Ubranka dla dzieci - Sukienka do chrztu - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-16, 13:59   #271
aga__tka
Zakorzenienie

Dot.: Ubranka dla dzieci - Sukienka do chrztu

Cytat:
Napisane przez marzanna1 Pokaż wiadomość
Ja zrobiłam coś podobną sukienkę ,tyle ,że góra jest robiona z elementów natomiast wzór dołu jest ten sam ,wg schematu podanego na blogu Marzanny

A z czego robiłaś tę sukieneczkę, bo wygląda dość "drobnie-delikatnie"
Ja teraz chcę zrobić jakąś, jeszcze się nie zdecydowałam na dół (góra będzie prosta na drutach) a nad dołem myślałam że może jednak szydełkowy, bo się szybciej robi, ale nie podobają mi się takie mocno dziurawe z grubej włóczki - dostałam takie ponczo na roczne dziecko i ten dziurawy azurek do mnie nie przemawia - na szczescie bedzie za duze zeby zalozyc na chrzest, to nikomu nie bedzie przykro...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 14:25   #272
marzanna1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
A z czego robiłaś tę sukieneczkę, bo wygląda dość "drobnie-delikatnie"
Ja teraz chcę zrobić jakąś, jeszcze się nie zdecydowałam na dół (góra będzie prosta na drutach) a nad dołem myślałam że może jednak szydełkowy, bo się szybciej robi, ale nie podobają mi się takie mocno dziurawe z grubej włóczki - dostałam takie ponczo na roczne dziecko i ten dziurawy azurek do mnie nie przemawia - na szczescie bedzie za duze zeby zalozyc na chrzest, to nikomu nie bedzie przykro...
robiłam ją z Kalinki ,świetnie mi sie z niej robiło ma fajny połysk czego nie widać aż tak na zdjęciu

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

a i jeszcze mam sweterek myślę nad spodenkami pewnie je jeszcze nadgonię ,również z Kalinki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0301.jpg (87,1 KB, 65 załadowań)
marzanna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 22:42   #273
aleksandra78
Przyczajenie

Dot.: sukienusia do chrztu szydełkiem

Cytat:
Napisane przez Isiunia Pokaż wiadomość
Witam ponownie, jakoś nie mogę się zdecydować na sukienusię dla mojej niuni na chrzest. Chciałabym zrobić sama ale średnio mi wychodzi - nie wiem czemu ciągle robię za duże
Jak już jakaś sukieneczka mi się spodoba to nie mogę znaleźć do niej schematu a niestety jeszcze nie jestem taka biegła w szydełkowaniu żeby zrobić coś ze zdjęcia.
I tu moja prośba, znalazłam tai śliczny komplecik, czy któraś z Was mogłaby mi pomóc i może ma do niej schemat?
Jeżeli już gdzieś na forum już jest do niej schemat to przepraszam,że powielam temat ale niestety nie znalazłam
Czy i ja mogłabym prosić o wzór na tą sukienkę aga@cynarska.pl

Bardzo dziękuję
aleksandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 21:04   #274
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marzanna1 Pokaż wiadomość
robiłam ją z Kalinki ,świetnie mi sie z niej robiło ma fajny połysk czego nie widać aż tak na zdjęciu

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

a i jeszcze mam sweterek myślę nad spodenkami pewnie je jeszcze nadgonię ,również z Kalinki
dzieki - ja jeszcze kalinki w rekach nigdy nie mialam, ale musze sprobowac na lato...
Stary 2012-03-12, 20:59   #275
aganieszkab
Raczkowanie

Dziewczyny poratujcie mnie! Mam zostać matką chrzestną siostrzeńca i przyszło mi zorganizować szatkę na chrzest, oczywiście wpadłam na genialny pomysł wydziergania takiej na szydełku i... klops, nic nie przychodzi mi do głowy , a wyszukiwarka w zakresie szatek pluje tylko atłasowymi, co też nie daje żadnej inspiracji do dziergania, a te dzierganie jakoś mi nie pasują... do chłopca.
Mam już taki mętlik w głowie, że nie wiem co ładne a co nie, co pasuje a co nie... poradźcie, czy coś w tym guście: post-12182-1137797666.jpg post-4549-1138307933.jpg post-14365-1144914598_thumb.jpg
będzie pasowało jako szatka na chrzest dla chłopczyka?
aganieszkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 22:14   #276
aga__tka
Zakorzenienie

jak synek mial miec chrzest, to tez mialam problem ale chrzestna chciala kupic, wiec kupila atlasowa pamiatkowa albe z haftem...
mnie sie osobioscie te dziergane tez nie bardzo z chlopcami kojarza - takie sukienkowe wychodza i wczesniej planowalam robic pelerynke jakims prostym wzorem, zeby bylo bardzie "chlopieco" np jakas kratka filetowa i drobna wloczka... bo szatka to dla mnie cos co mozna zalozyc, a nie taka chusteczka jaką promują jako szatkę - choć ostatecznie takie coś byłoby chłopcu najprościej zrobić żeby chłopięce wyszło...
Z tych co pokazałaś to mnie sie najbardziej 1 z szatka ministrancka kojarzy - czyli chyba dobrze i ta ostatnia też by mogla uchodzic za meska, ale wywalilabym koronke przy szyi i te wachlarzyki na dole chyba... a ta w srodku za duzo dziurek ma ozdobnych moim zdaniem
moze mamy dziecka zapytaj? bo najgorzej jak sie rodzicom wyda dziewczeca, a reszcie to moze sie wydawac co chce bo to rodzice ksztaltuja gust dziecka - co mu powiedza to bedzie pamietac pozniej...
Stary 2012-03-12, 23:31   #277
basia_e
Rozeznanie

Ja rok temu robiłam taki komplecik, o tu: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=245
Idealnie by pasował jako szatka właśnie dla chłopca, więc jeśli ci się podoba to podrzucę ci schemat Choć on już gdzieś był wcześniej podawany
a także do buszowania w moim chomiczku: basia_e
basia_e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 02:00   #278
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aganieszkab Pokaż wiadomość
Dziewczyny poratujcie mnie! Mam zostać matką chrzestną siostrzeńca i przyszło mi zorganizować szatkę na chrzest, oczywiście wpadłam na genialny pomysł wydziergania takiej na szydełku i... klops, nic nie przychodzi mi do głowy , a wyszukiwarka w zakresie szatek pluje tylko atłasowymi, co też nie daje żadnej inspiracji do dziergania, a te dzierganie jakoś mi nie pasują... do chłopca.
Mam już taki mętlik w głowie, że nie wiem co ładne a co nie, co pasuje a co nie... poradźcie, czy coś w tym guście: Załącznik 4555179 Załącznik 4555178 Załącznik 4555180
będzie pasowało jako szatka na chrzest dla chłopczyka?
Ja robiłam taki komplet ,fajnie się reprezentował,czapeczkę zamieniłam na bardziej prosty kapelusz.Także włóczkę wzięłam zdecydowanie cieńszą żeby wyszło bardziej luźno a jednocześnie puszysto.Dodałam też niebieskie dodatki.Pod spód był maluszek ubrany na biało co podkreślało jeszcze bardziej piel kompleciku.

Tutaj też jest sporo ślicznych zestawów dla chłopców , przejrzej sobie ,wierzę że coś wybierzesz sobie.

https://picasaweb.google.com/1164625...73416980588770
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg X-Szydło-Drut -chłopak do chrztu - 3x(1).jpg (122,2 KB, 115 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg X-Szydło-Drut -chłopak do chrztu - 3x(1a).jpg (139,8 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg X-Szydło-Drut -chłopak do chrztu - 3x(1b).jpg (157,7 KB, 28 załadowań)
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 11:41   #279
aganieszkab
Raczkowanie

Dzięki dziewczynki za szybką reakcję ubranka prześliczne, jednak nie miałabym odwagi dziergać ubranka na maluszka którego jeszcze nie ma na świecie
W mojej rodzinie tradycyjnie podczas chrztu na dziecko nakłada się szatkę (taka właśnie sukieneczkę), więc zależy mi na "szatce" dosłownie, a nie na ubranku, co region to inne zwyczaje , a wszystkie zdjęcia dają dużo inspiracji (głowa mała...)
Jak coś udziergam to na pewno się pochwalę

Kolejnym moim pytaniem jest jaką włóczkę wybrać??
Na pewno jakaś bawełna, ale dotychczas dziergałam serwetki z ariadny (tej cieńszej i tej grubszej) ale jakoś na taką szatkę to będzie albo za grube albo za twarde :/ Znacie może jakąś cienką bawełenkę z lekkim połyskiem (żeby udawała satynkę ), z której ładnie by to wyszło?

Z góry dziękuję
aganieszkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 12:33   #280
basia_e
Rozeznanie

Ja robiłam ubranko z bawełny, niestety wtedy nie mieli cieniutkiej i robiłam taką jaka była (Altun Basak 125m/50g) i jest ona zdecydowanie za gruba jak na ubranko dla maluszka i do tego ubranko wychodzi ciężkie.
Ja bym ci poleciła kupić jakąś ładną anilanke (jest lekka i miła dla dziecka). Ja mam taką pozostałość z jakiegoś sweterka, więc nie wiem co to była za włóczka, ale jest to cienka anilana, a w skręcie ma dodatkową lekko połyskującą nitkę (ale to NIE jest takie coś jak w niciach metalizowanych), dzięki temu włóczka wygląda bardzo elegancko. Załączam zdjęcie.
Musisz po prostu skoczyć do pasmanterii, najlepiej tam gdzie jest duży wybór, i może znajdziesz coś ładnego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC05651.jpg (59,9 KB, 28 załadowań)
Stary 2012-03-16, 13:09   #281
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basia_e Pokaż wiadomość
Ja rok temu robiłam taki komplecik, o tu: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=245
Idealnie by pasował jako szatka właśnie dla chłopca, więc jeśli ci się podoba to podrzucę ci schemat Choć on już gdzieś był wcześniej podawany
ja takie spodenki wlasnie robilam synkowi

Cytat:
Napisane przez aganieszkab Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczynki za szybką reakcję ubranka prześliczne, jednak nie miałabym odwagi dziergać ubranka na maluszka którego jeszcze nie ma na świecie
W mojej rodzinie tradycyjnie podczas chrztu na dziecko nakłada się szatkę (taka właśnie sukieneczkę), więc zależy mi na "szatce" dosłownie, a nie na ubranku, co region to inne zwyczaje , a wszystkie zdjęcia dają dużo inspiracji (głowa mała...)
Jak coś udziergam to na pewno się pochwalę

Kolejnym moim pytaniem jest jaką włóczkę wybrać??
Na pewno jakaś bawełna, ale dotychczas dziergałam serwetki z ariadny (tej cieńszej i tej grubszej) ale jakoś na taką szatkę to będzie albo za grube albo za twarde :/ Znacie może jakąś cienką bawełenkę z lekkim połyskiem (żeby udawała satynkę ), z której ładnie by to wyszło?

Z góry dziękuję
te altin bassak o których pisała basia_e myślę że byłyby fajne, jeszcze jedna podobne produkuje, tylko wlasnie raczej nie te grubsze, tylko te ciensze - tam jest chyba 169m/50g albo jakos tak... ja teraz nie pamietam ktore sa ktore ale... Miya, Myra to wloczki jednej firma, Camilla Almina to drugiej - z kazdego jedna jest ciensza druga grubsza... jako szatka to nie musi nie byc bardzo mieciutkie i przyjemne, a bawelniane sie moim zdaniem moze bardzo ladnie prezentowac... Ja robilam moje spodenki z Virginii - ona ma 400m/100g i wyszly fajnie (takiego czegos oczekiwalam), tylko Virginia nie jest snieznobiala, tylko taka bardziej surowa wlasnie, w przeciwienstwie do Camilli, z której robiłam małemu sweterek i jest duzo ladniejsza w kolorze... Jesli jakosc tych wloczek/kordonkow Ci pasuje, a tylko chcialabys zeby wyszlo mniej zbite, to daj wieksze szydelko i juz... bo mieciutkie, to rzeczywiscie musialaby anilana (akryl) byc, albo chociaz anilana z bawelna... albo jakaś wełenka merino, jeśli chcesz naturalnie...
z takim polyskiem jak wrzucila basia jest tez sonata, ale nie widzialam bialej (nie szukalam) mialam kremowa i wydawala mi sie fajna...
Stary 2012-04-01, 23:18   #282
marlena35
Raczkowanie

jestem pod wrazeniem waszych prac

Edytowane przez marlena35
Czas edycji: 2012-04-01 o 23:25
marlena35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 18:26   #283
aga__tka
Zakorzenienie

jako ze watek znow sie przypomnial, to chcialam sie pochwalic...
skonczylam juz jakis czas temu moja sukienusie na drutach dla córeczki
Chrztu jeszcze nie bylo, więc nie ma jeszcze zdjęć z modelką

do tego jest juz czapeczka i w planach moze buciki i narzutka? ale nie wiem czy bede je robic, bo mam juz zastepcze...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN4753.jpg (111,5 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4755.jpg (93,8 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4693.jpg (63,0 KB, 27 załadowań)

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2012-04-02 o 18:29
Stary 2012-04-03, 22:43   #284
misia2
Zakorzenienie

Cytat:

do tego jest juz czapeczka i w planach moze buciki i narzutka? ale nie wiem czy bede je robic, bo mam juz zastepcze...
Wow ,Agatka prima ,super wyszło ,czytałam twoje zmagania ,pomysły ,o pruciu i zagubiłam się w tym co piszesz o co chodzi.A tu proszę teraz rozumiem co miałaś na myśli.Ślicznie będzie twój skarbik w niej wyglądał
Stary 2012-04-03, 23:25   #285
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Wow ,Agatka prima ,super wyszło ,czytałam twoje zmagania ,pomysły ,o pruciu i zagubiłam się w tym co piszesz o co chodzi.A tu proszę teraz rozumiem co miałaś na myśli.Ślicznie będzie twój skarbik w niej wyglądał
przekombinowana 5 razy ale saobie wymyslilam ja wczesniej zbyt dokladnie i nic takiego nie znalazlam... stad klopoty
za to teraz robie buciki - zdecydowalam sie wstepnie na drutach tez - chyba Ty mi kiedys dawalas link i sie wsiakl na szczescie dokladnie przestudiowalam te instrukcje i pamietam jak je zrobic (z 2 prostokatow takie)
Stary 2012-04-04, 21:14   #286
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:

jeszcze raz pochwalę widać perfekcję w tej robótce, liście na karczku SUPER !!!

córeńka śliczna fotki jej rób z czerwona kokardą (od uroków)

Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2012-04-04 o 21:15
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 22:05   #287
martikaj
Zakorzenienie

Agatka, ale pięęęękna sukieneczka, zakochałam się i to wykończenie na górze boskie. Córcia urocza i taka maleńka
martikaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 22:34   #288
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinka_5 Pokaż wiadomość
jeszcze raz pochwalę widać perfekcję w tej robótce, liście na karczku SUPER !!!

córeńka śliczna fotki jej rób z czerwona kokardą (od uroków)
musze wyprobowac czy jej do twarzy bo mnie sie czerwony podoba :roftl:

dzieki dziewczyny...
ale buciki mi ida strasznie powoli, a niby powinno sie dac szybko zrobic (dzis zmusilam sie do 4 rzedow a potem wrocilam do jajek )
Stary 2012-04-04, 22:53   #289
martikaj
Zakorzenienie

A masz może jakis schemacik tej sukieneczki?

Edytowane przez martikaj
Czas edycji: 2012-04-04 o 22:55
Stary 2012-04-04, 23:37   #290
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martikaj Pokaż wiadomość
A masz może jakis schemacik tej sukieneczki?
robilam ja z 3 laczonych wzorow i troche przerabianych, ale moge po swietach sprobowac je podeslac i podac co zmienialam... tylko mi przypomnij, bo raczej zapomne (pamiec mam jak 100letnia staruszka, albo i gorzej...)
Stary 2012-04-07, 09:02   #291
martikaj
Zakorzenienie

Oki, przypomnę się, zakochałam się w tej sukienusi, prześliczna i ta góra taka urocza. Już widzę w niej moją córcię
Stary 2012-04-16, 12:49   #292
martikaj
Zakorzenienie

Dziewczyny szukam jakiegoś prostego wzoru na dół sukieneczki dla dziecka, np. coś takiego mi się podoba, fotka z tego wątku tylko nie ma schematu ani opisu:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sukieneczka chrzest.jpg (40,9 KB, 114 załadowań)
Stary 2012-04-16, 15:06   #293
basia_e
Rozeznanie

martikaj - nie mam dokładnie takiego schematu, ale może ci się przydać to co mam. Schematy są bardzo podobne do tego co wstawiłaś
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aV1RaU5S-f53e1b70e4f0435d4645fd08fdde37b4.jpg (123,6 KB, 74 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dół sukienki.jpg (76,0 KB, 70 załadowań)
Stary 2012-04-16, 16:00   #294
martikaj
Zakorzenienie

Basiu, dziękuję bardzo
Stary 2012-04-17, 21:51   #295
sparkly
Raczkowanie

Tu jest dużo dołów do sukienek https://picasaweb.google.com/mir3czk...zekSpodniczek#
I radość do łez
sparkly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 22:18   #296
martikaj
Zakorzenienie

Śliczne wzory, dziękuję bardzo
Stary 2012-04-18, 11:53   #297
Malinka_5
Zakorzenienie

wrzucę i tutaj:
http://www.creatiblogs.pt/post/vesti...ebe-fid-181111

i schematy i próbki
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-10, 16:41   #298
guzaczek
Przyczajenie

Witajcie, od pewnego czasu przeglądam różne wątki związane z szydełkowaniem i pokazane tutaj ubranka są śliczne. postanowiłam tez się pochwalić zestawem do chrztu, który wydziergałam dla mojej małej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P4080033.jpg (127,7 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4090034.jpg (123,4 KB, 63 załadowań)
guzaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-10, 18:20   #299
basia_e
Rozeznanie

guzaczek - śliczności A i mała też śliczna
Stary 2012-06-11, 12:12   #300
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez guzaczek Pokaż wiadomość
Witajcie, od pewnego czasu przeglądam różne wątki związane z szydełkowaniem i pokazane tutaj ubranka są śliczne. postanowiłam tez się pochwalić zestawem do chrztu, który wydziergałam dla mojej małej.
Śliczny komplecik ,podwójnie śliczny bo sercem robiony a mała kruszynka prześliczna w pięknym kompleciku zapewne zachwyciła wiele osób .Brawa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości