![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem w związku z obcokrajowcem
moja koleżanka jest w związku a Anglikiem. Poznała go tam jak pracowała w wakacje. teraz on był u niej jakiś czas temu, a na ferie zimowe ona jedzie do niego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Wenedka z kad pochodzi Twój TŻ?Nawet nie wiemy gdzie lecisz
![]() Ja właśnie pakuje prezenty...jak we wtorek przyleci to dostanie prezencik ![]() Pod choinką będzie leżał ![]() Problem tylko w tym,że TŻ zawsze kupuje mi drogie prezenty....głupio się czuję,bo chłopakowi cięzko jest coś kupić....nawet drogiego :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja lecę do Liverpoolu, skąd zabiera mnie Tż do Sheffield ![]() Właśnie z tymi prezentami zawsze jest i u mnie problem ;/ Zawsze mi tłumaczy, że nie są takie drogie- kurcze ale jak mi się włączy kalkulator i na złotówki zacznę zamieniać... ![]() Wesołych Świąt, kochane, i aby następny rok był jeszcze lepszy!!! ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
już jutro będzie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I Ty dasz radę ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Już wróciłam od mojego M. Smutno jest mi strasznie
![]() A w Anglii było świetnie, jak zwykle zresztą. M. musiał pracowac w sylwestra do 11 i biegł całą drogę, zeby na północ zdążyć na imprezę, na której byłam. Szkoda mi go było strasznie. A tak poza tym to już się nie mogę doczekać lutego ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Milo czyta sie te wszystkie historie
![]() wytrwalosci, bo ona na pewno bedzie potrzebna. Zwiazek pomiedzy osobami tej samej narodowosci jest juz wystarczajaco trudny, a co dopiero zwiazek z obcokrajowcem ![]() Wszystkie problemy podwojone! Nieporozumienia wynikajace z roznej mentalnosci oraz nawet z powodu jezyka, wychowanie, to co nam wydaje sie takie oczywiste dla partnera jest niezrozumiale i nie do zaakceptowania...Dodatkow o wszyscy bliscy sa nastawieni sceptycznie, co predzej czy pozniej ma takze wplyw na zwiazek...A jeszcze jak sie wyjedzie za granice do partnera na jakis czas to pozniej tak naprawde nigdzie nie mozna czuc sie jak w domu: u niego zawsze troche obco a u siebie juz nie tak beztrosko jak kiedys, bo patrzy sie z perspektywy osoby ktora poznala cos innego i byc moze zauwaza takie wady swojego kraju, o ktorych przedtem nawet by nie pomyslala. A jesli jednak sie uda, dochodza nowe rozterki: gdzie zamieszkac, co z praca, jezykiem itd. Sa takze pozytywne strony, np. nigdy nie jest nudno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
Moj maz jest z calkiem innego kontynetu.sa roznice ale nie jest tak zle ,jestesmy e soba juz jakis czas i jakos sobie radzimy.Roznice kulturowe sa do pogodzenia jesli oboje tego chca.W takich zwiazkach wazny jest kompromis.
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
mam dokładnie to samo... a jak już uciułałam grubszą sumkę zeby mu kupić coś fajnego (oczywiscie męskiego) z Clinique to stwierdził że go piecze i ze nie będzie używał ![]() dlatego nie cierpię kiedy zblizaja sie jego urodziny itp. bo nigdy nie wiem co kupić a chciałabym mu zrobić przyjemność... nie mogę uwierzyc ze jestesmy juz razem 2 lata ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakiej narodowości jest Twój Tż? ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() tego typu prostolinijność wynika chyba właśnie po części z narodowości ![]() ![]() pewnie by się z Twoim nie polubił bo zawsze narzeka na Anglików ![]() ![]() właśnie zwróciłam uwagę na Twoje wcześniejsze posty o tym co mnie również spotyka - wielkie zdziwienie i komentarze "no no no" kiedy sie ludzie dowiadują ze mój facet to obcokrajowiec. zawsze obowiązkowo pytają o jego zarobki, nie wiedziec czemu ![]() zawsze daje wymijajace odpowiedzi a to, że kiedy go poznawałam nie miał pracy i zyl skromnie zachowuje dla siebie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do tych komentarzy, gorsze jest to, że daje je moja przyjaciółka ![]() ![]() A o tym, że M. jest Anglikiem wie tylko grono moich najbliższych przyjaciół, no i jacyś przypadkowi, dociekliwi znajomi. Stwierdziłam, że nie musi nikt wiedzieć o naszym szczęściu ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() no wlasnie - ja tez stwierdzilam ze musze swoje szczęście chronic, bo mozliwe sa jeszcze inne rzeczy - np. moja kolezanka, kiedy go poznala, tak sie nim zafascynowala ze zaczela go podrywac (bedąc w zwiazku) bylo mi strasznie przykro i nie rozumiem naprawde dlaczego fakt bycia obcokrajowcem robi taką furrorę. śmiejemy się z TŻ ze u nas wystarczy byc obcokrajowcem zeby zrobic wielka kariere (na przykladzie Steffena Mullera np ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ztymi prezentami to u mnie podobnie, nie potrafię tak beztrosko brać, bo jest to dla mnie krępujące, kiedy dostaję jakiś droższy prezent, a poza tym nie chcę, żeby ktoś pomyślał, że traktuję M. jako sponsora, bo tak nie jest i już. Haha, przypomniało mi się ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. A gdzie reszta dziewczyn z wątku?? ![]() ![]() EDIT: A co do akcentu, to rzeczywiście Anglicy mają śmieszny, w szczególności z Yorkshire, skąd jest mój M. Wymawiają "u" po prostu jak "u" ![]()
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2007-01-06 o 11:05 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a tak z innej beczki - jestem ciekawa jak to jest u Was z komunikacją w takim związku? bo można znać dobrze język, zdawac certyfikaty, a tak naprawdę, są sytuacje kiedy nie umie się czegoś wyrazić w obcym języku. ja tak mam szczególnie jeśli chodzi o emocjonalne momenty, kiedy rozmawiamy o uczuciach itd. czasami bardzo mnie to wkurza ![]() a jak to jest z różnicami kulturowaymi? odczuwacie je? czy czasem Wam przeszkadzają? |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A z komunikacją większych problemów nie mam, pomimo, ze nigdy nie robiłam żadnych certyfikatów i innych bzdetów, które jednak będą mi potrzebne. Jednak to nie to samo, co język polski ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
hej to ja
![]() Dziś jest ostatnia nasza wpólna nocka razem ![]() Tak wogóle to byliśmy w Krakowie i w Zakopanem,on na nartach ja na desce i byłooo cudownie,pogoda typowo zimowa,wyjazd się udał... ahh i jeszcze jedno ![]() Dostałam pierścionek z brylantem ![]() więcej napisze,jak misiek wróci do siebie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja jeszcze sobie poczekam, hihi ![]()
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
hehe nie nie zaręczynowy
![]() O mały włos a misiek zostałby ze mna,prawie spóźniliśmy się na samolot...w dodatku bagaż miał 30 kg a miało być 20 hehe Dzięki temu mam całą stertę jego ubrań ![]() ![]() Straszne są te rozstania...dobrze,że sesja się zbliża,to może nie będę tyle rozmyślać tylko się wezmę za naukę ![]() Nie wiem kiedy się zobaczymy...niby za miesiąc,niby za dwa,czekam aż się sesja skończy,może to ja polecę-zobaczymy....pozostaje tylko czekać...niestety |
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
głupie niegłupie, jednak nie wszyscy wiedzą... nie pisałabym gdybym sie z tym nie spotkała. i nie mialam rowniez na mysli komunikacji takiej codziennej, po prostu nie wszystko co człowiek by czasem chcial wyrazic, da sie powiedziec w ten sam sposob w obcym jezyku, bylam ciekawa czy tez Wam to czasem doskwiera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a z tą sesją to bym polemizowała ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
też nieraz chcę coś dosadniej powiedzieć,choćby o uczuciach o emocjach...i kurcze cięzko jest z tym,czasem mi tego brakuje,ale wiem,że wszytko to kwestia czasu
![]() Wczoraj napisał o 2:00 w nocy ze spać bezemnie nie może ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie jeszcze został miesiąc ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
ja coś czuje,że mój luby przyleci na Walentynki
![]() ![]() ![]() Właśnie dzwonił i strasznie teśkni...jestem szczęsliwa mimo odległości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój właśnie przyjeżdża na walentynki i naszą rocznicę, potem na moje 18ste urodziny, a potem jadę ja ![]() Ja tez tak mam, że pomimo odległości jestem szczęśliwa, czego nikt nie potrafi zrozumieć ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a czy ja napisalam ze chodziło o mojego TŻ? po za tym mój komentarz był na wpół żartobliwy i przykro mi ze go nie zrozumiałaś. ja bym się akurat związała, bo istotna jest osobowość człowieka, a nie to czy zna się w stu procentach na geografii. gdybym spytala moich znajomych albo TŻ gdzie jest takie np. Tuvalu, raczej zrobiliby wielkie oczy. a taki Tuvalańczyk (czy jak tam oni mogą się nazywać ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no właśnie o to mi chodziło... są takie sprawy i momenty kiedy nie wszystko da się powiedzieć tak jak by się chciało i nawet żaden słownik nie jest w stanie pomóc. oczywiście nie jest to jakiś tam nie wiadomo jak ważny problem ale czasem doskwiera, mi najbardziej kiedy jestem w emocjach i chcialabym zeby on dokladnie wiedzial wszystko co czuje. nie powinnaś sobie pozwalać dawać się budzić w środku nocy smsami ![]() ![]() ale niestety musze sie przyznac ze tez tak mam - od kiedy z nim jestem to spie z telefonem komorkowym w łóżku (no chyba ze jestem z nim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.