Jestem w ciąży, moje pierwsze objawy - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-25, 17:09   #3061
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka
Dot.: Jestem w ciąży, moje pierwsze objawy

Cytat:
Napisane przez jasiulek Pokaż wiadomość
Witajcie kobietki Jeszcze niestety nie byłam u gina, nawał pracy i obowiązków nie pozwalają mi na to... Szykuję się więc dopiero na przyszły tydzień Dziwne to strasznie, okres nadal nie przyszedł, dziwna wydzielina nadal jest... Człowiek zwariowac może od tego myślenia Swoją drogą zastanawiam się nad tym moim badaniem krwi, które robiłam - mówiłam pani konkretnie o badaniu betahcg, ale szczerze mówia do końca nie jestem przekonana, czy dokłądnie to zrobiła... Po pierwsze-niska cena, co mnie zdziwiło jak na to badanie (17zł), a po drugie myślałam, że wynik będzie ciut większy i bardziej szczegółowy niż kartka z notesu z napisem: "negatywny" Nie powinno tam byc stężenia i jakichś norm tego hormonu?
Hej Jasiulek po pierwsze śliczne zdjęcie masz w avatarku
Po drugie... z tego co czytałam na forum to faktycznie powinny być jakieś normy itd... W każdym bądź razie powinno to wyglądać jak wyniki z labolatorium a nie jak kartka notesu... Zastanawiające to co piszesz hmmmm

Edytowane przez adaikaka
Czas edycji: 2008-11-25 o 17:10
adaikaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 17:32   #3062
jasiulek
Raczkowanie

GG do jasiulek Send a message via Skype™ to jasiulek

Adaikaka dziękuję ślicznie Tak byłam zaaferowana tym wynikiem, że nawet nie przyszło mi do głowy, żeby dokładnie zapytac, tym bardziej, że nie mogłam go osobiście odebrac już sama nie wiem, może za tydzień gin mi wyjaśni...

7 cs...
39/40 -czekamy, kruszynko!
jasiulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 17:33   #3063
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
Adaikaka dziękuję ślicznie Tak byłam zaaferowana tym wynikiem, że nawet nie przyszło mi do głowy, żeby dokładnie zapytac, tym bardziej, że nie mogłam go osobiście odebrac już sama nie wiem, może za tydzień gin mi wyjaśni...
Jestem pewna że Ci wszystko wyjaśni I trzymam kciuki, żeby było wszystko ok
Stary 2008-11-25, 18:18   #3064
madziarkapl
Raczkowanie

jasiulek- wiesz co ja proponuje ci zrobic moze jednak test. chyba cos pomylili z badaniami. beta hcg to nie chodzi zeby byl pozytywny lub negatywny tylko zeby wykryc wielkosc ciazy. musza byc podane liczby i tydzien ciazy. nawet jesli nie ma ciazy to i tak na kartce jest napisany wskaznik odpowiadajacy tygodniom ciazy. mogli pomylic bo jak ja bylam w przychodni i pytalam o badanie beta hcg to pani zapytala o jakies inne badanie nie pamietam teraz nazwy, ale gdybym nie powiedziala ze chodzi o sprawdzenie czy jest ciaza to dopiero powiedziala ze to inne musi byc i szukala w zeszycie tej nazwy zeby podac cene. moze u ciebie tez pomylili tamta nazwa byla podobna to beta hcg.zrob sobie test i bedziesz miala z glowy jak juz tak dlugo nie masz@ to spokojnie mozesz zrobic nawet dzis wieczorem
madziarkapl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 18:33   #3065
jasiulek
Raczkowanie

madziarkapl, dziękuję właśnie zastanawiała mnie forma tego wyniku, bo przecież i na Wizażu i innych forach kobietki opisywały wyniki badania i wyglądało to zupełnie inaczej... niestety dziś już testu wykonac nie mogę, ale jutro to zrobię, chociaż to mało prawdopodobne, by coś się zmieniło

7 cs...
Stary 2008-11-25, 18:40   #3066
madziarkapl
Raczkowanie

a jak sie czujesz? nie czujesz nic innego niz normalnie?
Stary 2008-11-25, 18:44   #3067
christina
Raczkowanie

Witam wszystkie teraźniejsze i przyszłe mamusie Mam do Was prośbę... napewno bedąc w ciąży przeglądacie jakąś literaturę itd W tym roku piszę pracę licencjacką na temat pielęgnacji pań w ciąży bardzo dużo informacji znajduję w internecie, ale niestety nie mogę się ograniczyć do takiego źródła z wiadomych przyczyn Jeżeli znacie jakieś ciekawe książki czy artykuły na temat pielęgnacji, zmian zachodzących w organizmie kobiety w czasie ciąży, zabiegach w gabinecie, problemach typu rozstępy, cellulit itd itp to byłabym wdzięczna jakbyście do mnie napisały może prywatną wiadomość, żeby nie zapychać wątku

Pozdrawiam serdecznie

christina jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-25, 18:46   #3068
Ellen26
Raczkowanie

też mi się wydaje że coś pomylili, bo badanie na wykazanie ciąży kosztuje ok. 40 zł tak przynajmniej u mnie było, a wyniki dopiero na drugi dzień mimo, że poszłam rano na pobranie,
trzymam kciuki

A na te święta bardzo bym chciała
prezentu, którego jeszcze nie miałam,
Małą Fasolkę móc w brzuszku tulić,
serce do serca mocno przytulić.
Ellen26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 18:54   #3069
jasiulek
Raczkowanie

No właśnie z tym samopoczuciem i potencjalnymi objawami to dośc dziwna sprawa... Przez niemal dwa tygodnie miałam bóle brzucha i jednego jajnika - takie rwanie, dużą ilośc mlecznej wydzieliny... Teraz ból brzucha ustąpił, od czasu do czasu pojawi się tylko taki jakby skurcz macicy... Wydzielina dalej jest i od tygodnia mocno widac żyłę na piersi... Jakieś trzy tygodnie temu byłam na rutynowej wizycie u gina i mówił, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, więc mam totalny kołowrotek w głowie I prawdę mówiąc robiąc test tydzień po spodziewanej @ myślałam, że to tylko formalnośc będzie, bo byłam pewna, że to dzidziolek...

7 cs...

Edytowane przez jasiulek
Czas edycji: 2008-11-25 o 18:58
Stary 2008-11-25, 18:59   #3070
madziarkapl
Raczkowanie

mowie ci zrob tesciora jest ciagle szansa. moze bedzie mila niespodzianka. a moze moja intuicja zawodzi ale mysle ze mozesz byc w ciazy. a te badania ktos schrzanil
Stary 2008-11-25, 19:50   #3071
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez christina Pokaż wiadomość
Witam wszystkie teraźniejsze i przyszłe mamusie Mam do Was prośbę... napewno bedąc w ciąży przeglądacie jakąś literaturę itd W tym roku piszę pracę licencjacką na temat pielęgnacji pań w ciąży bardzo dużo informacji znajduję w internecie, ale niestety nie mogę się ograniczyć do takiego źródła z wiadomych przyczyn Jeżeli znacie jakieś ciekawe książki czy artykuły na temat pielęgnacji, zmian zachodzących w organizmie kobiety w czasie ciąży, zabiegach w gabinecie, problemach typu rozstępy, cellulit itd itp to byłabym wdzięczna jakbyście do mnie napisały może prywatną wiadomość, żeby nie zapychać wątku

Pozdrawiam serdecznie
w kioskch duzo gazet, d jak dziecko, m jak mama, amo to ja i inne pierdoły na jedne kopyto, aw bibliotekach znajdziesz duuzo ksiazek na ten temat !!
Cytat:
Witajcie kobietki Jeszcze niestety nie byłam u gina, nawał pracy i obowiązków nie pozwalają mi na to... Szykuję się więc dopiero na przyszły tydzień Dziwne to strasznie, okres nadal nie przyszedł, dziwna wydzielina nadal jest... Człowiek zwariowac może od tego myślenia Swoją drogą zastanawiam się nad tym moim badaniem krwi, które robiłam - mówiłam pani konkretnie o badaniu betahcg, ale szczerze mówia do końca nie jestem przekonana, czy dokłądnie to zrobiła... Po pierwsze-niska cena, co mnie zdziwiło jak na to badanie (17zł), a po drugie myślałam, że wynik będzie ciut większy i bardziej szczegółowy niż kartka z notesu z napisem: "negatywny" Nie powinno tam byc stężenia i jakichś norm tego hormonu?
wiesz co u mniebeta kosztuje 18 złotych, 25, 28 w zaleznosci od laboratorium. A jelsi mas znapsiane negatywne to moze nie ma w ogole stezenia, bo chyba hormon HCG wytwarza sie jak jest ciąza, w sensie jak sie zarodek osadzi itd . Wiec jesli nie masz tego hormonu to wynik negatywny, ale zrob jutro test to sie dowiesz co i jak

Cytat:
madziarkapl, dziękuję właśnie zastanawiała mnie forma tego wyniku, bo przecież i na Wizażu i innych forach kobietki opisywały wyniki badania i wyglądało to zupełnie inaczej... niestety dziś już testu wykonac nie mogę, ale jutro to zrobię, chociaż to mało prawdopodobne, by coś się zmieniło
jesli dawno temu miala pryjsc @ to test teraz wykonac mozesz, bo jesli juz pare dni minelo to stezenie bedzie juz duze, bo sie podwaja co 48 godzin

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres

Edytowane przez Gizmiatko
Czas edycji: 2008-11-25 o 19:52
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 20:05   #3072
jusali
Rozeznanie

Jasiulek, mówię Ci...czasami bywa tak, że kobieta w ciąży może mieć wynik negatywny, bo ma małą ilość hormonów i tyle. Powtarzaj testy, idź do gina- by ustalił przyczynę braku @.
Może wkrótce dołączysz do mamusiek lipcowo-sierpniowych
jusali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 21:33   #3073
kocia1981
Przyczajenie

GG do kocia1981

Jasiulek,nie patrz się na to,że zapłaciłas tak mało ja za BETE płaciłam 15 zł i robiłam ja tydzien po spodziewanej @ cóz wynik negatywny...i też ten wynik był na kartce takiej dziwnej więc nie przejmuj się to tylko kartka...Zrób jutro teścik tak jak dziewczyny piszą napewno wyjdzie...TRZYMAM KCIUKI !!!
Stary 2008-11-25, 21:54   #3074
jasiulek
Raczkowanie

Dzięki dziewczynki, tak zrobię, pewnie wynik i tak zaskoczeniem nie będzie... Dam znac jutro Miłej nocki

7 cs...
Stary 2008-11-25, 22:25   #3075
jusali
Rozeznanie

3mam kciuki by jednak był pozytyw
jusali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 08:01   #3076
arzdąc
Raczkowanie

GG do arzdąc

Cytat:
Napisane przez kocia1981 Pokaż wiadomość
Byłam u gin robiłam USG dopochwowe i wszystko jest w jak najlepszym pożadku..tylko martwi mnie jedno jeden gin powiedzial ze mam nadżerke drugi ,ze jej nie mam normalnie masakra,bo to podobno też działa na niekozyśc dla przyszłej mamy to prawda??
Jezeli masz mozliwosc to moze skonsultuj to z 3 lekarzem bo jesli nadżerka jest to nalezy ja wyleczyc-jesli jest niewielka wystarczaja leki dopochwowe a jesli jest duza to tzw.wypalanie -nie jest to przyjemne ale nie boli.
Piszesz tez ze masz problem z zajsciem w ciaze ja gdzies w necie wyczytalam ze powodem moze byc to ze za wczesnie podejmuje sie starania przed owulacja i zbyt czesto wtedy plemniki moga byc oslabione lub mezczyzna nie zdazy wyprodukowac odpowiedniej ilosci, to moze sprobuj tak-kup sobie test owulacyjny i starajcie sie z partnerem w dzien owulacji taki test pokazuje ze pojawi sie ona za 24 do 36 godzin z reszta wszystko pisze w instrukcji.Nie wiem czy to dobra rada ale sprobowac mozna powodzenia
arzdąc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 08:28   #3077
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

poniewaz wątek dotyczy pierwsyzch objawów , to ja napsisze tylko tyle, ze pierwsyz objaw to brak @ a drugi objaw to zaobserowałam wczoraj czyli ból sutkow, kotry pewnie rozwinie sie na ogolny ból piersi. i to tyle jesli chodzi o objawy !

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-11-26, 08:51   #3078
agagmm23
Raczkowanie

Moje objawy to oczywiści brak @ i ból piersi (są wiekzse i obolałe), jak na razie nie mdli mnie aby tak dalej.

agagmm23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 09:09   #3079
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
poniewaz wątek dotyczy pierwsyzch objawów , to ja napsisze tylko tyle, ze pierwsyz objaw to brak @ a drugi objaw to zaobserowałam wczoraj czyli ból sutkow, kotry pewnie rozwinie sie na ogolny ból piersi. i to tyle jesli chodzi o objawy !
Przepraszam ale nie doczytałam ...w ktorym jestes tygodniu?
Ja liczac od dnia ostatniej@ bylabym(jak lekarz potwierdzi) w 5 tygodniu a liczac od dnia zaplodnienia to w 3, liczylam na kalkulatorach i jeden pokazuje ze wlasnie w 5 a drugi ze w 3....i badz babo madra teraz

U mnie brak@ i ból sutków, sa jakies powiekszone? senna jestem......

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 09:33   #3080
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez Amazonia23 Pokaż wiadomość
Moja gin twierdzi ze przy takich ilościach usg nie jest szkodliwe mowi ze sa takie co co2 tyg przychdza zeby tylko zobaczyc kruszynkę.A moje znajome które chodzą prywatnie również mają co wizyte usg wiec to chyba normalne. Jak się nie chodzi prywatnie to na NFZ przysługują tylko 3usg na całą ciąze.Ja 5 grudnia idę na 3d/4d i nie mogę się doczekać...
Twój wybór ja bym nie ryzykowała.
Kilka cytatów
Cytat:
Najnowsze badania wykazały, że badanie USG wcale nie jest obojętne dla płodu. Dlatego, niektórzy lekarze uważają, że należy ograniczyć ten rodzaj badania do minimum
źródło http://www.usg.hsn.pl/

Cytat:
Otóż nie ma jednoznacznych wyników badań czy zbyt częste wykonywanie USG jest szkodliwe na płód. Natomiast wiemy, że w trakcie badania, biorą udział fale ultradźwiękowe o różnym natężeniu. W zależności od rodzaju wykonywania badania ultrasonograficznego. Niskie mniej szkodliwe fale są stosowane w USG przez powłoki brzuszne, a w sondzie przez pochwowej wyższe fale.
Udowodniono, że w trakcie długotrwałego wykonywania badania może dojść do nagrzania się tkanek dziecka. W ciąży zalecane są 3 USG (Pierwsze w 11-14 tygodniu, drugie w 18-22 tygodniu, trzecie w 28-32 tygodniu). Bywa, że wykonuje się USG wcześniej, kiedy to nie wiadomo czy kobieta jest w ciąży. Od 5 tygodnia ciąży w USG przez pochwowym można uwidocznić jajo płodowe i tym samym stwierdzić, że kobieta jest w ciąży Serduszko przyszła mama usłyszy w trakcie badania dopiero około 9 tygodnia ciąży.
Czasami kobiety chcą widzieć swoje dziecko, mieć jego serie zdjęć i robią kilka do kilkunastu USG nie potrzebnych. Także nadmierne narażanie maleństwa na fale ultradźwiękowe może być nie dobre, ale nie musi. Wiem, że to nie jest odpowiedź białe lub czarne. Niestety nie mogę powiedzieć kategorycznie nie. Natomiast apeluję o zdrowo rozsądkowi podejście do sprawy. Badania nad ultrasonografią nie wykazały szkodliwości tego badania. Natomiast badanie USG wykonywane jest głównie w celu stwierdzenia czy ciąża rozwija się prawidłowo. Nic więcej. Także najważniejsze w tym badaniu są pomiary i ogólne spojrzenie na rozwijające się dziecko
źródło http://blog.zapytajpolozna.pl/ciaza/...jecie-dziecka/

czy tutaj http://www.autismspeaks.org/science/...ultrasound.php

Myślę że naprawdę trzeba podejść do tego z rozsądkiem.
To tyle z mojej strony w tym temacie

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 09:46   #3081
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Przepraszam ale nie doczytałam ...w ktorym jestes tygodniu?
Ja liczac od dnia ostatniej@ bylabym(jak lekarz potwierdzi) w 5 tygodniu a liczac od dnia zaplodnienia to w 3, liczylam na kalkulatorach i jeden pokazuje ze wlasnie w 5 a drugi ze w 3....i badz babo madra teraz

U mnie brak@ i ból sutków, sa jakies powiekszone? senna jestem......
5 tydzien i 1 dzien od 1 dnia ostanie @ ! Tak wąłsnie ciąze ginekologowie licza,(czyli 1 dzien ostaniej @ ) ja nie wiem dokladnie kiedy by zapłodnienie miało byc, owulacje mialam 14 dnia ale kiedy zapłodnienie to nie mam pojecia to tam rożnie wychodzi.

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-11-26, 10:03   #3082
Surimi
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie z tym samopoczuciem i potencjalnymi objawami to dośc dziwna sprawa... Przez niemal dwa tygodnie miałam bóle brzucha i jednego jajnika - takie rwanie, dużą ilośc mlecznej wydzieliny... Teraz ból brzucha ustąpił, od czasu do czasu pojawi się tylko taki jakby skurcz macicy... Wydzielina dalej jest i od tygodnia mocno widac żyłę na piersi... Jakieś trzy tygodnie temu byłam na rutynowej wizycie u gina i mówił, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, więc mam totalny kołowrotek w głowie I prawdę mówiąc robiąc test tydzień po spodziewanej @ myślałam, że to tylko formalnośc będzie, bo byłam pewna, że to dzidziolek...
jasiulku a do jakiego gina chodzisz moze bede mogla ci pomoc znalesc kogos lepszego??bo w naszym miescie niestety mnostwo partaczyno i trzymam kciuki za fasolke(oby byla)

Zgniję czy nie zgniję..oto jest pytanie

nie pyskuj stary (czyt. mężu)
bo zrobię Ci z d.. surimimimidu

Surimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 10:07   #3083
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
5 tydzien i 1 dzien od 1 dnia ostanie @ ! Tak wąłsnie ciąze ginekologowie licza,(czyli 1 dzien ostaniej @ ) ja nie wiem dokladnie kiedy by zapłodnienie miało byc, owulacje mialam 14 dnia ale kiedy zapłodnienie to nie mam pojecia to tam rożnie wychodzi.

czyli ty w 5 ja prawdopodobnie jak sie potwierdzi tez w 5

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 10:57   #3084
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
czyli ty w 5 ja prawdopodobnie jak sie potwierdzi tez w 5
no prosze ja Tobie pisalam zrob sobie jutro rano test ale o cuzłosci 10 i bedziesz pewna ja wiem ze wyjdzie II kreskowa odpowiedz hihi

no i zapraszamy na watek mam licpowo -sierpniowych

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-11-26, 12:20   #3085
madziarkapl
Raczkowanie

jasiulek- jak wynik, robilas test?
Stary 2008-11-26, 13:11   #3086
kocia1981
Przyczajenie

GG do kocia1981

Kochane nie wiem jak zacytowac odpowiedz od was(lub od jednej z was)jak wy to robicie?? hmmm gubie sie jeszcze tutaj na forum;/albo jak nick osoby napisac grubszym drukiem??
Stary 2008-11-26, 13:20   #3087
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Kochane nie wiem jak zacytowac odpowiedz od was(lub od jednej z was)jak wy to robicie?? hmmm gubie sie jeszcze tutaj na forum;/albo jak nick osoby napisac grubszym drukiem??
pod kazda odpowiedzia jest "cytuj" " " " takie cudysłów oraz "odpowiedz" jelsi chcesz wiecej niz jedna odpiwiedz cytowac to klikasz na ten cudzysłów , a jelsi tylko jedna odpowiedz to od razu cytuj otwiesie tobie widomosc gdzie jest to napsiane i pozniej piszesz swoja odpowiedz

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-11-26, 13:20   #3088
Surimi
Zadomowienie

Cytat:
pod kazdym postem czyims jest cytuj w czerwonej ramce nacisnij to i masz gotowy cytat

Zgniję czy nie zgniję..oto jest pytanie

nie pyskuj stary (czyt. mężu)
bo zrobię Ci z d.. surimimimidu

Surimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 16:46   #3089
jasiulek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Surimi Pokaż wiadomość
jasiulku a do jakiego gina chodzisz moze bede mogla ci pomoc znalesc kogos lepszego??bo w naszym miescie niestety mnostwo partaczyno i trzymam kciuki za fasolke(oby byla)
Surimi, od zawsze chodziłam tu do dra Kuli i raczej nie miałam powodów do narzekania... Mam nadzieję, że i tym razem tak jest, choc była to rutynowa wizyta, a nie sprawdzenie, czy jest tam fasolka, gdyż było na to za wcześnie...

Madziarkapl, nie zrobiłam testu, stchórzyłam... Boję się wyniku jakikolwiek by był... Zresztą nawet nie mam już nadziei Po prostu poczekam do wizyty u gina...

7 cs...

Edytowane przez jasiulek
Czas edycji: 2008-11-26 o 16:49
Stary 2008-11-26, 16:50   #3090
madziarkapl
Raczkowanie

czyli nie robiłas testu? a juz czekalam z niecierpliwoscia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości