|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
Cytat:
![]() to są chyba sporadyczne przypadki, że coś przecieka, prawda? ja się po prostu stawiam po obu stronach i jest to dla mnie niesprawiedliwe, dlaczego ktokolwiek ma ponosić koszty 100% za nie swój błąd (po prostu pech, przypadek losowy, zwał jak zwał). No chyba, że widać, że butelka była niedostatecznie zabezpieczona, ale tak się chyba nie zdarza? ![]() rozumiem, że Ty jesteś aktualnie po jednej stronie - organizatorki - i wiesz, że buteleczkę dostatecznie zabezpieczyłaś itd. i nie chcesz dokładać do interesu, dlatego nie widzisz tu swojej winy i ponoszenia kosztów na swoją niekorzyść Cytat:
|
|
#2312 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno narażę się moim szanownym Przedmówczyniom,
ale w takiej sytuacji, organizując rozbiórkę zwróciłabym całą kasę, albo wysłałabym nową odlewkę na własny koszt. Mnie osobiście nigdy nic takiego się nie zdarzyło (albo mi o tym nie meldowano), choć również mam atomki z nowych dostaw, podobno wadliwych. Zawsze jednak biorę taką ewentualność pod uwagę i dość mocno się denerwuję po wysłaniu kolejnego rzutu odlewek. Po prostu nie mieści mi się w głowie, że w mojej rozbiórce ktoś mógłby zostać z niczym. Ale to tylko moje skromne zdanie![]() A piątki wydają mi się być w porządku - trzeba je tylko mocniej niż dychy dokręcać tak, że często nie da się do końca wcisnąć tej metalowej czapeczki
|
|
|
|
#2313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, może wysłać połowę poj. lub oddać połowę kasy i współrozbierająca nie powinna więcej rościć lub wysyła całą odlewkę / zwraca całą kwotę .Ja kiedyś miałam przypadek, że odlewka została całkowicie zmiażdżona (przywalona jakąś ciężką paką zapewne) i wysłałam na swój koszt jeszcze jedną odlewkę ale chodziło o Stellę Nude, jakby chodziło o Dia Amouage to może wyjdę na świnię ale ... bym już tak nie zrobiła A te wycieki to większości moim zdaniem kwestia dokręcenia atomka |
|
|
|
|
#2314 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
), ale chyba już nigdy więcej nie zorganizowałabym wspólnych zakupów
Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2011-04-15 o 11:50 |
||
|
|
|
#2315 |
|
skacze bryka i wiruje ...
|
Mi też się nie zdarzył jeszcze wyciek, albo nic mi o tym nie wiadomo (mam nadzieję, że nie powiedziałam tego w złej godzinie, skoro właśnie najdroższy zapach w mojej historii wysyłam czyli Frapina
tfu tfu <odpukujewniemalowane>) . Ostatnio zaczęłam korzystać z Parafilmu polecanego przez Garcha. Podobno ma ustrzec przed wyciekami. Jest o tyle fajny, że jak się go dobrze naciągnie to wchodzi niejako pod wkręcaną część atomka i ją uszczelnia. 10ml atomki są ogólnie bardzo trudne do oklejenia ze względu na kształt, to może być dobry sposób
|
#2316 |
|
Zakorzenienie
|
Wielokrotnie poruszany był temat zabezpieczania odlewek, oklejając je taśmą na zewnątrz i przychylam się do opinii, że nie jest to skuteczny sposób. Taśma przemoknie i płyn wyleje się tak, czy inaczej
![]() A już zupełnie nie rozumiem pomysłu oklejania atomizerów zwykłą taśmą przezroczystą Nie dosyć, że nie zabezpiecza przed wyciekiem, to jeszcze butelka się klei ![]() Mogę podpowiedzieć inną metodę, jak ja to robię i nigdy nie miałam choćby kropli wycieku z atomizera, a wcześniej miałam zdecydowanie gorsze atomki, mniej szczelne niż wizażowe piątki, na które wiele osób się uskarża.Mój sposób polega na tym, że zabezpieczam gwint atomka w sposób hydrauliczny od środka, ale koniecznie zgodnie z kierunkiem nakręcania atomizera. Gwint buteleczki okręcam kilkakrotnie taśmą, szczelnie, tak, by taśma przylegała idealnie i nie zwijała się. Zakręcam atomizer, dociskając oczywiście z wyczuciem.Do zabezpieczania stosuję taśmę teflonową do uszczelniania rur ![]() Zabezpieczona w ten sposób buteleczka nie odkręci się, nawet podczas wstrząsów sejsmicznych i nic z niej też nie wycieknie. Trzeba jednak pamiętać, że musi to być taśma cienka i wąska, bo taka najlepiej przylega i najskuteczniej zabezpiecza przed wyciekiem. Edytowane przez Emiks Czas edycji: 2011-04-14 o 14:17 |
|
|
|
#2317 |
|
Zakorzenienie
|
a ja bym chciała zasugerowac moj pomysl dot. kosztu wysylki odlewek. Wiem, że było mówione, że to kupująca decyduje o tym i nie musimy u niej wcale kupowac jak nam coś nie odpowiada... ale przegladajac watki, uwazam, ze koszty wysylki sa wysokie
zwlaszcza samplerkow, sa tak lekkie, ze waga zawsze jest do 50g, a wiec 4,15zl + koszt koperty, najlepiej kupic 100< sztuk z allegro, wychodza koperty po 10-40gr/1szt, a nie jak w klepie po 80-150 gr. Wiec dlaczego koszt wysylki to ok 7zł?(zuzycie folii bablowej do saplerka to pewnie 5gr) Mnie ceny troszke odstraszaja, bo kupujac kilka odlewek w miesiacu wydaje pewnie sporo na same wysylki. Mozna zrobic powszechny szablon wagowy pusty atomek 10ml wazy 38g pusty atomek 53ml 86g pusyt sampler 3-4 g sampler z 2ml perfum 5g + waga koperty (np C/13) 14g + waga folii bablowej 5g razem ok 30g
wróciłam do perfum sprzedam lub wymiana perfumy niszowe - tu Edytowane przez Basiek93 Czas edycji: 2011-04-14 o 17:11 |
|
|
|
#2318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będą rozbiórki robić na tyle często, żeby potrzebowały aż tylu kopert naraz. Ja np. nie mam miejsca, aby trzymać w mieszkaniu jeszcze karton z kopertami
|
|
#2319 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no ja wiem siarko, zawsze solidnie owijam bąblami i poza jakimś wyciekiem z atomka nie zdazryło się nic poważniejszego,ale poczta potrafi też nieźle przesyłki poniewierać , mnie ostatnio wróciłam sponiewierana przesyłka i zamoknięta (czymś z zewnątrz) aż do środka mimo bąbli ![]() a co do kosztów wysyłki , różnie z nimi jest faktycznie , czasem za przesyłkę płaci się mniej niż to 7 zł ale nie zgodzę się że różnica jest aż tak drastyczna, koperty można kupić taniej ale nie za 40 groszy koszty wysyłki kartonu z kopertami są dosyć wysokie i to zawyża cenę koperty to samo dotyczy bąbli - a ja niestety obserwują różne metody pakowania w sensie że niekiedy dosyć oszczędne jeśli chodzi o ilość bąbli, można oczywiście wykorzystać jakieś papiery ,tekturki do zabezpieczeń ale nie każdy tyle ma.Można robić tak że niższa cena wysyłki jak opakowania z odzysku itp ,ale bawić się w ważenie atomków itp , to może jeszcze okazywać fakturę za zakup bąbli i kopert? O ile ceny za wysyłkę nie są drastycznie zawyżane o tyle moim zdaniem powinno zostać tak jak jest, inaczej będzie sledzenie organizatorki czy aby nie okradła kogoś na 20 czy 30 groszy a to już chore. I nie wykonalne chyba że jednaa drugą będzie pilnować ![]() Bo Bella to pewnie pójdzie do swojego dostawcy i każe se odciąć net na dłuuuugo I każe nam się pocałować w I jeszcze jedna rzecz, ciekawostka taka...... wiecie że na innych forach wizazowych mimo przesyłania delikatnej zawartości nie pakują niczego praktycznie w bąble? wszystko wrzucane jest w bąblową kopertę i to wszystko. I nie rozliczają się z cen zakupu różnych rzeczy np butów, nie widziałam na oczy żadnego prtsc faktury ani też nic podobnego. Wydaje mi się że na perfumowym mamy wszystko wystarczająco doprecyzowane i zasady są dosyć rygorystyczne, inna rzecz że wiele osób ich nie przestrzega, no i jak dopilnować skoro dziennie pojawia się naście albo i więcej (jak pozzzziomka ma wenę ) nowych wątków .
|
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
Odwyk mi nie służy, ale za dużo tego, nigdy tego nie zużyję, więc trochę się ograniczam ![]() A odnośnie kosztów wys., to cena za wys. samplerków - 7zł to faktycznie za dużo, ale przeważnie w wątkach koszty wys. samplerków są 5,50 tzn. tak najczęściej widziałam, choć faktycznie nie zawsze. ![]() ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- A tak w ogóle przerażające jest to, jak ja się łatwo uzależniam.
|
|
#2321 |
|
Rozeznanie
|
Ceny są zawyżone. Szczególnie kiedy nie ma rozgraniczenia i zarówno samplerek, jak i wysyłka 30ml wynosi tyle samo.
Przykładowo wysyłka kilku sztuk samplerków to waga do 50g co daje 4,75zł za przesyłkę, koperta A11 do ktorej te samplerki bez problemu wejdą kosztuje na poczcie 0,80gr. Folia bąbelkowa, która na niektórych pocztach sprzedają to kolejne 20 groszy. Razem daje to 5,15zł za wysyłkę samplerków... co u niektórych daje prawie 2zł zarobku na wysyłce...
Edytowane przez Bellatrix Czas edycji: 2011-04-17 o 00:52 Powód: przywróćenie treści |
|
|
|
#2322 | ||
|
Zakorzenienie
|
prz wysyłce jednego sampla faktycznie wychodzi mniej niż 7 ale . Nie zatknełam się z tym aby na poczcie sprzedawano bąble
a jak?? na metry?? Na mojej poczcie najniejsza koperta kosztuje 1 zł a najmniejsza nie nadaje się do niczegops. mnie zdarzyło się liczyć , ot tak hurtem wszystkim po 7.00 ale nie z rozmysłem żeby kogoś okraść tylko z niemyślenia i nie kalkulowania kosztów wysyłki co do grosika, ale nie mnie jednej w sumie.....
Edytowane przez skarbiatko Czas edycji: 2011-04-14 o 17:53 |
||
|
|
|
#2323 |
|
Zakorzenienie
|
a ja uważam, że kupienie kopert sie opłaca,
w moim przypadku nie wyobrazam sobie kupowania kopert w zwyklym sklepie. Koperty trzymam w piwnicy, w domu zawsze trzymam kilka sztuk. do odlewek C 13 wystarczy, wychodzi 28gr za sztuke, a przy kupieniu dwoch kartonow 23gr. Wieksze koperty po 30-40gr. np. http://allegro.pl/koperty-babelkowe-...540271909.html oczywiscie, nie bedziemy sie co do grosza rozliczac, ale jak widze cene 7zł to mnie to odstrasza ;p a 5zł zachęca |
|
|
|
#2324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na mojej poczcie ( żadnej ) nie ma kopert po 80 gr, Najmniejsza koperta kosztuje 1.30 gr. Już to było wałkowane w sumie, nie ma co tak co do grosza tego liczyć, bo to bez sensu. Kazdy widzi jakie są koszty wysyłki i może olać rozbiorkę jeśli mu nie odpowiadaja i tyle... A..to jeszce napiszę co mnie irytuje ![]() Termin zbierania wpłat - na już. No po to jest ten zapis w szablonie,zeby pisać konkretniej chyba? Część dziewczyn potrafi się dostosować i nie ma problemu z określeniem konkretnej daty ,a część nie bardzo. Oczywiście nie piszę tu o przypadkach,że flaszka już w drodze czy kliknięta, jest to ładnie w wątku zaznaczone i nie ma sprawy. Ale ktoś zakłada wątek, szuka chętnych do rozbiórki ( która w sumie nie wiadomo czy wypali) i termin na już
Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2011-06-02 o 11:26 |
|
|
|
|
#2325 |
|
Zakorzenienie
|
jak ktos rozbiera flaszki to dla mnie to wymog, aby byc zaopatrzonym w atomizery/sapmlery/fiolki/
koperty małe i duże ew folie zakupioną |
|
|
|
#2326 | ||
|
never say no to panda
|
Cytat:
1 atomek 10ml to 5,20zł za samą wysyłkę >2 atomki wkraczają już na wyższy przedział cenowy 5,70zł + koperty Cytat:
są dziewczyny, która rozlewają 1-2 flachy w ciągu miesiąca (albo i mniej) i zwyczajnie nie chcą robić z domu magazynuja już też nie chcę owszem, był okres, że moja piwnica (i pokój) zawalone były stertami bąbli, pudełek i kopert, ale przeprowadziłam się do własnego, mniejszego mieszkanka i na takie hece raczej pozwolić sobie nie mogę, bo jest pierdylion innych ważniejszych rzeczy, które gdzieś muszę wcisnąć dlatego ja staram się kupować koperty po 10szt w Makro (wychodzi kilkadzieścia groszy taniej, niż na poczcie), ale nie zawsze mam czas, żeby podjechać - wtedy zanabywam na poczcie i trudno się mówi - te dziesiąt groszy to naprawdę nie jest jakaś horrendalna różnica w cenie
|
|
|
#2327 | |
|
Wiedźma
|
Cytat:
Ale ok. Kupię następnym razem . Tyle, że ja mieszkam w bloku, piwnicę mam wilgotną i często zalewaną, więc naprawdę nie mam gdzie trzymać kopert. Nic to - może wyrzucę śpiwory?
|
|
#2328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o jeszcze zapomnialam o paczkach, ale je wyszukuje wtedy, gdy wiem, ze szykuje sie cos dużego Sabbath, masz rację, nie pomyślałam, że ktoś nie może trzymać tego wszystkiego w piwnicy ja akurat mam dużą i tam lezy wszystko co mi jest potrzebne. Ostatnio na mojej poczcie tez zauwazylam, folię bablowa za 1zł chyba, zwinięta w kwadrat ![]() Cbr wydaje mi się, że wychodzę na 0, raczej nie dopłacam, mozna wszystko obliczyc. Nawet ostatnio Pani w okienku namówiła mnie, bym zamowilam znaczki, a w domu ponaklejala
wróciłam do perfum sprzedam lub wymiana perfumy niszowe - tu Edytowane przez Basiek93 Czas edycji: 2011-04-14 o 18:40 |
|
|
|
|
#2329 | |
|
Zakorzenienie
|
Baśku, to super, że masz piwnicę... ja nie mam i wiele dziewczyn nie ma
Ledwo znajduję miejsce na karton z pustymi atomizerami Nie chcę myśleć, gdzie bym miała 100 kopert wcisnąć ![]() Cytat:
Ja się co do samplerków nie wypowiem, bo nie wysyłałam jeszcze nigdy małej ilości... jak już to ponad 10 samplerków, a to już wcale takie lekkie nie jest Ale wysyłka pełnego atomka 10 ml to 5,20 + 1 zł koperta u mnie na poczcie - i już mamy 6,20.Dziewczyny, pewnie znowu się wam narażę, ale nie róbmy ze wspólnych zakupów żandarmerii wojskowej. Jak ktoś 'zarobi' 30 groszy na każdej wysyłce, to kokosów się nie dorobi... i na pewno nie robi tego dla tych zarobków a rozliczenie się ze wszystkiego jest moim zdaniem nie do wykonania. Jak policzyć taśmy, bąble... niby też groszowe sprawy, ale to kosztuje ![]() Cóż, mi tam nigdy nic nie przeszkadzało na WZ, może jestem dziwna i mało wymagająca... ale ja się po prostu cieszę, że mam możliwość poznania w ten sposób nowych zapachów czy zakupu czegoś, na co mnie nie stać na cały flakon czy całego flakonu nie chcę ![]() Buziaczki
|
|
#2330 |
|
Zakorzenienie
|
ale mi nie chodzi o to, że ktoś moglby na tym zarobic.....
i bez przesady, nie odliczam cm sześciennych folii, tasmy... ![]() jak biorę 2ml, ktore sa warte np 8zł, to wysyłka mnie kosztuje drugie tyle i to jest wkurzające, no nic, tylko tak napisalam
wróciłam do perfum sprzedam lub wymiana perfumy niszowe - tu Edytowane przez Basiek93 Czas edycji: 2011-04-14 o 18:51 |
|
|
|
#2331 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ja tam też zawsze mam stałą opłatę za wysyłkę 6,50 zł i owszem czasami wynosi mnie mniej ale z drugiej strony jak wysyłam kilka odlewek (a bardzo często mam wysyłki łączone) to też liczę 6,50 zł . Także jest to uśrednione i nie chodzi o to, żeby liczyć się co do grosza . Tak nawet się nie da bo przecież nie policzę dokładnie kwałaka bąbli i kawałka taśmy, ale pewnie znajdą się i takie co by za tym optowały...---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#2332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, a pudło z kopertami i bela bąbli stoi za drzwiami w "salonie", łokropnie to wygląda ale cóż
|
|
|
|
|
#2334 |
|
Zakorzenienie
|
a ja myślałam że na każdej poczcie koperty kosztują tyle samo
ja już nawet przyzwyczajona prosić o koperty po 45gr i 50gr bo na każdej poczcie tyle mnie kosztowały a Wy piszecie o 1zł dziwna ta poczta jednak jest i też mnie dziwiły te opłaty jak byłam współkupującą, że wysyłka 5ml kosztuje 7zł ale jeżeli opłaty za koperty są tak wysokie to się nie ma czemu dziwić ![]() btw. szykuje się jakiś rzut atomkowy?
Edytowane przez aniolusiek_ Czas edycji: 2011-04-14 o 19:02 |
|
|
|
#2335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2337 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A4 w zależności od rodzaju od 90 gr do 1,20 nawet W sklepach papierniczych w koło jeszcze drożej. A do Macro daleko... niestety ![]() Cytat:
|
|
#2338 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Folię można kupić w niektórych oddziałach poczty. Tak jak to ktoś wyżej ujął - zwinięte w kwadrat i chyba jest to 1 metr kwadratowy. Niestety nie każada poczta to posiada w ofercie. Szczególnie te małe osiedlowe oddziały, bo nie mają miejsca żeby to gdzieś trzymać. Ja swoje rolki kupowałąm w Carrefourze. 4zł za 5 metrów kwadratowych folii. Kiedyś widziałam w jakimś sklepie typu nomi lub praktiker. Ale już nie potrafię powiedzieć jaki to, bo w Radomiu mamy tego typu sklepów chyba 4..
Edytowane przez Bellatrix Czas edycji: 2011-04-17 o 00:53 Powód: przywrócenie treści |
|
|
|
|
#2339 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za sample 7zł to dużo-fakt, ale zdarza nam się też dopłacić do przesyłki(przynajmniej mi), bo troszkę przeważy-ja policzyłam 7zł za przesyłkę, a na poczcie wyszło 6,20 +koperta 1,20 i już jestem do tyłu 40gr nie licząc folii, taśmy itp. Rozpsikanymi mililitrami w powietrze też nikt sobie nie zaprząta głowy A co do innych zakupów na forum to racja! Nie dość, że nikt nie pokazuje rachunków, to nie można mieć też pretensji, bo jak się nie podoba, to "proszę się nie zapisywać" Naprawdę uważam, że u nas jest wszystko "cacy" uregulowane Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
mimo, że pewnie też się narażam Edytowane przez mała82 Czas edycji: 2011-04-14 o 19:46 |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

tfu tfu <odpukujewniemalowane>) . Ostatnio zaczęłam korzystać z Parafilmu polecanego przez Garcha. Podobno ma ustrzec przed wyciekami. Jest o tyle fajny, że jak się go dobrze naciągnie to wchodzi niejako pod wkręcaną część atomka i ją uszczelnia. 10ml atomki są ogólnie bardzo trudne do oklejenia ze względu na kształt, to może być dobry sposób
Nie dosyć, że nie zabezpiecza przed wyciekiem, to jeszcze butelka się klei 

Moje Aliexpressowe zakupy i recenzje pazurkowe:

a jak?? na metry?? Na mojej poczcie najniejsza koperta kosztuje 1 zł 
ja już nawet przyzwyczajona prosić o koperty po 45gr i 50gr bo na każdej poczcie tyle mnie kosztowały a Wy piszecie o 1zł