![]() |
#481 | |
BAN stały
|
Dot.: bierzecie? brałyscie?
Cytat:
![]() Nie wydaje mi sie, zeby zazywanie czegokolwiek stanowilo powod do wstydu czy dumy. Bez przesady, osoby z tego watku po prostu opisuja tu swoje doswiadczenia z narkotykami- nic w tym zlego przeciez. O tym m.in jest ten watek. Sama nie mialam doczynienia z tym swinstwem nigdy ale pogadac przeciez zawsze mozna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Zakorzenienie
|
raz sie zdarzyło - na imprezie u kolezanki.
mój tz pali zioło, ale nie skusiłam sie. nie ciągnie mnie do tego typu "rozrywek". nawet do papierosów.
![]() |
#483 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
Na pewno masz rację, że problem narkomanii dotyczy również tych dzieci z tak zwanego "dobrego domu". W tym przypadku, który opisałam również jest brane pod uwagę, że to był jej pierwszy raz. I jak tu wytłumaczyć młodemu człowiekowi, że ten pierwszy może też zakończyć się tragicznie? A skąd te zapełnione poradnie MONAR-u i snujące się cienie ludzi po dworcach? Oni też pewnie wszyscy zaczynali od jednego..., sporadycznie...a potem coraz częściej ![]() Brzmi to pompatycznie, ale życie jest jedno i tylko od nas zależy co z nim zrobimy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale tak serio: zapytał mnie ostatnio jaki mam stosunek do palenia, odpowiedziałam krótko: uważam to za największą głupotę. byłam u niego tydzień ostatnio i prawie codziennie palił blanty z kumplami ![]() Powinien wiedzieć co robi, a skoro mimo 24 lat nie wie to może się końcu kiedyś dowie.
![]() |
![]() |
#486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie napisałam,że alkohol jest nieszkodliwy... a co do tego czy lepiej chlać czy brać? wiele ludzi woli brać bo po marichuanie nie są agresywni co ma miejsce po alkoholu. Ja także mam gdzieś czy inni biorą czy nie,ich sprawa... śmieszy mnie tylko to,że niektórzy tworzą jakieś antynarkotykowe krucjaty mając swoją wiedze popartą często pogadankami dla młodzieży jakie to narkotyki są złe... Używka to używka racja- papierosy,alkohol,narkoty ki- to używki,moim zdaniem tak samo szkodliwe. I to prawda, w moim przypadku,że kogo nie ciągnie do narokotyków nie ciągnie też do alkoholu i papierosów...ale całą mase innych ludzi ciągnie i nie ma reguły. Każdy robi to na swoją odpowiedzialność... jego prywatna sprawa.... Co do palenia marichuany... Tż kiedyś palił często,teraz nie pali wcale,ale jak chce raz na mieisąc-dwa to niech zapali. Nie lubie go po alkoholu,choć rzadko zdaża mu sie przesadzić z ilością bo wtedy jest troche inny,nie agresywny ani nic,po prostu za dużo mówi itp...a ja go wole na trzeźwo,natomiast po marichuanie,gdy jeszcze palił,był normalny... uważam,że palenie od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, znam wiele osób palących okazjonalnie od wielu lat i co...są normalni... ocywiście robią to na własne ryzyko i muszą uważać by nie przekroczyć granicy.
![]() |
![]() |
#487 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Ale wiesz....to niepokojace, ze tak czesto po to siega. Nie boisz sie, ze sie uzalezni ? Ja bym sie bala... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#489 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co dziewczyny brać ale po co? Czemu miało by to służyć?
Bo uważam że może to spowodować bardzo poważne uzależnienie. Pić alkohol, dlaczego nie? Bo według mnie może być organizm za młody (młody dużo szybciej się uzależnia), bo jest się w ciąży tak jak ja ![]() Lub gdy nie kontrolujemy swojego picia, nie panujemy nad naszym życiem, bo najważniejsze jest się napić. I tu muszę napisać że nie mam ani kompetencji ani prawa pisać który nałóg jest gorszy czy alkoholizm czy narkomania. Oba środki wypływają tak na człowieka że może być agresywny i niebezpieczny dla innych i siebie. Nie podlega to dyskusji że pod wpływem alkoholu i narkotyków znacznie częściej popełniane są przestępstwa niż na trzeżwo. Uważam że zarówno alkoholizm jak i narkomania to dwa bardzo poważne uzależnienia niszczą życie i organizm człowieka. Jestem córką alkoholika i jako dziecko patrzyłam jak uzależnienie niszczy życie całej mojej rodziny.
![]() |
#490 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam kolegę,który sie uzależnił....jeździ do monaru, jego dziewczyna wie,akceptuje i bardzo dobrze-wiele dziewczyn zostawiłoby faceta w takiej chwili a takiej osobie należy pomóc a nie skreślać... swoją drogą ten Monar to też troche medialna bajka...osoby nawet na spotkania terapeutyczne przychodzą upalone...wielu z nich terapia po prostu nie pomaga,wielu znich zostało do terapii zmuszonych przez sąd (mój kolega miał do wyboru wyrok w zawieszeniu lib monar,wiadomo,wybrał monar)i często tacy ludzie nie mają chęci by zerwać z nałogiem,jeżdżą na spotkania bo muszą...
![]() |
![]() |
#491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mamy z TZ podobne charaktery - jesteśmy uparci i niestety lubimy sobie robić na złość i na przekór więc teksty: "i tak zrobie co bede chciał/a", "nikt mi nie bedzie mówił co mam robic a co nie", "to moja sprawa a nie twoja" , "moje pieniadze wiec moge wydawać je na co chce" są na porządku dziennym zaraówno z moich ust jak i TZ. Tak tez bylo jeśli chodzi o blanty.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#492 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Proponuję zacząć używać argumentów, a nie ataku. Możesz mieć takie poglądy - jakie tylko chcesz. Natomiast proszę o zapanowanie nad sposobem ich wyrażania. ![]() Otrzymujesz 3 pkt karne za obrażanie innych użytkowników forum w dwóch oddzielnych postach. _ _ _ _ _ _ _ Chii1986, ja też zauważyłam to co Luba ![]() ![]() A tak swoją drogą. Taa, uzależnienie to uzależnienie. Niewątpliwie. To co niszczy raczej nas nie zbuduje ![]() No, marihuanę jestem w stanie "przeżyć". Chociaż z Holandii to mi się bardziej podobają tulipany ![]() Natomiast ![]() ![]() A ja do teraz pamiętam sobie te ![]() Zresztą, wszystkie historie o wrażeniu rozbijanej na głowie butelki po połączeniu alkoholu z trawką raczej wywołują u mnie dziwne skojarzenia. (już nie mówię, o takich dziwactwach jak jakieś dziwne wydawania się, że ktoś idzie, jakiś na przykład pan mundurowy za nami i śmiejmy się wszyscy bo super dowcip i pusta ulica ![]() O tych wszystkich świństwach dożylnych to ja się nawet wypowiadać nie będę, bo tu w ogóle jasna sprawa. Ale, czy to nie jest okropnie dziwne, jak jakaś panna sobie strzeli z dwie tabletki, oczy jej wychodzą na wierzch, szczęka jej się nienaturalnie zaciska, ma błędne spojrzenie - nie rozumie co się do niej mówi, odbiera i przyjmuje do siebie pojedyncze informacje? I w ogóle, ten błędny wzrok, wykonywanie dziwnych i powtarzających się gestów. No i po co ? Żeby nogi nie bolały ? Żeby się fajniej skakało do góry ? Dziękuję, poskaczę sama, a potem kupię Fastum żel. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Zakorzenienie
|
Super
![]() ![]() Panienek na tabsach też nie rozumiem..presja równieśników? nie wiem... osobiście mam takie coś,że nigdy nawet nie próbowałam używki,nie byłam pijana..nie dlatego,że boje sie uzależnienia itp. po prostu nie lubie tracić kontroli nad sobą..boję sie tego i tyle..dlatego nie wyobrażam sobie by urwał mi się film po alkoholu..musze wiedzieć co robiłam, musze siebie kontrolować to mi daje poczucie bezpieczeństwa. A z drugiej strony są tacy ludzie co piją tylko po to by się film urwał,co biorą po to by "była jazda"-trudno mi to zrozumieć pewnie dlatego, bo sama nigdy w życiu nie miałabym takiej potrzeby wrecz przeciwnie,brak kontroli nad sobą to dla mnie coś nie do przyjęcia.
![]() |
#494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() To, że coś zauważam po pierwsze nie oznacza, że mi to przeszkadza - a po drugie, w konsekswencji, że nie chcę tego czytać ![]() Zauważam, że Fresa używa często przysłów, Aete ma specyficzny styl pisania, a Łajka odróżnia różne dziwne rzeczy szarym kolorem ![]() Do łba mi nie strzeliło, żeby ich nie czytać ![]() A słuszność argumentu ? ![]() Jak każdego ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale to już off top ![]()
![]() |
![]() |
#496 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tylko o to mi chodzi. Podajesz argumenty przeciwstawiając się temu, czego "my" (czy ja) jeszcze nie napisałysmy ale Ty już wiesz, ze to zrobimy. Może lepiej poczekac, aż cos tam napiszemy? Wydaje mi się, że po prostu tak bardzo chciałas uzyc argumentu (czesciowo słusznego, nie przeczę) o "wychowaniu w jakiejs kulturze", ze lekko sie zagalopowałas w przewidywaniu naszych ruchów. Sprawą dla mnie jasna jest to, że kazdy używa argumentów które uwaza za dobre w dyskusji. Tylko najpierw dajmy sie tej dyskusji rozwinąć a dopiero potem argumentujmy. To, że ktos nie studiował filozofii nie znaczy jeszcze, że niczego nie wie i z niczego nie zdaje sobie sprawy. Wbrew pozorom "zwykli smiertelnicy" z wielu spraw zdają sobie sprawę. Ale filozofom ciężko to zrozumiec ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#497 |
Zakorzenienie
|
Ale pisząc "Napiszecie że..." nie miałam na myśli ani konkretnej osoby ani nikogo z Wizażu..po prostu to taki zwrot..hmm.. prowokujący do dyskusji... równie dobrze mogłam napisać "Ktoś napisze/powie że... ktoś uważa że..."'Ludzie sądzą że" i wcale nie chodzi mi o Wizaż tylko ogólnie o realcje ludzi i ich poglądy na narkotyki z którymi spotkałam sie miedzy innymi w realu i dlatego wiem,jak niektórzy mogą zareagować na moje słowa, nie widzę nic złego w tym zwrocie.
Co do filozofii i argumnetu- nie twierdze,że zwykli ludzie nic nie wiedzą i nie myślą o metafizycje...ich myślenie jest o tyle cenniejsze,że nie opiera sie na poglądach innych filozofów tylko jest jakoby filozofią własną.. co nie znaczy,że wielu ludzi nadal żyje w swoich naiwnych moim zdaniem przekonaniach nie potrafiąc na nic spojrzeć w miare obiektywnie,ale niech sobie tak żyją. Nie zagalopowałam sie z argumentem..po prostu jak nic pasuje on do tego tematu i nie użyłam go tylko dla samego jego użycia, najpierw myśle potem pisze ![]() Kończe off top, jeśli ktoś chce podyskutować o moich argumentach,stylu pisania czy rozkładać moje wypowiedzi na czynniki pierwsze zapraszam do pw, nie mówie tego ze złośliwością, po prostu nie widze sensu robienia OT ![]()
![]() |
#498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wielu ludzi (a w tym także studentów różnych kierunków i nie "piję" tu do Ciebie a takze prawnicy, sprzedawcy itd, nie ma tu żadnych granic ni kordonów) żyje w swoich naiwnych przekonaniach. Masz rację. Ale własnie, niech sobie żyją. A wracając do temtu: Przeczytałam post AgiZ i nie moge przestac o tym mysleć... Sama mam dzieci. I co, sami nie wezmą a ktos im czegos dosypie?! Przeciez zdarzaja się takie sytuacje... Nie wiadomo, czy ta dziewczyny wzięła cos sama czy ktos jej czegos dosypał. I zniszczył nie tylko ją ale i jej rodzinę. Zastanawiam sie czym kieruja się ludzie "dosypujacy" czegos innym do picia... Skąd moga miec pewność, ze tej osobie to nie zaszkodzi? Zresztą, nawet jak sam bierzesz to tez pewności nie ma... No. Przeraza mnie to wszystko. Wiecie co? Nie miejcie dzieci. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2007-09-26 o 08:20 Powód: dopisek, uscislenie będace jednoczesnie rozszerzeniem:) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Zakorzenienie
|
zdarza sie ale w gre nie wchodzi tanie swinstwo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Wtajemniczenie
|
Chciałam się wypowiedzieć, ale tak mi się kołatało po głowie, że już kiedyś wypowiadałam się w tym watku. Po ponad roku mogę tylko powtórzyć to, co napisałam wcześniej - w odpowiedzi na argument, że narkotyki mogą inspirować :
"Inspirować" w tym temacie może tylko bezdenna głupota. Ciekawe, że młodzi, inteligentni skąd inąd ludzie, fundują sobie na własne życzenie takie świństwo. Podobnie zreszta jak papierosy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Wtajemniczenie
|
co miałas na mysli piszac tanie świństwo i co jest zaliczane do tego drozszego?
![]() |
#502 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() po co?
![]() |
![]() |
#503 |
Konto usunięte
|
To będzie off-top: malenka294 - bombowy podpis!
![]() Bardzo mi się podoba. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#505 |
Zakorzenienie
|
To że cos jest drogie nie daje Ci gwarancji na to że jest bezpieczne dla Twojego zdrowia psychicznego i fizycznego.
Wiesz kokaina jest podobno ekskluzywna i droga, a jednak bardzo niszczy ośrodkowy układ nerwowy i chyba wiesz że doprowadza miedzy innymi do: nie wyjaśnionych stanów lekowych, zachowań paranoidalnych, chorobliwej podejrzliwości, impulsywności oraz drżenia i problemów z poruszaniem się. Za to oczywiście trzeba płacić nie małe pieniądze. Jak myślisz opłaca się?
![]() |
#506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bałabym się generalizować, nigdy nie ocenię osoby która zaczęła, bo są różne uzależnienia i rózne powody dla kórych ktoś w coś wpadł. Bardziej starałabym się zrozumieć i pomóc skończyć, a nie od razu pisać że robią to na własne życzenie. Za dużo literatury jest na ten temat, by nie wiedzieć że jeden raz może uzależnić. Może nei palenie, bo wiele osób tu pisze o trawce, myślę że z tym jest jak z papierosami: jeden lubi drugi nie musi więcej się skusić. Ja np dostaję szału gdy w czystym pomieszczeniu, świeżym, czuję ochydny dym papiersowoy, podczas gdy nie przeszkadza mi w klubie. Jestem przerażona tym, że moje dzieci będą żyły w jeszcze gorszych czasach. I nigdy nie mów nigdy... (oczywiście piszę do ciebie ale tylko odnosząc się do posta, żeby znowu nie było nieporozumienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czasami nawet nie można mówić o wpadaniu. Są ludzie, którzy biorą świadomie i na własne życzenie. Nie pytajcie z jakich powodów to robią, bo są one różne. Świat narkotyków nie sprowadza się obecnie już tylko do młodych ludzi, którym bezwiednie zostaje coś dosypane na imprezie do drinka. To spore pieniądze, a co za tym idzie spory zbyt. I każdy kto bierze dokłada do tego swoją cegiełkę. Innymi słowy - daje zarobić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje
![]()
![]() |
#510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widząc kogoś kto pali nie myślimy przecież źle. Osoba z papierosem to też nie rzadkość na naszych ulicach, pubach. Znamy osoby, które palą papierosy. Widząc natomiast osobę która wciąga "coś" to możemy myśleć negatywnie o tej osobie, a nawet stara się ją omijać. O takich osobach mówi się, że marnują sobie przecież życie. Paląc papierosy nie zmieniamy swojego stanu psychicznego: nie stajemy się bardziej agresywni, nieopanowani, nie tracimy kontroli nad tym co robimy, nie odczuwamy dziwnych stanów lękowych itd. Często bywa że w rodzinie ktoś pali lub palił papierosy, że pali nasz przyjaciel. Dlatego może tak wiele osób pali papierosy nie widząc w tym złego. Kiedyś paliłam też ale na szczęście teraz nie palę . Jednak przeszkadza mi dym papierosów i zdaje sobie sprawę z tego jaka krzywdę potrafią uczynić w ludzkim organizmie ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:02.