|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filtry UV a makijaż
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam, mogę najpierw nałożyc krem nawilżąjąco-matujący a na to filtr?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zakorzenienie
|
Mozesz -jezeli sluzy Ci taka kombinacja to nie ma przeciwwskazan.
#4504 |
Przyczajenie
|
Hmm, a jeśli krem ma filtry? Bo sporo takich kremów ma informację w stylu "zawiera filtr SPF 15" - jeśli nakłada się go pod filtr z Parsolem, to chyba może go tak samo zdestabilizować jak to, co nakłada się na filtr?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga sprawa jest to,ze pod filtr najlepiej szukac najprostszego skladowo kremu i najlepiej spisuja sie "silikonowe"bazy. Przydatny watek ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=350218
Edytowane przez Hexxana Czas edycji: 2009-08-03 o 16:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
mam 14 lat i przymierzam się do kupna filtra z rossmana babydream w sumie to mam jakiś tam filtr w kremie ale to raczej nic , zastanawiam sie czy nie poszukać czegoś z mniejszym SPF bo ten babydream to ma aż/tylko 50
a gdybym go kupiła to bym musiała podkład przyciemniać cynamonem bo i tak mam jasny ... no cóż wszystko wyjdzie w praniu Edytowane przez kasia9513 Czas edycji: 2009-08-09 o 00:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4507 |
Rozeznanie
|
Witam, mam do was kilka pytań. Używam aktualnie kremu Effaclar K i H na noc na zmiane oraz na noc przemywam codziennie twarz tonikiem z kwasem migdałowym i hialuronowym. Nie wystawiam twarzy na słonko, czy w takim wypadku wystarczy mi krem z filtrem Bioderma Photoderm AKN Mat SPF40+??? Czy użycie na ten krem podkładu MF Lasting Performance i zmatowienie tego MF Creme Puff jest dobre? Filtruje się od niedawna i nie mam za dużo wiedzy w tym temacie. Nie mam też kiedy przeglądać tych wszystkich postów, aktualnie również piszę do Was w trakcie pracy. MF używałam przed stosowaniem filtrów, teraz kupiłam filtr i nie wiem czy dalej powinnam używać produktów MF. Mam też podkład mineralny w pudrze Artdeco. Może on będzie lepszy? Gdzie mogę kupić tę krzemionkę, puder bambusowy lub puder ryżowy o których piszecie? Ja mam twarz pokrytą blizenkami przebarwieniami i pryszczykami gdzieniegdzie dlatego potrzebuję dość dobrego krycia. Polecicie mi coś może dobrego do krycia i do użycia na filtr?? Bardzo proszę Was o pomoc i podpowiedzi.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4510 |
Raczkowanie
|
A mogłybyscie polecić mi jakiś dobry podkład fluid dla cery tłustej tradzikowej, ktory nie zawiera filtra??
Poniewaz chce nakładac pod niego filtra a taka kombinacja:filtr +podkład z filtrem nie jest wskazana , gdyz te filtry jak sie dowiedziałam moga sie ze soba"gryzc". Znacie jakeis dobre podkałdy jakich uzywacie?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Rozeznanie
|
majaki np. City Matt Lirene
Dziewczyny dzięki za odpowiedź. Kupiłam sobie city matt lirene który podobno "nie gryzie" się z filtrami. Z tego co tu wyczytałam mówicie o tym, że w ciągu dnia należy reaplikować filtr ponownie. Jak to robicie?? Filtr na to podkład a później w ciągu dnia na ten podkład znowu filtr?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4512 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A u Ciebie jak się spisuje ten podkład?? A może ktoś jeszcze moze polecić dobry podkłąd bez filtru?? Ja miałam i dalej mam taki sam problem jak Ty, gdyz nie moge reaplikowac filtru z uwagii na to, że muszę na niego zastosować podkłąd, ponieważ bez podkładu moja cera wyglada źle. I też zadałam pytanie o reaplikację w takim wypadku. I najlepszą oczywiście metodą, której nie moge zastosować, gdyż nie mam do tego warunkow i po umyciu buzii muszę poczekać aby cera się uspokoiła, jest zmycie mkijażu i ponowne nałozenie filtru oraz podkładu. Jedak jezeli tak nie mozna z roznych powodow to ja bm nei reaplikowała na makijaz filtru, gdyż może to spowodować więcej szkód niż pozytku. Jeszcze wtedy , gdy poddkałd mamy na twarzy jakieś 3 godziny i pozniej na taki makijaż nakąłdac filtr, nei polecam. Myślę, że lepiej bedzie nie reaplikowac albo ponawiac po wczesniejszym umyciu twarzy. I wydaje mi sie ze jezeli nei przebywasz duzo na słoncu tylko w budynku to nie ma takiej potrzeby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Rozeznanie
|
Czyli mam zmywać makijaż i nakładać ponownie filtr po tej 18.00 jak wrócę do domu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Rozeznanie
|
Filtr własciwie nie jest kosmetykiem, w którym mamy chodzić na okrągło - nie ma realnej potrzeby aplikowania go na umytą twarz wieczorem (wystarczy taki, zawarty w klasycznyhc kremach nawilżających - nakładaj je jeżeli wieczorem wychodzisz) - w dzień to absolutny obowiązek - wrazając do poczatkowego pytania SPF 40 już wystarczy - temperatura i słońce już tak nie szaleje, wiec 50 nie jest konieczna
![]()
#4515 |
BAN stały
|
W lecie moim zdaniem nie ma co się fluidować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja muszę się wam przyznać że sama zmywam filtr po 19.00 i nakładam na skórę serum z zieloną herbatą a potem zdarza się, że wychodzę na chwilę na dwór - mam alergię na słońce i jeszcze nie zdarzyło się, żebym miał o tej porze podrażnienie od słońca, stąd też moje zdanie, że wieczorem (ok 18.00-19.00), gdy promieniowanie nie jest już tak silne to można sobie trochę odpuścić ![]()
Mój blog o dbaniu o urodę w Japonii i Korei: www.kiyora.pl Edytowane przez loss_lauri Czas edycji: 2009-08-20 o 15:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Rozeznanie
|
Majaki bardzo dobrze mnie zrozumiałaś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O podstawach KLIK! Jezeli wracasz do domu poznym popoludniem to juz nie ma sensu aby nakladac filtr ponownie. Reaplikacja nie zawsze jest mozliwa w ciagu dnia bo nie oszukujmy sie ale kto ma czas i warunki na to bedac w pracy/na uczelni itd.to nierealne. Poza tym umowmy sie,ze dzielimy ekspozycje na bierna i czynna-w przypadku ekspozycji czynnej nie ma mowy o odpuszczaniu reaplikacji ale to zuplenie inne warunki ![]() Przyjemnego filtrowania ![]()
![]() |
#4520 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jezeli natomaist w ciagu dnia masz mozliwosc zmycia makijazu i na nowo go zrobienia to to by było najlpiej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Rozeznanie
|
Byłoby fajnie jakbym taką możliwość miała ale poki co nie mam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4522 |
Raczkowanie
|
Też mam taką nadzieję. Może kiedys bedziemy mogły stosować w lecie sam filtr i go reaplikowac i nie dusic cery pod podkłądem.Narazie jest to nei mozliwe ale mysle ze ten moj, ktory mam z Vichy Normateint jest lekki wiec na lato sie nadaje
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 |
Zakorzenienie
|
ja obecnie odpusiciŁam sobie makijaż poniewaz moje próby nakŁadania podkladu i pudru na filt marnie sie skonczyly , filtr iwostin wychodzil mi nad makijaz po godzinie i bardzo dziwnie to wyglądaŁo, mam cere trądzikową i troche przebarwień i blizn ale ponizej linii zuchwy i jak ktos patrzy na mnie wprost to mam nadzieje ze nie widzi tych blizn, poza tym stosuje maści od dermatologa i mysle ze leki plus krem pielegnacyjny i filtr to juz wystarczy,
zmienilam za to filtr na anhelios obecnie go testuje , bardzo lekka i przyjazna formuŁa i nie bieli w ogóle - dotychczas myślaŁam że wszystkie filtry bielą skóre i strasznie mnie to denerwowaŁo !! mysle ze mozna by go przypudrowac lekko pudrem bambusowym - to chyba go nie zdestabilizuje ? co do ponownej reaplikacji - to mysle ze jak ktos jest na plazy to dobrze jest np przmyc skore plynem miceralnym aby usunąc pot, kurz , sebum i nalozyc filtr ponownie a w pomieszczeniu i jak sie wraca po 18 to nie ma to sensu- poza tym gdzies czytalam ze w naszych warunkach geograficznych slonce juz nie operuje tak mocno i pada pod innym kontem wiec juz tak pod koniec sierpnia i to pod wieczór niema co szalec z tymi filtrami
#4524 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4525 |
Zakorzenienie
|
hexxana uczylam sie o tym w szkole kosmetycznej - teraz to sobie przypomnialam- jednak w szkole az tak nad tym nie myslaŁam bo i nie stosowalam wtedy żadnych filtrów - a tu teraz mam przed oczyma ten znany tekst!
napisalam o tym ze slonce juz tak nie operuje bo przeczytalam to niedawno w naszej lokalnej gazecie - w ktorej bylo m.in. napisane o zbawiennym wpŁywie sŁońca i witaminy D - poza tym gdzies tez pisali ze rak w najmniejszym stopniu zagraża rolnikom którzy caŁy rok są narażeni na sŁońce - i ze podobno w tej grupie jest mniejsze ryzyko - ![]() i bądź tu mądra ![]()
#4526 |
Zakorzenienie
|
Losku,czesto tak jest,ze zapominamy o rzeczach oczywistych
![]() ![]() ![]()
#4527 |
Zakorzenienie
|
chyba musze sie upewnic, juz nie wiem, gdzie to pytanie "wsadzic"
![]() chodzi mi o filtr bioderma akn mat spf 40 / uva 26 - mam dwa pytanka 1. rozumiem, ze nie ma on parsolu 1789 (chyba nie przeoczylam? sklad jest tutaj: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=24470) - w takim razie pudrowac mozna (uwazajac, by nie zetrzec filtra ![]() 2. i co wazniejsze: to "uva 26" oznacza faktor mierzony wedlug IPD czy PPD? na stronie biodermy nigdzie sie tego nie dopatrzylam... poki co mam zamiar testowac emulsje avene 50+, ale denerwuje mnie fakt, ze nie wiem, jaka ochrone daje ta avenka przeciw uva... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4528 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ta bioderma posiada parsol tylko pod inną nazwą, o ile się nie mylę to tak to się nazywa Butyl Metho- Xydibenzoylmethane, dlatego możesz pudrować ale określonymi pudrami i podkładami, np. city matt lirene. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4529 |
Zakorzenienie
|
faktycznie jest tam ten parsol, wlasnie pod ta nazwa go znam... nie wiem, jakim cudem go przeoczylam
![]() w takim razie sobie go daruje, bedzie ta avenka i pudro-podklad clinique, o! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4530 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Parsol może i jest ale filtr jest boski..... używam go w domku samiuśkiego a do pracy nakładam city matt i jest również ok. Ten filtr super matowi skórę, nie pobiela, nie zapycha i w ogóle jak dla mnie rewelka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.