Migrena - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-18, 21:27   #121
Ailanna
Rozeznanie

Dot.: Migrena

Niestety, nie brałam, ale mojej cioci po urodzeniu pierwszego dziecka migreny minęły, więc nie trać nadziei
Stary 2011-03-19, 12:28   #122
Senna34
Raczkowanie

Hej,
Ja brałam flunarizinum przez około 2 lata, neurolog zmieniała mi tylko dawki. Migreny były rzadsze, aczkolwiek były. Ostatnio czytalam wypowiedź jakiego specjalisty od migren,że w zasadzie żaden lek ich nie zlkiwiduje, moze jedynie zmniejszać ilość akatków, czy też nieco je łagodzić. Wspomniał ,że można faktycznie terapie wspomóc akupunkturą, termalezją no i tym botoksem.
Senna34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 12:57   #123
Ailanna
Rozeznanie

A co to jest ta termalezja?
Stary 2011-03-20, 11:22   #124
bernadka10
Raczkowanie

A czy to fluranizinum nie powoduje tycia, tak też słyszałam? Bo jak teraz przytyje to jak się w suknię ślubną zmieszczęA tak na poważnie czy jakiez ziołowe leki ktoś stosował typu migren, czy herbatka globus mam zamiar spróbować.:
bernadka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 17:50   #125
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez bernadka10 Pokaż wiadomość
A czy to fluranizinum nie powoduje tycia, tak też słyszałam? Bo jak teraz przytyje to jak się w suknię ślubną zmieszczęA tak na poważnie czy jakiez ziołowe leki ktoś stosował typu migren, czy herbatka globus mam zamiar spróbować.:

nie powoduje.

W ciąży nie miałam migren. Jak od czasu do czasu zabolała mnie głowa to jeden apap pomagał. Ja się nie raz już śmiałam że może powinnam być cały czas w ciąży żeby migren nie mieć.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 16:07   #126
Senna34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ailanna Pokaż wiadomość
A co to jest ta termalezja?
Termolezja-metoda zwalczania bólu przewlekłego, polegająca na zastosowaniu prądu o częstotliwości fal radiowych (300–500 kHz).

Istotą zabiegu jest uszkodzenie struktur nerwowych poprzez kontrolowane działanie temperatury, którą uzyskuje się dzięki rozchodzącym się w tkankach falom radiowym o określonej długości, które są generowane przez generatory fal wysokiej częstotliwości.

Zabieg polega na wkłuciu igły (elektrody), pod kontrolą RTG, w okolicę nerwu, który ma być poddany termolezji. Położenie elektrody sprawdza się dodatkowo przez stymulację ruchową, czyli obserwację czynności ruchowej po stymulacji prądem o częstotliwości 2–5 Hz, oraz stymulację czuciową prądem o częstotliwości 50–100 Hz. Po upewnieniu się o prawidłowej lokalizacji elektrody wykonuje się właściwy zabieg neurodestrukcji. Uzyskuje się to podając wzmiankowany we wstępie prąd przez okres 60–120 sekund, co zapewnia wzrost temperatury do 60–80 °C.

Zabieg termolezji może być wykonany dla zwalczania różnych
rodzajów bólu, także migren,

Ja u siebie w L znalazłam lekarza ,który ostrzykuje botoksem przy migrenach. Wybieram sie do niego porozmawiac z czym to się je.
Pozdrawiam
Stary 2011-04-02, 17:55   #127
basienka0
Raczkowanie

Czesc wysztskim Opowiem wam w skrócie moja historie. Mnie od roku boli głowa,chodze po wielu lekarzach i nikt nie wie co mi jest.miałam robione wszytskie badania jakie chyba istnieja i praktycznie wszytsko jest dobrze.Teraz lecze sie w kierunku migreny,chociaz nie wiem czy to to.Lekarz nie jest tez pewien.MMoze wy migrenowcy pomozecie mi? Bol moj tez jest straszny, nie dzialają zadne leki przeciwbolowe,boli w okolicach skroni glownie jednostronnie,Natomiast nie mam innych objawów typu wymioty,aura itp.Jednak teraz mam nastepny problem;( tydzien temu mialam straszny atak bolało okropnie.Dzien puzniej zaczełam gorzej widziec,widze pelno kropek przed oczami przez co obraz mam zamazany,nie moge czytac nic bo mi sie wszttsko tak jakby poddwaja,widze mroczki.Lekarz mówił ze to nie aura migrenowa no nie trwa ona tyle dni.Okulistycznie wszytsko jest w porzadku.
Acha na migrene biore Divascan 3 razy dziennie i mam brac przez pól roku.
basienka0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-03, 13:58   #128
Ailanna
Rozeznanie

Ja przez pierwsze lata w ogóle nie miałam przy migrenie problemów żołądkowych, potem sporadycznie (na razie, odpukać, 3 miesiące w ogóle mam spokój ), więc może masz podobnie.
Jeśli okulistycznie jest dobrze, to nie mam pojęcia co to może być, ale mój kolega miał 2 razy tak, że przez 2 dni prawie nic nie widział i nikt nie wiedział, co to jest. Potem mu przeszło. Może wybierz się do neurologa, albo na komputer?

Dziewczęta, gdyby Wam chcieli wstrzyknąć Rivotril, to wiejcie:
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-...alo,index.html

Edytowane przez Ailanna
Czas edycji: 2011-04-04 o 13:54
Ailanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-06, 18:15   #129
basienka0
Raczkowanie

do neurologa chodze prawie co tydzien Wiem że to dziwne ale jestem załamana tym że to może NIE byc migrena.Po roku czasu ciągłego bólu chciałabym wiedziec co mi jest.
Lekarz mówi że migrena to tak na 50% bo nie mam innych objawów typu nudnosci,wymioty itp. Poprostu"tylko" boli. Czzy ktoś jesczze z was tak miał? Tzn. migrene tylko z bólem,bez wymiotów? Aaa i chciałam jeszcze zapytac czy brał ktos Divascan? Jezeli tak to po jakim czasie zaczął pomagac?
basienka0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-11, 11:17   #130
Ailanna
Rozeznanie

Właśnie, spróbuj z dzienniczkiem. I zapisuj wszystko, również to, co jadłaś danego dnia, może to alergia, czy coś takiego. We wcześniejszych postach dziewczyny opisywały po jakich pokarmach mają migrenę. Z tego co pamiętam, najczęściej żółty ser, czekolada i alkohol.
Stary 2011-04-12, 20:00   #131
Cwaniara1983
Przyczajenie

Basieńka,
raczej na 100% jestem pewna, że masz migreny. Migreny występują z aurą lub bez niej. Ja tez jestem migrenowcem z aurą, jedyne efekty specjalne jakie mam to "zaburzenia wzroku" straszne zygzaki, krążki już nawet nie wiem jak je nazwać. U mnie objawia się to tak, że najpierw mam zaburzenia wzroku o 20-30 min, a poźniej obrzydliwy ból głowy. Chodziłam po różnych lekarzach, odwiedziałam kilku neurologów, żaden mi nie pomógł!!! na to nie ma lekarstwa! Divascan też bralam i powiem tak szkoda zdrowia!!! Żadne leki mi nie pomagały, aż pewnego dnia aptekarka poleciła mi Solpadeine. Cud, to jedyne tabletki które pomagają, radzę wypróbować. Z początku piłam te rozpuszczalne w wodzie, ale poźniej jak miałam wypić tą szklankę z tym roztworem to mi sie robiło nie dobrze. Teraz łykam te tabletki i też są tak samo skuteczne.
Polecam raz jeszcze wypróbuj Solpadeine!!!! i Nie chodż po lekarzach, nie warto!!!!

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

A co do dzienniczka migren, też go prowadzę. Naszczęście nie mam ich teraz za wiele ok 2-3 razy w miesiącu i tak jak pisałam potrafię się pozbyć bólu dzięki Solpadeine. Po kilku lat walki z migreną, już z nią wygrałam i się jej nie daje!!!!
Cwaniara1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 15:52   #132
201605021613
Konto usunięte

Dziewczyny do neurologa potrzebne jest skierowanie???Bo niestety byłam u mojej lekarki rodzinnej, powiedziałam jej o moich bólach, dała mi skierowanie na badania krwi, wyszły dobrze i nic dalej nie dała mi do neurologa skierowania.

Myślałam żeby iść prywatnie, ale nie wiem.

Dwa tygodnie temu myślałam, że nie przeżyję, pół nocy wymiotowałam, żołądek miałam pusty a dalej mnie brało, mdłości straszne, budziłam się co kilka minut. Lewe oko to myślałam, że mi wyjdzie i pójdzie sobie gdzieś, taki ból lewa część głowy i lewe oko. W dodatku u mnie jest tak, że jak zwymiotuję to jest ulga, ale tylko w żołądku, bo głowa boli jeszcze bardziej.
U mnie bóle głowy zaczęły się jakieś 5 lat temu, na pierwszym roku studiów. Dość często boli mnie głowa, typowe migreny mam kilka razy w roku.

Dziś w pracy zaczęło mnie kuć w głowie i te cholerne mroczki mi latały przed oczami, jakby takie zygzaczki przezroczyste, otworze oko leci do góry ten mroczek, potem opada w dół.

Łykłam 2 zwykłe ibupromy i wypiłam rozpuszczoną Solpadeine, fu. Solpadeine nie wolno stosować dłużej niż 3 dni pod rząd, bo podobno uzależnia.więc nie stosuje go długo, acz z przerwami dość często. Do tego chyba mam już awersję do niego bo gdy wypijam i czuje ten smak, a nawet na samą myśl chce mi się wymiotować

zaraz lece do apteki, spytam czy mają Migren, albo mariomigram czy jak to się nazywa.

Dziś pomogło, bo wzięłam tabletki, podczas aury

jeszcze kiedyś pewien lekarz przepisał mi Jasmin tabletki anty, mimo, ze mówiłam o bólach głowy, a ja durna je potem brałam przez prawierok, a ponoć tabletki też mogą nasilać migreny.

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

a z tym lekarzem to też nie wiem, bo moja koleżanka z pracy ma silne migreny, była u neurologa, dał jej leki, nawet jakieś 2 tabletki za 60 zł na recepte i dalej nic jej nie pomogło, mimo częstego zmieniania leków.

a na mnie o dziwo dobrze działa ibuprom, ale ten zwykły nie max
201605021613 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 21:13   #133
Ailanna
Rozeznanie

edziorek, mi też zapisali Yasmine i brałam. Było trochę lepiej, ale u mnie migreny były kiedyś bardzo powiązane z cyklem. Do głowy dochodził taki ból brzucha, że nie widziałam, gdzie jestem i jak się nazywam.
A potem to już na chybił-trafił mnie brało i na cykl nie patrzyło, cholerstwo.

Jak mam migrenę, to nie korzystam z kompa, ani telewizora w ten sam dzień, bo to ryzykowne :P

Sprawdzałaś może oczy? Bo jeśli to ci tak ciągle "lata", to może masz jakąś zaćmę, czy jaskrę, czy coś? U mnie jak już są mroczki, to się nie ruszają.
Stary 2011-04-29, 05:18   #134
201605021613
Konto usunięte

z oczami to mam problemy właśnie podczas tych ataków migreny. Nieraz latają mi zygzaki, a czasem mam częściowo rozmazany obraz.

fakt faktem odkąd dopadła mnie migrena, mam słabszy wzrok. Wybieram się do okulisty.

dziś też mnie muli głowa. Już mam dosyć tego, ciągle jem leki przeciwbólowe, przecież to niszczy żołądek.

ludzie już mówią na mnie ,,chodząca apteka'' i dziwnie patrzą, już nawet nie raz ukrywam ból i leki, nikt nie zrozumie , kto nigdy tego nie miał.

---------- Dopisano o 06:18 ---------- Poprzedni post napisano o 06:02 ----------

mój ojciec oglądał ostatnio jakiś program tv, było też tam mówione o migrenie, jakis lekarz się wypowiadał.

ten lekarz mówił, że na migrenę, jak juz jest ostry atak niby lepiej nie brać leków, bo tylko przedłużają ból i szkodzą. To by się zgadzało, bo gdy mnie już boli to żaden lek nie działa, lek działa tylko gdy wezmę go podczas aury, a jak wiadomo od aury do bólu droga krótka.

ten lekarz mówił też, że migrena to choroba emocji, bo często występuje po nerwowych sytuacjach, to też by się zgadzało, bo ostatnio miałam stresy, ciężką dość sytuację z życia osobistego o rozwiązania i gdy emocje i nerwy już przeszły, to przywlekła się migrena.
Stary 2011-05-06, 21:54   #135
kalae
Rozeznanie

hej
to i ja dolacze
migreny miewam z aura, głównym prowodyrem jest słońce tak zauważyłam, nie pomagaja oczywiscie przeciwbolowe leki chyba ze wezme w czasie aury, z drugiej strony jak sie zamkne w cichym ciemnym i chlodnym pomieszczeniu czasem na aurze poprzestaje i nie dochodzi do ataku dlatego staram sie nie brac przeciwbolowych odrazu, potem czasem zaluje. Ostatnio pomaga mi pylargina, nawet jak wezme na poczatku ataku jedna tabletke to ustaje, podobno nie jest najlepszym wysjciem, ale w czasie ataku mysle tylko o tym zeby przestalo, a ponadto lekarze polecaja pylargine na inne rzeczy jak obnizenie goraczki, niemniej staram sie jej nie naduzywac.

Ogólnie mam rzadsze ataki od jakiegos roku z hakiem.
Aha i jak pojde z bolem spac to sie z nim obudze, tak zauwazylam.
ponadto jesli spie za dlugo niz zwykle wtedy zazwyczaj aura i atak, czasem przed miesiaczka, choc od jakiegos czasu ustala zaleznosc z miesiaczkami.

u mnie najczesciej zaczyna sie od oka prawego i potem zaczyna pulsoac prawa skron i mam wtedy takie jakby napuchniete i jak dotkne to czuje jak zyla pulsuje, nastepnie czasem mam opadniata powieka oka potej stronie po ktorej mam atak.

Edytowane przez kalae
Czas edycji: 2011-05-06 o 21:59
kalae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-15, 15:11   #136
despa
Zakorzenienie

GG do despa

U mnie kolejna lekarka się poddała, powiedziała mi że powinnam zacząć chodzić do Poradni Leczenia Bólu i spróbować jakiś niekonwencjonalnych metod. Już generalnie nie mam siły, ból to moje drugie imię.
Głowa boli mnie co dzień, a taki atak który określiłabym w skali 1-10 na 9,5 miałam w poniedziałek, całe popołudnie robiłam kursy łóżko-ubikacja i tak do północy potem z wrzącym okładem na głowie udało mi się usnąć, ale z kolei we wtorek mimo ze ogromny ból zniknął nie mogłam dotknąć lewej strony twarzy bo miałam wrażenie że się rozsypie
Stary 2011-05-16, 21:28   #137
kalae
Rozeznanie

hmm, pewnie nie mialam takich atakow jak Ty opisujesz, ale nigdy jeszcze nie pomoglo mi cieplo, a wlasnie bardziej zimno - zimne oklady, chlodne i ciemne pomieszczenie, lody itd, niemowie ze bol ustepuje ale w moim przypadku zimno lagodzi a cieplo dziala odwrotnie tzn sprawia ze bol jest silniejsze a polsujaca skron przyspiesze, zimno ja jakby lagodzi.

Edytowane przez kalae
Czas edycji: 2011-05-16 o 21:29
kalae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 22:32   #138
Ailanna
Rozeznanie

Z tym okładem to różnie - mi pomaga zimny (bo tak "ścina" nerwy), ale niektórym pomaga ciepły (nie wiem co robi, może rozluźnia mięśnie czy coś).
Stary 2011-05-17, 19:00   #139
dzinek
Wtajemniczenie

slabymi dajcie mi najsilniejszego chlopa i bol od migreny
pewnie se w lep strzeli

ech te teorie jak nie wiadomo od czego to powstaja rozne "kwiatki"

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-17, 21:17   #140
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez kalae Pokaż wiadomość
hmm, pewnie nie mialam takich atakow jak Ty opisujesz, ale nigdy jeszcze nie pomoglo mi cieplo, a wlasnie bardziej zimno - zimne oklady, chlodne i ciemne pomieszczenie, lody itd, niemowie ze bol ustepuje ale w moim przypadku zimno lagodzi a cieplo dziala odwrotnie tzn sprawia ze bol jest silniejsze a polsujaca skron przyspiesze, zimno ja jakby lagodzi.
Przez długi okres czasu zimne wręcz lodowate okłady mi pomagały. Wyciągałam mrożonki z zamrażalnika i przykładałam na łeb ale już kilka razy przy takim bólu że nie mogłam ustać na nogach weszłam do wanny z wrzącą wodą i wsadziłam pod nią głowę, miałam takie wrażenie jakby obręcz uciskająca mi łeb zelżała . Nie raz mi się farba z nosa puściła (od zatok prawdopodobnie) ale ból był mniejszy. Generalnie tak silnych migren dzień w dzień nie mam ale głowa mnie boli co dzień, staram się zażyć solphadeine w momencie kiedy już widzę mroczki, albo coś kuje i wtedy albo na chwilę przechodzi albo jest to taki ból przy którym jestem w stanie pracować i robić inne rzeczy.
Stary 2011-05-18, 11:14   #141
201605021613
Konto usunięte

popieram strzeliłabym w łeb tego co napisał, że to choroba słabych kobiet. fakt facet juz dawno w łeb by sobie strzelił lub wisiał na sznurze. Taki żarcik czarny tak naprawdę to może wykończyć. Zapisałam się do okulisty, pójdę niech mi może da jakieś okulary do komputera i czytania, może to coś da.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Przez długi okres czasu zimne wręcz lodowate okłady mi pomagały. Wyciągałam mrożonki z zamrażalnika i przykładałam na łeb ale już kilka razy przy takim bólu że nie mogłam ustać na nogach weszłam do wanny z wrzącą wodą i wsadziłam pod nią głowę, miałam takie wrażenie jakby obręcz uciskająca mi łeb zelżała . Nie raz mi się farba z nosa puściła (od zatok prawdopodobnie) ale ból był mniejszy. Generalnie tak silnych migren dzień w dzień nie mam ale głowa mnie boli co dzień, staram się zażyć solphadeine w momencie kiedy już widzę mroczki, albo coś kuje i wtedy albo na chwilę przechodzi albo jest to taki ból przy którym jestem w stanie pracować i robić inne rzeczy.
jak miałam w domu wannę, też tak robiłam, teraz mam prysznic i brodzik, ale jest głęboki, . to napuszczam wody bardzo ciepłej nieraz gorącej i się moczę w niej, pomaga, czasem na chwilę, czasem na dłużej. krew z nosa to mi kiedyś bardzo często leciała, ale niestety podczas migreny tylko raza szkoda bo wtedy jest ulga. czasem mam ochotę za przeproszeniem powiercić palcem w nosie, żeby ta krew leciała. teraz w niedzielę byłam na uczelni, głowa mnie rozbolała (miałam okres, a ponoć wtedy migrena atakuje)to urwałam się do domupołożyłam na poł godziny i ból był dużo lżejszy, nie doszło przynajmiej do wymiotów, ale gdybym siedziała dalej na zajęciach, to może by rozkręciło sie na maksa.

wzięłam za dużo solpadeine i żle się czuję od 2 dni, jednak głowa mnie nie boli
Stary 2011-05-20, 19:48   #142
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Przy bólach takich około okresowych pomaga mi febrofen, bez recepty kosztuje coś koło 20 zł na receptę koło 5 zł.
Głowa mnie wtedy nie boli ale wiem co to okres bo ból brzucha jest masakryczny
Stary 2011-05-22, 22:03   #143
kataner
Przyczajenie

Ja bylam na urlopie sama... w dniu wyjazdu mialam migrene i pierwszy dzien pobytu moze zmiana klimatu na gorski.ale kiedy bol ustal ja ZYLAM po raz pierwszy od dluzego czasu....nie wiedzialam co to bol glowy jaka ulga suuuper,niestety powrot do domu i migrena juz jest moja towarzyszka...ale od lutego biore Sumigre 100 bol mija po 2 godz lezenia !!!gdy jeszcze mam lekki bol pije aspiryne migrena i wracam do zywych!!to jest rewelacja nie spedzam 3 dni w lazience...
kataner jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 12:02   #144
elaj
Raczkowanie

Witam.
Mam 3 dni wolnego i dopiero dzisiaj, w ostatni dzien, leb przestal mnie bolec.
Cztery dni mnie meczylo. Dzisiaj jest juz dobrze. Najadlam sie tabletek, ze chcialo mi sie wymiotowac. W ogole bardzo zle sie czulam.
Czasami trzyma mnie tydzien, kiedyc nawet miesiac. Ale byl taki lekki, ale czulam, ze mam glowe.
Tragedia.
Pozdr.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 16:43   #145
Senna34
Raczkowanie

A ja byłam u dr H pogadać o tym botoksie. Naczytałam się, że to ratunek itd,a tu się okazuje,że to dopiero w fazie badań, doświadczeń....u nas w L i tak tego nie robią. Podobno w Łodzi jest jakiś ośrodek leczenia migren i tam testują botoks.
Na razie idę się zapisać do Poradni Leczenia Bólu, zobaczymy.
Ataki mam czasem raz na 2 tyg a czesem 6 dni pod rząd. Można się zalamać, powoli zaczynam łapać depresję przez te bóle
Pozdrawiam.
Stary 2011-05-27, 14:05   #146
Ailanna
Rozeznanie

rusalka, nie zwiększaj dawko, bo tylko sobie wątrobę zepsujesz. Przeczytaj wątek, dziewczyny wymieniały już mnóstwo leków i innych sposobów
Stary 2011-06-10, 17:30   #147
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Jak czytam pojawiające się w internecie hasła typu cóż to takiego migrena, to dosłownie krew mnie zalewa, naprawdę. Takiemu jednemu czy drugiemu cyckowi życzyłabym dwóch trzech dni z bólem migrenowym, a potem posadziłabym przed kompem i kazałabym napisać jeszcze raz że to nic takiego.

Ja mam teraz nowy lek, zażywałam go kilka dni ale okazało się że mam niedoczynność tarczycy i w ulotce leku na tarczyce jest napisane, że nie można zażywać wówczas kiedy zażywa się leki przeciwmigrenowe. Czy to prawda, macie może takie doświadczenia?
Bo na razie skupiłam się na tarczycy, a z zażywaniem tamtego wstrzymałam się do wizyty u neurologa.
Stary 2011-06-13, 11:25   #148
Magda_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Senna34 Pokaż wiadomość
Termolezja-metoda zwalczania bólu przewlekłego, polegająca na zastosowaniu prądu o częstotliwości fal radiowych (300–500 kHz).

Istotą zabiegu jest uszkodzenie struktur nerwowych poprzez kontrolowane działanie temperatury, którą uzyskuje się dzięki rozchodzącym się w tkankach falom radiowym o określonej długości, które są generowane przez generatory fal wysokiej częstotliwości.

Zabieg polega na wkłuciu igły (elektrody), pod kontrolą RTG, w okolicę nerwu, który ma być poddany termolezji. Położenie elektrody sprawdza się dodatkowo przez stymulację ruchową, czyli obserwację czynności ruchowej po stymulacji prądem o częstotliwości 2–5 Hz, oraz stymulację czuciową prądem o częstotliwości 50–100 Hz. Po upewnieniu się o prawidłowej lokalizacji elektrody wykonuje się właściwy zabieg neurodestrukcji. Uzyskuje się to podając wzmiankowany we wstępie prąd przez okres 60–120 sekund, co zapewnia wzrost temperatury do 60–80 °C.

Zabieg termolezji może być wykonany dla zwalczania różnych
rodzajów bólu, także migren,

Ja u siebie w L znalazłam lekarza ,który ostrzykuje botoksem przy migrenach. Wybieram sie do niego porozmawiac z czym to się je.
Pozdrawiam
Senna, mogłabyś mi wysłać namiary do tej osoby. Ja narazie chodzę do tej dr Wróbel, biore Divascan już ponad pół roku, no a w razie bólu dlalej cinnie. Zima minęła mi dobrze(zawsze zimą mam mniej ataków). Teraz troche znowu częściej, ale chyba i tak lepiej niż wcześniej. Marzy mi jakiś lek, który całkowicie zlikwidowałby bóle.... Pozdrawiam!
Magda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 17:18   #149
Ailanna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pracowita_76 Pokaż wiadomość
Odkopuje wątek, bo znalazłam coś co się może Wam przydać. Ostatnio wpadłam na to na Fb https://www.facebook.com/home.php#!/migrenazglowy to jest stronka, gdzie są różne porady itd. ale nie o tym, teraz jest taka aplikacja, ze przyodpowiedzi na kilka pytan wyskakuje Ci w jakim stopniu zaawansowania cierpisz na migrene. Ja myslalam, ze moje atakito juz koniec swiata, a mi wyszlo raptem 54%. Warto sobie zobaczyć
Mi wyszło 57%. W niektórych nie wiedziałam co odpowiedzieć, bo nie było pasującej do mnie odpowiedzi.
Stary 2011-07-21, 12:25   #150
Senna34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Magda_ Pokaż wiadomość
Senna, mogłabyś mi wysłać namiary do tej osoby. Ja narazie chodzę do tej dr Wróbel, biore Divascan już ponad pół roku, no a w razie bólu dlalej cinnie. Zima minęła mi dobrze(zawsze zimą mam mniej ataków). Teraz troche znowu częściej, ale chyba i tak lepiej niż wcześniej. Marzy mi jakiś lek, który całkowicie zlikwidowałby bóle.... Pozdrawiam!
Hej Magda...byłam o tego pana dr, ale niestety nie miał dobrych wieści. Powiedział, że ostrzykiwania botuliną (botoks) w Lublinie nikt nie robi w celach zmniejszenia migren, jest to w formie dopiero w fazie eksperymentowania itd.
Znalazłam w Sanitasie Poradnię Leczenia Bólu,idę tam 4 sierpnia, zobaczymy co tam mi powiedzą.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości