|  2005-07-14, 10:18 | #1 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | szpinak & makaron
			
			Mam wielką ochotę na szpinak i makaron a za gorąco na eksperymenty w kuchni. znacie jakiś dobry i sprawdzony przepis łączący te dwa składniki?   | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:28 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Ale zgłodniałam..
		
		 
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:28 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-07 
					Wiadomości: 3 478
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Podam ci przepis na zapiekanke ze szpinakiem, autorstwa wizażanki Kasi, zapiekanka wychodzi super, ja zamiast sera plesniowego daje zwykły, bo takiego nie lubię. Trzeba mocno przyprawić (również makaron) inaczej wychodzi bez wyrazu. Składniki: - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - paczka makaronu np. kokardki, - 4-5 ząbków czosnku, - 4-5 zółtek, - łyżka masła, - śmietana lub jogurt, - biały pieprz (koniecznie swieży), - sol ,25 dkg rokpolu Jak przyrządzić? Szpinak rozmrozić na patelni np. dodać masło, śmietankę, żółtka, czosnek na samym końcu. Doprawic pieprzem i solą. Najlepszy jest trochę pikantny. Makaron ugotować aldente, czyli nie rozgotować. Naczynie żaroodporne posmarować oliwką, następnie wyłożyć warstwę szpinaku, potem cały makaron i znowu warstwę szpinaku. Na wierzchu posypać pokrojonym w małą kostkę rokpolem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni, ok. 20 min (ser musi sie rozlać).najlepiej podac z bialym winem. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:34 | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			rzastin, dzięki   nawet mam rokpol w lodówce. A te żółtka to są konieczne? TRochę szkoda mi wywalić do zlewu 5 białek (ach ten skąpy Beliczek)   | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:37 | #5 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 Cytat: 
     Ja jak robię takie danie używam sporo masła a żółtek wcale [choć muszę wypróbować i ten sposób] i jeśli lubisz rokpol [a chyba tak skoro masz w lodówce  ] to sugeruję rokpola  doznania o niebo głębsze   
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | |
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:38 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-07 
					Wiadomości: 3 478
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Ja białka smażę psu, bo on lubi   a beż tych żółtek chyba można sie obejść- szpinak będzie sie tylko bardziej rozwalał, bo żółtka, z tego co zauważyłam, robią za spoiwo. Mój Tato nie lubi ani makaronu, ani szpinaku, ale potafi wziąć 3 dokładki tej zapiekanki   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:40 | #7 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-07 
					Wiadomości: 3 478
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 Cytat: 
   
				__________________ | |
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:44 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			[QUOTE=sarenka]Sorry, że się wtrącam       jakie "sorry"???? sarenko!!!!!! masz się wtrącać i to często!!! ja rokpol kocham a na ciepło to wprost ubóstwiam!!!! | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:46 | #9 | ||
| Nutka nie gryzie! Zarejestrowany: 2002-03 Lokalizacja: Polska 
					Wiadomości: 3 757
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			To z bialek zrób dla Małej bezy    
				__________________ _________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ 
 | ||
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:47 | #10 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Nutko powiedz jak się robi bezy!!!!! mi nigdy nie wychodzą    | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:48 | #11 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 Cytat: 
    a co - niech w całej dzielnicy czują co pichcę       
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | |
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:51 | #12 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-04 
					Wiadomości: 4 720
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			no widze że rozprawiacie o moim ukochanym daniu   szpinak i makaron, a do tego kilka dodatków, chyba sobie zrobie dzisiaj, w sumie mam wszystko jak zwykle zamrozone w lodówce   | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:52 | #13 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 Cytat: 
 No to się wtrąciłam  Rzeczywiście, pewnie bez żółtek szpinak jest bardziej "sypki" niż "z".. ale jak przełożysz makaron szpinakiem i rokpolkiem to serek da sobie radę ze spojeniem dania.. Choć przyznam, że ja o żółtkach nigdy nie pomyślałam - dlatego ich nie używałam - i przy najbliższej okazji wypróbuję  <--- szkoda, że nie ma ikonki "oblizuję się" 
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | |
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:55 | #14 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-04 
					Wiadomości: 4 720
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Aha, u mnie szpinak i makaron, nie może byc BEZ   sera typu Bleu, zółtej fasolki szparagowej (mniamuśne połączenie) ja nie przekładam warstwami, tylko robie serowo - szpinakowy sos do zmieszanego makaronu z fasolką, często dodajemy tez jeszcze brokuły i podsmażoną szynkę. IDEAŁ. | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 10:55 | #15 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-06 
					Wiadomości: 4 594
				 |  Dot.: szpinak & makaron Cytat: 
  . Z białek zrób pysznego keksika  , moja mama robi najlepszy keks na świecie (innych właściwie nie jadam), podkradnę jej przepis i Ci podeślę  . A potem poproszę kawałeczek pocztą, do porannej kawy, keks długo jest zjadliwy  . A jeśli chodzi o szpinak i makaron, to ja robię cannelloni (też w sumie klucha  ) z białym serem, szpinakiem (nie dodaję do niego jajek) i czosnkiem. Polewam dużą ilością sosu pomidorowego, zapiekam i wcinam  . | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2005-07-14, 10:59 | #16 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-07 
					Wiadomości: 3 478
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 Cytat: 
   
				__________________ | |
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:01 | #17 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Madlaine - dodam pokrojona w kosteczkę kurczakową szynkę (wtedy Krysia też zje   ) Fajny pomysł!! | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:05 | #18 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-04 
					Wiadomości: 4 720
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			No bez szynki to moja Olka nawet nie ruszy, tylko patrzy na mnie z wyrzutem w oczach   za to o dziwo lubi brokuły i fasolkę, tylko kaparów jeszcze jej jeść nie moge nauczyć, ale może niedługo wreszcie się uda  PS> za tydzień mój mąż wraca do domku i jedziemy do Gdyni, więc chcemy z dzieczynami jakieś spotkanko zorganizować, to mogłabys zdjęcia z Tunezji pokazać i się pochwalić jak było   | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:07 | #19 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			super - trzeba będzie się spotkać!!! może weźmiemy na spotkanko nasze pociechy, co? bo mi będzie troszkę trudno zorganizowac opiekę    | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:08 | #20 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-04 
					Wiadomości: 4 720
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			aha i żeby cąłe danie trzymało się kupy   to do podmazonego na masle z czosnkiem szpinaku dodaję cremefine ramy, ser Bleu i troche startego zółtego, nie dodaję zółtek, bo nie lubię. | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:10 | #21 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-04 
					Wiadomości: 4 720
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			No jasne że tak   no problem, chociaz moja Olka to najchętniej siedziałaby w jakims małpim gaju i popisywała się swoimi umiejętnościami włażenia tam gdzie nie powinna   | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:16 | #22 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-02 Lokalizacja: Opole 
					Wiadomości: 133
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Przepis brzmi smakowicie ... Zblizaja sie urodziny mego TŻ wiec moze pomysle o czyms tak smakowice brzmiacym    | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:18 | #23 | |||
| Nutka nie gryzie! Zarejestrowany: 2002-03 Lokalizacja: Polska 
					Wiadomości: 3 757
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 Cytat: 
  Potem ubijasz dalej wsypując pomału cukier puder. Masa ma wyjść dosyć gęsta..na blachę wykładasz pergamin i na to kładziesz łyzką bezy (masa ma być tak sztywna i gęsta że ma się nie rozpływać!). Wkładasz do ciepłego piekarnika (nie gorącego bo się spalą) i suszysz je dość długo aż beda pyszne i chrupiace...   
				__________________ _________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ 
 | |||
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:20 | #24 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-06 
					Wiadomości: 4 594
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 Cytat: 
  . Potrzebujemy 2/3 części szpinaku (powiedzmy 40 dag) i 1/3 części sera (czyli 20 dag). Ja używam mrożony szpinak, więc go rozmrażam  , dodaję do niego ser (biały, tłusty; można wymieszać z fetą), wyciskam ok. 3 ząbki czosnku, solę i pieprzę do smaku. Twarde rury nadziewam powstałą masą i zalewam morzem sosu pomidorowego, który wprost uwielbiam  .   | |
|     |   | 
|  2005-07-14, 11:23 | #25 | 
| Rozeznanie | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Beliczku, ja mam bardzo porsty i pyszny przepis na makaron ze szpinakiem. W garnku przygotowuję szpinak na masełku z czosnkiem. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub tuńczyka z puszki. Potem dodaję to do szpinaku i jeszcze duszę jakieś czas. Potem dodaję pokrojony w kostkę ser Feta, mieszam i już nie gotuję więcej, żeby ser się nie rozpuścił. Do tego gruby makaron - danie jest pycha! Mój TŻ, który jeszcze jakiś czas temu pluł na szpinak, opycha się tym daniem do upadłego    | 
|     |   | 
|  2005-07-14, 21:07 | #26 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-06 
					Wiadomości: 4 594
				 |  Dot.: szpinak & makaron Cytat: 
  . Ja jak byłam mała nie cierpiałam mięcha, zwłaszcza piersi z kurczaka, z których wysysałam wszystkie soki, a potem trzymałam takie kulki w policzkach i jak nikt nie widział, to szybciutko je wypluwałam.... Całusy dla dziewczynek  . Madlaine, Rzastin - świetne przepisy, super-smakowite  . Muszę wypróbować ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) Przypomniało mi się jeszcze jedno danie, które łączy szpinak i makaron: makaron z sosem szpinakowo-pieczarkowo-tuńczykowym. Ja używam penne. Pieczarki dusimy, najlepiej na maśle  , pod koniec dodajemy do nich pieprz i sól. Jednocześnie na głębokiej patelni rozmrażamy i dusimy szpinak, następnie dorzucamy tuńczyka (w sosie własnym) i czosnek (ile kto lubi). Dusimy chwilę i dodajemy pieczarki, na koniec zabielamy gęstą śmietanką i doprawiamy do smaku. PYCHOTKA! | |
|     |   | 
|  2005-07-14, 21:15 | #27 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-04 
					Wiadomości: 4 720
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			Demoniczku, ja tez robie takie penne   tylko bez pieczarek, bo moja Ola nie lubi, a zamiast zywkłej smietany dodaje do wszystkiego Cremefine  A ja dzisiaj miałam w końcu na obiad smazone ziemniaki z jajeczkiem i kefirem - pychotka  a na kolacje bruschettę z oliwkami - jeszcze lepsze | 
|     |   | 
|  2005-07-15, 19:36 | #28 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-07 
					Wiadomości: 3 478
				 | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 Cytat: 
   
				__________________ | |
|     |   | 
|  2005-07-17, 15:36 | #29 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-06 
					Wiadomości: 4 594
				 |  Dot.: szpinak & makaron Cytat: 
  . Radziłabym jedynie uważać z ilością dodawanej fety, bo potrawa może być ciut za słona. Ja dałam bardzo dużo  , potem całe popołudnie spijałam, co tylko się dało. Ale i tak było pyszne  . | |
|     |   | 
|  2005-07-19, 14:09 | #30 | 
| Zadomowienie | 
				
				
				Dot.: szpinak & makaron
				
			 
			
			to ja idę na łatwiznę i robię tak: makaron gotuję, szpinak jest już rozmrożony, odsączony z wody i czeka na swoją kolej, makaron odcedzam, wrzucam wszystko do gara, dorzucam szpinaku, ząbek czosnku lub dwa, sól, pieprz, wszystko mieszam i na końcu dodaję rokpol pokrojony w kawałeczki lub mozarelę   i wszystko mieszam do rozpuszczenia się sera. Kiedyś dodałam jajo, bleee za bardzo przypominało mi zupę szczawiową.... | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 
 
 
 
	| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.
 
                







 





 
  
 
