|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
High Quality Since 2007
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Dołączę się do tematu. Przeczytałam już sporo, ale mam już od tego mały mętlik w głowie i proszę o wsparcie
![]() Mam cerę z tłustą strefą T i zależy mi obecnie zwłaszcza na pozbyciu się zaskórników z nosa. Wypryski ropne zdarzają mi się obecnie na szczęście już bardzo rzadko. Twarz myję obecnie Cetaphilem, a po nim przecieram jeszcze hydrolatem oczarowym. Zamówiłam sobie z BU także serum Lemon EKO, tonik z kwasami AHA/BHA, hialuron i peeling enzymatyczny. Wstępny plan miałam taki, żeby najpierw zmywać wszystko Cetaphilem, potem stosować hydrolat, a potem raz w tygodniu nakładać na sam nos tonik z kwasami (no chyba, że nie będę się aż tak bardzo łuszczyć, ale na razie wolę uważać; potem ewentualnie dołączyłabym do tego brodę, ale ona jest delikatniejsza i też wolę uważać). Raz - dwa razy w tygodniu peeling, natomiast w pozostałe dni, gdy nie będę używać toniku z kwasami - serum lemon z żelem hialuronowym. No i oczywiście na nos nakładałabym filtr. Choć nie jestem zwolenniczką tego kosmetyku i nie lubię tego świecenia po nim ![]() Czy to jest dobry plan i czy nie przesadzę z czymś? Czy mogę to wszystko ze sobą w takich proporcjach łączyć? Czy nie będzie mi brakować nawilżania? Aaaa mam mętlik ![]() Dzięki z góry za pomoc bardziej doświadczonych osób
Edytowane przez ama4 Czas edycji: 2011-09-24 o 21:35 |
|
|
|
|
#4112 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Hej
mam zamiar zacząć stosować kwasy. Muszę jeszcze znaleźć czas na przeczytanie kilku wątków, ale już teraz proszę o ewentualne poprawienie: - filtr Avene 50 - chociaż emlsja miała świetne recenzje na Wizazu kilka lat temu a teraz nieco spadła - więc czekam na dobre rady - Lirene tonik do cery naczynkowej - żeby wzmocnić ewentualnie to co zdziała: -Triacneal - Effacklar K - nie mam pomysłu na krem nawilżający |
|
|
|
|
#4113 |
|
Rozeznanie
|
" Kremy wspaniale roznoszą wszystko w głąb, to, co kwasy wyniosły na zewnątrz
Zeby nie wpasc w bledne kolo- Kremy wspaniale roznoszą wszystko w głąb, to, co kwasy wyniosły na zewnątrz
Wlasnie taki efekt zauwazylam gdy stosuje sie kwasy-zluszczaja naskorek ,pozniej nawilzajac go poprzez kremy -wlasnie powoduje roznoszenie w glab ... i tak w kolko... Wiec co w takim przypadku stosowac do nawilzania-likwidowania podraznien spowodownanych dzialaniem kwasow? zeby nie wspasc w bledne kolo ? ![]() I jak sadzicie jakie zluszczanie ktore kwasy sa bezpieczne dla cer bardzo wrazliwych-naczynkowych-sklonnych do rumienia? Ps. Kochane Dziewczyny wiem ze zadaje sporo pytan ,ale naprawde szukam na nie odpowiedzi ,bardzo mi na tym zalezy,co przeczytam watek to rodzi sie nowe pytanie
Dziewczyna ktora tyle lat walczyla z tradzikiem,ktory pozniej pozostawil blizny na twarzy...tyle walczyla ,meczyla sie ,tyle zlego zaznala od ludzi,ktorzy oceniali ja po wygladzie,az w koncu odeszla z tego swiata Na Zawsze.... Edytowane przez Polski Bursztyn Czas edycji: 2011-09-25 o 23:09 |
|
|
|
|
#4114 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: " Kremy wspaniale roznoszą wszystko w głąb, to, co kwasy wyniosły na zewnątrz
Hej, co prawda nie znam się na kwasach na tyle ile bym chciała9czy musiała przy zaczęciu kuracji) ale z tego co mi w głowie pozostało to m.in. to że dla cery naczynkowej najbardziej polecany jest Diroseral - Avene, ponoć bardzo ładnie zwalcza zaczerwienienie. No i przede wszystkim kwasy BHA a nie AHA. Mam podobny problem, choć nie uważam że mam cere naczynkową to jednak policzki w jednym miejscu mają tendencje do zaczerwienienia- chyba mam tam naczynka płytko położone. PO przeanalizowaniu kilku ładnych stron forum zdecydowałam się jednak na stosowanie Triacnealu - czyli typowego kwasu AHA, jeśli podrażni policzki to poprostu nie będę na nie jego nanosić, a np Diroseal.
Poza tym polecam Tonik Lirene (dr Eris) do cery naczynkowej (takie przezroczyste opakowanie a sam tonik o różowym zabarwieniu). Naprawdę działa! Może nie zauważyłam różnicy od razu, ale po kilku tygodniach stosowania nie mam czerownej plamy na policzkach ![]() ---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ---------- Co9 do kremu to męczą mnie podobne wątpliwości.. sama nie wiem jaki krem i filtr. |
|
|
|
|
#4115 |
|
Zakorzenienie
|
hej Dziewczyny,
Chciałabym poradzić się apropo pielęgnacji cery. Od kilku tygodni usilnie walczę ze swoją cerą. Tej jesieni i zimy postanowiłam naprawdę zadbać o skórę. Moim problemem jest tłusta skóra, zaskórniki i grudki oraz nierównomierny koloryt buzi. Moja skóra nie jest zupełnie wrażliwa, jest gruba i nigdy mnie nic nie podrażnia ani nie uczula. Chciałabym opisać moją pielęgnacje, żebyście mogły mi coś doradzić. wieczór - raz dziennie, wieczorem oczyszczam twarz metodą OCM ( w zasadzie zaczęłam to robić od tygodnia) - oliwka hipp i olejek rycynowy, potem gorący ręcznik. Potem nakładam na noc Triacneal. Dzień - Rano myję twarz żele Normaderm (nie przepadam za nim, ale chcę go wykończyć), przemywam tonikiem lub hydrolatem, na dzień używam Effeclar K ( czy używanie i Triacnealu i Effaclaru K jest ok?) lub kremu nawilżającego lekkiego. - jak wychodzę z domu to filtr i makijaż, jak nie to już nic więcej - czasem w ciągu dnia przemywam twarz tonikiem lub hydrolatem i nakładam serum Flavo C 8%. Czasem - 2 razy w tygodniu maseczka z aspiryny, robię nią też peeling przy okazji - jeden raz w tygodniu jakaś maseczka inna np z The Body Shopu Oat lub jakaś inna Co sądzicie? Czy Triacneal, Effaclar i aspiryna to za dużo? ![]() Będę wdzięczna za rady
|
|
|
|
|
#4116 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: " Kremy wspaniale roznoszą wszystko w głąb, to, co kwasy wyniosły na zewnątrz
A dlaczego nie kwasy AHA?
i czy uzywalas Avene Cleance K?Ja sie teraz zastanawiam nad LaRochePosay-T
Dziewczyna ktora tyle lat walczyla z tradzikiem,ktory pozniej pozostawil blizny na twarzy...tyle walczyla ,meczyla sie ,tyle zlego zaznala od ludzi,ktorzy oceniali ja po wygladzie,az w koncu odeszla z tego swiata Na Zawsze.... Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-10-31 o 20:14 Powód: Dodanie cytatu ze względu na łączenie wątków |
|
|
|
|
#4117 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o kwasy to dla cer naczynkowych polecane są PHA (polihydroksykwasy - kw. laktobionowy, glukonolakton). Do łagodzenia podrażnień polecam ceramidy. |
|
|
|
|
|
#4118 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie podoba mi się metoda mycia OCM, ten ciepły ręcznik jednak moim zdaniem to nie jest to czego potrzebuje jakakolwiek problematyczna skóra.
Teoretycznie na dzień nie używamy kwasów. Polecałabym skupienie porannej pielęgnacji na ułożenie dwóch formuł serum antyoksydacyjnego do twarzy. Zamiennie używałabym serum z niacinamidem i wit. c. Jako serum z niacinamidem możesz używać serum azelainowego z BU. Tylko nie krem, podobno jest okropny w użyciu. Do filtra się nie czepiam. Wieczorem demakijażować możesz się olejkiem myjącym własnej produkcji/ płynem micerlanym takim jak bioderma lub svr, możesz też ukręcić jakiś sama. Po tym dajesz pole do popisu Effeclarowi i Triacnealowi. Zamiennie stosuj je na noc. Swoją drogą ja lubię się trochę bardziej podpiec
|
|
|
|
|
#4119 |
|
Rozeznanie
|
Uważaj na żel Normaderm - kończ szybko, mi zrobił kuku - baaardzo mocno wysusza, a Ty poza tym też wysuszasz innymi specyfikami, myłabym raczej czymś mocno nawilżającym/ natłuszczającym.
|
|
|
|
|
#4120 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Każdy musi sobie sam spróbować co mu pasuje. Ja bez sles w ocyszczaniu nie istnieję. Choćby ze względu na silikony, które uważam za dar niebios. Ograniczają utratę wody ze skóry i dają cudowne efekty wizualne. |
|
|
|
|
|
#4121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4122 |
|
Rozeznanie
|
Prawda, że każdemu co innego pasuje, ale akurat do Normadermu jestem dość uprzedzona - mi zaszkodził, mojej siostrze (b. tłustą miała cerę), dermatolog jej powiedziała potem, że to bardzo szkodliwy żel, nie tylko ze względu na sls. Zwłaszcza że lukrecja potem jeszcze złuszcza Effeclarem czasem. Co za dużo wysuszania, to nie zdrowo, tłusta się będzie tłuścić aż nie osiągnie odpowiedniego poziomu natłuszczenia.
|
|
|
|
|
#4123 |
|
High Quality Since 2007
|
To ja się może przypomnę ze swoim pytaniem
Bo naprawdę nie wiem, czy mogę wprowadzać taki zestaw, a chciałam się wstrzymać ze stosowaniem wszystkiego aż do Waszych opinii...
|
|
|
|
|
#4124 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie. Zakładasz cały czas nowe wątki, a przecież te tematy zostały już opisane pierdyliard razy. Wystarczy poczytać i posty dodawać w już istniejących wątkach. Co do PHA to się zgadzam, są bardzo delikatne, ja robiłam sobie tonik 5 a czasem 10 % i nie miałam specjalnych podrażnień, na to nakładałam krem nawilżający. Nikt Ci nie powie, jaki krem Cię nie zapcha. Większość pewnie napisałaby o humektanie, jako o delikatnym, nie robiącym krzywdy kremiku, a mnie zapchał i wysuszył. Możesz spróbować olejów (np. z orzecha włoskiego, czerwonej maliny, zielonej herbaty), ale o tym też jest wątek, więc już nie pytaj jakich konkretnie, bo jest już bardzo dużo informacji na temat. Odwiedź sklepy z półproduktami kosmetycznymi, może coś będzie Ci odpowiadać.
|
|
|
#4125 |
|
Przyczajenie
|
Najlepiej tak jak dziewczyny pisały PHA, dopuszczalne są też BHA. AHA najbardziej podrażniają i nawet mogą spowodować pękanie naczynek przy cerach które wcześniej takiego problemu nie miały. Ja jednak się naczytałam że niektóre dziewczyny stosują pomimo wrażliwej i naczynkowej cery AHA ale np. tylko na brodę albo czoło, omijajać policzki czy płatki nosa - czy li miejsca pękających naczynek.
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-10-31 o 20:16 Powód: Dodanie cytatu ze względu na łączenie wątków |
|
|
|
|
#4126 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny. Stosuje kwasy na dzień tylko jeśli zostaję w domu i wiem, że nie będę nigdzie wychodziła, czyli nie codziennie. Chciałam po prostu przyspieszyć proces łuszczenia i odnowy skóry.
Metoda OCM chyba mi służy, stosowałam dopiero kilka razy, nie codziennie i wydaje się być ok, buzia oczyszczona, gładka. Myślę, że będę stosować od czasu do czasu. Przygodę z BU miałam jakiś czas temu, stosowałam serum na noc, jakieś serum na dzień (nie pamietam nazw, ale były to kosmetyki polecane na wizazu) i nie widziałam rezultatów, także odpuściłam i kupiłam Flavo C. Jak tak patrzę na moją pielęgnację, to widzę, że brakuje tu czegoś porządnego do nawilżania, ale boję się zapychania. Wiem, że im bardziej się tłustą cerę wysusza, tym bardziej się ona przetłuszcza. A żel Normaderm już kończę, więc zaopatrzę się w coś innego. (swoją drogą jest strasznie wydajny jak na złość )
|
|
|
|
|
#4127 |
|
Zadomowienie
|
Teraz ja poproszę o porady:
RANO: - olejek myjący z olejkiem herbacianym z BU - hydrolat aloesowy - krem z filtrem z wit. C z TBS/serum-olejek z wit. C z BU+podwójny żel hilauronowy z BU - puder bambusowy, makijaż mineralny WIECZOREM - olejek myjący z olejkiem herbacianym z BU - hydrolat aloesowy - krem z kolagenem i jedwabiem z Naturalnego Piękna/serum-olejek z wit. C z BU+podwójny żel hilauronowy z BU 2x w tyg. - maseczka z czerwonej/żółtej glinki 3x w tyg. na noc - tonik różano-mleczny AHA 8% Moja cera jest wrażliwa, skłonna do zapychania, rozszerzone pory (moja zmora), gdzieniegdzie podskórne gule, trądzik. Czyli tłusta i trądzikowa. 23 lata. Coś zmienić? |
|
|
|
|
#4128 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i ten z orzecha wloskiego -nie za bardzo nadaje sie do cery tlustej..A jaki krem(kwas) z apteki zawiera tylko te kwasy-----PHA ?? Dziewczyny a co sadzicie o tym ze jak zluszcza sie wygladza skore -to oczywicie trzeba ja nawilzac i wlasnie nawilzajac tak jak w tytule "Kremy wspaniale wynosza wsuystko w glab ,to co kwasy wyniosly na zewnatrz,zebysmy nie wpadly w bledne kolo-co o tym sadzicie czy tak faktycznie nie jest?
Dziewczyna ktora tyle lat walczyla z tradzikiem,ktory pozniej pozostawil blizny na twarzy...tyle walczyla ,meczyla sie ,tyle zlego zaznala od ludzi,ktorzy oceniali ja po wygladzie,az w koncu odeszla z tego swiata Na Zawsze.... |
|
|
|
|
|
#4129 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://mazidla.com/component/virtuem...category_id=16 to , że znajdzie się osoba, której ten olej nie pasuje to jeszcze nic nie znaczy. Kwas PHA kupuje się w sklepach z półproduktami kosmetycznymi. Ewentualnie neostrata ma produkty z zawartością tych kwasów, ale bardzo drogie. Kremy mają nawilżać i odżywiać, kwestia odpowiedniego doboru kremu.
|
|
|
#4130 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli masz tłustą skórę z rana zmieniłabym olejek myjący. Ja czuję jednak po nim dodatkowe natłuszczenie, które pod filtrem jest mi potrzebne jak nie wiem co. Co to za krem z filtrem z TBS? Nie słyszałam(i raczej nie powinnam) o łączeniu filtrów i wit. C, ze względu na właściwości kwasu askorbinowego tego się po prostu nie robi. Ogólnie witaminy C używamy naprzemiennie pod filtry. Zaczynamy od 2-3 dni bez przerwy, później stosujemy co drugi lub trzeci dzień. Znajdź więc jeszcze inne serum antyoksydacyjne pod filtr-obowiązkowy każdego dnia. Wieczorem wywal tę wit. C, niepotrzebna Ci jest już dodatkowa dawka. Mogłabyś podać mniej więcej co się znajduje w tym kremie? Jeśli chcesz stosować profilaktykę zmarszczek, a nie jesteś w ciąży bądź nie karmisz piersią to polecam serum z retinolem. ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
Wszystko ma mniej lub więcej składników fotouczulających. Jeśli nie masz ochoty na piękne przebarwienia to polecam filtr. Codziennie i na całą twarz. Serum lemon na kw. salicylowy, a miałaś go zamiar używać na całą twarz. Może i kwasy tylko na nos zdadzą egzamin. Spróbuj ale zachęcam do stosowania filtrów(!). Łuszczenie jest w większości przypadków objawem działania kwasów. Bez niego za wiele nie podziałasz. Może zainteresuj się kwasami PHA, które można(choć wskazane też nie jest) stosować bez ochrony przeciwko UV, a ich działanie jest bardzo subtelne. |
||
|
|
|
|
#4131 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skóra ma to do siebie, że się złuszcza i to co było w głębszych warstwach wychodzi na powierzchnie - to normalne! A że ktoś używa przy kuracji kwasami nieodpowiednich kosmetyków, to już inna sprawa. Skóra po kwasach jest bardziej podatna na podrażnienia, no bo w końcu jest cieńsza. W zależności od rodzaju stosowanego kwasu, a także mocy jego działania (zależnej od stężenia i pH) potrzebne jest nawilżanie, a czasem nawet natłuszczanie skóry. Jeśli używamy kremów zatykająch pory (kwestia osobnicza!), to nie dziwmy się później, że robimy syzyfową pracę. Nie zadawaj pytań "który krem NA PEWNO mnie nie uczuli/nie zatka porów" bo takich NIE MA. Jednych nie zapcha, innych uczuli. Gdyby były takie kremy, jakie sobie życzysz, to nie byłoby takiego wielkiego przemysłu kosmetycznego. Jak nie umiesz znaleźć sobie informacji o samodzielnych kuracjach kwasami (a jest tego na wizażu PEŁNO), to daruj sobie! Idź do kosmetyczki albo dermatologa. |
|
|
|
|
|
#4132 |
|
High Quality Since 2007
|
Dziękuję za odpowiedź! Przemyślę więc jeszcze raz strategię i wprowadzę może faktycznie na początek tylko jedną rzecz, na sam nos, oczywiście z filtrem.
|
|
|
|
|
#4133 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na olejek myjący nie narzekam, dobrze myje moją skórę i nie czuję dodatkowego natłuszczenia. Krem z filtrem z TBS: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...30.html&next=1 Chodzi Ci o dodatkowy skład kremu z Naturalnego piękna z kolagenem i jedwabiem czy o ten z TBS? A serum z retinolem z BU zawiera glikol propylenowy i trójglicerydy, które powodują u mnie powstawanie pryszczy... Water; Olea Europaea (Olive) Leaf Extract; Olea Europaea (Olive) Fruit Oil; Propylene Glycol; PEG-60 Hydrogenated Castor Oil; Glyceryl Stearate, Hyaluronic Acid HMW, Niacinamide (6%),Hydrolyzed Hyaluronic Acid ULMW, Caprylic/Capric Triglyceride; Hydrogenated Retinol (0.5%) + konserwant (Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate) |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4135 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzięki wielkie.Tu skład tego kremu z NP: INCI: Purified Water, Aloe Vera Gel, Cetearyl Alcohol, Macadamia Vegetable Oil , Silk Powder , Marine Collagen, Jojoba Vegetable Oil , Avocado Vegetable Oil, Vegetable Glycerine , Stearic Acid, Shea Vegetable Butter, Cocoa Vegetable Butter, Phenoxyethanol, Rose Hip Vegetable Oil, Vitamin E Acetate, Vitamin B5, Xanthan Gum, Ceteareth , Methyl isoThiazolinone |
|
|
|
|
|
#4136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A spróbuj przezyc kurację kwasową bez nawilżania... |
|
|
|
|
|
#4137 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale mimo wszystko każdy reaguje indywidualnie, mnie złuszczy, kogoś innego nie ruszy. Kremy mają też antyoksydanty, chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, ujędrniają itd. itp. Jeżeli ktoś ma piękną cerę i nigdy nie używał kremu to tylko pozazdrościć. Problem autorki wątki jest taki, że nie potrafi czytać ze zrozumieniem.
|
|
|
#4138 |
|
Zadomowienie
|
czy mozliwe jest aby podczas kuracji kwasami aha/bha oraz diacnealem przebarwienia staly sie bardziej widoczne a blizny głebsze? pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4139 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Po jakimś czasie razem ze schodzącą skórą oczywiście bledły
|
|
|
|
|
|
#4140 |
|
Zadomowienie
|
dziekuje za odpowiedz, widocznie trzeba byc cierpliwym
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.