Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII. 2009 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 10:27   #4741
morska
Zadomowienie

Dot.: Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII.

Dzisiaj o świcie mieliśmy badania okresowe, wymarzłam się na przystanku, że szok. Było -17 i autobusy nie jeździły punktualnie Teraz się ogrzewam kawą

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
a wiesz że poproszę przy okazji jakbyś trafiła na nią (bez pośpiechu rzecz jasna) ale może lepiej dwie od razu żeby wysyłka nie była droższa od odżywki
Trafię na nią niebawem, bo mi się skończyła i wybieram się po nią w najbliższym czasie Tylko nie pamiętam ile u mnie kosztowała, żeby nie wyszło więcej niż na all Dam znać

Cytat:
a ja idę na impreze w sobotę TU w sumie nie chciałam iść, bo zal mi było 75 zł na bilet ale przyjaciółka na sesji mi powiedziała że muszę iśc bo już mi kupiła bilet teraz już się doczekac nie mogę
O, to się wyszalejesz Fajnie.

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
bo ja używam mleczka MARION lub spray got2b, z tego pierwszego jestem bardziej zadowolona
natomiast co do jedwabiu, to zgadzam się że trochę elektryzuja się po nim włosy ale z drugiej strony naprawdę są mięciutkie
jak farbuję to używam szamponów/odżywek do farbowanych
z masek moge polecić maskę PANTENE
Też używam Mariona

Ja jeszcze używam szamponu i odżywki Matrixa z serii nawilżającej, też polecam

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
widze ze na tapecie wspomnienia poporodowe
wczoraj jak bylam u tej kolezanki to mowila ze teraz sa jakies nowe przepisy i zeby dostac kroplowke z oxy musi byc 5cm rozwarcia-ona wlasnie tak sie meczyla od 1 w nocy do 8 rano zanim miala wymagane cm rozwarcia i dopiero dali jej oxy to juz szbko poszlo i nie odsluzowuja teraz maluszkow po urodzeniu - wynik jest taki ze maluszki wymiotuja w 1 dobie
Niedługo to w ogóle w ramach oszczędności każą nam rodzić w domu

Cytat:

Czy któraś Pani reflektuje na Lolicie L? Jutro wpiszę moją kandydaturę i w weekend chciałabym założyć wątek
Ja chętnie, o ile się załapię

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Widzę, że tematy okołoporodowe krążą

Ja rodziłam SN i chciałabym to przeżyć jeszcze raz Poważnie Nie miałam znieczulenia, ale też zbyt długo się nie męczyłam, jakoś tak sprawnie poszło, choć chwilami wydawało mi się, że umieram Też miałam nacięcie i szwy, i też mnie bolało po, i siedzieć normalnie nie mogłam, ale przyjęłam postawę, że tak ma być, że taka jest kolej rzeczy i nie myślałam o tym za dużo Właściwie to wręcz przeciwnie - przyjęłam ten cały ból jako wyróżnienie - w sensie, że mogłam tego cudu narodzin i posiadania dziecka doświadczyć i wszelkie porodowe i poporodowe dolegliwości znosiłam z pokorą i dumą Nie wiem jak to opisać słowami, ale widać jakaś dziwna jestem
I pomyśleć, że ja się czułam zupełnie niegotowa na dziecko (w tym wieku) i to była wpadka
Bardzo często wspominam i poród i pierwsze dni po - to był cudowny dla mnie okres Ale wiadomo - każdy inaczej to przeżywa.

Co do usg, to nie wiem jak to jest, ja na fundusz miałam na pewno więcej niż 3 razy

Ehh, rozmarzyłam się Ale jeszcze muszę poczekać na powtórkę

.
Stary 2011-02-24, 10:29   #4742
Karolinak82
Zakorzenienie

Dot.: Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII.

Cytat:
Napisane przez angy Pokaż wiadomość
A może z 20?

Ekstra
wrzuciłam jedną aukcję do weryfikacji i jak będzie ok...to za ml wyjdzie 1,14zł a jak nie...to wezmę z innej gdzie ml będzie za 1,24

Cytat:
teraz musze sie wstrzymac z zakupami bo troche wydatkow mam
ehhhh ja czekm na nowy miesiąc

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
temp nadal
trzeba myśleć o lekarzu
daj znać po
Stary 2011-02-24, 10:30   #4743
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:

dlaczego niestety? Zu też mamusina ale to nie dziwne

to to rano wcieram w suche włosy (minimalnie) i prostuję
no bo czasem chciałabym coś zrobić a tu
ale tak prawdę powiedziawszy to się cieszę

i jak wcierasz w suche to ci nie obciąża, bo mnie wszelkie odżywki na suche obciążaja włosy ale tej CHI nie miałam
Cytat:

Czy któraś Pani reflektuje na Lolicie L? Jutro wpiszę moją kandydaturę i w weekend chciałabym założyć wątek
musze to przemyśleć ale o ile wezmę to będe miec do Ciebie prosbe ale to poźniej
Cytat:
mój właściwie też, ale jakbym tak miała patrzeć to nie mogłoby być Laury.
Moim marzeniem jest mieć 2kę dzieci i metraż mi w tym nie przeszkodzi, bo kto wie co będzie za 5lat...może w totka wygram

spadam robić obiad
mała śpi
temp nadal
trzeba myśleć o lekarzu
masz racje z tym metrażem

wysoka ta temp? u nas 37,3 więc raczej OK już

mam pytanko jeszcze odnośnie tego termomerta brauna, jak zmierzyłam nim to Mała miała wczoraj 37,4 ana elektronicznycm 35,7 chyba; małż podobnie braun - 37 a elektr 35,5
możliwe to?

i drugie pytanko: dajecie dzieciakom Bakusie?
Stary 2011-02-24, 10:33   #4744
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

idziecie dzisiaj? daj znac po wizycie
dziś nie
zwykle czekam 3 dni
nasz doktor mówi że organizm musi uaktywnić wszystkie funkcje obronne.Póki co tylko temp, może jakiś mały katar się zaczyna.
Za wcześnie nie dzwonię, bo już ze 2x się sparzyłam.Przyjechał i powiedział że nie wie w którą stronę rozwinie się infekcja i że przyjedzie na drugi dzień, a za wizytę skasował.
Jutro zadzwonię co by weekend mieć spokojny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 10:36   #4745
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
Dzisiaj o świcie mieliśmy badania okresowe, wymarzłam się na przystanku, że szok. Było -17 i autobusy nie jeździły punktualnie Teraz się ogrzewam kawą

Trafię na nią niebawem, bo mi się skończyła i wybieram się po nią w najbliższym czasie Tylko nie pamiętam ile u mnie kosztowała, żeby nie wyszło więcej niż na all Dam znać

O, to się wyszalejesz Fajnie.

Ja chętnie, o ile się załapię

Bardzo często wspominam i poród i pierwsze dni po - to był cudowny dla mnie okres Ale wiadomo - każdy inaczej to przeżywa. .
u mnie też tyle było rano teraz lepiej bo słoneczko świeci

super tel masz więc w razie "W" smsa puść

i znów rozbierzemy wcześniej ja chciałam 40-45 ml, angy 20....a Ty ile? "L'ka" ma 80ml

Zazdroszczę

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Cytat:
i jak wcierasz w suche to ci nie obciąża, bo mnie wszelkie odżywki na suche obciążaja włosy ale tej CHI nie miałam

musze to przemyśleć ale o ile wezmę to będe miec do Ciebie prosbe ale to poźniej

nic a nic

spoko

Stary 2011-02-24, 10:38   #4746
mariolasl
Zakorzenienie

milego dnia

Zdrowia dla Laurki i dla Mamy Lurki
-----------------

kilka moich osobistych przemyslen, do nikogo nie pije i nie potepiam zapatrywan i osobistych preferencji - od razu zaznaczam, bo bardzo szanuje zdanie pacjentek i ich prywatne podejscie do spraw ciazy, porodu.
U mnie pacjentki nie sa rutynowo nacinane przy porodzie, nacinalam moze 4 razy w ciagu 5 lat pracy tutaj
W PL lekarze nakazuja nacinac i efekty sa jakie sa po porodzie, inna inszosc, ze juz chyba niewiele poloznych w PL potrafi poprowadzic porod bez naciecia po tylu latach rutynowych naciec i braku cierpliwosci ze strony lekarzy, wyrywania niemal dzieci z ciala kobiety bez medycznej przyczyny, stosowania multum medykamentow podczas porodu, ktory potem, zupelnie nieslusznie nazywany jest porodem naturalnym/silami natury, a niz nie ma z tym wspolnego, a powinien byc nazwany stymulowany farmakologicznie. Polski poloznictwo wzoruje sie bardzo na amerykanskim, wiec jest,jak jest. Moje nienaciete pacjentki 2 godziny po porodzie wstaja, ida pod prysznic i funkcjonuja normalnie, siedza normalnie, po turecku itp i nie wypadaja im macicy po porodzie, ani im matkom, babciom, ktore tez tak rodzily. Jezeli jest szycie, to bardzo niewielkie i plytkie i zazwyczaj wenatrz pochwy, a nie cale krocze, faktycznie nie czuje tego prawie wcale po porodzie. Te nacinane np do porodow zabiegowych zdecydowanie bardziej cierpia mimo regularnego zazywania srodkow przeciwbolowych.

W ciazy sa 3 USG nieplatne, jak i cala opieka zdrowotna nad kobieta ciezarna i IMO tyle wystarczy pod warunkiem, ze jest to ciaza niskiego ryzyka, a wiarygodnych badan nad szkodliwoscia USG i wplywem na dalsze zycie, rozwoj nie ma. Moi polscy znajomi lekarze sami przyznaja, ze jak pacjentka placi, to czuja sie zobowiazani cos zrobic, czyli wykonuja te USG, zlecaja multum badan i przepisuja recepty, niejako lecza prawidlowa ciaze. Z drugiej strony polskie kobiety w ciazy juz przyzwyczaily sie do takiego traktowania i tego oczekuja.

Wg standardow swiatowych 2 okres porodu od zupelnego rozwarcia do urodzenia dziecka u pierwiastki moze trwac 2 godziny, u wielorodki 1 godzine, ale 2 tez jest ok. Czasami studentki majac na koncie 10-20 porodow pleta trzy po trzy i jak mnei to denerwuje, ze udzielane sa takie info, to juz nawet nie wspominam.

Zaden lek podawany podczas porodu nie jest obojetny ani dla matki ani dla dziecka, jak kazdy lek moze powodowac szereg skutkow ubocznych. Dla podania oxytocyny rowniez musi byc wskazanie, miedzy innymi brak postepu porodu i slaba czynnosc skurczowa, przy czym zaklada sie, ze srednio rozwarcie powinno sie powiekszac ok 1 cm na godzine. Porod z kroplowka naskurczowa jest u nas traktowany jako porod wysokiego ryzyka, bo stymulowany farmakologicznie, wymagane jest ciagle monitorowanie KTG, tetna, cisnienia, temperatury itp.

Tyle moich przemyslen.

Teraz idziemy sie zdrzemnac, pozniej na spacer, wiec zajrze pewnie pozniej

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2011-02-24 o 10:49
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 10:42   #4747
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

Ja rodziłam SN i chciałabym to przeżyć jeszcze raz Poważnie Nie miałam znieczulenia, ale też zbyt długo się nie męczyłam, jakoś tak sprawnie poszło, choć chwilami wydawało mi się, że umieram Też miałam nacięcie i szwy, i też mnie bolało po, i siedzieć normalnie nie mogłam, ale przyjęłam postawę, że tak ma być, że taka jest kolej rzeczy i nie myślałam o tym za dużo Właściwie to wręcz przeciwnie - przyjęłam ten cały ból jako wyróżnienie - w sensie, że mogłam tego cudu narodzin i posiadania dziecka doświadczyć i wszelkie porodowe i poporodowe dolegliwości znosiłam z pokorą i dumą Nie wiem jak to opisać słowami, ale widać jakaś dziwna jestem
I pomyśleć, że ja się czułam zupełnie niegotowa na dziecko (w tym wieku) i to była wpadka
Bardzo często wspominam i poród i pierwsze dni po - to był cudowny dla mnie okres Ale wiadomo - każdy inaczej to przeżywa.

.
zajmuję identyczne stanowisko jak ty

Cytat:
wysoka ta temp? u nas 37,3 więc raczej OK już

mam pytanko jeszcze odnośnie tego termomerta brauna, jak zmierzyłam nim to Mała miała wczoraj 37,4 ana elektronicznycm 35,7 chyba; małż podobnie braun - 37 a elektr 35,5
możliwe to?

38,4

może baterie masz słabą, a może elektr do dioopki?
pewnie jakaś różnica jest między uchem, czołem, odbytem, ale ja się nie bawię w odejmowanie, bo to zwykle 2,3 kreski różnicy.
Ja już na dodtyk czuję że ma temp 38

Jak babcia jej kupi to zje, a mi jakoś nie wpadają w ręce
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 10:50   #4748
angy
Zakorzenienie

Cytat:

Ja daję od czasu do czasu, Zosia bardzo lubi

Morska-bardzo fajne podejście, i nie jesteś dziwna Każdy po prostu jest inny, mnie nie było stać na takie rozumowanie, może jestem zbyt dużą egoistką i za bardzo lubię się nad sobą użalać od czasu do czasu, albo zwyczajnie hormony inaczej na mnie działały

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość

milego dnia

Zdrowia dla Laurki i dla Mamy Lurki
-----------------

kilka moich osobistych przemyslen, do nikogo nie pije i nie potepiam zapatrywan i osobistych preferencji - od razu zaznaczam, bo bardzo szanuje zdanie pacjentek i ich prywatne podejscie do spraw ciazy, porodu.
U mnie pacjentki nie sa rutynowo nacinane przy porodzie, nacinalam moze 4 razy w ciagu 5 lat pracy tutaj
W PL lekarze nakazuja nacinac i efekty sa jakie sa po porodzie, inna inszosc, ze juz chyba niewiele poloznych w PL potrafi poprowadzic porod bez naciecia po tylu latach rutynowych naciec i braku cierpliwosci ze strony lekarzy, wyrywania niemal dzieci z ciala kobiety bez medycznej przyczyny, stosowania multum medykamentow podczas porodu, ktory potem, zupelnie nieslusznie nazywany jest porodem naturalnym/silami natury, a niz nie ma z tym wspolnego, a powinien byc nazwany stymulowany farmakologicznie. Polski poloznictwo wzoruje sie bardzo na amerykanskim, wiec jest,jak jest. Moje nienaciete pacjentki 2 godziny po porodzie wstaja, ida pod prysznic i funkcjonuja normalnie, siedza normalnie, po turecku itp i nie wypadaja im macicy po porodzie, ani im matkom, babciom, ktore tez tak rodzily. Jezeli jest szycie, to bardzo niewielkie i plytkie i zazwyczaj wenatrz pochwy, a nie cale krocze, faktycznie nie czuje tego prawie wcale po porodzie. Te nacinane np do porodow zabiegowych zdecydowanie bardziej cierpia mimo regularnego zazywania srodkow przeciwbolowych.

W ciazy sa 3 USG nieplatne, jak i cala opieka zdrowotna nad kobieta ciezarna i IMO tyle wystarczy pod warunkiem, ze jest to ciaza niskiego ryzyka, a wiarygodnych badan nad szkodliwoscia USG i wplywem na dalsze zycie, rozwoj nie ma. Moi polscy znajomi lekarze sami przyznaja, ze jak pacjentka placi, to czuja sie zobowiazani cos zrobic, czyli wykonuja te USG, zlecaja multum badan i przepisuja recepty, niejako lecza prawidlowa ciaze. Z drugiej strony polskie kobiety w ciazy juz przyzwyczaily sie do takiego traktowania i tego oczekuja.

Wg standardow swiatowych 2 okres porodu od zupelnego rozwarcia do urodzenia dziecka u pierwiastki moze trwac 2 godziny, u wielorodki 1 godzine, ale 2 tez jest ok. Czasami studentki majac na koncie 10-20 porodow pleta trzy po trzy i jak mnei to denerwuje, ze udzielane sa takie info, to juz nawet nie wspominam.

Zaden lek podawany podczas porodu nie jest obojetny ani dla matki ani dla dziecka, jak kazdy lek moze powodowac szereg skutkow ubocznych. Dla podania oxytocyny rowniez musi byc wskazanie, miedzy innymi brak postepu porodu i slaba czynnosc skurczowa, przy czym zaklada sie, ze srednio rozwarcie powinno sie powiekszac ok 1 cm na godzine. Porod z kroplowka naskurczowa jest u nas traktowany jako porod wysokiego ryzyka, bo stymulowany farmakologicznie, wymagane jest ciagle monitorowanie KTG, tetna, cisnienia, temperatury itp.

Tyle moich przemyslen.

Masz bardzo dużo racji
Jak zapytałam: "Skąd pani wie, że będę nacinana" (już jak się wszystko rozkręciło na dobre), to zrobiła bardzo zdziwioną minę i pow: "No jak to, przecież pani pierwszy raz.."

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
angy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 10:54   #4749
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Szkoda że u Nas nie pytają czy ktoś chce być nacięty czy nie...oczywiście jak jest konieczność to nie ma co pytać U Nas nacinanie to standard niestety...i może gdyby mnie nie nacięli to samopoczucie byłoby o niebo lepsze niż po nacięciu...ale wyboru nie dali

Co do mojej studentki...to niestety uwierzyłam jej...spojrzałam na zegarek i czekałam te 15 min aż przyjdzie ulga (miałam parte krzyżowe) a tu ...później tylko pomyślałam że mogła nic nie mówić to spokojniej by bylo dla mnie

Edytowane przez Karolinak82
Czas edycji: 2011-02-24 o 10:56
Karolinak82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 11:20   #4750
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

biore sie za sprzatanie

Cytat:

ehhhh ja czekm na nowy miesiąc
no wlasnie ja tez

Cytat:
dajecie dzieciakom Bakusie?
ja daje ale sporadycznie

Cytat:
dziś nie
zwykle czekam 3 dni
nasz doktor mówi że organizm musi uaktywnić wszystkie funkcje obronne.Póki co tylko temp, może jakiś mały katar się zaczyna.
Za wcześnie nie dzwonię, bo już ze 2x się sparzyłam.Przyjechał i powiedział że nie wie w którą stronę rozwinie się infekcja i że przyjedzie na drugi dzień, a za wizytę skasował.
rozumiem

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 12:19   #4751
Cassandra 23
Zakorzenienie

Hejka
Wrocilimsy niedawno ze spaceru, mrozi ale jest duzo słonca.
Kuba zjadł i spi.

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Cass a ja mam odwrotnie, rodziłam naturalnie i nie wyobrazam sobie cesarki, jak widziałam te kobiety jak sie męczyly po porodzie to aż mi ich szkoda było.
Kochana, ja naprawde bardzo miło wspominam ceaarke. Oczywiście, ze bolało ale wszystko sie dało wytrzymać. Bardzo szybko wstałam na nogi i smigałam pod prysznic. Bardzo szybko doszłam do formy a ciącia prawie nie widać.

Cytat:
to chyba staroświeckie podejście

Mi z porodem wszystko jedno, było SN...możeby być SN czy CC...jak wyjdzie tak będzie
A szpital też wyjątkowy bo zazwyczaj właśnie namawiają do SN przy kolejnym dziecku
Może i staroświeckie (ja tego nie wymysliłam ).
Położnicze badanie ultrasonograficzne jest obecnie standardem badania kobiety w ciąży, i w prawidłowo przebiegającej ciąży obejmuje trzy badania:
  • w 11.-14. tygodniu ciąży (Hbd)
  • w 20. Hbd (±2)
  • w 30. Hbd (±2). źródło wikipedia (ale tez na wielu innych stronach o tym piszą).

Oczywiście, ze namawiaja do porodu SN ale nie po cesarce. U nas tak nie jest. Chyba, ze pomiędzy kolejnymi porodami jest kilka lat przerwy.

Cytat:
A ja rodziłam też SN, i jak patrzyłam na dziewczynę obok po CC to cierpiałam może odrobinę mniej. Krocze bolało mnie niemiłosiernie przez dwa tygodnie. Jak przypomniałam sobie te czytane wcześniej banialuki o tym, że po SN śmiga się już po paru godzinach to słabo mi się robiło. G... prawda, wszystko to indywidualne przypadki.
Tak czy siak to nic fajnego

I właśnie Cass-dlaczego usg powinno być tylko 3 razy w czasie ciąży?
Zgadzam się
Kazdy poród jest inny.
I każda kobieta inaczej znosi ból.

Juz napisałąm wyżej

Cytat:
CCzy któraś Pani reflektuje na Lolicie L? Jutro wpiszę moją kandydaturę i w weekend chciałabym założyć wątek
Karo ja sie chyba tez skusze na próbę. Chciałam kupic cały flakon ale juz sama nie wiem jaka Lolite kupic bo chyba jest kilka
Pogubiłam sie w tym

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
ni drugie pytanko: dajecie dzieciakom Bakusie?
Tak, Kuba wcina juz wszystkie jogurty i serki (oczywiście nie wszystkie mu smakują )
Cytat:

Tyle moich przemyslen.

Mariolu, zawsze to wszystko mądrze napiszesz
Jednak co fachowiec to fachowiec
Dziekuje za Twoje przemyslenia

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Karo, a jakie masz atomki?
To ja juz po cichu zamawiam. Kusicie mnie

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 12:31   #4752
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Położnicze badanie ultrasonograficzne jest obecnie standardem badania kobiety w ciąży, i w prawidłowo przebiegającej ciąży obejmuje trzy badania:
  • w 20. Hbd (±2)
  • w 30. Hbd (±2). źródło wikipedia (ale tez na wielu innych stronach o tym piszą).

Karo ja sie chyba tez skusze na próbę. Chciałam kupic cały flakon ale juz sama nie wiem jaka Lolite kupic bo chyba jest kilka
Pogubiłam sie w tym

Karo, a jakie masz atomki?
To ja juz po cichu zamawiam. Kusicie mnie
zalecają trzy...ale trzy robią na NFZ bo szkoda im pieniędzy...(jak widać niektóre dziewczyny nawet na NFZ mają więcej)...dlatego tu tak napisali...może bardziej prawidłowe byłoby stwierdzenie "powinno być przynajmniej 3"

Źródło które cytujesz mówi rónież że..."Badanie USG płodu jest bezpieczne, zaleca się jednak wykonywać je tylko ze ścisłych wskazań medycznych, zgodnie z zasadą ALARA"

nie rozumiem dlaczego miałabym sobie odmówić przyjemności obejrzenia swojego nienarodzonego dziecka więcej niż te 3 razy
ale oczywiście to każdego indywidualny wybór

Lolitek jest troszkę więcejwpisz sobie w KWC Lolita i wyskoczy Ci 10
Ja mam atomki 5 i 10ml

Czas edycji: 2011-02-24 o 12:37
Stary 2011-02-24, 12:34   #4753
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
A ja rodziłam też SN, i jak patrzyłam na dziewczynę obok po CC to cierpiałam może odrobinę mniej. Krocze bolało mnie niemiłosiernie przez dwa tygodnie. Jak przypomniałam sobie te czytane wcześniej banialuki o tym, że po SN śmiga się już po paru godzinach to słabo mi się robiło. G... prawda, wszystko to indywidualne przypadki.
Ja leżałam z dziewczyną po sn i zaraz jak ją przywieźli z małą na salę to biegała i poszła pod prysznic, ja się ruszyć nie mogłam.
Najgorsze było to jak położna przyniosła mi Małą i zostawiła w łóżeczku a ja wstać do niej nie mogłam sama

Cytat:

Też bym chciała Tylko nie wiem ile...10-20ml hmmm. Kiedy będziesz wątek zakładała?

Cytat:

Cytat:
Masz bardzo dużo racji
Jak zapytałam: "Skąd pani wie, że będę nacinana" (już jak się wszystko rozkręciło na dobre), to zrobiła bardzo zdziwioną minę i pow: "No jak to, przecież pani pierwszy raz.."
Najlepiej jeszcze powiedzieć, że musiały naciąć bo dziecko by się nie przecisnęło. Im jest "łatwiej" bo szybciej dziecko rodzi się.
Moja Mama rodziła pierwsze dziecko bez nacięcia

Cytat:
Szkoda że u Nas nie pytają czy ktoś chce być nacięty czy nie...oczywiście jak jest konieczność to nie ma co pytać U Nas nacinanie to standard niestety...i może gdyby mnie nie nacięli to samopoczucie byłoby o niebo lepsze niż po nacięciu...ale wyboru nie dali
Zawsze masz wybór. Mogłaś zwyczajnie nie zgodzić się.
No chyba, ze sytuacja zagrażająca życiu dziecka to wiadomo.

Cytat:
Kochana, ja naprawde bardzo miło wspominam ceaarke. Oczywiście, ze bolało ale wszystko sie dało wytrzymać. Bardzo szybko wstałam na nogi i smigałam pod prysznic. Bardzo szybko doszłam do formy a ciącia prawie nie widać.
...
  • w 20. Hbd (±2)

Oczywiście, ze namawiaja do porodu SN ale nie po cesarce. U nas tak nie jest. Chyba, ze pomiędzy kolejnymi porodami jest kilka lat przerwy.
Cięcia może nie widać ale ciało "pocięte" zostanie na zawsze.

No właśnie - w prawidłowo przebiegającej.

Ale dlaczego nie namawiają do sn po cesarce? Mój lekarz ma wręcz odwrotne zdanie. Dlatego zaleca poczekać 2 lata i dopiero zajść w ciążę. Rozmawiałam z nim o tym i mówił, że jak najbardziej mogę sama urodzić i te 2 lata wystarczą w zupełności.

Dziś zrobiłam sobie kawę w termos i mam cały czas gorącą Co chwilka do filiżanki po trochu wlewam
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 12:44   #4754
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

dziewczyny dzieki za odp w sprawie Bakusiów:cmok :, Zuzia dostała waniliowe i zastanawiałam sie co robić bo do tej pory nie dawałam

Cytat:
nic a nic

spoko

Cytat:
38,4

może baterie masz słabą, a może elektr do dioopki?
pewnie jakaś różnica jest między uchem, czołem, odbytem, ale ja się nie bawię w odejmowanie, bo to zwykle 2,3 kreski różnicy.
Ja już na dodtyk czuję że ma temp 38
ja tez czekałam 3 dni
i dziś jest 4 i już prawie nie ma
mam nadzieję że szybko minie

az tym termometrem to tez tak myślałam ale w tedy wychodziłoby że miała ok 40 stopni temp
Stary 2011-02-24, 12:46   #4755
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Też bym chciała Tylko nie wiem ile...10-20ml hmmm. Kiedy będziesz wątek zakładała?

Zawsze masz wybór. Mogłaś zwyczajnie nie zgodzić się.
No chyba, ze sytuacja zagrażająca życiu dziecka to wiadomo.

No właśnie - w prawidłowo przebiegającej.
ano pewnie
myślę ze w sobotę lub niedzielę...umówimy się jeszcze

Ja nawet nie wiedziałam że mnie nacięli...w tym całym bólu nie myślałam o tym by wspomnieć wcześniej (ufałam że jak trzeba to trzeba a jak nie trzeba to nie natną)...a jak było po wszystkim to zapytałam czy mnie nacięli to ta głupia położna spojrzała na mnie i tylko powiedziała...oczywiście, a co Pani myślała?

o właśnie jeszcze taka kwestia...przecież coś może się stać w każdym momencie ciąży, między tymi 3 badaniami...i lekarz mógłby nie zauważyć...co wtedy?

Czas edycji: 2011-02-24 o 12:47
Stary 2011-02-24, 12:50   #4756
angy
Zakorzenienie

p4w coś dla Ciebie:

http://wiadomosci.onet.pl/nauka/rewo...wiadomosc.html

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2011-02-24, 12:50   #4757
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
zalecają trzy...ale trzy robią na NFZ bo szkoda im pieniędzy...(jak widać niektóre dziewczyny nawet na NFZ mają więcej)...dlatego tu tak napisali...może bardziej prawidłowe byłoby stwierdzenie "powinno być przynajmniej 3"

Źródło które cytujesz mówi rónież że..."Badanie USG płodu jest bezpieczne, zaleca się jednak wykonywać je tylko ze ścisłych wskazań medycznych, zgodnie z zasadą ALARA"

nie rozumiem dlaczego miałabym sobie odmówić przyjemności obejrzenia swojego nienarodzonego dziecka więcej niż te 3 razy
ale oczywiście to każdego indywidualny wybór
Oczywiście, ze jest to wielka przyjemność.
W pierwszej ciązy miałam duzo wiecej usg ale tylko dlatego, ze stwierdziła wielowodzie i trzeba było to kontrolować. Gdyby wszystko było ok miałabym 3 no moze 4 usg (dodam, ze chodziłam prywatnie).

A u nas na fundusz niestety robią tylko 3 podstawowe (zaznaczam, jesli ciąża przebiega prawidłowo).

Cytat:
Ale dlaczego nie namawiają do sn po cesarce? Mój lekarz ma wręcz odwrotne zdanie. Dlatego zaleca poczekać 2 lata i dopiero zajść w ciążę. Rozmawiałam z nim o tym i mówił, że jak najbardziej mogę sama urodzić i te 2 lata wystarczą w zupełności.

Dziś zrobiłam sobie kawę w termos i mam cały czas gorącą Co chwilka do filiżanki po trochu wlewam
Co lekarz to inna opinia.
Ja juz sie dokladnie wypytałam na ten temat lekarke, podpytałam mame jak to jest u nich i absolutnie nie namawiają do naturalnego porodu. (I przyznam, ze bardzo sie z tego cieszę).

A mnie odrzuciło od kawy, nie piłam juz chyba 2 miesiące.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 12:51   #4758
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
Najgorsze było to jak położna przyniosła mi Małą i zostawiła w łóżeczku a ja wstać do niej nie mogłam sama

(...)
ja tez to pamiętam, tak parę dni było, ja i tak w miarę szybko doszłam do siebie a na pewno duzo szybciej niż dziewczyna ze mną w pokoju, ale ona miała znieczulenie miejscowe a ja całkowite

cały termos wypijesz? ja juz bym delirki dostała
Stary 2011-02-24, 12:56   #4759
Wojtusia
Zakorzenienie

w szpitalu w którym rodziłam jest na szczęście zasada ochrony krocza i nacięcia są tylko w razie konieczności.

Ale wyszalałysmy sie z Oli. Dzisiaj nie zasneła na sankach, zjeżdżałysmy z górki małej, ale zawsze, cieszyłam sie z nią jak dziecko

A teraz kto zgadnie co ide zrobić?

Drzemkę sobie uciąć, przynajmniej spróbuję, ale kawe wlasnie wypiłam to nie wiem co z tego wyjdzie
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 12:57   #4760
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
a dlaczego tylko dla p4w? z chęcią przeczytałam i już się nie mogę doczekać jak mi zaczną zęby rosnąć

Cytat:
Oczywiście, ze jest to wielka przyjemność.
W pierwszej ciązy miałam duzo wiecej usg ale tylko dlatego, ze stwierdziła wielowodzie i trzeba było to kontrolować. Gdyby wszystko było ok miałabym 3 no moze 4 usg (dodam, ze chodziłam prywatnie).

A u nas na fundusz niestety robią tylko 3 podstawowe (zaznaczam, jesli ciąża przebiega prawidłowo).
No widzisz...mój lekarz (prywatny) robił mi "przy okazji" na każdej wizycie...raz jeden tylko nie szykował się do usg a sama się dopomniałam żeby popatrzeć na ten niesamowity widok pytałam go na początku ciąży jak to jest z tym usg i on uważa że nie szkodzi dziecku w takich ilościach...a powyżej tych trzech badań to już jest dla przyjemności Rodziców...a znowu "przy okazji" lekarz może spojrzeć czy wszystko ok
Stary 2011-02-24, 13:04   #4761
angy
Zakorzenienie

Cytat:
a dlaczego tylko dla p4w? z chęcią przeczytałam i już się nie mogę doczekać jak mi zaczną zęby rosnąć
No same nie zaczną, najpierw Ola Ci musi to rusztowanie wkleić, potem te komórki itd...

Dajmy Jej czas, niech się zapozna z tematem

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2011-02-24, 13:05   #4762
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
No same nie zaczną, najpierw Ola Ci musi to rusztowanie wkleić, potem te komórki itd...
To ja już się w kolejce ustawiam wymieniłabym chętnie kilka
Ola zapisz mnie na liste
Stary 2011-02-24, 13:11   #4763
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
ano pewnie
myślę ze w sobotę lub niedzielę...umówimy się jeszcze

Ja nawet nie wiedziałam że mnie nacięli...w tym całym bólu nie myślałam o tym by wspomnieć wcześniej (ufałam że jak trzeba to trzeba a jak nie trzeba to nie natną)...a jak było po wszystkim to zapytałam czy mnie nacięli to ta głupia położna spojrzała na mnie i tylko powiedziała...oczywiście, a co Pani myślała?

o właśnie jeszcze taka kwestia...przecież coś może się stać w każdym momencie ciąży, między tymi 3 badaniami...i lekarz mógłby nie zauważyć...co wtedy?
Ok Tylko w sobotę będę niedostępna...

Wiesz ja teraz też jestem mądrzejsza i przy drugim porodzie będę wiedziała co i jak. Nie dam tak szybko sobie zrobić cesarki. Bo mam cały czas wrażenie, ze nie była taka konieczna - lekarz dyżurujący chciał chyba położyć się spać

Ja ze względu na wcześniejsze skurcze macicy musiałam mieć częściej usg.

Cytat:
Co lekarz to inna opinia.
Ja juz sie dokladnie wypytałam na ten temat lekarke, podpytałam mame jak to jest u nich i absolutnie nie namawiają do naturalnego porodu. (I przyznam, ze bardzo sie z tego cieszę).

A mnie odrzuciło od kawy, nie piłam juz chyba 2 miesiące.
Każdy woli coś innego.
A ja się cieszę, że namawiają do sn

Nie pij, na zdrowie Ci to wyjdzie

Cytat:
ja tez to pamiętam, tak parę dni było, ja i tak w miarę szybko doszłam do siebie a na pewno duzo szybciej niż dziewczyna ze mną w pokoju, ale ona miała znieczulenie miejscowe a ja całkowite

cały termos wypijesz? ja juz bym delirki dostała
Ja też miałam znieczulenie miejscowe, to ma jakieś znaczenie?

Jak mnie lekarze widzieli śmigającą po korytarzu to dziwili się, że już chodzę i całkiem nieźle sobie radzę a ja po prostu zmuszałam się, bo mnie wcześniej położna trochę nastraszyła, że im dłużej będę leżała tym dłużej będę dochodziła do siebie.

E tam cały. Trzy malutkie filiżanki. Ale to nie wszystko na raz. Ciepło trzyma bardzo długo a dzień nie skończył się

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
w szpitalu w którym rodziłam jest na szczęście zasada ochrony krocza i nacięcia są tylko w razie konieczności.
Wszędzie tak powinno być.

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:

Dajmy Jej czas, niech się zapozna z tematem

Cytat:
To ja już się w kolejce ustawiam wymieniłabym chętnie kilka
Ola zapisz mnie na liste
Ja też ustawiam się w kolejce

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 13:26   #4764
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
Ja też miałam znieczulenie miejscowe, to ma jakieś znaczenie?

Jak mnie lekarze widzieli śmigającą po korytarzu to dziwili się, że już chodzę i całkiem nieźle sobie radzę a ja po prostu zmuszałam się, bo mnie wcześniej położna trochę nastraszyła, że im dłużej będę leżała tym dłużej będę dochodziła do siebie.

E tam cały. Trzy malutkie filiżanki. Ale to nie wszystko na raz. Ciepło trzyma bardzo długo a dzień nie skończył się
podobno ma, nie zagłebiałam się w temat bo nie planowałam CC, pamiętam że ja okropnie głowa bolała

ja tez szybko chodziłam ale to babeczka ze szpitala mi powiedziała że jak szybko zaczne to szybko się rozkręce i faktycznie
a ta drugiej dziewczynie strasznie opornie to szło i cały czas (3 dni) na przeciwbólowych (tabletki i zastzryki) jechała, ja tylko raz dostałam chociaż nie chciałam zanim wstałam pierwszy raz z łóżka
Stary 2011-02-24, 13:26   #4765
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Ok Tylko w sobotę będę niedostępna...

Wiesz ja teraz też jestem mądrzejsza i przy drugim porodzie będę wiedziała co i jak. Nie dam tak szybko sobie zrobić cesarki. Bo mam cały czas wrażenie, ze nie była taka konieczna - lekarz dyżurujący chciał chyba położyć się spać

Ja też ustawiam się w kolejce
Spoko...to umówmy się na niedzielę wieczór albo poniedziałek rano...kiedy Wam pasuje(Gorgulku, Angy, Morska, Cass)? i o której? żebyśmy się zgrały, bo wtedy całą flaszkę rozbierzemy same

a jeszcze miałam mówić że dostałam odlewkę Fleur Defendue EDP
i jak dla mnie jest ciut ładniejsza od klasyka trwałość sprawdzam

o właśnie

może kogoś przed kolejkę wpuścimy...jako króliczka
Stary 2011-02-24, 13:29   #4766
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

kontrowersje wokół karmienia piersią

od razu mówie że nie oglądałam dopiero w domku, ale wklejam bo tytuł mnie zaineresował
Stary 2011-02-24, 13:30   #4767
angy
Zakorzenienie

Cytat:
Spoko...to umówmy się na niedzielę wieczór albo poniedziałek rano...kiedy Wam pasuje(Gorgulku, Angy, Morska, Cass)? i o której? żebyśmy się zgrały, bo wtedy całą flaszkę rozbierzemy same
Jak dla mnie to lepiej w niedzielę wieczorem, bo w pracy to różnie bywa

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2011-02-24, 13:40   #4768
morska
Zadomowienie

Cytat:
możliwe to?

O, duża różnica, ciekawe dlaczego?

Ja nie daję.

Cytat:
dziś nie
zwykle czekam 3 dni
Kurczę, brawa dla lekarza
A wielu od razu wali antybiotykiem i tłumi gorączkę zanim odkryją z czym organizm walczy

Cytat:
super tel masz więc w razie "W" smsa puść

i znów rozbierzemy wcześniej ja chciałam 40-45 ml, angy 20....a Ty ile? "L'ka" ma 80ml
Ok Ale dwóch Ci nie kupię, bo jak nie spodoba Ci się, to będzie na mnie
Oczywiście mogę komuś jeszcze kupić te glorie jakby co

To ja 10, bo widzę, że kolejka jest
Stary 2011-02-24, 13:45   #4769
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:

od razu mówie że nie oglądałam dopiero w domku, ale wklejam bo tytuł mnie zaineresował
Posłuchałam...lekarze z Londynu wymyślili że dzieciom karmionym piersią grozi niedobór żelaza, anemia i alergie...trwają badania...

Cytat:
Jak dla mnie to lepiej w niedzielę wieczorem, bo w pracy to różnie bywa
ok
zobaczymy jak większość może...a w razie jakby któraś nie mogła to poprosimy o zastępstwo

Cytat:
Ok Ale dwóch Ci nie kupię, bo jak nie spodoba Ci się, to będzie na mnie

To ja 10, bo widzę, że kolejka jest
o Ty

oki...a kiedy Tobie pasuje?
Stary 2011-02-24, 13:49   #4770
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
podobno ma, nie zagłebiałam się w temat bo nie planowałam CC, pamiętam że ja okropnie głowa bolała

ja tez szybko chodziłam ale to babeczka ze szpitala mi powiedziała że jak szybko zaczne to szybko się rozkręce i faktycznie
a ta drugiej dziewczynie strasznie opornie to szło i cały czas (3 dni) na przeciwbólowych (tabletki i zastzryki) jechała, ja tylko raz dostałam chociaż nie chciałam zanim wstałam pierwszy raz z łóżka
W wolnej chwili poszperam. A może Mariola nam coś więcej napisze.

Ja też nie chciałam przeciwbólowych bo miałam wrażenie, że tak samo boli.

Cytat:
...
może kogoś przed kolejkę wpuścimy...jako króliczka
Niedziela wieczór mi pasuje

Ok

Cytat:

Obejrzałam jakoś mnie to nie przekonuje.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości