|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Witajcie
Nie dałam rady nawet doczytać do końca wątku i pobiegłam na zakupy modelinowe. Co prawda w moim bidnym empiku nie mieli fimo ale w sklepie " dla artystłow" mieli modeline ( wygląda jak filmo- 2,60 zł zakostke) Troche się bałam bo tak krytykujecie inne firmy ale jakoś poszło. Jak mi pierwszy krzywy kwiatek wyszedł to aż krzyczałam z radości:P do nocy z córcią siedziałyśmy a mała dzielnie kręciła machiną- makaronową. wrzucam zdjęcia moich pierwszych prób. Mam nadzieję, że się wypowiecie. ![]() a) nie mam w domu nic odpowidniego do dziurawienia b) nie wychodzą mi jeszcz takie cuda jakie bym chciała c) nie lube dużych korali - lubie małe zawieszki a do tego potrzeba drucików itd ps. wiem wiem" rzuf " ![]() szalik z dedykacją dla Szajby której blog mnie zainspirował do dzieła ( piękne tam wełniaste cudeńka ) acha- kwiatki oraz torebeczka z rękawiczką są elementem domku dla lalek który robie dla córci. pozdrawiam drogie panie |
![]() ![]() |
![]() |
#4682 |
Raczkowanie
|
no to ja będę tak miła i jak zwykle podam + i -
+ robisz więcej rzeczy w "wałków" a nie to co zazwyczaj wszystcy robią + szalik niesamowity a teraz minusy -np. żółw swoją skorupkę miałby ładniejszą jakbyś dłużej i mocniej w rączkach "pokulała" ( wiesz o co chodzi ) a tak to super oby tak dalej - początek niezły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4683 |
Raczkowanie
|
szalik naprawdę śliczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4684 |
Zadomowienie
|
Joachna:
1. różyczki piękne 2. z wałeczkami gorzej - coś musisz popracować nad okrągłością płatków; jeden płatek wygląda jakby mu czerwone ze środka ukradło (jeżeli to zamysł artystyczny, to niejasny, wygląda jak błąd) 3. żółwik istotnie powinien miec chyba nieco dokładniejsze wypełnienie skorupki 4. szaliczek i torebka niezłe ![]() W sumie: popracuj nad wyglądem kwiatków, ale bardzo dobrze Ci idzie ![]()
![]() |
#4685 |
Raczkowanie
|
Szaliczek jest genialny
![]() tigi22 - dzięki za radę, kiedyś będę musiała się wybrać do Empiku, problem w tym, że w naszym mieście nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
#4686 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedzi i miłe słowa
![]() ale jeszcze bardziej dziękuję za słowa krytyki przynajmniej wiem co razi ![]() jeśli chodzi o wałeczki to ta moja modelina sie robi giętka i nie da się jej pokroić a trzymanie w lodówce nie pomaga. Zostawiłam jden na 12 godzin i nic. Trzymanie w zamrażalce pomaga ale wtedy nie da sie ich "wtopić w nic- za twarda. Jeszcze jeno pytanie mam odnośnie przchowywania wałeczków. Jeśli chcę zrobić kompozycję np. z różnych kwiatków nie bede lepiła wszytkich jenego dnia. Moge taki wałek przchowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku czy gdzie? ( wiem napewno była gdzieś o tym mowa ale nie moge znaleźć. Srebrna masz rację nie wiem gdzie ten śroek zaginął ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4687 |
Zadomowienie
|
Joachna: ja nawet wiem, gdzie ten srodek zjadlo
![]() Co do przechowywania, to hmmm... Widziałaś mój podpis? ![]() Jeżeli modelina robi się za miękka, to może przed użyciem musisz ją lekko wysuszyć/odplastycznić (włożyć płaski kawałek między dwie kartki papieru, aż "puści" plasticizer i papier będzie miał takie niby-tłuste plamy) Trzymaj w zamrażarce, krój póki zimne, zostaw na czymś (szkło, kafelek), żeby się ogrzało i wtedy pracuj. Ja przynajmniej tak robię i mam niezłe efekty, małe odkształcenia...
>> Czy twój stanik jest WYGODNY? << W czym przechowywać modelinę? Wiki Robótek Ręcznych Edytowane przez Srebrna Czas edycji: 2010-03-14 o 18:13 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
#4688 |
Rozeznanie
|
Szaliczek obłędny
![]() ![]()
Moja pasja-wątek wizażowy Nowy blog Preferencje Whitecoffe - zmagania z AC Targowisko - #24 |
![]() ![]() |
![]() |
#4689 |
Przyczajenie
|
Chcę zrobić dla mamy naszyjnik z modeliny. Przeglądałam net i sodobało mi się to: http://www.cafeart.pl/20060509255/bi...z_mlekiem.html
Problem w tym, że: - te koraliki można zrobić ze zwykłej szkolnej modeliny? Nie mam dostępu do sklepu dla artystów-plastyków, a na alegro, czy w sklepie internetowym nie kupię bez wiedzy mamy. - doczytłam, że można je zabezpieczyć bezbarwnym lekierem do paznikci, co Wy o tym myślicie? - Jakiej nitki (czy czegośtam łatwo dostępnego) powinnam użyć do nawlekani? Z góry dziękuje za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#4690 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Joachna piękny szalik,super pomysł. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4691 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4692 |
Raczkowanie
|
jeśli chodzi ci o to żeby koraliki były na swoim miejscu , czyli w odpowiednich odstępach to zrób zwykłe supełki .
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 |
Raczkowanie
|
Hej.
Czy masa Sculpey po upieczeniu ciemnieje? A Fimo? A można mieszac Fimo i Sculpey razem? Czy może grozi wybuchem xD |
![]() ![]() |
![]() |
#4694 |
Zadomowienie
|
B_ka: przeczytaj ten wątek. Albo chociaż ostatnie 20 postów. Wklejałam porównanie modelin.
Mieszanie odradzam, bo mogą mieć skład chemiczny, który się pokłóci.
![]() |
#4695 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja pasja-wątek wizażowy Nowy blog Preferencje Whitecoffe - zmagania z AC Targowisko - #24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4696 |
Przyczajenie
|
Wchitecoffe, chyba w domu nie ma.... A może np. w mrówce można owy lakier kupić za niewielkie pieniadze? I jeszce chciałbym wiedzieć: W jaki sposób najlepiej wypiekać modeline, aby nie przywierała do balszki, na papierze do pieczenia? Są dość róże opinie, gotować czy wypiekać?
#4697 |
Raczkowanie
|
wie ktoś może jak zrobić koraliki tego typu (chodzi mi o ułożenie kolorów)
http://snowskin.deviantart.com/art/P...ds-73-97354489 niesamowite są! |
![]() ![]() |
![]() |
#4698 |
Raczkowanie
|
Czy Fimo po upieczeniu ciemnieje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4699 |
Raczkowanie
|
nie, nie zmienia koloru
|
![]() ![]() |
![]() |
#4700 |
Raczkowanie
|
hmm.. zaciekawiłyście mnie tym transferem zdjęć. średnio w internecie coś o tym jest, może orientujecie się Wy: nakładam fimo liquid tudzież ten sculpley na powierzchnię, którą można włożyć do piekarnika, do tego przykładam przypuśćmy zdjęcie, wypiekam (ile?), odklejam zdjęcie, i teraz: czy to zdjęcie jest już do wyrzucenia? no bo pigment z niego zszedł? i odklejam dalej całą tą masę od tego naczynia po prostu? i tak to już jest gotowe? strasznie to jest fajne, tylko wydaje się dość trudne. muszę spróbować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://epapiernicze.pl/index.php/produkty/id/283 jest do decoupage'u, ja go używam i wg mnie jest w porządku. Lakieruję 2-3 razy i wtedy pięknie się błyszczy. Nie wiem tylko czy cenowo by Ci odpowiadał. A może ten? Jest tańszy bo innej firmy ale tego nie praktykowałam: http://epapiernicze.pl/index.php/produkty/id/286 W tym sklepie, do którego link zapodałam są też werniksy do mas plastycznych (fimo) ale ja się na nich zawiodłam. Jestem zwolenniczką pieczenia. Podczas gotowania traci kolory i może się uszkodzić od podskakiwania we wrzątku. Oczywiście piec na papierze do pieczenia i ściśle przestrzegać czasu i temperatury wypiekania, bo jak przesadzisz ciemnieje lub się nawet przypali. Jeśli jeszcze nie piekłaś wypróbuj na kawałku niepotrzebnej modeliny, żeby potem nie zepsuć czegoś nad czym się napracowałaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4702 | |
Przyczajenie
|
Wchitecoffe, lakier do decupage, to było by nawet mi na rękę bo stary się skończył, a teraz znowu się zaczna czas na jajka dekorawane tą techniką
![]() Cytat:
![]() |
#4704 |
Raczkowanie
|
Witam poszukuje przepisu jak zrobic male rózyczki z fimo
|
![]() ![]() |
![]() |
#4705 |
Raczkowanie
|
Jak się nazywa taka zawieszka żeby rzeczy z Fimo do telefonu doczepic??
Widziałam to gdzieś w tym wątku ale jakoś nie umiem znalezc.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4706 |
Raczkowanie
|
jala poszukaj lepiej b_ka ty też kilka stron do tyłu max 5 srebrna linki nawet podała
|
![]() ![]() |
![]() |
#4707 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4708 |
Raczkowanie
|
Minn ja używam akrylowego lakieru do drewna, możne gdzieś dostaniesz w mniejszej puszce bo ja mam 400 ml. A co do wypiekania, jeśli masz piekarnik elektryczny, to bez problemu wypieczesz, bo na modelinie astry jest napisane, w jakim przedziale temperatur można ja wypiekać - jeśli się bardzo boisz, to wybierz dolną granicę.
Ja też pracowałam z pomocą astry, nie jet to fimo, ale efekty całkiem całkiem. Aha, nieraz piszą na modelinie, żeby ją wyrabiać zwilżonymi dłońmi - nigdy tego nie rób, bo się modelina "rozpaprze" i zrobi się strasznie klejąca ![]()
#4709 |
Raczkowanie
|
Szaliczek akurat jest banalny z jakiegoś tutka w necie. robiłam nową porcję odrazu ale dopiero teraz daj fotki bo wylądowałam z córcią w szpitalu i nie miałam czasu za bardzo. wiem wiem wszystko strasznie wybrudzone bo nie mam szkiełka ani niczego takiego. lalka na podstawie tutka. Zrobiłam zdjęcia przed malowaniem i po bo nie umiem malować farbami i chciałam miećzdjęcie zanim ją spi***e. ![]() jak na drugą modelinową partię w życiu chyba nie jest tak okropnie... ps. ogłaszam konkurs! kto wymyśli co zrobić z tą głową lalki którą widać na ostatnim zdjęciu. Edytowane przez Joachna Czas edycji: 2010-03-18 o 17:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#4710 |
Raczkowanie
|
super jestem pod wielkim wrażeniem, tylko jednego się czepię czystości ( używa do tego husteczek takich dla dzieci - wyczeszczą wszystko) a tak to super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.