|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Niezamienna, możesz odpowiedzieć jak u Ciebie spisuje się swalan? Bo myslę o nim intensywnie, a z tego co pamiętam mamy podobny rodzaj skóry
|
|
|
|
#4382 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4383 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ilono, a jakieś efekty tej kocanki widzisz? Ja jeszcze swojej nie używałam - moje zapasy hydrolatowe zaczynają niebezpiecznie przypominać rozmiarami olejowe... Gajowniczko, ja zawsze szukam przez wyszukiwarkę. Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2009-01-13 o 23:18 |
|
|
|
|
#4384 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podobno ludzie używają tego na pchły u zwierząt. Mieszałam go już z kokosem i neem przeważył całkowicie zapachu kokosowego wcale nie było. Po neemie ciężko też domyć cokolwiek, ten zapach przechodzi i zostaje w opakowaniu, nawet po mocnym myciu. Neema dodaję też do peelingu enzymatycznego, nawet nie próbowałam go z niczym mieszać, bo bałam się, że będzie jeszcze gorzej zapachowo. Za to ostatnio bardzo lubię zapach tamanu, tak lubię, że sobie czasem wącham butelkę. I lubię też zapach kocanki, mi się kojarzy całkiem z czym innym, dla mnie to zapach końca lata, kiedy robiliśmy ognisko na zakończenie lata pod lasem, jak się wracało do domu to pachniało jeszcze ogniem, wieczorem, trawą jakimiś ziołami, mgłą i jeszcze to zapach takich suszków które też robiliśmy na koniec lata i jesienią, wisiały sobie czasem na ścianach do góry nogami i schły. Myśmy je nazywali suchotniki, ale nie wiem co to były za kwiatki. Ten zapach to dla mnie dużo dobrych wspomnień, a jednocześnie trochę smutny, bo to wszystko już minęło. |
|
|
|
|
#4385 |
|
Raczkowanie
|
Ilonko, Psychodelia dzięki wielkie
. Spróbuję zatem stworzyć całkowicie naturalny balsamik. Z tym że, taką naturę to pewnie trzeba w lodówce trzymać i to niezbyt długo, jesli jest bez konserwantów . Kiedyś czytałam, że niektóre olejki eteryczne (z drzewka herbacianego bodajże) mogą stanowić naturalny konserwant. Poprawcie mnie jeśli się mylę
|
|
|
|
#4386 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli zrobisz wersję czysto olejową (bez fazy wodnej) to nie musisz tego trzymać w lodówce.
|
|
|
|
#4387 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Schaetzchen
|
|
|
|
#4388 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, przepraszam, że się wtrące i to trochę z innej beczki, ale zamówiłam dwa hydrolaty na Ecospa różany i oczarowy. O ile na różanym jest napisane, że można go stosować bezpośrednio jako tonik o tyle na oczarowym, że trzeba rozcieńczyć wodą lub innym hydrolatem i max. stężenie to 10%. Szczerze mówiąc jestem laikiem w "mieszankach kosmetycznych" i kupując ten hydrolat myślałam, że tak jak różany można go kłaść bezpośrednio na twarz. Mam ogromną prośbę podpowiedzcie mi jak go rozcieńczyć aby wyszło to 10% i czym (jaką wodą?). Aha i jeszcze jedno pytanko ile czasu może taki hydrolat stać w lodówce? Będę bardzo wdzięczna za Wasze wskazówki.
Pozdrawiam |
|
|
|
#4389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() miałam już wiele hydrolatów ale żaden z nich nie wymagał rozcieńczania jeśli już o % mowa, to nie trzeba być znawcą, wystarczy prosta matematyka jeśli masz 100ml hydrolatu, to musisz dopełnić do 1l wodą destylowaną i wtedy otrzymasz 10% stężenia |
|
|
|
|
#4390 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź.
Taką informację mam podanąna opakowaniu hydrolatu z Ecospa dziwne ale nie piszą tego na ich stronie przy jego opisie.Już do nich napisałam, ciekawe czy dostanę odpowiedź. Hmmm z tymi proporcjami to rzeczywiście wystarczy policzyc, ale jakoś ja blondynka zbaraniałam jak zobaczyłam ten opis na opakowaniu. Czyli z tego wynika, że ze 100 ml hydrolatu będę miała 1 litr? Szczerze mówiąc spróbowałabym go nie rozcieńczać ale nie wiem jak zareaguje skóra a teraz karmię piersią 7 tygodnioweg synka i raczej wolałabym nie eksperymentować ![]() A jak z tym przechowywaniem w lodówce? ile czasu bezpiecznie może stać po otwarciu? |
|
|
|
#4391 |
|
Wtajemniczenie
|
Mrs. Doubtfire, prawdziwym olejomaniaczkom nawet neem niestraszny
![]() Też znam określenie "suchotniki" - i kocanka kojarzy mi się z tym samym Madziar, problem oczaru był już w naszym wątku i kiedyś Pani Rita z EcoSpa wyjaśniała nam, o co chodzi z tym rozcieńczaniem hydrolatu oczarowego. O ile pamiętam, pisała, że mają takie trochę błędnie wydrukowane etykietki - zalecane jest rozcieńczanie hydrolatu, jeśli używasz go na okolice oczu, do reszty twarzy można spokojnie stosować w stężeniu 100%. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4392 |
|
Rozeznanie
|
Madziar, mam hydrolat z drzewa herbacianego z eco spa i jest na nim informacja, zeby go rozcieńczać prezy używaniu w okolicach oczu. To wrażliwe okolice
i łatwiej o podrażnienie, zaczerwienienie, oczy mogą łzawić. Piszą pewnie o tym żeby dmuchać na zimne.Złota zasada brzmi: z nowościami ostrożnie. Spróbuj hydrolatu rozcieńczonego, jeśli będzie OK, to potem możesz zwiększać stężenie. Hydrolat po otwarciu możesz przechowywać tak długo jak jest napisane na nalepce na spodzie butelki. EDIT: Niezamienna, Ty wiesz co
Edytowane przez schaetzchen Czas edycji: 2009-01-14 o 09:57 Powód: dopisek |
|
|
|
#4393 |
|
Zakorzenienie
|
madziar, na początek odlej sobie 10ml, dodaj do tego 90ml wody destylowanej i testuj
... ja też pamiętam suchotniki, no faktycznie podobny zapach
|
|
|
|
#4394 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam ślicznie za pomoc. Idę poeksperymentować
|
|
|
|
#4395 |
|
Zakorzenienie
|
zapomniałam, Niezmienna..., krótko używam kocanki by spostrzec jakieś spektakularne efekty ale:
* skóra jest odświeżona * nie lepi się, co np. dyskwalifikuje mój ulubiony migdał, czy jabłko, lipę * mam wrażenie, że łagodzi * przede wszystkim świetnie nawilża zostanie ze mną na dłużej |
|
|
|
#4396 |
|
Zakorzenienie
|
W regeneracji, na drugiej stronie bodajże.
|
#4397 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Morelle
|
|
|
|
#4398 |
|
Zadomowienie
|
zakupiłam zestaw do kremu z PHA
jak myślicie, można taki kremik ewentualnie zakonserwować Otiphenem z mazideł? czy są jakieś przeciwskazania? bo 3 tygodnie to trochę krótko jak na 50ml kremu do twarzy przynajmniej dla mnie
|
|
|
|
#4399 |
|
Rozeznanie
|
Znalazłam bardzo fajną stronę (po niemiecku):
http://www.olionatura.de/_oele/index.php wklejam link, bo nawet jeśli ktoś z niemieckim słabo, to może skorzystać z przejrzystego wykresu każdego oleju - to kółeczko na dole, widać od razu co siedzi w oleju i czy - potencjalnie - skóra ma szanse go polubić ![]() PS siedzę przy komputerze i powinnam pracować, a ja o olejach czytam.... odetnijcie mi internet!!!! |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, który jest brany pod uwagę, Biopeinu. Będzie on dobry do konserwowania emulsji. Z gotowymi zestawami jest właśnie problem objętościowy. 50 ml kremu starczyłoby mi na ponad 2 miesiące. Ale ten z PHA jest dosyć lekki, powinien wyjśc taki puszysty dzięki emulgatorowi, więc szybciej się zużywa. Chociaż 50 ml dla jednej osoby to i tak za dużo. Udało mi się ustalić dokładnie, ile czego zużywam w ciągu dwóch tygodni i dzieki temu nic mi się już nie marnuje. Toniku wychodzi mi 25 g, serum 8 g (używane dwa razy dziennie). Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2009-01-14 o 22:24 |
|
|
|
|
#4402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Schaetzchen, fajna strona )
|
|
|
|
|
#4403 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i musiałam jej oddać swoją porcję, nota bene jest zachwyconaprosiła tylko o zwiększenie udziału fazy olejowej czy możnaby wcisnąć tam jeszcze Q10, jak myślisz? ja kiedyś testowałam konserwant z EcoSPA, zapachu niestety nie zdzierżyłam
|
||
|
|
|
#4404 |
|
Zadomowienie
|
A ten kremik z PHA tez konserwowałam Opithienem i nic mu złego się nie stało
|
#4405 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć Dziewczyny
![]() Mam taką prośbę. Planuję zrobić mojej przyjaciółce prezent na 25 urodziny- śmiałyśmy się ostatnio że ćwierć wieku i czas zacząć się odmładzać ![]() A ponieważ ona jest entuzjastką moich kosmetycznych eksperymentów, wymyśliłam, że to będzie zestaw pielęgnacyjny specjalnie dla niej ![]() Ma cerę normalną, nietłustą, niesuchą, tylko naczynkową. I wymyśliłam, że dostanie hydrolat różany, serum z wit.c, micelek (lipa plus róża np?), serum do włosów z jedwabiem i keratyną i krem chcę jej ukręcić ( z ekstraktem z kasztanowca, olejem różanym, jojobą i morelą, plus żel aloesowy i HA i jakiś hydrolacik). Macie może jakies sugestie, pomysły? |
|
|
|
#4406 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo fajny zestaw
Chciałabym mieć taką przyjaciółkę, ja na 25 urodziny dostałam ćwiartkę wódki Teraz zużyłabym ją do kosmetyków ale wtedy człowiek był młody i głupi...
|
|
|
|
#4407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O aromacie Suprapeinu słyszałam, ja dostanę Biopein. Ciekawa jestem, jak mój wrażliwy nos na niego zareaguje . Ciągle próbuję się przemóc i ignorować orzech włoski w olejku do mycia, ale jakoś nie mogę. Jakiś taki ropny, ciężki, przytłaczający...
|
|
|
|
|
#4408 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tam wolę whisky albo czerwone wino ![]() Cytat:
ja znów nie cierpię zapachu cytrynowego drzewka herbacianego z BU
|
||
|
|
|
#4409 |
|
Wtajemniczenie
|
Ilono i Lorri, przepraszam, że się wtrącę do dyskusji o kremie z PHA, zwłaszcza że nigdy go nie robiłam
Zauważę jednak, że serum i krem z Q 10 mają ph ok. 5,5-6, a krem z PHA ma - przynajmniej według przepisu - ph dużo niższe i trzeba je podwyższać do 4. Nie wiem, czy Q 10 jest stabilne przy takim niskim ph.Polu, świetny zestaw Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2009-01-15 o 17:29 |
|
|
|
#4410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:50.

Nie mogę się zdecydować, co mi to właściwie przypomina - zepsute mięso, jakieś przyprawy? W każdym razie zapach jest ostry, taki "świdrujący". Wcale się nie dziwię, że ten olej pomaga pozbyć się insektów, które głupieją od jego smrodku (mniej więcej tak jest napisane na stronie NP). Ale muszę szczerze napisać, że było warto. Efekt jest cudny, skóra baaaardzo gładka. Myślę, że maseczki (na twarz
. Kiedyś czytałam, że niektóre olejki eteryczne (z drzewka herbacianego bodajże) mogą stanowić naturalny konserwant. Poprawcie mnie jeśli się mylę

dziwne ale nie piszą tego na ich stronie przy jego opisie.Już do nich napisałam, ciekawe czy dostanę odpowiedź. 
przynajmniej dla mnie
, który jest brany pod uwagę, Biopeinu. Będzie on dobry do konserwowania emulsji.
)