|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Ja szukałam u siebie na jakimś ryneczku czy nie ma nic nie znalazłam ale można gdzieś upatrzeć biżu rozmontować i robić swoją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4142 |
Raczkowanie
|
to prace z początków mojej przygody
![]() na pierwszym zdjęciu to rzeczy stworzone przez mojego M. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4143 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4144 |
Raczkowanie
|
do AleXia:
gdzie kupujesz te błyszczące oczka?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4145 |
Raczkowanie
|
takie brylanciki zbieram odkąd pamiętam,odrywałam ze spodni,bluzek i wszystkiego czego się dało,a teraz zostają wykorzystane do modeli nowej produkcji
![]() ale dzety można kupić spokojnie w różnych miejscach.
#4146 |
Raczkowanie
|
ooooooooo dzieki znalazlam na allegro:P
|
![]() ![]() |
![]() |
#4147 |
Zadomowienie
|
Mozna takie kupic w zupelnie naziemnych pasmanteriach - maja metalowe plecki. W wiekszosci pasmanterii w mojej okolicy jest przynajmniej po kilka paczek w roznych kolorach. Jakosc, oczywiscie... rozna.
Jakiś cza temu padło pytanie o wykrojniki do modeliny. Na stronie sklepu cukierniczego Tortownia znalazłam takąs kategorię: http://tortownia.pl/produkty.php?str=2&kid=102 Są tak różne wykrawaczki, w tym kilka rodzajów sprężynowych.Może (ale nie musi) wyjść taniej niż sprowadzanie specjalizowanych do modeliny. Oczywiście należy pamiętać o zachowaniu higieny i separowaniu narzędzi do modeliny od narzędzi do ciasta.
>> Czy twój stanik jest WYGODNY? << W czym przechowywać modelinę? Wiki Robótek Ręcznych Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2009-06-11 o 13:40 Powód: połączenie sąsiednich postów |
![]() ![]() |
![]() |
#4148 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam ;]
Jestem tu nowa jak widać ;p Bawię się z fimo już 2 miesiące I nie mogę znaleźć nigdzie jak zrobić `bita śmietanę` ![]() Bardzo lubię dłubać i chciałabym dekorować moje fimo tą podobno bitą śmietaną ![]() Wie ktoś jak to sie robi? ![]() Dodaje 1 foto z moimi dłubankami ![]() ![]() Jakość zd. to nie moja wiana xd Edytowane przez ManiaczkaFIMO Czas edycji: 2009-06-06 o 10:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#4149 |
Zadomowienie
|
Maniaczka - przejrzyj ostatnie 5-8 stron wątku. Była mowa o kremikach, śmietankach i innych elementach ozdobnych.
Sheesh.
![]() |
#4150 |
Raczkowanie
|
srebrna, ty masz głowę. swego czasu szukałam różnych takich wykrawaczek właśnie i coś tam poznajdywałam, a raczej porobiłam metodą chałupniczą. a tu takie fajne cuda znalazłaś. aż się wybiorę do agd poszukać czegoś takiego. jak zwykle najtrudniej wpaść na najprostsze rozwiązanie
#4151 |
Konto usunięte
|
Srebrna, szacuneczek za te wykrawaczki
![]() Swoją drogą, jeszcze większy szacunek za cierpliwość, na mnie lenistwo działa jak płachta na byka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4152 |
Raczkowanie
|
szaja, dlatego tak boję się o cokolwiek pytać
![]() ![]() swoją drogą, co ta bita śmietana z fimo taka popularna się zrobiła, wszyscy śmietana i śmietana, chyba nie na czasie jestem bo mnie to nie kręci
#4153 |
Zadomowienie
|
mekinking: Akurat przegladalam Tortownie w zupelnie innym celu (MAJA PLASTYCZNY LUKIER! I ksiazke o zdobieniu angielskim! I narzedzia... a ja mam w tym roku 30 urodziny!) a pamietalam, ze kiedys wyszukiwalam te paskudy na jakichs angielskich sklepach (cookie cutter, spring-costam). W takiej sytuacji lepiej od razu tu dac linka i ktos sobie wyszuka, niz zapomniec i pluc se w brode za miesiac jak znow ktos zapyta
![]() szaja: miałam dzień dobroci dla nowicjuszy. Tak jakos podjrzewam, że jakbym miała dostep do netu wtedy, kiedy sama zaczynałam (straszne czasy Astry szkolnej w 6 kolorach, CZASEM dostępnej na luźne kostki, będzie 16 lat juz chyba) to tez bym się zachłysnęła tym, że MOGĘ i próbowała każdej techniki i sposobu, pytała o to, co jest odpowiedziane kilka postów wyżej i ogólnie była nieznośna ;>
![]() |
#4154 |
Konto usunięte
|
No tak, ale jakoś tak zauważam, że lepienie duperelek z fimo stało się szalenie modne, szkoda tylko, że dziewczyny w większości lecą na ilość, nie na jakość i wszystko jest na jedno kopyto
![]() A tak poza tym, też w tym roku 30 mi stuknie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4155 |
Zadomowienie
|
Ze wszystkim tak jest, zasadniczo. Parę lat temu jeszcze niedostepność materiału (przed powszechnym "zarobótkowaniem" Empików) odcinała 90% społeczeństwa od możliwości choćby sprawdzenia, o co kaman. Teraz tak moze byc chocby z tym lukrem plastycznym - dostepny w paru miejscach na krzyz, nietani, wiec kupi go ktos, kto ma fanaberia&margines finansowy (np. ja
![]() ![]() 15 lat temu modelina byla niewdziecznym medium do robienia figurek i najwyzej malowania ich akrylem, bo kolorystyke miala tragiczna (chyba ze ktos byl szczesciarzem i mu rodzina z Niemiec kupila FIMO). Koraliki byly, jak rodzina przywiozla z Czech albo Slowacji, EWENTUALNIE jak sie zupelnym wielkim przypadkiem kupilo w jakiejs pasmanterii, gdzie panie cudem sprowadzily. Lepsza dostępność czegokolwiek (od koralików po gitary ![]() Orany, ale mi trucie wyszlo. Dobra, czas pojsc zaglosowac, a potem do pociagu...
![]() |
#4156 |
Raczkowanie
|
srebrna, nie trujesz, tylko dobrze prawisz
![]() mnie tylko zastanawia DLACZEGO jeśli ktoś bierze się za fimo, modelinę lub cokolwiek innego i ma dostęp do internetu to od razu pyta, ja jak zaczynałam to przede wszystkim byłam na haju że coś tam można z czegoś zrobić i sama próbowałam ile się dało, później wpadłam na to, że w necie można znaleźć jakieś cuda ale frajdą było obejrzenie zdjęcia i próbowanie wymyślić jak to i to zrobić, a nie od razu 'przepraszam, a gdzie znajdę tutorial'. ale może teraz trzeba wszystko szybko szybko i nie ma czasu na własne eksperymenty.
#4157 |
Raczkowanie
|
Czy można robić biżuterię z plasteliny?
Tak, jak w tytule.
Mam już za sobą pierwsze dzieła z modeliny, jednak myślę że wykonywanie biżu z plasteliny wydaje się łatwiejsze. Nie miałam okazji robić biżuterii z modeliny Fimo (słyszałam i czytałam ze jest najlepsza), i być może dlatego tak sądzę. Moja kleiła się do rąk, a jeśli próbowałam delikatnie zmoczyć ręce, aby się tak nie kleiła to zaś się rozkruszła. Jeśli ktoś może mi pomóc, to z góry będę wdzięczna. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4158 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy można robić biżuterię z plasteliny?
Myślę, że wykonanie biżuterii z plasteliny nie jest dobrym pomysłem
![]()
Edytowane przez Paramore Czas edycji: 2009-06-07 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4159 |
Rozeznanie
|
Jeśli chcesz robić biżuterię z plasteliny to gratuluję...
Kup sobie od razu dużo ubrań bo każde z nich i tak raz założysz... i wyrzucisz... Za to jak efektownie będziesz wyglądała z rozwalającą, rozgniatającą i pozlepianą biżuterią... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4160 |
Raczkowanie
|
Hm,może nie wniose nic nowego do dyskusji, bo dziewczyny dość dosadnie wytłumaczyły ze plastelina NIE SŁUZY do robienia biżuterii. Hm, tylko pomyśl.. ona jest miękka, tłusta i rozciągliwa... Nie można jej utwardzić, chyba że porzez kilkudniowe podsmażanie na patelni w pełnym ogniu, ale wiesz, to chyba nie jest najlepszy pomysł bo jak by to powiedziec.... robi się czarna i smierdząca xD
|
![]() ![]() |
![]() |
#4161 |
Zadomowienie
|
No, ja sie rzucilam tak pare lat temu na photo163, emule i inne niezbyt legalne srodki przekazu, gdzie byly ksiazki w egzotycznych jezykach (japonski, hiszpanski, portugalski) i odknuwałam rozne koraliki, modelinki i inne ozdoby, a nawet tlumaczylam opisy jakimis translatorami. Millefiori jako 'cos co jest w przekroju' wyknułam sama, ale to byly w wyzej opisanych smutnych czasach, wiec potem dopiero FIMO pozwolilo mi na serio cos z tym zrobic, a po drodze trafilam juz na ksiazki o modelinie po angielsku.
Dowiedzialam sie wtedy zreszta, ze kupa metod, ktorych uzywalam, byla bledna albo i szkodliwa dla modeliny (szkielety figurek z drewna, mieszanie roznych gatunkow, przesychanie, moczenie woda... acz z wody sama zrezygnowalam na rzecz kremu oliwkowego ![]() Sama tez zawsze bylam zwolenniczka samodzielnego szukania. W dobie googla, dobrego indeksowania, google images, flickra (gdzie ludzie rzucaja fotki i tutki), youtube (gdzie sa cale lekcje!) ORAZ wyszukiwarek na forach takich jak wizaz naprawde 90% rzeczy da sie znalezc samemu, chyba ze ktos ma problem pt. nieznajomosc slow kluczowych albo nieznajomosc angielskiego (acz to juz dalece nie wszystko usprawiedliwia)
>> Czy twój stanik jest WYGODNY? << W czym przechowywać modelinę? Wiki Robótek Ręcznych Edytowane przez Srebrna Czas edycji: 2009-06-07 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4162 |
Zadomowienie
|
"Masa FIMO" to producencki/importerski eufemizm na modelinę. FIMO to modelina, tylko lepszej jakości.
Plastelina sie do bizuterii nadaje, pod warunkiem mieszkania w bardzo zimnym klimacie, inaczej sie klei i rozplywa ![]() O robieniu z modeliny sa strategicznie przyklejone na czubku forum watki: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=327884 - dla poczatkujacych https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=239240 - linki i instrukcje Polecam lekture zanim sie zacznie teoretyzowac, a zwlaszcza probowac podchodzic do FIMO z mokrymi rekami (namoczenie niszczy strukture modeliny i praktycznie mozna ją już wtedy wyrzucić, chyba że się jakoś da osuszyć... ręce należy NATŁUŚCIĆ)
![]() |
#4163 |
Raczkowanie
|
Czytałam zarówno o natłuszczeniu rak, ale dużo dziewczyn pisało na forach że można namaczać.
A do Pacynki - w ogóle sorry ze spytałam ;/ Innym wizażankom dzięki za odpowiedź ; ** |
![]() ![]() |
![]() |
#4164 |
Zadomowienie
|
To moczenie to jakas bzdura, nie wiem skad sie wzielo :/ Ja wszedzie czytalam o natluszczaniu i tylko natluszczanie mi sie sprawdzalo. Zmoczona modelina sie rozpada i rozkleja, beznadziejnie zupelnie (inaczej jak bym zdolala doczyscic po modeline biurko i narzedzia?
![]() Natluszczanie dziala, no ale nie wszystkim. Da sie np. oliwka dla dzieci, parafina albo kremem oliwkowym (ale cieniutko). Jezeli chcesz "zarobic" obeschnieta/podstarzala modeline, to wlasnie jeden z tych materialow ALBO fimo plynna sa dobrym medium. Ja uzywam kremu oliwkowego i oliwki J&J i na razie, odpukac, dzialaja swietnie.
![]() |
#4165 |
Przyczajenie
|
Dot.: modelina
Ja radziłabym upiec, a nie gotować - wtedy unikniemy białego nalotu na naszych wyrobach, a po drugie kolory będą tak żywe i piękne jak na początku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4166 |
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich
![]() Przed zadaniem swojego pytania, pragnę oznajmić, że stosując się do Waszych zaleceń grzecznie przeczytałam kilka postów dalej - zajęło mi to dobre kilkadziesiąt minut..ale nie dowiedziałam się wystarcząco. Otóż: wracam do zagadnienia bitej śmietany i kremów. Napisałyście, że robi się to z fimo liquid, ale ja śmiem twierdzić, że jednak niektórzy formują takie coś z tej normalnej.. Może trzeba dodać wodę, albo chociaż zwilżyć? No nie mam pojęcia...a strasznie mi się to podoba i wygląda tak naturalnie, tak prawdziwie... Zależy mi na tym, ponieważ chcę zrobić prezent, już wymyśliłam figurkę no ale co mi z takiej "ochlapłej" śmietany ;( Życzliwych prosze o pomoc.. ![]()
#4167 |
Zadomowienie
|
Nie dodawaj wody, bo Ci sie modelina rozpaprze. Chyba ze taki masz cel, ale wtedy nie wiadomo, co z niej zostanie po wypaleniu.
Najprawdopodobniej sila i godnoscia osobista (oraz delikatna obrobka) da sie zrobic ksztalt bitej smietany i go osadzic na babeczce, skoro twierdzisz, ze niektorzy formuja ze zwyklej ![]()
![]() |
#4168 |
Raczkowanie
|
Hmmm dzięki za odzew
![]() Wiesz, ja myślę, że są do tego może jakieś przyrządy :P To nie jest lepione palcami. Kurczę, ale mam dylemat ![]() ![]()
#4169 |
Raczkowanie
|
jeśli z samej fimo bez żadnych dodatków to na pewno palcami ,no ewentualnie strzykawka,
a krem naprawdę robi się z Fimo Liquid zmieszanej ze zwykłym Fimo ,uwierzcie wszystkie niedowiarki ![]() a techniki sa różne ![]()
#4170 |
Konto usunięte
|
Strzykawka i fimo to nie najlepszy pomysł, chociaż fimo jest miękkie, to jednak strzykawka ma za małą siłę tłoczącą. Można by użyć takiego metalowego tłoka do fimo, ale raczej nie w tym przypadku, bo widać by było "szorstkość" fimo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:06.