Polka i Kurd - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-15, 12:24   #91
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Polka i Kurd

Cytat:
Napisane przez Ieka Pokaż wiadomość
EVA pytałam dlatego,że, no własnie,rozmawiałam ostatnio z siostrą mojego Tż,obie rozmawiamy na luzie,mimo, że ona ma prawie 40 lat,spytałam ją o kwestię bicia kobiet, otóż co usłyszałam,Koran po angielsku czy po polsku to żaden Koran, ci co dokonują tłumaczenia źlego interpretują,dlatego np.jeśli chciałabyś w trakcie modlitwy przetoczyć fragment Koranu,to tylko w języku arabskim,nie żaden angielski czy inny,ponieważ przesłania Allaha mogą zostać fałszywie zinterpretowane,i najczęściej tak jest,bicie kobiet jest surowo karane.
Odniosę się do Twojej wypowiedzi:

1. tłumaczenia Koranu (tak jak i Bibli) są dokonywane bardzo wnikliwie, ze zwróceniem szczególnej uwagi na przesłanie tekstu.
Dodatkowo każde tłumaczenie zawiera komentarze i przypisy wyjaśniające.
Zapewniam Cię, że sura w języku arabskim i języku polskim dokładnie to samo mówi, a miałam możliwość sie przkonać na podstawie kilku wybranych fragmentów.

Poproś ją niech powie i przetłumaczy Ci słowo w słowo Al Fatihę, jako dobra muzułmanka powinna ja znać na pamięc bez zająknięcia.

Napisz mi po polsku a ja napiszę Ci oficjalne polskie tłumaczenie, no chyba że wolisz po angielsku... niestety niemieckiego nie znam.

Ewentualnie, poproś niech przytoczy Ci dowolny fragment którejś Sury... i mi ją tu napisz. Sprawdzimy tłumaczenie.

2. NIEUZASADNIONE bicie kobiety jest nie dozwolone, lecz NIGDY surowo karane. Przytocz mi przykład, gdy mężczyzna został ukarany za to, że słusznie (w rozumieniu islamu) uderzył własną żonę, córkę, siostrę.

Śmiem wątpić, że ta kobieta zna dobrze Koran. Jakim językiem się posługuje?

EDIT: Związek Muzułmanów Polskich opiera się na polskim przekładzie Koranu.

Naczelny imam Polski szajch Ryszard Ahmed Rusnak - szyita - opiera się również tak jak i polscy sunnici na polskim tłumaczeniu Józefa Bielawskiego.

Ieka, ta kobieta nie ma pojęcia o czym mówi, to tak w bardzo prostych słowach aby nie powiedzieć, że kłamie.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-11-15 o 12:37
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 12:35   #92
Jessica_L
Przyczajenie

Obejrzyj filmik; posłuchaj co mówi ten "uczony" w katarskiej telewizji i wnioski wyciągnij sama.

I podałam link do filmiku, w miarę łagodnego.
Widziałam inne, gdzie imamowie wyrażali się bardziej dosadnie jak należy traktować kobietę.

Wydaje mi się, że ilu muzułmanów, tyle i interpretacji.
Słyszałam też i taką wersję, że tu chodzi o uderzenie chusteczką

Skoro koran mówi by napominać te kobiety, których nieposłuszeństwa się mężczyźni obawiają, pozostawiać je w łożach i bić je - to raczej uderzeniem chusteczką nic się nie wskóra. Kontekst jest wyraźny, dlatego nie chodzi o żadną chusteczkę.

A tak swoją drogą, to w Polsce mówi się, że kobiety nawet kwiatkiem uderzyć nie można. Taka jest norma przyjęta ogólnie ( i proszę nie pisać co się to dzieje w niektórych domach).
W Polsce nie ma przyzwolenia społecznego na bicie żon za nieposłuszeństwo, a w krajach gdzie prawo islamskie wiedzie prym i kontroluje każdy element życia małżonków?

To było pytanie retoryczne, odpowiedź znam.
Jessica_L jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 19:52   #93
yesmi
Raczkowanie

Smile Dot.: Polka i Kurd

Hej dziewczyny dziękuję za Wasze wypowiedzi. Przepraszam Was że dopiero się odzywam ale nie miałam dostepu do internetu.

Szczerze mówiąc jeszcze niewiele wiem na temat islamu ale mówiłam mojemu TŻ juz na poczatku o wszystkich moich obawach. Bardzo dużo rozmawiamy na ten temat. Bałam sie czy on nie ma tam drugiej żony itp. Mój Tż powiedział że:
jest nowoczesny a czasy dwóch trzech żon to raczej przeszłość i nawet w jego kraju on nie zna nawet żadnego Kurda który miałby dwie lub więcej żon. Tak samo nie prawdą jest to że kobieta w ich kraju jest bita, zamykana, źle traktowana (tak było kiedyś dawno temu stąd te opinie) jest u nich prawo, są małżeństwa i rozwody jak w Europie. Młode kobiety juz coraz częściej nie zakrywają włosów bo to jest ich własny wybór i indywidualna sprawa. Podobno kobieta ma większe prawa bo jeśli mężczyzna zdecyduje się na ślub musi utrzymać swoją kobietę a jeśli ona uzna że nie jest szczęśliwa może zarządać rozwodu i wtedy mężczyzna ma obowiązek jej oddać cały majątek. Prawdą jest to że nie ma u nich czegoś takiego jak chłopak- dziewczyna bo: albo koleżanka albo... od razu żona... no i seks przed ślubem zakazany (a przynajmniej nie mówi się o tym głośno)

Mój TŻ mówi że My jesteśmy w Europie i że on szanuje moją religie i tak samo ja powinnam szanować jego ale to nie znaczy, że on będzie chciał mnie zmieniać lub zmuszać do czegoś. Zresztą nie jest specjalnie religijny a wieprzowiny nie je bo w jego kraju się nie je po prostu bo tam jest gorąco i się to mięso szybko psuło i ludzie chorowali i są nauczeni od dziecka że tego sie nie je. Twierdzi że mnie kocha i szanuje taką jaką jestem i nie ma zamiaru we mnie nic zmieniać. A to że jest zazdrosny to nie wynika z jego wiary tylko z tego, że mu bardzo na mnie zależy. Powiedział jeszcze że w życiu tak jak na dłoni nie wszystkie palce są równe tak samo ludzie każdy jest inny bo życie byłoby bez sensu gdyby każdy człowiek jednej narodowości był taki sam i dlaczego ja z góry zakładam że niby on miałby mnie skrzywdzić
Stary 2009-11-15, 19:56   #94
rybkie
Rozeznanie

czy wieprzowina rzeczywiscie psuje sie szybciej od wolowiny?
rybkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:14   #95
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yesmi Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny dziękuję za Wasze wypowiedzi. Przepraszam Was że dopiero się odzywam ale nie miałam dostepu do internetu.

Szczerze mówiąc jeszcze niewiele wiem na temat islamu ale mówiłam mojemu TŻ juz na poczatku o wszystkich moich obawach. Bardzo dużo rozmawiamy na ten temat. Bałam sie czy on nie ma tam drugiej żony itp. Mój Tż powiedział że:
jest nowoczesny a czasy dwóch trzech żon to raczej przeszłość i nawet w jego kraju on nie zna nawet żadnego Kurda który miałby dwie lub więcej żon. Tak samo nie prawdą jest to że kobieta w ich kraju jest bita, zamykana, źle traktowana (tak było kiedyś dawno temu stąd te opinie) jest u nich prawo, są małżeństwa i rozwody jak w Europie. Młode kobiety juz coraz częściej nie zakrywają włosów bo to jest ich własny wybór i indywidualna sprawa. Podobno kobieta ma większe prawa bo jeśli mężczyzna zdecyduje się na ślub musi utrzymać swoją kobietę a jeśli ona uzna że nie jest szczęśliwa może zarządać rozwodu i wtedy mężczyzna ma obowiązek jej oddać cały majątek. Prawdą jest to że nie ma u nich czegoś takiego jak chłopak- dziewczyna bo: albo koleżanka albo... od razu żona... no i seks przed ślubem zakazany (a przynajmniej nie mówi się o tym głośno)

A co Ci ma mowic ?! Chyba nie spodziewalas sie, ze otwarcie przyzna, ze w ich kulturze kobiety trzaska sie w twarz za szeroko pojety i roznie interpretowany "brak szacunku" czy "nieposluszenstwo". Nauczona wlasnym doswiadczeniem radze Ci sie porzadnie zastanowic, ja nasluchalam sie podobnych bajek od mojego bylego TZ az pewnego dnia rzeczywistosc wszystko zweryfikowala. Wiem, ze ludzie nie sa jednakowi, itd itp, ale ja naprawde radze Ci byc ostrozna i obserwowac ...
UrbanWarrior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:31   #96
yesmi
Raczkowanie

jestem ostrożna i nie należe do tych naiwnych ale uważam, że nie można zakładać z góry, ze ktoś jest zły albo dobry bo pozory mylą... Czułam i czuje nadal że powinnam dać szanse...
Zobaczcie ile dziewczyn jest szczęśliwych

...zresztą nigdy bym sobie nie pozwoliła na to żeby ktokolwiek mnie bił... Zyjemy w cywilizowanym kraju

a co do wieprzowiny to nie wiem czy sie psuje szybciej ale w kazdym razie u nich sie tego nie je tak mają wpojone do głowy.

Pytanie do dziewczyn które są w związkach z Kurdami.
Czy spotykacie sie z przykrościami ze strony polaków na temat waszych związków typu "...głupia polka zadaje sie z ciapatym..." itp?
Ja się spotykam... ;/
Stary 2009-11-15, 20:36   #97
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Cytat:
jestem ostrożna i nie należe do tych naiwnych ale uważam, że nie można zakładać z góry, ze ktoś jest zły albo dobry bo pozory mylą... Czułam i czuje nadal że powinnam dać szanse...

...zresztą nigdy bym sobie nie pozwoliła na to żeby ktokolwiek mnie bił... Zyjemy w cywilizowanym kraju
Tu nie chodzi o pozwalanie. Bo za pierwszym razem nikt Cie nie bedzie o zdanie pytal. Jasne, mozna po takim incydencie zerwac (ja natychmiast zakonczylam zwiazek, bez dyskusji), ale po co komu takie przykre doswiadczenie?

Co do dziewczyn - nie wiemy tak naprawde ile jest szczesliwych, ile nie. Ja wiem, ze nie znam zadnej, ktorej by tego typu zwiazek nie wyszedl bokiem. Niestety.
UrbanWarrior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 21:10   #98
7sweety7
Rozeznanie

Cytat:

a co do wieprzowiny to nie wiem czy sie psuje szybciej ale w kazdym razie u nich sie tego nie je tak mają wpojone do głowy.

Pytanie do dziewczyn które są w związkach z Kurdami.
Czy spotykacie sie z przykrościami ze strony polaków na temat waszych związków typu "...głupia polka zadaje sie z ciapatym..." itp?
Ja się spotykam... ;/
Hej Yesmi

Ja jestem od czterech lat w zwiazku z Iranczykiem, tez mieszkamu w UK i tez sie spotykalam z dziwnymi spojrzeniami ze strony innych Polakow, najbardziej oburzaja sie i komentuja Ci ktorzy nie mowia po angielsku i z zadnym "Ciapkiem" nie zamienili nigdy slowa.

Ludzie sa bardzo rozni, sa Iranczycy I Kurdowie ktorzy sa bardzo ograniczeni i zacofani, niewyedukowani (w tych krajach szkolnictwo nie jest, a przzynajmniej nie bylo na wysokim poziomie), a sa tez profesorowie na uniwersytetach, bankowcy i lekarze, ktorzy sa "normalni", z tym ze tych pierwszych jest duzo wiecej i dlatego taka ogolna opinia, tak samo jak z Polakami, dlatego ze wiekszosc pije i cwaniakuje to wszyscy mamy taka opinie i jest to krzywdzace, wiele osob oburza sie, ze sa oceniani i szufladkowani dlatego, ze sa z Polski, ale sa pierwsi w ocenianiu innych pod katem tego skad pochodza.

Jesli chodzi o ciebie i TZ, czy tez o mnie i TZ, to rozumiem watpliwosci, mysle ze wazne jest miec otwarte oczy i to nie tylko dlatego, ze jest muzulmaninem, ale wogole warto byc 100% drugiej osoby z ktora chce sie zyc, choc i tak nie ma takiej pewnosci nigdy. Powinnas zwrocic uwage na jego rodzine, to Ci bardzo duzo o nim powie, czasem warto sprowokowac jakas sytuacje, zeby zobaczyc jego reakcje, to czy tak naprawde szanuje twoja religie i kulture. Moj TZ obchodzi ze mna swieta, chodzi na pasterke, czesto wychodze sama z kumpelami na drinka, pracuje w wiekszosci z mezczyznami i wspominam mu o tym, wychodze z kolegami z pracy na drinka, ubieram sie jak chce mam ochote na mini to zakladam, czesto tez go zagadywalam, podpytywalam na jakies draznioco-muzulmanskie tematy.
Z tym, ze to nie do konca sa wyznaczniki, bo ilu jest Polakow zazdrosnikow, sama znam wiele Polskich par gdzie dziewczyna nigdy sama nie wychodzi, ile to watkow na forum o tym jak Polacy zle traktuja swoje kobiety, inna juz kwestia czy chce sie byc z takim typem.
Mam wieprzowine w domu, TZ czasem je, ale jemu to nie bardzo smakuje, bo jest nieprzyzwyczajony to tak jak my do baraniny.

Pozdrowionka

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Cytat:
Napisane przez UrbanWarrior Pokaż wiadomość
Tu nie chodzi o pozwalanie. Bo za pierwszym razem nikt Cie nie bedzie o zdanie pytal. Jasne, mozna po takim incydencie zerwac (ja natychmiast zakonczylam zwiazek, bez dyskusji), ale po co komu takie przykre doswiadczenie?
Ale przeciez to samo mozna powiedziec o mezczyznie z kazdego kraju swiata, wiem ze nawiazujesz do tego, ze koran daje przyzwolenie na bicie, ale zadna kobietea sie nie spodziewa, ze jej ukochany bedzie ja bil, tego nie da sie wiedziec
Stary 2009-11-15, 22:26   #99
Jessica_L
Przyczajenie

Hej Yesmi,

ja ukochanego Kurda znam też cztery lata; pochodzi z Iraku.

On opowiadał mi o przypadku/ach (nie pamiętam ile takich zna osobiście), kiedy to mężczyzna ma 2 żony.

Jasne, że nie każdy muzułmanin może sobie na to pozwolić, bo warunkiem takiej możliwości jest obowiązek zapewnienia takiego samego bytu obydwu kobietom; traktowania obydwu żon jednakowo. Czyli 2 domy (choć wiem, że jest też tak, że mężczyzna mieszka ze wszystkimi żonami pod jednym dachem). Jedna dostaje zegarek, to druga musi dostać zegarek, itp.
Czyli biednych mężczyzn raczej na to nie stać. Poza tym Kurdowie to też ludzie, a każdy jest inny i nie wszyscy chcieliby mieć 2 żony, nawet jeśli ich religia dopuszcza taką możliwość.

Widziałam, że są klasy mieszane (uniwersytet).

Kobiety chodzą różnie ubrane; i w tradycyjnych strojach z chustą na głowie, i zupełnie po europejsku.
Przecież nawet ich tradycyjny taniec to "przeplatanka" mężczyzn i kobiet trzymających się za ręce.

Sex przed ślubem zabroniony, ale słyszałam historie co niektóre Kurdyjki robią. I wiadomo, że muszą się kryć. W końcu one odczuwają takie same pragnienia jak kobiety z Europy.

Honorowe zabójstwa mają miejsce wśród Kurdów.
U nich bardzo ważne jest by kobieta była czysta i się dobrze prowadziła.

I może to się wyda komuś zaskoczeniem, ale także w Kurdystanie ma miejsce barbarzyńska praktyka jaką jest obrzezanie kobiet.

Dla anglojęzycznych:
http://www.stopfgmkurdistan.org/

I tak; nieprzyjemności i wyzwiska z powodu bycia w związku Kurdem dotknęły także i mnie. Ale dopóki są to tylko słowa skierowane pod moim adresem, nie przejmuję się tym.

Pozdro
Stary 2009-11-15, 22:46   #100
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Yesmi, czy widziałaś faceta, nieważne jakiej narodowości, który by powiedział swojej kobiecie, że ma zamiar ją bić, wyzywać i traktować jak szmatę? Nie.
Bo na początku związku wszyscy sa mili i kochani. I mydlą oczy i zachowuja pozory. A potem jak sie rozkręcą to wychodzi, że jednak uderzyć potrafią.
A o honorowych zabojstwach slyszalas?

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 20:16   #101
WARKOCZ1
Przyczajenie

http://www.poznajkoran.pl/koran/kobiety/

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

4:34 Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu. Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki!
WARKOCZ1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 20:31   #102
yesmi
Raczkowanie

Jessica z jakiego miasta jest Twój ukochany? Mój też jest z Iraku. Nie słyszałam o obrzezaniu kobiet w Kurdystanie:/ myślałam że to też raczej przeszłość... Wiem że mężczyźni ale kobiety?

Hawa czemu sie tak uparłyście tego bicia? ja jestem ostrożna i nigdy nie mam odrazu 100% zaufania do faceta bo nie wiadomo co życie pokaże ale nie można przekreślać z góry wszystkiego bo druga osoba jest innej narodowości, wyznania itp...
Stary 2009-11-16, 22:39   #103
Jessica_L
Przyczajenie

Hej Yesmi

mój ukochany pochodzi z Slemani (Sulaimaniya). Może Twój też? Wielu Kurdów stamtąd pochodzi.

Nie wiem czy przeglądałaś link, który podałam; tam masz wiadomości o obrzezaniu kobiet w Kurdystanie.
Stary 2009-11-16, 22:45   #104
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Jessica z jakiego miasta jest Twój ukochany? Mój też jest z Iraku. Nie słyszałam o obrzezaniu kobiet w Kurdystanie:/ myślałam że to też raczej przeszłość... Wiem że mężczyźni ale kobiety?

Hawa czemu sie tak uparłyście tego bicia? ja jestem ostrożna i nigdy nie mam odrazu 100% zaufania do faceta bo nie wiadomo co życie pokaże ale nie można przekreślać z góry wszystkiego bo druga osoba jest innej narodowości, wyznania itp...
Jak nie słyszałaś o obrzezaniu to chba czas się dowiedzieć, bo takie rzeczy również się w Europie dzieją.

Ehhh
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-23, 00:39   #105
spajdermenka
Przyczajenie

[QUOTE=Ieka;15178977]ja również znam wielu z tamtych stron i byłam b. dobrze traktowana i dotąd jestem

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o alkoholików: oczywiście, że ludzie o tym wspominają.
Jednak alkoholizm to nie krąg kulturowy czy wyznanie.
Czemu się czepiają muzułmanów?
Ponieważ muzułmanie z pewnych kręgów dają im ku temu powody.
Czy znam ten krąg?
Znam. Znam kobiety, które sa poniżane. Nie sa bite,a poniżane i wykorzystywane, sprzedawane.
Znam sytuacje, gdy muzułmanka jest niczym niewolnica w domu swojego męża.

Porównujesz przestępstwa chrześcijan do sytuacji akceptowanych w tradycji muzułmańskiej.
(i dlatego nie jest to adekwatne porównanie).

od kiedy bicie kobiet zalicza się do akceptowanej sytuacji w tradycji muzułmańskiej ? gdzie jest tak napisane ?? okay w Koranie pisze, że " kobieta to pole uprawne itd. " że jest własnością swojego męża i on zrobi z nią co zechce, ok, ale nie jest napisane że może ją krzywdzić !!więc bicie czy maltretowanie to też nie krąg kulturowy, jeśli on tak postepuje, co wiem, zdarza się często, wobec swojej żony to ma to tylko coś wspólnego z jego głową a nie z tym że taka jego kultura. Owszem znam wiele kobiet które były maltretowane przez swoich mężów muzułmanów, ale znam też takie które są dawno po ślubie i b. szczęśliwe, słyszałam też o dziewczynach, których maltretują Polacy,znam osobiscie i wiem jakie piekło przeżyły, gdy były zrzucane ze schodów czy bite po twarzy, ale znam też polskie małżeństwa, które są szcześliwe.Facet, który bije kobiety, to tylko ten co nie wie jak języka używać, zamiast tego woli pobić.Niechcę się sprzeczać, każdy ma swoje zdanie na ten temat. To normalne.
tylko niech nikt nie dodaje przypadkiem,że mają to we krwi jakato kiedyś powiedziała moja mama. co za nonsens !!

oczywiście, że nie ja jestem w tym avatarze !!to że jestem z muzułmaninem, nie oznacza,że musze przejsć na jego religię i tak nigdy się nie stanie
aahhha a chusta na twoje glowie co oznacza...?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-29, 16:16   #106
Hela28
Raczkowanie

A propo tego tematu to polecam Wam ksiazke wlasnie o tytule "Fatwa"
,ktora opowiada o kobiecie ktora zwiazala sie z muzulmaninem ,ale w jego rodzinnym kraju,potem udaje jej sie uciec do rodzinnego kraju,ale nadal ciazy nad nia tak zwana Fatwa.Nadal obawia sie ze maz ja kiedys znajdzie i zabija ,bo teoretycznie ma do tego prawo.
Hela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 09:33   #107
yesmi
Raczkowanie

Jessica mój pochodzi z Irbil (Hawler).
Dziewczyny znacie może tutuły jakiś innych książek na temat kultury kurdyjskiej itp. (tylko nie o porwaniach itd. bo o tym juz sie naczytałam wystarczająco w internecie)...

pozdrawiam
Stary 2009-12-06, 23:53   #108
Ieka
Zakorzenienie

aahhha a chusta na twoje glowie co oznacza...?[/QUOTE]

Boże.. to nie ja każdy wstawia taki avatar jaki chce, czy mam w podpisie napisać, że to nie jestem ja ?? jestem Polką, jak mogłabym tak wyglądać, przecież to Azjatka ! pozatym jestem katoliczką ! ludzie trochę wyobraźni
Może lepiej zmienię ten avatar, zanim ktoś mi wmówi, że jestem muzułmanką ze wzgl. na mojego Tż

Cytat:
Jessica mój pochodzi z Irbil (Hawler).
Dziewczyny znacie może tutuły jakiś innych książek na temat kultury kurdyjskiej itp. (tylko nie o porwaniach itd. bo o tym juz sie naczytałam wystarczająco w internecie)...

pozdrawiam
mój również pochodzi z Irbilu

JESMI ja np.nigdy niespotkałam się z przykrościami ze strony Polaków,że jestem z Kurdem,koleżanki to mi zazdroszczą, że mam takiego przystojniaka a faceci się nic nie odzywają\
O obrzezaniu kobiet słyszałam, sam Tż mi opowiadał, straszne rzeczy,co dzieci przeżywają robione jest to malutkim dzieciom do dzisiaj

Edytowane przez Ieka
Czas edycji: 2009-12-07 o 00:10
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 13:17   #109
Jessica_L
Przyczajenie

Hej Yesmi

jest taka książka pt.:"Kurdowie i Kurdystan" Jomma Fuad.
http://www.odk.pl/kurdowie-i-kurdystan,9686.html

Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-07, 17:51   #110
BO66
Przyczajenie

Cytat:
Cześć dziewczyny szukałam tego tematu ale niestety nie znalazłam jestem ciekawa czy któraś z Was jest lub była w związku z Kurdem? Jakie macie doświadczenia?
Witam.
Do tej pory śledziłam watek Emiraty Arabskie możne nie systematycznie,ale od czasu do czasu.Pozdrawiam serdecznie Eva ID i zazdroszczę energii.Ja od przeszło 30 lat jestem w związku z Kurdem (5 lat w Polsce jego nauki),a od 26 lat jesteśmy małżeństwem i mieszkamy w Jordanii.Mam to szczęście ,ze weszłam w rodzinę bardzo tolerancyjna.Rodzina męża w połowie o przekonaniach lewicowych,a druga polowa to agnostycy ,do których ja i mój mąż się zaliczamy.Nasze przekonanie nie maja wpływu na celebrowanie świąt tak muzułmańskich jak katolickich.Właśnie niedawno skończyły się świętą muzułmańskie,a w sobotę córka obrała choinkę.Szanujemy wszystkie religie niemniej podchodzimy do nich z wielkim dystansem.Moje dzieci są ochrzczone ,ale zrobiłam to bardziej ze względu na moja mamę niż z przekonania.Uczęszczały do katolickich szkol ,ale pobierali religie muzułmańską ponieważ religie dziedziczy się po ojcu.Wydaje mi się ,ze przeszło trzydzieści lat w związku o czymś świadczy.Pozdrawiam serdecznie.
BO66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 09:23   #111
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez BO66 Pokaż wiadomość
Witam.
Do tej pory śledziłam watek Emiraty Arabskie możne nie systematycznie,ale od czasu do czasu.Pozdrawiam serdecznie Eva ID i zazdroszczę energii.
Witaj BO66 pamiętam Cię i jest mi bardzo miło, że zaglądasz czasem na wątek o Emiratach.

Zapraszam częściej, zaraz tam coś dla Ciebie zamieszczę.

55 kg
Stary 2009-12-12, 18:36   #112
bialostoczankaa
Raczkowanie

Kiedy ostatnio czytałam ten wątek byłam jeszcze szczęśliwa z pewnym muzułmaninem. Dziwiłam się wątkom oszukanych dziewczyn widząc na każdym kroku że mój tz jest inny, że jest dobrym człowiekiem,który nigdy by mnie nie skrzywdził i nie przypominał w niczy stereotypu jaki mamy.. Kochał mnie nad zycie, czułam to każdego dnia, nawet bez słów. Był czuły, mądry, kochający-miał też oczywiście trochę wad, ale któż ich nie ma? Zawsze wiedziałam, że związek z nim z biegiem czasu będzie coraz cięższy ze względu na różnice kulturowe,mimo ze był 'zeuropeizowany' to wiele razy nieświadomie dawał mi odczuć, że w jego kulturze pewne sprawy dotyczące kobiet wyglądaja po prostu inaczej a głęboko zakorzenionych wierzen nie da się łatwo usunąć. Naprawdę sie kochaliśmy, nikt nigdy nie dał mi tyle szczęścia, otworzył oczy na wiele spraw. I co? Pewnego dnia przyszedł z płaczem mówiąc, że jego ojciec stoi nad grobem, on idzie do wojska i musi poślubic dziewczynę wskazaną przez rodziców....Że nigdy go nie zrozumiem,że to inna kultura, że kocha mnie nad życie ale musi....Myślałam,że mój świat rozpadnie się na kawałki, właściwie sama jestem sobie winna bo dobrze wiedziałam że tak się u nich dzieje ale łudziłam sie do ostatniej chwili że dialog i związki między Islamem a chrześcijańską Europą są możliwe....Teraz juz znam odpowiedź.
bialostoczankaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 20:10   #113
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Polka i Kurd

Cytat:
Napisane przez bialostoczankaa Pokaż wiadomość
Kiedy ostatnio czytałam ten wątek byłam jeszcze szczęśliwa z pewnym muzułmaninem. Dziwiłam się wątkom oszukanych dziewczyn widząc na każdym kroku że mój tz jest inny, że jest dobrym człowiekiem,który nigdy by mnie nie skrzywdził i nie przypominał w niczy stereotypu jaki mamy.. Kochał mnie nad zycie, czułam to każdego dnia, nawet bez słów. Był czuły, mądry, kochający-miał też oczywiście trochę wad, ale któż ich nie ma? Zawsze wiedziałam, że związek z nim z biegiem czasu będzie coraz cięższy ze względu na różnice kulturowe,mimo ze był 'zeuropeizowany' to wiele razy nieświadomie dawał mi odczuć, że w jego kulturze pewne sprawy dotyczące kobiet wyglądaja po prostu inaczej a głęboko zakorzenionych wierzen nie da się łatwo usunąć. Naprawdę sie kochaliśmy, nikt nigdy nie dał mi tyle szczęścia, otworzył oczy na wiele spraw. I co? Pewnego dnia przyszedł z płaczem mówiąc, że jego ojciec stoi nad grobem, on idzie do wojska i musi poślubic dziewczynę wskazaną przez rodziców....Że nigdy go nie zrozumiem,że to inna kultura, że kocha mnie nad życie ale musi....Myślałam,że mój świat rozpadnie się na kawałki, właściwie sama jestem sobie winna bo dobrze wiedziałam że tak się u nich dzieje ale łudziłam sie do ostatniej chwili że dialog i związki między Islamem a chrześcijańską Europą są możliwe....Teraz juz znam odpowiedź.
Powiem krótko: Nie żałuj, że to koniec, lecz ciesz się że tak piękna miłość się Tobie przytrafiła.

Wiem, nie jest łatwo, jak po każdym zakończonym związku, a zwłaszcza po dobrym i budującym związku

Nie znam całej sytuacji ale wygląda na to, że był on najstarszym z synów, jeśli nie, to jego rodzina była z tych mocno tradycyjnych.

Prawdopodobnie za żonę będzie musiał pojąć jedną ze swoich kuzynek.

W sumie... gdyby jednak sprzeciwił się woli rodziny i poślubił Ciebie, to jego rodzina zrobiłaby wszystko (a mam na myśli naprawdę WSZYSTKO) aby rozbić Wasz związek.

Wierzę, że jego miłość pomogła Tobie spojrzeć na świat z innej perspektywy, wierzę też, że jesteś dzięki tej miłości silniejsza, bo doznałaś sytuacji, z którymi Twoje rówieśnice nie miały nigdy styczności.... bez względu na wiek.

Jesteś teraz bardziej dorosła i patrzysz na życie bardziej dojrzale, nie strać tego. Ta miłość powinna Cię budować a nie niszczyć, nie ma znaczenia, że się skończyła, jej echo brzmi w Tobie i dodaje Ci sił i wiary w dobrą przyszłość.

Powodzenia

55 kg
Stary 2009-12-13, 12:23   #114
bialostoczankaa
Raczkowanie

Dziękuję Eva za mądre, ciepłe słowa wsparcia. Ciężko mi teraz napisać cokolwiek więcej. Mam dopiero 24 lata, a ciągle słyszę że jestem niesamowicie poważna i dojrzała jak na swój wiek. Boję się że to wydarzenie jeszcze to pogłębi, że stanę się rozczarowana i zgorzkniała bo zawiódł mnie jeden człowiekWiem,że czas mi pomoże i po chwilach rozpaczy i smutku przyjdzie spokój i wyciągnę wnioski na przyszłość. Teraz już wiem, że nigdy nie zdecyduję się na związek z góry skazany na porażkę, bo tak właśnie z nami było. Oboje wiedzieliśmy,że to nie ma sensu i przyszłości, że nasze rodziny nigdy nas nie zaakceptują, szczególnie jego. Dla nich byłam przecież tylko Chrześcijanką z zepsutej Europy, nikim kogo należy traktować poważnie, i choć TZ rozmawiał o mnie z mamą a ona zdawała się mnie lubić, zapewne nigdy nie przyszło jej do głowy że jej syn myślał o mnie poważnie, że chciał się ze mna ożenić... Czasem rozmawialiśmy o beznadziejności naszego położenia i w ogromie problemów i sytuacji bez wyjścia rzucaliśmy ten temat żeby po prostu cieszyć się sobą, miłością, ktorą tak ciężko jest spotkać. Zawsze uciekaliśmy od rzeczywistości, a ona i tak dopadła nas. Teraz muszę nauczyć się zyć bez niego. I tylko ta myśl, że gdzieś tam jest moja bratnia dusza ,która będzie uczyć się szczęścia na siłę z inną dziewczyną nie daje mi spokoju umysłu
bialostoczankaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 00:39   #115
kamyil
Raczkowanie

trafiłam na ten wątek przez przypadek, myślałam że poczytam tu jakieś konstruktywne posty ale mało takich

sama jestem od 1,5 roku w związku mieszanym - nie jest to związek łatwy i do tego obarczony ogromnym ryzykiem
nie wiem co będzie jutro, za miesiąc, za rok czy za 20 lat - ale nikt nigdy nie da mi gwarancji na szczęście w żadnym związku z żadnym mężczyzną - niezależnie od jego narodowości, przekonań, religii

znam bardzo wiele związków mieszanych, znam bardzo wiele historii - i tych szczęśliwych ale też dramatycznych czy nawet tragicznych

obserwując takie związki i sama układając sobie życie z Kurdem-muzułmaninem stosuję zasadę ograniczonego zaufania i polecam każdej osobie która decyduje się na taką relację
w takim związku nie ma miejsca na różowe okulary i podejście "jakoś to będzie" - tu trzeba wiele samozaparcia, determinacji i dobrej woli z obu stron a także zdroworozsądkowego oglądu sytuacji, i zgodze się że czasem lepiej posłuchać rozsądku i widzieć czerwone lampki ostrzegawcze niż ślepo kierować się sercem

piszecie o biciu kobiet i przytaczacie zapisy z Koranu - zgadzam się z Wami że jest to karygodne i niedopuszczalne, jednak przykre jest to że zakładacie z góry że każdy muzułmanin będzie bił żonę bo Koran mu na to pozwala albo że będzie miał 4 żony za przykładem Proroka, piszecie że kobiety muszą chodzić zakutane od stóp do głów i że są więźniami własnych domów

nie mówię że takie sytuacje miejsca nie mają, nie wykluczam że być może nie są to jednostkowe sytuacje jednak współczesny świat islamski dąży drobnymi krokami do odnowy, powoli modernizuje się - i to wcale nie na modłę zachodnią(tak jak mam wrażenie część z Was ale także i spora część opinii publicznej by sobie życzyła) ale wg własnego pomysłu: z uwzględnieniem praw człowieka (w tym szeroko rozumianej emancypacji kobiet) ale także w zgodzie z kanwą swoich wartości i praw
i mam nadzieję że nie zagalopuje się tak jak chrześcijańska Europa która popadła w skrajność po przeciwnej stronie frontu (tzn. totalnemu rozluźnieniu i odrzuceniu wartości)

przywołujecie niehumanitarne, okrutne i odrażające praktyki jak obrzezanie dziewcząt, jak zabójstwa honorowe czy przemoc domową - podajecie przykłady imamów którzy popierają takie praktyki - ale nie widzicie w tym fundamentalizmu?nie widzicie w tym ortodoksów?i nie rozumiecie że to jest tylko niewielki procent całej społeczności muzułmańskiej?jak wielu zwykłych normalnych muzułmanów znacie?czy nie są tacy sami jak Wy czy ja?
nie rozumiecie że wiele z tych rzeczy ma miejsce w głęboko zacofanych rejonach, gdzie nie ma dostępu do edukacji a nawet jeśli jest to bieda prowokuje żeby dzieci nie wysyłać do szkół bo ich pomoc jest nieoceniona w zapewnieniu bytu rodzinie?dla tych ludzi wielokrotnie liczne potomstwo to jedyny kapitał jaki mają
nie rozumiecie że islam jako religia nie jest zły, a wszystkie te okropności wynikają z kultury i z dowolnych interpretacji Koranu? Islam był inkorporowany w warunkach jakie zastał - na początku ekspansji nowej religii ważne było pozyskanie nowych wyznawców - a jak ich do siebie przyciągnąć?oczywiście pozwalając na zachowanie własnej kultury i tożsamości, niestety prymitywnej dla ludów koczowniczych i tylko dodając coś do tego

z chrześcijaństwem nie było inaczej i jeśli przeczytacie Biblię i porównacie to choćby z doktryną KK - przykro mi ale jest tam mnóstwo wypaczeń, zniekształceń i błędnych interpretacji i z Koranem jest dokładnie tak samo
poza tym każdy językoznawca powie Wam że nie wolno świętych ksiąg interpretować dosłownie, trzeba wziąć pod uwagę całe mnóstwo kryteriów

nie chce też żebyście mnie źle zrozumiały - nie jestem muzułmanką, nie skłaniam się do konwersji i nie jestem jakąś wielbicielką islamu ale staram się zrozumieć tą religię i jej wyznawców tak samo jak staram się zrozumieć chrześcijaństwo i jego wyznawców

do dziewczyn którym nie udały się związki mieszane:
bardzo mi przykro z tego powodu, bardzo mi przykro że przeżyłyście rozczarowania - uważam że macie prawo przestrzegać innych na bazie własnych doświadczeń ale nie macie prawa nikogo oceniać że tak wybrał, nie zgadzam się też na to żeby przez pryzmat jednej czy też kilku osób oceniać cały świat muzułmański - kulturę i religię, bo nie jest on płaski i jednowymiarowy

to że Was spotkało coś złego nie znaczy że każda dziewczyna w związku z Kurdem/Turkiem/Arabem/Indusem/Pakistańczykiem etc. pakuje się w bagno

----------------------
odpowiadając na wcześniejsze pytania dot. tematu:
LITERATURA
-na świeżo polecam książkę tureckiej pisarki Ayse Onal "Honor albo śmierć" o zabójstwach honorowych w TR, popełnianych głównie przez Kurdów (jest to zbiór wywiadów z mordercami - wstrząsający dokument ale pokazuje też drugą stronę medalu, tzn. tragedię oprawcy, hipokryzję społeczności/klanów wymuszających te zbrodnie etc. - żeby nie było autorka jest zdecydowanym przeciwnikiem takich praktyk jednak potrafiła spojrzeć na problem z innej perspektywy)
- naprawdę rewelacyjne studium dot. tego aspektu kultury kurdyjskiej
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=118639
więcej pozycji dorzucę z czasem

KOMENTARZE nt. związku
- oczywiście że tak, jest wiele osób które na siłę próbują zniszczyć ten związek wtrącając się na każdym kroku choć nikt ich nie prosi (niektórych nawet dobrze nie znam), wiele osób wygłasza tendencyjne i stereotypowe uwagi nt. mojego partnera choć w życiu nie zamienili z nim jednego słowa, pada wiele przykrych słów ale staram się od tego odcinać - jeśli ktoś jest gotów podjąć konstruktywną dyskusję to z chęcią rozmawiam ale jeśli jest to zwykłe wyzłośliwianie się: już nie reaguję bo nie łudzę się że moje słowa cokolwiek zmienią - jeśli nam się uda to praktyka i życie pokażą że związek wart był pracy jaką w niego wkładamy a jeśli nie - to niezależnie od przyczyn, komentatorzy będą mieli satysfakcję i może będą szczęśliwsi... i don't care
kamyil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 19:30   #116
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez kamyil Pokaż wiadomość
trafiłam na ten wątek przez przypadek, myślałam że poczytam tu jakieś konstruktywne posty ale mało takich

Każdy post w tym wątku jest konstruktywny, jeśli tylko osoba chce zrozumieć coś więcej niż jej się wydaje, że rozumie....

Najczęściej niestety dziewczyny ze związków mieszanych wykazują daleko sięgającą głuchotę (od słowa: głuchy) na wszelkie ostrzeżenia kierowane do nich od osób, które szczerze życzą im jak najlepiej.

Najlepszym komentarzem jest... pogadamy za 20 lat. Może nawet nie trzeba będzie tak długo czekać. Najpierw urodzisz dziecko, a potem przekonasz się jak bardzo ojciec dziecka szanuje to, że jesteś innej wiary niż muzułmańska.

Jeśli przypadek BO66 jest właśnie takim wspaniałym i pozytywnym przykładem, że można być szczęśliwym w związku z muzułmaninem... to właśnie udawadnia, że wtedy, gdy partner tym muzułamaninem właściwie nie jest.... chociaż oficjalnie jest.

55 kg
Stary 2009-12-15, 20:22   #117
kamyil
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Każdy post w tym wątku jest konstruktywny, jeśli tylko osoba chce zrozumieć coś więcej niż jej się wydaje, że rozumie....
widzisz - ja nie mam problemów z czytaniem ze zrozumieniem i jednak uważam że na pewno nie każdy post jest konstruktywny - akurat Twoje w większości są bo argumentujesz i to dość celnie (inna kwestia czy i w jakim stopniu się z Tobą zgadzam) , ale jest wiele wypowiedzi które do konstruktywnych nie należą i niestety ale nic do tematu nie wnoszą

Cytat:
Najczęściej niestety dziewczyny ze związków mieszanych wykazują daleko sięgającą głuchotę (od słowa: głuchy) na wszelkie ostrzeżenia kierowane do nich od osób, które szczerze życzą im jak najlepiej.
zgodzę się - znam wiele przykładów dziewcząt z klapkami na oczach które z czasem budzą się z ręką w nocniku bo ignorowały bardzo wyraźne sygnały ostrzegawcze zarówno ze strony partnera jak i osób patrzących na związek z boku

Cytat:
Najlepszym komentarzem jest... pogadamy za 20 lat. Może nawet nie trzeba będzie tak długo czekać. Najpierw urodzisz dziecko, a potem przekonasz się jak bardzo ojciec dziecka szanuje to, że jesteś innej wiary niż muzułmańska.
być może masz racje - być może urodzę dziecko a za kilka lat mój związek rozpadnie się z takich lub innych powodów natomiast nie sądzę żeby akurat religia miała na to jakikolwiek wpływ, a już bynajmniej fakt że nie jestem muzułmanką był skorelowany z brakiem szacunku - być może jestem młoda i naiwna ale wydaje mi się że religia nie jest wszystkim co kształtuje światopogląd muzułmanów, co więcej mam wrażenie że próbujesz sprowadzić ich do bezwolnych mas podporządkowanych wyłącznie islamowi i to w jakimś fundamentalnym wydaniu i prymitywnej kulturze ludów koczowniczych gdzie nie ma mowy o edukacji i rozwoju

jeśli chodzi o mój związek to nie jest idealny i nie boję się o tym mówić, zdaję sobie sprawę z różnic kulturowych i religijnych jednak solidną podstawą dla niego jest dość duża zgodność charakterów i zbliżony światopogląd oparty na uniwersalnych wartościach - a to co nas różni oboje traktujemy jako ciekawe wyzwanie i każde z nas stara się poznać i zrozumieć background drugiej osoby,

dla przykładu mój poprzedni partner - Polak, mimo że wychowany w tej samej kulturze, w tej samej religii, mówiący tym samym językiem co ja i wydawałoby się - bardziej pasujący, okazał się osobą z którą dzieliło mnie więcej niż z kimś z innego kraju i kręgu kulturowego i religijnego i z którym mimo 5lat razem nie potrafiłam znaleźć nici porozumienia jaką z obecnym wypracowaliśmy w kilka miesięcy

poza tym żadne z nas nie jest fanatycznym wyznawcą swojej religii i to też na pewno ułatwia wiele spraw, co więcej mój partner jest z Istanbulu - tam się wychował i dorastał, pracował głównie z Europejczykami, i od wielu lat mieszka na stała w Europie więc jednak chcąc nie chcąc wrósł w europejski styl życia i wiele z niego przejął

ale tak jak napisałaś - to życie zweryfikuje ten związek i pogadamy za lat 20 - być może będę nadal szczęśliwa ze swoim Kurdem a być może los poniesie mnie zupełnie w innym kierunku ale to samo mogłabym napisać o każdym jednym mężczyźnie i związku

a to że decyduję się na coś co wiem że łatwe nigdy nie będzie... chyba mi wolno?chyba mam prawo do takich wyborów?mam prawo próbować swojego szczęścia nawet jeśli może okazać się że przyjdzie zapłacić mi za nie wysoką cenę?

jeszcze chciałabym o coś zapytać... zdaje się EvaID że mieszkasz w ZEA, tak? czy znasz inne kraje i społeczności muzułmańskie poza tą konkretną czy opierasz się wyłącznie o obserwacje swojego otoczenia?
jeśli mogę zapytać - jak wielu Kurdów znasz osobiście?z iloma się zetknęłaś i na jakim gruncie?
kamyil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 20:51   #118
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
wydaje mi się że religia nie jest wszystkim co kształtuje światopogląd muzułmanów
W tym przypadku dość mocno się mylisz i tu sama sobie odpowiadasz!

Cytat:
zgodzę się - znam wiele przykładów dziewcząt z klapkami na oczach które z czasem budzą się z ręką w nocniku bo ignorowały bardzo wyraźne sygnały ostrzegawcze zarówno ze strony partnera jak i osób patrzących na związek z boku
Islam to nie tylko religia lecz sposób życia.

Największym dramatem muzułmanina jest bycie odrzuconym od swojej rodziny.... a religia właśnie jest tego podstawą.

Bardzo wiele razy wypowiadałam sie ju temat związków mieszanych i nie jestem im przeciwna, lecz zawsze podkreślam aby zachować zasadę "ograniczonego zaufania".

Cytat:
jeszcze chciałabym o coś zapytać... zdaje się EvaID że mieszkasz w ZEA, tak? czy znasz inne kraje i społeczności muzułmańskie poza tą konkretną czy opierasz się wyłącznie o obserwacje swojego otoczenia?
jeśli mogę zapytać - jak wielu Kurdów znasz osobiście?z iloma się zetknęłaś i na jakim gruncie?
Z krajami muzułamańskimi mam do czynienia od ponad 20 lat, z muzułmanami trochę dłużej.

Poznałam wielu Kurdów... z Iraku, Turcji i Syrii, nawet kilku z Iranu.

Na gruntach towarzyskich, przyjacielskich i biznesowych.

Nigdy nie piszę "ktoś komuś powiedział, że tamten powiedział" wszelkie nformacje, które tutaj na Wizażu zamieszczam są w pełni sprawdzone przeze mnie i prawdziwe. Nie toleruję kłamstwa i nadinterpretacji.

Kurdowie są trochę specyficznym narodem, można byłoby ich trochę na wyrost, lecz porównać do polskich górali... to naród waleczny, dumny i bardzo uzależniony od rodziny.... islam jest na pierwszym miejscu.... lecz nie wtedy, gdy podróżują... gdy są w Niemczech, UK, Belgii, Szwecjii... wtedy, gdy mężczyźni są wolni, mogą robić wszystko, mieć kochanki, pić alkohol, nawet nie modlić się.... sytuacja zmienia się, gdy zakładają rodzinę lub mieszkają blisko swoich krewnych.

Kurd może mieć stosunki z chrześcijańskimi kobietami.... wszak tylko one są "łatwe i głupie"*, lecz nigdy nie pozwoli na to aby jego siostra miała stosunki pozamałżeńskie, są w stanie ją za to zabić, także własną córkę. Poza tym, swoje kobiety szanują oni bardziej niż europejki.

* cytat słów, które usłyszałam od muzułamanina.

55 kg
Stary 2009-12-15, 22:29   #119
7sweety7
Rozeznanie

Na temat muzulmanow tez moglabym wiele napisac, ale chyba mi siee nie chce rozpisywac, chcialam tylko dodac, ze wiele ludzi pochodzacych z krajow muzulmanskich, ja np. znam ludzi z Iranu, jest w Europie dlatego, ze ucieklo ze swojego kraju przez brak wolnosci, ktora jest ograniczana przez Islam, znam ludzi ktorzy podrozowali przez miesiac niemal pieszo zeby dostac sie do UK dlatego,ze nie chcieli zyc w kraju muzulmanskim, dlatego ze nie odpowiadaja im ograniczenia narzucone przez ta religie. Moj TZ jest jednym z nich.

Edytowane przez 7sweety7
Czas edycji: 2009-12-15 o 22:31
7sweety7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 20:58   #120
Jessica_L
Przyczajenie

Do Kamyil

Mam pytanie; jak długo "siedzisz" w islamie; czy czytałaś koran, że piszesz, że islam jako religia nie jest zły??

No chyba że dla Ciebie nakaz koranu by za kradzież obcinać ręce, a za cudzołóstwo - kamienować to szczyt moralności.
Wtedy napisałabym, że biedna z Ciebie dziewczyna i współczuję Ci serdecznie.

Cytat:
1.Islam to nie tylko religia lecz sposób życia.

2.Największym dramatem muzułmanina jest bycie odrzuconym od swojej rodziny.... a religia właśnie jest tego podstawą.

3.Kurdowie są trochę specyficznym narodem, można byłoby ich trochę na wyrost, lecz porównać do polskich górali... to naród waleczny, dumny i bardzo uzależniony od rodziny.... islam jest na pierwszym miejscu.... lecz nie wtedy, gdy podróżują... gdy są w Niemczech, UK, Belgii, Szwecjii... wtedy, gdy mężczyźni są wolni, mogą robić wszystko, mieć kochanki, pić alkohol, nawet nie modlić się.... sytuacja zmienia się, gdy zakładają rodzinę lub mieszkają blisko swoich krewnych.

4.Kurd może mieć stosunki z chrześcijańskimi kobietami.... wszak tylko one są "łatwe i głupie"*, lecz nigdy nie pozwoli na to aby jego siostra miała stosunki pozamałżeńskie, są w stanie ją za to zabić, także własną córkę. Poza tym, swoje kobiety szanują oni bardziej niż europejki.

Nic dodać, nic ująć.

Edytowane przez Jessica_L
Czas edycji: 2009-12-17 o 21:08
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości