|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 |
Raczkowanie
|
Dot.: Olejek rycynowy do włosów
Ostatnio zaczęłam nakładać przed myciem na okolo 20 minut na włosy odzywke(z Isany
![]() ![]() ![]() Po za tym właśnie jestem po maseczce z żoltka i olejku, ktora trzymalam dzis chyba najdluzej, bo mialam duzo czasu :P Poki co sa miekkie w dotyku, zobaczymy jakie beda jutro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4742 |
Konto usunięte
|
20 minut to niewiele, olej pewnie nie zdążył zdziałać zbyt wiele po prostu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4743 |
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2521820 8]20 minut to niewiele, olej pewnie nie zdążył zdziałać zbyt wiele po prostu
![]() a ile min. czasu potrzebuje taki olej? ![]()
#4744 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy ktoś obliczył jakieś minimum.
Jednak kilka godzin powinno się trzymać, jeśli chce się ujrzeć porządne rezultaty. Inną sprawą jest to, że niektórzy dziwnie reagują na olej rycynowy. Też się na początku zaliczałam do tej grupki, trzymanie oleju na głowie przez 4 godziny zaczynało przyprawiać mnie o swędzenie, coś w tym rodzaju. Najwidoczniej się przyzwyczaiłam, obecnie olejuję włosy właśnie rycyną na noc i już nic mi nie doskwiera, a z efektów jestem ogólnie zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4745 |
Raczkowanie
|
U mnie wystarczajaco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4746 |
Konto usunięte
|
Na pewno da to lepsze efekty niż używanie samej odżywki
![]() Mi chodzi o efekty w stylu przyspieszenie porostu. Właśnie za to bardzo cenię olej rycynowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4747 |
Raczkowanie
|
Jesli chodzi o przyspieszenie porostu wlosow, to do tego stosuje kuracje z Rzepy z Joanny oraz pokrzywe. Olejek uzywam tylko po to by nawilzyc i wygladzic wlosy :P A po za tym i tak nie odwazylabym sie dac go na skore glowy, bo kiedys nawet jak troche przesadzilam z jego iloscia na wlosach, to nastepnego dnia mialam okropnie tluste wlosy..
|
![]() ![]() |
![]() |
#4748 |
Zadomowienie
|
mam ochote nałożyć ten olej na skóre głowy i włosy, tylko boje sie ze babydreamem nie zmyje oleju
![]()
#4749 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4750 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: olejek rycynowy
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4751 |
Konto usunięte
|
Też postanowiłam wypróbować olejek rycynowy i jak na razie dwa razy go nałożyłam. Najpierw w połączeniu z żółtkiem, łyżeczką oliwy z oliwek, paroma kroplami cytryny i niewielką ilością miodu, później w połączeniu z oliwą z oliwek i cytryną. Po pierwszej maseczce (mimo, że trzymałam ją krócej niż drugą) lepiej mi się rozczesywały włosy, natomiast po drugiej - masakra, nie mogłam ich w ogóle rozczesać, więc nie wiem czy dobre rozczesywanie to bardziej zasługa żółtka czy miodu.
![]() ![]() Edytowane przez 201701160947 Czas edycji: 2011-02-22 o 12:14 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4752 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny a powiedzcie mi jak uzywacie miodu i własciwie to co on robi ? Dajecie go na skalp czy raczej na końcówki ?
![]() ![]() |
![]() |
#4753 |
Raczkowanie
|
Po olejku rycynowym miałam okropne uczulenie
![]() Nałożyłam bardzo dużo olejku rycynowego na całe włosy i skórę głowy (chyba pół opakowania zużyłam ![]() ![]() Spięłam je w wysoki kucyk i koka.Wyglądały jak po stylizacji. (a jak się je rozpuściło to na meega meega tłuste :P ) Ale dało się przeżyć.Dodam że nałożyłam te masakryczne ilości od razu po umyciu i wysuszeniu.Wcześniej nic nie miałam na głowie. Piekło zaczęło się po 2-3 dniach ![]() Chciałam zostawić ten specyfik na włosach jak najdłużej. Lecz niestety,na drugi dzień głowa zaczęła mnie lekko podswędywać, na 3-4 dzień drapałam się co chwile a włosy wypadały i garściami. DOSYĆ ! ![]() Postanowiłam to od razu dokładnie zmyć. Po wysuszeniu moje włosy strasznie wypadały. Na szczotce było ich dużo, a jeszcze więcej na ręce. okropność. ![]() wystarczyło dmuchnąć lekko a już wszystkie "fruwały" :/ Jak się je chwyciło w ręke to naprawde nie było ich czuć. Po tym wszystkim wypadały jeszcze przez miesiąc ,dopiero po kilku miesiącach zaczęły wracać do siebie. Może to jakieś uczulenie? ![]() w moim przypadku tak. |
![]() ![]() |
![]() |
#4754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4755 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Maska regenerująca Sposób przyrządzania: 100 g miodu wymieszane z 2 łyżkami oliwy z oliwek, pozostawione na 30 min. pod czepkiem to maseczka odżywiająca i regenerująca strukturę włosów. Maska rozjaśniająca Sposób przyrządzania: Łyżka miodu rozpuszczona w litrze ciepłej wody z dodatkiem cytryny to maseczka rozjaśniająca włosy, która nie wymaga spłukiwania. Miodzik jest super, myślę, że warto go dodawać do maseczki z olejkiem rycynowym. ![]() Cytat:
Edytowane przez 201701160947 Czas edycji: 2011-02-22 o 13:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4756 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak.Ale ogólnie moje włosy potrafią wytrzymać bez mycia tydzień (i w cale nie są takie tragicznie przetłuszczone). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4757 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A uczulenie mozna miec na wszystko, wiec Cellia doswiadczyla podraznienia nie dlatego ze trymala olej za dlugo, lub nalozyla go za duzo, a dlatego ze zapewne ta roslinka ja uczula. Na olej kokosowy tez mozna byc uczulonym.
![]() |
#4758 |
Zakorzenienie
|
silva bardzo dziekuje za przepisy z miodem
![]() Ja raczej wcierałam w skalp i w końcówki włosów bo to one wtedy potrzebowały głównie takiej terapii. kocurzyca przepraszam, masz racje teraz sobie przypomniałam, ze jak zostawiałam olejek rycynowy na noc to był wtedy zmieszany z naftą kosmetyczną i to ona przez noc zrobiła u mnie takie spustoszenie. Jednak tak jak mówiłam każdy rczej musi znaleźć idealne rozwiazanie dla siebie, jak miałam bardzo suche i zniszczone włosy to bawiłam sie w trzymanie takich rzeczy przez kilka godzin, teraz w zupełności wystarczy mi 15 min samego olejku ![]()
![]() |
#4759 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy to jest sprawa jedynie uczulenia, choć tego też wykluczyć nie można.
Sama przecież pisze, że zaczęło się to dopiero po 2-3 dniach z olejem na głowie.. auć, ja bym tyle go nie trzymała.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4761 |
Konto usunięte
|
Tylko jednego się uczepię - czym się różni olej rycynowy od olei?
![]() Oprócz tego, że są pewnie z różnorakich źródeł. Dla mnie to najzwyczajniejszy rodzaj oleju, jeśli chodzi o pielęgnację włosów. O zastosowaniach kulinarnych mowy nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4762 |
Zakorzenienie
|
Madry polak po szkodzie. Ale cóż najlepiej się człowiek uczy na własnych błedach i teraz wiem, ze mądre to nie było ale na szczeście nic bardzo złego się nie stało.
![]() |
#4763 |
CORELIPS
|
Zauważcie, że głowa zaczęła kobitkę swędzieć po kilkunastu godzinach, a to niedziwne biorąc pod uwagę tą ilość. Niekoniecznie uczulenie, spróbuj następnym razem nałożyć nie więcej niż 5 gram na pół głowy [taaa, nie przesłyszałaś się] i sprawdzisz reakcję
![]() maseczka rozjaśniająca z miodem, miodzio! |
![]() ![]() |
![]() |
#4764 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2527517 8]Tylko jednego się uczepię - czym się różni olej rycynowy od olei?
![]() Oprócz tego, że są pewnie z różnorakich źródeł. Dla mnie to najzwyczajniejszy rodzaj oleju, jeśli chodzi o pielęgnację włosów. O zastosowaniach kulinarnych mowy nie ma ![]() No do zastosowac kulinarnych olej rycynowy odpada ![]()
![]() mama 2018 ![]() przyszła mama 2020 ![]() Edytowane przez moniczka_90 Czas edycji: 2011-02-22 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2527517 8]Tylko jednego się uczepię - czym się różni olej rycynowy od olei?
![]() Oprócz tego, że są pewnie z różnorakich źródeł. Dla mnie to najzwyczajniejszy rodzaj oleju, jeśli chodzi o pielęgnację włosów. O zastosowaniach kulinarnych mowy nie ma ![]() Niby niczym. Zwykly roslinny olej. Kazdy olej ma jakies inne wlasciwosci. Rycynowego glownym zadaniem jest zamykanie lusek wlosa i odzywianie cebulek. Dlatego olej rycynowy jest zwykle w szamponach i innych specyfilach przeciw wypadaniu.
#4766 |
Konto usunięte
|
No właśnie, co najwyżej różni się pochodzeniem, właściwościami, jak wszystkie oleje. Po prostu dzisiaj zastanawiałam się nad sensem rozdzielania olejku migdałowego od oleju migdałowego, olejku rycynowego od oleju rycynowego, etc, etc. Nadal to jedno i to samo, tyle że może ładniej brzmi, nie kojarzy się nachalnie z mrocznym zastosowaniem olei w kulinariach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4767 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4768 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2527642 4]No właśnie, co najwyżej różni się pochodzeniem, właściwościami, jak wszystkie oleje. Po prostu dzisiaj zastanawiałam się nad sensem rozdzielania olejku migdałowego od oleju migdałowego, olejku rycynowego od oleju rycynowego, etc, etc. Nadal to jedno i to samo, tyle że może ładniej brzmi, nie kojarzy się nachalnie z mrocznym zastosowaniem olei w kulinariach
![]() To jest tylko kwestia slowa, nie ma roznicy niedzy olejem a olejkiem. Zwykle olejki eteryczne nazywa sie olejkami, ale to i tak olej.
#4769 |
Zakorzenienie
|
Dzieki tatty troche zaczęłam myślec na ten temat i szczerze to też nie zauważyłam żeby była jakaś różnica np. między olejkiem rycynowym a olejem rycynowym, nawet dziewczyny na wizazu używają raczej tych słów zamiennie i (to samo tyczy się innych nazw) nigdy nie wprowadziły mnie w błąd czy chodzi i olej czy olejek.
![]() |
#4770 |
Konto usunięte
|
To takie moje tęgie rozkminy, jak to lokator nazywa
![]() Tego dnia wnerwiało mnie notoryczne używanie zdrobnień w rozmowach ze mną. Jak ujrzałam "olejek" nie mogłam się powstrzymać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.