|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() słodkie, niewinne, dziecinne... ;)
Szukam perfum, które pachną jak puder dla niemowląt, albo szminka "bebe" classic itp. Chodzi o to żeby zapach był taki milutki i delikatny... sama nie wiem jak to opisac. Czy coś takiego mozna znalezc? Może chociaz jakas woda toaletowa? Będę wdzieczna za pomoc!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: słodkie, niewinne, dziecinne... ;)
Poszukuję tego samego! Na razie odkryłam serię "Silk" Oriflame: mydełko i krem do ciała, w prześlicznych opakowaniach
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Kotku, może poszukaj wśród delikatnych Chacharelowych kwiatków: "Anais Anais" i "Noa" są wyjątkowo subtelne, tak mogłyby spokojnie pachnieć kremy dla dzieci.
Powąchaj też "Simply" Clinique, w założeniu miał pachnieć...niemowlęciem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
uuu, ja w Simply wyczułam okropny anyżek (???) i jeśli tak pachną niemowlęta....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Gosiuniu, ja tylko powtarzam, co o "Simply" twierdzi jego producent - Clinique. Czy tak rzeczywiście pachnie niemowlę, pozostawiam ocenie osób bardziej kompetentnych niż ja, bezdzietna.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
O rany mi się też od razu nasuwa Simply Clinique! Pachną tak właśnie mlecznie i jak na mój nos nieco mdło... Drugim zapachem który mi się tak kojarzy jest Le Feu Light Issey Miyake - spokojny i kwiatowy, mleczno - ambrowy.
A reszta tych pudrowych co mi się przypominają to dzidziusiowate nie są, raczej killerowate. Być może pasowałby tu Bvlgari Eau Fraiche, który znam tylko z opisów a który jest ponoć lekką wersją silnie pudrowego Pour Femme. Ale już niedługo moze powącham bo znam kogoś kto jest w posiadaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Flower Kenzo - choć nie kojarzy mi się z niemowlęciem, raczej z Lolitką....
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jest taki zapach Burberry, który nazywa się "Baby Touch", całkiem niedawno widziałam jego próbki na Allegro i sama byłam nim zainteresowana, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć pełnowymiarowego opakowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie tak - mlecznie - pudrowo - mydelkowo pachnie SUMMER BY KENZO.
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A mnie z zapachem niemowlęcia kojarzą się tylko jedne perfumy - Jil Sander "Sensations".
Skomponowane są z bardzo ciepłych i miękkich składników , m.in. mleka, ziaren zbóż i wanili. Faktycznie czuć w nich słodkie mleko ![]() ![]() Mnie urzekła w nich przede wszystkim początkowa nuta -kwiat pokrzywy,która niestety dość szybko się ulatnia pozostawiając właśnie takie mleczne, mdławe tło, a to nie do końca mi jednak odpowiada.Chyba się starzeję- ostatnio przerzucam się na "ostre"klasyki ![]() Za to co mogę o nich powiedzieć to ,to,że BARDZO podobają się facetom!Zwłaszcza tym młodym... ![]() Mam przez to mieszane uczucia, bo perfumy oddałam koleżance i teraz to ona zbiera komplementy. No , ale coż...Jej chyba bardziej pasują ,notabene jest dużo młodsza ode mnie , a te perfumy wg mnie przeznaczone są dla młodych kobietek . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
cos tu bylo o factacxh ... mi sie podobaja
escada magnetic beat ( normalnei na kolana padlem jak pierwszy raz powachalem ![]() i gucci envy me a z klasyki ![]() ![]() aha a zwe slodkich to premier jour nina ricci. z tego co sie orientuje to was kobitki powalaja na kolana ![]() dark blue bossa 212 on ici haritage of cube ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Le feu light idealnie tu pasuje, kwintesencja czystości i niewinności, jakaś sterylnosć wręcz z nich bije
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Dziekuję za tyle odpowiedzi (nie spodziewałam się)
![]() To miło, że można na Was liczyć. ![]() Musze teraz tylko znalesc czas i wyruszyc do perfumerii (mam nadzieję, że coś znajdę, z tego co polecacie). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ja polecam Noa Cacharel
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Angel Thierry Mugler - to perfumy kojarzące siez dziecinstwem. Wyczuwalne wonie - miód, karmel ,wanilia,czekolada
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
A ja proponuję coś tańszego - wodę Tesori d'Oriente - Muschio Bianco. Zresztą w esentii możesz najpierw kupić coś z tej linii do ciała, albo do kąpieli. Mnie bardzo kojarzy się z dzieciństwem - pachnie jak bobas umyty mydełkiem bambino
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Eau the blanc Bvlgari to wybitnie niewinny troche dzidziusiowy zapach.Pudrowa nuta nie jest wprawdzie dominująca ale wyczuwalna . Cała kompozycja bardzo przyjemna i co często podkreslam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Z jak dotąd poznanych pasuje mi tu tylko Flower
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Idealnie spełnia te przesłanki Baby Rose Versace- ze starej serii jeansów, zapach dla dziewczynek, różano - pudrowy- słodki i delikatny.
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Noa chacharel jest naprawdę subtelna i delikatna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Mi z zapachem "dzieci" kojarzy Valentino V Absolu..
![]() Jak moja bratanica byla taka maciupeńka (teraz tez jest mała,ale troche wieksza ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jil Sander - Sensations (jasmin 30 - zgadzam sie całkowicie), Clinique Simply, Le Feu Light i zwykłe jak najbardziej (evena - dokładnie), Samsara Shine - mleczna herbata, wniliowo - zbożowa, taka..." kaszkowa" - moje typy.
Natomiast Flower kojrzy mi sie jednak ze starszym dzieckiem, takim jakimś 10 - letnim, tak samo najnowszy Kenzo - Amor - ze względu na ten waniliowy budyń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
A mnie zbłogim, radosnym dzieciństwem kojarzy się tylko słodziutki i romantyczny Pink Sugar
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Flower Kenzo jest dla mnie mieszanką pudru i kremu Nivea, słodką, choć zbyt mocną, jak na zapach niemowlęcia. W pełni zgadzam się z poprzednimi typami - Sensations, Le Feu Light (najbardziej "dzidziusiowaty" zapach, jaki znam). I Baby Powder Demeter, inspirowany aromatem talku Johnson's. Z małą dziewczynką kojarzą mi się Par Amour Toujours Clarins - podobne do Baby Doll, lecz pozbawione gorzkawych nut i przewrotnej kokieterii.
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
To ja polecam Disel Plus Plus. Taki mydlany zapach, delikatny- wiekszosc wyczuwa w nim mleczną nutę. Nosząc go czuję się łagodna, wiec rzadko go uzywam, bo jednak wolę być heterą w Opium :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Od razu przyszedł mi do głowy "Petits et Mamans" Bvlgari, woda bez alkoholu. Zapach ma bardzo łagodny, pachnie pudrem, mlekiem i właśnie małym dzieckiem (albo tak mi się wydaje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Zapachy dziecinne
Drogie wizażanki!
Zgłaszam się po ponownym obejrzeniu Pocahontas wieczorową porą, w kocyku, przy Adolfie i Helgminie*, z kubkiem gorącej herbaty. Naturalnie cała zapłakana i we wspomnieniach. Jako wielka miłośniczka Disney'a oraz innych bajek pełnometrażowych zaczęłam się w końcu zastanawiać, co w nich takiego jest, że mnie szalenie przyciągają. Prócz trafiania w podstawy moralne i głębokie instynkty, boskiej muzyki do wycia podczas pełni nie mają ze sobą nic wspólnego- i "Książę Egiptu", i "Król Lew", i "Pocahontas", i "Anastazja", i "Królewna Śnieżka" i wiele, wiele innych są równie naiwne (Wyłączywszy pierwszą pozycję), słodkie, niezwykle piękne, wzruszające i wprawiające w rozedrganie każdą strunkę duszy, ale przecież inne. Nie mogę prosić o próbę wyselekcjonowania zapachu im odpowiadającego ("Książę..." pachniałby Samsarą, "Pocahontas" En Passant, "Anastazja" Ambre Russe zmieszanym z Champs Elysees- brzmi morderczo, no ale co ja poradzę na swój pokopany nos ![]() Zapach dziecinny. Czy miałby być to zapach odpowiadający elementom naszych wspomnień? Naturalne maliny, rozgrzane liście, zabawy pod blokiem, lizaki podle lepkie i szlachetnie czekoladowe (Byłam miłośniczką Hitów, zajadałam się nimi hurtowo. W sumie przypominają mi Angela ![]() Nie jestem pewna, czy tego jestem ciekawa. Właściwie to, co chciałabym poczuć po seansie "Pocahontas" to właśnie bezpieczeństwo, beztroskę i szczęście, w wydaniu obojętnym, byle sprowadzającym dziecinny uśmiech na twarzy i masę wspomnień. Trudno mi odpowiedzieć samej sobie na to pytanie, dlatego pytam was- jakie perfumy kojarzą się wam "dziecinnie"? Dla mnie coś słodko beztroskiego jest w Dolce Vita- raz, że moja mama miała nieużywaną miniaturkę, w którą wiecznie się wwąchiwałam, dwa, że czuję w nich coś... Coś po prostu wibrującego tak pozytywnie i niewinnie, że aż trudno się oprzeć. Wiele osób pewnie wymieniłoby Apparition jako skręcająco słodki, wiele Baby Doll (Choć dla mnie róża nie ma nic wspólnego z dziesięcą niewinnością i szczęściem- w każdym wydaniu jest dla mnie albo zbyt słodka, albo zbyt poważna), wiele kuchenne zapachy bożonarodzeniowych wypieków i buzi umazanej czekoladą. Słyszałam także o serii zapachów opartych o "Małego Księcia". Czy ktoś jest w stanie napisać na ich temat coś więcej? Czy któraś z wizażanek ma takie perfumy- nie tylko słodkie, nie tylko radosne, nie tylko niewinne, ale obdarzające nas masą radości, niewinności i słodyczy? Z góry dziękuję za pomoc w odszukaniu podobnych typów. *Dwa urocze misie z Empiku ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapachy dziecinne
Paura-przede wszystkim witam na forum perfumowym
![]() Sądząc z Twoich słów (bardzo pięknych i obrazowych), można wywnioskować ,że będziesz tu częstym gościem ![]() Dla mnie, takim niewinnym, słodkim zapachem jest Noa Cacharel.Jest szalenie delikatna, kobieca,zwiewna, apchnie świeżością. Dolce Vita posiadam i bardzo lubię, ale dla mnie nie jest dziecięco niewinny, a raczej kobieco-elegancko-uwodzicielski, choć nie przeczę, że ta słodka nuta w nim zawarta ma niesamowity urok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:30.