|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Przyczajenie
|
Dot.: Krzywe nogi
Hej wszystkim
![]() ![]() Jeżeli ktoś by chciał więcej szczegółów to pisac, ja jutro będę na internecie ( bo na krzesełku długo po tej operacji nie moge wysiedziec ) to wam wszystko opowiem ze szczegółami ![]() ![]()
#2312 |
Przyczajenie
|
Cukieeereeeczeeek a możesz opisać nam wszystkim na czym polegała twoja operacja, kto ją przeprowadzał i ile kosztowała. i jak długo byłaś w szpitalu? są jakieś blizny? wklej zdjęcie swoich nóżek po operacji. naprawdę jestem tym zainteresowana bo gdyby faktycznie nie byłoby i dla mnie za późno to ja bym sie jak najbardziej też na nią pisała. Będę bardzo wdzięczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2313 |
Raczkowanie
|
Cukieeereeeczeeek --- wlasnie opowiedz wszystko plis bo chyba tez bym sobie zrobila jakby to cos dalo... no i oczywiscie powiedz czy jestes zadowolona...
![]()
-Chcesz jagodziankę ? -a z czym masz ? -yyy no z jagodami -a to nie... Edytowane przez PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP Czas edycji: 2008-02-04 o 06:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#2314 |
Przyczajenie
|
No dobrze
![]() ![]() Operacje miałam w poniedziałek, w piątek wróciłam juz do domu. Ten "zabieg" trwał prawie 3 godziny, także potem odrazu z bloku operacyjnego na OIOM mnie przewieźli;/ Efekty nie sa takie jak sobie wyobrażałam, ale tata powiedział mi że na zdjęciu rentgenowskim ogromna różnica, to może nóżka jest prostsza niz mi sie wydaje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2315 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2316 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Operacja jest darmowa, musisz iśc do ortopedy, a on zobaczy, czy "nadajesz" sie do zabiegu. A operacja polegała na wycięciu kawałku kości podudzia i wszczepieniu tam stabilizatora i wkręceniu 4 drutów...blizna siedmiocentymetrowa, mam nadzieje że po zagojeniu będzie mało widoczna ![]()
![]() |
#2317 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2318 |
Raczkowanie
|
ojć fajnie ze jest darmowa...hmmm...trzeba cos z tym zrobic a jeszcze powiedz czy trzeba miec jakis wiek okreslony ?
#2319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2320 |
Raczkowanie
|
![]()
"Za to mój lekarz powiedział mi że mogę zrobić sobie operację. Bardzo mało inwazyjną. tylko dwa małe nakłucia. Poleżę 2 tygodnie w łóżeczku a potem będę miała prościutkie nóżki
![]() ![]() Zastanówcie się też nad tym" Na czym polega ta operacja? Ile kosztuje? Powiedz o niej coś więcej! ![]() Czy po niej zostają jakieś blizny? Proszę odpisz... ![]() Ta operacja coś ze wstawianiem stabilizatora w kość udową ![]() ![]() ![]() ![]() Chętnie dowiem sie o niej więcej ![]() Tylko odpisz plis...
#2321 |
Raczkowanie
|
Dla wszystkich tych. którzy mają problem w stylu:
A) Co to jest za krzywizna? B) Podajcie mi ćwiczenia na te nogi (powinny przejrzeć wątek ale im się nie chce ![]() C) Nie mogę odróżnić ćwiczeń. Znalazłam artykuł o wadach kości i kolan i ogólnie nóg - czyli wszystko o "X" i "O" - mam nadzieję, że pomogę i skończą się tego typu "problemy" ![]() A oto on: ![]() I – kolana koślawe; II – kolana szpotawe Koślawość kolan (nogi w kształcie litery X) – występuje, gdy przy złączonych i wyprostowanych kolanach, między kostkami przyśrodkowymi tworzy się odstęp powyżej 4-5 cm.Większe predyspozycje do tej wady mają dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym. Koślawość kolan sprawia, że osoba ma tendencję do stawania w rozkroku. Takie ustawienie nóg zwiększa obciążenie wewnętrznych brzegów stóp, przez co utrudnia kształtowanie się prawidłowego sklepienia stopy i prowadzi do płaskostopia. Zgłoś się do lekarza, gdy:
Leczenie zachowawcze jest uzależnione od przyczyny i stopnia zaawansowania wady. Dziecko, które ma skłonności do koślawości kolan: 1. Nie powinno długo chodzić ani stać w rozkroku. 2. Nie może w czasie zabawy przebywać w siadzie klęcznym między piętami, z podudziami i stopami skierowanymi na zewnątrz. 3. Powinno jak najczęściej siedzieć w tzw. siadzie skrzyżnym („po turecku”). 4. Powinno zredukować nadwagę (jeśli istnieje). 5. Może stosować wkładki lub obuwie z podwyższonym obcasem po stronie wewnętrznej, ale tylko przy zaleceniu przez lekarza. Zalecenia: gimnastyka korekcyjna, pływanie kraulem, jazda na rowerze, masaż klasyczny, terapia manualna. Przeciwwskazania: łyżwiarstwo, jada na nartach technikami kątowymi (pług, łuk). Przykładowe ćwiczenia:
Najczęstszą przyczyną szpotawości jest krzywica (niedobór witaminy D), ale wadę te spotyka się również u dzieci z nadwagą, które zbyt wcześnie rozpoczęły chodzenie (brak fazy raczkowania). Do powstania kolan szpotawych usposabia również długie siedzenie w pozycji ze skrzyżowanymi nogami („po turecku”). Wada nasila się szczególnie w okresie intensywnego wzrostu i jest zwykle obustronna. Zgłoś się do lekarza, gdy:
Leczenie zachowawcze jest uzależnione od przyczyny i stopnia zaawansowania wady. Dziecko, które ma skłonności do szpotawości kolan: 1. Powinno unikać wysiłków i obciążeń w pozycji stojącej. 2. Nie może w czasie zabawy przebywać w tzw. siadzie skrzyżnym („po turecku”). 3. Powinno jak najczęściej siedzieć ze złączonymi kolanami i rozstawionymi stopami. 4. Powinno zredukować nadwagę (jeśli istnieje). 5. Może stosować wkładki lub obuwie z podwyższonym obcasem po stronie zewnętrznej, ale tylko przy zaleceniu przez lekarza. Zalecenia: gimnastyka korekcyjna, łyżwiarstwo, jada na nartach technikami kątowymi (pług, łuk), masaż klasyczny, terapia manualna. Przeciwwskazania: pływanie kraulem, jazda na rowerze. Przykładowe ćwiczenia:
#2322 |
Raczkowanie
|
Acha, artykuł jest o dzieciach
![]() Ale wiem że ćwiczenia, przyczyny, zalecenia i przeciwwskazania są prawidłowe również dla dorosłych ![]() Tyle że wady już nie zlikwidujemy tylko możemy skorygować... ![]() Ale zawsze nogi będą wyglądały lepiej ![]() Poszukam jutro czegoś o operacjach na kolana... ![]()
#2323 |
Przyczajenie
|
Hejka jestem tu nowa ;] ale chyba tez mam ten problem co wy
![]() ![]() Czy ja mam krzywe nogi? [bo juz sama nie wiem co mam o nich myslec] a jak krzywe to jaka to jest wada O czy X ?? Pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2324 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2326 |
Przyczajenie
|
Dzieki za wasze opinie .. bo ja juz sama nie wiedzialm co o nich mam myslec .... od 2 lat nie nosilam spodniczek i krotkich spodenek bo wstydzilam sie pokazywac nogi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poważnie ![]()
![]() |
#2328 |
Przyczajenie
|
Mam proste nogi. Nie znoszę krótkich spódniczek. ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam właśnie, że jak się ma X, lepiej siedzieć w kwiat lotosu niż po turecku.
I oczywiście od tamtej pory tak siedzę (z małymi przerwami, bo nie umiałam za długo wytrzymać ![]()
#2330 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() I jeszcze jedna rzecz: operacji nie robi sie dlatego tylko, że ktos mysli że ma krzywe nogi, tylko jak w moim przypadku, mam całkiem krzywe kości podudzi, i ta krzywizna w przyszłośi mogłaby mi problemów przysporzyc...I jak oglądam zdjęcia rentgenowskie przed i po operacji to widze olbrzymią zmianę....Naprawde ![]() ![]() I rehabilitacja wcale nie trwa długo- 4 tygodnie bez obciążania nóg, w tym czasie proste cwiczenia, a potem zwolnienie z wf na jakiej 5 miesięcy, a za półtora roku wyjęcie stabilizatora i drutów ![]() Trohe się rozpisałam wybaczcie ![]() ![]()
#2331 |
Raczkowanie
|
A w jakim wieku kości już nie rosną?
#2332 |
Raczkowanie
|
Byłam na USG stawów biodrowych z dzieckiem i przy okazji zapytałam lekarza czy szpotawość kolan w dorosłej osoby można wyleczyć.
Powiedział, że można poprzez rehabiliację. Jakoś wierzyć mi się w to nie chce, dlatego pytałam dwa razy (pewnie pomyślał, że jakaś ograniczona jestem) , czy aby na pewno - odpowiedział, że tak. Mam nadzieję, że wie co mówi. |
![]() ![]() |
![]() |
#2333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wada polega na ustawieniu podudzia względem uda pod kątem otwartym do środka. Trzony kości udowej, piszczelowej i strzałkowej wygięte są na zewnątrz. Odległość między kłykciami przyśrodkowymi, przy stopach zwartych wynosi więcej niż 3 cm. Najczęstszymi przyczynami powstawania tej wady są: krzywica oraz nadmierne przeciążenie statyczne układu kostnego kończyn dolnych (otyłość, zbyt wczesne zmuszanie dziecka do wstawania i chodzenia). (http://iglaki.agrosan.pl/wf/wadykonczyn.htm) to po prostu można pracować nad ścięgnami i mięsniami, bo skrzywionych kości już nic nie ruszy ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2334 |
Przyczajenie
|
To zależy od każdego organizmu. Np. na zdjęciu rentgrnowskim widac wyraźne, że proces wzrostu sie skończył, ponieważ chrząstki przybierają ciemniejsza barwę czy cos takiego ![]()
#2335 |
Raczkowanie
|
a ja mam jeszcze pytanie... czy krzywe nogi wpływają jakos na chod ? bo mi wszyscy mowia ze strasznie brzydko chodze ...
-Chcesz jagodziankę ? -a z czym masz ? -yyy no z jagodami -a to nie... Edytowane przez PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP Czas edycji: 2008-02-13 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#2336 |
Przyczajenie
|
![]()
ja mam tak krzywe nogi jak te japonki ktorych zdiecie bylo tu zamieszczone nie wiem co mam z tym zrobic to jest dopiero koszmar :/// tez mnie to doprowadza do depresji mam juz 19 lat a zauwazylam to jak mialam 12!! nie wiem czemu moja mama nic z tym nie zrobila tzn ze mna moze cos mozna bylo zrobic
|
![]() ![]() |
![]() |
#2337 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
SylfkaXD- zwykły ortopeda ci to powiedział, czy szukałaś gdzie indziej? Ja też przcuję w modelingu, a szybka i bezinwazyjna zmiana na lepsze by się przydała.... Wróciłam dziś od zwykłego ortopedy. Powiedział że muszę przejść jeszcze szereg badań. A i tak jeszcze nie jest pewien czy operować. Chciałabym już w wakacje nie wstydzić się moich nóg... ale muszę się chyba uzbroić w cierpliwość:/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2338 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() "Ta operacja coś ze wstawianiem stabilizatora w kość udową ![]() ![]() ![]() ![]() Tak, byłam u zwykłego ortopedy i powiedział, że właśnie wtedy robiona jest operacja. A o tych dwóch nakłuciach to napisałaś ty! O modelingu też ![]() ![]()
![]() |
#2339 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ehh :/ Bo ja już nie wiem co robić. Jestem zdezorientowana. Mój lekarz nie mówi mi w prost czy zrobić tą operację, jak tak to jaką.... No a czas mnie goni a nogi bolą :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Raczkowanie
|
czesc jestem tu nowa i mam ten sam problem...
co to oznacza kiedy kolana bolą? Czy zaczynają się prostować czy wręcz przeciwnie... ![]() ![]() ![]() czy w wieku 15 lat można poprzez ćwiczenia coś z tym zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.