Olejek rycynowy do włosów - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-20, 13:40   #4201
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Olejek rycynowy do włosów

W aptece nie mieli olejku rycynowego? To co najmniej dziwne.
A swoją drogą jestem ciekawa w czym według fryzjerki miały pomóc pasemka na zniszczonych włosach.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-22, 17:36   #4202
Charlotte95
Wtajemniczenie

Ale właśnie fryzjerka powiedziała, że włosy są zbyt zniszczone, żeby im dokładać pasemka, przynajmniej ja tak to rozumiem
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 20:42   #4203
Smarkulaa
Raczkowanie

Haj
Ja ostatnio zrobiłam sobie maseczkę z oleju rycynowego, cytryny i żółtka.
Wydaje mi się, że włosy są po tym lepsze, ale po jednym razie nie mogę tego stwierdzić. I mi buteleczka, którą kupiłam starczyła na jeden raz...
Smarkulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 10:22   #4204
Brzoskwiniaaa
Raczkowanie

Witam.
Ja sobie zazwyczaj dodaję kilka kropel do szamponu, ale czasem na około pół godziny wcieram w skórę głowy.
Brzoskwiniaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 12:39   #4205
Caarroolliinnee
Raczkowanie

dziewczyny mam w reku buteleczke z olejkiem. i co teraz? chce sobie nalozyc na godzinke, ale nie wiem czy mam moczyc najpierw glowe... ??

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

nie moglam wytrzymać i:

na suche wlosy... wtarlam w skore podgrzny olejek, potem zrobilam maske z olejku zoltka i cytryna i nalozylam na dlugosc jednak bylo to koszmarne bo mam bardzo dlugie wlosy.. na koncowki nie starczylo wiec tez wtarlam olejek no i siedze z tym smrodkiem na glowie i czekam D:
zobaczymy czy to jest naprawde takie zbawienne ciekawe jak moje wlosy zareaguja, mam bardzo dlugie ale cienkie i łamliwe wiec zobaczymy

Caarroolliinnee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 12:43   #4206
BrigitteBardot
Zadomowienie

^ Najlepiej zwilżyć włosy, olejek będzie się lepiej rozprowadzał.

Są różne metody, ja lubię łączyć olejek rycynowy z naftą i żółtkiem, podobno dobry jest miks olejku + żółtka + soku z cytryny, ale jeśli chcesz użyć go solo, to nalej odrobinę na dłoń i wcieraj we włosy (najwięcej w końcówki) i skórę głowy, zawiń w folię/ręcznik, a po jakimś czasie umyj włosy.
Stary 2010-07-27, 12:48   #4207
Caarroolliinnee
Raczkowanie

w nic nie zawijalam tylko spielam dużą spinką... tak też chyba można?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-27, 12:55   #4208
Maryha_ah
Zakorzenienie

Oczywiście, ja nigdy nie zawijam bo mnie to wkurza. Spinam koczek gumką i spinką dużą i robię dalej swoje :P Zawijanie mi tylko przeszkadzało.
Maryha_ah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 13:00   #4209
Caarroolliinnee
Raczkowanie

to si tylko sie boje troche splukiwania, no ale nic.. spróbuje i obiecalam sobie, że się nie zrażę po pierwszym razie tylko będę twarda

Stary 2010-07-28, 12:22   #4210
Cogata
Rozeznanie

mi przy 1 nałożeniu zmył się po 1 razie
Cogata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:12   #4211
Caarroolliinnee
Raczkowanie

mi też swie sie zmyl od razu. używam H&S szampon. dla pewnosci umylam dwa razy + odżywka. efekt super.. w sumie zawsze po myciu mam bardzo miekkie wlosy , ale chyba blyszczaly sie jeszcze bardziej niz zwykle. ja glownie wkiladam nadzieje w to wcieranie w skore bo chce zeby mi troche te moje pióra zgęstnialy.
no i na noc robie sobie na rzęsy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-29, 19:23   #4212
Oluss92
Przyczajenie

Też chciałam poprawić stan moich włosów i wyczytałam, że olejek rycynowy najlepiej zmieszać z petroleum d5. Tylko w jakich proporcjach?
Oluss92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-30, 21:41   #4213
agusia1308
Raczkowanie

Mam strasznie zniszczone i cienkie włosy. I mam takie pytanie czy mogłabym stosować dwie maseczki na przemian , raz z olejku rycynowego a raz z drożdży ?
agusia1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 16:08   #4214
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agusia1308 Pokaż wiadomość
Mam strasznie zniszczone i cienkie włosy. I mam takie pytanie czy mogłabym stosować dwie maseczki na przemian , raz z olejku rycynowego a raz z drożdży ?
Tak.
Stary 2010-08-03, 23:09   #4215
Smerfetkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oluss92 Pokaż wiadomość
Też chciałam poprawić stan moich włosów i wyczytałam, że olejek rycynowy najlepiej zmieszać z petroleum d5. Tylko w jakich proporcjach?
niekoniecznie... choć gotowy zestaw nafty kosmetycznej i olejku można kupić w każdej aptece
ale olej rycynowy możesz mieszać z innymi olejami
szkoda ze rycynowy tak cieżko się zmywa
Smerfetkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 23:14   #4216
Caarroolliinnee
Raczkowanie

mi sie dobrze zmywał właśnie rycynowy. tak mnie nastraszylyscie a po pierwszym myciu caly zszedl .. :P

ja mam niestety przerwe w olejku bo w czwartek ide do fryzjera na farbe i sie balam ze jak bede w tygodniu przed uzywać to moze mi farba nie chwytac, wiec dopiero po czwartku :P

Stary 2010-08-03, 23:26   #4217
Smerfetkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caarroolliinnee Pokaż wiadomość
mi sie dobrze zmywał właśnie rycynowy. tak mnie nastraszylyscie a po pierwszym myciu caly zszedl .. :P

ja mam niestety przerwe w olejku bo w czwartek ide do fryzjera na farbe i sie balam ze jak bede w tygodniu przed uzywać to moze mi farba nie chwytac, wiec dopiero po czwartku :P
a mi rycynowy tragicznie a szkoda bo działa jak na moje hery. Ale za to kokosek dobrze sie zmywa, jakby w ogole soe olejku nie kladlo, a dzis sobie go nalożę na noc
Smerfetkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 09:12   #4218
OliOli
Rozeznanie

Usiłowałam przeszukać wątek, ale nie znalazłam mojego problemu..Zdarzyło się którejś z Was mieć łupież po olejku rycynowym?? Tutaj czytałam kilka wypowiedzi z których wynikało że pomógł on włąsnie przy łupieżu, więc nie wiem co jest..;/ Olejek stosuję już dłuugo ale łupież zaczął się 2-3 aplikacje temu i za każdym razem się pojawia.. Co może być tego przyczyną? Nie stosuję innych olejków na skalp, jedynie kokosa na długość.
OliOli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 11:57   #4219
trutututu
Raczkowanie

GG do trutututu

może niedokładnie spłukujesz i zostaje na skórze ?
Stary 2010-08-05, 16:23   #4220
OliOli
Rozeznanie

Nie no robię wszystko tak jak zawsze... Bo używam go już od dawna a nigdy mi się nie zdarzało coś takiego..:/ szampon też już wypróbowany więc to nie może być jego wina...
OliOli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 21:01   #4221
LolaBunny
Raczkowanie

Ja ostatnio nałożyłam olejek rycynowy na noc na włosy od ucha do końcówek. I normalnie mi się zmywał rano.. tylko albo ja jestem ślepa albo żadnego efektu nie miałam...
może za mało go nałożyłam....

próbowałam też wcześniej kiedyś maseczki typu żółtko + nafta i olejek rycynowy i tez żadnych efektów...
już sama nie wiem ....
LolaBunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 21:39   #4222
choco95
Przyczajenie

Witam,
A więc na wstępie chciałam przeprosić, jeśli są tu już odpowiedzi na moje pytania. Siedzę przy komputerze chyba już ósmą godzinę, wczoraj to samo
To może zacznę od tego, że zamierzałam zrobić coś z włoskami swoimi - byłam dziś u fryzjera, a teraz chcę sprawić by były piękne.
Niedawno kupiłam sobie skrzyp (niestety jak narazie tylko raz zrobiłam płukankę, bo wyjechałam na wakacje i zapomniałam go zabrać). Teraz zamierzam dołożyć do tego olejek rycynowy, bo podobno jest cudowny.
No to teraz moje pytania:
1. Czy olejek rycynowy przyciemnia włoski (mam teraz jasny brąz, bo wyblakły na słońcu, i ogólnie chcę mieć ciemniejsze ) ?
2. Gdzie go zakupię i w jakiej cenie on jest? Próbowałam znaleźć w internecie, ale widziałam tylko gotowe kosmetyki.
3. Czytałam też, że pomaga na paznokcie i rzęsy - czy można stosować ten sam do włosów, rzęs i paznokci?
4. Czy mogę wymieszać go z płukanką ze skrzypu? Podobno jest gęsty, więc wyszłaby maseczka taka jakby.
5. Co jeszcze mogłabym dorzucić do takiej maseczki? Chodzi o wzmocnienie włosków, ew. coś na kręcone włosy (puszenie, skręt itp.)
6. W jakich dawkach to stosować (tzn. ile olejku i ew. innych rzeczy oraz jak często - po każdym myciu? raz w tygodniu? miesiącu?)
7. Jaka jest kolejność mycia? Tzn. najpierw umyć włosy, nałożyć odżywkę, (spłukać odżywkę), nałożyć to cudo z olejkiem, zostawić (na ile czasu? nie chcę zostawiać na noc), a potem to zmyć i ponownie umyć włosy szamponem czy jak ?

Aa, i jeśli ktoś się tu na tym zna - czytałam że jedwab jest niezły, tylko już nic nie pamiętam.. jakby ktoś wiedział i mógłby mi napisać, jak on działa i w ogóle to bardzo proszę . Właściwie to pewnie i tak jutro sobie poczytam o nim.
I jeśli są tu właścicielki włosów kręconych - macie jakieś godne polecenia kosmetyki/zioła/maseczki/płukanki/odżywki do włosów? Takie które podkreślają skręt, unieszkodliwiają baranka itp

Ojeny, się rozpisałam. wiem że ostatnie dwa pytania nie na temat, ale nie mam już dzisiaj siły szukać następnego wątku.
Bardzo proszę o pomoc
https://www.facebook.com/pages/Asia-...75213692543972
choco95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 22:07   #4223
Ainnel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez choco95 Pokaż wiadomość
No to teraz moje pytania:
1. Czy olejek rycynowy przyciemnia włoski (mam teraz jasny brąz, bo wyblakły na słońcu, i ogólnie chcę mieć ciemniejsze ) ? może delikatnie przyciemnić, zależy od włosów. ja stosowałam na brwi i mam ciemniejsze.
2. Gdzie go zakupię i w jakiej cenie on jest? Próbowałam znaleźć w internecie, ale widziałam tylko gotowe kosmetyki. poproś w aptece, bo tak naprawdę jest to środek na przeczyszczenie. a kosztuje parę groszy, zależy od wielkości. za dużą buteleczkę (10oml) powinnaś zapłacić ok. 5 zł, może nawet mniej, nie pamiętam.
3. Czytałam też, że pomaga na paznokcie i rzęsy - czy można stosować ten sam do włosów, rzęs i paznokci? jak najbardziej.
4. Czy mogę wymieszać go z płukanką ze skrzypu? Podobno jest gęsty, więc wyszłaby maseczka taka jakby. nie wiem czy jest sens, bo płukanki nie powinno się potem spłukiwać, a po oleju mogą Ci zostać tłuste włosy... lepiej byłoby nałożyć olejek na parę godzin albo na noc, potem zmyć i zrobić płukankę.
5. Co jeszcze mogłabym dorzucić do takiej maseczki? Chodzi o wzmocnienie włosków, ew. coś na kręcone włosy (puszenie, skręt itp.) hm, dziewczyny dodają drożdże, żółtko, miód, sok z cytryny. lepiej, żeby się wypowiedział ktoś bardziej zaznajomiony z maseczkami do włosów, ja nigdy nie robiłam.
6. W jakich dawkach to stosować (tzn. ile olejku i ew. innych rzeczy oraz jak często - po każdym myciu? raz w tygodniu? miesiącu?) tyle, żeby starczyło na skalp i długość, sama się zorientujesz. a robić możesz go z dowolną częstością.
7. Jaka jest kolejność mycia? Tzn. najpierw umyć włosy, nałożyć odżywkę, (spłukać odżywkę), nałożyć to cudo z olejkiem, zostawić (na ile czasu? nie chcę zostawiać na noc), a potem to zmyć i ponownie umyć włosy szamponem czy jak ? ja nakładam na suche włosy, czekam parę godzin, myję szamponem i na koniec nakładam odżywkę.

Aa, i jeśli ktoś się tu na tym zna - czytałam że jedwab jest niezły, tylko już nic nie pamiętam.. jakby ktoś wiedział i mógłby mi napisać, jak on działa i w ogóle to bardzo proszę . Właściwie to pewnie i tak jutro sobie jedwab chroni końcówki przed mechanicznymi uszkodzeniami i dzięki niemu się nie rozdwajają.
uff.

Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 23:56   #4224
choco95
Przyczajenie

Dzięki Ainnel. Bardzo mi pomogłaś. Jutro, a właściwie dziś, biegnę do apteki po olejek!
właściwie to tak czytam i czytam, i zaczęłam się zastanawiać czy nie przejść na metodę CG
https://www.facebook.com/pages/Asia-...75213692543972
choco95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 07:37   #4225
HaaniiA
Przyczajenie

Ja słyszałam, że olejek rycynowy powinno się podgrzać ( wtedy robi się rzadszy ) następnie wsmarować w skórę głowy założyć czepek lub owinąć ręczniekiem i tak spać przez noc, a rano włosy umyć. Na poduszce nie powinno być zabrudzeń ani nic, ponieważ olejek rycynowy idealnie się wchłonie w skórę Robić tak raz na tydzień
HaaniiA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 11:11   #4226
nokia0
Rozeznanie

Ja olejek rycynowy bardzo sobie chwalilam-uzywalam go wczesniej , teraz uzywam waxu polskiego ale mi sie juz konczy i powrot do rycynki
Nie podgrzewalam do , nie nakladalam na cale wlosy ( bronilam sie przed nasmarowaniem skalpu), nie nakladalam na cala noc bo pozniej trudniej sie zmywal. Nakladalam z polgodzinki godzinke przed myciem wloskow , zmywalam szamponem bez sylikonow EVA, po umyciu wloskow pozwalalam im naturalnie wyschnac. I teraz tez tak bedzie ! POWRACAM z Rycyna!!!

Nie zauwazylam u siebie przyciemnienia wlosow...
nokia0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 13:42   #4227
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

W jednym z magazynów wyczytałam świetny przepis na maseczkę do włosów.
przepis: Zmieszaj jedno żółtko, łyżkę olejku rycynowego i kilka kropli soku z cytryny. maseczkę wmasuj we włosy i owiń ręcznikiem. Pozostaw na godzinę,a potem dokładnie zmyj szamponem.

jak to działa:

To świetna kuracja odzywcza dla włosów. Maseczka zawiera m.in witaminy A i E, a także lecytynę, cukry, lipidy, proteiny i kwas cytrynowy. Wszystkie te substancje poprawiają kondycję włosów.

ps. Do maseczki dodaję jeszcze kilka kropli oliwy z oliwek. Rezultat jest piorunujący. Moje włosy dosłownie lśnią.
andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-16, 16:01   #4228
trutututu
Raczkowanie

GG do trutututu

Cytat:
Napisane przez andzelika666 Pokaż wiadomość
W jednym z magazynów wyczytałam świetny przepis na maseczkę do włosów.
przepis: Zmieszaj jedno żółtko, łyżkę olejku rycynowego i kilka kropli soku z cytryny. maseczkę wmasuj we włosy i owiń ręcznikiem. Pozostaw na godzinę,a potem dokładnie zmyj szamponem.

jak to działa:

To świetna kuracja odzywcza dla włosów. Maseczka zawiera m.in witaminy A i E, a także lecytynę, cukry, lipidy, proteiny i kwas cytrynowy. Wszystkie te substancje poprawiają kondycję włosów.

ps. Do maseczki dodaję jeszcze kilka kropli oliwy z oliwek. Rezultat jest piorunujący. Moje włosy dosłownie lśnią.
To najpopularniejszy przepis z olejem rycynowym i raczej wszystkie go znamy - ja właśnie tak robię swoją maskę

Edytowane przez trutututu
Czas edycji: 2010-08-16 o 17:42
trutututu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 13:00   #4229
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

dlaczego
no dlaczego jest jeszcze gorzej
Wiedzialam ze to sie tak skonczy

Zrobilam maseczke

1 lyzka oleju 1 lyzka oliwy z oliwek i jedno zoltko i po zmyciu i wysuszeniu
mam jeszcze gorsze siano

Papierosy
zapuszczanie
WweronikaWw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 16:27   #4230
Adzi07
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WweronikaWw Pokaż wiadomość
dlaczego
no dlaczego jest jeszcze gorzej
Wiedzialam ze to sie tak skonczy

Zrobilam maseczke

1 lyzka oleju 1 lyzka oliwy z oliwek i jedno zoltko i po zmyciu i wysuszeniu
mam jeszcze gorsze siano
MI tez ta maska eis nie sprawdza ,mam po niej siano a losy jak są mokre są sztywne i tępe.Nie wiem czemu.

Basen 21.1.12 wt,cz,niedz. Cel-jeszcze 4kg mniej
Abs 9/30
Adzi07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości