|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
|
|
|
|
#572 |
|
Rozeznanie
|
Nie w ilości rzecz, a w jakości. Skoro zasady podania lokalizacji, udokumentowania realnej ceny i oryginalności dotyczą wszystkich, to niech wszyscy ich przestrzegają. To właśnie formalizuje regulamin.
|
|
|
|
#573 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz zwykle zostają małe kwoty, około 1zł, czasami nawet mniej. Na wszystkie moje dotychczasowe zakupy u innych do tej pory (czyli około 8) nikt tego nie zrobił
|
|
|
|
#574 |
|
🦄
|
Kasiu- żeby nie było- moja wypowiedź nijak się do Ciebie nie odnosiła
W sumie to nie wiem, o co się rozbiega i nie wnikam.Ale tak jak piszesz- jeśli ktoś chce oszukać to i tak zrobi. Joann_eve (czyżby Joanna Ewa? bo ja na odwrót jestem ;p), owszem- zaufanie się zdobywa, ale w każdym przypadku trzeba dać pewien kredyt. Lepiej żeby osoba, która pierwszy raz coś organizuje nie rzucała się na powiedzmy Lutensy. A jeśli chodzi o niszowce to ja mam słabe rozeznanie i nawet gdyby ktoś załączył milion fotek do wątku to jeśli nie znam tej osoby z forum to i tak nie dołączę do zakupów. Po prostu i tak nie byłabym pewna, co dostałam w atomku. A co do podpisywania jestem ZA. Sama to zawsze robię, nawet drukowałam ładne nalepki ostatnio
|
#575 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
![]() A co do podpisywania odlewek to ja zawsze to robię i uważam za konieczne, zwłaszcza jeśli ktoś bierze więcej niż jedną odlewkę. |
||
|
|
|
#576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi zdarzyły się 3 niepodpisane odlewki. |
|
|
|
|
#577 |
|
never say no to panda
|
a moja podpisana biała taśma izolacyjna?
![]() bo może dziwnie i głupio to zabrzmi, ale nie posiadam w domu drukarki
|
|
#578 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież można podpisać ręcznie. A jak ktoś chce, to sobie jednakowe karteczki podrukuje i poprzylepia w jednym miejscu (tak jak ja, bo moje odlewki mają jednakowe nalepki, taka jakaś pedantka pod tym względem jestem ).
|
|
|
|
|
#580 |
|
🦄
|
Heheh burzę nalepkową rozpętałam. Dziewczyny, ja to sobie tak napisałam, bo stwierdziłam, że nie umiem prosto wycinać karteczek to sobie druknę i poprzyklejam pięknie (i tak pewnie krzywo). Bynajmniej nie wymagam od kogoś takiej akcji, ale faktycznie- podpisane bym chciała mieć
A co do rozliczeń to też robię zwroty- z ręką na sercu nie rozliczyłam się z jedną osobą, bo robiła wpłatę w UP a na moje PW, gdzie przesłać kasę nie reaguje mimo logowania się. Więc jestem 6 zł bogatsza.
|
#581 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jakiś bal czy coś? |
|
|
|
|
#582 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, ja słuchajcie kwestię rozliczenia traktuję jak świętość... właśnie sobie policzyłam, że przy ostatniej rozbiórce zwróciłam w sumie 5,60zł, ale ja już zrobi się 10 rozbiórek to już zbiera się znacząca kwota. Może to wydaje się Wam śmieszne zwracanie po 20gr, ale to właśnie kwestia uczciwości i zaufania. Ja to właśnie tak widzę.
|
|
|
|
#583 |
|
🦄
|
No ba
Nie no- pieniążki w każdej chwili chętnie zwrócę, ale też nie będę do tej Wizażanki pisać 24x dziennie.
|
#584 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
Zgodzę się w przypadku większych kwot (ok. 1zł i więcej), ale w sprawach groszowych... niekoniecznie. Zapewniam, że fortuny w ten sposób nie zbijam, a wszelkie minimalne nadpłaty idą na materiały do pakowania - np. ostatnio wyłożyłam 71zł z własnej kieszeni na tego typu pierdoły (2 x rulon bąbli, 2 x 6-pak taśmy, czarna folia do pakowania, przesyłka tego wszystkiego - wystarczy zapewnie na aktualnie organizowane rzuty + najbliższy atomkowy - na poprzedni zszedł 1 rulon bąbli, a był 3 x mniejszy, a potem - o ile nie wcześniej - czeka mnie ponowne uzupełnianie braków pakowniczych).Koperty załatwiam osobno - na poczcie lub w makro (choć chyba wrócę do zaopatrywania się na all, bo wchodzi sporo taniej za dokładnie taki sam rodzaj kopert). Tutaj cenę wliczam w koszty przesyłki. Wg wszelkich moich wyliczeń (rzeczywisty stan konta w stosunku do wyliczonego planowego, wynikającego z branego mililitrażu) - jestem finansowo do tyłu. Ale nie marudzę, nie chwalę się, nie skarżę, bo wspólnozakupować lubię (ba, uzależniona jestem) i mogę ponieść jakieś dodatkowe koszta, choćby z racji tego, że zachowuję dla siebie flakony ![]() Ale wypominania każdego grosza i podejrzeń o dorabianie się na współzakupowiczach jakichś horrendalnych kwot - nie lubię, bo to moje hobby, a nie sposób zarobkowania (zresztą na brak kasy nie narzekam, a w najgorszym przypadku można na all sprzedać jakiś "niemój" flachonik lub niechcianą odlewkę, która zalega w szafie ).Może w przypadku sporadycznych rozbiórek - raz na rok od święta, sprawa przedstawia się inaczej, bo zawsze można wykorzystać bąble z kopert / otrzymanych paczek (wiem, kiedyś też mi to wystarczało ) - przy moim natężeniu wspólnozakupowym to zdecydowanie za mało, potrzebuję hurtowych ilości.Takie pytanie na koniec - czy w przypadku niedopłaty dopominasz się o zwrot np. 20gr? Bo ja mam często tak, że np. liczyłam 6,5zł za przesyłkę - 1,1zł koperta, więc zostaje 5,40zł na przesyłkę... a wychodzi (już na poczcie, po zważeniu przesyłki) 5,70zł. I wg powyższego, powinnam się dopominać dopłaty tych 30gr, bo za jedną przesyłkę mogę wyłożyć, ale przy 10 rozbiórkach to już pewna kwota się zbiera. A mnie zwyczajnie głupio o coś takiego prosić (ostatnio - owszem - prosiłam kilka Dziewczyn o dopłaty, ale tutaj różnica wynosiła dobrych kilka zł). Tak jakoś nieprzyjemnie się czuję, pisząc pw do Dziewczyn w tej sprawie - bo w wątku uwzględniłam inną kwotę, Dziewczyny nastawiły się na tyle, a tyle, a ja ich nagle zaskakuję dodatkowymi kosztami. Zresztą chyba do tej pory ktoś mi coś wisi (przepraszam, nie pamiętam kto i ile) - się umawiałyśmy na dopłatę "następnym razem", ale ja już zapomniałam ile i od kogo, więc sprawa się rypnie tak czy siak (a mnie generalnie rybka).Oczywiście, jeśli dostanę odgórny nakaz rozliczania się co do grosza (dosłownie), to dostosuję się bez żadnego sprzeciwu i rozumiem, że dla kogoś te kilkanaście groszy może robić różnicę (a ja przecież z mbanku przelewy mam darmowe i nawet 1gr przelać mogę), niemniej w rozliczeniu będę musiała również uwzględnić dodatkowe koszty związane z zakupem bąbli i taśm (które schodzą mi w tempie błyskawicznym) + ewentualne groszowe dopłaty (a to najbardziej zaboli osoby wpłacające na poczcie - 2,50zł/przelew lub przelewające kasiorę z innych banków - ok. 1zł/przelew).No, to tyle miałam do powiedzenia w tej sprawie, bo odebrałam dość "osobiście" cały problem (może niesłusznie)
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-01-22 o 22:35 |
|
|
|
|
#585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poza tym co z tego, że zrobię zdjęcie flachy. Może też kiedyś dojść do tego, że ktoś kupił kiedyś na All wstrętną podróbę i chce się jej teraz pozbyć. Otwiera wątek na wizażu, kupuje 2 flachę u sprawdzonego sprzedawcy, robi foty oryginalnej flaszki a rozlewa podróbę. Wiem, że to już wymyślanie, ale ja po prostu nie mam zamiaru wstawiać tych fot Printscreeny powinny wystarczyc....
Edytowane przez studentkaAM Czas edycji: 2010-01-22 o 22:36 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#586 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#587 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
|
|
|
#588 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Miałam tak np. podczas wysyłania paczki z atomkami do Ciebie. List polecony prio do 1 kg kosztuje 9zł, a że było dokładnie 1kg30g zapłaciłam 12,10
|
|
|
|
|
#589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No o tym nie pomyślałam Ale i tak nie mam zamiaru wstawiać zdjęć. Uparte ciele jestem
|
|
#590 |
|
BAN stały
|
Tylko ciekawe co ma zrobić ktoś kto nie ma skanera i że tak powiem aparat do d***
(najlepiej polecieć do Media Markt i kupić Alfę 300 za 2stysiaki na potrzeby wspólnych zakupów )Niestety mój aparat zdjęcia z bliska robi tak:z lampą: wszystko prześwietla, bez lampy:wszystko rozmazane. A aparat w telefonie nawet nie wiem czy ma 2megapixele czy 1,2 (nokia 5200) ale zdjęcia naprawdę extra jakości |
|
|
|
#591 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
O ile mi wiadomo gwailly zawsze doliczała 1zł, czy 2zł na materiały do pakowania i to jak najbardziej uzasadnione podejście. Pisząc o rozliczeniach miałam na myśli rozlewania perfum, a nie rzutów atomizerkowych (one jak wiadomo są duże ilościowo, dużo pakowania i materiały na pakowanie też sporo kosztują, to zupełnie inna bajka, że się tak wyrażę. Cytat:
Cytat:
Ja muszę mieć co do grosza powyliczane i tyle. Bilans musi wyjść mi zero, w przeciwnym razie źle się z tym czuję. To wszystko. Cytat:
Cytat:
.Cytat:
I naprawdę do nikogo nie wysuwam tu podtekstów, żalów itp. itd. Napisałam, że tak uważam, a jaka będzie decyzja to już nie ode mnie zależy (choć ja zamierzam w przyszłości jak dotąd co do grosza się liczyć, bo już jestem taka skrupulatna). |
|||||||
|
|
|
#592 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
![]() zaraz Ci przeleję kasiorę - podaj tylko na pw nr konta, bo to jednak spora różnica (ja nigdy znaczków na przesyłce nie liczę )A odnośnie tematu - już mi się nie chciało edytować posta poprzedniego, więc tutaj dopiszę - za każdym razem, kiedy z kimś innym współzakupuję (tak, wiem, dziwne, ale czasem mi się zdarza ), nie przeszkadza mi (nie przeszkadzało i przeszkadzać nie będzie), że nie zwrócono mi kilku-kilkudziesięciu groszy nadpłaty (nie po to wywalam kilkaset złotych, żeby potem drzeć się jeszcze o parę groszy ). Jeśli uda jej się uzbierać 3-4zł, niech sobie w nagrodę za dobrze przeprowadzone wspólne zakupy zakupi browarka i spije za zdrowie współzakupujących, przynajmniej tyle będzie miała rekompensaty za poświęczony nam czas i energię
|
|
|
#593 |
|
BAN stały
|
Cbrko broń Boże to nie był żaden podtekst
I tak wpłacałaś mi bodajże 11 lub 9 zł za przesyłkę(nie pamiętam już ) i 2zł za zapakowanie a z tego co pamiętam przelałaś 80zł zamiast 79 z groszami więc jesteśmy kwita z resztą kartonik miałam swój |
|
|
|
#594 |
|
🦄
|
Kochana, błagam nawet takich pomysłów nie podrzucaj
To, co można zrobić z poziomu kompa to ja chętnie, chociaż i tak będę uparcie twierdzić, że jak ktoś jest uczciwy to go takie coś podenerwuje, a jak będzie chciał oszukać to i tak znajdzie na to sposób.
|
#595 | ||
|
never say no to panda
|
Cytat:
a dwa - mnie nie wychodzi to ważenie, bo czasem mi policzą gabryt A, a czasem B - nigdy nie wiem, od czego to zależy (jeśli jesteś zorientowana, proszę, napisz o co z tym wszystkim chodzi, bo ja się nie łapię)*edit - np. Cytat:
)
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-01-22 o 23:07 Powód: jak zwykle najpierw piszę, potem myślę i w rezultacie bzdury wychodzą |
||
|
|
|
#596 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#597 | |
|
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
|
|
#598 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() tak kombinuję....
|
|
|
|
|
#599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), ale są takie, które od razu liczą jako gabaryt B i nie ma zmiłuj, więc nigdy nie wiadomo
|
|
#600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale na stronie cennika PP masz wymiary gabarytów i jeżeli nie przekracza koperta wymiarów, to bezprawnie gabaryt B Ci naliczają..., przecież możesz zmierzyć wymiary kopert. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.

W sumie to nie wiem, o co się rozbiega i nie wnikam.

tusz mi wysechł
).

Zresztą chyba do tej pory ktoś mi coś wisi (przepraszam, nie pamiętam kto i ile) - się umawiałyśmy na dopłatę "następnym razem", ale ja już zapomniałam ile i od kogo, więc sprawa się rypnie tak czy siak (a mnie generalnie rybka).
A poza tym co z tego, że zrobię zdjęcie flachy. Może też kiedyś dojść do tego, że ktoś kupił kiedyś na All wstrętną podróbę i chce się jej teraz pozbyć. Otwiera wątek na wizażu, kupuje 2 flachę u sprawdzonego sprzedawcy, robi foty oryginalnej flaszki a rozlewa podróbę. Wiem, że to już wymyślanie, ale ja po prostu nie mam zamiaru wstawiać tych fot
Printscreeny powinny wystarczyc....
(jeśli jesteś zorientowana, proszę, napisz o co z tym wszystkim chodzi, bo ja się nie łapię)