![]() |
#301 |
Magda
|
Dot.: Jestem w związku z obcokrajowcem
Tak właśnie jest, czytałam jak to jest z zawarciem małżeństwa pomiędzy katolikiem a osoba innej wiary i może być spory problem. Nie każda parafia udziela takich ślubów, pozwolenia musi udzielic kuria no i proboszcz parafii w której będzie ślub.
Także ciesze się, że mam pewne formalności z głowy ufff |
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Zakorzenienie
|
Łaa.. wlasnie wrocilismy z agencji.. jestesmy umowieni na podpisywanie umowy przedwstepnej na nast wtorek.. dzs widzielismy dom ktory kupujemy
![]()
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Będzie mu ciężko sie w to wdrożyć, bo jego rodzice są protestantami, niepraktykującymi niestety ![]() M. ma zamiar iść w poniedziałek do księdza porozmawiać ![]() Ach dumna jestem z tego chłopca no! ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Magda
|
Kropka a gdzie ten dom kupujecie? W Krakowie? (tak tylko sądze po Twojej "lokalizacji"). Ja też już bym chciała kupić dom, zamiast kupować bilety na samolot non stop.
Wenedka (sorry za nazwanie Cie kiedys Wendką, nie wiem cos mi sie w oczach mieni Twój nick) dobrze, że ta ich wiara nie jest jakaś koszmarna, z której nie można ot tak zrezygnować, albo z której on sam by nie chciał rezygnować. Przecież gdybyśmy spotkały jakiegos Hassana czy innego Mustafe to mogłby być gorzej z planowaniem wesela. |
![]() ![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn, problem polega na tym, że on jest nieochrzczony, a gdyby jego rodzice byli choć trochę praktykujący, to byłoby mu łatwiej przez to przejść, bo ja sama siedząc tutaj pomóc mu wiele nie mogę, niestety. Kropko, czyżbyśmy niedługo miały gratulować nowego domu? ![]() ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#306 |
Zakorzenienie
|
tak. tuz za granica miasta krakowa. dom jest w stanie surowym zamknietym.. ale mamy plan zeby doprowadzic go choc w czesci do stanu uzywalnosci i moc zamieszkac juz w sierpniu jak dzidzia sie pojawi juz po drugiej stronie brzuszka
imagine Hasana czy Mustafe ![]()
#307 |
Magda
|
Umut o nie masakra, brzmi jak GNIOT (wymiot tez dobre), imię jak dla Neandertalczyka co rąbie drzewo (oby tylko nie pojawiłą się tu jakas dzieczyna Umota czy Ubota skądś bo mi sie dostanie za zero tolerancji).
Powiedz mi Kropka (ah ps - słowo kropka jest jednym z ulubionych słów mojego tż) czy Twój Tż mówi po polsku i jak jest dla niego z pracą w Krakowie? Mój Graeme chciałby sie tu koniecznie przeprowadzić, ale wysyłał CV do przeróżnych firm i nie było odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
uczy sie polskiego powoli.. wiesz jak mowisz wolno to rozumie troche.. narazie nie pracuje bo wlasnie sie uczy.. ale za to przy domu bedzie mial teraz mnostwo pracy bo on wiekszosc wykonczeniowki sam potrafi zrobic i to porzadnie a nie na odpierdziel jak czesc naszych rodzimych FACHOWCOW.. heh..
a sama nie wiem co on by mogl robic bez znajomosci jezyka.. gdzie by znalazl zatrudnienie..
#309 |
Magda
|
nasi fachowcy sa najlepsi w opieraniu się o łopatę. Dobrze, że Twój tż potrafi zrobić takie rzeczy, Handy Andy zawsze się przydaje. Mój niestety nie jest najlepszy w te klocki :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A bez znajomości polskiego Anglik nie powinien mieć trudności ze znalezieniem posady jako native speaker-znam nawet takiego ![]() Tylko zależy kto co lubi. Mój M. mówi, że by się nie nadawał, bo gadałby tylko o piłce :p
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dodał mi siły Twój post. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ciekawe jest to jak dogadywalibyście się, u mnie też mnie to zastanawia. Wiadomo, że jak przyjeżdżają TŻ to wszystko inne odsuwamy na dalszy plan, rezerwujemy czas tylko dla Nich. Pozostaje pytanie jakie relacje między nami, gdy wspólnie borykalibyśmy się codziennym problemami... Na razie przetestowałam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja tez sie zastanawialam jak to bedzie.. ja wczesniej mieszkalam z moim bylym.. teraz z obecnym.. jakos wydaje mi sie ze chodzi o cierpliwosc.. czasem nie mam sily na niego bo nigdy nie odlozy szcotki do wlosow na miejsce a ja musze chodzic i szukac jej po wszystkich zakamarkach. kwestia przyzwyczajenia.. ale tez w2ielka proba dla zwiazku kiedy twoj ukochany widzi cie rano bez makijazu i z potarganymi wlosami.. czy ty widzisz jak sobie obcina pazury u nog i zostawia je przy wannie.. ![]()
![]() |
#314 |
Zadomowienie
|
wiecie nad czym ja się usilnie zastanawiam?To mnie dręczy okropnie
![]() Mianowicie ( wiem wiem że do dziecka jeszcze ho ho) jeśli bedziemy miały dziecko z obcokrajowcem to kurcze ja chce,żeby moje dziecko umiało mówić w moim języku ojczystym ![]() ![]() Ps.Jeszcze tylko 8 dni ![]() ![]() A wczoraj jak zobaczylam maila od sky europe zaczynającego się "z przykrością informujemy,że lot o kodzie rezerwacji tej i tej został przesunięty...i bla bla" jak to zobaczyłam,myślałam,że padne heheheh tymbardziej,że lecę w jego URODZINY,to nie mogła by być inna data!O nie! Naszczęscie zmienił sie tylko lot w Barcelonie o 20 min,w drogę powrotną do Polski ![]() Edytowane przez Malaja Czas edycji: 2007-03-21 o 12:37 Powód: literaki ;) |
![]() ![]() |
![]() |
#315 |
Magda
|
Malaja też się nad tymi językami już (:P) zastanawiałam. Gdybym to ja np, spędzała z dzieckiem więcej czasu (pewnie tak będzie), to chyba odruchowo będę do niego mówiła po polsku. Nie wiem czy jest sens uczyc ubu języków na raz, bo można się pogubić co jest co po jakiemu :/
Wenedka mówisz, że native speaker, zaraz oblukam w googlach coś na ten temat, może mojego tz zainteresuje hehe |
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
Zakorzenienie
|
my bezdiemy mieszkac w polsce przynajmniej na poczatku przez jakies najblizsze 10 lat.. z tego wniosek ze dziecko bedzie mowilo po polsku.. wiecie nawet jak sa jakies programy w tv dla dzieci to przeciez po polsku (chyba ze lippy and messy-ale to do nauki jezyka) wiem tez na 100% ze malutkie bedzie mowilo tez po angielsku bo tak rozmawiamy z TZtem w domku.. jakos to bedzie.. jakby co to bedzie najmlodsze w przedszkolu co lepiej bedzie mowilo po angielsku od pani przedszkolanki
![]() zastanawiam sie tez nad tym native speaker.. tylko czy ja wiem.. chyba powinno sie znalezc miejsce w krajkowie dla kogos takiego.. tez poszukam..
#317 |
Zadomowienie
|
co do obu języków naraz, to napewno odpada,za duży mętlik dla malucha....ale może jak bedzie miało koło 5 lat?Napewno nie poprzestane z nauką samego hiszpańskiego!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
a mi sie wydaje ze wszystko akurat z tym pojdzie duzo latwiej niz z innymi sprawami.. malutkie dziciaczki maja tak chlonne umysly.. wiadomo ze podstawa bedzie polski skoro bedziemy mieszkac tu ale tak sobie mysle ze jak bede uczyla mowic dziecko to i polski TZta sie poprawi
![]()
#319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej Malaja ![]() Z nauką 2 języków naraz nie ma podobno problemów. Małe dziecko spokojnie może się uczyć polskiego i hiszpańskiego jednocześnie. Ty będziesz mówiła do niego po polsku, a Tż po hiszpańsku (skoro Ty więcej czasu będziesz z nim spędzać to też po hiszpańsku) i będzie umiało 2. Taka metoda podobno świetnie się sprawdza i maluch nie ma problemów z odróżnieniem jezyków, a potem jaki ma luz! ![]() ![]() Co do native speaker'a to zastanawiałam się też kiedyś nad tym i nie wiem jakie dodatkowe 'kwalifikacje' musi mieć taki człowiek. Ja raczej nie chce by M. musiał to kiedys wybrac, bo zostanie dziennikarzem, a jest to zawod, ktorego raczej wykonywac tu nie moze, a szkoda studiow. Także za rok wenedka rusza na podboj the land of hope and glory! ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() wenedko podbijaj co sie tylko da ![]()
#321 |
Zakorzenienie
|
hehehe ![]() ![]() Trochę się tego obawiam, bo jestem całkiem niepozorną osóbką, a takie plany mam ![]() No cóż, podobno zawsze byłam ambitna. (ale nie w liceum) Wybrałam kierunek studiów- arcy opłacalna historia sztuki ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Zakorzenienie
|
faktycznie bardziej hobbystyczny kierunek.. moj hipisek wlasnie wcial prawie pol kilo schabu.. beknal i teraz chce mnie odprowadzac do pracy.. wlasciwie to juz na mnie pora wiec na dzis wieczor powiem papa..
![]()
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W gruncie rzeczy wszystko co mnie interesuje, jest hobbystyczne ![]() Hipisek ![]() Ja chyba jestem jakaś nienormalna, bo nawet nie mówię zdrobniale do M. ![]() ![]() Do wieczora ![]()
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
raczej do jutra bo ja nie skoncze przed plnoca a jak beda chcieli jeszcze żrec desery i salatki to znow bede siedziala prawie do rana.. pa
a hipisek bo mi kiedys powiedzial ze on to by chcial zeby na calym swiecie panowal pokoj.. i ma dlugie wloski takie jak lubie
#325 |
Zadomowienie
|
no to dziekuje wenedko za konkretne informacje na temat tych języków
![]() ![]() Buziaczki :-* |
![]() ![]() |
![]() |
#326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma za co ![]() ![]() Ja tak wlasnie bede dziaciaczki uczyc ![]() fajnie by było
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#327 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ja wasz temat sama obserwuję, kiedys bylam bardziej w temacie [zwiazek z Hiszpanem], ale teraz niestety juz nie... Malajko nie masz sie czym stresowac ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam, dziewczeta ![]() P.S. Gdzie dzikakaha ? |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
ale mi dali wczoraj w pracy.. dawno mnie nikt tak nie zdenerwowal.. ach.. szkoda mowic..
![]()
#329 |
Zadomowienie
|
Lensky dziekuje za informacje
![]() Bardzo mnie nurtował ten temat ![]() W takim razie ja będę mówiła po polsku a TŻ po hiszpańsku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dzisiaj też jestem wkurzona, po szkole Ludzi mi coraz bardziej działają na nerwy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:35.