|
|
#901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Polka i Kurd
Jasne, możesz tutaj poczytać:
Tutaj o Eid Al Adha, czyli kurdyjskie święto Kurban (dzieżne kurbani) http://www.dailymail.co.uk/news/arti...le-camels.html A tutaj Eid Al Fitr, święto na zakończenie Ramadnu: http://islam.about.com/od/ramadan/f/eid_fitr.htm |
|
|
|
|
#902 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
Mój telefon nie umie ortografii, interpunkcji ani nie zna podstawowych zasad języka polskiego. Za wszystkie błędy przepraszam i proszę o wybaczenie w jego imieniu. |
|
|
|
|
#903 |
|
Konto usunięte
|
Ubieranie choinki, to jest nasza tradycja, nie ma to nic wspolnego z religa jako taka. To tak jak wczesniej wspomniane przez waz obzerzanie kobiet. To tradycja, ktora z religia nie ma nic wspolnego.
|
|
|
|
|
#904 |
|
Raczkowanie
|
Choinka absolutnie nie wywodzi się z polskiej tradycji. Pochodzi ona z Alzacji, a do Polski przybyła wraz z protestantami z Niemiec. Wcześniej w Polsce wieszano coś, co się nazywało podłaźniczką i było zwyczajem pogańskim, związanym z obchodzeniem święta godów. Do dziś się wiesza takie ozdobione gałązki na drzwiach.
|
|
|
|
|
#905 |
|
Konto usunięte
|
A czy ja pisze ze wywodzi sie polskiej tradycji? teraz jest i polska tradycja. Choinka tez byla zwyczajem poganskim, tez zwiazana z jakims tam swietem i przeszla do tradycji swiat Bozego Narodzenia. I tak masz racje przyszlo to z Niemiec do nas. Jak by nie bylo, strojenie choinek na swieta to jest nasza tradycja, jak i wiele innych rzeczy , ktorych w Bibli nie pisze, a naleza do tradycji
|
|
|
|
|
#906 |
|
Raczkowanie
|
Spokojniej, proszę. Skoro piszesz, że to "nasza tradycja", to wnoszę, że masz na myśli tradycję polską. Chyba, że jesteś Niemką i dlatego piszesz o choince jako o twojej tradycji
|
|
|
|
|
#907 |
|
Konto usunięte
|
A czy ja jestem nerwowa? Zle mnie odbierasz.
![]() Choinke jest juz od paru stuleci tez polska tradycja, wiec jak mam napisac? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#908 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(polskie tradycje i obrzędy ludowe to taka moja mała pasja )
|
|
|
|
|
|
#909 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#910 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, jakiś czas temu (pewnie jakieś 1,5 roku temu) wypowiadalam się tu i pisałam ze spotykam się z Kurdem...
Spotykamy się nadal, jestem z nim bardzo szczęśliwa mieszkamy w Polsce, po takim czasie mogę stwierdzić że tak naprawdę to dużych różnic kulturowych nie widzę
|
|
|
|
|
#911 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli nawet w Pl to możliwe? A mówią że u nas rasisci się szerzą.
Mój telefon nie umie ortografii, interpunkcji ani nie zna podstawowych zasad języka polskiego. Za wszystkie błędy przepraszam i proszę o wybaczenie w jego imieniu. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#912 |
|
Przyczajenie
|
mozliwe
w Polsce duzo rasistow :P ale wiekszosc to tacy " internetowi napinacze" ktorzy swoja nienawisc wylewaja w internecie na roznych forach itp. w zyciu codziennym nie spotykamy sie zbyt czesto z rasizmem ![]() |
|
|
|
|
#913 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ma żonę Polkę i 2 córki.
|
|
|
|
|
|
#914 |
|
Przyczajenie
|
Hej Iskra, ja też to oglądałam, a poza tym jak się czujesz??? 😊😀
|
|
|
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#916 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Czy któraś mogłaby podać mi przepis na kuliczi czy jakoś tak. Wiem, że to cienkie ciasto z jakimś farszem, który ma tahini w składzie.
|
|
|
|
|
#917 |
|
BAN stały
|
Wiecie trochę niezbyt dobrym jest krzyczenie o stereotypach i rasizmie skoro przecież to jest skrajna kultura. Kultura... Jeżeli tak można nazwać zabicie córki bo pocałowała się z chłopakiem przed ślubem i nie takim jak tatuś wybrał.
Generalnie znam wiele opowieści jacy oni cudowni, wspaniali, mili - do ślubu. Po ślubie kobieta to ich własność i koniec. Ile było kwiatków, że po ślubie kobiety musiały uciekać i porywać swoje dziecko albo siłą zostawały wywiezione do ich od kilkunastu lat opuszczonego kraju? To nie są stereotypy ani rasizm, to jest znajomość ich kultury i wiele historii, które kończyły się w podobny sposób. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#918 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
Takie ciasto podobne do naszych faworków..
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#920 |
|
Raczkowanie
|
Cytrynowa, jak jesteś na FB, to zajrzyj tutaj, Tanya ma dobry przepis
https://www.facebook.com/groups/1320...ref=ts&fref=ts Ja robię kuliczę nieco inaczej, z przepisu na drożdżówki na stronie Margarytki, z tym że do mąki dodaję kardamon dla zapachu, do środka zaś masę z daktyli i zmielonych orzechów, z odrobiną wody różanej. A w ogóle to chciałam powiedzieć, że jesteśmy już we trójkę. Miksik Adaś urodził się 30 stycznia
|
|
|
|
|
#921 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za rady. Na pewno zajrzę na fb. |
|
|
|
|
|
#922 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki. I zdaje się, że Cię widzę w grupie :P
|
|
|
|
|
#923 |
|
Przyczajenie
|
Jeszcze raz gratuluję 🎊 maleństwa 😀
|
|
|
|
|
#924 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#925 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#926 |
|
Przyczajenie
|
Zauważyłam, nawet pisałam o odblokowanie, ale jak.narazie nic ;(
|
|
|
|
|
#927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Dziewczyny a powiedzcie mi jak szybko Wasz luby chciał wziąć ślub? Chodzi mi o ten religijny. Mój R. ostatnio o tym mówił i nie wiem co o tym myśleć. Znamy od grudnia dopiero. |
|
|
|
|
|
#928 |
|
Przyczajenie
|
My wzięliśmy 2 latach...
|
|
|
|
|
#929 |
|
Raczkowanie
|
Cytrynowa jesli chce wziasc slub religijny to mysle, ze mozesz byc pewna ze jest z Toba na powaznie
my poznalismy sie w maju, zaczelismy sie spotykac w sierpniu a wzielismy slub w Mosque w kwietniu nastepnego roku wiec u nas to bylo po 8 miesiacach. Teraz zastanow sie czy Ty chcialabys byc jego zona, jesli tak to zgodz sie Wiesz juz cos na temat islamu? Ja chcialam przejsc na islam ale nadal nie potrafie zaakceptowac pewnych rzeczy, postanowilam ze przeczytam Koran raz jeszcze. Wtedy czytalam tlumaczenie Bielawskiego a teraz mam polskiego tatara Buczackiego nie wiem moze te 4 lata temu mialam inne spojrzenie na to wszystko...
|
|
|
#930 |
|
Zakorzenienie
|
Coś niecoś wiem. Czytam o tym dużo. Zadaje pytania dla Tz jak nie rozumiem. Pytam go o opinie na różne tematy dotyczące kręgu kulturowo- religijnego. O rodzine (w domu bylo ich 10) żeby chociaż trochę ogarniac kto ma jak na imię i co robi. Rodzeństwu pokazywał moje zdjęcia.
Nawet jego mama wie o moim istnieniu. ;D Czy chciałabym być jego żona? Hmmm... Spotykamy się 2 miesiące. I nie jestem pewna czy mogę po tak krótkim czasie zadecydować o całym moim życiu. Przechodzic raczej bym nie chciala. To dla mnie bez sensu zmieniać wiarę tylko żeby zmienić. A w życiu i tak by się nic nie zmieniło. Jestem katoliczka raczej niepraktykujaca. I nie widzę siebie jako praktykujacej muzulmanki. Więc zmiana wyznania bylaby tylko dla papierka. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.

Staram się blogować kuliarnie 
w Polsce duzo rasistow :P ale wiekszosc to tacy " internetowi napinacze" ktorzy swoja nienawisc wylewaja w internecie na roznych forach itp. w zyciu codziennym nie spotykamy sie zbyt czesto z rasizmem