|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | |
|
never say no to panda
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
Cytat:
|
|
|
#452 |
|
Zakorzenienie
|
wiem i dlatego pozwoliłam sobie odpisać w sposób urzejmy ale bardzo stanowczy;] poinformowałam że żadna z organizatorek nigdy nie będzie brała pod uwagę takich próśb |
|
|
|
#453 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, mogę też zrobić ciut większy, bo do kogo nie zwróce się o odstąpienie 2 sztuk piąteczek, to wszyscy są na minusie.edit: w godzinę to się zamknie pewnie Twój rzut na 1000 atomków, mój jak potrwa kwadrans, to będzie sukces - przecież głód atomkowy widać teraz na każdym kroku ![]() Cytat:
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2010-01-15 o 05:48 |
||
|
|
|
#454 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
organizowania rzutu atomkowego, więc uwierz, że naprawdę żadnej Organizatorce nie będzie się chciało wygrzebywać postów sprzed x-dni i wypytywać Dziewczyn, czy dalej są zainteresowane taką a taką ilością.Poza tym, nie widzę sensu w publiczym przebijaniu się, kto potrzebuje więcej atomków, kto szybciej, kto bardziej. Zasada prosta: wątek z rzutem atomkowym się otwiera, chętne się wpisują, a te, które nie miały szczęścia i się nie załapały, czekają spokojnie na następny.
|
|
|
#455 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zatem wszystko przez co przebić by się miała organizatorka, to posty od 16 do .... wyczerpania limitu, który przyjmie dla swoich zakupów. Potwierdzenie dziewczyn chetnych na atomki musiałoby mieć miejsce w nowym wątku zakupowym załozonym przez organizatorkę, więc żadnych PW nie musiałaby wysyłać. Jak ktoś nie potwierdzi, to musi się wpisać na konieć listy chetnych. Byłoby to o tyle dobre, że na takie potwierdzenie dziewczyny miałyby kilka dni (do ustalenia), a nie kilkanaście minut. Do tej pory wystarczało ogłosić nowe zakupy, zakończyć je i zacząć za jakiś czas nowe. To co się dzieje teraz pokazuje, że chetnych na atomki jest coraz więcej, więc może warto nieco zmienić system zakupów (tym bardziej, że zmiany już się zaczęły)
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2010-01-15 o 00:01 |
|
|
|
|
#456 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
w przypadku "Nie załapałam się..." Organizatorka może oszacować mniej więcej popyt na dany zapach (i szanse jego rozbiórki) + ewentualnie w przypadku braku chętnych po założeniu rozbiórkowego wątku, wysłać pw do Dziewczyn, które w "Nie załapałam się" zgłaszały chęć rozbiórki (bo może nie zauważyły nowego tematu na wspólnozakupowym) a tutaj - wiadomo, że zapotrzebowanie na atomki jest (i to olbrzymie - problemów, w każdym razie z uzbieraniem 300szt nie będzie ), a hipotetyczne: kto, ile, czego, czy na teraz, zaraz, już i jak bardzo - to np. taką mnie (potencjalną Organizatorkę), powiem szczerze, mało interesujeja z góry wiem, że nie będę zaglądała do takowego tematu i nie będę brała pod uwagę tamtejszych postów przy kolejnych rzutach, bo dla mnie to trochę absurdalne (zapisy na rzut w 2 miejscach naraz - konkretnym wątku rzutowym i "niezałapalnym" atomkowym) ale i tak ostateczna decyzja należy do Blue
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-01-15 o 00:06 |
|
|
|
|
#457 |
|
Zadomowienie
|
Kurczę, nie wiem, za bardzo w czym jest problem. Bo chyba nie w dwóch otwartych oknach przy zakładaniu nowego wątku z kolejnym rzutem. Można tez sobie przekopiować posty np 15-30, które obejmą te zakupy do drugiego posta w nowym wątku.
Organizatowki nie znoszą dopytywania się o nowy rzut. Watek z zapotzerbowaniem pozwoliłby zorientować się chetnym dziewczynom, kiedy będzie ich kolej. Cbr, jakbyś musiała polować choć raz na zapisy na zakupy atomkowe, może stwierdziłabyś, że proponowane przeze mnie rozwiązanie, to nie jest dla organizatorki jakieś straszne utrudnienie. Tym bardziej, że moja propozycja, to tak naprawdę nowa wersja wątku atomkowego założonego przez gwai. Z tą różnicą, że tam nikt nie przegoni chetnej na kolejne atomki, bo zapisy na rzut się własnie skończyły i taka osoba zaśmieca wątek i utrudnia pracę organizatorce
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2010-01-15 o 00:28 |
|
|
|
#458 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
natomiast jako Organizatorka mogę powiedzieć, że OK, jeśli inne Dziewczyny-Organizatorki będą chciały zerkać w ten wątek - zakładajmy, ja z góry uprzedzam: nie zamierzam poza tym, co w przypadku, jeśli Ktoś rzeczywiście "na gwałt" potrzebuje atomków do większej akcji wspólnozakupowej, a jego/jej post ma nr 80? zakupy mogą odwlec się nawet o 3m-ce (biorąc pod uwagę 1 zakupy co 2tyg i rzuty po ok 400szt) - w przypadku opcji: ogłaszamy rzut i kto pierwszy, ten lepszy - Ktoś ma jednak większe szanse, żeby się załapać (i z tego samego powodu wspólne zakupy flakonów wyglądają tak, a nie inaczej, bo wcześniejsze "zaklepywanki miejsc", mające miejsce w wiadomym temacie musiały zostać ukrócone)
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-01-15 o 00:50 |
|
|
|
|
#459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się z cbr, taki wątek jest bez sensu Nie wyorażam sobie, że miałabym zapisać się w '' kolejkę po atomki'' i czekac aż dojdzie moja kolej. Z ostatnich zakupów, ( na które polowałam i nie był to jakiś wielki wysiłek ) mam spory zapas, to kiedy niby mam się wpisać w ten wątek? Jak będę miała jeszcze dużo atomków czy jak mi juz będzie brakować? a co jak nie będę miała wtedy kasy, to co kolejka mi przepadnie? I znowu się zapisuje i czekam? czy jak? Poza tym, w takim wątku będzie kupa pytań typu kiedy, za ile czy mogę itd i nie będzie łatwo wyłowić konkretne posty, więc będzie to utrudnienie. Dziewczyny ułożyły świetny plan zakupów atomkowych i nie widze powodu , żeby to zmieniać. A wątek '' w stylu Gwai'' będzie wyglądał tak samo jak wątek który był dotychczas. Jestem zdecydowanie na nie Poza tym, zakupy mają być dość często organizowane, więc nie widzę problemu. |
|
|
|
|
#460 |
|
Zadomowienie
|
Skoro to zły pomysł, to się z niego wycofuję.
edit: Blue, podtrzymuję za to, jak najbardziej swoją kandydaturę na organizatorkę najbliższego rzutu (najchętniej w ten weekend). edit 2: Może od razu odniosę się do tego, że byłyby dwa aktywne wątki. Dlatego od razu proponowałam, aby w tytule napisać nick organizatorki, to pozwoliłoby rozróżnić je po tytułach (ja mogłabym też swój nazwać ATOMIZERY - zapisy w dniu...., bo chodzi tylko o ich rozróżnienie po tytule). Chętnych do rozbiórki wciąż przybywa, od chwili gdy pojawiło się podforum. Ograniczyć ten rozwój poprzez ograniczenie do jednego aktywnego wątku to troszkę robienie kroku wstecz. Ideą tego miejsca jest poznawanie nowych zapachów i chyba warto do tago celu znaleźć optymalna organizację. Zresztą wątek jest aktualnie aktywny dla 7 osób bioracych udział w tych zakupach - efekt jest taki, że dziewczyny (w liczbie duzo większej niż 7) pukaja do nieba bram -piszą PW do organizatorek i najczęściej odbijają się od skrzynek. Ja miałam to szczeście, że gwai
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2010-01-15 o 06:48 |
|
|
|
#461 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może w przyszłości rzuty co 2 tygodnie wystarczą - jak dziewczyny będą miały już zapasy na co najmniej 2 miesiące, do czego wszyscy w tym wątku dążymy. Ale w tej chwili niemal wszyscy są bez jakichkolwiek atomków. Jeśli do tej pory rzut na 500 atomków cbr oceniła jako duży (gdzie każda z dziewczyn brała kilka-kilkanaście sztuk), to teraz mamy przed sobą bombę. Bo nie dość, że jest popyt aktualny, to pojawiła sie nowość pt. robimy zapasy. Pozwólmy, więc zrobić te zapasy poprzez dopuszczenie nawet do kilku jednorazowych akcji, dziewczyn, które się do tego zgłaszają. Nawet, jesli te rzuty miałyby - jak ten propoonowany przeze mnie - ruszyć w odstępie kilku dni od poprzedniego. edit: A co do odpowiedzialności za te wątki modki.... czym tak naprawdę rózni się rzut atomkowy od wspólnych (a juz szczególnie duzych) zakupów drogich perfum ? A jesli kilka wątków z perfumami założą osoby (albo jedna osoba o kilku nickach z duża ilościa postów na każdym, a nawet polemizujaca sama ze soba w tych postach, bo i do takich schizofrenicznych sytuacji dochodziło), które wyparują z forum, efekt będzie taki sam , jak w wypadku atomków. Odpowiedzialność ponosi przede wszystkim organizatorka. Jeśli ona zniknie, to nie moderatorka, ale każda oszukana dziewczyna musi to zgłosić sama na policję. Ponadto juz kilka osób o tym pisało - największe wpadki zaliczyły osoby cieszące się największym zaufaniem, więc chyba warto to jasno powiedzieć, że moderatorka nie może ponosić odpowiedzialności za każdą organizatorkę na tym forum. To dziewczyny muszą uznać, czy chcą się zapisywać do takiej osoby i powierzać jej swoje pieniądze.
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2010-01-15 o 06:45 |
|
|
|
|
#462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem teraz na chwilę, po 9 wczytam się dokładniej. Może być i dziś, może być jutro rzut Agnieszki.
|
|
|
#463 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
mamy aktualnie "czas atomkowego wysycania" i rzuty powinny być organizowane częściej (przynajmniej w najbliższym miesiącu) i Agnieszka spokojnie mogłaby robić międzyrzut przede mną aaaa, jeszcze jedno, nie pisałam, że 500szt to duży rzut, pisałam, że ja wolę więcej rzutów, ale mniejszych (400-500szt) - duży rzut to na pewno 1000szt i powyżej
|
|
|
#464 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lecę tymczasem bo nie wyszykuję się do pracy. A co z ograniczeniami udziału we wspólnych zakupach osób z 5 czy 10 postami?
|
|
|
#466 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co oznacza pogrubione zdanie? (przepraszam, za pytanie, ale rzadko bywam na forach technicznych i jestem kompletnie zielona) ![]() Czy to znaczy, że te informacje wkleisz do pierwszego postu tego watku? Gdzieś widziałam, że Złoś podaje, że do 50 postów to jednopostowcy, więc chyba nie mozna schodzić poniżej tej liczby?
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam za takie skrótowe pisanie, ale od wczoraj mam jakieś szalone dni i wybiegłam z domu nic nie jedząc, i zapomniałam cokolwiek do jedzenia kupić, a przede mną 8 godzin pracy, co prawda planowałam dietę ale nie aż taką
|
|
|
#468 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie, żeby np. osoba z 30 postami organizowała rozbiórkę zapachu ![]() A jeśli chodzi o udział w zakupach - to czemu nie
|
|
|
|
|
#469 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Forum na Wizażu to forum otwarte. Każdy człowiek ma prawo założyć tu konto pod dowolnym nickiem, założyć wątek wymiankowy, jak też rozbiórkowy. Jaki cel ma przyświecać ograniczeniu ilości organizatorów rozbiórek?... W tej dziedzinie dążenie do ograniczeń wydaje się być uzasadnione jedynie obawą, że przy dużej liczbie organizatorek, któraś szybciej rozbierze zapach "z listy"... |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#470 |
|
Rozeznanie
|
Nie chodzi tu chyba ani o ilość postów ani staż, a o to czy początkująca organizatorka brała udział w iluś tam wspólnych zakupach i było wszystko ok.
Cytat Blue z 1 postu tego wątku (regulaminu w sumie który był tworzony przy powstaniu podforum wspólne zakupy) "Nowi Użytkownicy! Byłoby nam miło, gdybyście przed samodzielnym organizowaniem zakupów, dali nam się poznać jako osoby uczciwe i rzetelne (poprzez sprawną współpracę, terminowy przelew i zgłoszenie otrzymania przesyłki) podczas wspólnych zakupów organizowanych przez doświadczone w tej kwestii Wizażanki" i myślę że powinno się tego przestrzegać - takie jest przynajmniej moje zdanie. A co do zakupu atomków - jest to dla mnie powiązane. Wątki z atomkami to nie sklep w którym może kupić każdy. Powinny brać w nim udział osoby które głównie chcą przeznaczyć zakupione atomki na rozbieranie wspólnych flach lub na potrzeby wymian wizażowych - takie jest przynajmniej moje zdanie
|
|
|
|
#471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy chyba umie czytać i ma trochę wyobraźni... |
|
|
|
|
#472 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z joann_eve, liczba postów o niczym nie świadczy, zwłaszcza jeśli ktoś nabił je tylko w jakimś wątku z wyliczankami
![]() Już bardziej staż bym proponowała brać pod uwagę i ogólne rozeznanie danej Wizażanki. |
|
|
|
#473 |
|
BAN stały
|
Ja np. nie widzę możliwości zaufania osobie, która niedawno zalogowała się na Wizażu i nie dała w żaden sposób poznać swojej wiarygodności (na wspólnych zakupach, czy np. na Targowisku). Ja nigdy w życiu nie przelałabym pieniędzy na konto takiej osoby. Ale jak same wiecie, staż nie jest też niczym pewnym (przykład Idiaminki
)
|
|
|
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego to nie jest dobry wyznacznik. |
|
|
|
|
#475 |
|
Zakorzenienie
|
A czy minimum 30 szt. szklanych atomków to nie za dużo? Jak ktoś chce rozebrać flaszkę raz na kwartał albo potrzebuje ich do wymianek z innymi Wizażankami, to będzie trochę za dużo. Może zmniejszyć minimum do 20 szt
|
|
|
|
#476 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#477 |
|
BAN stały
|
No właśnie.... wcale nie jest fajnie pakować 30 paczek i taszczyć je wszystkie na pocztę bo ktoś sobie zażyczy 10 atomków ...
|
|
|
|
#478 |
|
Zadomowienie
|
Wpadłam tylko na chwilę potwierdzić mój jutrzejszy wątek i podać godzinę - będzie to: 19.00 Wprawadzie nie mam jeszcze odpowiedzi od gwaiki na moje zapytanie, co wpisać w pozycji: "5. orientacyjny termin wysyłki", więc jeśli nie będzie mogła odpisać przed startem, to wpiszę po prostu luty, z zaznaczeniem, że ten punkt doprecyzuję.
|
#479 |
|
Zakorzenienie
|
ja już mam zebrane wszytskie pieniądze i w każdej chwili mogłabym zamówić atomizery ale nei mogę się w tej sprawie skontaktować z Gwaiką
![]() Gwaiko droga help
|
|
|
|
#480 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Uważam że na każdym kroku trzeba podkreślać, że zakupy atomkowe są dla wizażanek (szczególnie perfumeryjnych) organizujących zakupy, do własnego użytku wizażanek i wymian na targowisku, a nie po to żeby zaspokoić chucie połowy Polaków na atomki. Głównym celem zakupów atomkowych jest podtrzymywanie wspólnych zakupów perfumeryjnych na wizażu, jak benzyna napędza samochód. Jak kupujemy kanister benzyny, to w konkretnym celu: żeby jeździł nasz samochód, żebyśmy mogli się nim przejechać, podwieźć rodzinę i znajomych. A nie idziemy ulicą i wlewamy ja po drodze do każdego napotkanego urządzenia czy samochodu, które wygląda, jakby miało działać na benzynę, do domu donosimy tylko pół. Uważam, że wpisywać się może każdy, odgórnych limitów można nie nakładać, ale organizatorka powinna oblukac porządnie każdą osobę z małą ilością postów i krótkim stażem i nie bać sie odmówić. To przecież od niej zalezy czy chce poświęcić swój czas i energię dla zupełnie obcej osoby, która najprawdopodobniej nigdy nie rozbierze żadnej flaszki, perfumy mają dla niej nie większe znaczenie użytkowe niż mydło czy pasta do zębów, a na perfumeryjnym nie napisała nawet jednego posta. Przecież tu nie tylko o to chodzi żeby robić dobre uczynki. Jak chcę zrobić dobry uczynek, to nakarmie bezdomne koty, spotkam się z kimś kto bardzo potrzebuje pogadać, nakręcę kogoś kto sie dołuje, a chociażby i wpłace pieniądze na "zbożny"cel. A nie pomoge kupić bez marży atomki komuś kto chce je kupić z bliżej nieokreślonego powodu. Tu chodzi o to żeby cos budowac. Budować zamiłowanie perfumeryjne, umożliwiać nowe doznania perfumeryjne, budować strukturę wspólnych zakupów, wymian, poznawania nowych zapachów, budowanie dostępu do nich dla każdego. to jest większa misja niż pomóc pani X z osiedla Y zaoszczędzić 3zł. Bo o to chodzi, żeby widzieć większe cele. Jeśli ta pani X w celu zaoszczędzania 3zł ma zająć miejsce w kolejce do atomków, i w planie dnia organizatorki atomkowej, wizażance, która chce sprowadzić i rozlać jakieś piękne i rzadkie perfumy, to ja pardon. (jak mawia mój dyrygent w znaczeniu że sie wycofuje i się nie miesza już ) I bardzo bym prosiła aby to pogrubione wyżej zostało poddane po dyskusję ewentualnego znalezienia się na poczytnym miejscu w głównym a nawet i każdym wątku atomkowym. Ale podkreślam, nie chodzi mi o to aby nakładać jakieś odgórne granice postów. bo post postowi nierówny. Trzeba po prostu oblukac delikwenta. To wszystko wyżej to moje prywatne przemyślenia. Jeśli niniejsze nie zgadzają się z lub uraziły czyjeś poglądy społeczno-religijne, czy inne, to .... ja pardon.
próbki na wymianę https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4743 szukam, chcę https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=68887936&p ostcount=4633 http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/7334/# Edytowane przez gwaihally Czas edycji: 2010-01-15 o 21:03 |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:31.

), zanim jeszcze ja ruszę z moim sajgonem 25.01?
, mogę też zrobić ciut większy, bo do kogo nie zwróce się o odstąpienie 2 sztuk piąteczek, to wszyscy są na minusie.