|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Peeling migdałowy i inne peelingi kwasowe - wymiana doświadczeń. ZBIORCZY
Robię sobie teraz kuracje kwasem migdałowym. Robiłam już 2 razy w odstępie 4 dni. Czy mogę też przemywać buzie Tonik 10% Kwas L- mlekowy? Czy to niepotrzebne już? Czy może za dużo naraz?
|
|
|
|
#4352 |
|
Przyczajenie
|
Siemka ; )
Mam kwas glikolowy z mazideł 30% Jeśli chce sobię zrobić 30 % kwas to rozumiem , ze nie musze nic z nim zrobic tylko po prostu nabrac na wacik i przetrzec twarz? Jaki kwas bd najlepszy na wągry i grudki ? Pozdrawiam ; ) |
|
|
|
#4353 |
|
Rozeznanie
|
Po prostu tak, ale musisz też zrobić kilka rzeczy wcześniej i kilka później bo inaczej skończysz jak kolega optick, który pisał tu 3 posty temu.
|
|
|
|
#4354 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedz ; ) , a czy kwas glikolowy dziala w ogole na zaskórniki , grudki , wągry czy tylko na redukcje blizn potrądzikowych ?
---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Jeszcze mam jeden problem Chciałbym ukrecić sobie tonik 10-15 % Migdałowy + glikolowy Myślicie , że to dobre połączenie ? Warto dodać nieco alkoholu biorąc pod uwagę , że moja skóra nie jest zbytnio wrażliwa ? Jak miałyby wygladac proporcje Migdał/Glikol/Woda Destylowana/alkohol Pozdrawiam |
|
|
|
#4355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4356 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Wszystkie kwasy działają na zaskórniki, wszystkie działają na przebarwienia i wszystkie działają na blizny i chyba nawet wszystkie są całkiem niezłe na zmarszczki . Jedne bardziej na jedno a mniej na drugie.Na zaskórniki i grudki ponoć najlepszy jest kwas salicylowy. Jest tu o nim osobny temat. Nie podnoś sobie na początek za bardzo poprzeczki ze stężeniami bo zawsze może się okazać, że jesteś bardzo wrażliwy albo nawet uczulony na konkretny kwas. W sklepach z półproduktami są przepisy na toniki. O peelingach wszystko a nawet więcej jest na forum. Zaopatrz się w krem z filtrem, piszę to bo wydaje mi się, że gdybym była facetem to krem z filtrem byłby ostatnią rzeczą o której bym pomyślała .
|
|
|
|
|
#4357 |
|
Zadomowienie
|
używa ktoś dłużej toniku z kw.glikolowym 5%, czy nie wysusza po dłuższym czasie,nie podrażnia?bo zamówiłam właśnie na mazidłach,ale zamiast hydromanilu dodam glicerynę albo HA
Edytowane przez alunialunia Czas edycji: 2010-02-02 o 12:59 |
|
|
|
#4358 | ||
|
Raczkowanie
|
Witajcie Wizażanki,
zamówiłam migdałka na mazidłach i dostałam próbkę kwasu glikolowego 30%... i zastanawiam się, co z nim zrobić, tzn. jak go użyć. Pomyślałam, że skoro zaczynam swoją przygodę z kwasami, to najlepszym rozwiązaniem byłby tonik z kwasem glikolowym 5%. Zanalazłam odpowiedni przepis i pozostałe skadniki do zrobienia toniku: - wybrany hydrolat ![]() - hydromanil ![]() - soda oczyszczona. I tu zaczęły się schody... chodzi o hydrolat i hydromanil... co to jest? i skąd to wziąć, żeby nie robić kolejnego zamówienia i nie płacić za przesyłkę, a może da się wyeliminować te składniki i tonik na tym nie ucierpi? Bardzo proszę o odpowieź zorientowane w temacie Wizażanki i z góry dziękuję Cytat:
---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4359 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hydrolat to taki płyn, co powstaje po destylacji materiału roślinnego, możesz go zastąpić wodą np. demineralizowaną lub wodą do iniekcji z apteki hydromanil to nawilżacz, można go zastąpić gliceryną, która kupisz w aptece jak chcesz dokładniejszych info o tych związkach, co pytałaś, to zajrzyj np. na Mazidła
|
|
#4360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4361 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kwas hialuronowy mam. Jego użyć czy gliceryny? Czy to bez znaczenia? ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
|
|
|
#4363 |
|
Raczkowanie
|
ja tak wracając do mojego glikolowego,
to wczoraj zrobiłam sobie peeling 30% na 15 minut. Wczoraj miałam lekko szczypiącą buzię pod linodermem, nawet pokusiłam sie o powtórzenie aplikacji kremu, bo miałam wrażenie że skóra całą pierwszą warstwę wchłonęła, a na pewno to co w niej było bardziej wartościowego hehe ![]() dziś już nie pamiętam, że jakiś peeling robiłam... Wiem, że co tydzień to można bezpiecznie sobie takie 30% robić... ale jak myślicie, mogę częściej? może wtedy zahaczyłby o głębsze warstwy skóry, a może nic z tego, nie wiem dokładnie jak te kwasy działają.... Edytowane przez sandra1986 Czas edycji: 2010-02-02 o 19:38 |
|
|
|
#4364 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i pewnie lepiej nie używać tego. Ciemna jestem w te klocki już mnie to wkurza normalnie, wrrr... |
|
|
|
|
#4366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgaduje, ze masz go bo robilas sobie kiedys tonik migdalowy, dobrze mysle?
|
|
|
|
|
#4367 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, chodzi o Clarenę - jeżeli ją polecasz to jestem tym bardziej happy. Jak robiłam w gabinecie to na koniec maiłam plasyczną maskę algową np. Calming Clareny - super łagodziła i nawilżała (do domowych kwasów też kupię i polecam) a potem krem. Jeszcze raz wielkie dzieki!! |
|
|
|
|
#4368 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
glicerynę mam z mazideł,ale można bez problemu dostać ją za grosze w aptece,toniku jeszcze nie robiłam, czekam na przesyłkę z mazideł, najpierw zrobię małą ilość z HA, a później z gliceryną, żeby się przekonać który nawilżacz mi bardziej pasuje,gliceryny mam zamiar dodać tak 2-3%, hydromanil można spokojnie zastąpić innym nawilzaczem Edytowane przez alunialunia Czas edycji: 2010-02-03 o 10:11 |
|
|
|
|
#4369 |
|
Przyczajenie
|
W poniedziałek zakupiłem maść z alantoiną oraz krem z filtrem SPF 50 z AVENE (gratis woda) a dziś buzia jak nowa. Strupki poodpadały a skóra napięta, brak przebarwień i wszystko gra
Dziękuje za pomoc i rady
|
|
|
|
#4370 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo się cieszę że wszysztko ładnie się zagoiło. Jeszcze kilka zabiegów, nie zapominając oczywiście o filtrach i koleżanki będą ci zazdrościć pięknej skóry
!
|
|
|
|
#4371 |
|
Raczkowanie
|
ehhh, no i co z tego, że peeling glikolowy ładnie wygładził mi buzie, skoro krem zimowy z filtem 20 spf mnie zapchał
i znów mam grudki, kurde |
|
|
|
#4372 |
|
Zadomowienie
|
a czym zmywałaś kwas z twarzy po tych 15min.?
|
|
|
|
#4373 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Też chciałabym się podzielić z wami moimi doświadczeniami z kwasami .Byłam już na 3 zabiegach u dermatologa w odstępach co miesiąc, nałożony kwas mogłam zmyć dopiero rano następnego dnia, przez 2 dni skóra była mocno napięta, na trzeci dzień zaczynała pękać i łuszczyła się przez kolejne 3 dni. Niestety po tych 3 zabiegach nie widzę poprawy, przebarwienia potrądzikowe pozostały bez zmian. Leczę się u prywatnego dermatologa więc wydałam już sporo pieniędzy. Czy ktoś może mi powiedzieć po ilu zabiegach widać zadowalające efekty bo nie wiem czy moje cierpnie ma sens ? Dodam, że po nałożeniu kwasu skóra strrrrasznie piecze przez pół godziny. |
|
|
|
#4374 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4375 |
|
Rozeznanie
|
moniska0790 potrzebna jest seria kilku zabiegów. Jeżeli masz odstępy miedzy zabiegami równe miesiąc to wyszedłby jeszcze luty, marzec i może kwiecień. To by dało z 5 zabiegów a to już ładna ilość. Być może efekty są ale stopniowe i dlatego ich nie zauważasz. Najlepiej by było zrobić sobie zdjęcie "przed" i zdjęcie "po" a na koniec porównać. Możesz zrobić sobie też zdjęcie teraz po 3 zabiegu i potem po 5 i wtedy powinno być widać różnicę. Czy lekarz powiadomił cię o konieczności stosowania filtrów przeciwsłonecznych?
|
|
|
|
#4376 |
|
Przyczajenie
|
Dronf ja mam takie pytanie, bo znasz mój przypadek z glikolem 30%.
Chciałem się dowiedzieć kiedy powinno robić sie następny zabieg? Rozumiem, ze teraz spora przerwa powinna być Mam jeszcze do dyspozycji kwas migdałowy 40%. Wiem, że już mikrodermabrazji nie będe robił przed zabiegiem z glikolem. Teraz stosuję maść z Linoderm Plus + Avene spf 50 + Woda termalna z Avene + IWOSTIN SENSITIA heheh sporo tego Twarz sie super zagoila a skóra wygląda wspaniale ale tak tylko pytam przyszłościowo, ile powinienem odczekać z następnym zabiegiem. Dodam, że mi się nie spieszy jak nie trzeba
|
|
|
|
#4377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to na kolejne złuszczanie poczekaj do jesieni - październik/listopad.
|
|
|
|
|
#4378 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam pytanie, czy skoro mój krem zimowy z filtrem zostawia warstwę chyba wazeliny, to czy mogę po np godzinie przyłożyć chusteczkę higieniczna delikatnie by odbić to świecenie? myślicie ze filtry zadziałają?
w ogóle dodam, że moja jedna blizna po pryszczu zrobiła się dziwna, zupełnie jakby podpłynęła pod nią krew, jest czerwona martwię się
Edytowane przez sandra1986 Czas edycji: 2010-02-05 o 09:51 |
|
|
|
#4379 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4380 |
|
Zadomowienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.

. Wszystkie kwasy działają na zaskórniki, wszystkie działają na przebarwienia i wszystkie działają na blizny i chyba nawet wszystkie są całkiem niezłe na zmarszczki
. Jedne bardziej na jedno a mniej na drugie.

i pewnie lepiej nie używać tego. Ciemna jestem w te klocki już mnie to wkurza normalnie, wrrr...
i znów mam grudki, kurde