Pytania, pomysły i sugestie dot. funkcjonowania podforum - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy > Wspólne zakupy perfumeryjne

Notka

Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-14, 23:13   #451
cbr
never say no to panda

GG do cbr
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum

Cytat:
Napisane przez HulaGirl Pokaż wiadomość
już dostaję PW żeby przy kolejnym rzucie pamiętać o pewnych osobach bo one są chetne i żeby je powiadomić
i imho takie coś trzeba ukrócić
Stary 2010-01-14, 23:16   #452
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

Cytat:
Napisane przez cbr Pokaż wiadomość

wiem i dlatego pozwoliłam sobie odpisać w sposób urzejmy ale bardzo stanowczy;]
poinformowałam że żadna z organizatorek nigdy nie będzie brała pod uwagę takich próśb
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 23:42   #453
Agnieszka32
Zadomowienie

Cytat:
Blue, to może (biorąc pod uwagę obecne zapotrzebowanie) Agnieszka zrobiłaby taki międzyrzut na 300-350szt (np. od tego poniedziałku - podejrzewam, że potrwa góra godzinę ), zanim jeszcze ja ruszę z moim sajgonem 25.01?
Dzięki za poparcie, dla mnie nim mniejszy rzut tym lepiej , mogę też zrobić ciut większy, bo do kogo nie zwróce się o odstąpienie 2 sztuk piąteczek, to wszyscy są na minusie.
edit: w godzinę to się zamknie pewnie Twój rzut na 1000 atomków, mój jak potrwa kwadrans, to będzie sukces - przecież głód atomkowy widać teraz na każdym kroku

Cytat:
Napisane przez HulaGirl Pokaż wiadomość
już dostaję PW żeby przy kolejnym rzucie pamiętać o pewnych osobach bo one są chetne i żeby je powiadomić
Cytat:
Może dobrym rozwiązaniem byłby wątek - "nie załapałam się na atomki" i tam każdy mógłby wpisywać swoje aktualne zapotrzebowanie. Jak jakiś rzut ruszy, to te osoby niejako automatycznie wskakiwałyby do zakupów - miałyby jedynie obowiązek potwierdzić w nich udział. pozwoliłoby to też na rozeznanie organizatorek, co do aktualnego zapotrzebowania i wielkości najblizszego rzutu.

Edytowane przez Agnieszka32
Czas edycji: 2010-01-15 o 05:48
Agnieszka32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 23:46   #454
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Napisane przez Agnieszka32 Pokaż wiadomość
Może dobrym rozwiązaniem byłby wątek - "nie załapałam się na atomki" i tam każdy mógłby wpisywać swoje aktualne zapotrzebowanie. Jak jakiś rzut ruszy, to te osoby niejako automatycznie wskakiwałyby do zakupów - miałyby jedynie obowiązek potwierdzić w nich udział.
Agnieszko, dopiero poznasz "uroki" organizowania rzutu atomkowego, więc uwierz, że naprawdę żadnej Organizatorce nie będzie się chciało wygrzebywać postów sprzed x-dni i wypytywać Dziewczyn, czy dalej są zainteresowane taką a taką ilością.
Poza tym, nie widzę sensu w publiczym przebijaniu się, kto potrzebuje więcej atomków, kto szybciej, kto bardziej.
Zasada prosta: wątek z rzutem atomkowym się otwiera, chętne się wpisują, a te, które nie miały szczęścia i się nie załapały, czekają spokojnie na następny.
Stary 2010-01-14, 23:56   #455
Agnieszka32
Zadomowienie

Cytat:
Agnieszko, dopiero poznasz "uroki" organizowania rzutu atomkowego, więc uwierz, że naprawdę żadnej Organizatorce nie będzie się chciało wygrzebywać postów sprzed x-dni i wypytywać Dziewczyn, czy dalej są zainteresowane taką a taką ilością.
Poza tym, nie widzę sensu w publiczym przebijaniu się, kto potrzebuje więcej atomków, kto szybciej, kto bardziej.
Zasada prosta: wątek z rzutem atomkowym się otwiera, chętne się wpisują, a te, które nie miały szczęścia i się nie załapały, czekają spokojnie na następny.
Miałam na myśli taki wątek na wzór wątku "Nie załapałam się na/chetnie przyłączyłabym się..." Tzn, kazdy wpisywałaby tylko swoje zapotrzebowanie - 10 ml x 20, 5 ml x 30, itp. Organizatorka w chwili zakupów wpisywałaby się do wątku z zaznaczeniem, że jej zakupy obejmują osoby do np postu 15.
Zatem wszystko przez co przebić by się miała organizatorka, to posty od 16 do .... wyczerpania limitu, który przyjmie dla swoich zakupów. Potwierdzenie dziewczyn chetnych na atomki musiałoby mieć miejsce w nowym wątku zakupowym załozonym przez organizatorkę, więc żadnych PW nie musiałaby wysyłać. Jak ktoś nie potwierdzi, to musi się wpisać na konieć listy chetnych. Byłoby to o tyle dobre, że na takie potwierdzenie dziewczyny miałyby kilka dni (do ustalenia), a nie kilkanaście minut.

Do tej pory wystarczało ogłosić nowe zakupy, zakończyć je i zacząć za jakiś czas nowe. To co się dzieje teraz pokazuje, że chetnych na atomki jest coraz więcej, więc może warto nieco zmienić system zakupów (tym bardziej, że zmiany już się zaczęły)

Czas edycji: 2010-01-15 o 00:01
Stary 2010-01-15, 00:05   #456
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Miałam na myśli taki wątek na wzór wątku "Nie załapałam się na/chetnie przyłączyłabym się..." Tzn, kazdy wpisywałaby tylko swoje zapotrzebowanie - 10 ml x 20, 5 ml x 30, itp. Organizatorka w chwili zakupów wpisywałaby się do wątku z zaznaczeniem, że jej zakupy obejmują osoby do np postu 15.
Zatem wszystko przez co przebić by się miała organizatorka, to posty od 16 do .... wyczerpania limitu, który przyjmie dla swoich zakupów.
ale ja dalej nie rozumiem sensu takiego wątku
w przypadku "Nie załapałam się..." Organizatorka może oszacować mniej więcej popyt na dany zapach (i szanse jego rozbiórki) + ewentualnie w przypadku braku chętnych po założeniu rozbiórkowego wątku, wysłać pw do Dziewczyn, które w "Nie załapałam się" zgłaszały chęć rozbiórki (bo może nie zauważyły nowego tematu na wspólnozakupowym)
a tutaj - wiadomo, że zapotrzebowanie na atomki jest (i to olbrzymie - problemów, w każdym razie z uzbieraniem 300szt nie będzie ), a hipotetyczne: kto, ile, czego, czy na teraz, zaraz, już i jak bardzo - to np. taką mnie (potencjalną Organizatorkę), powiem szczerze, mało interesuje
ja z góry wiem, że nie będę zaglądała do takowego tematu i nie będę brała pod uwagę tamtejszych postów przy kolejnych rzutach, bo dla mnie to trochę absurdalne (zapisy na rzut w 2 miejscach naraz - konkretnym wątku rzutowym i "niezałapalnym" atomkowym)
ale i tak ostateczna decyzja należy do Blue ja sobie gderać mogę

Edytowane przez cbr
Czas edycji: 2010-01-15 o 00:06
cbr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 00:21   #457
Agnieszka32
Zadomowienie

Kurczę, nie wiem, za bardzo w czym jest problem. Bo chyba nie w dwóch otwartych oknach przy zakładaniu nowego wątku z kolejnym rzutem. Można tez sobie przekopiować posty np 15-30, które obejmą te zakupy do drugiego posta w nowym wątku.
Organizatowki nie znoszą dopytywania się o nowy rzut. Watek z zapotzerbowaniem pozwoliłby zorientować się chetnym dziewczynom, kiedy będzie ich kolej.
Cbr, jakbyś musiała polować choć raz na zapisy na zakupy atomkowe, może stwierdziłabyś, że proponowane przeze mnie rozwiązanie, to nie jest dla organizatorki jakieś straszne utrudnienie.
Tym bardziej, że moja propozycja, to tak naprawdę nowa wersja wątku atomkowego założonego przez gwai. Z tą różnicą, że tam nikt nie przegoni chetnej na kolejne atomki, bo zapisy na rzut się własnie skończyły i taka osoba zaśmieca wątek i utrudnia pracę organizatorce

Czas edycji: 2010-01-15 o 00:28

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-15, 00:46   #458
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Cbr, jakbyś musiała polować choć raz na zapisy na zakupy atomkowe, może stwierdziłabyś, że proponowane przeze mnie rozwiązanie, to nie jest dla organizatorki jakieś straszne utrudnienie.
zanim zaczęłam (za zgodą Gwaiki) organizować rzuty, w kilku brałam udział jako uczestniczka, więc wiem, jak to jest polować na atomki (ba, nawet ostatnio zakupiłam atomki w rzucie Kasiii91)
natomiast jako Organizatorka mogę powiedzieć, że OK, jeśli inne Dziewczyny-Organizatorki będą chciały zerkać w ten wątek - zakładajmy, ja z góry uprzedzam: nie zamierzam (wiem, wredota ze mnie wyłazi, ale jeśli miałybyśmy brać do rzutów po kolei osoby udzielające się w wątku "niezałapalnym", to bez sensu jest w takim razie zakładanie osobnych tematów do poszczególnych rzutów - równie dobrze możemy zostać przy "atomizerkowych zakupach gwaikowych" i kolejna Organizatorka co jakiś czas będzie realizowała zamówienia z 10-15 postów... *edit - na ostatni rzut atomkowy załapało się 7 osób, licząc z organizatorką)

poza tym, co w przypadku, jeśli Ktoś rzeczywiście "na gwałt" potrzebuje atomków do większej akcji wspólnozakupowej, a jego/jej post ma nr 80? zakupy mogą odwlec się nawet o 3m-ce (biorąc pod uwagę 1 zakupy co 2tyg i rzuty po ok 400szt) - w przypadku opcji: ogłaszamy rzut i kto pierwszy, ten lepszy - Ktoś ma jednak większe szanse, żeby się załapać (i z tego samego powodu wspólne zakupy flakonów wyglądają tak, a nie inaczej, bo wcześniejsze "zaklepywanki miejsc", mające miejsce w wiadomym temacie musiały zostać ukrócone)

Edytowane przez cbr
Czas edycji: 2010-01-15 o 00:50
cbr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 00:53   #459
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
Kurczę, nie wiem, za bardzo w czym jest problem. Bo chyba nie w dwóch otwartych oknach przy zakładaniu nowego wątku z kolejnym rzutem. Można tez sobie przekopiować posty np 15-30, które obejmą te zakupy do drugiego posta w nowym wątku.
Organizatowki nie znoszą dopytywania się o nowy rzut. Watek z zapotzerbowaniem pozwoliłby zorientować się chetnym dziewczynom, kiedy będzie ich kolej.
Tym bardziej, że moja propozycja, to tak naprawdę nowa wersja wątku atomkowego założonego przez gwai. Z tą różnicą, że tam nikt nie przegoni chetnej na kolejne atomki, bo zapisy na rzut się własnie skończyły i taka osoba zaśmieca wątek i utrudnia pracę organizatorce

Zgadzam się z cbr, taki wątek jest bez sensu

Nie wyorażam sobie, że miałabym zapisać się w '' kolejkę po atomki'' i czekac aż dojdzie moja kolej. Z ostatnich zakupów, ( na które polowałam i nie był to jakiś wielki wysiłek ) mam spory zapas, to kiedy niby mam się wpisać w ten wątek? Jak będę miała jeszcze dużo atomków czy jak mi juz będzie brakować? a co jak nie będę miała wtedy kasy, to co kolejka mi przepadnie? I znowu się zapisuje i czekam? czy jak?
Poza tym, w takim wątku będzie kupa pytań typu kiedy, za ile czy mogę itd i nie będzie łatwo wyłowić konkretne posty, więc będzie to utrudnienie.
Dziewczyny ułożyły świetny plan zakupów atomkowych i nie widze powodu , żeby to zmieniać. A wątek '' w stylu Gwai'' będzie wyglądał tak samo jak wątek który był dotychczas.

Jestem zdecydowanie na nie
Poza tym, zakupy mają być dość często organizowane, więc nie widzę problemu.
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 01:27   #460
Agnieszka32
Zadomowienie

Skoro to zły pomysł, to się z niego wycofuję.

edit: Blue, podtrzymuję za to, jak najbardziej swoją kandydaturę na organizatorkę najbliższego rzutu (najchętniej w ten weekend).

edit 2: Może od razu odniosę się do tego, że byłyby dwa aktywne wątki.
Dlatego od razu proponowałam, aby w tytule napisać nick organizatorki, to pozwoliłoby rozróżnić je po tytułach (ja mogłabym też swój nazwać ATOMIZERY - zapisy w dniu...., bo chodzi tylko o ich rozróżnienie po tytule).
Chętnych do rozbiórki wciąż przybywa, od chwili gdy pojawiło się podforum. Ograniczyć ten rozwój poprzez ograniczenie do jednego aktywnego wątku to troszkę robienie kroku wstecz. Ideą tego miejsca jest poznawanie nowych zapachów i chyba warto do tago celu znaleźć optymalna organizację. Zresztą wątek jest aktualnie aktywny dla 7 osób bioracych udział w tych zakupach - efekt jest taki, że dziewczyny (w liczbie duzo większej niż 7) pukaja do nieba bram -piszą PW do organizatorek i najczęściej odbijają się od skrzynek. Ja miałam to szczeście, że gwai podpowiedziała mi, abym zgłosiła się na organizatorkę tego jednego rzutu. Właśnie teraz, kiedy każdy błaga o atomki.

Czas edycji: 2010-01-15 o 06:48
Stary 2010-01-15, 05:26   #461
Agnieszka32
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gwaihally Pokaż wiadomość
No i, według mnie, trzeba koniecznie na razie zagęścić te rzuty. To żeden problem że nowy wątek się otwiera gdy jeszcze działa drugi. Chodzi o nienakładanie się samych terminów zbiórek chętnych. Nawet juz mógłby iść następny. Przecież o to chodzi, żeby zaprowadzić płynnośc atomkową. A tu wielu osobom spędza ten temat aktualnie sen z powiek. Nie moze tak być że rzut rozchodzi się w 15 minut. Są osoby, które nie chcą być stałymi organizatorkami, ale teraz by chętnie trzasnęły rzucik, bo same są w potrzebie atomkowej. Uważam, że mogłyby to zrobić.
Utworzyłam nowy post, bo nie umiałam inaczej zacytować gwai.

Może w przyszłości rzuty co 2 tygodnie wystarczą - jak dziewczyny będą miały już zapasy na co najmniej 2 miesiące, do czego wszyscy w tym wątku dążymy. Ale w tej chwili niemal wszyscy są bez jakichkolwiek atomków.
Jeśli do tej pory rzut na 500 atomków cbr oceniła jako duży (gdzie każda z dziewczyn brała kilka-kilkanaście sztuk), to teraz mamy przed sobą bombę. Bo nie dość, że jest popyt aktualny, to pojawiła sie nowość pt. robimy zapasy. Pozwólmy, więc zrobić te zapasy poprzez dopuszczenie nawet do kilku jednorazowych akcji, dziewczyn, które się do tego zgłaszają.
Nawet, jesli te rzuty miałyby - jak ten propoonowany przeze mnie - ruszyć w odstępie kilku dni od poprzedniego.

edit: A co do odpowiedzialności za te wątki modki.... czym tak naprawdę rózni się rzut atomkowy od wspólnych (a juz szczególnie duzych) zakupów drogich perfum ? A jesli kilka wątków z perfumami założą osoby (albo jedna osoba o kilku nickach z duża ilościa postów na każdym, a nawet polemizujaca sama ze soba w tych postach, bo i do takich schizofrenicznych sytuacji dochodziło), które wyparują z forum, efekt będzie taki sam , jak w wypadku atomków. Odpowiedzialność ponosi przede wszystkim organizatorka. Jeśli ona zniknie, to nie moderatorka, ale każda oszukana dziewczyna musi to zgłosić sama na policję.
Ponadto juz kilka osób o tym pisało - największe wpadki zaliczyły osoby cieszące się największym zaufaniem, więc chyba warto to jasno powiedzieć, że moderatorka nie może ponosić odpowiedzialności za każdą organizatorkę na tym forum. To dziewczyny muszą uznać, czy chcą się zapisywać do takiej osoby i powierzać jej swoje pieniądze.

Czas edycji: 2010-01-15 o 06:45

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-15, 06:49   #462
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Cytat:
Blue, to może (biorąc pod uwagę obecne zapotrzebowanie) Agnieszka zrobiłaby taki międzyrzut na 300-350szt (np. od tego poniedziałku - podejrzewam, że potrwa góra godzinę ), zanim jeszcze ja ruszę z moim sajgonem 25.01?
Jak dla mnie to Agnieszka może ruszać z międzyrzutem już teraz. Tylko raczej też takim ok 300-350sztuk szklanych, z minimalnym zamówieniem 30szklanych atomów aby te zasady już były respektowane.
Jestem teraz na chwilę, po 9 wczytam się dokładniej. Może być i dziś, może być jutro rzut Agnieszki.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 06:50   #463
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Może w przyszłości rzuty co 2 tygodnie wystarczą - jak dziewczyny będą miały już zapasy na co najmniej 2 miesiące, do czego wszyscy w tym wątku dążymy. Ale w tej chwili niemal wszyscy są bez jakichkolwiek atomków.
Jeśli do tej pory rzut na 500 atomków cbr oceniła jako duży (gdzie każda z dziewczyn brała kilka-kilkanaście sztuk), to teraz mamy przed sobą bombę. Bo nie dość, że jest popyt aktualny, to pojawiła sie nowość pt. robimy zapasy. Pozwólmy, więc zrobić te zapasy poprzez dopuszczenie nawet do kilku jednorazowych akcji, dziewczyn, które się do tego zgłaszają.
Nawet, jesli te rzuty miałyby - jak ten propoonowany przeze mnie - ruszyć w odstępie kilku dni od poprzedniego.
popieram
mamy aktualnie "czas atomkowego wysycania" i rzuty powinny być organizowane częściej (przynajmniej w najbliższym miesiącu) i Agnieszka spokojnie mogłaby robić międzyrzut przede mną
aaaa, jeszcze jedno, nie pisałam, że 500szt to duży rzut, pisałam, że ja wolę więcej rzutów, ale mniejszych (400-500szt) - duży rzut to na pewno 1000szt i powyżej
Stary 2010-01-15, 07:12   #464
Agnieszka32
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to Agnieszka może ruszać z międzyrzutem już teraz. Tylko raczej też takim ok 300-350sztuk szklanych, z minimalnym zamówieniem 30szklanych atomów aby te zasady już były respektowane.
Jestem teraz na chwilę, po 9 wczytam się dokładniej. Może być i dziś, może być jutro rzut Agnieszki.
To wolałabym jutro, bo dziś mam zwariowany dzień - dokładną godzinę sobotniego rzutu podam dzisiaj wieczorem. Myslę, że 350 sztuk byłoby ok, bo ja ostatecznie wezmę 80 sztuk, czyli dla pozostałych osób byłoby 270 sztuk - co wystarczy dla 9 osób z minimalnym zamówieniem
Stary 2010-01-15, 07:20   #465
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
To wolałabym jutro, bo dziś mam zwariowany dzień - dokładną godzinę sobotniego rzutu podam dzisiaj wieczorem. Myslę, że 350 sztuk byłoby ok, bo ja ostatecznie wezmę 80 sztuk, czyli dla pozostałych osób byłoby 270 sztuk - co wystarczy dla 9 osób z minimalnym zamówieniem
To ja dziś podwieszę wstępny wątek, prosiłabym żebyś użyła już szablonu itp z wątku, ok?
lecę tymczasem bo nie wyszykuję się do pracy.

A co z ograniczeniami udziału we wspólnych zakupach osób z 5 czy 10 postami?

Stary 2010-01-15, 07:59   #466
Agnieszka32
Zadomowienie

Cytat:
To ja dziś podwieszę wstępny wątek, prosiłabym żebyś użyła już szablonu itp z wątku, ok?

OK - w pierwszym poście wkleję też szablon dla zamawiających.

Co oznacza pogrubione zdanie? (przepraszam, za pytanie, ale rzadko bywam na forach technicznych i jestem kompletnie zielona)
Czy to znaczy, że te informacje wkleisz do pierwszego postu tego watku?

Gdzieś widziałam, że Złoś podaje, że do 50 postów to jednopostowcy, więc chyba nie mozna schodzić poniżej tej liczby?
Stary 2010-01-15, 09:00   #467
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
OK - w pierwszym poście wkleję też szablon dla zamawiających.

Co oznacza pogrubione zdanie? (przepraszam, za pytanie, ale rzadko bywam na forach technicznych i jestem kompletnie zielona)
Czy to znaczy, że te informacje wkleisz do pierwszego postu tego watku?

Gdzieś widziałam, że Złoś podaje, że do 50 postów to jednopostowcy, więc chyba nie mozna schodzić poniżej tej liczby?
Wstępną wersję wątku z zasadami dotyczącymi zamówień atomizerów, wstępną bo pewnie coś jeszcze będzie dodawana czy zmieniane.
Przepraszam za takie skrótowe pisanie, ale od wczoraj mam jakieś szalone dni i wybiegłam z domu nic nie jedząc, i zapomniałam cokolwiek do jedzenia kupić, a przede mną 8 godzin pracy, co prawda planowałam dietę ale nie aż taką

Stary 2010-01-15, 10:02   #468
kasiaa91
BAN stały

Cytat:

Blue, mi chodziło o to, że powinnyśmy zrobić ograniczenie dotyczące własnej rozbiórki flakonu Nie wyobrażam sobie, żeby np. osoba z 30 postami organizowała rozbiórkę zapachu
A jeśli chodzi o udział w zakupach - to czemu nie
kasiaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 12:56   #469
joann_eve
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiaa91 Pokaż wiadomość
Blue, mi chodziło o to, że powinnyśmy zrobić ograniczenie dotyczące własnej rozbiórki flakonu Nie wyobrażam sobie, żeby np. osoba z 30 postami organizowała rozbiórkę zapachu
Nie wiem naprawdę, jak ma się ilość postów do rzetelności, uczciwości i umiejętności organizacyjnych. Czy osoba, która 30 razy w miesiącu napisze w swoich wątkach "up", żeby się post przedostał na górę listy, jest kimś bardziej godnym zaangazowania w rozbiórki od innych?... Absolutnie nie.
Forum na Wizażu to forum otwarte. Każdy człowiek ma prawo założyć tu konto pod dowolnym nickiem, założyć wątek wymiankowy, jak też rozbiórkowy. Jaki cel ma przyświecać ograniczeniu ilości organizatorów rozbiórek?... W tej dziedzinie dążenie do ograniczeń wydaje się być uzasadnione jedynie obawą, że przy dużej liczbie organizatorek, któraś szybciej rozbierze zapach "z listy"...
joann_eve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 13:20   #470
Ewas1
Rozeznanie

GG do Ewas1

Nie chodzi tu chyba ani o ilość postów ani staż, a o to czy początkująca organizatorka brała udział w iluś tam wspólnych zakupach i było wszystko ok.
Cytat Blue z 1 postu tego wątku (regulaminu w sumie który był tworzony przy powstaniu podforum wspólne zakupy)

"Nowi Użytkownicy! Byłoby nam miło, gdybyście przed samodzielnym organizowaniem zakupów, dali nam się poznać jako osoby uczciwe i rzetelne (poprzez sprawną współpracę, terminowy przelew i zgłoszenie otrzymania przesyłki) podczas wspólnych zakupów organizowanych przez doświadczone w tej kwestii Wizażanki"

i myślę że powinno się tego przestrzegać - takie jest przynajmniej moje zdanie. A co do zakupu atomków - jest to dla mnie powiązane. Wątki z atomkami to nie sklep w którym może kupić każdy. Powinny brać w nim udział osoby które głównie chcą przeznaczyć zakupione atomki na rozbieranie wspólnych flach lub na potrzeby wymian wizażowych - takie jest przynajmniej moje zdanie
Ewas1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 13:23   #471
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joann_eve Pokaż wiadomość
Nie wiem naprawdę, jak ma się ilość postów do rzetelności, uczciwości i umiejętności organizacyjnych. Czy osoba, która 30 razy w miesiącu napisze w swoich wątkach "up", żeby się post przedostał na górę listy, jest kimś bardziej godnym zaangazowania w rozbiórki od innych?... Absolutnie nie.
Forum na Wizażu to forum otwarte. Każdy człowiek ma prawo założyć tu konto pod dowolnym nickiem, założyć wątek wymiankowy, jak też rozbiórkowy. Jaki cel ma przyświecać ograniczeniu ilości organizatorów rozbiórek?... W tej dziedzinie dążenie do ograniczeń wydaje się być uzasadnione jedynie obawą, że przy dużej liczbie organizatorek, któraś szybciej rozbierze zapach "z listy"...
Zgadzam się, ilość pstów nie świadczy o uczciwości, dlatego też nie widzę sensu tworzenia takich ograniczeń. Współzakupuję z tym, z kim mam ochotę, nie znam czy nie kojarzę organizatorki to z nią nic nie kupię... Poza tym, jest kilka osób, z którymi nic bym nie kupiła, pomimo tego że mają ,,nastukane'' masę postów.
Każdy chyba umie czytać i ma trochę wyobraźni...
Stary 2010-01-15, 13:23   #472
Luzia
Zakorzenienie

Zgadzam się z joann_eve, liczba postów o niczym nie świadczy, zwłaszcza jeśli ktoś nabił je tylko w jakimś wątku z wyliczankami

Już bardziej staż bym proponowała brać pod uwagę i ogólne rozeznanie danej Wizażanki.

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 13:37   #473
kasiaa91
BAN stały

Ja np. nie widzę możliwości zaufania osobie, która niedawno zalogowała się na Wizażu i nie dała w żaden sposób poznać swojej wiarygodności (na wspólnych zakupach, czy np. na Targowisku). Ja nigdy w życiu nie przelałabym pieniędzy na konto takiej osoby. Ale jak same wiecie, staż nie jest też niczym pewnym (przykład Idiaminki )
Stary 2010-01-15, 13:45   #474
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
Ja np. nie widzę możliwości zaufania osobie, która niedawno zalogowała się na Wizażu i nie dała w żaden sposób poznać swojej wiarygodności (na wspólnych zakupach, czy np. na Targowisku). Ja nigdy w życiu nie przelałabym pieniędzy na konto takiej osoby. Ale jak same wiecie, staż nie jest też niczym pewnym (przykład Idiaminki )
No właśnie o to mi chodzi. Jak ktoś świeżo zalogowany założy wątek, proszę bardzo. Ja nie będę brać udziału w takiej rozbiórce pewnie, ale to tylko dla tego że nie wiem kto to. Sa osoby które wezmą, nie ma sprawy na własną odpowiedzialność. Ale są też osoby z którymi nic nie kupię pomimo ze mają po 1000 postów. Są też osoby, które mają bardzo mało postów, ale z nimi zawsze i chętnie.
Dlatego to nie jest dobry wyznacznik.
Stary 2010-01-15, 15:05   #475
Rywka
Zakorzenienie

A czy minimum 30 szt. szklanych atomków to nie za dużo? Jak ktoś chce rozebrać flaszkę raz na kwartał albo potrzebuje ich do wymianek z innymi Wizażankami, to będzie trochę za dużo. Może zmniejszyć minimum do 20 szt

Rywka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 15:17   #476
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rywka Pokaż wiadomość
A czy minimum 30 szt. szklanych atomków to nie za dużo? Jak ktoś chce rozebrać flaszkę raz na kwartał albo potrzebuje ich do wymianek z innymi Wizażankami, to będzie trochę za dużo. Może zmniejszyć minimum do 20 szt
To zamówi raz i będzie mieć na cały rok

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 15:34   #477
kasiaa91
BAN stały

No właśnie.... wcale nie jest fajnie pakować 30 paczek i taszczyć je wszystkie na pocztę bo ktoś sobie zażyczy 10 atomków ...
Stary 2010-01-15, 19:15   #478
Agnieszka32
Zadomowienie

Wpadłam tylko na chwilę potwierdzić mój jutrzejszy wątek i podać godzinę - będzie to: 19.00 Wprawadzie nie mam jeszcze odpowiedzi od gwaiki na moje zapytanie, co wpisać w pozycji: "5. orientacyjny termin wysyłki", więc jeśli nie będzie mogła odpisać przed startem, to wpiszę po prostu luty, z zaznaczeniem, że ten punkt doprecyzuję.
Stary 2010-01-15, 19:31   #479
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

ja już mam zebrane wszytskie pieniądze i w każdej chwili mogłabym zamówić atomizery ale nei mogę się w tej sprawie skontaktować z Gwaiką

Gwaiko droga help
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 21:02   #480
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
Może dobrym rozwiązaniem byłby wątek - "nie załapałam się na atomki" i tam każdy mógłby wpisywać swoje aktualne zapotrzebowanie. .....
Bez sensu. Szczególnie dlatego, że czasem ktoś zapisze się, a potem nie wchodzi na wizaż, nie chce już, nieaktualne, a organizatorka czeka w wątku na ta osobę. No i co musi pisac do niej i tak. To tak jak było z Lutensami w klubie. Dziewczyny pozbierały chętnych na kilka miesięcy wprzód. Jak przyszło do zakupów, to niektórych już nawet na wizażu nie było i cała robota od poczatku. Z zapachami niektórymi ma to sens, bo można wyłowić zapotrzebowanie i podjąc decyzje czy ma szansę rozebrac sie dany zapach czy nie. I tu już jest sens, żeby organizatorka nawet wypisywała PV do tych osób, bo przecież jej samej zalezy na tym zapachu i na tym żeby go rozebrać. W przypadku organizatorki zakupów atomkowych to zupełnie niepotrzebne dodatkowe obciążenie, która już i tak ma mnóstwo roboty.

Cytat:
Cytat:
Nie wyobrażam sobie, żeby np. osoba z 30 postami organizowała rozbiórkę zapachu
Cytat:
Napisane przez joann_eve Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Ewas1 Pokaż wiadomość
Nie chodzi tu chyba ani o ilość postów ani staż, a o to czy początkująca organizatorka brała udział w iluś tam wspólnych zakupach i było wszystko ok.
...
Wątki z atomkami to nie sklep w którym może kupić każdy. Powinny brać w nim udział osoby które głównie chcą przeznaczyć zakupione atomki na rozbieranie wspólnych flach lub na potrzeby wymian wizażowych - takie jest przynajmniej moje zdanie
Ogólnie to ja uważam, że trzeba ograniczać dostęp uczestnictwa w zakupach atomkowych znacznie bardziej niż w perfumowych. W perfumowych to zalezy organizatorce, żeby rozebrac dany zapach i wtedy każdy jest dobry, nawet zupełnie nieznany jednopostowiec, oby brał mililitry i wpłacił na czas. A organizatorce atomkowej chyba nie zalezy i nie ma zależeć żeby nastukać jak największą ilośc atomków i obsłużyć całą Polskę. Limit i tak się zbierze a dodatkowe osoby to dodatkowa robota, całkowicie charytatywna. Zakupy atomkowe maja na celu rozwijanie a przynajmniej niehamowanie wspólnych zakupów perfumeryjnych oraz, dodatkowo, udogodnienie dla wizażanek, które chcą się powymieniać odlewkami na targowisku. To nie sklep. Przecież jak lud wyczai, że tu można się tanio zaopatrzyć w atomki, to każdy może tu walić. wystarczy wpisać w google: atomizery, i znajduje się wizażowe wątki atomkowe. Już raz zgłaszał się delikwent na atomy, który okazał się handlarzem rozlewanych perfum i potrzebne mu były atomki w ilości detalicznej. A ile jest osób, które sobie sprzedają odlewki z wysoką marżą na allegro w atomkach wysłanych przeze mnie lub Cbr. Nawet same atomki ktoś sprzedawał. Organizatorka ma robić coś charytatywnie, co przynosić ma korzyść materialną komuś innemu?
Uważam że na każdym kroku trzeba podkreślać, że zakupy atomkowe są dla wizażanek (szczególnie perfumeryjnych) organizujących zakupy, do własnego użytku wizażanek i wymian na targowisku, a nie po to żeby zaspokoić chucie połowy Polaków na atomki. Głównym celem zakupów atomkowych jest podtrzymywanie wspólnych zakupów perfumeryjnych na wizażu, jak benzyna napędza samochód. Jak kupujemy kanister benzyny, to w konkretnym celu: żeby jeździł nasz samochód, żebyśmy mogli się nim przejechać, podwieźć rodzinę i znajomych. A nie idziemy ulicą i wlewamy ja po drodze do każdego napotkanego urządzenia czy samochodu, które wygląda, jakby miało działać na benzynę, do domu donosimy tylko pół.

Uważam, że wpisywać się może każdy, odgórnych limitów można nie nakładać, ale organizatorka powinna oblukac porządnie każdą osobę z małą ilością postów i krótkim stażem i nie bać sie odmówić. To przecież od niej zalezy czy chce poświęcić swój czas i energię dla zupełnie obcej osoby, która najprawdopodobniej nigdy nie rozbierze żadnej flaszki, perfumy mają dla niej nie większe znaczenie użytkowe niż mydło czy pasta do zębów, a na perfumeryjnym nie napisała nawet jednego posta. Przecież tu nie tylko o to chodzi żeby robić dobre uczynki. Jak chcę zrobić dobry uczynek, to nakarmie bezdomne koty, spotkam się z kimś kto bardzo potrzebuje pogadać, nakręcę kogoś kto sie dołuje, a chociażby i wpłace pieniądze na "zbożny"cel. A nie pomoge kupić bez marży atomki komuś kto chce je kupić z bliżej nieokreślonego powodu. Tu chodzi o to żeby cos budowac. Budować zamiłowanie perfumeryjne, umożliwiać nowe doznania perfumeryjne, budować strukturę wspólnych zakupów, wymian, poznawania nowych zapachów, budowanie dostępu do nich dla każdego. to jest większa misja niż pomóc pani X z osiedla Y zaoszczędzić 3zł. Bo o to chodzi, żeby widzieć większe cele. Jeśli ta pani X w celu zaoszczędzania 3zł ma zająć miejsce w kolejce do atomków, i w planie dnia organizatorki atomkowej, wizażance, która chce sprowadzić i rozlać jakieś piękne i rzadkie perfumy, to ja pardon. (jak mawia mój dyrygent w znaczeniu że sie wycofuje i się nie miesza już )

I bardzo bym prosiła aby to pogrubione wyżej zostało poddane po dyskusję ewentualnego znalezienia się na poczytnym miejscu w głównym a nawet i każdym wątku atomkowym. Ale podkreślam, nie chodzi mi o to aby nakładać jakieś odgórne granice postów. bo post postowi nierówny. Trzeba po prostu oblukac delikwenta.

To wszystko wyżej to moje prywatne przemyślenia. Jeśli niniejsze nie zgadzają się z lub uraziły czyjeś poglądy społeczno-religijne, czy inne, to .... ja pardon.

Edytowane przez gwaihally
Czas edycji: 2010-01-15 o 21:03
gwaihally jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości