|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów i fryzury Podyskutuj o pielêgnacji w³osów krêconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawd¼ modne fryzury: ciêcia, koloryzacje, fryzury na ¶lub, wesele, Komuniê, Sylwestra. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#781 |
|
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 388
|
Dot.: Jak zmieniæ kolor w³osów sposobami naturalnymi?(bez u¿ycia farby)-w±tek zbiorcz
Sp³uka³o siê bez problemu, bo szamponem go nie zmywa³am. Ale w³osy by³y jakby gumowe w dotyku. Dopiero jak by³y suche, to by³y normalne. Tylko pachnia³y jab³ecznikiem
|
|
#782 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 152
|
Dot.: Jak zmieniæ kolor w³osów sposobami naturalnymi?(bez u¿ycia farby)-w±tek zbiorcz
Cytat:
oo dobrze wiedziec ze jajo sie sp³ukuje, bo ostatnio mam t³uszcz na g³owie po niedomytych olejach... :/ haha ![]() a z wyprostowaniem to w moim przypadku dobrze, bo lubiê jak mam g³adziutkie w³osy, ale z natury i tak mam proste, ale lubie je podrasowac
|
|
|
#783 |
|
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 388
|
Jajko siê dobrze zmywa
|
|
#784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ,mnie zaskoczylas
|
|
|
#785 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
Mój kolor naturalny to ciemny blond. Jaki¶ czas temu postanowi³am zmieniæ na czarny. Z pocz±tku by³am nim zachwycona.. dopóki nie zaczê³y siê pojawiaæ odrosty, przeb³yski... Pora¿ka.
A wiêc dzisiaj robiê p³ukankê z : czarnej herbaty, kory dêbu, ³upin i li¶ci orzechu w³oskiego, pokrzywy. Zobaczymy co z tego wyjdzie..
|
|
|
|
|
#786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szalwiw przyciemnia i olej ryynowy a nie chcesz farbowac henna?
|
|
|
#787 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
Z domowych sposobów (prawie) nic nie wysz³o. I na dodatek ten okropny zapach..
Fuj.. To mo¿e jeszcze wypróbujê t± sza³wiê.... |
|
|
|
|
#788 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 17
|
Hej!
![]() Ja te¿ zamierzam przyciemniaæ w³osy kor± dêbu i olejkiem rycynowym. Mam w³osy w kolorze bardzo ciemny blond/jasny br±z, a chcia³abym uzyskaæ ciemny br±z albo czarny. Nie wiem tylko po jakim czasie bêdzie widaæ efekt, je¶li bêdê przez 15 minut co 2-3 dni trzymaæ w³osy w wywarze z tej kory. Czy która¶ z Was ju¿ mo¿e robi³a sobie t± p³ukankê? ![]() A tak poza tym to efekt powinien byæ szybszy je¶li p³ukanka bêdzie gor±ca (oczywi¶cie nie parz±ca) - to tak ode mnie. ![]() Z góry dziêkujê za odpowiedzi. |
|
|
|
|
#789 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 521
|
Cytat:
Ten efekt kolorystyczny mo¿esz w naturalny sposób osi±gn±æ indygo lub mieszank± indygo+henna+ewentualnie amla. Tylko w tym wypadku mo¿e siê on okazaæ niezmywalny. |
|
|
|
|
|
#790 |
|
Przyczajenie
|
Hmmm... i w³a¶nie tu jest problem.
![]() S³ysza³am ju¿ nie raz o hennie, almie i ba¶mie i zdania na jej temat s± podzielone. Kole¿anka mojej mamy farbowa³a sobie w³osy henn± i wyszed³ jej piêkny kasztan, ale mojej mamie wyszed³ ju¿ najbardziej, jaki mo¿na sobie wyobraziæ, marchewkowy rudy. My¶la³am ju¿ o malowaniu w³osów henn±/basm±/alm± (nie wiem czym to siê ró¿ni), ale po pierwsze nie wiem gdzie mog³abym j± kupiæ. Po drugie nie wiem, która firma sprzedaje naturaln± hennê, tak± bez domieszek sztucznych barwników albo farby. Niby wszystkie pisz±, ¿e s± naturalne, ale nie jestem co do tego do koñca przekonana. Po trzecie, nie wiem czy henna jest zmywalna. Jedni pisz±, ¿e zmywa siê bardzo szybko i uznaj± to nawet za wadê i niedogodno¶æ. Drudzy mówi±, ¿e jest niezmywalna. I wreszcie po czwarte, nie wiem czy henna jest szkodliwa. Od jednych s³yszê, ¿e tak. Od innych, ¿e nie i ¿e nawet od¿ywia w³osy. Choæ je¶li mia³aby byæ niezmywalna (tak jak pisze Lisbeth) to musia³aby wnikaæ do wnêtrza w³osa czyli jednak byæ szkodliwa. To jak jest w koñcu z t± zmywalno¶ci± i szkodliwo¶ci±? ![]() PS. Przepraszam, ¿e trochê "motam" i powtarzam s³owa, ale nie wiem jak bez tego mia³abym zapytaæ siê o nurtuj±ce mnie rzeczy.
|
|
|
|
|
#791 | |
|
Konto usuniête
|
Cytat:
1. lawsonia inermis czyli henna 2. indigofera tinctoria czyli indygo Amla nie farbuje, ale mo¿na dodaæ do henny w celu zakwaszenia i podobno ma pielêgnacyjne w³a¶ciwo¶ci. Henna wydziela rudoczerwony barwnik, a indygo granatowy. Nie jestem pewna jak to jest z indygo, ale barwnik z henny (lawson) ³±czy siê z keratyn±, któr± masz we w³osach i zostaje tam na zawsze. To zawsze jeden i ten sam rodzaj barwnika. Ro¶liny mog± siê ró¿nic zawarto¶ci± lawsonu, ale to zawsze ten sam lawson. Do najczê¶ciej powtarzanych bredni nale¿± opowie¶ci o oblepianiu w³osów. Henna nie oblepia w³osów. Kolor, który uzyskasz po farbowaniu zale¿y od koloru obcnego. Je¶li zafarbujesz jasne w³osy, to uzyskasz marchewkowy kolor. Je¶li br±zowe - mahoñ/kasztan. Na bardzo ciemnych bêdzie tylko czerwonawa po¶wiata. Du¿o te¿ zale¿y od samego przygotowania i postêpowania tu¿ po farbowaniu. Barwnik z henny ³±czy siê z keratyn± przez jaki¶ czas i wtedy 1-2 dni nie nale¿y myæ w³osów. Do uzyskania ciemnych kolorów (br±zy i czerñ) trzeba u¿yæ indygo. Mo¿na zrobiæ mieszankê od razu z henn±, albo podzieliæ farbowanie na etapy: najpierw farbownaie henn±, a potem samym indygo. Na temat trwa³o¶ci koloru po indygo zdania s± podzielone. Niektórym trzyma siê w nieskoñczono¶æ, innym siê zmywa. Na sobie jeszcze nie wypróbowa³am w takim stopniu jak hennê, wiêc nie mogê podaæ zbyt wielu szczegó³ów. Jedyne pasemko zrobione indygo trzyma mi siê bez zmian, wiêc zak³adam, ¿e dobrze preprowadzone farbowanie te¿ zapewnia kolor na zawsze. Naturaln± hennê bez domieszek naj³atwiej znale¼æ w internecie. Ja kupujê Khadi. Ma certyfikat BDIH, jak dla mnie wiarygodny. Henna i indygo nie s± szkodliwe. Je¶li kupisz takie bez domieszek chemicznych, to mo¿esz byæ pewna. Barwniki wnikaj± do w³osa, ale nie rozumiem dlaczego uwa¿asz to za szkodliwe. Struktura w³osa nie jest po tym zmieniona. Jeszcze kilka istotnych informacji: - Po takim farbowaniu mo¿na u¿yæ farby chemicznej. Nie bêdzie ona bardziej szkodliwa ni¿ normalnie. Trzeba uwa¿æ na rozja¶nianie, bo jest problem z wyp³ukaniem barników. Np. w³osy farbowane indygo na czarno zrobi± nie po rozja¶nianiu niebieskie. Tylko henny zanieczyszczone sztucznymi barwnikami reaguj± niszczycielsko z farb± chemiczn±. - "henny" w tubkach (Delia, Venita) to nie s± henny. To zwyk³e zmywalne farby chemiczne. "lasonia inermis extract", który siê tam znajduje nie ma w³a¶ciwo¶ci barwi±cych. - poczytaj w±tek o hennie. |
|
|
|
|
|
#792 |
|
Przyczajenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;31104333]
Barwniki wnikaj± do w³osa, ale nie rozumiem dlaczego uwa¿asz to za szkodliwe. Struktura w³osa nie jest po tym zmieniona. [/QUOTE] My¶la³am, ¿e niszczycielska moc farb do w³osów polega na niszczeniu ich za pomoc± wnikania barwników do wnêtrza w³osa, ale teraz dowiedzia³am siê, ¿e jednak nie ![]() Chcia³abym siê jeszcze tylko zapytaæ o czarn± hennê Khadi. Napisa³a¶, ¿e henna barwi mniej wiêcej na rudo/kasztanowo. Na helfach widzê "Naturaln± hennê kolor czarny". Czy henna mo¿e jednak byæ czarna? Jeszcze raz dziêkujê Ci za szczegó³ow± odpowied¼
|
|
|
|
|
#793 | |
|
Konto usuniête
|
Cytat:
Tak w³a¶ciwie czarna henna nie istnieje, to tylko takie potoczne sformu³owanie. Pod t± "czarn± henn±" mog± kryæ siê takie produkty jak ca³kiem naturalna Khadi, toksyczne mieszanki z PPD lub pseudozio³owe balsamy koloryzuj±ce, które z henn± nie maj± nic wspólnego. |
|
|
|
|
|
#794 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Dot.: Re: ciemniejsze w³osy-do Anety
witam . Jestem ch³opakiem mam rude jasne , " oczo☠☠☠ne " w³osy . Czy po twoim przepisie na rozja¶nianie to zostanie na d³u¿ej ?
|
|
|
|
|
#795 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 20 469
|
S³uchajcie, ostatnio przeczyta³am, ¿e wywar z korzenia pietruszki daje popiel! No to teraz tylko wypróbowaæ i dam znaæ, jak posz³o
|
|
|
|
|
#796 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 28
|
Dziewczyny, pomocy! Kiedy¶ regularnie u¿ywa³am olejku rycynowego do moich naturalnie ciemnych blond w³osów i faktycznie dzia³a³, bo moim celem by³o ich przyciemnienie jednak w zesz³ym roku co¶ mi odbi³o i zaczê³am je rozja¶niaæ rumiankiem. Oko³o 3 miesi±ce temu zrobi³am u fryzjera blond pasemka jednak znowu interesuje mnie powrót do przyciemniania bo dosz³am do wniosku, ¿e w ciemniejszych w³osach jest mi po prostu lepiej. Problem tkwi w tym, ¿e olejek nie dzia³a na farbowane pasemka i p³ukanki z orzecha i kory dêbu te¿
co mo¿e mi pomóc oprócz farby, bo jej moje w³osy nie znios±...
|
|
|
|
|
#797 |
|
Konto usuniête
|
Kochana, to bardzo ciekawe, ¿e nie dzia³a na farbowane, my¶la³am,ze ma byæ dok³adnie odwrotnie
nie wiem ![]() wiecie, co mui przysz³o do g³owy?? skoro istniej± fioletowe i niebieskie p³ukanki do w³osów BLOND, mo¿e by tak mo¿na wykorzystaæ warzywa/owoce tych kolorów do naturalnego p³akania w³osów? |
|
|
|
|
#798 |
|
Konto usuniête
|
Bak³a¿any, jagody, czerwona kapusta, czerwona cebula?
|
|
|
|
|
#799 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 713
|
Wydaje mi sie ze raczej wywary dzialaja: hibiskus, szafran itd. Pamietam ktos kiedys pisal o probie z sokiem z burakow i nie zadzialalo. Kto wie, soki raczej wlosom nie powinny zaszkodzic, tylko wanne trzeba szybko umyc bo sie moze zabarwic i reczniki jakies stare uzyc.
|
|
#800 |
|
Konto usuniête
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32335880]Bak³a¿any, jagody, czerwona kapusta, czerwona cebula?[/QUOTE]
tak uca- g³óg to chyba czerwony jest
|
|
|
|
|
#801 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 713
|
Proboj, proboj. Jestem ciekawa tych eksperymentow, ja po jednorazowym hibiskusie nie widzialam duzej roznicy, po szafranie wydaje mi sie ze byly lekko pomaranczowe. Ciekawe czy po wywarze z suszonych jagod zrobily by sie niebieskawe
.
|
|
#802 |
|
Konto usuniête
|
Mnie chodzi bardziej o popiel na blondzie naturalnym
|
|
|
|
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
pietruszka chyba daje taki efekt
|
|
#804 |
|
Konto usuniête
|
|
|
|
|
|
#805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#806 |
|
Konto usuniête
|
Nie, ale od razu to i nie bêdzie, zw³aszcza jesli to jasny napar. no i przeczyta³am ,¿e pio³un jest dobry na ³upie¿ i ogólnie dzia³a przeciwbatkeryjnie
klask i:
|
|
|
|
|
#807 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 10
|
naturalne rozja¶nianie w³osów rudych
Hej dziewczyny! Mam taki problem ostatnio farbowa³am w³osy kremem koloryzuj±cym casting creme gloss loreal kolor bursztyn. I kolor ten wyszed³ mi bardzo ciemny na chcia³abym kolor rudawy tak jak na opakowaniu. Czy jak rozja¶niê w³osy cytryn±, oliw± i miodem (znalaz³am tak± maseczkê która podobno rozja¶nia w³osy) to nie wyja one mi pod kolor blond? Blond nie chcia³abym byæ.
|
|
|
|
|
#808 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 238
|
Dot.: naturalne rozja¶nianie w³osów rudych
a jaki mia³a¶ kolor w³osów przed farbowaniem? casting siê do¶æ szybko wyp³ukuje, bo to w koñcu nie jest trwa³a farba. sama u¿ywa³am kiedy¶ bursztynu i na pocz±tku wychodzi³ do¶æ ciemny, taka rudawa czerwieñ prawie, ale z czasem wyp³uka³ siê do ja¶niejszego rudego (ale nie taki jak na opakowaniu, bo farbowa³am na br±zowe w³osy, wiêc bez rozja¶niacza to niemo¿liwe). myj w³osy szamponem przeciw³upie¿owym, szybciej ci siê rozja¶ni
|
|
|
|
|
#809 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 10
|
ooo nie wiedzia³am ¿e szampon przeciw ³upie¿owy co¶ da
naturalny kolor mam ciemny br±z ale raz farbowa³am trwa³± farb± na kolor intensywna czerwieñ. A powiedz mi je¶li mo¿esz trafficjam czy jak zrobie sobie tak± maseczkê o której wcze¶niej pisa³am i j± siê trzyma oko³o 6 godzin te¿ da jaki¶ fajny efekt? mo¿e wiesz
|
|
|
|
|
#810 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 238
|
szczerze, nie mam pojêcia co do tej maseczki, pierwszy raz s³yszê i jako¶ ogólnie mnie to nie przekonuje. ale do blondu na pewno ci nie rozja¶ni
o to siê nie martw. bursztyn naprawdê po jakim¶ 1,5 tyg, mo¿e mniej, mo¿e wiêcej trochê siê wyp³ucze i bêdzie ja¶niejszy, ale na taki jak na opakowaniu to nawet nie licz
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów i fryzury
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.

Fuj.. 

co mo¿e mi pomóc oprócz farby, bo jej moje w³osy nie znios±...
.
klask i: