|
|
#451 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wyraźmy nasze zdanie na temat nauk przedmałżeńskich
Cytat:
|
|
|
#452 |
|
Raczkowanie
|
Możemy się wypowiadać oczywiście na każdy temat. Zarówno my jak i księża, ale jak dla mnie są to nauki PRZEDMAŁŻEŃSKIE, czyli jakieś rady przed zawarciem związku małżeńskiego. Nie mówię, że księża nie mają prawa wypowiadać się na temat małżeństwa, ale o to, że oni praktycznie nic o tym nie wiedzą, nie wiedzą jak żyje się w małżeństwie a co więcej, nie są obiektywni. Oni ciągle mówią o tym, że seks przed ślubem jest grzechem, że zabezpieczanie się również jest grzechem. Patrzą tylko i wyłącznie od strony kościoła a takie rozumowanie i takie "nauki" są według mnie dziwne.
|
|
|
|
|
#453 |
|
Rozeznanie
|
Rozwalają mnie niektóre komentarze podbijające, do funduszy czy do "małej kompetencji małżeńskich" księży.
Mam wielu przyjaciół księży i gwarantuje Wam, że "opłaty parafialne" to nie jedyne źródło ich dochodu, wiec wcale nie jest im żal jak dostaną mniej :P oczywiście księża są różni ale wpieprza mnie takie generalizowanie, bo o wielu rzeczach wiele osób nawet nie ma pojęcia. Po drugie, księża wiedzą o małżeństwach dużo, ze względu na to, że są osobami nie żyjącymi w związkach i łatwiej i szybciej zauważają co się dzieje w związkach swoich przyjaciół
|
|
|
|
|
#454 |
|
Zakorzenienie
|
Jak czytam niektóre "mądrości" z nauk przedmałżeńskich, to mi skóra cierpnie. Aż nie chce się wierzyć czasami... Na szczęście nie miałam okazji doświadczyć wysłuchiwania takich rzeczy.
Z drugiej strony przeraża mnie, jak wiele osób przystępuje do ołtarza, mając b. wrogie nastawienie do Kościoła i jego nauki w ogóle. ![]() A co do nauk przedmałżeńskich to moje były w miarę ok, choć mogłoby być lepiej. Tzn. prowadziła je bardzo flegmatyczna Pani, która większość rzeczy czytała z kartki i ludzie w ławkach przysypiali. Natomiast poradnią byłam mile zaskoczona. Prowadziła ją młoda kobieta, bardzo otwarta na rozmowę. Nie zmuszała nikogo do prowadzenia zeszyciku, powiedziała, że to jest propozycja i zostawia tą kwestię nam. Oprócz NPR mówiła o przysiędze małżeńskiej, o miłości, o seksie. Miała bardzo duża wiedzę i w bardzo fajny sposób ją przekazywała. Podobało mi się bardzo. |
|
|
|
|
#455 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do nauki: Kościół Katolicki ma pewne zasady dotyczące wpółżycia przedmałżeńskiego i jeśli ktoś uważa to za dziwne lub przestarzałe to nikt nie karze mu myśleć inaczej nikt też nie zmusza go do ślubu w Kościele Katolickim.
|
|
|
#456 |
|
Rozeznanie
|
Lubię to!
|
|
|
|
|
#457 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
![]() Mam pytanko czy na nauki przedmałżeńskie można uczęszczać ze swoim chłopakiem, ale jeszcze nie narzeczonym?? Planujemy małżeństwo, a narzeczeństwem jeszcze nie jesteśmy, bo mój najdroższy wie, że marzy mi się niespodzianka zaręczynowa i czeka na odpowiedni moment No i zaproponowali nam byśmy razem na nie uczęszczali chętnie skorzystamy, bo i tak w najbliższej przyszłości musielibyśmy przez nie przejść, a tak to w miłym gronie najbliższych przyjaciół będzie raźniej. Przeczytałam większość postów i mimo wszystko jestem ciekawa tego co usłyszę, nawet jeśli pewne wypowiedzi księży, katechetów i pań/panów z poradni są bardzo konserwatywne Z moim przyszłym narzeczonym nie chodzimy zbyt często do kościoła, głównie na święta, on nie ma bierzmowania jeszcze i u spowiedzi ostatnio był ponad 15 lat temu, ale planujemy, że będąc rodziną zmienimy to w sobie. Dlatego liczę na to, ze te nauki wpłyną pozytywnie na nasze przyszłe plany i już oczekuje pierwszej rozmowy z moim chłopakiem po pierwszym spotkaniu
Edytowane przez dzoan Czas edycji: 2011-03-21 o 13:00 |
|
|
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie możecie iść razem
|
|
#459 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#460 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;25864483]nie liczyłabym[/QUOTE]
oj jakieś pesymistyczne podejście A kurcze wczoraj nasi przyjaciele się zaręczyli, więc oni na nauki pójdą już jako narzeczeństwo, a my chłopak i dziewczyna..no cóż |
|
|
|
|
#461 |
|
Raczkowanie
|
Twój ksiądz nie wywiesił cennika na drzwiach od kościoła to mogą Cię rozwalać takie komentarze. U nas było prosto z mostu że minimum 30 zł od osoby.
---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Nie ma się co przejmować. Ja też chodziłam na nauki ze swoim chłopakiem a nie narzeczonym. Warto skorzystać jak są akurat w Twojej parafii niż później szukać na szybkiego. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#462 |
|
Przyczajenie
|
jeszcze nie skończylismy nauk ale....traktuje je troche tak z przymrożeniem oka... nieraz miałam wrażenie ze księża zatrzymali sie w średniowieczu
no coż...nic na to nie poradzi się..
|
|
|
|
|
#463 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem, nie pytalam w swojej parafii - nie lubię jej wiec chodze do innej, takiej która jest bardziej na bieżąco :P owszem obowiązuje rejonizacja w diecezja ale churchingu nikt nie jest w stanie nikomu zabronić - Kościoł to my wiec jeśli coś komuś nie odpowiada zachęcam do szukania swojej niszy, na prawdę warto
|
|
|
|
|
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po pierwszym spotkaniu nauk przedmałżeńskich..temat wiara
Będzie ich w sumie 7-8 i 3 w poradni. Par było ok. ośmiu. Spotkanie nawet mi się podobało. Staram się wynieść z niego coś pozytywnego dla mojego związku z chłopakiem, a jeszcze większą mam radość, gdy i on uważa podobnie..że jest tam nie dla odbębnienia, tylko by nas trochę 'naprostować' Oczywiście nie zgadzam się ze wszystkim co mówi ksiądz, wyraża bardzo wiele własnego zdania..bardziej prywatnego niż świeckiego
|
|
|
|
|
#465 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, gdzie najlepiej w Krakowie pojsc spotkania w poradni?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#466 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem już po na szczęście. Powiem Wam, że w porównaniu z opowieściami innych nie było tak źle. Ale tak propaganda mimo wszystko doprowadzała mnie do szału. Usłyszałam, że jedna z matek, która ma chore dziecko jest temu winna, bo kiedyś brała pigułki anty. Poza tym naturalne metody planowania rodziny są bardzo skuteczne- widać to na przykładzie Afryki haha.
A przemycanie co chwilę "Obrońców życia" doprowadzało mnie prawie do torsji. POmijając fakt, że nikt nie potrafił mi udzielić odpowiedzi na proste pytanie: "W czym prezerwatywa jest lepsza od naturalnych metod planowania rodziny? Jeśli Pan Bóg będzie chciał, para będzie miała dziecko stosując obojętnie którą metodę antykoncepcji". Odpowiedź:"yyy" |
|
|
|
|
#467 |
|
Raczkowanie
|
a gdzie chodzilas do poradni?
|
|
|
|
|
#468 |
|
Wtajemniczenie
|
Pod Rzeszowem, taka mała miejscowość.
|
|
|
|
|
#469 |
|
Przyczajenie
|
Jestemy w trakcie nauk. Mieliśmy 2 spotkania w kościele (jedno z pania z poradni a drugie z księdzem) plus 3 (!!!) spotkania indywidualne w poradni.
Najlepiej pokazał się ksiądz (co nas zdziwiło). Powiedział co ma powiedzieć, nie rozgadywał sie specjalnie i na dodatek nie wzioł ani grosza! Pani z poradni na spotkaniu grupowym opowiadała przez bite 3 godziny i jeszcze chciała przedłużać. Mówiła banalne rzeczy o których człowiek tak naprawde wie, ale na codzień o tych rzeczach nie myśli. Mówiła o szacunku, miłości, jak się traktować wzajemnie z małżonkiem, jak rozmawiać i takie tam. niektóre rzeczy, przyznam dawały do zastanowienia sie nad sobą. Oczywiście krytykowała antykoncepcje, zwłaszcza bardzo najeżdżała na tabletki. Ale i tak najlepsze okazało się w poradni rodzinnej na spotkaniach indywidulanych (wspólnie z narzeczonym) Mówiła o naturalnym planowaniu dziecka. Nie jest to metoda antykoncepcji tylko gdy chcemy zaplanować dzidziusia. Tylko gdy opisywała sposoby prowadzenia kalendarzyka(sa 3, mierzenie temp, badanie śluzu i badanie szyjki) to myślałam że spalę się ze wstydu. Jestem bardzo blisko z moim TŻ, naprawde mówimy sobie o wszystkim, jednak pewne rzeczy (zwłaszcza te intymne) uważam że nalezy zachować dla siebie. Ta kobieta powiedziała wszystko, nawet pokazywała dokładne ilustracje. Nie chodzi mi tu o ilustracje piersi czy anatomiczna budowe ciała kobiety (bo to żaden wstyd), a np zdjęcia śluzu kobiety w różnych etapach cyklu. Nie wiem po co mojemu TŻ miala by ta informacja byc potrzebna. Oczywiście muszę (musimy) prowadzić kalendarzyk i na zajęciach omawiamy go bardzo szczegółowo oraz kilka przykładowych kalendarzyków. Mój TŻ wynudzi się tam za wszystkie czasy. Mogę zrozumieć, że może się ta wiedza przydać niektórym kobietom w życiu i nawet mi to nie przeszkadza aż tak bardzo że musze na to chodzić. jednak uważam że indywidulne nauki powinny być tylko z dziewczynami. Po co Ci nasi mężczyźni mają się tam męczyć i nudzić. Nie wiem jak uważacie kobitki. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#470 |
|
Przyczajenie
|
po to mają sie tam "męczyć i nudzić" bo związek razem tworzycie, z resztą bez przesady nic mu się nie stanie jak trochę posłucha o naszym cyklu miesiączkowym itd. Moim zdaniem facet powinien wiedzieć takie rzeczy, tak jak i ja o nim...to podstawa, trzeba być świadomym pewnych rzeczy....
na szczęście mój narzeczony jest ciekawy i sam chętnie się udzielał.... może nie zawsze to były poważne odpowiedzi ale było ciekawie i nie nudził się |
|
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już jestem po 3-ech spotkaniach z księdzem (właściwie to każde było z innym, bo się wymieniają
)..ale ogólnie ok, każdy na swój sposób potrafił przyciągnąć uwagę, czasami jakiś żarcik, ogólnie dało się posłuchać i też uważam, ze dobrze jest, gdy ktoś przypomni nam o szacunku i miłości..bo każdy myśli 'po co, jak o tym wiemy'..no ale jednak wiedzieć, a usłyszeć to od nawet obcej osoby daje do myślenia często Przyszła też do nas pani z poradni i poprowadziła jeden temat. Za 2 tyg znowu przyjdzie i wytłumaczy nam tylko jedną metodę naturalną i powiedziała, ze tyle nam wystarczy spotkań z nią i nie ma potrzeby tłumaczyć więcej, więc spoko
|
|
|
|
|
#472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale powiem szczerze, że pomimo odrobiny skrępowania to dobrze, że razem o tym sobie posłuchaliśmy. Mielibyśmy problem przełamać się do rozmowy o tych fizjologicznych kwestiach, a tak po spotkaniach nasunęło mu się trochę pytań i mamy kolejny pierwszy raz za sobą
|
|
|
|
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a gdzie we Wrocławiu najlepiej pójść na nauki ?
No i ile czasu najwcześniej przed ślubem można je zrobić ? I może głupie pytanie zadam, ale czy się za to płaci ?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#474 |
|
Raczkowanie
|
czesc, macie namiary na nauki w wawie, w miare krotkie? najlepiej jeden weekend
? dzieki z gory za pomoc
|
|
#475 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny..strasznie wczoraj wkurzylam sie...pojechalam specjalnie po pracy do poradni przy Franciszkanach (KRAKÓW), bylam o 16:30 a tam ksiadz powiedzial mi, ze juz nie ma mozliwosci zeby mnie wpuscic do poradni, bo wszystkie numerki zostlay rozdane!!! A poradnia miala odbyc sie od 17-19
Nic nie pisali na str www o tych zasadach... Pozniej poszlam do Dominikanwo i okazalo sie, ze tam najpierw trzeba sie zapisac i podobno terminy s a okolo 2 miesieczne... Jak Wy zalatwilyscie poradnie? Dla mnie to jest gorsze niz nauki przedmalezneskie..((( POMOCY! ---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:19 ---------- Jesli chodzi o kurs przedmalzen. w malopolsce to poelcam wszystkim weekendowy kurs w Zembrzycach warto
|
|
|
|
|
#476 |
|
Raczkowanie
|
nie bardzo rozumiem tylko na czym polegacja te rozmowy indyiwudalne....wiecie moze? nie wiem jak przygotowac sie do takiej rozmowy? czy prowadzilyscie kalendarzyk?
|
|
|
|
|
#477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#478 |
|
Rozeznanie
|
Nie, nie płaci i polecam Kościół przy alei pracy - jezuici, w ogóle w całej Polsce polecam zakon JEZUITÓW, wspaniali książa!
|
|
|
|
|
#479 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak chodziłam na nauki nie prowadziłam obserwacji, przyznaję, że wykresy robiłam "na oko" (wiedziałam mniej więcej o co chodzi). Teraz z mężem staramy się o dziecko i zaczęłam obserwacje, i szczerze bardzo mi się to podoba, bo coraz lepiej poznaję rytm mojego organizmu, jestem w stanie szybciej wyłapać, jeśli coś się dzieje nie tak, łatwiej mi określić, kiedy mam dni płodne i kiedy mam termin okresu. A czy po naukach będziesz chciała prowadzić obserwacje czy nie, to już naprawdę nikogo nie interesuje i nikt Cię nie będzie kontrolował, czy później prowadzisz kalendarzyk czy nie...
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-09-22 o 14:03 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.

)

)..ale ogólnie ok, każdy na swój sposób potrafił przyciągnąć uwagę, czasami jakiś żarcik, ogólnie dało się posłuchać i też uważam, ze dobrze jest, gdy ktoś przypomni nam o szacunku i miłości..bo każdy myśli 'po co, jak o tym wiemy'..no ale jednak wiedzieć, a usłyszeć to od nawet obcej osoby daje do myślenia często