Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki) - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-30, 23:08   #3271
mayla
Rozeznanie

Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)

Doradźcie mi dziewczyny...
Jaki lakier jest najlepszy [i w najkorzystniejszej cenie] do fimo?
Werniks na światpasji . pl jest dobry i opłacalny?
Głowni chodzi mi o mozliwość kupienia przez Internet .
Stary 2008-05-01, 10:34   #3272
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

Wczoraj kupiłam nozyki w sklepie dla plastyków Matejko. Zamówiłam sobie u nich i kupiłam za 22,50, nie za 29,99 jak w świecie pasji plus koszty wysyłki Lakier tez tam jest tańszy i modelinka też.
Isani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 19:11   #3273
mayla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Isani Pokaż wiadomość
Wczoraj kupiłam nozyki w sklepie dla plastyków Matejko. Zamówiłam sobie u nich i kupiłam za 22,50, nie za 29,99 jak w świecie pasji plus koszty wysyłki Lakier tez tam jest tańszy i modelinka też.
O ile wiem, jest on w Łodzi . Chodzi mi o sklep internetowy gdzie byłby dobry lakier/werniks w korzystnej cenie. Światpasji jest najlepszy?
Stary 2008-05-02, 08:30   #3274
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Matejko to sieć sklepów, w wielu miastach jest. Skąd jesteś? Matejko wiem, ze jest w Sosnowcu, Krakowie i Katowicach też
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-03, 15:12   #3275
madie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayla Pokaż wiadomość
Ja właśnie kupiłam ten werniks. Wcześniej używałam lakieru w małej buteleczce do fimo (Isani dała gdzieś zdjęcie).
Przyznam się -myślałam że kupuję przezroczysty lakier (w świecie pasji), bo na zdjęciu nie widać dokładnie co tam w środku jest. Myślałam że to właśnie ten sam lakier tylko w dużym formacie.
Po pomalowaniu werniks zostawia taki białawy nalot, który znika po wyschnięciu i wszystko jest niby cacy.
Wygodniejszy był dla mnie ten przezroczysty lakier, bo werniks jest mocno lejący i pozostają czasem zacieki na koraliku (pierwsze koty za płoty )
NIe wiem, może mi się tylko zdaje, ale lakier bardziej się błyszczy, werniks z racji, że bardziej lejący pokrywa koralik cieńszą powłoczką.

Ciekawi mnie jakie inne dziewczyny mają wrażenia po użyciu tych dwóch produktów. (???)
madie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 01:22   #3276
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

Dziewczyny BŁAGAM POMÓŻCIE!! własnie kolejną moją pracę , która kulałam 5 godzin oddaje na odpadki, biały w niektórych koralikach ugotował się na żółto, wyć mi się chce, płakac, drzec ubrania, jezuuu
Niewiem czy za duzy ogień, czy garnek za stary, czy woda zła, czy za długo gotuje,bożeeee
Czy coś takiego rozwiąze mój problem?
http://www.allegro.pl/item355992263_...sklep_60_.html
Prosze tez o podpwiedź jak będę brała taki mały piekarnik, to oprócz ustawienia temepratury i czasu co powinien mieć, czy ważne jest do wyboru grzanie górne i dolne?
Jest tu jakis watek o piekarnikach ?

Edytowane przez Isani
Czas edycji: 2008-05-06 o 02:17
Stary 2008-05-06, 09:43   #3277
nemala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mayla Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o werniks do fimo to napisz do nich (swiatpasji. pl) maila z zapytaniem kiedy i czy beda mieli go w pojemniczkach 300ml ja taki u nich kupiłam za 15 zł i myslę że własnie ten się opłaca

ISANI- nie kupuj piekarnika bo to zbedne, naprawde ja juz wypraktykowałam z białym i wiem o co chodzi W piekarniku (wszelkim) zawsze mi sie przypalało chyba że wyjmuje wczesniej niz inne bo i tak mi się udało ale ja białe gotuje zazwyczaj, tylko na malutkim ogniu i tez myslęze jesli woda jest za twarda co cos sie kicka radzę najpierw wodę raz przegotowac poczekac az kamien opadnie i potem przelej do swierzego garnuszka i gotuj w tym ale na malutkim ogniu i ja zawsze czuwam nad tym by nie przekraczac zaleconego czasu a zwłaszcza w białym czasem wyjmuje przed czasem chwileczkę. spróbuj tak, moze tez Ci sie uda Pozodzenia
nemala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 17:12   #3278
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

Dziękuję za poradę Juz dziś byłam nawet rekalamowac modelinę
Hura, hura, udało się
Są pięknie niebieskie, garnek odakmieniałam za każdym razem, gotowałam w wodzie odstanej od kwiatków hihiihhi jak się tylko zagotowała woda to wrzucam, zmniejszam ogień tak na środkowy i gotuję z 8 minut. Jupi jej
A pochwale się Wam, że kupiłam sobie fajną lampkę nocną, taką kreslarską, super pomocna w siedzeniu po nocach, jeździ w każda moją stronę i wczoraj tak się cieszyłam lampą a koraliki zachowały się jak najgorsze szuje :/
Teraz za każdym razem, jak bedę gotowała białe bede się stresować :/
Stary 2008-05-06, 18:10   #3279
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

Cytat:
Napisane przez madie Pokaż wiadomość
Ja właśnie kupiłam ten werniks. Wcześniej używałam lakieru w małej buteleczce do fimo (Isani dała gdzieś zdjęcie).
Przyznam się -myślałam że kupuję przezroczysty lakier (w świecie pasji), bo na zdjęciu nie widać dokładnie co tam w środku jest. Myślałam że to właśnie ten sam lakier tylko w dużym formacie.
Po pomalowaniu werniks zostawia taki białawy nalot, który znika po wyschnięciu i wszystko jest niby cacy.
Wygodniejszy był dla mnie ten przezroczysty lakier, bo werniks jest mocno lejący i pozostają czasem zacieki na koraliku (pierwsze koty za płoty )
NIe wiem, może mi się tylko zdaje, ale lakier bardziej się błyszczy, werniks z racji, że bardziej lejący pokrywa koralik cieńszą powłoczką.

Ciekawi mnie jakie inne dziewczyny mają wrażenia po użyciu tych dwóch produktów. (???)
Madi już rozumiem Twoją wiadomość, ja maluję lakierem do fimo, czyli tym bardziej błyszczącym, przezroczystym, czyli ta biała mazia to werniks ?Aaa , to nieuzywałam. Korci mnie blacha i proszek ale u mnie nigdzie wokoło niewidziałam. Pewno gdzies jest tylko tak szukam na pół gwizdka.
Jesli chodzi o werniks w promocji w świecie pasji, to znalazłam taką flaszkę to pewno to ta promocja po 15zł, tylko z opowiadania Madie, to tak niekoniecznie to pięknie działa i wyglada jak lakier?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image_funcCA95M3PH.jpg (8,0 KB, 16 załadowań)
Stary 2008-05-06, 21:34   #3280
nemala
Zadomowienie

Cytat:
Teraz za każdym razem, jak bedę gotowała białe bede się stresować :/
Isani kochana nie stresuj sie, mi zawsze najlepiej wychodzi jak mam w nosie czy wyjdzie, bo jak sie stresuje i bardzo, bardzo chcę to wtedy własnie lipa jest
Wierzę, że dasz radę , no kto jak kto, ale Ty, sie nie poddawaj

I jeszcze mam pytanie chciałabym umiec podpisywac moje zdjęcia chodzi mi o umieszczanie pseudo na fotkach z bizu by były moje i nie mam pojecia jak to efektownie zrobic, jak zrobic by były ciekawe itd? Ty masz fajny podpis

Edytowane przez nemala
Czas edycji: 2008-05-07 o 09:53
Stary 2008-05-06, 23:17   #3281
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

O też troszkę mi to zajęło
Ja to z kolei podłpalałam od Naili, zdjęcia obrabiam w gimpie i też w nim, zrobiłam sobie podpis jakąś tam czcionką, zamieniłam fotkę aby miała przezroczyste tło, a później zapisałam jako pędzel.
Teraz mogę malowac tym podpisem, stawiac takie stemple, albo sklonowac sobie jakies przejscia kolorystyczne i stemplowac takim kolorem.
Ściągnij sobie gimpa z netu, jest free to Ci podpowiem co i jak
A stempli w kwiaty itp to mam od groma
Noo jacha , nie poddaję się, zaciskam zęby i gadam pod nosem" co o nie, nie bedzie głupia modelina mną rządziła". Tym samym te niebieskie już skonczyłam i teraz zastanawiam się czy iśc się kapac czy robic zwierzaki, najpierw w sumie musze linka poszukac :/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-06, 23:53   #3282
substytut
Zakorzenienie

Jezu, a ja mam za soba pierwsze starcie z fimo raczej ostatnie... Nie dosc, ze ciezko sie wyrabia (te z brokatem szly latwo) to okazuje sie, ze zdolnosci nie mam. Jedyne co zrobilam to obrzydliwy slimak - swirl czy cos w tym stylu i lody w waflu.
Po prostu nie nadaje sie do tego...
Ale sprobowalam, mam czyste sumienie
A Wam zycze wielu inspiracji
substytut jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 23:56   #3283
madie
Zakorzenienie

Cytat:
Jesli chodzi o werniks w promocji w świecie pasji, to znalazłam taką flaszkę to pewno to ta promocja po 15zł, tylko z opowiadania Madie, to tak niekoniecznie to pięknie działa i wyglada jak lakier?
To ten właśnie produkt. Może ja się czepiam, ale już taka jestem, że sama muszę czuć zadowolenie z tego co wyprodukowałam. Ten werniks nie daje mi pewności że korale będą zachwycać a przede wszystkim- dobrze służyć. Tak jak pisałam wcześniej, nie daje moim zdaniem takiego efektu jak lakier przezroczysty, pokrywa koralik cieniutką warstewką i nie nadaje tak "szklanego" efektu jak ten lakier w małej buteleczce.

Ogólnie mówiąc ja mam takie zboczenie, że wszystko musi być cacuś glancuś u mnie, ale nie mówię że ten werniks to zło Po prostu mam porównanie i jeśli lakier przezroczysty dostaje w skali 1:10 9 punktów (nie znam jeszcze w końcu ideału ) to ten werniks 5 jak na moje wymagania
Stary 2008-05-07, 08:19   #3284
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

Cytat:
To ten właśnie produkt. Może ja się czepiam, ale już taka jestem, że sama muszę czuć zadowolenie z tego co wyprodukowałam. Ten werniks nie daje mi pewności że korale będą zachwycać a przede wszystkim- dobrze służyć. Tak jak pisałam wcześniej, nie daje moim zdaniem takiego efektu jak lakier przezroczysty, pokrywa koralik cieniutką warstewką i nie nadaje tak "szklanego" efektu jak ten lakier w małej buteleczce.

Ogólnie mówiąc ja mam takie zboczenie, że wszystko musi być cacuś glancuś u mnie, ale nie mówię że ten werniks to zło Po prostu mam porównanie i jeśli lakier przezroczysty dostaje w skali 1:10 9 punktów (nie znam jeszcze w końcu ideału ) to ten werniks 5 jak na moje wymagania
To bedzie problem, bo lakier się konczy, jakbys wykupiła cały to daj znak, zobaczymy ile dla mnie przyjdzie
Stary 2008-05-07, 09:46   #3285
nemala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez substytut Pokaż wiadomość
Jezu, a ja mam za soba pierwsze starcie z fimo raczej ostatnie... Nie dosc, ze ciezko sie wyrabia (te z brokatem szly latwo) to okazuje sie, ze zdolnosci nie mam. Jedyne co zrobilam to obrzydliwy slimak - swirl czy cos w tym stylu i lody w waflu.
Ja myslę że fimo własnie super sie poddaje trzeba tylko wprawy, ja mam brak czucia w kilku palcach z powodu choroby, ale własnie dzieki ugniataniu fimo moje łapki sie cwicza i jest to dla mnie dodatkowy trening oprócz mojej pasji a z talentami to róznie jest ci co robia najpiekniej zawsze narzekaja ze nieudane .
Moze nie rezygnuj tylko nabieraj wprawy, Pozdrawiam cieplutko

MADIE - ja mysle że w Polsce to nie znajdziesz lepszego werniksu do fimo, ja juz rózne lakiery próbowałam i wszystko było lipa, jedynie ten werniks okazał sie dobry, ale wiem ze gdzies w swiecie mozna lepsze kupic i sa rózne z efektami ,własnie chce napisac do znajomych z Izraela oni tam mają róznosci moze mi kupia
Stary 2008-05-07, 13:59   #3286
madie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nemala Pokaż wiadomość

MADIE - ja mysle że w Polsce to nie znajdziesz lepszego werniksu do fimo, ja juz rózne lakiery próbowałam i wszystko było lipa, jedynie ten werniks okazał sie dobry, ale wiem ze gdzies w swiecie mozna lepsze kupic i sa rózne z efektami ,własnie chce napisac do znajomych z Izraela oni tam mają róznosci moze mi kupia
NO właśnie czytałam w necie wypowiedzi, że u nas bieda z tymi lakierami. Mój chłopak coś tam próbował wyczytać i powiedział mi (tak jednym uchem słyszałam w sumie ), że ten lakier mały przezroczysty mają przestać produkować Czyli pozostaje nam ten werniks?
Jakoś trzeba będzie sobie radzić. Tłumaczę to sobie tak, że może i nic się dziać złego nie będzie z koralikami, w końcu tego typu biżuterie, które wyrabiamy nie nosi się w kółko, jak ulubione złote czy jakieś srebrne kolczyki takie z serii "codziennych" i do wszystkiego pasujących. Nikt też specjalnie rzucać o ścianę korali czy kolczyków nie będzie. Tylko muszę właśnie znaleźć sposób na to odłażenie lakieru przy zdejmowaniu z wykałaczek.
Tak jak Isani mi sugerowała, wczoraj zdjęłam po godzinie koraliki i w sumie nic nie widać, tylko też te koraliki które zrobiłam nie są takie żeby ubytki specjalnie mogły być widoczne. Boję się natomiast malować tym werniksem jakieś korale na których jakakolwiek skaza będzie widoczna, czyli takie o jednokolorowej powierzchni. Naprawianie takich "odprysków" jest ciężkie i zawsze trochę to widać

A czy próbowałaś może pokrywać koraliki tym werniksem dwukrotnie? Tak myślałam, że może dzięki temu uzyskam bardziej szklany efekt, ale boję się że wtedy to już może być masakra z odłażeniem werniksu.

edit: właśnie zrobiłam test. Na takim koraliku, z którego odlazło trochę werniksu więc taki odrzut powiedzmy. Puknęłam w kant stołu (niby że mi upadł czy coś). Jako że koralik jest jednolicie brązowy widać dokładnie co i jak. Powstała skaza. Po lekkim podrapaniu werniks zaczyna się łuszczyć
Doprowadzi mnie to chyba do szału

Edytowane przez madie
Czas edycji: 2008-05-07 o 15:07
Stary 2008-05-07, 21:14   #3287
naila
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez substytut Pokaż wiadomość
Dlatego ja jeszcze nic nie zrobiłam w tym kierunku... tzn. zrobiłam: kupiłam jakąś modelinę do ćwiczeń... i od pół roku leży w szafce...

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 21:59   #3288
nemala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez naila Pokaż wiadomość
Dlatego ja jeszcze nic nie zrobiłam w tym kierunku... tzn. zrobiłam: kupiłam jakąś modelinę do ćwiczeń... i od pół roku leży w szafce...
Ups.... to działac trzeba, strach ma wieeeeeeelkie oczyska
Stary 2008-05-09, 08:55   #3289
Mandalaa
Raczkowanie

Firma Eberhard Faber wycofała ze sprzedaży lakier do Fimo, będzie produkowała jedynie werniks (przynajmniej na razie), z racji lepszej wytrzymałości (lakier po jakimś czasie można po prostu zeskrobać paznokciem, co osobiście wypróbowałam, mimo nakładania wielu warstw).
Mandalaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-09, 09:09   #3290
nemala
Zadomowienie

No ja uzywam tylko werniksu i jestem zadowolona i nie ma znaczenia ile warstw dam zazwyczaj 2 ,ale mi jeszcze nic nie odprysło, jedne korale noszę czesto i nawet kilka razy mi spadły i nic sie nie stało, nie wiem jak inni na to patrzą
Stary 2008-05-09, 09:15   #3291
Doooma
Raczkowanie

Cytat:

edit: właśnie zrobiłam test. Na takim koraliku, z którego odlazło trochę werniksu więc taki odrzut powiedzmy. Puknęłam w kant stołu (niby że mi upadł czy coś). Jako że koralik jest jednolicie brązowy widać dokładnie co i jak. Powstała skaza. Po lekkim podrapaniu werniks zaczyna się łuszczyć
Doprowadzi mnie to chyba do szału
Mi wczoraj właśnie przyszedł ten werniks do fimo. Ja tam wcale nie narzekam. Z pośród wszystkich lakierów, które wypróbowałam, werniks najlepszy Nie wiem, czego macie takie problemy....mi ani nie odpryskuje, ani nie pozostawia białych nalotów No może nie błyszczy się aż tak bardzo jak ten przeźroczysty, ale również nie jest matowy. Mi tam on osobiście odpowiada
Stary 2008-05-09, 09:18   #3292
nemala
Zadomowienie

Dooomcia masz rację, nie narzekajmy ja tez jestem zadowolona i polecam innym
Stary 2008-05-09, 09:24   #3293
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

Dobra, jak flaszki z czaraną nakrętką się skonczą, nie pozostanie mi nic innego, zresztą... A tak nie lubie lakierować. Po piekarniku tez trezba?
Naila po pół roku jesli to jest jakaś zwykła modelina to raczej do śmieci już pójdzie, chyba, że będzie ci się chciało ugniatać ją z olejem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-09, 09:26   #3294
Doooma
Raczkowanie

Cytat:
Dooomcia masz rację, nie narzekajmy ja tez jestem zadowolona i polecam innym
Noo, ja tez polecam I jeszcze zapomniałam dodać, że jest bardzo wydajny
Ps...nemalo, wiesz może jak zrobić ten wzór kwiatka, z którym ja mam zawsze problemy? Chyba pamiętasz jakim? Bo ja nadal tempa jestem w stosunku do tego wzoru
Stary 2008-05-09, 09:28   #3295
Doooma
Raczkowanie

Cytat:
Dobra, jak flaszki z czaraną nakrętką się skonczą, nie pozostanie mi nic innego, zresztą... A tak nie lubie lakierować. Po piekarniku tez trezba?
'Po piekarniku' w sensie, ze po upieczeniu, tak?
Ja zawsze wypiekam w piekarniku i zawsze lakieruje, chodź co prawda nie najlepsza robota. Mnie też to doprowadza do szału, w końcu niecierpliwa jestem
Stary 2008-05-09, 09:37   #3296
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

Cytat:
Napisane przez Doooma Pokaż wiadomość
Noo, ja tez polecam I jeszcze zapomniałam dodać, że jest bardzo wydajny
Ps...nemalo, wiesz może jak zrobić ten wzór kwiatka, z którym ja mam zawsze problemy? Chyba pamiętasz jakim? Bo ja nadal tempa jestem w stosunku do tego wzoru
Już tak się przymierzałam dwa razy, żeby Wam porobic te zdjęcia, może jakoś jak niedługo bedę robiła kwiatki ( bo w niezapominajkach takie robiłam cieniowanie) to Wam pstryknę ten moment.
Stary 2008-05-09, 09:42   #3297
Doooma
Raczkowanie

Cytat:
Już tak się przymierzałam dwa razy, żeby Wam porobic te zdjęcia, może jakoś jak niedługo bedę robiła kwiatki ( bo w niezapominajkach takie robiłam cieniowanie) to Wam pstryknę ten moment.
Isani, czekamy z niecierpliwością Już się nie mogę doczekać A te twoje niezapominajki BOSSSKIE!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-09, 09:48   #3298
nemala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doooma Pokaż wiadomość
...nemalo, wiesz może jak zrobić ten wzór kwiatka, z którym ja mam zawsze problemy? Chyba pamiętasz jakim? Bo ja nadal tempa jestem w stosunku do tego wzoru
Pamietam i tez nadal nie wiem tez tempa jestem i tez czekam na fotki od Isani
Stary 2008-05-09, 10:56   #3299
Doooma
Raczkowanie

Cytat:
Pamietam i tez nadal nie wiem tez tempa jestem i tez czekam na fotki od Isani
No, no, czekamy
A wie może ktoś z was, gdzie można kupić folię aluminiową złotą? Bo wiem, że w świeciepasji można dostać taki jakby 'blok' z 6 kolorowymi arkuszami foli do fimo (chodź nie koniecznie do fimo;p). Tylko, ze cena przerażająca-15 żł. za 6 arkuszy A 4...A po za tym słyszałam, że taka folia istnieje...Tylko kurczę nigdzie nie moge jej dostać;(

Edytowane przez Doooma
Czas edycji: 2008-05-09 o 12:41
Doooma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-09, 14:25   #3300
nemala
Zadomowienie

No moze istnieje złota ale nie w Polsce i kochana jakby była taka jak do kanapek tylko złota to wydaje mi sie ze nie nadawałaby sie ale ja mysle ze jesli ta za 15 ma 6 arkuszy a4 to jeszcze nie taka droga poniewaz one są wydajne, ale to co dla jednego nie jest drogie dla drugiego moze byc bardzo. Jednak mysle ze sie opłaca potem mozesz poprostu bizu ciut drozej sprzedawac
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości