![]() |
#781 |
BAN stały
|
Dot.: LOLITA LEMPICKA - wątek zbiorczy
Ja za to bardzo odróżniam L od klasyków i pochodnych klasyka, bo niestety w klasykach... jakby to delikatnie... powiedzmy, że nie trawię irysa, ok?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#782 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
BTW. Dla mnie damskie perfumy idą na jedno kopyto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#784 |
Szef ds. Wymianek
|
w zyciu bym tak tych zapachow nie porownala
![]()
![]() |
![]() |
#785 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
HP też zupełnie co innego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Konto usunięte
|
Jak widać takie porównania są możliwe
![]() ![]() A nisza - oryginały, niewielkie ilości, kompozycje z naturalnych składników, wyjątkowe zapachy - odmieńcy od reszty - tu nie płacimy za gwiazdkę, ochroniarzy, reklamę, koncerny - tylko za smak wyjątkowości. Wszystko to zrozumiałam dzięki Sabbath za co bardzo jej dziękuje. Kompozycje Avon - jedno kopyto. Oriflame - to samo. Chanel - wszystkie podobne. Alien i odmiany - to samo, Angel i odmiany - to samo, Cinema - to samo, Theorema - to samo itd itd. Ja nigdzie nie widzę jakiegokolwiek (nawet odrobiny próby ) zmiany. Wszystko jest dla mas. I ja coraz rzadziej to kupuję. Po stronie męskiej szukam coraz to nowych kompozycji, odbiegających od zasad - tu je znajduję. Tak samo nisza. A i w mojej piątce tylko jeden zapach jest z poza niszy - to mój ukochany Gustaw, który ma w sobie więcej polotu. Dla mnie to wszystko w mainstream zlewa się w jedną masę. Może i wy widzicie różnicę, za co was podziwiam, bo ja nie wiem co może różnić trójcę słodziaków, które są bardzo bliskie sobie. Ja odróżniam rodzaje wanilli, widzę różnice w wetiwerze - mam bardzo czuły nos. Ale tu - wszystko zlewa się w jedno kopytko. Nie czarujmy perfumy mainsteam równa się Damskie - zależnie od rodzaju - kwiatki, trochę wanilli i ambry i piżma. Owoce w bardziej świeżych. Więcej kwiatów w kwiatowych. Więcej szyprów - mamy szyprowe typu Chanel nr 5. Wszystko się kręci wokół tej rodziny. Znam dużą część damskich zapachów w Sephorze - i widzę wiecznie to samo. Ja się pytam - czy to ma sens? Ma, ale dla mniej wymagajacych (lub was, które widzą różnice). A nisza - to imperium, gdzie ja spokojnie mogę mieszkać. I podkreślam, że widzę podziw dla was, które widzą różnicę między Lolami na przykład. I za to dla was ![]() Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2011-01-02 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#787 |
Winter is coming
|
Ja też bym nie porównała tych zapachów, znaczy HP i lolki, są zupełnie inne dla mnie. A L to już jest zupełnie inna, na mnie pachnie strasznie
![]() Fajne jest to, że każdy ma to, co lubi- jedni lubią słodziaki i ulepy (np. ja), inni dziwadła ![]() Za to zaczęłam zauważać różnice pomiędzy lolą klasyczną i midnight- na korzyść klasycznej. W midnight wyłazi na mnie mydlana, mdląca nuta i mimo pięknego flakonu po wykończeniu odlewki raczej się nie skuszę na więcej . I zostanę przy klasyku .
![]() |
#788 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() a zeby nie bylo OT, dodam, ze planuje przeprowadzic testy porownawcze Lolki Klasyka i jej wersji polnocnej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 | |
Winter is coming
|
Cytat:
![]() ![]() przeprowadź testy, przeprowadź ![]()
![]() |
![]() |
#790 |
Rzabbocop
|
Ja się czuję za młoda na niszę
![]() nie żebym komuś wiek wypominała czy coś ![]() ![]() nie mówię ''nie'' ale ''jeszcze nie'' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Siarko - co ty sądzisz o niszy? Chętnie poczytam. Lubie znać inne punkty widzenia. Dzięki temu znajduję moje siostry. ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
oraz zgadnij w jakiej firmie ostatnio dorabiałam do budżetu domowego ![]() Ja klasyka LL używam głownie na noc i na mnie robi się często jakiś chłodny, że aż gęsią skórkę mam i przykrywam się kołdrą po szyję. Wanilii tam dla mnie mało a już na pewno nie na pierwszym planie, w L zdecydowanie więcej ale i tak czuję dopiero przez sól, dym i mgłę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 | |
Szef ds. Wymianek
|
no, lubie, stad napisalam, ze w duzej czesci nasz gust sie pokrywa
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:53 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Moje zdanie, proszę się nie oburzać ![]() Musiałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 |
Rzabbocop
|
:d
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie cała nisza jest trudna, są zapachy piękne i łatwe a Lolity to wyjątkowe słodkie ulepiaste paskudy a LL to już koszmar - taki tandetny olejek do ciasta i dużo cukru niech każdy używa tego co lubi i co mu się podoba
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu Edytowane przez pingwin2 Czas edycji: 2011-01-06 o 06:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#799 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
Ja się nie oburzam, ale zostałam trochę wywołana do tablicy, więc napiszę, że nigdzie nie pisałam, że nisza jest lepsza, a mainstream fe. Mam na to dowody, służę linką. W kwestii wymienionych przez Ciebie kompozycji kolejno: - Lolita klasyczna mnie rzeczywiście zabija i odrzuca, ale już L uważam za koncept interesujący. - W temacie Chanel, No.5 nie moje, ale już 19, szczegolnie w wersji edp ma pazur i potrafi rozwinąć się naprawdę niebanalnie - Theorema to moja wieloletnia miłośc, zużyłam sporo flakonów i zawsze będę uważała ten zapach za majstersztyk. Bez zastrzeżeń. - Angela tez używałam długo (dwie flaszki za mną) i nadal mogłabym używać, bo to kompozycja niesamowicie oryginalna i na półkach z niszą mogłaby pysznić się dumnie i bez kompleksów. - Podobnie niszowy mógłby być Alien. To jaśminowy killer, na który po prostu jestem za cienka. Jaśmin jako nuta jest nie mój. Mogłabym tak bronić wielu zapachów, które niszą nie są. Wysławiany Black Cashmere wcale jako nisza pomyślany nie był, przez lata stał normalnie na douglasowych półkach i tak też nabyłam pierwszą swoją flaszkę. Nie dalej jak tydzień temu przyleciał do mnie kolejny nieniszowy zapach i zamierzam go nosić, bo piękny jest i basta. ![]() Jeszcze raz: nisza nie jest lepsza, jest tylko... Niszowa. Naprawdę służę linkiem ze szczegółowym wyjaśnieniem. Cytat:
Werko, to jest tak samo, jak gdyby ktoś chciał Ci powiedzieć, że Lady Gaga jest gorsza, bo to pop i muzyczny mainstream. Uwierzyłabyś? Przyznałabyś mu rację? Oczywiście, ze nie. Bo każdy lubi to, co lubi. A fakt, że coś jest popularne nie musi oznaczać, że jest kiepskie.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2011-01-06 o 03:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() Pisałam o swoich odczuciach w testowaniu zapachów przez mnie. Oglądając (z wielką przyjemnoscią) kolekcje perfum na tym forum uświadomiłam sobie, że wybieram głównie zapachy po które sięgają nastolatki i bardzo młode kobiety (głównie ale nie wyłącznie). Chyba jest różnica między nastolatką a kobietą dojrzałą? A mocher pachnie zwykle naftaliną, być może w niszy można znaleźć i to ale nie sądzę, by było to regułą. Nisza jest dla mnie trudniejsza, choćby do przetestowania i zdobycia. Do niedawna nie mogłam używac prawie nic, wszelkie testy kończyły się dwudniową migreną. Teraz cieszę się, że mogę wejśc do perfumerii, powąchac coś i czasem nawet wybrać i nie umieram. Już znalazłam sobie kilkadziesiąt zapachów, których używam i cieszę się z tego niezmiernie. Dlatego niszę wolę na razie podziwiać w kolekcjach innych, poznając ją z opisów ale nie fundując sobie migren. Wolę czerpać zwykłą prostą przyjemność niż bawić się w konesera, tym bardziej, że potrafię wyróżnić jedynie kilka nut zapachowych a zazwyczaj zapach po prostu mi się podoba lub nie, ewentualnie jest lekki i świeży czy ciężki i duszący albo gryzący albo dziwny. W świecie zapachów czuję się jak nastolatka. Nie chcę na siłę dorastać, bo przecież kiedyś i tak to nastąpi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 |
Zakorzenienie
|
Wracając do Lolit.
Sprawiają wrażenie ulepów- na papierku, z butelki. Na ciele jest inaczej- klasyczna Lolita migocze na zmianę ciepłem i chłodem, smaczkiem plastiku i naturalnością wiśni, migocze i iskrzy i nie powala w ogóle namierną słodkością. A słona nuta w miękkiej L jest bardzo charakterystyczna- przez długi czas mnie drażniła, ale w pewnym momencie poczułam w niej trochę morskiego powietrza ![]() Eau de Desir też jest ![]() Nowa Si Lolita- miło kręci w nosie pieprzem i jest też całkiem udatna. Ogólenie to proestuję przeciwko wpychaniu Lolit do wora słodkich banałów- są zdecydowanie jakieś.
![]() |
#802 |
BAN stały
|
Mi Si Lolita przypomina herbatę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
Mnie się podobają wszystkie Lolity bez wyjątku i na wszystkie bez wyjątku jestem uczulona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#804 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Oby minęło. ![]()
![]() |
![]() |
#805 |
Przyczajenie
|
Macie jakieś doświadczenia z tym zapachem? Co o nim sądzicie: L'eau Au Masculin Lolita Lempicka for Men
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() Mnie koralowa nie powala, Si jeszcze mniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 | |||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() zawsze przy okazji wszelakich dyskusji pt. nisza przeciwko mainstream, powtarzam, ze czuje, ze niektore fanki niszy czuja sie lepsze, tym samym stawiajac mnie w pozycji osoby z plebsu. niestety, takie zjawisko znajduje tez na tym forum, wypowiedzi Wery odczytuje w tym duchu wlasnie ![]() a Lady Gage lubie, ha!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 | |
Winter is coming
|
Cytat:
![]() świnta racja siarko poza tym ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#809 |
BAN stały
|
Mi właśnie w blogach brakuje opisów zapachów nie-niszowych
![]() ![]() Jak tak dalej pójdzie, to na rynku wtórnym w ogóle nie będzie można odkupić od kogoś nie-niszy, bo wszyscy skupią się na niszach. Smutne to, ale i tego się nie przeskoczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się odnosnie wielu premier, które w ostanich czasach mialy miejsce, ale bez przesady, tak od razu przekreślac cały mainstream i ludziom przyklejać łatkę "mało wymagających"- w przeciwieństwie do wymagającej Ciebie. A w temacie, Fleur Defenue mnie ostatnio korci, choć nie testowałam. Klasyczna L była troche zbyt mocna na to, co mi akurat potrzebne, może FD będzie trochę lżejsze? Akurat pech chciał, że tester w perfumerii byl zepsuty, bez ogonka, wie ktoś może, czym się różnią te dwa zapachy?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:30.