|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jestem w ciąży, moje pierwsze objawy
dziewczyny, co może oznaczać taki brązowy śluz? Wczoraj wieczorem miałam też potem podbarwiony krwią, dzisiaj rano i w południe nic a teraz znowu taki brązowo-żółty. Czy to normalne? poradźcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4322 |
Przyczajenie
|
Katevalley, nie wiem co to może oznaczać, podobno na początku może pojawić się taki śluz...Ale jeśli nie ustąpi, to myślę że powinnaś iść szybciej do gin. Ja dopiero za miesiac na 1 usg. Podobno wcześniej nie jest wskazane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4323 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też tak miałam tylko, że w 7 tyg. i nijak wypadała wtedy ciotka. od razu poszłam do ginekologa a ten dał mi skierowanie do szpitala. tam lekarz mnie dokładnie zbadał i powiedział, że tak czasami jest, że ciało przygotowuje się do ciąży i produkuje za mało hormonów i stąd mogą pojawić się plamienia. dlatego biorę dopochwowo luteinę, która zawiera progesteron - naturalny hormon ciałka żółtego jajnika. w sobotę znów plamiłam i od razu pojechałam na pogotowie i wylądowałam na tym samym oddziale. najważniejsze, że z dzidzią jest ok i ciąża rozwija się prawidłowo ![]() więc jeśli masz te plamienia w dniach kiedy powinnaś planowo miesiączkować to nie ma powodów do zmartwień. wiele kobiet tak ma. jednak radziłabym Tobie udać się do ginekologa. on rozpozna źródło tych plamień. głowa do góry wszystko będzie ok ![]() ila a dlaczego wcześniej wizyta u ginekologa nie jest wskazana?! skąd taki wniosek?! nie rozumiem... Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-04-02 o 11:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4324 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny!
Byłam wczoraj u gina, prywatnie tym razem. Zmieniłam lekarza i nie żałuję. Było naprawdę fajnie. Zdrowa jestem, wyniki krwi i morzu mam ok. Beta hcg powyżej 1500 więc wychodzi 5-6 tydzień ![]() ![]() Co do usg to nie ma przeciwwskazań co do zbyt wczesnego czy zbyt częstego usg. Ale mój lekarz również nie zrobił mi wczoraj usg bo po prostu jest jeszcze za wcześnie i nic nie byłoby widać, chyba że mały 2-3 milimetrowy punkcik, o ile by go wypatrzył. Także na usg idę dopiero po świętach w 9TC i jeśli wszystko dobrze się ułoży to na pewno będzie już coś widać i słychać ![]() ![]() Jeśli chodzi o plamienia to jeżeli są skąpe i brunatne to wystarczy wybrać się do lekarza w najbliższym czasie aby ustalić przyczynę. Gorzej jeśli są obfite i połączone ze świeżą czerwoną krwią - wtedy to od razu na pogotowie. Tak mi przynajmniej wczoraj powiedział. W sumie to pozostało mi tylko zapisać się do mam listopadowo- grudniowych ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4325 |
Rozeznanie
|
Właśnie ten śluz pojawił mi się mniej więcej wtedy jak powinnam miec okres. We wtorek wieczorem byl ciemny potem troszkę było krwi. Wczoraj juz mniej. Dzisiaj jest taki bardziej kremowy niż brązowy. Byłam u ginekolog wczoraj. Kazała mi odpoczywać i dbać o siebie. Więc chyba wszystko ok. Mam taką nadzieję.
Ja mam na badania po świętach. Nie mogę się doczekać. Ginekolog powiedziała, że nie będzie mnie narazie badać, bo tak wczesną ciążę trudno jest potwierdzić. I że nie będzie nic robić, niech dobrze się zagnieździ. Ze po świętach skieruje mnie na wszystkie badania, łącznie z USG. |
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Przyczajenie
|
Sorejna, pisałam o 1 badaniu USG, a nie o wizycie u ginekologa! Czytaj uważnie;-)
---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Katevalley, lekarz powiedział mi dokładnie to samo ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Katevalley z pewnością wszystko ok;-) Najważniejsze teraz żebyśmy dbały wszystkie listopadowo- grudniowe mamusie o siebie. Kamilla123 masz rację najważniejszy jest dobry lekarz, ja wstępnie mam na 5-6 grudzień...Mikołajki;-) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4327 |
Przyczajenie
|
Maria2008:
Powiem ci że u mnie to splot samych niemalże niemożliwych okoliczności. @ nie miałam ale 2,5 tyg po spodziewanej zrobiłam test i był negatywny. Poszłam do G zbadała, powiedziała że to na pewno przez stres sesyjny i dużo nauki i duży wysiłek(od 3 lat mi zdarzały mi się duże poślizgi w takim okresie). Dała luteine i kazała czekać. Byłam 2 raz dalej kazała czekać i tak dotrwałam do 11tyg i dopiero wtedy wyczuła coś u mnie!!! werdykt 3 miesięczna ciąża ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- A tak w ogóle to najgorsze dopiero przede mną. Trzeba się jakoś rodzicom przyznać do tego co wykombinowaliśmy... Tylko jak to zrobić ![]() ![]() ![]() Zastanawiam się czy zrobić to zaraz jak przyjadę do domu, jeszcze przed świętami czy może lepiej po, żeby atmosfery na święta nie psuć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4328 |
Rozeznanie
|
nifa jestem w podobnej sytuacji. I tez się zastanawiamy kiedy powiedzieć, ale ja jestem gdzieś pod koniec 5 tyg. to mam jeszcze trochę czasu. i tak myslę ze powiemy jak minie zagrożenie poronieniem, bo to nigdy nie wiadomo. ty juz 3 msc. myślę zebys powiedziała na swięta ;p zwal na zajączka, że taki prezent przyniósł
![]() ila mi lekarka nie powiedziała kiedy mniej wiecej termin. ale sądzę że kilka dni po tobie ![]() ** co do tego brązowego sluzu co miałam 3 dni , no to już go nie mam. za to sporo białego. to chyba dobrzeco?? ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#4329 |
Zakorzenienie
|
Witam a ja dzis leze caly czas, gardelko mnie boli od wczoraj a dzis zaczela tez glowa i taka jakas ogolnie oslabiona jestem, mam nadzieje sie nie wykluje jakies chorubsko, najgorsze ze zadnych tabletek nie wolno brac ale jakos to musze przetrwac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4330 |
Przyczajenie
|
Katevalley, jeśli chodzi o biały śluz to myślę, że dobrze, ja na razie mam też biały właśnie i cały czas te bóle w podbrzuszu no i piersi...ale podobno tak ma być na początku ciąży.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4331 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny ale ten czas leci.. jeszcze ja tu niedawno pisalam o swoich objawach z a teraz juz w sumie dni odliczam
![]() ja taki sluz bialo zoltawy mam od poczatku ciazy do dnia dzisiejszego.. czasem jest go tyle ze splywa az po nogach... ![]() bole wpodbrzuszu to normalka bo macica sie rozciaga.. ![]() ![]() ![]() Od razu wammowie ze 2 trymestr ciazy to najpiekniejszy okres ciazy.. ![]() najlepiej sie wtedy czuje ![]() 3.. juz jest gorszy...hehe.. im blizej porodu tym gorzej takze korzystajcie korzystajcie poki brzuszki wam nie ciaza i nie przeszkadzaja ![]() ![]()
[/SIZE][/RIGHT] Edytowane przez poiglot91 Czas edycji: 2009-04-04 o 17:14 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4332 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Pietrusia jak się czujesz?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4333 |
Przyczajenie
|
katevalley, ja bym bardzo chętnie powiedziała, że to prezent od zajączka tylko, że u mnie nikt na ten prezent nie czeka, a już na pewno nikt się nie będzie z niego cieszył
![]() ![]() Pietrusia, teraz najelpsze są stare "babcine" sposoby. Herbatka z sokiem malinowym albo z miodem (ew. kanapeczka, co zawsze mnie bardziej pasowało), witaminka C(duuuużo, może z pomarańczek) i rutinoscorbin(to można brać bez obawy). Nie martw się, będzie dobrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4334 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Rozeznanie
|
Nifa , ja tez nie wiem jak powiedzieć rodzicom. Boję się tego. Będzie masakra. Ale wiesz pogadają pogadają a potem będzie ok. Zawsze później jest ok. Rodzice zawsze pomogą, chociaż początek może być nie za ciekawy. A no i lepiej powiedz po świętach. Po co psuć sobie święta.
Ila, no mnie tez oprócz brzucha i piersi nic nie boli ani nie wymiotuję ani nic. Ale tak myślę że może się niedługo zacząć, bo już dziś ledwo wstałam, jakoś nie zbyt się czułam. Obym nie miała mdłości to będzie ok. |
![]() ![]() |
![]() |
#4336 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wlasnie tak sie kurowalam stare "babcine" sposoby juz dzis jest lepiej gardlo mniej boli, a glowa juz calkiem przestala, ale katrek zostal ale mysle ze juz tylko lepiej bedzie. Pozdrawiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4337 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dbaj o siebie i o maluszka ... być mamą to najpiękniejszy dar jakiego można doświadczyć ja nadal czekam na ten dar ![]() dziewczyny gratuluję Wam fasoleczek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Zadomowienie
|
ila przeraziło mnie słowo nie wskazane. Teraz już wiem, że chodziło Tobie o to, że niewiele widać
![]() Już nie raz słyszałam takie opinie. Zaczęłam się tym przejmować bo od 7 do 12 tyg. usg miałam robione aż 5 razy! Dlatego zaczęłam szukać informacji na ten temat, spytałam się również o to mojego lekarza i okazało się, że nie ma się co martwić bo takie badanie jest zupełnie bezpieczne. Dla zainteresowanych wyjaśniam czym jest badanie ultrasonograficzne: Badanie usg pozwala uzyskać obraz macicy i znajdującego się w niej dziecka. Do tego wykorzystuje się fale dźwiękowe. Ultrasonograf nie stosuje promieniowania, więc całe badanie jest bezpieczne dla matki i dziecka. W pierwszym trymestrze usg wykonuje się metodą dopochwową, sonda znajduje się bliżej zarodka co pozwala uzyskać lepszy obraz niż przy wykorzystaniu standardowego badania przezbrzusznego. Badanie usg wykonane w I trymestrze pomaga ustalić: - dokładność daty porodu (badanie w tym czasie precyzyjniej określa datę porodu niż badania tego typu wykonywane później); - zdolność zarodka do życia (już w 5 tyg. ultrasonograf może wykryć bicie serca. wcześniej zarodek może być niewidoczny, a usg może pokazywać jedynie pęcherzyk ciążowy); - liczbę zarodków; - stan jajników ( można sprawdzić czy na jajnikach nie ma torbieli); - położenie ciąży (czy ciąża przypadkiem nie rozwija się poza macicą). uff na dziś to tyle ale to chyba skutki domowego trybu życia... nifa i katevalley przed Wami ciężkie zadanie, tym bardziej jeśli nadal jesteście w jakiś sposób uzależnione od rodziców. nifa na początku może trochę po marudzą ale w grudniu będą już najszczęśliwszymi dziadkami ![]() ula ![]() ![]() pozdrawiam Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-04-05 o 22:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#4339 |
Przyczajenie
|
![]()
Dziewczyny, mam pytanie...Otóż zgodnie z miesiączką jestem w 6 tygodniu ciązy, jednak od zapłodnienia mineło dopiero 3 tyg i 3 dni, nie wiem właściwie czym się kierują lekarze, czy jestem w 6 czy w 3tyg?? Kalkulatory internetowe tez liczą raczej od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Już sama nie wiem. Może wiecie dokładniej gdzie znaleźć takie informacje??? Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ps. przeciętna ciąża trwa 280 dni - 40 tygodni - licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Jeśli kontrolowałaś terminy owulacji i możesz wskazać datę poczęcia i chcesz obliczyć np. termin porodu, musisz po prostu dodać 280 dni. ale to i tak wstępna data a dziecko i tak na świat przyjdzie w swoim czasie ![]() Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-04-06 o 13:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie przyszle mamusie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4342 |
Przyczajenie
|
[quote=nifa;11766308]katevalley, ja bym bardzo chętnie powiedziała, że to prezent od zajączka tylko, że u mnie nikt na ten prezent nie czeka, a już na pewno nikt się nie będzie z niego cieszył ![]() ![]() Witam dziewczyny nifa nic się nie martw. Nawet jeśli na początku będzie to dla rodziców szok, to wcale nie oznacza że zrobią awanturę i będą załamani. Przemyślą to sobie i jestem przekonana, że będą Cię wspierać. Myślę, że święta to dobry czas żeby im o tym powiedzieć. Nic się nie bój i daj znać jak poszło. A poza tym nie denerwuj się tak bardzo, bo to może zazkodzić maleństwu. Teraz musisz już myśleć za dwoje... Pozdrawiam i tzrymam kciuki. ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Ja jestem obecnie w 26 tc. Zorientowałam się w 5 tyg. ale nie po braku miesiączki, bo ona po odstawieniu pigułek była bardzo nieregularna, ale byłam strasznie osłabiona, miałam megaobolałe piersi, a do tego te okropne mdłości... To był koszmar. I tak mnie trzymało regularnie do końca trzeciego miesiąca. Teraz zaczynam 3 trymestr i mdłosci i wymioty zdarzają mi się sporadycznie, np. na widok fasolki po bretońsku, którą zaraziłam się na początku ciąży ![]() Edytowane przez betty82 Czas edycji: 2009-04-06 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Raczkowanie
|
witam was wszystkie kochane
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4344 |
Przyczajenie
|
Witam Laurencjo. Nic sie nie martw
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4345 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4346 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4348 |
Przyczajenie
|
![]()
Cześć dziewczyny. Do wczoraj b. dobrze się czułam, oprócz tego dziwnego kłucia w macicy, musiało jednak to cos zwiastować, bo wczoraj nagle dostałam krwawienia. Natychmiast wzięłam duphaston i teraz staram się cały czas leżeć. Dziś już nie krwawię tak jak wczoraj ale mam takie bardzo brązowe plamienia. Martwię się... Jednak wiem, że natura jest silniejsza od nas i będzie tak jak ona chce.
Podobno czasami się tak zdarza, że to jakby spóźniony @...ale nie myślałam, że akurat ja tego doświadczę...To był tak nagły i dziwny ból, takie ciągniecie i kłucie szpilkami. Wczoraj jeszcze po raz 3 zrobiłam test, bo pomyślałam, że może ja w ogóle nie jestem w ciąży. Wyszły dwie kreseczki, czyli ciąża jest. Nie wiem czy wszystko ok, dopiero po usg się okaże. Staram się myśleć pozytywnie ![]() Wiem, że nie mogę się załamywać, bo jeszcze nic nie wiadomo, czas pokaże. Narazie mam czekac. Ale wiecie jak to jest...od razu najgorsze myśli przychodzą do głowy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4349 |
Zadomowienie
|
ila wiem jaki to strach
![]() kontaktowałaś się ze swoim lekarzem? |
![]() ![]() |
![]() |
#4350 |
Rozeznanie
|
czesc
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:44.