![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
dwa kursy :D
hej,
ja z swoim chlopakiem bylam na dwoch kursach 1. weekenodwy bo mielismy pomysl zeby szybko wziac slub 2. juz dlugi, gdzie bylo 8 czy 10 spotkań. Spotkania trwaly około 1,5 do 2 godzin. stwierdzilismy ze ten pierwszy byl troche pobiezny i moze czego wiecej sie dowiemy o sobie na tym drugim kursie. czasami jak jest sie razem to nie ma czasu porozmawiac o waznych rzeczach a ten drugi kurs byl idealna okazja zeby sie zastanowic nad soba i nad naszym zwiazkiem. poziom merytoryczny spotkan byl bardzo dobry: dowiedzielismy sie wiele o swojej psychice ale chyba wiecej dzieki temu ze moglismy porozmawiac ze soba. jak czesto chlopakach mozna zmusic zeby przez 30 min rozmawial z toba o naprawde waznych rzeczach w jego zyciu? kazda nasza "rozmowa" byla poprzedzona wprowadzeniem ojca i wypowiedzia pary (na kursie byly dwie ktore sie zmienialy...mowily o swoim zyciu bardzo otwarcie/ jak pewne ich oczekiwania, wyobrazenia zmienialy sie w trakcie wspolnego zycia) co do npr Pani byla bardzo mila, acz kolwiek bezposrednia...chyba trzeba miec duzo samozaparcia zeby takie wyklady prowadzic!! ja raczej nie moge brac pigulek bo w rodzinie od pokolen mamy problemy z krazeniem wiec nawet sie na nie nie nastawialam... spirala chyba sie jej troche boje a zreszta zbyt mloda jestem chyba na nia (tzn. nie rodzilam), srodki chemiczne sprawdzalam i to zadna frajda kiedy sie pienisz... a prezerwatywy nie daje 100 % wiec czasami rozawialam z moim chlopakiem ze chyba bedziemy musieli ten npr wypobowac... i naprawde pani potrafia nauczyc dobrze podstaw npr w przyjemny sposob ja nigdy nie ogladalam sobie sluzu...wiec nawet to slowo wydawalo mi sie troche oblesne...wcale sie nie dziwie ze u niektorych dziewczyn moze to powodowac odruch wymiotny... ja przez pierwszy miesiac mierzenia zadnego sluzu nie widzialam i wszystko bylo identyczne...ale pozniej bylo troche latwiej... ale fakt bez wsparcia drugiej strony jest bardzo ciezko bo czlowiek musi si ebardzo zaprzec zeby sobie "to" ogladac... ja kilka razy musialam zrobic dlugie pogadanki mojemu chlopakowi o brak zainetersoania tym tematem (uwazal ze sprawe zalatwia pytaniem: wysokie czy niskie temperaturki...) ten moj npr traktuje na razie jako eksperyment jakis wykres wychodzi jakas teoria zgadza sie z praktyka (juz troche sprawdzalismy ![]() wiec wracajac do tematu tego watku nasze kursy byly naprawde dobre czulismy ze tym ludziom zalezy zeby cos nam przekazac pokazac ze mozna z soba dobrze zyc byc szczesliwym i jezeli jeszcze przy tym wychodzi zgodnie z KK obie pary nie byly jakos ekstraeksteremalni w swoim chrzescianstwie z ich wypowiedzi byly widac ze mieli (oczywiscie przed wziecem udzialu w kursie jako wspolprowadzacy) troche inne pomysly na zycie niz KK nauka npr tez byla zrobiona porzadnie chociaz byly dwa ekstremlane momenty: pani kazala nam ogladac lalke ktora zgodnie z jej informacjami miala wygladac jak ilus dniowe czy tygodniowe dziecko...tania zagrywka na uczuciach!! drugi w druga strone: ukladalismy w parach piramidke z cegielek na ktorych byly zalety npr i praktycznie pomijajac elementy wiary i zdrowia....wyszlo ze npr jest tani...wnioski kilkunastu par !! ale p.... akurat moj okres plodny beda miala tuz po slubie... na kursie byla w wawie na frecie u dominikanow... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wyrazmy nasze zdanie na temat nauk przedmalzenskich
dodam jeszcze pare prawd ktore uslyzselismy od ojca
kiedy zrobil nam mini wyklad co jest grzechem w malzenstwie w seksie (sa podobnoe odpowiednie regulacja w KK w tym zakresie) seks oralny jest grzechem petting w malzenstwie tez jest grzechem stosunek konczy sie wspolzyciem (czyli penis w pochwie), ale jezeli na przyklad kobieta nie ma orgazmu przy tej formie stosunku nie jest grzechem jezeli jest pobudzana lechtaczka i w ten sposob bedzie miala orgazm...bo dopiero odmawianie tego mogloby prowadzic do chorob!! i mysle ze jezeli sie przytrafi wytrysk nie wpochwie przez przypadek to raczej nie trzeba sie biec i spowiadc z tego... p.s. poznije dopisze jeszcze jedna rzecz bo teraz sie spiesze!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
Ja mialam nauki przedmalzenskie w USA i bylam bardzo pozytywnie zaskoczona. Polegalo to na tym, ze wypowiadaly sie pary, po czym rozdawano nam liste pytan na dany temat i wypuszczano do parku na 15 minut, zeby te pytania omowic. Bylo to niesamowicie pomocne, dotyczylo sfer zycia, w ktorych nawet nie mielismy pojecia, ze sie nie zgadzamy. Widzialam, ze po kazdej takiej 15minutowej sesji dyskusyjnej wszyscy wracali podenerwowani haha ja i moj TZ tez sie pare razy poklocilismy haha, ale dzieki temu potem w domu sobie to jeszcze raz obgadalismy i bylo spoko. Caly kurs organizowany byl w kosciele (taki 8godzinny jedniodniowy maraton, ale strasznie szybko to minelo), ale ksiadz zdawal sobie sprawe, ze byli tam ludzie innej wiary, wiec nie bylo typowo katolickich 'kazan'. Jezeli chodzi o metody antykoncepcji, powiedzial, ze metoda naturalna jest jedna z opcji, preferowana przez kosciol, jezeli kogos interesuje to mozna sobie wziac CD z wytlumaczeniem ew. zadzwonic na infolinie. TYLE NA TEN TEMAT!
Bylismy z mezem zachwyceni calym kursem, szkoda, ze w Polsce to tak nie wyglada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: dwa kursy :D
Cytat:
Jesli chodzi o NPR to tez sie uczę, prowadze kary obserwacji, badam sluz i codziennie temperaturę. Różnica jest taka, że my nie uznajemy seksu przed slubem a NPR nie jest metoda antykoncepcji, zamiast tabletek czy prezerwatywy. W naszym małżeństwie nie bedziemy uzyważ żadnych środków oprócz NPR. Mój narzeczony jest specem od NPR, ponieważ ukończyła kurs na swojej uczaelni i pisze o tym magisterkę. Ja powiem szczerze nie umie jakoś sie wdrążyc w badanie sluzu. Ale slub coraz bliżej więc musze sie wkońcu przyłożyć ![]() Jesli chodzi o rózne formy seksu , to wszytko jest dozowlone jesli kończy sie wytryskiem do pochwy. Tak więc również sex oralny czy peeting. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem o jakim ty bogu mówisz. Naprwde uważasz, że Bóg popiera antykoncepcje?? Poczytaj sobie Biblię ( jeśli nie wierzysz KK) i potem pisz, bo jak narazie strasznie sie osmieszasz. Co do antykoncepcji i tabletek. Chyba naprawde mało znasz swój ogranizm skoro uważasz, że tabletki ci nie szkodzą!! Poczytaj sobie troszke i dowiesz sie jaki wpływ na twoje dalsze życie mają tabletki Jestem osoba bardzo wierząco, ale nie mam zamiaru nikogo nawracac. Bardzo szanuję te dziewczyny które nie biora slubu kościelnego tylko dlatego, żeby było, żeby sie pokazać w białej sukni albo sprawić przyjemność babci. Musiałam to napisac, bo strasznie sie zdenerwowałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My sami zastanawiamy się nad naukami wekendowymi z racji tego, że w ciągu tygodnia czasem trudno nam o wolną dłuższą chwile.Mam nadzieje, że trafimy na odpowiedniego prowadzącego i zainteresuje nas swoją rozmową. Spotkałam się z przypadkiem, kiedy Ksiądz podczas takiego spotkania pisał pod stołem smsy mówiąc jednocześnie do zebranych par. ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
No zdenerwowałam sie strasznie
![]() Jak jestes z okolic Bielska to na nauki weekandowe polecam Hałcnów. Znam księdza powadzącego jest naprawdę super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Łojej to nie moje strony
![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
my chodzilismy w niedziele na 19.30. Z czgo ksiądz przychodził zawsze koło 20
![]() na szczęście jeszcze tylko jedna niedziela. Pani z pradni rodzinnej miała dośc rasistowskie poglądy i z tego co mi w ucho wpadło bo jej nie słuchałam to wyniosłam ze nie wolno brać ślubu z murzynami, mulatami itp. Ogólnie to byłam w szoku... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
ja chodzilam na kursy przedmałżenskie ale przeznaczone ogolnie dla mlodziezy, narzeczeni tez na nie chodzili, ale generalnie mozna bylo isc samemu i dostac zaswiadczenie
podczas tych nauk dowiedzialam się wielu ciekawych rzeczy, m.in. o tym jak przyjazn jest istotna w zwiazku, o szacunku dla siebie i partnera i takie tam nie obylo sie oczywiscie bez dziwactw. Najbardziej chora rzecza, ktora uslyszalam to bylo to, ze kobiety nie powinny sie dziwić, ze ich męzowie zdradzaja je po slubie, bo wspołzyjac z nim przed sluba daja mu niejako przyzwolenie do rozwiazlego stylu zycia. SZOK!
![]() |
#103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co się jednak tyczy seksu, nasz ksiądz poinformował nas, że nie powinniśmy się spowiadać z seksu oralnego/analnego i co tam jeszcze wymyślimy, jeśli robimy to z myślą i dla drugiej osoby, a nie dla swojej satysfakcji. Ja się tam trzymam więc tej wersji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Do poczytania:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,54420,4232506.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wyraźmy nasze zdanie na temat nauk przedmałżeńskich
Ja ze swoich nauk wyniosłam to, iż w przypadku gdy małżonkowie się rozwiodą a maja dzieci to powinny je oddać innej katolickiej rodzinie, poza tym po ślubie trzeba rodzić dzieci lub je adoptować a nie zajmować się np. życiem zawodowym-dziwnym w tym jest to, że mówiła to pani która jest pieć lat mężatką a nie ma dzieci!
Całe szczęście, ze mam juz nauki za sobą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Kościół traktuje małżeństwo prokreacyjnie i nie ma w tym nic dziwnego, jeśli na pytanie czy chcecie mieć dzieci odpowiecie nie, to może nie udzielić ślubu.
Przecież nawet podczas ceremonii pyta się "czy chcecie mieć i po katolicku wychować potomstwo". Jeśli po 5 latach małżeństwa nie ma jeszcze dzieci to nic w tym dziwnego. Kościół promuje maturalne metody planowania poczęć dla regulacji urodzeń w dogodnym dla pary momencie. Ja nie zauważyłam, żeby ktoś mi mówił na naukach, że mam tylko rodzić i siedzieć w domu. Wręcz przeciwnie: było dużo o samorealizacji kobiet i wsparciu mężczyzn w tym względzie. I pierwsze słyszę, że po rozwodzie trzeba wg. Kościoła oddać komuś dzieci. Chyba trafiłaś na wyjątkowo mało kompetentną osobę, a szkoda, bo jeśli człowiek nie jest uprzedzony, może z tych nauk dużo wynieść dobrego i pożytecznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Czasami mam wrazenie , ze niektorzy to tylko czekaja na takim kursie i wylapuja jakies "bzdurki", czesto tez wyrwane z kontekstu, zeby potem moc sie pochwalic jakich idiotyzmow ich uczyli...
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Osobiście jestem zdania, że decydującym czynnikiem jest fakt, kto prowadzi nauki i w jaki sposób to robi. My z moim TŻ szliśmy na nauki przedmałżeńskie, bardzo uprzedzeni, z opowiadań znajomych, bowiem wynikało, że to nic ciekawego, wręcz śmiesznego, jak ktoś opowiada dziewczynie w ciąży jak wygląda plemnik i że seks przedślubny jest zakazany... Nasłuchaliśmy się tych "życzliwych" ludzi i szliśmy na nie z "odpowiednim" nastawieniem...
Jednak okazało się, że czasami nie warto słuchać innych. Spotkanie w poradni przedmałżeńskiej było czymś naprawdę ciekawym, pani katechetka nie mówiła mnóżcie się na potęgę, bo tego wymaga kościół. Mówiła, że kościół jak najbardziej chce byśmy mieli dzieci, które są sensem życia, ale mamy je mieć z rozsądkiem (tzn. my mamy wpływ na to ile tych dzieci chcemy i w jakim czasie), dlatego właśnie zaproponowano nam naturalne planowanie rodziny, bo mamy być gotowi na przyjęcie nowego życia... Po tym spotkaniu zmieniło się nasze spojrzenie na pewne sprawy... Wiem, że co człowiek to inny sposób przekazywania wiedzy, dlatego mam nadzieję, że traficie na odpowiednich ludzi, którzy sprowokują, choć na chwilę do refleksji nad życiem i waszym związkiem, bo taki jest sens tych nauk. życzę powodzenia!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O matko......
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie stanelo, ze nie robimy slubu koscielnego i bardzo wyraznie wyjasnilismy babci i ciociom powody. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
![]() Edytowane przez ami81 Czas edycji: 2007-09-26 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Zalosny jest polski katolicyzm. Obludny i falszywy. Chodzimy do kosciola, ale klamiemy ksiedzu, bo i tak mamy inne przekonania niz oficjalna nauka kosciola.
Kobiety, powiedzcie co was trzyma w tym niby katolicyzmie? Lenistwo? Macie do wyboru chociazby protestantyzm z bardziej elastycznym i zyciowym podejsciem do spraw damsko-meskich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#116 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Skoro kobieta naturalnie ma dni płodne i niepłodne, to co złego jest w tym, żeby do współżycia wybrać sobie te niepłodne. Oczywiście tą sytuację trzeba rozpatrywać w kontekście ogólnego podejścia Kościoła do małżeństwa, małżonków, poczęcia itd. To znaczy(najprościej mówiąc), że każde małżeństwo powinno się liczyć z możliwością poczęcia i zajście w ciąże powinno być traktowane jako największe szczęście a nie katastrofa. W momencie kiedy małżonkowie zaczynają traktować NPR jako "metodę antykoncepcyjną" to już jest grzech. Przynajmniej tak zrozumiałam to co nam tłumaczono na kursie przedmałżeńskim ![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to i tak dalej jest nielogiczne, jak i wiele innch rzeczy w kościele wprowadzonych przez ludzi (czyt. księży). Nie licząc hipokryzji co niektórych. Całe szczęście, że 10 Przykazań jest jasnych
![]()
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stwierdzenie, że NPR nie jest nazywane antykoncepcja poniewaz nie jest skuteczne, jest smieszne i nie wiem skąd malina to wzieła. NPR stosowany prawidłowo jest bardzo skuteczny. Ale niektórzy nigdy w to nie uwierzą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.