|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystko o farbowaniu henną - wątek zbiorczy
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;26695478]Cassię wystarczy zalać ciepłą wodą i możesz nakładać. Nie trzeba dodawać cytryny. Mam cienkie włosy i do tego jasne(odrosty). U mnie nie było żadnego zielonego koloru, tylko taki żółto-szary. Jeśli ty masz ciemnobrązowe włosy, to podejrzewam, że po cassji efekt kolorystyczny będzie żaden. IMO sama cassia do odżywiania się nie nadaje. Ja miałam po niej szorstkie włosy, elektryzujące się i nie do rozczesania.
Można dodawać odżywkę do henny, ale powinna być bezsilokonowa o w miarę prostym składzie.[/QUOTE] Sama cassia się nadaje do odżywiania. Włosy są po niej nawilżone i megabłyszczące. Podobno nalezy do niej dodać odrobine henny żeby zwiększyć możliwość penetracji zawartych w niej składników wgłąb włosa. Efekt nawilżenia występuje dopiero po kilku użyciach, nie od razu. Na początku włosy są jakby pokryte warstewką i pogrubione, mogą sprawiać wrażenie tępych. W cassii zawarte sa barwniki antrachinon i jakiś kwas chryzofanowy które moga nadac wlosom delikatna żółtą barwę. Substancje czynne w cassi łączą się z keratyna dzialajac wzmacniajaco na wlos - nablyszczają, pogrubiają, odzywiają etc, mozna stosowac nawet dla wzmocnienia uszkodzonych chemia rozjasnianych wlosow. Cassiowe barwniki maja jednoczesnie dzialanie przeciwgrzybiczne , przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Żeby uwolnil sie kwas chryzofanowy z cassii trzeba ja zakwasic (np sok z cytryny) i odstawic. Ja znalazłam takie oto informacje. Hmmm. Całkiem odwrotne. Nie wiem gdzie lezy prawda. Pewnie gdzieś posrodku. Ja lubie cassię i mam po niej bardzo dobre wrażenia. Połysk, grubość, mięsistość, brak elektryzowania. Jedynie kolorek niezbyt. Bo taki szarożółty. ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
Nie zauważyłam. Dziękuję. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-05-04 o 10:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4532 | |
Konto usunięte
|
Mam do tego taki bardzo stary młynek elektryczny. Pierwotnie był do kawy.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;26695478]Cassię wystarczy zalać ciepłą wodą i możesz nakładać. Nie trzeba dodawać cytryny. Mam cienkie włosy i do tego jasne(odrosty). U mnie nie było żadnego zielonego koloru, tylko taki żółto-szary. Jeśli ty masz ciemnobrązowe włosy, to podejrzewam, że po cassji efekt kolorystyczny będzie żaden. IMO sama cassia do odżywiania się nie nadaje. Ja miałam po niej szorstkie włosy, elektryzujące się i nie do rozczesania.
Można dodawać odżywkę do henny, ale powinna być bezsilokonowa o w miarę prostym składzie.[/QUOTE] Dziekuje Lisbeth ![]() mimo wszystko sprobuje tej cassji dzis wieczorkiem, zobaczymy co to bedzie. Jestem CG wiec silikonow w mojej diecie wlosowej nie ma ![]() ![]() Nie moge sie doczekac piatku bo moja henna (Jamila)pojdzie w ruch. Zobaczymy co wyprawi na moich wloskach. Czy ktoras z was uzywala Jamili ??? ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
Czyli jednak do cassji trzeba soku z cytryn lub cytrusa i odstawic.. ![]() Dzieki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4534 |
CORELIPS
|
A ja już 6 dni czekam na hennę i seskę, jakieś 'maturalne' opóźnienia czy jak?
![]() mam ochotę na Cassie, jak wszystko wypróbuję z aktualnej wish [czyli za rok zapewne] to ja sprobuje, laczac z zółcącą dodatkowo kurkuma oraz minimalna ilosci henny czystej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4535 |
Raczkowanie
|
co to znaczy kosmetyki zgodne z CG?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4536 |
Rozeznanie
|
ja czekam do weekendu na malowanie bo w tygodniu nie mam czasu. henna dzis przyszla i mnie kusi
![]() ![]()
#4537 |
Strażnik Wizażu
|
Kosmetyki zgodne z Curly Girl, tzn dieta bezsilikonowa, etc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
Raczkowanie
|
Kochane, orientujecie sie czy zamiast darmowej henny khadi mozna wziac jakis olejek w tej cenie, albo cos innego?
Juz raczej nie bede hennowac wlosow, a dostalam maila, ze mam sobie wybrac farbe. Jeszcze mi nie odpisali czy moge wziac w zamian cos innego dlatego pytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Zakorzenienie
|
nie, możesz wybrać tylko farbę. ew. może cassię wybierz?
albo weź farbę i sprzedaj na all ![]()
#4540 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na all chyba nie schodza, bo kazdy chcialby dostac darmowa farbe i kupuje u nich ![]() najwyzej wezme czysta henne albo z a&j dla tesciowej jak jej podpasuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4541 |
Raczkowanie
|
CG bez zadnej chemii
![]() Dobra musze sie z wami podzielic moimi przejsciami z cassia... ![]() Wczoraj wieczorkiem, nastawilam sobie cassie z ciepla woda (odczekalam troszeczke, tyle coby sobie przygotowac miejsce do "rytulalu", bardzo ladnie mi sie rozporowadzila z woda, bez zadnych grudek, do konsystencji smietany) umylam glowke odzywka - oczywiscie, i nalozylam cassie tak jak naklada sie henne. Trzymalam ok. 1,20h pod folia, koszulka i czepkiem - dla ciepelka ![]() ![]() nawet nie mylam po raz kolejny wlosow, zostawilam do wyschniecia. W, dotyku byly ciezkie i mialam wrazenie, ze sie sie splataly, ale po wstrzasnieciu glowa w dol..... wloski sie ulozyly w spiralki(mam krecone wlosy) jeszcze na mokrych wlosach widzialam roznice, byly jakby bardziej lsniace... Poszlam spac z lekko mokrymi wlosami (zbyt leniwa z rana aby je myc o tak wczesnej porze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dla mnie super, sprobuje jeszcze dodac soku z cytryny i zobacze jak zadziala na moje brazowe wloski ![]() Edytowane przez agairl Czas edycji: 2011-05-05 o 18:13 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4542 | |
CORELIPS
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4543 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4544 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba nigdy tej henny nie naloze
![]() Najpierw nie moglam dotrzec do sklepu po henne, potem TZpojechal to nie bylo. Przedwczoraj pojechal znow i byla tylko jedna paczka. Moze dzis mi dokupi druga. I jutro bede mogla farbowac.
#4545 |
Zadomowienie
|
Witajcie!
![]() Dołączam do wątku, bo porzuciłam odwieczne farbowanie chemią (maniaczka zimnych brązów i popieli) i przeszłam na hennę. Farbuję Khadi Orzechowy Brąz, obecnie leci do mnie Ciemny Brąz, bo marzy mi się jednak ochłodzenie kolorku. Zamówiłam też próbki Indygo i Cassii. Oprócz tego olejkuję włoski i męczę maską z Amli. Jest czad! ![]() Kondycja włosów genialna, "lustro" i sprężystość po każdym zabiegu powalające... ![]() Jedyny potężny minus to SMRÓD! To wszystko śmierdzi zgniłym sianem, albo... za przeproszeniem - zaniedbanym chomikiem! ![]() Straszne..... I niczym tego zabić się nie da. Cóż... Trzeba cierpieć. No i fajnie by było, gdyby brąz wychodził chłodniejszy jednak... |
![]() ![]() |
![]() |
#4546 |
Konto usunięte
|
Shade_23 - próbowałaś goździków na smród?
![]() Jestem ciekawa czy tylko u mnie działają. |
![]() ![]() |
![]() |
#4547 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;26754312]Shade_23 - próbowałaś goździków na smród?
![]() Jestem ciekawa czy tylko u mnie działają.[/QUOTE] Hmm.... Ale goździki same w sobie też mi nie pachną ![]() ![]() A teraz jeszcze odstawiłam szampony z silikonami - a te ziołowe bez nich mają słabe zapachy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4548 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko on niestety może wpływać na kolor, bo wydziela dziwny śluz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4549 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;26754740]To może cynamon?
Tylko on niestety może wpływać na kolor, bo wydziela dziwny śluz.[/QUOTE] cynamon moze wyplukac henne?!:O cos dla mnie widze ![]() ehh zle przeczytałam ![]() poradźcie czego mogę jeszcze spróbować na wypłukanie henny? Myje włosy po 5 razy dziennie i nie widzę różnicy. próbowałam już sody oczyszczonej, ale nie działa. miód nałożyłam na włosy i wtedy w trakcie płukania woda była bardzo zielona, jednak nie widze różnicy w kolorze włosów. Zrobilam probke na pasemku szamponetka, i chyba nawet nie chwyciło:/ ![]() Edytowane przez magdaavon Czas edycji: 2011-05-06 o 15:25 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4550 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się (narazie tylko wydaje, bo doświadczenia za mało), że cynamon może trochę zmienić odcień hennowanych włosów, ale wypłukaniem bym tego nie nazwała. Kilka razy użyłam mieszanek z cynamonem na kilka godzin i mam teraz odrobinę mniej czerwone i bardzieh rude włosy. To raczej subtelna różnica i sama bym się nie zorientowała gdyby otoczenie nie zareagowało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Rozeznanie
|
Shade witaj wśród hennowych maniaczek
![]() A próbowała któraś z was olejków eterycznych jako dodatek do henny - gdzieś o tym czytałam. Mnie osobiście zapach nie przeszkadza ale fajnie by było po pachnieć lawendom czy różami.
#4552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4553 |
Konto usunięte
|
Olejki eteryczne są bardzo mocne i niewiele ich trzeba, aby coś wyperfumować. Kropla w misce błota może się sprawdzić.
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4554 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W hennie Lusha oleje bodajże kokosowy jest główny w składzie i efekty są super- można zobaczyć na youtube'ie
![]() |
#4555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sklad henny Lush: Red Henna (Lawsonia inermis), Cocoa Butter (Theobroma cacao), Fresh Organic Lemon Juice (Citrus limonum), Powdered Rosemary (Rosmarinus officinalis), Clove Bud Oil (Eugenia caryophyllus), *Citral, *Eugenol, *Geraniol, *Citronellol, *Limonene, *Linalool, Perfume * Occurs naturally in essential oils Vegan
![]() |
#4556 |
Zakorzenienie
|
Rybiorku, co sądzisz o dodawaniu tych olejków eterycznych do henny?
![]()
#4557 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez agairl Czas edycji: 2011-05-06 o 19:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
CORELIPS
|
Nie myślcie , że Was na bieżaco nie czytam
![]() jestem absolutnie ze wszystkim co piszecie za pan brat. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać jak pomóc zadbać mamie o włosy - otoz ma blond dlugie, ale przekroczyla wlasnie 40stke i niestety rosnace teraz wloski sa juz mniej miodowe... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Zakorzenienie
|
ja dodaje olejek lawendowy, tak na oko 5 kropelek, chetnie dodalabym gozdzikowy ale na razie nie natknelam sie na niego
#4560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.