|
|
#751 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Polka i Kurd
Cytat:
czy masz na mysli ze jest nie praktykujacym muzulmaninem? u muzulmanow seks jest dopiero po slubie, jest to bardzo wazne ale sama znam pary ktore wcale dlugo nie czekaly a jednak sa szczesliwi razem. skoro mial zone polke to znaczy ze rodzina zakceptowala ja czyli akceptuja inna kulture i religie teraz tylko pytanie jak zareaguja na kolejna partnerke polke. dowiedz sie dokladnie wiecej dlaczego sie rozstali, ten powod jest wg mnie malo wazny wkoncu ona przed slubem znala jego rodzine i znajomych. musisz z nim pogadac o tym, jak on to widzi, moze tez nie bylo to za szybko dla niego |
|
|
|
|
|
#752 |
|
Przyczajenie
|
Hej, mam prosbe moglabys usunac ostatni wpis gdzie cytujesz moj post na forum, poniewaz mialam male nieprzyjemnosci przez to co napisalam na farum i musze usunac wszystko co nakierowuje na niego
![]() Z gory dziekuje i przepraszam za klopot |
|
|
|
|
#753 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Ja jestem w związku z Kurdem irackim od prawie 5 lat, w tym 3 lata po ślubie
|
|
|
|
|
#754 |
|
Raczkowanie
|
Moja znajoma byla przez jakies 7 lat w zwiazku z Kurdem. Rowniez poznali sie w UK, zakochali...jednak obydwoje czekali z dziewictwem do slubu. Mowila mi, ze kobiety, ktore nie sa dziewicami sa traktowane przez Kurdow jako latwe, badz jako przepustka - wiza!
Jej zwiazek byl naprawde udany, mowie BYL, gdyz juz nie sa razem, bo ona postanowila go opuscic, gdyz stwierdziala, ze zycie z muzulmaninem nie ma sensu, jak byc w zwiazku to tylko z osoba tej samej wiary.; dodam, ze jest bardzo wierzaca. Nie mniej podczas jej calego zwiazku jej Kurd przyjezdzal caly czas do PL z UK, jak ona juz zjechala na stale do PL, zeby ja odwiedzac, codziennie wydzwanial, doslownie nie bylo dnia, zeby sie do niej nie odezwal. Wysylal jej mnostwo prezentow, ofiarowywal kwiaty, chcial sie z nia ozenic, i robil wszystko, zeby ona sie zgodzila na slub. Jego rodzina rowniez porzadna, wyedukowana, zaakceptowala moja znajoma, wszyscy byli swiatli, oczytani, bardzo mili, i nie mieli nic przeciwko ich zwiazkowi. Ale...no wlasnie ale...pewnie po slubie dziecko musialo by byc wychowywane na muzulmanina i wiele rzeczy by sie zmienilo. Zwiazki mieszane nie sa latwe, i czesto sie nie udaja, ze wzgledu na inna kulture, religie, obyczaje. Nie mniej oczywiscie zdarzaja sie i tacy i tacy, wiec wszystkich do jednego worka nie nalezy wkladac, ale nalezy byc bardzo przezornym wiarzac sie z takim czlowiekiem.... Edytowane przez Nehir Czas edycji: 2013-07-28 o 20:15 |
|
|
|
|
#755 |
|
Konto usunięte
|
7 lat z nim byla, seksu nie bylo, bo slubu nie bylo i sie z nim rozstala, bo jednak lepiej z czlowiekiem z tej samej wiary. To ja twojej znajomej nie rozumiem. Po co wogole sie z nim wiazala? Ja rozumiem, zakochala sie itd, ale do takich przemyslen, ze jednak nie muzulmanin, tylko ktos tej samej wiary, ze dziecko po slubie bedzie wychowywane na muzulmanina itd. to do takich przemyslen chyba dochodzi sie szybciej, niz dopiero po 7 latach. Ile miala lat jak go poznala? jesli byla jeszcze malolata to potrafie zrozumiem taki zwiazek 7-mo letni bez seksu, ale jesli byla juz po 20-tce i cale 7 lata? Jakos szkoda mi tego straconego czasu.
Nie zrozum mnie zle, nie chce napadac na twoja znajoma, tylko ciekawi mnie to, ze tak dlugo czasu potrzebowala, zeby do takich wnioskow dojsc. przez 7 lat mozna sobie ulozyc uczuciowo zycie, zalozyc rodzine itd. Ja to jednak pod tym wzgledem dosc tradycyjna jestem , dla mnie to stracony czas. |
|
|
|
|
#756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dokladnie, wiesz, ja jej tez nigdy nie rozumialam......Na poczatku kiedy jeszcze nie byla swiadoma swoich przekonan, byla z nim bo byla, ale potem po dluzszym okresie bycia razem stwierdzila, ze jednak ona nie moze byc z muzulmaninem, i wtedy dalej nic mu nie mowila, tylko tak zyla miloscia na odleglosc, a w zasadzie jak to ona mowila - przyzwyczajeniem, i nie myslala wtedy o innych mezczyznach, bylo jak bylo, dawala mu nadzieje, a wiedziala,ze nic z tego nie bedzie. Tez tego nie rozumiem; a teraz ona ma 32 lata, miala jakies 24 lat jak go poznala, bo rozstala sie z nim jakis rok temu. Rowniez sie z Toba zgadzam, 7 lat to kawal czasu, sama sobie nie wobrazam sytuacji, ze jestem z facetem taki szmat czasu, a potem on mi mowi, ze to koniec, ze jednak wybiera inna droge...Dlatego ja jestem zdania, ze nie warto chodzic ze soba dlugo, nigdy nie wiadomo co komu przytrafi do glowy, a im dluzej z kims sie chodzi tym czasem bardziej dochodzi sie do wniosku, ze jeszcze tej osoby dobrze nie znamy, albo juz jestesmy tylko z ta osoba z przyzwyczajenia, a milosc gdzies juz tam sie wypalila. Edytowane przez Nehir Czas edycji: 2013-07-30 o 01:25 |
|
|
|
|
|
#757 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Generalnie ważne jest dla nich, żeby przyszła żona nie miała większych doświadczeń z innymi mężczyznami - zwłaszcza jeśli jest młoda. Nie zawsze tak jest. Zdarzają się wyjątki od reguły. Bardzo rzadko co prawda, ale nie można temu zaprzeczyć. Dużo zależy od tego na ile facet jest "zeuropeizowany" oraz od charakteru kobiety i ustaleń przed ślubem. |
|
|
|
|
|
#758 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#759 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, chciała bym przyłączyć się do wątku ponieważ od niedawna jestem z Tureckim Kurdem. Spotykamy się od 4 tygodni, wydaje się być cudownym facetem, kwiatki, słodkie słówka, na rekach by mnie nosił i ogólnie wygląda na bardzo zakochanego... Wszystkim przedstawia mnie jako swoja dziewczynę ogólnie wszyscy już wiedza ze jesteśmy razem... bardzo się w nim zauroczyłam, ale boje się ze to mogło by nie wyjść ze względu na roznice kulturowe... Mieszkamy w Polsce w dużym mieście, on pochodzi z bardzo dużego miasta w Turcji ale mieszka tu od prawie 10 lat. Mówi ze jest Muzułmaninem ale nie wierzy w Koran, nie modli się itp. nie chce czekać z seksem do ślubu, do Turcji tez nie chce nigdy wracać... Ogólnie wszystko wygląda bardzo pięknie ale nigdy nie miałam nic do czynienia z Turkami ani żadnymi muzlulmaninami a tyle sie naczytałam i nasłuchałam ze pomimo tego ze wydaje się być dobrym człowiekiem to ja się boje
Mam bardzo chłodne podejście do tego związku chociaż korzystam ze szczęścia bo jest mi przy nim bardzo dobrze, dziewczyny które miały doświadczenie w związkach z Kurdami/ muzulmaninami doradźcie, na co zwracać uwagę, jakie sygnały mogą być niepokojące, o co go pytać itp.
|
|
|
|
|
#760 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
A dlaczego? Bo na co Ci związek, w którym czujesz się jak na minie? Ani mu nie zaufasz, ani nie masz jak wywróżyć czy on szczery czy może tylko gra - bo może mu zależeć na naiwnej pannie, na obywatelstwie, a że nie chce wracać do Turcji to nie wiesz tego na pewno. Ma jakiś znajomych Polaków? Sasiadów, byłe dziewczyny, pracę, uczelnię? Niezbyt to fajne zaczynać zwiąek od śledztwa. Na pewno jest prawdopodobieństwo że facet jest szczery i uczynny, tylko urodził się w takim a nie innym miejscu. Tylko jak to sprawdzić? Poza tym on wcale nie musi być zły i wyrachowany. Tylko że jego wyobrażenie o życiu może być tak kompletnie inne od Twojego, ze wspólne życie będzie udręką dla Ciebie i dla niego. A co się może dziać potem to wiemy wszyscy. Półki w księgarni się uginają od kolejnych historii kobiet, u których zaczeło się tak jak u Ciebie. Dlatego ja jestem zwolenniczką nie utrudniania sobie życia. Mało to facetów przy których nie trzeba się drżeć, co w nich siedzi? Zaufaj rozsądkowi, który w tym przypadku mówi głośno i dobitnie, żebyś się wycofała. Co do sygnałów ostrzegawczych. Może nie dawać żadnych bo może grać i wiedzieć, jak poderwać dziewczynę i co będzie działać, a po ślubie moment będzie co innego. Po prostu nie wyobrażam sobie związku, w którym się nie ma zaufania i tylko się dopatruje sygnałów ostrzegawczych. |
|
|
|
|
|
#761 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
nie chce zaczynac zwiazku od sledztwa tylko poprostu ze wzgedu na to ze nigdy nie mialam stycznosci z facetm innej narodowosci chcialam sie poradzic innych dziewczyn... i to nie jest tak ze mu nie ufam, ufam bo ni dal mi zadnych podstaw do tego zebym nie ufala... tylo jakas tam lampka sie pali niepewnosci... |
|
|
|
|
|
#762 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie dziewczyny!!!
Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić na ten wątek, gdyż od niedawna sama jestem w związku z Kurdem. Poznaliśmy się w pracy i na początku wcale nie brałam go poważnie jednak czas zrobił swoje i teraz tworzymy związek. Jak już pisałam cieszę się, że tu trafilam bo jak chyba większość z was mam dużo wątpliwości. Mój mężczyzna póki co spisuje się na medal- od samego początku wiedział o moich obawach ale mimo tego, że już nie wyobrażam sobie życia bez niego ciągle się zastanawiam.... |
|
|
|
|
#763 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() Zagladam do Was, bo bardzo ciekawi mnie jedna sprawa Obecnie mieszkam za granica, gdzie uczeszczam na kurs jezykowy. Mam w grupie jednego Kurda. Bardzo mnie dziwi fakt, ze zwraca sie w stosunku do kobiet z agresja, pogarda, dominacja.... Sama wlasciwie nie wiem jak to nazwac. Odnosze wrazenie, ze on sadzi, ze kobieta nie powinna wogole sie odzywac. A jesli jakas kobieta (w tym przypadku ja) lepiej pojmuje jezyk obcy niz on, to doslownie, jesli juz musi to zwraca sie do niej wrecz w napastliwy i ponizajacy sposob. Ostatnio uslyszalam, ze zamiast chodzic do szkoly powinnam gotowac, sprzatac i zmywac gary :/ I tak wlasnie sie zastanawiam, czy Kurdowie tak po prostu maja, czy tylko jeden ewenement sie trafil? Dodam, ze w naszej grupie jest ze 20 osob, z Iranu, Iraku Serbii, roznych krajow Afryki i nigdy wczesniej sie z takim ponizeniem nie spotkalam. Nawet nauczycielka w koncu zwrocila mu uwage na jego zachowanie. Co o tym sadzicie??
Edytowane przez uniqatka Czas edycji: 2013-09-13 o 01:22 |
|
|
|
|
#764 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Polka i Kurd
Wtrace sie i ja. Od 4 miesiecy jestem z zwiazku z Kurdem z Syrii. Nie jest on muzulmaninem, co nie kryje bardzo mi odpowiada. Jestem z nim bardzo szczęśliwa i pomimo duzej różnicy kulturowej bardzo dobrze sie rozumiemy. Nie posiada od myślenia rodem z arabskich krajow, sam potepia ograniczenia kobiet i brak szacunku do nich.
|
|
|
|
|
#765 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#766 |
|
Przyczajenie
|
Dlatego wlasnie sama juz nie wiem co mam sadzic na ten temat. Nie wiem jakiej jest wiary itp., bo po prostu jak nie musze to wogole sie do niego nie odzywam. Tak samo inne dziewczyny z naszej grupy. Ale nie ukrywam, ze mam szczera ochote w koncu powiedziec mu co sadze o jego zachowaniu i obawiam sie, ze to w koncu nastapi. Bo nie dam sie ponizac, bo wg. niego kobiety sa gorsze.
|
|
|
|
|
#767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jestem z Marokanczykiem 12lat..mamy dwojke dzieci, nie jestesmy malzenstwem, jezdzimy do Maroka na wakacje i do Polski i jestesmy normalna rodzina...troche zwariowana, ale normalna a roznice kulturowe jakos nie wplwaja na nasze zycie...Wiadomo ze sie czasami klocimy, ale to raczej ma zwiazek w tym, ze mamy rozne charakteryy, ze on jest facetem a ja kobieta a nie ze on jest arabem a ja europejka
|
|
|
|
|
|
#768 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
. Cieszę się Twoim szczęściem i ja także zastosuję się do Twojej rady, bo co ta za związek bez zaufania? Tym bardziej, że w przypadku większości z nas obawy opierają się tylko na bezsensownych opowieściach. Dlatego nie ma sensu ciagle się bać tym bardziej, że partner nie daje nam powodów. Ja postanowiłam cieszyć się swoim szczęściem, dać szansę naszemu związkowi. Ostrożność? Owszem jak w zwiazku z każdym facetem bez znaczenia jakiej narodowości.Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#769 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zawsze podziwiałam kobiety, które decydują się na związek z obcokrajowcem. Wydaje mi się, że różnice kulturowe, które mogą się pojawić są nie do przeskoczenia. Sama nigdy nie zdecydowałabym się na taki związek, co nie zmienia faktu, że zawsze trzymam kciuki za takie mieszane pary Sama poznałam mojego chłopaka na polish souls, oczywiście jest Polakiem, dzięki temu mam pewność, że niczym mnie nie zaskoczy
|
|
|
|
|
|
#770 |
|
Wtajemniczenie
|
Jezeli dwoje ludzi sie kocha, to wszystkie przeszkody sa do przeskoczenia. Skad masz pewnosc, ze twój Tz niczym cie nie zaskoczy?
|
|
|
|
|
#771 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() a tak powaznie to wiadomo ze jakies roznice sa, ale to prawda ze jesli ludzie sie kochaja to beda szczesliwi Nam sie uklada bardzo i jestesmy szczesliwi. Ja wkrecilam sie bardzo w ogladanie roznych filmow o muzulmanach itp Ogladalam ostatnio fajny pod tytulem " Tylko razem z córka" on ogladal razem ze mna ale niestety bardzo mu przykro bo mysli ze bede go spostrzegac przez pryzmat takich filmow
|
|
|
|
|
|
#772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() uwazam ze zarowno Polak jak i obcokrajowiec potrafi zaskoczyc zarowno mega pozytywnie jak i mega negatywnie, kwestia wychowania i charakteru a nie pochodzenia.
![]() M Edytowane przez aguniaaaaa041986 Czas edycji: 2013-09-28 o 14:16 |
|
|
|
|
|
#773 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
nie raz slyszy sie, widzi i samemu doswiadcza jak to Polak potrafi dac w twarz, ponizac itp... w kazdym kraju znajda sie tacy ale sa tez normalni faceci ![]() Ja mam nadzieje ze mi i mojemu Muzulmaninowi sie uda narazie nam sie uklada, interesuje sie ich kultura i dowiaduje sie nowych rzeczy ucze sie Tureckiego hehe
|
|
|
|
|
|
#774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i mam zamiar wrócic do nauki bo w przyszlym roku chce wyjechac jako rezydentka do Turcji wlasnie
|
|
|
#775 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zby nie zapeszac ![]() mi tez ten jezyk sie podoba
|
|
|
#777 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
co tam u was i u waszych Kurdów? Dawno nikt tu sie nie odzywał ![]() Może ktoś jeszcze się przyłączy i opisze swoja historie ? ![]() nam układa się dobrze i jesteśmy szczęśliwi ![]() |
|
|
|
|
#778 |
|
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny,moze ktoras z was mieszka w kurdystanie i ma chcec na nowa znajomosc.to jest moj email menarij@live.nl Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#779 |
|
Zakorzenienie
|
Polak niczym nie zaskoczy... hhhh wystarczy poczytać troche na wizażu to sie przekonasz,jak bardzo sie mylisz
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#780 |
|
Przyczajenie
|
Czesc mozesz troszke jasniej do kogo piszesz
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.

sie uda