|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 |
Konto usunięte
|
Dot.: Olejek rycynowy do włosów
W aptece nie mieli olejku rycynowego? To co najmniej dziwne.
A swoją drogą jestem ciekawa w czym według fryzjerki miały pomóc pasemka na zniszczonych włosach. |
![]() ![]() |
![]() |
#4202 |
Wtajemniczenie
|
Ale właśnie fryzjerka powiedziała, że włosy są zbyt zniszczone, żeby im dokładać pasemka, przynajmniej ja tak to rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4203 |
Raczkowanie
|
Haj
![]() Ja ostatnio zrobiłam sobie maseczkę z oleju rycynowego, cytryny i żółtka. Wydaje mi się, że włosy są po tym lepsze, ale po jednym razie nie mogę tego stwierdzić. I mi buteleczka, którą kupiłam starczyła na jeden raz... |
![]() ![]() |
![]() |
#4204 |
Raczkowanie
|
Witam.
Ja sobie zazwyczaj dodaję kilka kropel do szamponu, ale czasem na około pół godziny wcieram w skórę głowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4205 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mam w reku buteleczke z olejkiem. i co teraz? chce sobie nalozyc na godzinke, ale nie wiem czy mam moczyc najpierw glowe... ??
---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- nie moglam wytrzymać i: na suche wlosy... wtarlam w skore podgrzny olejek, potem zrobilam maske z olejku zoltka i cytryna i nalozylam na dlugosc jednak bylo to koszmarne bo mam bardzo dlugie wlosy.. na koncowki nie starczylo wiec tez wtarlam olejek ![]() ![]() zobaczymy czy to jest naprawde takie zbawienne ![]()
#4206 |
Zadomowienie
|
^ Najlepiej zwilżyć włosy, olejek będzie się lepiej rozprowadzał.
Są różne metody, ja lubię łączyć olejek rycynowy z naftą i żółtkiem, podobno dobry jest miks olejku + żółtka + soku z cytryny, ale jeśli chcesz użyć go solo, to nalej odrobinę na dłoń i wcieraj we włosy (najwięcej w końcówki) i skórę głowy, zawiń w folię/ręcznik, a po jakimś czasie umyj włosy.
#4207 |
Raczkowanie
|
w nic nie zawijalam tylko spielam dużą spinką... tak też chyba można?
#4208 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, ja nigdy nie zawijam bo mnie to wkurza. Spinam koczek gumką i spinką dużą i robię dalej swoje :P Zawijanie mi tylko przeszkadzało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4209 |
Raczkowanie
|
to si
![]() ![]() ![]()
#4210 |
Rozeznanie
|
mi przy 1 nałożeniu zmył się po 1 razie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4211 |
Raczkowanie
|
mi też swie sie zmyl od razu. używam H&S szampon. dla pewnosci umylam dwa razy + odżywka. efekt super.. w sumie zawsze po myciu mam bardzo miekkie wlosy , ale chyba blyszczaly sie jeszcze bardziej niz zwykle. ja glownie wkiladam nadzieje w to wcieranie w skore bo chce zeby mi troche te moje pióra zgęstnialy.
no i na noc robie sobie na rzęsy
#4212 |
Przyczajenie
|
Też chciałam poprawić stan moich włosów i wyczytałam, że olejek rycynowy najlepiej zmieszać z petroleum d5. Tylko w jakich proporcjach?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4213 |
Raczkowanie
|
Mam strasznie zniszczone i cienkie włosy. I mam takie pytanie czy mogłabym stosować dwie maseczki na przemian , raz z olejku rycynowego a raz z drożdży ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4214 |
Zadomowienie
|
Tak.
#4215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale olej rycynowy możesz mieszać z innymi olejami ![]() szkoda ze rycynowy tak cieżko się zmywa ![]()
![]() |
#4216 |
Raczkowanie
|
mi sie dobrze zmywał właśnie rycynowy. tak mnie nastraszylyscie a po pierwszym myciu caly zszedl .. :P
ja mam niestety przerwe w olejku bo w czwartek ide do fryzjera na farbe i sie balam ze jak bede w tygodniu przed uzywać to moze mi farba nie chwytac, wiec dopiero po czwartku :P
#4217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4218 |
Rozeznanie
|
Usiłowałam przeszukać wątek, ale nie znalazłam mojego problemu..Zdarzyło się którejś z Was mieć łupież po olejku rycynowym??
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4219 |
Raczkowanie
|
może niedokładnie spłukujesz i zostaje na skórze ?
![]() |
#4220 |
Rozeznanie
|
Nie no robię wszystko tak jak zawsze... Bo używam go już od dawna a nigdy mi się nie zdarzało coś takiego..:/ szampon też już wypróbowany więc to nie może być jego wina...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4221 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio nałożyłam olejek rycynowy na noc na włosy od ucha do końcówek. I normalnie mi się zmywał rano.. tylko albo ja jestem ślepa albo żadnego efektu nie miałam...
![]() może za mało go nałożyłam.... próbowałam też wcześniej kiedyś maseczki typu żółtko + nafta i olejek rycynowy i tez żadnych efektów... już sama nie wiem .... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4222 |
Przyczajenie
|
Witam,
A więc na wstępie chciałam przeprosić, jeśli są tu już odpowiedzi na moje pytania. Siedzę przy komputerze chyba już ósmą godzinę, wczoraj to samo ![]() To może zacznę od tego, że zamierzałam zrobić coś z włoskami swoimi - byłam dziś u fryzjera, a teraz chcę sprawić by były piękne. Niedawno kupiłam sobie skrzyp (niestety jak narazie tylko raz zrobiłam płukankę, bo wyjechałam na wakacje i zapomniałam go zabrać). Teraz zamierzam dołożyć do tego olejek rycynowy, bo podobno jest cudowny. ![]() No to teraz moje pytania: 1. Czy olejek rycynowy przyciemnia włoski (mam teraz jasny brąz, bo wyblakły na słońcu, i ogólnie chcę mieć ciemniejsze ![]() 2. Gdzie go zakupię i w jakiej cenie on jest? Próbowałam znaleźć w internecie, ale widziałam tylko gotowe kosmetyki. 3. Czytałam też, że pomaga na paznokcie i rzęsy - czy można stosować ten sam do włosów, rzęs i paznokci? 4. Czy mogę wymieszać go z płukanką ze skrzypu? Podobno jest gęsty, więc wyszłaby maseczka taka jakby. 5. Co jeszcze mogłabym dorzucić do takiej maseczki? Chodzi o wzmocnienie włosków, ew. coś na kręcone włosy (puszenie, skręt itp.) 6. W jakich dawkach to stosować (tzn. ile olejku i ew. innych rzeczy oraz jak często - po każdym myciu? raz w tygodniu? miesiącu?) 7. Jaka jest kolejność mycia? Tzn. najpierw umyć włosy, nałożyć odżywkę, (spłukać odżywkę), nałożyć to cudo z olejkiem, zostawić (na ile czasu? nie chcę zostawiać na noc), a potem to zmyć i ponownie umyć włosy szamponem czy jak ![]() Aa, i jeśli ktoś się tu na tym zna - czytałam że jedwab jest niezły, tylko już nic nie pamiętam.. jakby ktoś wiedział i mógłby mi napisać, jak on działa i w ogóle to bardzo proszę ![]() ![]() I jeśli są tu właścicielki włosów kręconych - macie jakieś godne polecenia kosmetyki/zioła/maseczki/płukanki/odżywki do włosów? Takie które podkreślają skręt, unieszkodliwiają baranka itp ![]() Ojeny, się rozpisałam. ![]() Bardzo proszę o pomoc ![]()
![]() |
#4223 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4224 |
Przyczajenie
|
Dzięki Ainnel.
![]() ![]() właściwie to tak czytam i czytam, i zaczęłam się zastanawiać czy nie przejść na metodę CG ![]()
![]() |
#4225 |
Przyczajenie
|
Ja słyszałam, że olejek rycynowy powinno się podgrzać ( wtedy robi się rzadszy ) następnie wsmarować w skórę głowy założyć czepek lub owinąć ręczniekiem i tak spać przez noc, a rano włosy umyć. Na poduszce nie powinno być zabrudzeń ani nic, ponieważ olejek rycynowy idealnie się wchłonie w skórę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4226 |
Rozeznanie
|
Ja olejek rycynowy bardzo sobie chwalilam-uzywalam go wczesniej , teraz uzywam waxu polskiego ale mi sie juz konczy i powrot do rycynki
![]() Nie podgrzewalam do , nie nakladalam na cale wlosy ( bronilam sie przed nasmarowaniem skalpu), nie nakladalam na cala noc bo pozniej trudniej sie zmywal. Nakladalam z polgodzinki godzinke przed myciem wloskow , zmywalam szamponem bez sylikonow EVA, po umyciu wloskow pozwalalam im naturalnie wyschnac. I teraz tez tak bedzie ! POWRACAM z Rycyna!!! Nie zauwazylam u siebie przyciemnienia wlosow... |
![]() ![]() |
![]() |
#4227 |
BAN stały
|
W jednym z magazynów wyczytałam świetny przepis na maseczkę do włosów.
przepis: Zmieszaj jedno żółtko, łyżkę olejku rycynowego i kilka kropli soku z cytryny. maseczkę wmasuj we włosy i owiń ręcznikiem. Pozostaw na godzinę,a potem dokładnie zmyj szamponem. jak to działa: To świetna kuracja odzywcza dla włosów. Maseczka zawiera m.in witaminy A i E, a także lecytynę, cukry, lipidy, proteiny i kwas cytrynowy. Wszystkie te substancje poprawiają kondycję włosów. ps. Do maseczki dodaję jeszcze kilka kropli oliwy z oliwek. Rezultat jest piorunujący. Moje włosy dosłownie lśnią. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4228 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Hope springs eternal.. Edytowane przez trutututu Czas edycji: 2010-08-16 o 17:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4229 |
Zakorzenienie
|
dlaczego
![]() no dlaczego jest jeszcze gorzej ![]() ![]() ![]() Wiedzialam ze to sie tak skonczy ![]() Zrobilam maseczke 1 lyzka oleju 1 lyzka oliwy z oliwek i jedno zoltko i po zmyciu i wysuszeniu mam jeszcze gorsze siano ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4230 |
Zakorzenienie
|
MI tez ta maska eis nie sprawdza ,mam po niej siano a losy jak są mokre są sztywne i tępe.Nie wiem czemu.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:02.