|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
Cytat:
kiedyś wysyłałam chyba 2 paczki wymiankowe o mniej więcej tej samej szerokości i jedną pani policzyła mi jako gabaryt A, a drugą jako gabaryt B ... ale nie chciałam już grandy robić na poczcie Swoją drogą te kobitki chyba mają centymetr w oczach...
|
|
|
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny no błagam... mogą mieć i centymetr w doopie mnie to nie interesuje...
|
|
|
|
#603 | ||
|
never say no to panda
|
Cytat:
a list nie jest gruby - w środku są jakieś próbki płaskich materiałów przemysłowych (nie wiem dokładnie, nie znam się), stąd ta waga przy zachowanych przepisowych wymiarach Cytat:
chociaż czasami, w nagrodę za zasłonienie połowy mordki szalikiem, dostaję gabaryt Ai to nie ma znaczenia chyba, czy pakunek przełazi przez to "coś" na poczcie, bo wymiary są różne, w zależności od poczty (też początkowo myślałam, że to coś zmienia, ale nie
|
|
|
#604 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Z resztą mi jeszcze nigdy pani nie naliczyła gabarytu A ( z paczek odlewkowych) i zawsze kosztują 5,20 lub 5,70.
|
|
|
|
|
#605 |
|
Zakorzenienie
|
Matko! im więcej czytam o nowych wymogach tym mniej mam ochotę brać się za organizowanie: zdjęcia przed, po i w trakcie
, printscreeny, paragony, szablony, groszowe zwroty, po prostu: masakra![]() To miała być dla wszystkich przyjemność ale za dużo obwarowań zrobi z tego niewolniczy wysiłek - tak to widzę
|
|
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jest młoda, niesympatyczna p...a na '' mojej'' poczcie, to wszystko doładnie waży i przepuszcza przez takie ''cusie'' od mierzenie gabarytów...a jak kierowniczka, albo druga starsza kobietka, to nie bawia się w takie rzeczy, no chyba że koperta bardzo garbata i gruba to wtedy B... A zdjecia, to świetny pomysł. Też mam kiepski aparat w komórce, ale jakoś się udaje. Trzeba tylko odpowiednie światło złapać
Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2010-01-22 o 23:19 |
|
|
|
|
#607 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Od siebie jeszcze chciałam dodać, że kiedyś nie było takich ograniczeń i nic się nie działo (złego w sensie) na wspólnozakupowym
|
|
|
|
|
#608 |
|
Zakorzenienie
|
Działo się, chociażby sprawa z Iga. No ale nie wiem czy byłaś już wtedy na forum. Co nie zmienia faktu, że dalej obstaję przy swoim :P
|
#609 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nie wiedzę, zeby było wiele spraw w ,,Problemy z organizatorką"... ![]() Poza tym chciałam dodać, że coraz więcej obowiązków jest nakładanych na organizatorkę, a wiele razy trzeba się prosić wspólnozakupowiczek (oczywiście nie mówię o wszystkich) żeby łaskawie wpłaciły pieniądze lub podały adres do wysyłki ![]() Ale pewnie, jeszcze więcej obowiązków dla organizatorek! bo mają ich mało
|
|
|
|
|
#610 |
|
never say no to panda
|
moja skleroza nie zna granic... przecież ja się jeszcze miałam wypowiedzieć odnośnie zdjęć - przemyślałam sprawę i stwierdzam, że:
|
|
#611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wyobraź sobie, że ja to robię i korona mi z głowy nie spadła dotąd i jakoś szczególnie nie zauważyłam, aby mi to zajmowało szczególnie bardzo dużo czasu. Ale widocznie mamy róże zdanie dotyczące wspólnych zakupów. Edit: No tak, ale Tobie zostaje flakon, więc jednak jest pewien rzeczowy zysk i należałoby dołożyć maksimum starań, aby całościowo zakupy były przejrzyste finansowo. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2010-01-22 o 23:28 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zebrałaś wszystko do jednej kupy. Ani jednego słowa by, nie zmieniła. Szacun
|
|
#613 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#614 | ||
|
🦄
|
Cytat:
Wydaje mi się, że nikogo nie "orżnęła" przy wspólnych zakupach. Stosuję przy nich też zasadę taką jak w życiu- jak proszę koleżankę z pracy żeby mi po drodze kupiła kawę za 4,23 to oddaję jej 5 zł i krzywda mi się też nie dzieje. Myślałam, że tu obowiązuje podobna zasada- jak się wszystkie zaczniemy wyliczać co do grosza to ja sobie powinnam doliczyć jeszcze za benzynę na drugi koniec miasta, bo tylko tam mi przyjmują wypukłe listy jako listy a nie paczki ![]() Nie obrażaj się na mnie za to, że tak piszę Cytat:
|
|
#615 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tym bardziej, że jak przyjdzie lato to trudno będzie ten A dostać |
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem zdarza się tak, że sama dopłacam do wysyłki, bo nie udało mi się kupić taniej kopert, a czasem zostaje mi kilkadziesiąt groszy, które inwestuję w bąble/taśmę. Ale oczywiście jeśli ktoś, kto ze mną współzakupuje życzy sobie zwrot to nie ma problemu, nie chciałabym, żeby ktoś poczuł się poszkodowany
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
Udokumentowanie i potwierdzenie zakupu:
- Allegro (w szablonie Miejsce zakupu: link do aukcji) * w ciągu 24 godzin od dotarcia przesyłki do Organizatora dodanie w załącznikach do pierwszego postu, dokładnych zdjęć flakonu, kartonika, naklejki na spodzie flakonu, jeśli flakon został kupiony u niezaufanego sprzedawcy, bądź na aukcji nie było realnych zdjęć perfum. W przypadku zakupów u sprzedawców polecanych na forum, widniejących na liście polecanych sprzedawców, zdjęcia nie są obowiązkowe, ale mile widziane. - perfumeria internetowa: (w szablonie Miejsce zakupu: link do produktu na stronie sklepu) W załącznikach, w ciągu 24godz. od złożenia zamówienia, powinny pojawić się: * Rzut ekranu ze złożonego zamówienia/maila potwierdzającego zamówienie, uwzględniający ceny produktów, wybraną formę wysyłki i jej koszt, oraz kod i miejscowość zamawiającego. (Instrukcja robienia rzutu ekranu: Otwieramy stronę zamówienia, bądź maila potwierdzającego zamówienie, tak aby widoczne były zakupione produkty, ich ceny, wybrana forma wysyłki i wliczona za nią kwota, kod i miasto zamawiającego) Wciskamy na klawiaturze PrintScreen. Otwieramy Paint i klikamy Wklej. Zaznaczamy wybrany obszar, wycinamy go, wklejamy ponownie do nowego dokumentu, zapisujemy w formacie .jpg) * mile widziane będą zdjęcia flakonów, wklejone do pierwszego postu. - zakup w perfumerii stacjonarnej: (w szablonie Miejsce zakupu: Nazwa sklepu/sieci, miasto, adres) W załącznikach do pierwszego postu, w ciągu 24 godzin od zakupu: * zdjęcie/skan paragonu * dokładne zdjęcia flakonu, naklejki na spodzie, kartonika - jeśli go posiada Nowe zasady obowiązują od dnia 23.01.2010. Osoby łamiące regulamin muszą liczyć się z niedopuszczeniem do organizowania wspólnych zakupów. Zmieniłam co nieco, spójrzcie powyżej.(zmiany dot. Allegro i netowych perfumerii, zmianom nie uległy zasady zakupów stacjonarnych) Zamieszczanie dodatkowych zdjęć uwiarygodni zakupy, staramy się dbać o nasze wspólne bezpieczeństwo, zaufanie zaufaniem, ale warto zadbać o to aby zakupy były jak najbardziej wiarygodne. Podejście, o nie i już!, warto dla wspólnego dobra zmienić, na dobra spróbuję, a co mi tam. Inne wspólnozakupowe podfora mają zdecydowanie bardziej rygorystyczne regulaminy. Wiadomo że wszystkim nie dogodzimy, ja jestem elastyczna, ale o wspólne dobro dbać trzeba. Co do rozliczania co do grosza, nie sądzę żeby to musiał być obowiązek. Tak jak np. większość podaje ceny atomków nie wliczając kwoty przesyłki jaką zapłaciliśmy, nie wliczamy strzykawek, każdemu idzie taśma, to też są kwoty, fakt faktem groszowe, ale i groszowe byłyby zwroty. Co do opisywania odlewek też uważam że to obowiązkowe. Wszelkie zmiany postaram się wprowadzić do regulaminu jak najszybciej, z tym że dziś siedzę na necie do godz. 13 - w 9 stopniach C w pracy ![]() W poniedziałek mam nalot góry na me miejsce pracy, więc na spokojnie będę dopiero we wtorek.
|
|
#618 |
|
never say no to panda
|
Blue - myślę, że teraz już wszystkim będzie regulamin pasował
|
|
#619 |
|
Zakorzenienie
|
Blue, wszystko brzmi bardzo dobrze
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz jest ok
|
#621 |
|
🦄
|
Podpisuję się
Dzięki Blue ![]() Myślę, że aktualne rozwiązanie jest uczciwe.
|
#622 | ||||
|
Wiedźma
|
Cytat:
Ja przyznaję, że przy naprawdę dużych zakupach (i dostatku czasu) wklejałam w klubie zdjęcia flakonów wraz z odlewkami, bo to naprawdę imponujący widok był, ale przy zakupie jednego flakonika mi się nie chce... Cytat:
![]() Cytat:
Dodam jednak dla porządku, że na moich zakupach nie zawsze biorę flakon. Czasem zdarza mi się, że z zakupionych kilku flakonów zostają u mnie dwa, a rozlewam na przykład osiem. Zdarza mi się kupowanie i rozlewanie flaszek, z których nie mam ani mililitra. To znaczy zdarzało mi się... Ale powoli mija mi frajerstwo i nadgorliwość. ![]() Dodatkowo jeszcze zwykle organizatorka ponosi ryzyko "ubytkowe" czyli na wypadek, gdyby atomizer pylił lub źle psikał, a także ryzyko "wypadkowe" - to znaczy na wypadek przewrócenia odlewki, wybicia igły ze strzykawki pod wpływem ciśnienia etc. Wówczas zawsze potrącam to, co utraciłam z własnych mililitrów. To oczywiście niczego nie wnosi do tematu przejrzystości finansowej - wiem. Po prostu, podobnie jak Cbr uważam, że wspólne zakupy to nie jest taka frajda, jak się wydaje. Dodam jeszcze, że zdarzało mi się na własny koszt ubezpieczać paczki dla spokoju własnego sumienia. Nawet jeśli ktoś płacił za nieubezpieczoną wysyłkę flakonu na przykład dychę czy 12 zeta, dokładałam te kilka złociszy ze swojej kieszeni żeby nie bać się, że nie dojdzie, bo przecież wówczas to na mnie spoczywa odpowiedzialność. I nie - nie wspominałam o tym i nie domagałam się dopłat - to był wybór, którego dokonałam sama, wbrew życzeniom właścicielki flakonu, dla własnego spokoju. Ogólnie koszt wysyłki u mnie wygląda tak, że zdarza mi się na jednej przesyłce "zarobić" parę groszy, ale w sumie i tak zawsze wychodzę na minus (a to świadczy o tym, że kiepsko prognozuję koszty i jest moją winą oczywiście). Szczególnie jeśli liczymy nie tylko koperty, ale i bąblofolię (którą przy dużych zakupach trzeba dokupić, nie ma rady), taśmy, strzykawki, igły, benzynę etc. O czasie i stresie nie wspomnę. Cytat:
Ja miałabym jeszcze propozycję, żeby gdzieś w dobrych radach dla organizatorek dopisać, by odlewki opisywać (oklejać) na buteleczce, a nie na korku, bo korki są nie tylko zunifikowane, ale tez często luźne i mogą się pomieszać.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2010-01-23 o 11:24 |
||||
|
|
|
#623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) za bardzo estetyczne Po prostu nie chcę szpecić widoku płynu za szklaną ścianką taką nalepką. Ale może i masz rację, Sabb
|
|
#624 |
|
Zakorzenienie
|
Poczekam, aż jeszcze kilka osób wyrazi swoją aprobatę dla takiego wyglądu nowych zasad udokumentowania zakupionych zapachów.
Żeby nie było tak wczoraj, bo inaczej co dzień będę podwieszać nową wersję ![]() We wtorek wezmę się za obróbkę wyglądu regulaminu, bo obecnie jest mało czytelny, wszystko wrzucone na hura. Przy okazji, skoro jest zainteresowanie tym wątkiem: Może tak jak forum Perfumy, jako kolejny post tam gdzie jest regulamin(oczywiście dodając informację w tytule), zamieścić instrukcje robienia odlewek, jak zabezpieczać odlewki - czyli ten post Aggie z wątku Wspólne zakupy krok po kroku.(w regulaminie byłby odnośnik do tego postu) Jako kolejny post wrzucić listę kilku polecanych perfumerii internetowych z okazyjnymi cenami + dodać link do wątku na Perfumach "Wiarygodne perfumerie", dorzucić link do "Listy Sprawdzonych Sprzedawców Allegrowych". Listę pomocnych Wizażanek też tam wrzucić, jako następny post. Czyli te wątki, które są obecnie wątkami redakcyjnymi, zamkniętymi - wrzucić do jednego wątku, jako kolejne posty. Zatytułować to Regulamin wspólnych zakupów, rady, porady, albo coś w ten deseń. Tych podpiętych jest już dość dużo. Zostałby w podwieszonych wątkach redakcyjnych: * regulamin + posty: pomocne wizażanki, polecani sprzedawcy i perfumerie, krok po kroku jak zabrać się za organizacje * szablon pozostałby jak jest, bo on często używany * atomy, zostają bo ważne * Nie załapałam się... , zostaje jak jest * Pomysły i sugestie... zostają * Problemy... też zostają. to taka moja luźna propozycja.
|
|
#625 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
no własnie...a z korka cholernie ciężko zdrapać brzydką karteczkę i doprowadzić do go czystości- ze szkła lepiej poza tym kiedyś dostałam 4 odlewki i wzięłam sie za testowanie, po chwili miałam na biurku 4 nieopisane buteleczki i 4 opisane korki i ZONK...od tej pory jak doc przyjdzie z napisem na korku to od razu sobie podpisuje na buteleczce
|
|
|
#626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko chciałam dodać, że nie robię niechlujnych naklejek, bo może na to wyszło. Ja się bardzo staram podpisując i wycinając karteczki. I staram się też robić je jak najmniejsze
|
|
#627 | |
|
Zadomowienie
|
edit: Blue super jest tak, jak teraz.
Cytat:
![]() Przecież koszty przesyłki, to nie tylko znaczek, to też koperta i materiały do pakowania. Rzeczywiście na organiozatorkę spadnie mnóstwo nowych obowiązków, Jak musiałaby jeszcze każdemu zwracać przelewem po 30 gr, to już lekka paranoja się z tego robi. Tym bardziej, że każda z organizatorek ponosi jeszcze dodatkowe koszty, których zwyczajowo nie wlicza się do kosztu 1 ml. Czyli np. taka strzykawka, bilety autobusowe kasowane w drodze na i z poczty (czasem kilka razy trzeba podjechać, bo ktoś się spóźni z opłatą), coś co nie jest wymierne - czyli czas. Więc chyba nie zmieniałabym jednak ogólnie przyjetego zwyczaju, że zwrotów na kwotę kilkadziesiąt groszy po prostu się nie robi
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2010-01-23 o 12:37 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#628 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#629 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Już zostało udowodnione przeze mnie, że strzykawka jest mało dokładna (przynajmniej z Polfy) i to niestety zawsze na minus: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360765&page=33 Cytat:
Cytat:
nie wiem, ale ja lubię być podliczona do zera i wszystko.Powtarzam po raz n-ty, można zrobić, jak przy Rush wrzuciłam resztę w kopertę. |
||||
|
|
|
#630 | |
|
never say no to panda
|
Blue - a ja chciałam wyjść z propozycją, żeby w wątku szablonowym dodać szablon do organizaowania zakupów pełnoflachowych z danego sklepu - np. jak to często bywa z Lucky, czy aktualnie z zakupami z jm
bo niestety aktualny szablon ciężko wykorzystać do tego celu - natomiast jest świetny, jeśli idzie o rozbrajanie flachonu np. Cytat:
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-01-24 o 11:56 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.

), ale są takie, które od razu liczą jako gabaryt B i nie ma zmiłuj, więc nigdy nie wiadomo 
kiedyś wysyłałam chyba 2 paczki wymiankowe o mniej więcej tej samej szerokości i jedną pani policzyła mi jako gabaryt A, a drugą jako gabaryt B ... ale nie chciałam już grandy robić na poczcie

Czasem zdarza się tak, że sama dopłacam do wysyłki, bo nie udało mi się kupić taniej kopert, a czasem zostaje mi kilkadziesiąt groszy, które inwestuję w bąble/taśmę. Ale oczywiście jeśli ktoś, kto ze mną współzakupuje życzy sobie zwrot to nie ma problemu, nie chciałabym, żeby ktoś poczuł się poszkodowany