![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Migrena
Niestety, nie brałam, ale mojej cioci po urodzeniu pierwszego dziecka migreny minęły, więc nie trać nadziei
![]()
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Hej,
Ja brałam flunarizinum przez około 2 lata, neurolog zmieniała mi tylko dawki. Migreny były rzadsze, aczkolwiek były. Ostatnio czytalam wypowiedź jakiego specjalisty od migren,że w zasadzie żaden lek ich nie zlkiwiduje, moze jedynie zmniejszać ilość akatków, czy też nieco je łagodzić. Wspomniał ,że można faktycznie terapie wspomóc akupunkturą, termalezją no i tym botoksem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
A co to jest ta termalezja?
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
A czy to fluranizinum nie powoduje tycia, tak też słyszałam? Bo jak teraz przytyje to jak się w suknię ślubną zmieszczę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie powoduje. W ciąży nie miałam migren. Jak od czasu do czasu zabolała mnie głowa to jeden apap pomagał. Ja się nie raz już śmiałam że może powinnam być cały czas w ciąży żeby migren nie mieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Termolezja-metoda zwalczania bólu przewlekłego, polegająca na zastosowaniu prądu o częstotliwości fal radiowych (300–500 kHz).
Istotą zabiegu jest uszkodzenie struktur nerwowych poprzez kontrolowane działanie temperatury, którą uzyskuje się dzięki rozchodzącym się w tkankach falom radiowym o określonej długości, które są generowane przez generatory fal wysokiej częstotliwości. Zabieg polega na wkłuciu igły (elektrody), pod kontrolą RTG, w okolicę nerwu, który ma być poddany termolezji. Położenie elektrody sprawdza się dodatkowo przez stymulację ruchową, czyli obserwację czynności ruchowej po stymulacji prądem o częstotliwości 2–5 Hz, oraz stymulację czuciową prądem o częstotliwości 50–100 Hz. Po upewnieniu się o prawidłowej lokalizacji elektrody wykonuje się właściwy zabieg neurodestrukcji. Uzyskuje się to podając wzmiankowany we wstępie prąd przez okres 60–120 sekund, co zapewnia wzrost temperatury do 60–80 °C. Zabieg termolezji może być wykonany dla zwalczania różnych rodzajów bólu, także migren, Ja u siebie w L znalazłam lekarza ,który ostrzykuje botoksem przy migrenach. Wybieram sie do niego porozmawiac z czym to się je. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Czesc wysztskim
![]() Acha na migrene biore Divascan 3 razy dziennie i mam brac przez pól roku. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
Ja przez pierwsze lata w ogóle nie miałam przy migrenie problemów żołądkowych, potem sporadycznie (na razie, odpukać, 3 miesiące w ogóle mam spokój
![]() Jeśli okulistycznie jest dobrze, to nie mam pojęcia co to może być, ale mój kolega miał 2 razy tak, że przez 2 dni prawie nic nie widział i nikt nie wiedział, co to jest. Potem mu przeszło. Może wybierz się do neurologa, albo na komputer? Dziewczęta, gdyby Wam chcieli wstrzyknąć Rivotril, to wiejcie: http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-...alo,index.html
Osoby używające więcej niż trzech wykrzykników lub pytajników, to osoby z zaburzeniami własnej osobowości. - Terry Pratchett - Edytowane przez Ailanna Czas edycji: 2011-04-04 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
do neurologa chodze prawie co tydzien
![]() Lekarz mówi że migrena to tak na 50% bo nie mam innych objawów typu nudnosci,wymioty itp. Poprostu"tylko" boli. Czzy ktoś jesczze z was tak miał? Tzn. migrene tylko z bólem,bez wymiotów? Aaa i chciałam jeszcze zapytac czy brał ktos Divascan? Jezeli tak to po jakim czasie zaczął pomagac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
Właśnie, spróbuj z dzienniczkiem. I zapisuj wszystko, również to, co jadłaś danego dnia, może to alergia, czy coś takiego. We wcześniejszych postach dziewczyny opisywały po jakich pokarmach mają migrenę. Z tego co pamiętam, najczęściej żółty ser, czekolada i alkohol.
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Basieńka,
raczej na 100% jestem pewna, że masz migreny. Migreny występują z aurą lub bez niej. Ja tez jestem migrenowcem z aurą, jedyne efekty specjalne jakie mam to "zaburzenia wzroku" straszne zygzaki, krążki już nawet nie wiem jak je nazwać. U mnie objawia się to tak, że najpierw mam zaburzenia wzroku o 20-30 min, a poźniej obrzydliwy ból głowy. Chodziłam po różnych lekarzach, odwiedziałam kilku neurologów, żaden mi nie pomógł!!! na to nie ma lekarstwa! Divascan też bralam i powiem tak szkoda zdrowia!!! Żadne leki mi nie pomagały, aż pewnego dnia aptekarka poleciła mi Solpadeine. Cud, to jedyne tabletki które pomagają, radzę wypróbować. Z początku piłam te rozpuszczalne w wodzie, ale poźniej jak miałam wypić tą szklankę z tym roztworem to mi sie robiło nie dobrze. Teraz łykam te tabletki i też są tak samo skuteczne. Polecam raz jeszcze wypróbuj Solpadeine!!!! i Nie chodż po lekarzach, nie warto!!!! ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- A co do dzienniczka migren, też go prowadzę. Naszczęście nie mam ich teraz za wiele ok 2-3 razy w miesiącu i tak jak pisałam potrafię się pozbyć bólu dzięki Solpadeine. Po kilku lat walki z migreną, już z nią wygrałam i się jej nie daje!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny do neurologa potrzebne jest skierowanie???Bo niestety byłam u mojej lekarki rodzinnej, powiedziałam jej o moich bólach, dała mi skierowanie na badania krwi, wyszły dobrze i nic dalej
![]() Myślałam żeby iść prywatnie, ale nie wiem. Dwa tygodnie temu myślałam, że nie przeżyję, pół nocy wymiotowałam, żołądek miałam pusty a dalej mnie brało, mdłości straszne, budziłam się co kilka minut. Lewe oko to myślałam, że mi wyjdzie i pójdzie sobie gdzieś, taki ból lewa część głowy i lewe oko. W dodatku u mnie jest tak, że jak zwymiotuję to jest ulga, ale tylko w żołądku, bo głowa boli jeszcze bardziej. U mnie bóle głowy zaczęły się jakieś 5 lat temu, na pierwszym roku studiów. Dość często boli mnie głowa, typowe migreny mam kilka razy w roku. Dziś w pracy zaczęło mnie kuć w głowie i te cholerne mroczki mi latały przed oczami, jakby takie zygzaczki przezroczyste, otworze oko leci do góry ten mroczek, potem opada w dół. Łykłam 2 zwykłe ibupromy i wypiłam rozpuszczoną Solpadeine, fu. Solpadeine nie wolno stosować dłużej niż 3 dni pod rząd, bo podobno uzależnia.więc nie stosuje go długo, acz z przerwami dość często. Do tego chyba mam już awersję do niego bo gdy wypijam i czuje ten smak, a nawet na samą myśl chce mi się wymiotować ![]() zaraz lece do apteki, spytam czy mają Migren, albo mariomigram czy jak to się nazywa. Dziś pomogło, bo wzięłam tabletki, podczas aury ![]() jeszcze kiedyś pewien lekarz przepisał mi Jasmin tabletki anty, mimo, ze mówiłam o bólach głowy, a ja durna je potem brałam przez prawierok, a ponoć tabletki też mogą nasilać migreny. ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- a z tym lekarzem to też nie wiem, bo moja koleżanka z pracy ma silne migreny, była u neurologa, dał jej leki, nawet jakieś 2 tabletki za 60 zł na recepte i dalej nic jej nie pomogło, mimo częstego zmieniania leków. a na mnie o dziwo dobrze działa ibuprom, ale ten zwykły nie max |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
edziorek, mi też zapisali Yasmine i brałam. Było trochę lepiej, ale u mnie migreny były kiedyś bardzo powiązane z cyklem. Do głowy dochodził taki ból brzucha, że nie widziałam, gdzie jestem i jak się nazywam.
A potem to już na chybił-trafił mnie brało i na cykl nie patrzyło, cholerstwo. Jak mam migrenę, to nie korzystam z kompa, ani telewizora w ten sam dzień, bo to ryzykowne :P Sprawdzałaś może oczy? Bo jeśli to ci tak ciągle "lata", to może masz jakąś zaćmę, czy jaskrę, czy coś? U mnie jak już są mroczki, to się nie ruszają.
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
z oczami to mam problemy właśnie podczas tych ataków migreny. Nieraz latają mi zygzaki, a czasem mam częściowo rozmazany obraz.
fakt faktem odkąd dopadła mnie migrena, mam słabszy wzrok. Wybieram się do okulisty. dziś też mnie muli głowa. Już mam dosyć tego, ciągle jem leki przeciwbólowe, przecież to niszczy żołądek. ludzie już mówią na mnie ,,chodząca apteka'' i dziwnie patrzą, już nawet nie raz ukrywam ból i leki, nikt nie zrozumie , kto nigdy tego nie miał. ---------- Dopisano o 06:18 ---------- Poprzedni post napisano o 06:02 ---------- mój ojciec oglądał ostatnio jakiś program tv, było też tam mówione o migrenie, jakis lekarz się wypowiadał. ten lekarz mówił, że na migrenę, jak juz jest ostry atak niby lepiej nie brać leków, bo tylko przedłużają ból i szkodzą. To by się zgadzało, bo gdy mnie już boli to żaden lek nie działa, lek działa tylko gdy wezmę go podczas aury, a jak wiadomo od aury do bólu droga krótka. ten lekarz mówił też, że migrena to choroba emocji, bo często występuje po nerwowych sytuacjach, to też by się zgadzało, bo ostatnio miałam stresy, ciężką dość sytuację z życia osobistego o rozwiązania i gdy emocje i nerwy już przeszły, to przywlekła się migrena. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
hej
![]() to i ja dolacze migreny miewam z aura, głównym prowodyrem jest słońce tak zauważyłam, nie pomagaja oczywiscie przeciwbolowe leki chyba ze wezme w czasie aury, z drugiej strony jak sie zamkne w cichym ciemnym i chlodnym pomieszczeniu czasem na aurze poprzestaje i nie dochodzi do ataku dlatego staram sie nie brac przeciwbolowych odrazu, potem czasem zaluje. Ostatnio pomaga mi pylargina, nawet jak wezme na poczatku ataku jedna tabletke to ustaje, podobno nie jest najlepszym wysjciem, ale w czasie ataku mysle tylko o tym zeby przestalo, a ponadto lekarze polecaja pylargine na inne rzeczy jak obnizenie goraczki, niemniej staram sie jej nie naduzywac. Ogólnie mam rzadsze ataki od jakiegos roku z hakiem. Aha i jak pojde z bolem spac to sie z nim obudze, tak zauwazylam. ponadto jesli spie za dlugo niz zwykle wtedy zazwyczaj aura i atak, czasem przed miesiaczka, choc od jakiegos czasu ustala zaleznosc z miesiaczkami. u mnie najczesciej zaczyna sie od oka prawego i potem zaczyna pulsoac prawa skron i mam wtedy takie jakby napuchniete i jak dotkne to czuje jak zyla pulsuje, nastepnie czasem mam opadniata powieka oka potej stronie po ktorej mam atak. Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-05-06 o 21:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
U mnie kolejna lekarka się poddała, powiedziała mi że powinnam zacząć chodzić do Poradni Leczenia Bólu i spróbować jakiś niekonwencjonalnych metod. Już generalnie nie mam siły, ból to moje drugie imię.
Głowa boli mnie co dzień, a taki atak który określiłabym w skali 1-10 na 9,5 miałam w poniedziałek, całe popołudnie robiłam kursy łóżko-ubikacja i tak do północy potem z wrzącym okładem na głowie udało mi się usnąć, ale z kolei we wtorek mimo ze ogromny ból zniknął nie mogłam dotknąć lewej strony twarzy bo miałam wrażenie że się rozsypie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
hmm, pewnie nie mialam takich atakow jak Ty opisujesz, ale nigdy jeszcze nie pomoglo mi cieplo, a wlasnie bardziej zimno - zimne oklady, chlodne i ciemne pomieszczenie, lody itd, niemowie ze bol ustepuje ale w moim przypadku zimno lagodzi a cieplo dziala odwrotnie tzn sprawia ze bol jest silniejsze a polsujaca skron przyspiesze, zimno ja jakby lagodzi.
Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-05-16 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
Z tym okładem to różnie - mi pomaga zimny (bo tak "ścina" nerwy), ale niektórym pomaga ciepły (nie wiem co robi, może rozluźnia mięśnie czy coś).
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
slabymi
![]() pewnie se w lep strzeli ![]() ech te teorie ![]()
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
popieram strzeliłabym w łeb tego co napisał, że to choroba słabych kobiet. fakt facet juz dawno w łeb by sobie strzelił lub wisiał na sznurze. Taki żarcik czarny tak naprawdę to może wykończyć. Zapisałam się do okulisty, pójdę niech mi może da jakieś okulary do komputera i czytania, może to coś da.
---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
wzięłam za dużo solpadeine i żle się czuję od 2 dni, jednak głowa mnie nie boli |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Przy bólach takich około okresowych pomaga mi febrofen, bez recepty kosztuje coś koło 20 zł na receptę koło 5 zł.
Głowa mnie wtedy nie boli ale wiem co to okres bo ból brzucha jest masakryczny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Ja bylam na urlopie sama... w dniu wyjazdu mialam migrene i pierwszy dzien pobytu moze zmiana klimatu na gorski.ale kiedy bol ustal ja ZYLAM po raz pierwszy od dluzego czasu....nie wiedzialam co to bol glowy jaka ulga suuuper,niestety powrot do domu i migrena juz jest moja towarzyszka...ale od lutego biore Sumigre 100 bol mija po 2 godz lezenia !!!gdy jeszcze mam lekki bol pije aspiryne migrena i wracam do zywych!!to jest rewelacja nie spedzam 3 dni w lazience...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Witam.
Mam 3 dni wolnego i dopiero dzisiaj, w ostatni dzien, leb przestal mnie bolec. Cztery dni mnie meczylo. Dzisiaj jest juz dobrze. Najadlam sie tabletek, ze chcialo mi sie wymiotowac. W ogole bardzo zle sie czulam. Czasami trzyma mnie tydzien, kiedyc nawet miesiac. Ale byl taki lekki, ale czulam, ze mam glowe. Tragedia. Pozdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
A ja byłam u dr H pogadać o tym botoksie. Naczytałam się, że to ratunek itd,a tu się okazuje,że to dopiero w fazie badań, doświadczeń....u nas w L i tak tego nie robią. Podobno w Łodzi jest jakiś ośrodek leczenia migren i tam testują botoks.
Na razie idę się zapisać do Poradni Leczenia Bólu, zobaczymy. Ataki mam czasem raz na 2 tyg a czesem 6 dni pod rząd. Można się zalamać, powoli zaczynam łapać depresję przez te bóle ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
rusalka, nie zwiększaj dawko, bo tylko sobie wątrobę zepsujesz. Przeczytaj wątek, dziewczyny wymieniały już mnóstwo leków i innych sposobów
![]()
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Jak czytam pojawiające się w internecie hasła typu cóż to takiego migrena, to dosłownie krew mnie zalewa, naprawdę. Takiemu jednemu czy drugiemu cyckowi życzyłabym dwóch trzech dni z bólem migrenowym, a potem posadziłabym przed kompem i kazałabym napisać jeszcze raz że to nic takiego.
Ja mam teraz nowy lek, zażywałam go kilka dni ale okazało się że mam niedoczynność tarczycy i w ulotce leku na tarczyce jest napisane, że nie można zażywać wówczas kiedy zażywa się leki przeciwmigrenowe. Czy to prawda, macie może takie doświadczenia? Bo na razie skupiłam się na tarczycy, a z zażywaniem tamtego wstrzymałam się do wizyty u neurologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Znalazłam w Sanitasie Poradnię Leczenia Bólu,idę tam 4 sierpnia, zobaczymy co tam mi powiedzą. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.