Oleje i olejki do włosów - kontynuacja - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-21, 20:19   #3481
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja

Cytat:
Napisane przez 201802141209 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Tzn pół szklanki ale nie takiej zwykłej co ma chyba 250 ml tylko taka mała tzw literatka ona ma chyba 100 ml mi by łyżka nie wystarczyła aby równomiernie pokryć całe włosy.
FryzjerstwoMojaPasja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 20:25   #3482
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FryzjerstwoMojaPasja Pokaż wiadomość
Serio? Nie dowierzam naprawdę? Dziwne, mi by łyżka wystarczyła na same konce. Chyba, ze jakos inaczej nakladasz albo cos
Rozcieram po troszeczku oleju w dłoniach i takimi tłustymi dłońmi przeczesuję włosy, a w skalp wcieram opuszkami zamoczonymi w oleju.
Cytat:
Tzn pół szklanki ale nie takiej zwykłej co ma chyba 250 ml tylko taka mała tzw literatka ona ma chyba 100 ml mi by łyżka nie wystarczyła aby równomiernie pokryć całe włosy.
Aaa, chyba że tak. To już o wiele mniej jest. Ja sobie cały czas wyobrażałam pół normalnej szklanki.
Czyli zużywasz trochę więcej niż ja ale nie aż tak dużo jak myślałam.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 20:28   #3483
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość
Rozcieram po troszeczku oleju w dłoniach i takimi tłustymi dłońmi przeczesuję włosy, a w skalp wcieram opuszkami zamoczonymi w oleju.

Aaa, chyba że tak. To już o wiele mniej jest. Ja sobie cały czas wyobrażałam pół normalnej szklanki.
Czyli zużywasz trochę więcej niż ja ale nie aż tak dużo jak myślałam.
No ja leję olej na dłoń w takiej ilości jak np porcję szamponu czyli całe to zagłębienie dłoni rozcieram dłoń jest dosyć mokra i wcieram we włosy, ale żeby pokryć równomiernie całe wlosy i zeby były zmoczone tym olejem to łyzka nie wystarczy, mi na pewno
Stary 2011-05-21, 20:44   #3484
201802141209
Konto usunięte

Treść usunięta
201802141209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 21:52   #3485
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Serio? Nie dowierzam naprawdę? Dziwne, mi by łyżka wystarczyła na same konce. Chyba, ze jakos inaczej nakladasz albo cos
Ja nakładam mniej więcej 1,5 łyżeczki na włosy do pasa o średniej gęstości i to mi w zupełności wystarcza

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 21:56   #3486
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Ale to na pewno nie macie włosy 'mokre' od 1,5 łyżeczki tylko lekko tak jakby oblepione, a ja nakładam tyle, żeby były mokre od oleju. Przeciez w 1,5 łyżeczki wody tez sie wlosow nie da zmoczyc.
Stary 2011-05-21, 22:10   #3487
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Ale to na pewno nie macie włosy 'mokre' od 1,5 łyżeczki tylko lekko tak jakby oblepione, a ja nakładam tyle, żeby były mokre od oleju. Przeciez w 1,5 łyżeczki wody tez sie wlosow nie da zmoczyc.
A po co je moczyc?
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 22:18   #3488
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
A po co je moczyc?
Ja olejuje włosy na tej samej zasadzie co farbuję i nakładam maskę/odżywkę - mam takie 'zboczenie zawodowe', że wszędzie musi być nałożone dobrze - dużo i równomiernie
Stary 2011-05-21, 22:22   #3489
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Ja olejuje włosy na tej samej zasadzie co farbuję i nakładam maskę/odżywkę - mam takie 'zboczenie zawodowe', że wszędzie musi być nałożone dobrze - dużo i równomiernie
Też tak miałam, a dzis butelka amli wystarcza mi na 10 miesięcyLepiej masz z tym, ze więcej olei możesz wypróbować, a minus, ze właściwie część wylewasz, włosy absorbują tylko określona ilosć. Poexperymentuj, zacznij od łyżeczki i zobacz jakie masz włosy. Ja zaczynałam od 10 łyżek amli, teraz łyżka na gęste włosy prawie do zapiecia stanika
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 23:37   #3490
Kicia131
Zadomowienie

Cytat:
Ja robię tak samo, kończę olejować dopiero jak widzę, że całe włosy są pokryte olejem
I zużywam mniej więcej tyle samo oleju co Ty.
1,5 łyżki starczyłoby mi chyba tylko na skalp

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 09:57   #3491
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Zauwazylam ze dziewczyny uzywacie tylko konkretnych oleji , a co z Amla? Co o niej sadzicie w porownaniu z olejami spozywczymi?
Bo juz sama nie wiem co zaczac stosowac..
bialaczekoladka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 10:04   #3492
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kicia131 Pokaż wiadomość
Ja robię tak samo, kończę olejować dopiero jak widzę, że całe włosy są pokryte olejem
I zużywam mniej więcej tyle samo oleju co Ty.
1,5 łyżki starczyłoby mi chyba tylko na skalp
Noo ja nie lubię jak mam włosy takie jakby 'trochę suche a trochę zmoczone', że są takie nierównomiernie pokryte czymś czasem robię 'kucyk' i olej wcieram tylko w tą część co 'wisi' ale też dużo, a przeważnie wcieram w skórę i całą długość włosów.
Stary 2011-05-22, 10:08   #3493
nusia114
Zadomowienie

Ja wczoraj nałożyłam na noc olej z ryżu. Nie potrafię powiedzieć ile dokładnie, ale mnie więcej 5-6 razy nalewałam sobie na dłoń tak jak to FryzjerstwoMojaPasja opisała, ale włosy nie były mokre od oleju. Ja mam bardzo gęste włosy i suche, więc żeby były mokre musiałabym chyba pół butelki wylać na nie
Co do efektów, to mogę tylko powiedzieć, że na pewno są lepsze niż po rycynie i oliwie z oliwek i w porównaniu z tamtymi lepiej się rozprowadzał.

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 10:12   #3494
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Ja wczoraj nałożyłam na noc olej z ryżu. Nie potrafię powiedzieć ile dokładnie, ale mnie więcej 5-6 razy nalewałam sobie na dłoń tak jak to FryzjerstwoMojaPasja opisała, ale włosy nie były mokre od oleju. Ja mam bardzo gęste włosy i suche, więc żeby były mokre musiałabym chyba pół butelki wylać na nie
Co do efektów, to mogę tylko powiedzieć, że na pewno są lepsze niż po rycynie i oliwie z oliwek i w porównaniu z tamtymi lepiej się rozprowadzał.
Ja często nakladam oliwę z oliwek ale ona właśnie jest bardzo gęsta i cięzko się ją rozprowadza nie ma takiego 'poslizgu' i masę włosów wyciągam.
Co do tej ilości ja mam dosyć cienkie włosy (nawet dużo chociaz ostatnio wypadaja) i tak za zapiecie od stanika a suche tylko tak ok 5 cm (góre mam suchszą tak od połowy długości włosów).

Aha no i nie sa tak mokre że aż kapie z nich, ale widać, że olej na nich jest i maja tłusty połysk.
Stary 2011-05-22, 10:12   #3495
agison
Zakorzenienie

Cytat:
.
Mi się wydaje, że ten olej za bardzo mi obciąza i potem wypadają chociaż nie odczuwam tak tego np. po zmyciu oleju zeby szybciej sie przetłuszczały. Ale tak zastanawiam sie, jak włos wchłonie ten olej przez całą noc (mam włosy długie) to może nawet po zmyciu jest on bardziej nawilżony i ma jeszcze trochę tego oleju wewnątrz włosa, że to obciąża w sensie wagowym? Włos jest za ciężki i wypada. Mozliwe?
imo możliwe coś w tym jest na pewno, nawet kiedyś tu dyskutowałyśmy że u wielu osób jest tak że im włosy cięższe, np. im bardziej przetłuszczone, tym więcej ich wypada. Jeśli widzisz zwiększone wypadanie po olejach, to niewykluczone że są one przyczyną.
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2703666 3]Te najdłuższe, a ja mam dosyć nierówne włosy. Jutro postaram się o nowe zdjęcie. [/QUOTE]tatty pochwal się ale tutaj linka porposzę też, dla tych którzy nie oglądają inych włosowych wątków

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 10:17   #3496
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
imo możliwe coś w tym jest na pewno, nawet kiedyś tu dyskutowałyśmy że u wielu osób jest tak że im włosy cięższe, np. im bardziej przetłuszczone, tym więcej ich wypada. Jeśli widzisz zwiększone wypadanie po olejach, to niewykluczone że są one przyczyną.
To co? Olejować od połowy czy w ogóle odstawić? A może to zbieg okoliczności? (chociaż nie sądze), ale ogólnie ostatnio dużo włosów mi leci...
Stary 2011-05-22, 10:17   #3497
agison
Zakorzenienie

Cytat:
To co? Olejować od połowy czy w ogóle odstawić? A może to zbieg okoliczności? (chociaż nie sądze), ale ogólnie ostatnio dużo włosów mi leci...
no nie wiem, to już Twoja decyzja, ciężko coś radzić może poobserwuj jeszcze

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2011-05-22, 10:19   #3498
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
no nie wiem, to już Twoja decyzja, ciężko coś radzić może poobserwuj jeszcze
Narazie chyba odstawię.
Stary 2011-05-22, 10:19   #3499
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Narazie chyba odstawię.
to odstaw, jeśli przestaną wypadać to sprawa będzie jasna

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2011-05-22, 10:31   #3500
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Ja często nakladam oliwę z oliwek ale ona właśnie jest bardzo gęsta i cięzko się ją rozprowadza nie ma takiego 'poslizgu' i masę włosów wyciągam.
Co do tej ilości ja mam dosyć cienkie włosy (nawet dużo chociaz ostatnio wypadaja) i tak za zapiecie od stanika a suche tylko tak ok 5 cm (góre mam suchszą tak od połowy długości włosów).

Aha no i nie sa tak mokre że aż kapie z nich, ale widać, że olej na nich jest i maja tłusty połysk.
No a ja jak nałożyłam to były takie suche, szczególnie te od spodu, na górze jeszcze ok, jakoś lepiej się nakładało. Co do łatwości rozprowadzania to szczerze zdziwiłam się, że olej z ryżu się tak lekko nakłada, bo właśnie oliwa z oliwek ciężej (o rycynie nie wspomnę...).
Aha, no i dodam, że ja mam loki raczej gęste i dosyć mocno skręcone, więc na takich włosach chyba ogólnie ciężej niż na prostych, tak mi się wydaje

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-22, 11:05   #3501
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
No a ja jak nałożyłam to były takie suche, szczególnie te od spodu, na górze jeszcze ok, jakoś lepiej się nakładało. Co do łatwości rozprowadzania to szczerze zdziwiłam się, że olej z ryżu się tak lekko nakłada, bo właśnie oliwa z oliwek ciężej (o rycynie nie wspomnę...).
Aha, no i dodam, że ja mam loki raczej gęste i dosyć mocno skręcone, więc na takich włosach chyba ogólnie ciężej niż na prostych, tak mi się wydaje
Rycynowego nie nakładam bo podobno może przyciemniać Gdzie dostałaś olej z ryżu? Allegro? Jak włosy po nim?
No loki, to jest naprawdę masakra, współczuję każdemu kto ma loki chociaż wyglądają tak pięknie to sama bym nie chciała mieć.
Stary 2011-05-22, 11:58   #3502
ston3d
Zadomowienie

Dostałam od kumpeli próbkę Amli. I zakochałam się Moje włosy po niej były błyszczące jak po niczym innym. Testowałam też Vatikę kokosową i coś czuję, że w czerwcu będę bankrutem. Czaję się jeszcze na awokado.
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 12:08   #3503
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Rycynowego nie nakładam bo podobno może przyciemniać Gdzie dostałaś olej z ryżu? Allegro? Jak włosy po nim?
No loki, to jest naprawdę masakra, współczuję każdemu kto ma loki chociaż wyglądają tak pięknie to sama bym nie chciała mieć.
O, nie wiedziałam, że rycynowy może przyciemniać i nakładałam, a mam blond...
A olej z ryżu kupiła kiedyś moja mama (lubi dodawać różne do sałatek ) na bazarku.
to ten> http://shop.presmanndanmark.dk/data/...mages/Rizi.jpg
Ja przygodę z olejami dopiero zaczynam wiec nie potrafię Ci go za bardzo porównać z innymi, ale mogę powiedzieć, że włosy po nim są na pewno gładsze i milsze w dotyku, czego nie zauważyłam po rycynie i oliwie z oliwek. No i dużym plusem dla mnie było łatwe rozprowadzanie

A co do loków, to właśnie staram się je pokochać i dbać o nie jak należy

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-22, 12:11   #3504
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
O, nie wiedziałam, że rycynowy może przyciemniać i nakładałam, a mam blond...
A olej z ryżu kupiła kiedyś moja mama (lubi dodawać różne do sałatek ) na bazarku.
to ten> http://shop.presmanndanmark.dk/data/...mages/Rizi.jpg
Ja przygodę z olejami dopiero zaczynam wiec nie potrafię Ci go za bardzo porównać z innymi, ale mogę powiedzieć, że włosy po nim są na pewno gładsze i milsze w dotyku, czego nie zauważyłam po rycynie i oliwie z oliwek. No i dużym plusem dla mnie było łatwe rozprowadzanie

A co do loków, to właśnie staram się je pokochać i dbać o nie jak należy
Super u mnie dużo klientek robi podstawowy błąd - prostuje mocne loki, ogólnie loki z natury są bardziej zniszczone i suche, a prostownica je dobija... chyba też się pokuszę na ten ryżowy ale najpierw zobacze jak potoczy się sprawa z moim wypadaniem.
Stary 2011-05-22, 12:21   #3505
whiskey
Zadomowienie

FryzjerstwoMojaPasja - ja ostatnio zauważyłam, że mi włosy zaczęły wypadać, moze nie tak bardzo, ale kiedyś na grzebieniu jak rozczesywałam mokre włosy miałam 3-4 włosy, a teraz jest ich o wiele więcej cały czas stosowałam kokosa z Efavitu, ostatnio zaczęłam próbować winogronowego - może to on jest winowajcą? jeszcze się nie poddałam, bo lubię ten olej i być może powody większego wypadania są inne - np. ostatnio nie piłam regularnie pokrzywy, nie stosowałam wcierek ani nie brałam żadnych suplementów (ostatnio skończyłam Vitapil chyba pod koniec marca) - teraz kupiłam wodę brzozową (ale na 5 minut wskoczyłam do kosmetycznego i wzięłam pierwszą lepszą, ale jakaś lipna jest ), muszę jeszcze kupić pokrzywę i zobaczymy

odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę.

blog.
whiskey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 13:11   #3506
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez whiskey Pokaż wiadomość
FryzjerstwoMojaPasja - ja ostatnio zauważyłam, że mi włosy zaczęły wypadać, moze nie tak bardzo, ale kiedyś na grzebieniu jak rozczesywałam mokre włosy miałam 3-4 włosy, a teraz jest ich o wiele więcej cały czas stosowałam kokosa z Efavitu, ostatnio zaczęłam próbować winogronowego - może to on jest winowajcą? jeszcze się nie poddałam, bo lubię ten olej i być może powody większego wypadania są inne - np. ostatnio nie piłam regularnie pokrzywy, nie stosowałam wcierek ani nie brałam żadnych suplementów (ostatnio skończyłam Vitapil chyba pod koniec marca) - teraz kupiłam wodę brzozową (ale na 5 minut wskoczyłam do kosmetycznego i wzięłam pierwszą lepszą, ale jakaś lipna jest ), muszę jeszcze kupić pokrzywę i zobaczymy
Teraz bardzo dużo słyszę, że klientki skarżą się na wypadanie. Konsultowałam to ze znajomą dermatolog, powiedziała, że bardzo często wypadanie nasila się na wiosnę. W organizmie zachodzą różne zmiany, zapotrzebowanie na witaminy, minerały zwiększa sie (człowiek sie poci) i organizm kiedy nie dostaje potrzebnej ilosci musi zaoszczędzic -robi to na włosach i paznokciach najczesciej - one nie są konieczne do przezycia, a jakieś tam procesy, syntezy czy praca organów, skóry - regulacja temperatury ciala - jest niezbędna. Więc ja narazie po prostu będę lepiej sie odzywiac, pic wiecej wody, jesc warzywa i bede brac witaminy i mysle, ze to minie ale mozliwe, ze od oleju tez włosy wypadaja.

Vitapil biore od grudnia czyli pół roku - w lutym/marcu miałam bardzo dużą poprawę, wyczesywałam dosłownie 5 włosków po myciu, ale tak od kwietnia znowu sie zaczęło :-(
Stary 2011-05-22, 14:07   #3507
blackeye79
Raczkowanie

FryzjerstwoMojaPasja
"ale mozliwe, ze od oleju tez włosy wypadaja."

na jakiej podstawie sądzisz, że po olejach włosy wypadają?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-22, 15:43   #3508
kocurzyca
Zakorzenienie

Amlę można zrobić w domku. I chyba tak zrobię, bo nie chcę amli na parafinie.

5% suszonej amli (najlepiej w całości lub kawałkach, nie mielonej) i 95% oleju (np kokosowy, oliwa i awokado, czy co kto woli) wrzucamy do naczynia. Naczynie stawiamy na garnku z gotującą woda i gotujemy tak przez godzinę. Potem zostawiamy jeszcze amlę w oleju na cała noc. Potem cedzimy i wlewamy do buteleczki. Nie mam pojęcia jak z psuciem takiej mikstury więc lepiej zrobić mało.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 18:20   #3509
monix07
Raczkowanie

GG do monix07

Dziewczyny może już to było ale powiedzcie mi co ile używacie olejku rycynowego? Bo ja sobie założyłam że bede robić co tydzień taką maseczke razem z żółtkiem i trzymać przez godzinke. Jak mówicie może lepiej dłużej trzymać i częściej? ;>

' i chciałabym powrócić do tych czasów ,

kiedy jedynym makijażem była pomadka mamy ,
uśmiech był zawsze szczery i istniała wiara w to ,
że miłość istnieje '
monix07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 19:02   #3510
Kicia131
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monix07 Pokaż wiadomość
Dziewczyny może już to było ale powiedzcie mi co ile używacie olejku rycynowego? Bo ja sobie założyłam że bede robić co tydzień taką maseczke razem z żółtkiem i trzymać przez godzinke. Jak mówicie może lepiej dłużej trzymać i częściej? ;>
Ja olejuję włosy średnio raz- dwa razy w tygodniu. Zależy jak mam czas
Ale trzymam średnio 2-3h.

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości