|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby
a wlasnie co do pytan ..
jakie moge jesc slodycze? wiem ze szarlotke biszkopty.. a lody? waniliowne?smietankowe? moge?
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby
ania4891 slonce a moze twoje dziecko tak ma i trzeba by pomocy lekarskiej , bez urazy
MOj syn byl taki kolkowal a do tego spal mniej niz czuwal bukal mi caly czas i na rekach tylko siedzial i poszlam z tym d o lekarza . DOstalismy skierowanie na rehabilitacje . Baka przez 3 miesiace 2 razy w tygodniu masowala i gimnastykowala synka i pomagalo Poiglot maki nie polecam Moja Gabi ma juz chyba swoj rytm wstaja kolo 7 jest aktywna do 11 czyt nie wie o co jej chodzi hihi jest , plakac , na rece spac a potem pada i spi mi tak do 17 lub 18 potem znow aktywna do ok 20 i idzie spac W nocy tez mamy dluzsze przerwy w karmieniu ale i tak co 1,5 do 2 godzin ja maltretuje bo pieluchy zmieniam zeby gorzej ni ebylo bo smi jednak w tej szerokiej Jutro mam ortopede o 9 trzymajcie kciuki zeby bylo lepiej i zebym mogla ta wstreciuche z pmiedzy nog mojej malej wyzucic CIasta mozna lody tez trzeba tylko uwazac na smaki i ze slodyczy tylko czekolady unikac bo moze uczulac Zreszta wszystkiego mozna probowac np jednego nia zjesc czekolade i patrzec na reakcje dziecka jak nie placze i nie ma boli tzn ze da sie jesc
Edytowane przez Kathi75 Czas edycji: 2009-05-11 o 16:08 |
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
czyli mowisz ze lody waniliowne mozna? ale fajnie hehe
jestem lakomczuchem i trudno mi tak bez slodyczy ![]() a owoce jakie i warzywa? i ktore mozna jest na ''surowo'' a ktore gotowane dziwne.. twoja Gabi musi miec delikatniusia skorke a iwetrzysz jej pupke? i tez nic? ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Mam pytanie do tych ktore rodzily sn kiedy mina bole fredzi? mnie jeszcze one ograniczaja ![]() i czy tez mialyscie /macie problemyz pecherzem.. tzn czujecie ze jest on oslabiony i moze nietrzymac wam moczu? u mniez tym lepiej ale bywalo tragicznie ![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Kathi a wlasnie bym zapomniala mi polozna zakazala uzywania chusteczek nawilzajacych pampersa i zebym dupke przemywala przegotowana woda i wacikami tak robie i jest o wiele lepiej odparzenia zniknely.. fakt pojawily sie znow ale to przez te czeste kupkanie mojego malucha a wiadomo ze jak spi i nieplacze i w nocy spie ja to i troche w tym pampersie polezy..;/ ale wiem ze znowu znikna..
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
To mnie pocieszyłyście z tymi oczkami
A ja głupia myślałam, że za jakiś tydzień zmieni jej się kolorek Bo z tymi niebieskimi to jak nie nasze dziecko hihi ![]() Superżabulka śliczny synuś jeszcz raz gratuluję kochana Sashka ![]() Aniu współczuję kochana ![]() Nicolko 3mam kciuki za szybkie rozwiązanie No i nie doczytałam do końca bo dorwał mnie taki ból głowy, że zaraz padnę Mogę przy karmieniu piersią wziąć apap?
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poiglot u nas diabel tkwi w tej przekletej grubej pielusze ktora musze zakladac malej zeby nozie byly w odwodzie
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zobaczymy czy nic sie nie stanie jak sie zapytalam poloznej czy moge to sie zasmiala i powiedziala ze tu kazda kobieta poporodzie wcina banany takze zaryzykowalam jablka mozna surowe? 3mam ckiuki za tyleczek gabi ![]()
|
|
#97 | ||||
|
Zadomowienie
|
Troszke Was poczytalam, ale siedze i zaczynaja mi sie oczy kleic, czyzbym byla nie wyspana
![]() Nie wiem czy jest osobne forum na opisyanie porodu, ale ja napisze tylko Wam, bo i tak za duzo to nie mam co opisywac Kazdej przyszlej mamusi zycze takiego porodu jak moj" Obudzil mnie bol podbrzusza przed 1 w nocy, wiec wstalam i zaczelam sobie chodzic po mieszkaniu...myslalam, ze przejdzie ale gdzie tam Wiec nastepnie mowie sobie, czas na cieply prysznic, ale bole nadal sa i to mocniejsze i co 4-5min Budze Tz, zaczynamy liczyc razem, skurcze co 2-3 min![]() Stwierdzamy, ze chyba czas do szpitala bo chyba juz mi nie przejdzie Dojechalismy do szpitala o 4:10 to skurcze mialam co 1 min i rozwarcie 5cm. Pojechalam na porodowke gdzie polozna, ktora mnie przejela mowi "ooo, tu to szybko pojdzie, z reszta musimy sie wyrobic do 7:00 bo koncze dyzur" No i poszlo szybko, nie zdazylam ani chodzic ani skakac bo juz powoli zaczynaly mi sie parte i to bylo najgorsze, chce ci sie przec a nie mozesz Ale poszlo sprawnie, kurcze nawet skurcz nie byly takie bolesne jak sie spodziewalam. Lepiej nastawic sie na cos gorsze i sie milo zaskoczycMusialam byc przecieta, wiec i szyta...a i przy okazji lyzeczkowana bo zostaly mi skrawki pecherza. Szycia i lyzeczkowania w ogole nie czulam Ale jak maly juz wychodzil to sama bylam przerazona bo myslalam, ze mi Ogolnie porod wspominam jako mile przezycieCytat:
Cytat:
Cytat:
z pecherzem na szczescie nie mam problemow Tobie tez przejdzie, cwicz sobie moze Kegla.Cytat:
|
||||
|
|
|
#98 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie się kapnęłam, że dzisiaj wypada mi termin porodu z OM
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#99 |
|
Zadomowienie
|
Tak Was tutaj podczytuję i tak zazdroszczę
|
|
#100 |
|
Wtajemniczenie
|
Czesc dziewczyny!
Ja z wiesciami od Esti, nie wiem czy wiecie ale: "9 maja o 23.04 przywitaliśmy na świecie naszą drugą córcię. Nikola urodziła się siłami natury waży 2510 g i ma 53 cm długości, Jest cudowna i grzeczna. A my jesteśmy najszczęśliwsi na świecie." |
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Poiglot wszystkiego naj naj naj z okazji urodzinek
Niech CI Bryanek pięknie rośnie! ![]() troszkę spóźnione ale szczere
Edytowane przez boszenka69 Czas edycji: 2009-05-11 o 23:49 |
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny powiedzcie mi, czy Wy tez mialyscie na poczatku problem z karmieniem? Ja juz jestem powoli zalamana
Mam wrazenie, ze maly nie dojada, ja chyba nie umiem go dobrze przystawic Nieraz to mam takie wrazenie jakby go cyc parzyl, pociagnie pare razy i odrzuca i sie denerwuje strasznie Musze poczekac chyba na polozna bo juz nie wiem czy go zmuszac czy nie. Pokarm mam, chyba ze nie chce mu sie ciagnac juz nie wiem
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Superżabulko świetny opis porodu
Mam nadzieję, że podniesie na duchu dziewczyny na poczekalni Super, że masz takie fajne wspomnienia A co do karmienia... Ja miałam straszne problemy i to jeszcze w szpitalu (już myślałam, że nic z tego nie będzie...)... Otóż mała strasznie się denerwowała i nie potrafiła łapać brodawek...Potem polubiła jedną pierś, a drugiej w ogóle nie chciała...Położne wysyłały męża po silikonowe kapturki na brodawki, bo twierdziły, że mam "beznadziejną, płaską" lewą brodawkę. Ale uparłam się i pomimo wrzasków Blanci próbowałam i przystawiałam ją w najróżniejszych pozycjach W końcu córka nauczyła się chwytać i teraz pięknie pije, nawet z tej "beznadziejnej" piersi A może masz za twarde piersi i ciężko małemu się zassać? Ja tak miałam i musiałam przed każdym karmieniem odciągać troszkę mleka laktatorem, żeby pierś zrobiła się mięciutka i mała mogła złapać ![]() Superżabulko próbuj, nie poddawaj się 3mam kciuki ![]() Kathi jak tam tyłeczek Gabi? 3małyśmy z Blancią kciuki, żeby Twoja córcia pożegnała się z tą dodatkową pieluchą ![]() A my jesteśmy właśnie po spacerku Blanka oczywiście pięknie spała Tylko weszłyśmy do domku od razu ryk, bo chce do cycusia Tak mi zgłodniał brzdąc jeden Teraz troszkę pojadła i leży obok mnie i gada i jęczy coś sama do siebie
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
hey kochane
![]() powiedzcie mi jak wam mija polog? mi od wczoraj nic w sumie nie leci ogolnie juz krew mi nie leciraczej tylko taka zoltawa maz czasem troszke ale od paru godzin mam czysta podpaske to normalne? ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- superzabulko boszenka ma racje ![]() ja laktatora uzylam raz teraz nioe musze bo maly wszystko pieknie wyjada ale jak mialam ciut zaduzo pokarmu to wyciskalam sama rekoma nie uzywalam laktatora to troche oproznilo piersi i juz nie bolaly problemmy z karmieniem ma chyba kazda mama napoczatku ale grunt to sie zrelaksowac mi tak tlumaczyly polozne ze wlasnie trzeba sie wyluzowac itp i pojdzie gladko ![]() musze wam powiedziec ze nawet nie mam porblkemow z bolacymi brodawkami maly z moja pomoca dobrze chwytal cyca
|
#105 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
Czy dziecko może mieć potówko na główce? bo mój synek ma właśnie takie krosteczki po prawej i lewej stronie główki. Cytat:
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jednak widocznie wcale nie prawda
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem po porodzie już ponad 3 tyg. i dalej troszkę plamię... Nie jest to już oczywiście krew, tylko brunatna lub żółtawa wydzielina
![]() Dziewczyny a jak z kilogramami po ciąży? ![]() Ja w dniu porodu miałam 14 kg na plusie... Po powrocie ze szpitala zostało mi 6-7kg. A teraz mam jeszcze 4 kg do zrzucenia, ale dla mnie nie liczy się to ile ważę, tylko jak wyglądam... No i niestety mam ogromny tyłek i nie wchodzę w żadne spodnie Malutka co do potówek...to nie mam pojęcia Nawet nie wiem jak takie krosteczki wyglądają
|
#108 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Ja tylko na chwilkę, jutro rano synek ma kontrolne usg główki i nerek, więc proszę trzymajcie kciuki
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ad. 2 tak mi się wydaje, że to są potówki, bo to raczej nie jest uczulenie, bo niby po czym karmię butelką, proszku nie zmieniałam, kosmetyki te same, chyba że po kremie ochronnym Nivea, ale on jest właśnie antyalergiczny
|
|
#109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a szyli cie bez znieczulenia???![]() Cytat:
Teraz co u nas ?ß Bylismy u ortopedy i nie mamy pieluchy Brzmi to okropnie ale same popatrzcie jak niewinnie wygladaLekarz doszedl do wniosku ze szyna przyniesie szybszy efekt niz pielucha co mnie nawet cieszy bo dupka mojej malej zotanie ocalona ![]() Na pupunie dostalam masc z apteki i smaruje intensywnie a do tego skorka malej zaczela sie luszczyc i nie pomaglay oliwki ( taka delikana ) wiec mam od lekarki zalecenie smarowac oliwa z oliwek , tak ta wlasnie spozywcza do salatek hihi |
||
|
|
|
#110 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja z dzieciaczkow lutowo-marcowych 07.Mieszkam w Hiszpanii od paru lat i powiem Wam,ze oliwa z oliwek to tutaj lek dobry na wszystko Kathi,pierwszy raz widze ta szyne ale przyznam,ze nie wyglada to to zle i na pewno wygodniejsze dla Malej niz ta gruba pielucha miedzy nozkami.Zycze szybkich efektow. Zagladam do Was,bo Esti u nas sie nie odzywa i pomyslalam ze moze tutaj cos napisala...no nic,pewnie dziewczyny przyzwyczajaja sie do nowej sytuacji ![]() Pozdrawiam Was wszystkie i zycze samych pieknych chwil w nowej roli mamus
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Boszenko dzieki za slowa otuchy bo wczoraj to juz w ogole mialam zalamke, az mi sie plakac chcialo
Ale caly czas uparcie go dostawiam, a ze maly potrafi okazac swoje niezadowolenie to mozesz sobie tylko wyobrazac ile jest przy tym krzyku Wczoraj tak zrobila, ze odciagnelam troche pokarmu i bylo troche lepiej...tymbardziej ze robi mi sie teraz ten nieszczesny nawal Dam radeCytat:
|
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
w końcu mam czas poczytać co tam u was
Kathi- biedna ta twoja córcia ze tak jej się dupka odparza moja córcia tez musi mieć zakładaną pieluchę ale na szczęście sudocrem się spisuje i mała sie mi nie odparza , dobrze ze teraz twoja córcia ma ta szynę to się nie będzie już tak męczyćco do karmienia piersią to u nas nie było żadnych problemów ![]() dołączam zdjęcia Nikolki a i jeszcze chciałam prosić o zmianę imienia na liście na Nikolka
my 18.06.2005 Kacperek 10.06.2006 4090g i 56cm Nikolka 28.04.2009 4170g i 53cm Edytowane przez DIDI84 Czas edycji: 2010-02-15 o 09:19 |
|
|
|
#113 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
Byliśmy dzisiaj na tym kontrolnym usg i z główką wsio oki, a z nereczkami musimy iść do nefrologa, bo pani od usg podejrzewa, że mały ma kamicę nerkową. Byliśmy jeszcze u pediatry i te krostki to są zmiany łojotokowe i mam na to stosować krochmal, a na te rewelacje od usg nerek to powiedziała, że to jest niemożliwe, żeby taki maluszek miał kamicę No i przy okazji zaliczyliśmy pierwszy spacerek. synek cały czas smacznie spał Cytat:
ad. 2 myślałam, że to będzie gorzej wyglądało Cytat:
Cytat:
ad. 2 ślicznotki dwie z Was są
|
|
#114 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Oj wiem coś o nawale pokarmu... Zimne, rozbite liście kapusty pomagają... A ja mam teraz znowu inny problem z karmieniem.... Otóż mała od wczoraj zaczęła sobie robić z piersi smoczka...Ciągle chce ciumkać, a moje biedne brodawki już tego nie wytrzymują Co ją próbuję oderwać od piersi to ryk. Wcześniej nigdy tak nie było. Dzisiaj tylko na spacerku grzecznie spała. Nie wiem... może to ten skok rozwojowy? Podobno zaczyna się ok.4 tygodnia, więc by się zgadzało.DIDI ale z Was ślicznotki Zdradź mi proszę jak Ci się udało z tymi kilogramami ![]() MALUTKA super, że z główką wszystko ok Zobaczysz, że to samo będzie z nereczkami ![]() A jak ubrałaś syncia na spacer? Bo ja się ciągle martwię, że przesadzam... Dzisiaj rano ubrałam ją w długie śpiochy, polarkowe spodenki na szelkach, grubą bluzę, czapeczkę, włożyłam w rożek i do wózka... Dodam, że u nas było niby słonecznie, ale zimny wietrzyk dawał troszkę popalić ![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- No to teraz dziewczyny muszę się Wam wyżalić i jednocześnie doradzić... Otóż dzisiaj byliśmy znowu u pediatry...Wszystko ok, tylko mam problem z tymi nieszczęsnymi witaminami... W książeczce Blanci mam wpisane, że mała dostała w szpitalu 1mg witaminy K domięśniowo i uwaga, żeby więcej nie podawać. Powiedziałam o tym teściowej (jest pielęgniarką) i ona poprosiła, żebym jednak zapytała o to jeszcze lekarza, więc dzisiaj pytałam... I lekarz i położna zgodnie stwierdzili, że nie trzeba podawać więcej witaminy K. Przepisał tylko D i E. No ale oczywiście moja teściowa zasięgnęła porady lekarzy ze swojej przychodni i tamci podobno każą podawać dodatkowe dawki witaminy K, pomimo, że dziecko dostało ją przy urodzeniu. No i teściowa mówi, żebym kupiła i podawała (wbrew mojemu lekarzowi, położnej i lekarzom ze szpitala) I kurcze zgłupiałam... Kto ma rację?
Edytowane przez boszenka69 Czas edycji: 2009-05-13 o 15:47 |
||
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
DIDI pozazdroscic spadku wagi u mnie na razie 7 ,5 kilo na minusie i jeszcze kolejne 10,5 do zrzucenia a moze jak Bozia da to i wiecej bo jak sie z mezem staralismy to sobie pozwolilam na male co nie co i sie przytylo te 5 kiloskow hihi Tak wiec do wagi sprzed ciazy mam 10,5 a do wymarzonej 15,5 ale te 10 mnie usatysfakcjonuje jak najbardziej hihiNIE BYLO NIKOGO TO EDYTUJE U nas dzis super noc zeby nie czeste zmiany pieluchy to bym wstala raz na karmienie Masc od lekarki nie pomogla , wylazly malej krostki do tego a jak nie dam rady do jutra to rano ide do niej niech kombinuje U nas pada i cisnienie marne O 15 mamy test sluchu Gabi wiec znow prosze kciuki trzymac
Edytowane przez Kathi75 Czas edycji: 2009-05-14 o 08:12 |
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, śliczne macie Dzieciaczki
Chciałabym też już tutaj być A tu jeszcze 34 dni do porodu wg OM
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Seona kochana jeszcze troszke i sie do nas przeniesiesz
KOzystaj teraz z kazdej wolnej chwilki dla siebie potem sie to zmieni
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
ja jednak nadal plamie.. heh chwilowa przerwa.. ale tylko troszke juz
czy moglam sobioe ogolic fredzie?wczoraj juz niwytrzymalam i ogoililam w sumie uwazalam musze zaczac cwiczenia kegla robic moga ogolnbie juz miesnie pochwy''pracowac''??? banalne moze pytania aleja sie nie znam a nie chce sobie ppogorszyc niczego ja normalnie jem banany i lody i malemu nic nic jest jestem zadowolona bo nie musze sie az tak ograniczac ![]() wnszpitalu dali mi frytki smazona rybe i groszek i nic mu nie bylo ale jednak od kad jestesmy w domu sie boje takie ciezkie potrawy wcinac mam nowe zdjecia w albumie wiec zapraszam ![]() kathi co to za cholerstwo? bidulkaa z Gabusi musi takie swinstwo nosicdidi sliznotka
|
#119 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć mamuśki
![]() Już oficjalnie melduję się na odchowalni ![]() Od wczoraj jesteśmy z Nikolcią w domu cały czas je i śpi i tak w kółko co 4 godziny jak na razie w ogóle nie płacze![]() ale za to w wolnych chwilach spędzam czas z Julcią żeby nie czuła się odtrącona buziaki |
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też się melduję. Dzidzia spała dzisiaj całą noc + w dzień tylko 3 razy sie przebudziła na cyca. Nie wiem czy to OK ale wygląda na zdrową
Pierwsza kąpiel za nami - popłakałam się. !! Pozdrawiam wszystkie rozpakowane mamy!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.

spac a potem pada i spi mi tak do 17 lub 18 potem znow aktywna do ok 20 i idzie spac
A ja głupia myślałam, że za jakiś tydzień zmieni jej się kolorek 
jeszcz raz gratuluję kochana 
Mogę przy karmieniu piersią wziąć apap? 

Budze Tz, zaczynamy liczyc razem, skurcze co 2-3 min

Nieraz to mam takie wrazenie jakby go cyc parzyl, pociagnie pare razy i odrzuca i sie denerwuje strasznie
Brzmi to okropnie ale same popatrzcie jak niewinnie wyglada
Chciałabym też już tutaj być
ale jednak od kad jestesmy w domu sie boje takie ciezkie potrawy wcinac