|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Przyczajenie
|
Dot.: Olejki eteryczne, czyli domowe laboratorium urody dla wybrednych :-) ZBIORCZY!
Czy olejki eteryczne ETJA sa prawdziwe, nie zafałszowane?
Czy olejek z sandałowca naprawdę jest z Santalum Album, czy podobnie jak w Avicennie. Jeśli jest z Santalum Album to dlaczego kosztuje parę razy taniej niż w Pollena Aroma? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Olejki eteryczne, czyli domowe laboratorium urody dla wybrednych :-) ZBIORCZY!
Cytat:
Jesli chodzi o olejki Aviecenna, to jest wyraznie zaznaczone, ze sprzedaja tylko olejek sandalowy zachodnioindyjski (oleum Amyris balsamifera), a nie maja w ofercie olejku sandalowego wschodnioindyjskiego (Santalum album). O ile sie dobrze orientuje, to w ETJI sprzedaja Santalum album. A dlaczego jest tanszy? Nie wiem... Wydaje mi sie, ze w Pollenie placi sie poprostu za marke. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Rozeznanie
|
Kupiłam dziś dwa (kolejne...) olejki eteryczne - mandarynka i petitgrain. Wymieszałam coś takiego:
- baza: 1/3 oleju z wiesiołka i 2/3 oleju z dzikiej róży (ok. 30 ml w całości, robiłam na oko ![]() - olejki: 10 kr. mandarynki, 5 lawendy i 5 bergamotki, do tego 3 krople drzewa herbacianego (walę to drzewko do każdej twarzowej mieszanki, licząc na działanie antypryszczowe) pachnie bardzo ładnie - kocham wszystkie cytrusy, ale ta mandarynka to jest chyba lepsza nawet od mojej ulubionej cytryny! No i mam takie pytanie: - czy byłoby sensowne mieszać razem petitgrain z pomarańczą? Czy to będzie się jakoś hmmm wspomagało, czy wręcz przeciwnie - skoro to ze skórki a to z liści to w sumie jedna roślina i bez sensu to łączyć - czy przygotowując mieszanki kierujecie się własnym nosem (no i właściwościami olejków) czy podziałem na nuty bazowe itd? Bo ja się starałam, ale u mnie to bez sensu - najbardziej podobają mi się te olejki które są w grupie "top notes" (jak to jest po polsku?). No dobra, te bazowe też są niezłe, ale nie stać mnie na różany i sandałowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Albo nuty topowe ![]() EDIT: Trochę off-topic, ale też dotyczący zapachów i neroli, więc piszę w tym wątku. Mianowicie: po raz kolejny zrobiłam sobie serum z zieloną herbatą i tym razem użyłam hydrolatu neroli. Dodatkowo % herbaty jest nieco większy niż w przepisie (kończy mi się ważność a nie lubię jak się coś marnuje i chcę zużyć jak najszybciej) - zapach neroli i herbaty jest cudowny!!! Polecam ![]() Edytowane przez schaetzchen Czas edycji: 2007-09-15 o 05:32 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tylko bez wosku, zamiast wody dałam hydrolat cytrynowy, oleje to u mnie był olej morelowy+odrobina jojoby, a wszystko poperfumowałam olejkiem cytrynowym. Zapaszek wyszedł cudny ![]() ![]() A propos olejków: widziałyście? Ecospa nas kusi... http://www.ecospa.pl/products_new.php Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2007-09-25 o 21:45 Powód: uzupełnienie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Przyczajenie
|
witam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 |
Przyczajenie
|
witam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Przyczajenie
|
Ja poszukuję olejku z nasion marchewki... pomóżcie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Wtajemniczenie
|
Olejek z nasion marchewki ma w swojej ofercie Primavera - do kupiena np. w mydlarni hebe: http://www.mydlarnia-hebe.pl (chociaż nie wiem, czy akurat w HEBE mają marchewkę, a teraz ich strona przez jakiś czas nie działa - będzie można sprawdzić jutro-pojutrze)
Lotos... hm... nie wiem, widziałam tylko kompozycję zapachową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Przyczajenie
|
Dzięki za pomoc, będę próbowała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 |
Rozeznanie
|
Niezamienna, powiedz ile wazne sa hydrolaty z Ecospa? Tak srednio?
Dziekuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Wtajemniczenie
|
Średnio kilka miesięcy - trzeba je przechowywać w lodówce
![]() PS. Jesteś pewna, że to właściwy wątek? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Rozeznanie
|
Wiem, ze niewlasciwy, ale udalo sie, bo zajrzalas i dostalam odpowiedz. Dziekuje. Widzisz ja czytalam jakis czas temu jak wlasnie Ty pisalas o ich hydrolatach, ale nie moglam tego znalezc, a wtedy nie mialam czasu by sie zapytac, nie ma chyba watku o tym sklepie Ecospa? A ze olejki powiazane z hydrolatami wiec w koncu trafilo tutaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A o hydrolatach pisałam tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...144865&page=46 (też w ulubionym moim wątku zresztą ![]() PS. Dobry pomysł z tym wątkiem o Ecospa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
Mój uparty tatuś kaze mi stosować olejek jałowcowy, bo gdzieś zasłyszał, że pomaga na trądzik. Pogooglałam trochę, że faktycznie on może pomóc ale nie wiem czy akurat na tę moja postać- skra tłusta i białe podskórne grudki (większe i mniejsze), ropnych zmian prawie nie mam, chyba, że mnei coś zapcha
![]() Pomóżcie jeśli możecie ![]()
![]() |
#557 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Raczkowanie
|
@rzyrafka W Twoim przypadku zwróć uwagę na olejek z drzewa herbacianego, lawendowy, bergamotowy, paczulowy jak i ten wymieniony przez Ciebie jałowcowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Raczkowanie
|
olejkami wyleczylam okropny ropny tradzik i pozbylam sie wielu plam i blizn....stosowalam gotowe preparaty typu Argol, Aromatol oraz roznego reodzaju toniki sporzadzane z nalewek....sama tez robilam sobie np spirytus z olejkiem pichtowym, lawendowym, cynamonowym, gozdzikowym...itp....wyle czenie nie nastapilo z dnia na dzien...ale na dzien dzisiejszy mam spokoj, a przechodzilam gehenne...( pomine fakt ze stosowalam tez wszelkiego rodzaju amzidla, antybiotyki i krey lecznicze bez wyraznego skutku) olejki naprawde pomagaja zwlaszcza na plamy i blizny....tylko trzeba ogromnje cierpliwosci...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Raczkowanie
|
Na blizny i jako antybiotyk naturalny na różne zewnętrzne dolegliwości polecam aloes a do tego dodany na 100ml. 10-15 kropli olejku lawendowego.
Edytowane przez borman Czas edycji: 2007-11-07 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 |
Raczkowanie
|
to byly plamy potradzikowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Wtajemniczenie
|
Czy ktoś z Was używał olejków Sanoflore? Jak je oceniacie?
http://www.sanoflore.net.pl/?gclid=C...FQJEZwodFSwcFA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.sanoflore.net.pl/?gclid=C...FQJEZwodFSwcFA ja mam takie coś: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/sklep/?product=86 tylko z takim śmiesznym pingwinkiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
a tak apropo, używał ktoś już może olejków firmy Vera Nord? Zastanawiam się czy to napewno będą naturalne olejki a nie syntetyki, w końcu kosztują 7,50zł... Nie za tanio jak na naturalne olejki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Już nie długo naszą ofertę olejków wzbogacimy o czyste olejki eteryczne i specjalistyczne tylko i wyłącznie do masażów." To chyba mówi samo za siebie. Poza tym była już w tym wątku o nich mowa - jesteśmy na nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 |
Wtajemniczenie
|
Olejki Vera Nord to syntetyczne kompozycje, była już o tym mowa w naszym wątku. Nadaja się tylko do kominków, i to wyłącznie w celach zapachowych, nie leczniczych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
Chciałam dołączyć do Was - "fanów olejków eterycznych"
![]() Przeczytałam cały wątek ![]() ![]() Pierwsze moje zastosowania olejków eterycznych chciałam przeznaczyć na włosy. Wiem już, że na moje włosy (czyli przetłuszczające i wypadające) dobre są m.in. olejki: rozmaryn, lawenda, tymianek, cedr, drzewo herbaciane, cytryna, szałwia, jałowiec. Czy moglibyście mi pomóc w odpowiednim ich zestawieniu. Które do siebie pasują i wspomagają swoje działanie? Jak je połączyć i w jakiej ilości? Bazą do olejków, będzie mieszanka innych cennych składników na włosy, jeśli chodzi o ilość to na pewno 60-75 ml. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź ![]()
![]() |
#570 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo u mnie w aptece też pojawiły się kosmetyki Sanoflore, o których wcześniej pisała niezmienna-już-na-nic i te olejki, a w ogóle wszystkie kosmetyki strasznie mnie kuszą. Sprawiają wrażenie ekologicznych do szpiku kości, a jeszcze ta relaksacyjna muzyczka na ich stronie.... ![]() Tyle, że obawiam się ich stosowania, bo wszystko strasznie mnie podrażnia. Ostatnio podszczypywał mnie nawet Toleriane LRP, co uważam za osobistą zdradę, bo do tej pory mnie nie zawiódł. A może polecicie mi jakiś ultrałagodzący olejek?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.