![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: PARAPETÓWKA - proszę o ciekawe menu:)
Bardzo dawno nie byłam na wizażu... ojoj... a tu tak fajnie przecież
![]() Odświeżam wątek, bo akurat przegrzebuję się przez posty w poszukiwaniu inspiracji na kolejną już parapetówkę - w naszym już domu ![]() Ale trzy lata temu, kiedy po slubie wynajeliśmy mieszkanie, też wydaliśmy kilka parapetówek. Dlatego teraz szukam nowych pomysłów, żeby się nie powtarzać, ale tez wpiszę, co się u nas sprawdziło te 3 lata temu: - szaszłyki drobiowe z warzywami - pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oliwie, soli i ulubionych przyprawach (np. czosnek, zioła, albo przyprawa złocisty kurczak), warzywa (cebula, papryka, cukinia) pokroić w średniej grubości plastry (zbyc cienkie będą się ślizgały na patyczku) i również wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy, solą, czosnkiem w proszku. Następnie naprzemiennie nadziać na patyczki mięso z warzywami. Piec w piekarniku na opcji grill aż wszystko się ładnie zrumieni. (ok. 20 minut) Podać z sosem czosnkowym. Można przygotować przed przyjściem gości, więc nie trzeba potem połowy imprezy spędzić w kuchni i odpada problem - jaka sałatka do tego, bo przecież jest tam i mięsa i warzywa ![]() - lasagne - przygotowujesz przed przyjściem gości i potem tylko załączasz piekarnik i wszystko kończy się samo a Ty spokojnie cieszysz się towarzystwem znajomych. Wszyscy chyba lubią i jak się zrobi dużą porcję w blaszce do pieczenia to wystarczy i na kilkanaście osób. - Nuggetsy z kurczaka - kawałki kurczaka zamarynowane uprzednio w maślance (doprawionej trochę solą, papryką i curry), obtoczone w płatkach corn flakes i usmażone w piekarniku - zdrowiej a też pysznie. Do tego mieszanka sałat ze świeżym ogórkiem lub pomidorem i fetą i posypana podprażonym słonecznikiem. lto tyle, co mi się teraz przypomniało, lecę na dalsze poszukiwania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Odświeżam wątek ![]() ![]() ![]()
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
polecam tą sałatkę http://mirabelkowy.blogspot.com/2011...a-z-porem.html u mnie zawsze znika
co do kurczaka to może skrzydełka albo udka? tanio a bardzo smacznie i goście chętnie sięgają po takie mięso. Gdy zrobisz piersi z kurczaka lub schab to istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyjdą suche - chyba, że będziesz je przygotowywać na bieżąco ale chyba nie o to chodzi żeby znikać na całe godziny w kuchni. Pomyśl nad czymś co można przygotować wcześniej i szybko odgrzać lub odmrozić. Ja ostatnio zrobiłam tradycyjną imprezę urodzinową - był bigos, krokiety oraz pierogi, do tego pieczone udka z kurczaka, faszerowane pieczarki i kilka past do chleba (masło czosnkowe sprawdza się rewelacyjnie). Radzę skupić się na daniach, które można przygotować wcześniej i szybko odgrzać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Apolinka a to będzie obiad? Czy bufet z daniami na ciepło, chciałabyś tylko główne dania czy normalnie zupkę i deser też?
![]() |
#35 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Jeśli to kolacja z deserem to ja bym podała jakiś deser w pucharkach. Niewiele jest okazji żeby serwować tego typu desery. Może tiramisu albo mus czekoladowy z owocami lub owoce zapieczone pod kruszonką?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Zabawy na pewno będzie więcej ale tak jak napisałam - mało jest okazji do zrobienia takich deserów więc ja bym skorzystała.
Ale oczywiście możesz np. zrobić tiramisu w dużej misce i każdy sobie trochę nabierze. Przepisów na słodkości warto szukać na www.mojewypieki.com - genialny blog i wszystko się udaje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.