|
|
#811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Osobiście bardziej miałam ochotę na bananowe gofry niż na marchewkowe, więc zrobiłam je dzisiaj już po śniadaniu. Są trochę bardziej puszyste. Podczas pieczenia czuć zapach miodu, a banan jest dobrze wyczuwalny w smaku. Jak dla mnie żadne dodatki już nie są potrzebne, ale niezłe są z rozpuszczoną czekoladą deserową
Niesłodka bita śmietana też powinna być ok. GOFRY BANANOWE składniki: - ok. 65g masła - 1 łyżeczka miodu - szczypta soli - 2 żółtka - 125g mąki - 125ml mleka - 1/2 dojrzałego, obranego banana (ok. 75g) - 1 łyżka soku cytrynowego - 2 białka - ewentualnie tłuszcz do gofrownicy Masło utrzeć z miodem, solą i żółtkami na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać na przemian mąkę i mleko. Banana rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z sokiem cytrynowym i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać do ciasta. Gofrownicę rozgrzać, wysmarować tłuszczem i upiec gofry na złoty kolor. |
|
|
|
|
#812 |
|
Zakorzenienie
|
ooo to na bank zrobie TZ-owi!
|
|
|
|
|
#813 |
|
Zakorzenienie
|
gofry?
|
|
|
|
|
#814 |
|
Zakorzenienie
|
tak, gofry
|
|
|
|
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawa i prosta zupka. Pachnie jak... kapuśniak
Serio. Ogólnie bardzo dobra, ale... bez parówek Według diety wątrobowej, na której byłam, to połowa składników tej zupki była na liście zakazanych z racji, że nie są lekkostrawne, ale cii ZUPA Z PARÓWKAMI składniki: - 4 parówki cielęce - 8 marchewek - 40 dag ziemniaków - 2 strąki czerwonej papryki - 40 dag brokułów - 2 pory - 20 dag groszku w strąkach (nie zdobyłam) - 2l bulionu warzywnego Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Papryki opłukać, przekroić na pół, po oczyszczeniu z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Brokuły, pory i strączki groszku oczyścić i opłukać. Brokuły podzielić na różyczki, pory porkoić w krążki. Bulion zagotować, następnie dodać warzywa, całość gotować na wolnym ogniu 20 minut. Po 15 minutach dodać parówki pokrojone na kawałki. |
|
|
|
|
#816 |
|
Zadomowienie
|
te gofry są kuszące...ile mniej więcej sztuk wychodzi z podanych proporcji?
|
|
|
#817 |
|
Zakorzenienie
|
z marchewkowych trudno mi powiedzieć, bo ja się bawiłam kształtami itd
a bananowe zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło chyba 13 albo 14 sztuk
|
|
|
|
|
#818 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy to bardziej przekąska czy coś, co można by zaliczyć do kolacji czy śniadań. Ja od kilku dni próbuję się nauczyć jeść regularnie - co 3h, łącznie 5 posiłków dziennie. Na ogół na piąty już nie mam siły, ale cii
Wczoraj w porze czwartego posiłku nie było mnie w domu, więc postanowiłam zrobić coś lekko piknikowego. Tortille stwarzają tak samo duże pole do popisu jak kanapki, może nawet większe. Na ten pomysł "nadzienia" trafiłam w Soli i Pieprzu dokładnie sprzed roku. To był w ogóle bardzo udany numer, bo co najmniej połowę przepisów bym chętnie wykorzystała a rzadko się zdarza żeby aż tyle na raz mi się spodobało, bo ja wybredna jestem :P wracając do tortilli, nie wiedziałam gdzie będę dokładnie, więc potrzebowałam czegoś, co bym mogła praktycznie w każdym miejscu wyjąć z pudełka i się podzielić i dobrze trafiłam Ostatecznie na blogu wrzuciłam do kategorii z przekąskami, bo myślę, że można je pokroić na trochę mniejsze kawałki, wbić wykałaczkę i ułożyć na półmisku podczas imprezy. TORTILLE Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ składniki na 4 porcje: - 4 pszenne tortille - 250g gotowanej szynki - 2 pomidory - 200g mozzarelli - 2 szalotki - 8 plastrów boczku - łyżka posiekanego szczypiorku - 4 łyżki majonezu - 1 łyżka ostrej musztardy (chrzanowej) - sól - pieprz cayenne Mozzarellę pokroić w kostkę, pomidory umyć i też drobno pokroić. Szalotki obrać i posiekać. Boczek podsmażyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem cayenne. Na tortillach rozłożyć szynkę, posmarować sosem, porozkładać pomidory, mozzarellę, szalotki, boczek i posypać szczypiorkiem. Następnie zwinąć i przekroić na pół. |
|
|
|
|
#820 |
|
Zakorzenienie
|
Niedawno tak się zdarzyło, że miałam okazję spróbować u kogoś domowego dżemu borówkowego. Jak ja się uchowałam nigdy w życiu borówki nie próbując to nie wiem, ale stwierdzam, że mi zasmakowała
Następnego dnia przy okazji zakupów w warzywniaczku zaopatrzyłam się w małe pudełko borówek i dopiero potem się zastanawiałam jak je spożytkować. Przynajmniej połowę, bo resztę po prostu umyłam i zjadłam bez dodatków :P I wymyśliłam sobie pancakesy na kolację. Oczywiście połowa została też na śniadanie PANCAKES BORÓWKOWE składniki: - 1 szkl mąki - 1 jajko - 3/4 szkl mleka - 30 g rozpuszczonego masła - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 1/2 czubate łyżki cukru - 1 szczypta soli - 1/2 opakowania borówek Mąkę przesiać, jajka roztrzepać i połączyć dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smażyć bez tłuszczu. Podawać np. z serkiem homogenizowanym i świeżymi borówkami. |
|
|
|
|
#821 |
|
Zakorzenienie
|
Najpyszniejsze i najdelikatniejsze placki jakie w życiu jadłam! Są fantastyczne. Przepis poszedł w świat i połowę placków zjedzono jeszcze zanim skończyłam smażyć
A sama wypatrzyłam go u Izy, która z kolei trafiła na niego u Szarlotka. Gorąco polecam. Ja jadłam z nektarynką, ale same są równie pyszne PLACKI Z SERKIEM WIEJSKIM składniki: - 4 jajka - 4 łyżki serka wiejskiego - 1 ½ łyżki cukru - ¼ szkl. mąki (ok. 6 łyżek) - 2 łyżki roztopionego masła Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. W osobnej misce ubić żółtka z serkiem i masłem, dosypując na końcu przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć małe placuszki. |
|
|
|
|
#822 |
|
Zakorzenienie
|
Oba przepisy super się zapowiadają
Chyba coś w sam raz na podwieczorek Muszę spróbować Tylko czy bez tłuszczu nie będą mi do patelni przywierać? Robiłam podobne, tylko z maślanką zamiast mleka i smakowały mi
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2009-08-18 o 18:26 |
|
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
nie powinny, bo już mają w sobie rozpuszczone masło. ja nie mam teflonu i nie przywierały
|
|
|
|
|
#824 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
przyszlam podziekowac za ten http://redandpale.blox.pl/2008/09/Bl...istaKomentarzy przepis robilam ze sliwkami- robi sie blyskawicznie i w takim samym tempie znika na pewno bede robic jeszcze
|
|
#825 |
|
Zakorzenienie
|
Dwa osttanie przepisy super, drugi na pewno wyprobuje niebawen..Ile placków z niego wychodzi? Bo jak ja gotuje to musze wyzywic oprócz siebie 2 męskie POJEMNE
brzuchy i maminyA co do borówek to też nigdy nie jadłam, miałam je ochote zrobić wczoraj ale znalazłam je tylko w tesco i to podgnite
|
|
|
#826 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jak skończyłam smażyć było 10 ja bym radziła od razu zrobić co najmniej z podwójnej porcji, bo znikają bardzo szybko, a nie są zbyt syte, raczej lekkie. Ewentualnie dorzuć do nich dużo owoców
|
||
|
|
|
|
#827 |
|
Zakorzenienie
|
Siedziałam wczoraj trochę sama w domu i nagle zachciało mi się jakiegoś prostego ciasta, koniecznie czekoladowego. Padło na ciasto Eli. Skusiły mnie chyba te gruszki
Ja dałam ich mniej, dlatego dorzuciłam trochę brzoskwiń. Bardzo odpowiada mi "konsystencja" ciasta, ale... Lubię gorzką czekoladę, nawet bardziej niż mleczną, ale dodanie czekolady z 70% kakao chyba było błędem. Czekolada całkowicie zdominowała całość. "Zagłuszyła" smak delikatnego, słodkiego ciasta i owoców. Za to świetnie nadaje się do słodkiej kawy Waniliowy serek homogenizowany lub bita śmietana też są wręcz wskazane SUPERSZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI składniki: - 120g miękkiego masła lub margaryny - 10 łyżek cukru trzcinowego - 3 jajka - 10 łyżek mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 500g owoców (u mnie: gruszek i brzoskwiń z puszki) - 2 lyżki ciemnego kakao - 1 tabliczka pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Masło utrzeć na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając, dodać po kolei jajka, a następnie mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (ja akurat wzięłam małą keksówkę), ułożyć na wierzchu owoce pokrojone w cząstki lub kostkę i posypać wierzch 2 łyżkami cukru. Piec z termoobiegiem przez ok. 45 minut w temp. 180°C. |
|
|
|
|
#828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajne w smaku, tylko wlalam trochę za dużo mleka i trochę za rzadkie ciasto mi wyszlo... Ale poza tym dobre, polecam Teraz tylko jeszcze te z serkiem wiejskim... Wydaje mi się tylko, że dość dużo jajek jak na tak małą ilość mąki
|
|
|
#829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#830 |
|
Zakorzenienie
|
Aha, rozumiem
Wobec tego ok też tak zrobię
|
|
#831 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja staram się jak mogę, a nigdy nie są takie fajne puchate... I chociaż mam grubą patelnię to bez tłuszczu zaraz mi przywierają.
|
|
|
|
|
|
#832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
głownie chyba chodzi o to, że jest oddzielnie ubita piana z białek
|
|
|
|
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam jeszcze pytanie odnośnie placków jogurtowych, które były na blogu jakiś czas temu: czy one nadają się do robienia na patelni czy tylko w piekarniku?
|
|
#834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze pamiętałam http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009...uskawkami.htmlEdytowane przez adrijah Czas edycji: 2009-08-22 o 16:47 Powód: link |
|
|
|
|
|
#835 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale masz jakiś pomysł na wersję wegetariańską zawartości? Podsmażone grzyby czy jakieś warzywa by się nadały??
|
|
|
|
|
|
#836 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kilka pomysłów z CinCina: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
|
#837 |
|
Zadomowienie
|
adrijah ... twój blog jest niesamowicie ciekawy! zresztą tak samo jak same dania, wypieki i te wszytskie smakołyki.
szukałam przepisu na jakieś ciasto i wypatrzyłam na twojej stronie przepis na MUrzynka mam zamiar jutro lub we wtorek się za niego zabrać.naprawdę, kawał dobrej roboty odwaliłaś!!
|
|
|
|
|
#838 |
|
Zadomowienie
|
Daria - Twój blog jest juz w moich ulubionych stronach
Mam zamiar wypróbować dziś naleśnika fińskiego
|
|
|
#839 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak tam murzynek? Cytat:
mmm chyba niedługo znów go zrobię, pyszny był
|
||
|
|
|
|
#840 |
|
Zadomowienie
|
murzynek wyszedł całkiem przyzwoicie! jak na pierwszy raz był baaaardzo dobry
brat całego spałaszował w nocy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.

Niesłodka bita śmietana też powinna być ok. 

robilam ze sliwkami- robi sie blyskawicznie i w takim samym tempie znika