kolana rozchylone na zewnątrz, podeszwy stóp stykają się ze sobą, ręce ugięte w stawach łokciowych i wsparte dłońmi na kolanach - naciskanie dłońmi na kolana;
  • leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte w stawach kolanowych, między stopami piłka gumowa, ramiona wyprostowane w górze, przenos piłki w tył za głowę i chwyt piłki dłońmi, powrót do leżenia, tułów z kończynami dolnymi ugiętymi w stawach kolanowych, ramiona z piłką pozostają wyprostowane za głową, skłon tułowia w przód z rękami wyciągniętymi przed siebie - włożenie piłki gumowej między stopy;
  • siad ugięty podparty, klaskanie podeszwami stóp;
  • siad skrzyżny, ramiona wzdłuż tułowia, przejście do leżenia tyłem i powrót;
  • siad prosty, piłka między kolanami, ręce oparte za plecami, wznos bioder w górę – przejście do podporu tyłem;
  • leżenie tyłem nogami do ściany, piłka między kolanami – marsz stopami po ścianie w linii pionowej;
  • w staniu tyłem do drabinek stanie zwieszone;
  • unoszenie nogi zgiętej w stawie kolanowym w górę na zewnątrz, zmiana nóg;
  • w staniu, piłka między kolanami, podskoki trzymając piłkę kolanami.
Szpotawość kolan (nogi w kształcie litery O) – rozpoznajemy, gdy przy złączonych i wyprostowanych kolanach tworzy się między kolanami odstęp większy niż 4-5 cm. Kolana szpotawe zazwyczaj zniekształcają całe nogi, ale czasami wygięcie dotyczy tylko podudzi (nogi pałąkowate).
Najczęstszą przyczyną szpotawości jest krzywica (niedobór witaminy D), ale wadę te spotyka się również u dzieci z nadwagą, które zbyt wcześnie rozpoczęły chodzenie (brak fazy raczkowania). Do powstania kolan szpotawych usposabia również długie siedzenie w pozycji ze skrzyżowanymi nogami („po turecku”). Wada nasila się szczególnie w okresie intensywnego wzrostu i jest zwykle obustronna.
Zgłoś się do lekarza, gdy:
  • nóżki są wyraźnie szpotawe
  • wygięcie obu nóżek jest niesymetryczne
  • utyka się bądź skarży się na bóle nóg
Korekcja szpotawości
Leczenie zachowawcze jest uzależnione od przyczyny i stopnia zaawansowania wady.
Dziecko, które ma skłonności do szpotawości kolan:
1. Powinno unikać wysiłków i obciążeń w pozycji stojącej.
2. Nie może w czasie zabawy przebywać w tzw. siadzie skrzyżnym („po turecku”).
3. Powinno jak najczęściej siedzieć ze złączonymi kolanami i rozstawionymi stopami.
4. Powinno zredukować nadwagę (jeśli istnieje).
5. Może stosować wkładki lub obuwie z podwyższonym obcasem po stronie zewnętrznej, ale tylko przy zaleceniu przez lekarza.
Zalecenia: gimnastyka korekcyjna, łyżwiarstwo, jada na nartach technikami kątowymi (pług, łuk), masaż klasyczny, terapia manualna.
Przeciwwskazania: pływanie kraulem, jazda na rowerze.
Przykładowe ćwiczenia:
  • siad ugięty podparty, stopy rozstawione, naprzemienne skręcanie ugiętych kończyn dolnych do wewnątrz z równoczesnym dotknięciem kolan do podłoża;
  • leżenie przodem na ławeczce, ramiona wyciągnięte i chwyt za obrzeże ławki, Nogi poza ławką. Wykonanie nogami wyprostowanymi w stawach biodrowych i kolanowych ruchów nożycowych;
  • siad ugięty podparty, między kolanami piłka gumowa, zgniatanie kolanami piłki;
  • siedząc na ławeczce, woreczek między kolanami, próbujemy prostować nogi;
  • leżenie tyłem, rozkrok, złączenie kończyn dolnych przez ugięcie w stawach kolanowych do wewnątrz, stopy na zewnątrz;
  • w siadzie skulnym ręce w bok zgięte w stawie łokciowym, opad tułowia w tył, woreczek między kolanami;
  • leżenie tyłem, woreczek między kolanami, rysowanie kółek w lewą i w prawą stronę;
  • w staniu w lekkim rozkroku, ugięcie kolan (półprzysiad) z równoczesnym zbliżeniem kolan do siebie przez naciskanie dłońmi na boczne okolice kolan;
  • w staniu tyłem do drabinek (ściany), unoszenie nogi zgiętej w stawie kolanowym w górę w skos przez nogę przeciwną;
  • podskoki obunóż na materacu, ręce oparte na skrzyni (stole), woreczek między kostkami, kolana związane.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-06, 21:57   #2322
SylfkaXD
Raczkowanie

Acha, artykuł jest o dzieciach
Ale wiem że ćwiczenia, przyczyny, zalecenia i przeciwwskazania są prawidłowe również dla dorosłych
Tyle że wady już nie zlikwidujemy tylko możemy skorygować...
Ale zawsze nogi będą wyglądały lepiej
Poszukam jutro czegoś o operacjach na kolana...
Stary 2008-02-06, 23:22   #2323
Terabithia
Przyczajenie

Hejka jestem tu nowa ;] ale chyba tez mam ten problem co wy
Czy ja mam krzywe nogi? [bo juz sama nie wiem co mam o nich myslec] a jak krzywe to jaka to jest wada O czy X ?? Pomocy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nogi.JPG (11,7 KB, 336 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nogi2.JPG (14,4 KB, 185 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nogi3.JPG (7,1 KB, 297 załadowań)
Terabithia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 06:05   #2324
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Terabithia Pokaż wiadomość
Czy ja mam krzywe nogi? [bo juz sama nie wiem co mam o nich myslec] a jak krzywe to jaka to jest wada O czy X ?? Pomocy
E tam krzywe Ładne i całkiem zwyczajne, raczej od normy nie odbiegają
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 08:27   #2325
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Masz szablonowo proste nogi, takie jakie być powinny!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-07, 14:10   #2326
Terabithia
Przyczajenie

Dzieki za wasze opinie .. bo ja juz sama nie wiedzialm co o nich mam myslec .... od 2 lat nie nosilam spodniczek i krotkich spodenek bo wstydzilam sie pokazywac nogi
Terabithia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 14:25   #2327
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki za wasze opinie .. bo ja juz sama nie wiedzialm co o nich mam myslec .... od 2 lat nie nosilam spodniczek i krotkich spodenek bo wstydzilam sie pokazywac nogi
Gdybym ja miała trakie nogi, to tylko w spódnicach bym chodziła

Poważnie
Stary 2008-02-07, 17:51   #2328
NO WAI
Przyczajenie

Mam proste nogi. Nie znoszę krótkich spódniczek. ^^
NO WAI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 19:42   #2329
doska92
Raczkowanie

Przeczytałam właśnie, że jak się ma X, lepiej siedzieć w kwiat lotosu niż po turecku.
I oczywiście od tamtej pory tak siedzę (z małymi przerwami, bo nie umiałam za długo wytrzymać )
doska92 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-08, 11:05   #2330
Cukieeereeeczeeek
Przyczajenie

Hej Nie sądze żeby istniało takie cos jak dwa nakłucia, które wyprostuja nogi i to w wieku, kiedy kości przestały rosnąc.... A ja nie miałam żadnej ciężkiej operacji...I kośc goleniowa miałam operowaną a nie udową...I jak ktos tu napisał o łamaniu nogi w trzech miejscach, to nie wiem skąd takie głupoty wytrzasnął...A cwiczenia prostowanie nóg nic nie dają, jesli juz kości nie rosną....A ten zabieg co miałam stosuje sie dopiero wtedy, kiedy nie ma innej metody wyprostowania nóg a chrząstki stawowe skończyły juz swój wzrost. Bo jeżeli w młodym wieku sie wykryje koślawośc lub szpotawośc, to zabieg polega jedynie na wszczepieniu pod skórę z 2 stron kolana blokad, które zapobiegaja krzywemu rośnięciu kości...
I jeszcze jedna rzecz: operacji nie robi sie dlatego tylko, że ktos mysli że ma krzywe nogi, tylko jak w moim przypadku, mam całkiem krzywe kości podudzi, i ta krzywizna w przyszłośi mogłaby mi problemów przysporzyc...I jak oglądam zdjęcia rentgenowskie przed i po operacji to widze olbrzymią zmianę....Naprawde I z tego jestem zadowolona
I rehabilitacja wcale nie trwa długo- 4 tygodnie bez obciążania nóg, w tym czasie proste cwiczenia, a potem zwolnienie z wf na jakiej 5 miesięcy, a za półtora roku wyjęcie stabilizatora i drutów
Trohe się rozpisałam wybaczcie
Stary 2008-02-08, 11:30   #2331
doska92
Raczkowanie

A w jakim wieku kości już nie rosną?
doska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 11:36   #2332
AnnaŁ
Raczkowanie

Byłam na USG stawów biodrowych z dzieckiem i przy okazji zapytałam lekarza czy szpotawość kolan w dorosłej osoby można wyleczyć.
Powiedział, że można poprzez rehabiliację. Jakoś wierzyć mi się w to nie chce, dlatego pytałam dwa razy (pewnie pomyślał, że jakaś ograniczona jestem) , czy aby na pewno - odpowiedział, że tak.
Mam nadzieję, że wie co mówi.
AnnaŁ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 12:26   #2333
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnnaŁ Pokaż wiadomość
Byłam na USG stawów biodrowych z dzieckiem i przy okazji zapytałam lekarza czy szpotawość kolan w dorosłej osoby można wyleczyć.
Powiedział, że można poprzez rehabiliację. Jakoś wierzyć mi się w to nie chce, dlatego pytałam dwa razy (pewnie pomyślał, że jakaś ograniczona jestem) , czy aby na pewno - odpowiedział, że tak.
Mam nadzieję, że wie co mówi.
Zaintrygowana Twoim pytaniem poszukałam w necie i... wnioskując po opisie schorzenia (nie wiedziałam co to szpotawe kolana), to można co najwyżej zapobiegać daleszemu pogłębianiu, bo jak piszą:
Wada polega na ustawieniu podudzia względem uda pod kątem otwartym do środka. Trzony kości udowej, piszczelowej i strzałkowej wygięte są na zewnątrz. Odległość między kłykciami przyśrodkowymi, przy stopach zwartych wynosi więcej niż 3 cm. Najczęstszymi przyczynami powstawania tej wady są: krzywica oraz nadmierne przeciążenie statyczne układu kostnego kończyn dolnych (otyłość, zbyt wczesne zmuszanie dziecka do wstawania i chodzenia). (http://iglaki.agrosan.pl/wf/wadykonczyn.htm) to po prostu można pracować nad ścięgnami i mięsniami, bo skrzywionych kości już nic nie ruszy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-09, 15:12   #2334
Cukieeereeeczeeek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez doska92 Pokaż wiadomość
A w jakim wieku kości już nie rosną?

To zależy od każdego organizmu. Np. na zdjęciu rentgrnowskim widac wyraźne, że proces wzrostu sie skończył, ponieważ chrząstki przybierają ciemniejsza barwę czy cos takiego
Stary 2008-02-09, 19:51   #2335
PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
Raczkowanie

a ja mam jeszcze pytanie... czy krzywe nogi wpływają jakos na chod ? bo mi wszyscy mowia ze strasznie brzydko chodze ...
-a to nie...

Edytowane przez PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
Czas edycji: 2008-02-13 o 12:24
Stary 2008-02-12, 17:14   #2336
marianna198918
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Krzywe nogi

ja mam tak krzywe nogi jak te japonki ktorych zdiecie bylo tu zamieszczone nie wiem co mam z tym zrobic to jest dopiero koszmar :/// tez mnie to doprowadza do depresji mam juz 19 lat a zauwazylam to jak mialam 12!! nie wiem czemu moja mama nic z tym nie zrobila tzn ze mna moze cos mozna bylo zrobic
marianna198918 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 20:45   #2337
me myself & I
Raczkowanie

Cytat:
"Za to mój lekarz powiedział mi że mogę zrobić sobie operację. Bardzo mało inwazyjną. tylko dwa małe nakłucia. Poleżę 2 tygodnie w łóżeczku a potem będę miała prościutkie nóżki A ja potrzebuję szybkiej zmiany, bo zajęłam się modelingiem....Nie mogę się doczekać...
Zastanówcie się też nad tym"

SylfkaXD- zwykły ortopeda ci to powiedział, czy szukałaś gdzie indziej? Ja też przcuję w modelingu, a szybka i bezinwazyjna zmiana na lepsze by się przydała....

Wróciłam dziś od zwykłego ortopedy. Powiedział że muszę przejść jeszcze szereg badań. A i tak jeszcze nie jest pewien czy operować. Chciałabym już w wakacje nie wstydzić się moich nóg... ale muszę się chyba uzbroić w cierpliwość:/
me myself & I jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-13, 23:03   #2338
SylfkaXD
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez me myself & I Pokaż wiadomość
Mam nogi typu X. Ćwiczyłam cały rok, tak, jak mi lekarz kazał. Poszłam do innego, a ten powiedział mi że już po wieku dorastania lub pod sam koniec nie da się wyprostować nóg!!!!! Po prostu załamka!
Faktycznie po moich rocznych ćwiczeniach nie było żadnego efektu :/

Za to mój lekarz powiedział mi że mogę zrobić sobie operację. Bardzo mało inwazyjną. tylko dwa małe nakłucia. Poleżę 2 tygodnie w łóżeczku a potem będę miała prościutkie nóżki A ja potrzebuję szybkiej zmiany, bo zajęłam się modelingiem....Nie mogę się doczekać...
Zastanówcie się też nad tym
He, he, he To była TWOJA wypowiedź przeze mnie zacytowana. A co do mojej znaczy się, jej dalszej części:

"Ta operacja coś ze wstawianiem stabilizatora w kość udową (czy coś w tym guście) jest robiona tylko przy naprawdę dużej krzywiźnie, takiej która uniemożliwia chodzenie , poza tym jest strasznie czasochłonna (ponoć przez parę miesięcy trzeba chodzić na rehabilitację, a też nie wiadomo czy w przyszłości nie będzie się miało problemów z nogami, nie można uprawiać sportów obciążających kolana <czytaj: najlepiej w ogóle nie uprawiać>) - generalnie kwas Dlatego interesuje mnie ta metoda. "

Tak, byłam u zwykłego ortopedy i powiedział, że właśnie wtedy robiona jest operacja.
A o tych dwóch nakłuciach to napisałaś ty! O modelingu też Chyba nie zrozumiałam Cię...
Stary 2008-02-15, 13:10   #2339
me myself & I
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SylfkaXD Pokaż wiadomość
He, he, he To była TWOJA wypowiedź przeze mnie zacytowana. A co do mojej znaczy się, jej dalszej części:

"Ta operacja coś ze wstawianiem stabilizatora w kość udową (czy coś w tym guście) jest robiona tylko przy naprawdę dużej krzywiźnie, takiej która uniemożliwia chodzenie , poza tym jest strasznie czasochłonna (ponoć przez parę miesięcy trzeba chodzić na rehabilitację, a też nie wiadomo czy w przyszłości nie będzie się miało problemów z nogami, nie można uprawiać sportów obciążających kolana <czytaj: najlepiej w ogóle nie uprawiać>) - generalnie kwas Dlatego interesuje mnie ta metoda. "

Tak, byłam u zwykłego ortopedy i powiedział, że właśnie wtedy robiona jest operacja.
A o tych dwóch nakłuciach to napisałaś ty! O modelingu też Chyba nie zrozumiałam Cię...

Ehh :/
Bo ja już nie wiem co robić. Jestem zdezorientowana. Mój lekarz nie mówi mi w prost czy zrobić tą operację, jak tak to jaką....
No a czas mnie goni a nogi bolą :/
me myself & I jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-16, 10:22   #2340
Quarko
Raczkowanie

czesc jestem tu nowa i mam ten sam problem...
co to oznacza kiedy kolana bolą? Czy zaczynają się prostować czy wręcz przeciwnie... sama juz nie wiem. Wszystkie dziewczyny które znam mają proste nogi tylko ja mam X

czy w wieku 15 lat można poprzez ćwiczenia coś z tym zrobić?
Quarko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości