![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Samotnosc ciagla monotnia emigrantek
jeszcze miesiec i sie odkrece
![]() ![]() no to na pewno ![]()
![]() |
#302 |
BAN stały
|
A ja ciebie rozumiem, tez czuje sie samotna w Londynie jak nigdzie indziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja naszczescie teraz mam dzidziusia wiec on wypelnia ta moja pustke ale chcialabym wybrac sie na spacer z kolezanla czy pogadac wypic kawke ![]() ![]() a tu NA polki trzeba uwazac (bez urazy) ale zauwazylam ze tu wiekszosc polek udaja wielkie damy... tak to jest jak co poniektorzy wies opuszcza i prawdziwe miasto zobacza ![]() no smurtne ale niestety prawdziwe ![]()
![]() |
![]() |
#304 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do tego co napisalas to zgadzam sie w 100% tez znalam polki..myslalam ze sa wporzatku ale puszczalkie.. melanzowniczki i wogole fakt faktem jestem mloda ![]() nie znaczy ze jestem dretwa bo nie ![]() ![]() jak sama widzisz to forum rowniez mnie uratowalo bo jestem zalogowana niecaly rok a juz mam pod 3 tysiace wiadomosci hehe ![]() zawsze bylam osoba ktora byla otoczona przyjaciolmi chociaz teraz slowo ''przyjaciel''to zaduzo.. bo z tych kilku zostala mi jedna przyjaciolka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mnie najbardziej wkurzają Polacy z góry nastawieni na pobieranie benefitów. Ci, którzy nie znaja języka i nie zamierzaja się nauczyc nawet podstaw. Z imprezowiczami mamkontakt znikomy, bo nie kręca mnie pijackie imprezki. Polak Polakowi wilkiem na obczyźnie. A niektóre wypowiedzi nawet na forum to potwierdzają. To,że ktos jest Polakiem, nie znaczy,że ma byc naszym przyjacielem. A samotnośc jest cześto na życzenie.
![]() |
![]() |
#307 |
Zakorzenienie
|
mowisz ze samotnosc jest czesto na zyczenie
masz racje u mnie zapewno tak ztym jest jestem przywiazana do przyjaciol z pl i trudno mi komu innemuzaufac itp co do benefitow zgadzamsie rowniez ale nie do konca bo jesli ktos naprawde ich potrzebuje? ? ja mam dziecko i rowniez pobieram benefity co prawda nie duzo bo nie ''zuluje'' ale to co nam sie nalezy wykorzystujemy bo jest to nam potrzebne
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak równiez sytuacje, gdy po kilku tygodniah pobytu w UK ludzie pytają : a co mi się należy.
![]() |
![]() |
#309 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- [QUOTE=poiglot91;13045440]Gratuluje dzidziusia ![]() co do tego co napisalas to zgadzam sie w 100% tez znalam polki..myslalam ze sa wporzatku ale puszczalkie.. melanzowniczki i wogole fakt faktem jestem mloda ![]() nie znaczy ze jestem dretwa bo nie ![]() ![]() jak sama widzisz to forum rowniez mnie uratowalo bo jestem zalogowana niecaly rok a juz mam pod 3 tysiace wiadomosci hehe ![]() zawsze bylam osoba ktora byla otoczona przyjaciolmi chociaz teraz slowo ''przyjaciel''to zaduzo.. bo z tych kilku zostala mi jedna przyjaciolka ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Zakorzenienie
|
uuuuu... jak tu sie powaznie zrobilo
![]() Poiglot ![]() Ja dzis po pierwszych egzaminach jestem ![]() ![]()
![]() |
#311 |
Zakorzenienie
|
luna no z tym sie zgadzam..
![]() desi dzieki ze pytasz ![]() maly rosnie zdrowo juz sie usmiecha do mnie i zaczyna gruchac hihi jak tam u ciebie madzia ja tez nie znam dobrze jezyka ![]() uczylam sie 10 lat niemieckiego i trudno teraz mi przyswoic angielski.. ogolnie naleze do tych ludzi ktorym ciezko z nauka jezykow obcych.. a szkoda ![]() madzia ja jestem z northolt a ty? ![]()
[/SIZE][/RIGHT] Edytowane przez poiglot91 Czas edycji: 2009-07-02 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
widzialam zdjecia
![]() ja jak pisalam wyzej pierwszy egzamin mam za soba ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama tam mieszka to blisko ![]() twoj facet dostal jakiegos fiola na twoim punkcie? moze boji sie ze kogos poznasz bedac tu..sliczna jestes wiec ma o co byc zazdrosny w kazdym badz razie wspolczuje.. pogadaj z nim moze..przeciez i w zwiazkach obowiazuje jakas prywtanosc desti twoje szare komorki non stop sa zapracowane ![]() dobrze ze jeszcze zyja ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#316 |
BAN stały
|
[QUOTE=poiglot91;13060588]bywam czesto na west drayton
moja mama tam mieszka to blisko ![]() twoj facet dostal jakiegos fiola na twoim punkcie? moze boji sie ze kogos poznasz bedac tu..sliczna jestes wiec ma o co byc zazdrosny w kazdym badz razie wspolczuje.. pogadaj z nim moze..przeciez i w zwiazkach obowiazuje jakas prywtanosc Taa jasne, on dostaje swira ale na punkcie innych kobiet. On sie nie boi, ze kogos poznam bo juz dawno mi powiedzial, ze moge sobie robic co chce jemu to zwisa. Kiedys gdy go zapytalam czy walczylby o mnie jako kobiete, odpowiedzial, ze nie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
madzienka dziekuje
![]() jak bede w okolicy dam znac wspolczuje sytuacji z facetem.. po co z nim jestes?jestes atrakcyjna i wydajesz sie bardzo wporzadku jesli boisz sie ze nie dasz sobie rady uwierz ze dasz ![]() ![]() cham i swinia z niego .. naprawde ![]() ![]() ![]() powiem ci tak jesli chodzi tu od opieke nad ciezarna.. narzekalam i plakalam tysiac razy... czulam sie zaniedbywana i zmartwiona jeszcze wiecej razy.. ale to chyba normalne tu;/ na koniec ciazy nastraszyli mnie ze moje dziecko jest zamale i ze mam zamalo wod plodowych na usg wyszlo to samo.. zalamalam sie.. tak wiec w tydzien przed porodem postanowili wywolac mi porod.. ogolnie to wspominam milo.. polozna byla bardzo mila.. po urodzeniu zostawila nas samych.. przyniosla mi tylko jedzenie i herbate i przygotowala kapiel tak to bylismy sami jak masz jakies pytania to pytaj.. ![]() desti podziwiam cie ![]() ![]() powodzenia i 3mmam kciuki za dalsze egzaminy ale ty madra babka wiec napewno dasz sobie rade ![]() ![]()
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#319 | |||||
Zakorzenienie
|
Kolejny fajny watek
![]() Cytat:
![]() ![]() Gratuluje dzidziunka! Moja Laura miala byc wlasnie z kwienia ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Desti 8 egzaminow masz? ![]() ![]() Cytat:
Chetnie sie zamienie bo u mnie jest dokladnie na odwrot ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#320 | |
Zakorzenienie
|
ooo... Raspi
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#321 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE]
Cytat:
Myslę, że nie do końca zrozumiałaś moja wypowiedź. Nigdzie nie napisałam, że osoby, które otrzymuja benefity są nie w porządku. Osoby, które pobieraja benefity w oparciu o krętactwa i naciągactwo- i owszem. A co do języka mam na myśli osoby, które są w UK dośc długo a ich postawa to: niech Anglicy nauczą się polskiego albo ściągną mi tłumacza; bo uczyć się ang. nie będę. Co do postawy położnej: zwyczajnie chciała dobrze doradzić i tyle; poza tym to jest to jej praca. Zgadzam się z toba, że unikani kontaktu z pewnymi Polakami to samotnośc na życzenie (samotnośc w kontekście kontaktu z rodakami), jednak przecież mozna poznac innych ludzi, niekoniecznie Polaków ![]() i to jest nadzieja.
Blogi są dwa ![]() blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici ![]() Edytowane przez ***luna Czas edycji: 2009-07-02 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesu 6? ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() [QUOTE=***luna;13063284] Cytat:
![]() Boze jak mozna byc takim glupkiem i myslec, ze to Anglik ma sie nauczyc polskiego ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#323 |
Rozeznanie
|
Ja to chyba jestem jakis wyjatek i chyba wyjatkowy odludek ( i niekoniecznie z wyboru ), bo ani sie z zadnym Polakiem na obczyznie nie zaprzyjaznilam, ani sie na nikim nie przejechalam...ale tylko dlatego, ze zadnego nie poznalam
![]() ![]()
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
Henieczka ja w sumie tez nie potrafilabym zagadac na ulicy... zreszta wiele razy slyszalam rozmawiajace osoby po polsku chocby w kinie ale np. w momencie gdy ja cos do meza powiedzialam... towarzystwo cichlo i po chwili znikalo...
mam trzy polskie znajome... z jedna od czasu do czasu sie spotkamy, bo w sumie mieszka w tym samym miasteczku co ja ale nigdy nie bylo szans na jakas taka nie wiem to wlasciwie nazwac... moze nie bede... po prostu nadajemy na troche innych falach nawet jak sie dobrze rozumiemy... to nie jest osoba na wypady na kawe i latanie po sklepach ![]() z czasem nauczylam sie doceniac co mam... i ta samotnosc tez jakos sie troche zmienila... albo ja na nia nie mam czasu... przynajmniej ostatnio ![]()
![]() |
#325 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I masz racje, ta samotnosc jakos sie zmienia. A moze to my sie do niej przyzwyczajamy..ja czuje sie szczesliwa siedzac z mezem w domu czy pojechac cos pozwiedzac, a nawet posiedziec samemu w domu i pogapis sie na kota czy kwiatki ![]()
Kochana i kochająca, szczęśliwa. Edytowane przez henieczka Czas edycji: 2009-07-03 o 22:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#327 | |
BAN stały
|
[QUOTE=***luna;13063284]
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
Poiglot co tam slychac w wielkim swiecie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#329 |
Wtajemniczenie
|
hej, samotne emigrantki
![]() z tego, co widzę, wątek zamarł jakiś czas temu. ale ponieważ wydaje mi się, że wiem/rozumiem o czym tu pisałyście, też się włączę ![]() od ok. pół roku mieszkam z TŻ i 2 synkami w Hiszpanii. basen M. Śródziemnego od dawna był moim wymarzonym msc-em. jednak po przyjeździe okazało się, że po pierwsze byłam zupełnie na tę emigrację nieprzygotowana (nie znałam hiszp ani katalońskiego, a niestety ludzie tu w innych jęz, które znam nie mówią), a po drugie, że sama dobra pogoda i piękne krajobrazy nie wystarczą, by być szczęśliwą w nowym msc-u ![]() odkąd tu przyjechałam, moje dni wyglądały tak samo - istny "Dzień Świstaka" - opieka nad dziećmi, spacer, zakupy, gotowanie, sprzątanie itp. i czułam się coraz gorzej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() w końcu chcąc, nie chcąc zaczęliśmy poznawać jakichś ludzi: Katalończyków, Hiszpanów, Anglików, Polaków. Fajnie się z nimi rozmawiało, jednak, kiedy próbowałam zwierzyć się komuś z moich problemów - panika ![]() W końcu dałam za wygraną i pogrążyłam się w depresji - tak wyglądało moje pierwsze półrocze tutaj ![]() ![]() I nagle, w ciągu dosłownie kilku dni, całe moje życie tutaj zmieniło się o 180 st ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() szczerze mówiąc, nie wierzyłam w to, że w moim wieku (blisko 40.) można się jeszcze z kimś naprawdę zaprzyjaźnić, a już na pewno nie w to, że można się z kimś zaprzyjaźnić tak szybko jak to bywało w liceum czy na studiach. a jednak ![]() dla ułatwienia dodam tylko, że moja przyjaciółka nie jest, ani Polką, ani Hiszpanką, czy Katalonką. jest z Argentyny i mówi tylko po hiszpańsku (b cierpliwie czekając, aż znajdę odpowiednie słowo/zdanie w kieszonkowym słowniku bądź w tabeli z odmianą czasowników ![]() szczerze mówiąc dokąd się jej nie wypłakałam, nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak b brakowało mi tu kogoś, z kim mogłabym pogadać od serca ![]() ![]() BTW, kiedy byłam mała, moja mama mawiała, że "języka wroga trzeba się nauczyć, a z przyjaciółmi i tak się dogadasz: ![]()
![]() |
#330 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mi na samotność pomogła praca... nowe koleżanki , rozwijam się językowo, (wszak znajomość ogranicza sie tylko do kontaktów w pracy) teraz to nawet cierpię na brak czasu dla samej siebie. Barcelona jest pięknym miastem.... w maju lecę tam z TŻ na urlop ![]() Pozdrawiam Cię cieplutko
http://karmimypsiaki.pl?polecajacy=77489 Edytowane przez ~Carmen_~ Czas edycji: 2010-01-30 o 08:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.