|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
Zgadzam się z agnes. Ja się bardzo dobrze orientowałam w obu wątkach, pozostali chętni również. Pisało się w nich w konkretnym celu i przynosiło to, co najwazniejsze efekty. Taki wątek powinien istnieć.
|
#302 | ||
|
Zakorzenienie
|
PodForum powstało dlatego ze kisząc się w jednym wątku trudno było się tam odnaleźć, łatwo coś przegapić, szybko nas coś omijało, bo wiadomość o rozbiórce jakiegoś zapachu szybko znikała w tle, bo pojawiały się tam kolejne wpisy, zupełnie na inny temat.
Listy mają się tworzyć w nowym wątku, nie każdy ma czas szperać w jednym wątku i szukać tam czy ktoś nie zbiera chętnych na interesujący ich zapach. Cytat:
Jeśli listy mogłyby się tworzyć w wątku "Szukam Chętnych..." to w takim razie po co całe to podforum? Cytat:
Dlatego powstało podforum, żeby nie trzeba było śledzić zgłaszanych chęci rozbiórek w jednym zbiorczym wątku.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ Edytowane przez bluegirl Czas edycji: 2009-11-16 o 13:43 |
||
|
|
|
#303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Się tak wtrące. Blue, zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. W wtku '' Nie załapałam się...''jest taki burdel, że nie można się połapać. Powinno być tak jak w początkowym założeniu ; wpis krótko i jasno na co jestem chętna i koniec. Oganizatorka może przejrzeć, ale nie musi.Nie musi też brać osób które się tam wpisały do zakupu jeśli nie ma na to ochoty i nieważne z jakich powodów. A jak niektóre dziewczyny piszą, że tworzenie takich list to jedyna szansa na zakupy? Nieprawda, zakupy flaszek często się powtarzają i jak się ktoś nie załapie za pierwszym razem, to trudno. A jak tak bardzo zależy na jakiejs odlewce, samemu można rozebrać flachę. Poza tym, to nie organizatorka ma obowiązek szukać '' rozbiórkowiczów'' i grzebać w wątkach , sami powinni szukac odpowiednich wątków i tego pilnować Poza tym, ciągle piszesz jak to ma wyglądać a kilka dziewczyn uparcie dyskutuje. Bez sensu. Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2009-11-16 o 13:45 |
|
|
|
|
#304 | |
|
perfumowy zawrót głowy
|
Cytat:
Ok, ale tego już nie ma przecież a szczegóły zakupów typu rozliczenie,info o postępie akcji, listy itp są już potem prowadzone każde w osobnym wątku. Chodzi o miejsce na luźne rozmowy na temat wspólnych zakupów, sondowanie potrzeb, wymiana doświadczeń itp. Nie wiem co w tym złego, chyba, że już nie mamy luźnych rozmów prowadzić, bo.... no właśnie nie wiem dlaczego?
|
|
#305 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przecież to przeczy całej idei podforum. A Blue włożyła w to tyle pracy. Wystarczy wejść na podforum i widać, jaki zapach jest aktualnie w robiórce. Wszystko jasno i przejrzyście.
|
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szukam chętnych..., znów zaczęło być miejscem na tworzenie list, szukanie chętnych, a to powodowało zamieszanie, bo wiele osób które nie mają czasu śledzić różnych wątków nie miały szansy na załapanie się na zakupy. Sondować potrzeby użytkowników można przez czytelny "Nie załapałam się"
|
|
|
#307 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Co do wątku luźiejszego popieram - rozmowy do czasu, aż mamy organizatorkę i widok za konkretną flachę - z ceną itp. |
|
|
|
|
#308 |
|
perfumowy zawrót głowy
|
Ok, w takim razie ja jestem za takim "luźniejszym wątkiem"
|
#309 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak przejrzalam te watki z załozeniem, że od tygodnia tam nie weszłam, też się orientuję.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-11-16 o 14:01 |
|
|
|
|
#310 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie podoba mi się opcja zmuszania organizatorów do przekopywania wątku "Nie załapałam się". Nie za dużo tych przymusów? A komu się nie podoba, że nie został uwzględniony, choć wypisywał, co by chciał wspólnozakupić, to niech sam założy wątek i rozbierze własną flaszkę. Nie można nikogo zmuszać do zawierania umów. Przecież mam prawo zorganizowac wspólne zakupy, ale na liście rozbiórkowej umieścić tylko te osoby, co do których mam pewność, że się nie wycofaja, nie zawiodą. No mam prawo czy nie?
|
|
#311 |
|
Rozeznanie
|
To może z mojej strony, na podforum jestem niedawno i nigdy nie byłam w stanie załapać się na zakupy bo jak organizator zakładał wątk miał już komplet chętnych
cały proces umawiania się odpywa się poza wątkiem i przed jego założeniem- udało mi się z demeterkami bo Rozwydrzona wysłała do mnie priv za co jej dziękuję- ale wracając do rzeczy- chyba faktycznie potrzebne są zmiany bo teraz coś nie działa albo oficjanie wszystkim znany watek do umawiania się albo za czym jestem zakładanie watku kiedy nie ma się jeszcze chętnych - tak zeby otwierając nowozałożony watek człowiek nie czytał lista zamknięta forum daje takie możliości i nie trzeba przebijać się przez wątek tylko przeglądnąć posty popieram bluegirl |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#312 |
|
Zakorzenienie
|
Iloneczko rozumiem że wszystkie poprzednie Twoje posty z wątku "Nie załapałam się..." mogę usunąć, w tym nowym poście są wszystkie zapachy które chcesz tak?
Dajmy Organizatorom możliwość wyboru sposobu wciągania na listę, chce założyć wątek i czekać na chętne - ok. Jeśli sam czekał długo aż ktoś zorganizuje zakupy, sam się ich podjął i chce wciągnąć na listę osoby z wątku Nie załapałam się... i pisać do nich PW też jego sprawa. Ważne żeby i Organizator był zadowolony i przy okazji kilka innych osób też. Wszystkich się nie zadowoli, wszystkim odlewek nie zapewni, zawsze będą osoby które się nie załapią i będą musiały znów czekać. Nowy wątek to byłoby kolejne miejsce do tworzenia list, zapisywania się w kolejki, tego się niestety obawiam, ba nawet jestem pewna.
|
|
#313 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, obecna lista jest aktualna, dziekuję, Blue
|
#314 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Cytat:
To są w końcu wspólne zakupy, a nie tylko 1 osoby-Organizatora połączone ze sprzedażą odlewek.. ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- A co do wątku "Nie załapałam się" i list poszukiwanych zapachów ciężko nie pisać co jakiś czas (chociazby raz na miesiąc), starych postów sprzed iluś miesięcy raczej Organizatorki nie czytają i w sumie nie dziwię się..
|
|
#315 | |
|
Wpisz tu zomzing
|
Cytat:
![]() myślę, że to optymalne rozwiązanie, tak zrozumiałam sens tego wątku: jeden post na ludzika, stale aktualizowany |
|
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#317 | |||
|
never say no to panda
|
Cytat:
Cytat:
I zamiast rozmów, gdzie co kupić, były rozmowy, kto ile ml bierze, a nie po to wywalczyliśmy forum wspólnozakupowe dla perfum. Cytat:
Natomiast jeśli czyta (np. taka ja - zresztą przy rozbiórce addicta korzystałam z wątku i priwowałam do zgłaszających chęć na odlewencję) - to nie będzie miała żadnego problemu z korzystaniem z opcji "szukaj", wpisaniem np. "Aomassai" i potwierdzeniem szukaja. I jeszcze odnośnie postu Ikka1, który mi się nie zacytował, a już nie chcę od moich wypocin tworzyć - ja Cię nie bardzo rozumiem... Łatwiej jest Ci zaklepać odlewkę w bajzlowatym wątku (gdzie jedne zakupy gonią drugie, a dziewczyny przekrzykują się post pod postem, która co bierze), niż mając to jasno rozpisane na poszczególne rozbierane zapachy - każdy w innym temacie? Ja nie wiem, wychodzę chyba na chorobliwą pedantkę wspólnozakupową, ale Blue zdziałała cuda i teraz to wszystko ma ręcę i nogi, nie będzie rozlewania flach pokątnie (bo to już przerabialiśmy przed powstaniem podforum i wszyscy mieli serdecznie dość).
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2009-11-16 o 20:38 |
|||
|
|
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, ale chyba najlepsza opcja to luźny wątek na rozmowy ogólne - skąd wziąć flaszki, gdzie opłacalniej, żeby chociaż przed zalożeniem wątku było pewne źródło, organizatorka, itp. A zakazać tworzenia list z ml.. Wprowadzić jasne zasady czego nie wolno, ale powinno pozwolić się chociaż na luźne rozmowy... Po to jest forum.. Tak uważam.
|
#319 |
|
Wtajemniczenie
|
uważam, że absolutnie nie powinno się zakładać wątku na luźne rozmowy! on kompletnie się spełnia swojej funkcji w tym przypadku. luźne rozmowy o perfumach są prowadzone na forum Perfumy.
jeśli chcecie dyskutować skąd wziąć flaszkę, kto organizuje, wydaje mi się, że można to spokojnie robić w założonym, osobnym wątku na dany zapach. nie widzę żadnych przeciwwskazań, żeby osoba zakładająca wątek nie mogła w nim przedyskutować z potencjalnymi chętnymi gdzie kupić najtaniej, kto ma atomki i chciałby podjąć się rozlewania itp. nie potrzebne byłyby żadne poboczne wątki, wszystko byłoby jasne i przejrzyste. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu cały czas nie rozumiem, czemu ma służyć ten "luźny" wątek. Przecież w wątku rozbiórkowym nie jest zakazane dyskutowanie, wspólne zastanawianie się itp. Edit: le illjah
Przygarnę Meharees Edytowane przez KasiaxQ Czas edycji: 2009-11-16 o 21:34 |
|
|
|
|
#321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zaśmiecasz innych wątków i każdy zadowolony ![]() Edit: Byłyście szybsze Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2009-11-16 o 21:37 |
|
|
|
|
#322 |
|
Wtajemniczenie
|
Jezeli wpisuję się w watku "nie załapałam się", to oznacza, że naprawdę bardzo zależy mi na konkretnej odlewce i porzuciłam chęć szukania jej np na allegro. Czekam na rozbiórkę. Zapisałam sie do kolejki. Tak to rozumiem i sens tego wątku. I z tej przyczyny będzie mi bardzo miło, kiedy zostanę uwzględniona przez Organizatorkę.
Jeżeli jest wiecej postów w "Nie załapałam się" z propozycją danego zapachu, to niechby były uwzględniane w kolejności zgłoszeń. Następni będą uwzględnieni przy kolejnej rozbiórce. Można zawsze wpisać wstępnie, tak jak zgłosiłam na rozbiórkę Sonii siebie i dwie inne osoby. Napisalam do nich PW i potwierdziły w wątku. Za 10 minut chyba po mililitrach nie było śladu . Nawet nie zauważyły wątku, a wpisały się już jakis czas temu z propozycją.To są wspólne zakupy. Nie każdy może ciągle siedzieć na wizażu a długo szuka jakiejś odlewki. Bo wychodząc za założenia, że Organizator nie musi zaglądać do tego wątku, traci on rację bytu. Przeciez w tych zakupach nie chodzi o nerwowość, pospiech, licytację ale jakieś zaplanowanie.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-11-16 o 22:14 |
|
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogą sobie wybierać z kim się chcą dzielic swoim czasem i wysiłkiem. I nie muszą się tłumaczyć dlaczego z kimś chcą kupować a z kimś innym nie.Jeśli komuś bardzo zależy na zakupie odlewki, to on powinnien pilnować wątków, a jak nie ma czasu to trudno. Wątek nie taci sensu. Organizator nie musi zaglądać ale może jeśli ma ochotę. Tylko i wyłącznie jego dobra wola. Nie obowiązek
|
|
|
|
|
#324 |
|
Wtajemniczenie
|
Spokojnie
. To było tylko moje zdanie i do tego służy forum, zresztą moje było wypowiedziane bardzo grzecznie, przepraszam, jeżeli trąciłam jakąś czułą strunę, bo takie wrazenie odniosłam w trakcie czytania . Link do propozycji mam w podpisie, propozycje wypisane zgodnie z regulaminem, z mojej strony tyle. Nadal uważam, ze jeżeli może a nie musi to traci sens ale to już moje osobiste zdanie .Najlepsze to jest słowo: powinien, wypada, aby zajrzał. Ja jako organizator, nie teraz ale może kiedyś, uważałabym to za miły gest w stosunku do poszukujących
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-11-16 o 22:34 |
|
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wątek ma sens, bo po pierwsze organizator może (może - to już jest wystarczające) z niego skorzystać, a po drugie osoby wpisujące się w nim mogą same zauważyć, na co jest zapotrzebowanie i któraś z nich może zechce zakupy zorganizować.
|
|
#326 |
|
biegam dla Zabawy
|
iloneczka - spójrz z drugiej strony na waszym przykładzie - piszesz o przejrzystości, a same rozbieracie flaszkę na PW- bez wątku, nie wiece kto jest organizatorem co jest do rozdania.
Nie traktuj tego ad personam, wszyscy się tutaj uczymy, ale warto zanim samemu zacznie się dążyć do zamian na plus najpierw przejrzeć jakie tu są zasady i wykorzystać to co dobre - ja tu widzę same zmiany na plus, jest względny porządek. I to co pisze CBR (chociaz ja też pedantka ) - wątki dużo rozwiązały, wcześniej ja się tu bałam wejść . I teraz faktycznie nie ma już tego wrażenia pokątnego rozbierania flach.
Edytowane przez alkaxy Czas edycji: 2009-11-16 o 22:49 |
|
|
|
#327 |
|
Wtajemniczenie
|
Miły gest może i powinien być przymusem wewnętrznym Każdego
ale teraz offtopujemy juz w stronę savoire'vivru, nie o to tu chodzi . Zgadzam się, tylko pytanie, bo to jest w jakimś sensie jednak ważna sprawa, czy Dziewczyna, która się wpisuje i zauważy i zechce zorganizować, uzna za miły gest uwzględnić w pierwszej kolejności swoje byłe towarzyszki niedoli z wątku "nie załapałam się"?
|
|
#328 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
może trochę zagmotałam
|
|
|
|
|
#329 |
|
Zakorzenienie
|
dorzucę swoje trzy grosze, przyznam, że meritum dyskusji jakoś mi umyka, sama często wspólnozakupuje i odkąd jest osobne podforum, nie wchodzę na ogólne wątki bo po co? a idei list społecznych i sprawdzania kto kiedyś pierwszy miał chęć na jakąś odlewkę to już w ogóle nie rozumiem, i co będziemy karać organizatorki punktami jesłi się do tego nie zastosują
|
|
|
|
#330 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli każdy miałby jeden swój post, byłoby po sprawie, przejrzyście, ładnie, a teraz zrobiła się w wątku gonitwa czyje na wierzchu, nie wiadomo czy wcześniejsze posty są aktualne, bo pewnie nie są. Należało by teraz dziewczyny które mają mnóstwo postów w wątku "Nie załapałam się..." poprosić aby odszukały ostatni spłodzony tam post, w nim stworzyły ogólną swoją listę chciejstw, z dopisanymi ml i datą, a w poprzednich dopisały nieaktualne, a ja bym je wykosiła. Cytat:
Popieram Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:48.

za co jej dziękuję- ale wracając do rzeczy- chyba faktycznie potrzebne są zmiany bo teraz coś nie działa albo oficjanie wszystkim znany watek do umawiania się albo za czym jestem zakładanie watku kiedy nie ma się jeszcze chętnych - tak zeby otwierając nowozałożony watek człowiek nie czytał lista zamknięta
forum daje takie możliości i nie trzeba przebijać się przez wątek tylko przeglądnąć posty
Mogą sobie wybierać z kim się chcą dzielic swoim czasem i wysiłkiem. I nie muszą się tłumaczyć dlaczego z kimś chcą kupować a z kimś innym nie.
) - wątki dużo rozwiązały, wcześniej ja się tu bałam wejść