|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Np: ochotnik/ochotniczka zakłada mały wątek atomkowy na którym zbiera chętnych chcących po kilka atomków dla siebie. Jak się tacy zbiorą wtedy do organizatora zakupów idzie jedno zamówienie powiedzmy na minimum 50szt. Jak wspomniany ochotnik dostanie atomki to rozsyła je dalej. |
|||
|
|
|
#482 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
więc tych małych zamówień w rzucie będzie dzieścia, o ile nie dzieści i nie wiem, kto będzie na tyle odważny (szalony?), żeby się tego podjąć
|
|
|
#483 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli ktoś kto zbiera chętnych na małe zakupy nie wysła zamówienia do hurtowni tylko do kogoś, kto organizuje normalny rzut. Wtedy osoba która organizuje rzut nie ma *dzieści przesyłek tylko normalną ilość, a Ci co będą chcieli po kilka atomków też będą zadowoleni. Big |
|
|
|
|
#484 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do pojawianie się odlewek w Twoich atomkach na all... Ja nie spotkałam się z ich wystawianiem przez osoby spoza wizazu. I myślę, że każda z nas ma prawo do odsprzesaży swojej odlewki (która nie przypadnie jej do gustu) właśnie tam, bo wiadomo, ze tutaj takie rzeczy są niezgodne z regulaminem. Owszem jest wątek wymiankowy, ale nie każdy znajdzie w nim coś satysfakcjonującego w zamian za swoją odlewkę. Nie mówiąc już o tym, że każdy ciągle zbiera pieniądze na jakiś perfumeryjny muszmieć i woli gotówkę niż wymiankę. W tej sytuacji odsprzedaż odlewki innej osobie traktowałabym jednak dalej jako "własny użytek wizazanek". A jeśli uda jej sie sprzedać tą odlewkę drożej niz kupiła... "Z najwiekszym zyskiem" sprzedawane są zapachy sprowadzane we wspólnych zakupach zagranicznych. Każda z ich uczestniczek wykłada pieniądze juz teraz, zeby móc poznac jakiś zapach za czasem długie tygodnie. I co? I przychodzi odlewka, która zupełnie jej nie leży - czy miałaby ją sprzedać dokładnie za kwotę za jaką ją kupiła, chociaż jej wartośc rynkowa u nas jest zupełnie inna niż kwota, jaką za nią wyłożyła? A ktoś "zwróci" jej wyłozona przez nia kwotę i za kilka dni bez nerwów (czy nałoża mu wat, czy jego paczka nie ulegnie zaginięciu, czy organizatorka się wywiąże z zakupów, czy....) będzie się cieszył upolowanym okazyjnie zapachem. edit: Często też same organiozatorki tych zakupów wystawiają swoje zapachy w oryginalnych flaszkach z dużym ubytkiem. Na tych aukcjach marże są duzo wyższe niż w przypadku odlewek. Byłoby chyba troche nie w porządku, gdyby częśc osób ze wspólnych zakupów mogła sprzedać ten sam zapach z zyskiem, a inna nie tylko dlatego, że jest w atomku, a nie oryginalnym flakoniku. Cytat:
![]() W końcu chodzi o to, żeby organizatorka miała, jak najmniej pracy, a atomki trafiały do osób, które chca poznawać nowe zapachy. Jesli wpiszesz się na minimalną liczbę 30 atomków, to ja bym była za tym, abyś mógł podzielić się nimi z innymi, dla których 30 to jednak zdecydowanie za dużo, bo nie wiedzą, czy w ogóle znajdą jakiś chętnych na proponowane przez siebie zapachy...
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2010-01-16 o 11:24 |
||
|
|
|
#485 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W przypadku kiedy chciałabyś się dołączyć do zakupów, wpisujesz się w wątku "Nie załapałam się na..., chętnie przyłączyłabym się... (każdy ma jeden post z listą)" - jeśli masz już tam post, to dodajesz kolejny zapach do listy, pamiętając o podaniu interesującej Cię liczby ml i ewentualnym terminie. Tak samo w przypadku zakupów na Lucky czy Demeter. Cytat:
Tylko nie wiem na ile Organizatorka z dobrym sercem będzie potrafiła odmówić. Choć widzę osoby z 5 postami, które są chętne na atomy, i te wszystkie posty napisane w atomizerowym, czyli w grę nie wchodzą wymiany, czy rozbiórki zapachów w tych atomach. Co myśli o tym reszta? Dodawać do zasad zakupów atomizerowych?
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ Edytowane przez bluegirl Czas edycji: 2010-01-16 o 09:31 |
||
|
|
|
#486 | ||||||||
|
never say no to panda
|
Cytat:
Cytat:
Blue to ujęła najlepiej (Ewas1 już też wcześniej zacytowała): Cytat:
Bo tu nie chodzi o to, kto będzie potem odpowiedzialny za ewentualną wpadkę, ale o ogólną renomę forum wspólnozakupowego. No bo jak to tak, każdy może sobie wejść z ulicy, kupić byle jaką podróbę, wkleić linka do jakiejkolwiek perfumerii (że to niby tam zakupuje flachonik), rozlać to ścierwo i zniknąć z wizażu :/ Wiem, można od razu zgłaszać na policję, można się oburzać i wieszać psy na oszustce, ale jak to będzie świadczyć o wspólnych zakupach na podforum perfumowym. Zresztą zerknijcie na inne fora wspólnozakupowe, starsze stażem od naszego, tam jest dość sztywna lista zaufanych Organizatorek i koniec, nie ma dyskusji. Akurat my tutaj jesteśmy o wiele bardziej "liberalni"... ale też bez przesady. Inna sprawa - w kwestii uczestnictwa we wspólnych zakupach żadnych ograniczeń (postowych/stażowych) nie wprowadzałabym (pozostawiam tutaj decyzję samej Organizatorce, bo np. może sobie nie życzyć, żeby 1-postowe Dziewczę blokowało innym mililitry). Ja do swoich zakupów dopuszczam wszystkich, ale nowi małopostowcy są pod szczególną obserwacją - jeśli zaczynają coś kręcić, nie wpłacać na czas, próbować się wykręcić od mililitrażu - wylatują z hukiem (bo mam już dość sytuacji, kiedy zakupuję flachon, pewna pełnego wykorzystania mililitrów, a tu nagle dostaje 2 PW, że współodlewkowiczki przemyślały zakup i jednak nie chcą tego zapachu / boją się, że nie trafiły). Mało składnie, ale mam nadzieję, że zrozumiale. Cytat:
![]() Cytat:
Tylko trzeba dobrze przemyśleć realizację, bo może być ciężko to to egzekwować. Mnie często dziwi, że osoba, którą po raz pierwszy widzę na perfumach, nagle zamawia kilkadziesiąt sztuk atomizerów - nie dopytywałam się, a po co, a dlaczemu, a skąd się dowiedziała, ale może powinnam, bo to, o czym pisze Gwaika: Cytat:
ale (jak zwykle muszę mieć swoje "ale" ):Cytat:
), bo jednak bardziej przyda mi się kasiora, którą mogę spożytkować na muszmieciowy flachon, niż kolejna odlewka wymiankowa brana w ciemno albo na siłę ![]() Cytat:
Dobre serce ważne, ale najważniejsza w życiu twarda rzyć Trzeba by było podobny tekst (jak Twój w kwestii organizowania wspólnych zakupów - cytowałam powyżej) zamieścić w warunkach uczestnictwa w zakupach atomkowych. I nie dopuszczać do zakupów zupełnie nieznanych osób przed zapoznaniem się z ich "dorobkiem" wizażowym (a przejrzeć posty zawsze można i w większości przypadków, pozwoli to z grubsza poznać intencje zamawiającej ).Na pewno o czymś zapomniałam, ale to dodam później, jak mi skleroza minie
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-01-16 o 10:23 |
||||||||
|
|
|
#487 |
|
Witchdoctor
|
Blue ja jestem wizażanką bez dobrego serca. Jeśli ktoś "wpada tu tylko po to zeby zamówić atomki" nie powinien byc brany pod uwagę (albo chociaż nie w pierwszej kolejności) dopóki dziewczyny zasłużone dla forum mają problem z doczekaniem się na miejsce.
W sprawie rozbórki flakonu sprawa wygląda nieco inaczej - są wolne ml, zapłaci terminowo, nie widzę problemu.
Kramik Edytowane przez tomama Czas edycji: 2010-01-16 o 10:29 |
|
|
|
#488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#489 |
|
never say no to panda
|
Wiem już o czym zapomniałam!
Przyszedł mi do głowy pomysł (po przeczytaniu postu odnośnie sprzedaży odlewek na allegro) - może dobry, może zły - pozostawiam do oceny, ja mam uczucia ambiwalentne. Sprzedaż jest tutaj zakazana, ale można by założyć wątek odsprzedażowy swoich odlewek (bo np. po jedynm psiku wiemy, że zapach zupełnie nietrafiony, a w wymiankowym nie widzi się nic dla siebie). Wątek byłby stricte informacyjny, kontakt odbywałby się przez pw. Oczywiście pewne zasady musiałyby obowiązywać: - pełna nazwa - link do wątku wspólnozakupowego, z którego odlewka pochodzi - cena (dokładnie odmierzona ilość ml x cena ml wg wątku + koszt atomka + przesyłka [identyczna bądź mniejsza od podanej w wątku, z którego odlewka pochodzi]) Po pozbyciu się odlewki post byłby edytowany przez autorkę (wyszarzenie odlewki + podanie nicka osoby odkupującej) Nie wiem, jak takie coś ma się do regulaminu, bo go do końca nie kumam (np. dlaczemu na hand-made już sprzedawać można :/ a jeśli nie można, to czemu sprzedaż się odbywa). Pomysł do "obalenia"
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-01-16 o 11:01 |
|
|
|
#490 |
|
Zakorzenienie
|
Zakupy atomizerowe są przeznaczone dla Wizażanek z forum Perfumy, organizujących zakupy z rozlewaniem flakonów, wymiany zapachowe lub do ich własnego użytku.
Organizator ma prawo odmówić nowemu, nieznanemu użytkownikowi udziału w zakupach. cbr, już pomysł miałam taki wcześniej, i padł, nie pamiętam dokładnie, chyba właśnie z powodu zakazu kupna, sprzedaży miała się pojawić jakaś platforma handlowa na wizazu, coś mi tak świta.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ Edytowane przez bluegirl Czas edycji: 2010-01-16 o 11:39 Powód: poprawione |
|
|
|
#491 |
|
never say no to panda
|
może:
Zakupy atomizerowe są przeznaczone dla Wizażanek z forum Perfumy, organizujących zakupy z rozlewaniem flakonów, wymiany zapachowe lub do ich własnego użytku. Organizator ma prawo odmówić nowemu, nieznanemu użytkownikowi udziału w zakupach. ale to "przeznaczone" chyba brzmi zbyt restrykcyjnie...
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#492 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lecę wrzucić gdzie trzeba. Cytat:
22.02 (poniedziałek) - 15.03 (poniedziałek) 5.04 (poniedziałek)
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ Edytowane przez bluegirl Czas edycji: 2010-01-16 o 11:15 |
||
|
|
|
#493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#494 | |
|
Witchdoctor
|
Cytat:
|
|
#495 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Cytat:
Organizator ma prawo odmówić nowemu, nieznanemu użytkownikowi udziału w zakupach.
|
|
#496 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
no dobra...ale kto to jest Wizażanka z forum perfumy? bo skoro tylko dla nich to powinna być definicja... ja tam nie wiem ale jak ktoś tu jest tylko po atomki albo po odlewki to jest juz wizazanką z Perfum?
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2010-01-16 o 12:58 |
|
|
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Polly, nie wiem, czy śledzisz dyskusję na bieżąco,
czy czytałaś post Gwai , która IMHO jest najlepszym ekspertem w sprawie zakupów atomkowych .... Mój cytowany przez Ciebie post jest odpowiedzią na prośbę Bluegirl o pomoc w redakcji zdania.
Edytowane przez BigMama Czas edycji: 2010-01-16 o 13:35 |
|
|
|
#498 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
big mamo...ale ja nie do Ciebie personalnie...to sformułowanie zostało użyte juz wcześniej...tylko tak sie zastanawiam nad sensownością niektórych sformułowań...bo ideę rozumiem tylko jak ją realizować
|
|
|
#499 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to rozumiem ....
chodzi o to wg. mnie, żeby osoba, która jest nieznana na Perfumach, nie udziela się w żaden sposób na tym forum miała swiadomość, że organizatorka zakupów atomkowych może jej odmówić przyjęcia zamówienia i będzie to zgodne z przyjętymi zasadami.
|
|
#500 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#501 |
|
Zadomowienie
|
Za niecałą godzinę ruszy mój wątek.
Też jestem za tym, żeby upatrzyć intruza i go ustrzelić, jak się takowy trafi (oby nie ). Na pewno postaram się zliczać zapotrzebowanie atomkowe na bieżąco z każdym postem i listę osób, które się załapały wkleić od razu po wyczerpaniu limitu do 1 postu. Jeśli ktoś wzbudzi w Was jakieś podejrzenia, to może piszcie o tym (chyba lepiej tutaj?), bo ja chyba będę tak zaaferowana, że mogę już nie zwrócić uwagi na to, że ktoś ma mało postów i go nie znam....---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Nie mam żadnego podejrzanego
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2010-01-16 o 18:56 |
|
|
|
#502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam,ale musiałam
|
|
#503 |
|
Zadomowienie
|
Nie dziwię się
|
|
#504 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, jeśli można to chciałąbym sie delikatnie wtrącić do dyskusji i zapytać jak wyżej: kto to jest Wizażanka z forum...? Generalnie każdy jakoś zaczyna i ja właśnie też , na swoje szczęście-nieszczęście, zaraziłam się perfumoholizmem. Na razie uczestniczę w kilku rozbiórkach, ale pomalutku myślę że chciałabym tez kiedyś zorganizowac wspólne zakupy, a w tym celu trzeba miec atomki. Ile trzeba mieć postów, wspólnych zakupów itp, żeby zostać uznaną za "Wizażankę z forum"? Ja rozumiem Waszą ideę, ale boję się, że trudno będzie rywalizować osobom nowym ze "starą gwardią" i tym sposobem zakupy atomkowe będą tylko dla wybrańców... Nie wiem czy jasno wyraziłam swoje obawy, ale myślę że mój głos właśnie jako osoby nowej i zaczynającej na forum może się Wam przyda.
Edytowane przez Freyyka Czas edycji: 2010-01-16 o 21:37 |
|
|
|
#505 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Więc nie martw się, nie tylko ilość, ale tutaj chyba liczy sie przede wszystkim ich treść. A co do konkurencji, to nim nas więcej tym większa szansa na poznanie ciekawych zapachów.
|
|
#506 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie chciałam wtrącać się do dyskusji, bo nie lubię takich wymian zdań...
o pierwsze nie podoba mi się narzucony limit, że min 30 szklanych atomizerów trzeba brać (ale to tylko moje osobiste odczucia). Po drugie z tymi doświadczonymi wizażankami też różnie bywa, jak pokazało życie... |
|
|
|
#507 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Organizatorek i tak jest bardzo mało, więc obarczać je dodatkową pracą byłoby nie fair ![]() Motyw "doświadczonych wizażanek" przwinął się już kilkakrotnie. Chyba stąd nabawiłam się takiej manii "że nie mam nikogo podejrzanego" Trudno jest podejrzewać każdego z dużą ilością postów, ale jak ktoś ma ich tylko kilka i wszystkie dotyczą tylko tematu, "jak mogę kupić atomizery" to sprawa jest bardzo prosta...
|
|
#508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, nikt jednak nie bierze pod uwagę, że czasami nie każdego stać na zainwestowanie w 30. No bo jednak trzeba razem z przesyłką zainwestować około 70zł. No właśnie już nie będę dyskutować, bo tego nie lubię. Napisałam tylko, że moim skromnym zdaniem nie podoba mi się to i tyle. Ustaliłyście sobie takie zasady i ja nie zamierzam wdawać się w dyskusję słuszności, czy nie słuszności tych ustaleń. Jednak tak sobie myślę, że może są osoby, które podjęłyby się mniejszych minimum limitowych. Może raz na jakiś czas można byłoby zrobić rzut z mniejszym limitem minimalnym. Tylko taka luźna sugestia z mojej strony. Ja w wakacje mam mnóstwo wolnego czasu i jeżeli byłoby zapotrzebowanie na taki rzut to spokojnie mogłabym zorganizować. |
|
|
|
|
#509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#510 | ||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
Nie wiem czy byłaby to sprzedaż sensu stricto, gdyż wg mnie sprzedaż zakłada jakąś tam marżę. I rozumiem, że właśnie to na Wizażu jest zabronione. W tym przypadku byłoby to niejako przekazanie odlewki dalej, coś na zasadzie: jedna osoba nie załapała się, innej, która się załapała, zapach nie odpowiada, więc nastąpiłaby po prostu wymianka: odlewka - konkretna kwota. Cytat:
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:33.