![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Miastenia. moja choroba..
.....
Edytowane przez crystallines Czas edycji: 2011-09-11 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miastenia. moja choroba..
Cytat:
Piszesz, rozmawiasz, jesteś na forum - to oznacza, że wracasz do codzienności, do życia. Walczysz - a to już znaczy, że jesteś zwycięzcą. Nie wiem prawie nic o Twojej chorobie, ale szukając czegokolwiek, znalazłam stronkę poświęcona miastenii. Widzę, ze są tam historie innych osób chorych na tą przyapadłośc. Myślałaś o tym, zeby skontaktować się z innymi, zapytac jak oni sobie radzą? http://www.miastenia.vel.pl/index.ph...160&Itemid=158 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Kochana, myślałaś może o wizycie u psychologa? Myślę, że rozmowa ze specjalistą może więcej zdziałac w Twoim przypadku, niż radzenie się na forum przeciętnych kobiet Polek
![]() Nie chciałabym tutaj oczywiście nikogo urazic, ale patrząc na opis Twojej sytuacji, to problem na sporą skalę, uważam, że pomoc specjalisty będzie tutaj niezbędna, jeśli chcesz normalnie życ, funkcjonowac i uśmiechac się szczerze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
To co napisałaś bardzo mnie poruszyło... Życie jest nieprzewidywalne, i nigdy nie wiadomo, czy jutro nas nie spotka jakaś straszna rzecz.
To co napiszę, będzię banalnym utartym frazesem - ale nie poddawaj się, i bądź silna. Ludzka wiara nie zna granic, skoro lekarze dają Ci nadzieję, to nią żyj i walcz o to, by Twoje życie było jak najlepsze. Trzymam za Ciebie kciuki, wszytsko się ułoży po Twojej myśli, jeśli będziesz nad tym pracować i do tego dążyć ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Jesteś tu, potrafisz to wszystko składnie opisać - pokazujesz tym swoją siłę. Bardzo mi przykro, że to Cię spotkało. Może z czasem będziesz z tej swojej tragedii potrafiła wyciągnąć coś dobrego, pozytywnego, pomóc innym - wiem, że to może brzmi dziwnie, ale często tak bywa. Życzę Ci dużo siły. Nie chcę kłamać - Twoje życie się zmieniło, już na pewno nigdy nie będzie tak, jak przedtem, ale mam nadzieję, że wcale nie będzie dużo gorzej, tylko inaczej. W końcu wokół nas żyje wiele chorych na coś osób i żyją, często się tym życiem ciesząc. Myślę, że powinnaś stawiać na komputer, Internet - w tym szukać swojej przyszłości. Coraz więcej prac można wykonywać w taki właśnie sposób. A ogólnie rzecz biorąc, to pojęcia nie mam o czym piszę - tylko Ty sama wiesz ile przeszłaś, co przeżywasz. Czasami będziesz się z tym czuła bardzo samotna, pewnie już się czujesz - mam nadzieję, że znajdziesz w życiu wiele spraw, które będą to uczucie łagodzić, a może z czasem je zniwelują prawie do zera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem co powiedzieć, nie powiem ci że będzie pięknie bo... Bo nie wiem. Nie jestem lekarzem. Nie wiem co może się stać... Znam osoby z porażeniem mózgowym które kończą liceum, zdają maturę. Szkoła zatrudniła dla nich nauczyciela wspomagającego ( w szkole jest dwójka uczniów właśnie takich, wymagających stałej opieki osoby dorosłej - jedna porusza się na wózku druga podtrzymuje się balkonikiem) Twój umysł pozostaje zdrowy... Nie wiem co ci powiedzieć bo nie wiem co byś chciała usłyszeć. Na prawdę to bardzo bardzo straszne że cie to spotyka... Może warto pomyśleć o nauczycielu wspomagającym? Ale nie mam pojęcia czy akurat przy takim rodzaju choroby ci przysługuje. Niestety kompletnie nic nie wiem. A gdybyś sama się przygotowała do matury i po prostu do niej przystąpiła jak poczujesz się gotowa?... Można wszystko, można na prawdę dużo gdy się chce. Dasz radę, jesteś silna. Póki walczysz, wygrywasz.. Może rozmawiałaś już z psychologiem? Warto się do niego zwrócić.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
nauczanie indywidualne będę mieć za dwa tyg więc z nauką dam sobie radę. Najgorsza jest bezsilność, że chodź by sie czasem cos chciało zrobić to ciało odmawia posłuszenstwa i nie pozwala. Hmm psycholog dobra rzecz ale dla mnie to ogromny wysiłek wyjsc z domu jechac wysiasc isc.. a prywatne wizyty nie stac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim nie zamykaj sie w sobie. Jesli nie jest dobrze to przestan zaciskac zeby, usmiechac sie przez lzy i mowic, ze jest swietnie skoro nie jest z prostej przyczyny, nikt Ci wtedy nie pomoze. Jedna z wizazanek poradzila Ci wizyte u psychologa inna zas grupe wsparcia. Skorzystaj z tego. Nawet jesli nie bedzie juz tak jak kiedys to nie znaczy, ze bedzie gorzej. Ja wiem, zawalily Ci sie marzenia, ale coz stoi na przeszkodzie zeby zaczac marzyc o czyms innym...
Pozdrawiam ![]()
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem, ze moj post zabrzmiał pretensjonalnie ale MUSIAŁAM się z tego 'wyrzucić' dziękuję za słowa otuchy i rady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
służba zdrowia i podejście lekarzy woła o pomstę do nieba
![]()
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() pisze wiersze ale to tkie amatorskie xD no rodzice mi doradzili zebym zaczeła bloga prowadzic.. pokombinuje zobczymy co wyjdzie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jeśli napisałabyś opowiadanie chętnie bym je przeczytała - masz do powiedzenia dużo więcej i prawisz mądrzej niż przeciętna nastolatka. Wiersze amatorskie - no właśnie. Może zacznij publikować? Blogi, felietony to bardzo dobry pomysł
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
rapifen gdy tylko coś stworzę wyślę na prv
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Hej,
bardzo mi sie podoba Twoja postawa, masz tyle energii w sobie, chcesz cos ze soba zrobic, nie poddajesz sie. Wiesz, mnostwo ludzi nie potrafi sobie ze soba dac rady i na sile wymyslalaj jakies tam problemy, a Ty, mimo, ze tyle przeciwnosci sie pojawilo na Twojej drodze, trzymasz sie, nie poddajesz, ani nawet nie narzekasz. Podziwiam Cie ![]() Nigdy nie bylam w takiej jak Ty sytuacji, wiec tak naprawde nie wiem co czujesz. Nawet Cie nie znam. Ale wydajesz sie byc strasznie sympatyczna osobka, ktora, da sobie rade ![]() ![]() Jak Cie pisanie kreci to pisz, super sprawa. Sztuka potrafi dac czlowiekowi mnostwo radosci. Tez jestem ciekawa Twojej Tworczosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Nie poddawaj się...
Ps. mogłabyś umieścić tutaj jakieś swoje wiersze?(chociaż jeden) To w końcu Twój wątek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mieć szkatułkę z uczuciami, taką do której można schować wszystko. I radość, i smutki, i miłość, i łzy. Taką żebyś zmieścił się w niej i Ty. Nosić ją zawsze przy sobie, a gdy spoglądnę Ona mi odpowie: -uśmiech to podstawa! Zapamiętaj-dobra rada. Mieć szkatułkę, taką drewnianą... na kluczyk zamykaną. Do Pana Boga. Patrzę w niebo i szukam Ciebie. Na nim widnieje błękitne, lazurowe zapomnienie.. Wiem, żę jesteś obok, wiem, że stoisz tu Obserwujesz jak podziwiam przyrodę, Piękno Twe, a ja... Ja z całego serca podziękować Ci chcę. Za to życie- cudowny dar. Za piękno świata, które otacza mnie Bo tu jest tak wiele drzew.. Za zwierzątka wspaniałe, za uśmiech ludzi, Za to, że słońce co dzień rano mnie budzi. Dziękuję za wszystko co mam.. Rodziców wspaniałych, dziadków prze kochanych I siostrę najlepszą w całym świecie. Zrozum chociaż raz. Nie zawsze jest, jakbyś chciał. Ale czy to ważne? Czy to się liczy dla Ciebie? Nie wiem, trudno mi odpowiedzieć. I na daremnie zadaję sobie te pytania. Przecież nie mam tu nic do gadania. Zawsze robisz jak chcesz, Nie przejmując się tym, co czuję ja. Mam wrażenie, że się bawisz. Bawisz uczuciami, próbujesz ilę mogę znieść. Uważaj, bo ja zaskoczę Cię też! Wtedy może zrozumiesz i choć trochę się opamiętasz, Nikt nie mówił, że droga przez życie będzie łatwiejsza. Stała w suchej kałuży, Czekając na wczorajszy dzień. Spojrzała szeroko zamkniętymi oczami w niebo I dostrzegła jaskrawą szarość błękitu. Trzymając czarną perłę Ścisnęła ją mocno w otwartej dłoni. Poczuła zapach bezwonnego kwiatu. Zrozumiała jak bardzo samotna Czuje się w tłumie. Milcząc krzyczała, że świat się pomylił.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Witaj Kochana
![]() Bardzo wzruszyła mnie Twoja historia ![]() Pamiętaj zawsze trzeba mieć nadzieje na lepsze jutro, ponieważ nadzieja umiera ostatnia ![]() ![]() Chętnie poczytam Twoje wiersze, opowiadania i bloga. Trzymaj się cieplutko, ja trzymam kciuki za Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ten wers mnie ujal... To bardzo ladne, Crystallines
![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
dziękuję za każde miłe słowa. Bardzo podrzymujące na duchu są Wasze komentarze
![]() miło mi, że mogę liczyć na takie wsparcie i otuchę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Witaj....mnie również podobnie jak inne Wizażanki poruszyła Twoja historia.....
Podziwiam Cie Kochana za ta siłę którą masz w sobie... Chętnie przeczytam Twój blog jak już powstanie ![]() Myślę że w ten sposób możesz pomóc przetrwać nie tylko sobie ale również innym osobom w tak ciężkich chwilach jakimi jest ta choroba..... Trzymam za Ciebie kciuki....
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
będąc w szpitalu poznałam wielu wspaniałych ludzi chłopaka chorego na zanik mięsni, dziewczynę z którą bqardzo sie zaprzyjaźniłam chorą na białaczkę.. to własnie oni mnie nauczyli optymizmu.. to niesamowite jak wiele można dać innym dając trochę siebie..
zawsze powtarzam, że nigdy nie zapytałam dlaczego ja? przyjęłam ten fakt jak coś oczywistego, zawsze mówię, ten rok nauczył mnie i osiągnęłam więcej niż przez całe 17 lat. Jak każdy miewam smutne dni kiedy myślę, że nie dam rady. Ale ciągle żyję nadzieją gdyby nie ona i Pan Bóg... inaczej nic by nie miało sensu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
crystallines, promyczku , dziękuję za umieszczenie wierszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Piękne wiersze!!!
Chętnie przeczytałabym coś jeszcze. A za Ciebie trzymam kciuki i życzę optymizmu...
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
a ja myślałam że ja mam ciężko.
Dziękuję Ci za ten wątek. nie wiem jak ci pomóc . zgadzam sie, byc moze kontakt z ludzmi o tej samej chorobie by pomogl ? jeszcze wsyzstko bedzie ok . zobaczysz ^^ to na pewno ma jakiś swój cel..może dzięki temu spojrzysz na świat inaczej, pomożes zinnym ludziom, znajdziesz hobby? wierzę w Ciebie i Dziękuję ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja jak myslę, o tych ludziach ktorych poznałam a są w owiele gorzszej sytuacji to wtedy zdaje sobie sprawę, jak wiele szczescia w zyciu mnie spotkało i wracam na prosta sciezke |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Wzruszyła mnie twoja historia,to smutne że życie cię tak doświadcza ale myśle że z biegiem czasu odnajdziesz swoją drogę nauczysz się żyć na nowo a twoje nowe życie nie będzie gorsze od życia normalnej zdrowej osoby
życzę ci tego z całego serca A tak wogóle to może załóż bloga jeśli jeszcze go nie posiadasz,a jeśli masz to podaj koniecznie adres. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Bardzo podobają mi się Twoje wiersze. Uważam, że są naprawdę dobre. Pozdrawiam Cię gorąco i życzę dużo siły.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:34.