|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem w związku z obcokrajowcem
to witamy na watku kolejna Angielke
![]() a nam w lipcu stuknie 3 lata ![]()
#3602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gadaliśmy przez pól roku, po czym ja pojechałam odwiedzić moich znajomych w The Land of Hope and Glory i wtedy się spotkaliśmy, a potem on przyjechał, a potem ja... I tak już prawie końcówka ![]() Titania, pierwsze zetknięcie się z akcentem Sheffilders'ow (co ja tu wymyśliłam za słowo ;D) to podobno zawsze jest kosmos ![]() Ja się nawet szybko przyzwyczaiłam i zaczynam mówić tak samo beznadziejnie jak oni ![]() Chociaż z takim akcentem, jak Angole, nigdy nie będę mówić, bo chociażby ich 'water' (czyt: łater) nigdy nie przejdzie mi przez gardło ![]() Mój Tż podejmował próby uczenia się gramatyki, ale skończyło się na wyśmianiu odmiany imion i nazwisk ![]() Ja nie daje za wygraną, już zaczęłam odpowiadać mu po polsku, bo z kontekstu nauczy się najwięcej. Najgorzej idzie mu nie tyle wymowa, bo w tym byłby dobry, ale czytanie. Mówi, że polski wygląda dla niego jak chiński ;D Co do różnic, to fakt, są zasadnicze ![]() A wydaje się, że to nie tak daleko i całkiem podobnie.. Kropka, oby było 30 razy więcej ![]() To byłby wyczyn!
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3603 |
BAN stały
|
u nas było z nauką polskiego podobnie... TŻ za nic nie chce gramatyki pojąć (a może ja nie umiem przekazać treści)... zna tylko parę słów ale zazwyczaj są to przekleństwa (nauka mojego brata)... najbardziej jest wkurzony jak się pokłócimy i mi czasem brakuje słów to dopowiadam sobie po polsku... o jejku jaki jest wkurzony...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Zakorzenienie
|
Mój się irytuje, jak np. liczę pieniądze, czy intensywnie myślę i pod nosem gadam po polsku
![]() W lipcu otrzyma mocną dawkę polskiego od mojej mamy ![]() Mama uznała, że jak będzie mówiła dużo i wolno, to Tż zacznie załapywać. No fakt, sklep załapał ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#3605 |
BAN stały
|
o tą dawkę niezrozumiałego jezyka polskiego i nie zadowolenie TŻ to chyba wszystkie przerabiamy na bieżąco...
![]() Bardzo mi się podoba jak TŻ rozmawia z synem on po angielsku - synek po polsku... aż dziwię się że TŻ próbuje zrozumieć... ale obiecał mi ze postara się przysiąść i trochę poduczyć.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() niedawno trafil nam sie (o dziwo! ![]() ![]() ![]() ![]() co do akcentow to polubiłam akcent ludzi z okolic liverpoolu, jedna z moich menedzerek miała własnie taki akcent, dosyc wyrazisty do tego stopnia ze sama zauwazylam ze zaczynam zadawac pytania z ta sama rosnaca intonacja ![]() w tv tez da sie zauwazyc ze aktorzy uzywaja lokalnych akcentow, szczegolnie w soap operas ![]() ![]() Wenedka, a gdzie Ty teraz przebywasz? w uk czy w Polsce?
![]() ![]() |
![]() |
#3607 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie wróciłam z UK, we wrześniu wybywam na stałe.
A ten program to i ja oglądałam ![]() Tż był zachwycony Wieliczką i chce koniecznie tam pojechać ![]() Mnie się podoba akcent z Manchesteru. W sumie to wszystko jest lepsze od Sheffield ( ![]() I w ogóle im bliżej Szkocji, tym podobno gorzej Taka refleksja mi przyszła do głowy.. że niektóre, szczególnie młode, Angielki, mówią, jakby miały mocno cofniętą dolną szczękę.. :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#3608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co liczenia sobie pod nosem to Tim tez sie nalewa ze mnie ze siedzę przy komputerze wpisuje jakies cyfry i cos sama do siebie gadam po polsku i wtedy mnie przedrzeźnia z tym szeptaniem. albo kiedy rozmawiam z kotami po polsku, twierdzi ze koty nie rozumieja polskiego a ja mowie ze kotom to jest i tak obojetne bo one nie rozrozniaja znaczen slow tylko reaguja instynktownie bardziej na intonacje niz na na dane slowo. mnie akcenty nie przeszkadzaja, naturalna rzecz w jezyku ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3609 |
Przyczajenie
|
Jejku to chyba wszysycy obcokrajowcy tak mają
![]() Choć fakt faktem prosty nie jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Zakorzenienie
|
Jakby mi Tż powiedział, że nie będzie się polskiego uczyć, bo mu się nie chce, to bym mu nosa utarła
![]() Bo ja się staram i w ogóle, a on co? Nie ma tak dobrze ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3611 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() moj facet narzeka rowniez na wymowe, pyta sie mnie dlaczego polskie slowa sa takie dlugie i dlaczego jest w nich tak malo samoglosek. na widok zlepkow takich jak: schrz..., prz... wskrz... trz... az mu cierpnie skora ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3612 |
BAN stały
|
no własnie... u mnie jest trochę łatwiej bo najblizsza rodzina dwujezyczna i zawsze się dogada... ale i tak mi powtarza że wolałby się uczyć sto razy bardziej japońskiego albo arabskiego...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3613 |
Zakorzenienie
|
a w moim przypadku wszelkie tłumaczenia spadaja na moja głowe bo moja rodzina po ang nie mowi (poza bratem, ktory potrafi co nieco bąknąć) a rodzina Tima po polsku ani rusz
![]() a jak robie za tłumacza to wszystko przechodzi przez mnie i cenzura jest ![]()
![]() |
#3614 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Argument, że nasza fleksja jest trudna, do mnie już nie przemawia, bo ja od Tż nie wymagam perfekcyjnej znajomości polskiego, ale takiej, by mógł się dogadać z moją mamą, czy tatą, a do tego nie trzeba idealnie odmieniać przez przypadki. I to też przecież nie od razu. Chodzi o sam fakt, że się stara. Gdyby Tż był Chińczykiem, to ja bym się zabrała za chiński. Zresztą i tak mam zamiar się za niego wziąć.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama chciala pokazac mojemu timowi album z mojej mlodosci ze zdjeciami ale tupnęłam noga i dała spokoj. ![]() ![]() a co do cenzury, to fajnie jest, mozna filtrowac info ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3617 |
BAN stały
|
ja się w sumie uczyłam języka dla siebie... nie dla niego..bo język poznałam dużo wcesniej niż go "złapałam"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam bym mojego faceta chetnie uczyła polskiego, jakby tylko chciał, ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak bym byla w innym panstwie to tez bym sie uczyla innego. na studiach uczylam sie niemieckiego i holenderskiego z zwz zainteresowaniami jezykowymi i wakacyjnymi wyjazdami do pracy ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3620 |
BAN stały
|
no właśnie... ja całe życie uczę się angielskiego... jako dziecko mieszkałam w Kanadzie i francuski też mam opanowany... teraz na studiach mieliśmy hiszpański.... ale jakos nie ciągnie mnie do tego języka... moze dlatego że jest on mi nie potrzebny...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3621 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3622 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3623 |
Przyczajenie
|
Chyba mnie jakaś nostalgia dopada... co robić, zeby tak nie tęsknić i nie myslęc
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3624 |
Zakorzenienie
|
A propos jezykow, jak ktos chce zeby dziecko bylo dwujezyczne to trzeba sie spieszyc, do 5 lat szybko chwyci jezyk obcy w sposob naturalny
![]()
![]() |
#3625 |
BAN stały
|
zgadza się.. bardzo szybko łapie słówka i w nadzwyczajny sposób potrafi je wkecić do zdania... mój najstarszy od urodzenia praktycznie w trzech językach... nie mówię że rewelacyjnie sobie radzi (poza polskim) ale dogadać się na swój wiek potrafi...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dziewczyny, ciekawa jestem na jakie roznice kulturowe i przyzwyczajenia napotkałyscie w swoich zwiazkach? co takiego zdziwiło waszych partnerów w waszej kulturze?co ich bawi i co im sie nie podoba i na odwrot ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3627 |
Wtajemniczenie
|
To widze, ze moj TZ jest wyjatkiem, bo calkiem sprawnie juz sobie radzi po polsku
![]() ![]() A jak nam sie kiedys dzidzie przytrafia, to juz z gory biedne beda trojjezyczne. Oboje powiedzielismy, ze bedziemy do nich mowic tylko w naszych jezykach macierzystych, a oprocz tego oczywiscie hiszpanski jako jezyk oficjalny kraju. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 | |
BAN stały
|
Cytat:
Rocki to dzieciom wyjdzie tylko na dobre... mój dzieciak też trójjęzyczny... i nastepne też będą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3629 |
Raczkowanie
|
![]() Edytowane przez Brudaskita Czas edycji: 2008-11-06 o 11:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#3630 |
Zadomowienie
|
A moj TZ chce sie uczyc polskiego bardzo, ma juz ksiazki nakupowane, ja mu robie rozne cwiczenia
![]() Ale on generalnie bardzo lubi jezyki, nauczyl sie sam hiszpanskiego w pol roku, potem probowal perski, a teraz fascynacja polskim. I w tym wypadku to on wyjezdza ze mna do Polski za rok, kiedy juz bedzie umial sklecic jakies zdanie. Ja nie moge w Irlandii wytrzymac, bez rodziny, przyjaciol, a on twierdzi, ze jest mu wszystko jedno, tylko musi sobie znalezc jakas w spoko prace- z czym, jak dobrze wiemy, moze byc klopot. No ale na razie nie tracimy nadzieji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:42.