Oleje i olejki do włosów - kontynuacja - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-29, 12:44   #4741
say-hello
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja

Cytat:
Napisane przez marta200 Pokaż wiadomość
radziłabym przeczekać
ewentualnie możesz dać jakiś silikon na końcówki-ja używam jedwabiu chi, możesz poszukac też jakiegoś bez silikonów
możesz uzywać kokosowego oleju na długość a na skórę głowy dać jakiś inny np. amlę albo czosnkowy

jeśli przez dłuzszy czas nie będziesz widziala efektów to zmień olej-niektore dziewczyny go sobie chwalą inne nie
dziękuję bardzo za odpowiedź mam nadzieję, że efekty niedługo będą widoczne
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 12:54   #4742
marta200
Raczkowanie

nie ma za co cierpliwości zyczę i szybkich efektów
marta200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 12:59   #4743
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta200 Pokaż wiadomość
czy efekt jest porównywalny do rumianku? słaby/mocny?
Mnie miód sporo rozjaśnił włosy, tak, że widoczne były "odrosty"(włosy były bardziej rude i odznaczał się mój naturalny odcień blondu) Jednak teraz kolor wrócił do pierwotnego stanu i nic się nie odznacza

Cytat:
Napisane przez VanilQ Pokaż wiadomość
A jak dodam do miodu wody i do tego jeszcze olejku to nie zaszkodzi? Czy to też nie da efektu rozjaśniającego?
Powinno dać, ale nie wiem, czy uda Ci się połączyć wodę z olejem Chyba, że najpierw wymieszasz odrobinę wody z miodem i później z olejem

Cytat:
Napisane przez Nolley Pokaż wiadomość
aha i nie łudźmy się, że rozjaśni farbowane włosy Chyba że na zasadzie wypłukiwania farby, ale to się nie liczy
Też mi się tak wydaje

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 14:58   #4744
angelinmyheart
Zakorzenienie

Pisałyście niedawno, że przed farbowaniem najlepiej nałożyć olej kokosowy. Ja posiadam Vatike (z tego co wiem to ona nie jest w pełni z kokosem), lniany, rycynowy i migdałowy, który by się najlepiej nadawał przed farbowaniem?

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 15:23   #4745
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelinmyheart Pokaż wiadomość
Pisałyście niedawno, że przed farbowaniem najlepiej nałożyć olej kokosowy. Ja posiadam Vatike (z tego co wiem to ona nie jest w pełni z kokosem), lniany, rycynowy i migdałowy, który by się najlepiej nadawał przed farbowaniem?
Ja Vatiki nie nakładam ze względu na obecność ziół i olejków eterycznych. Nie wiem, czy mogłyby one wpłynąć na efekt farbowania, ale wolę się o tym nie przekonywać na własnych włosach Ja bym użyła migdałowego. Nie wiem, jak z lnianym, bo go nie testowałam. W przytotocznym kiedyś przeze mnie linku była mowa tylko o dwóch olejach: kokosowym i arganowym. Z innymi zawsze może być ruletka Ja rycynę bym sobie na pewno odpuściła, oliwę z oliwek czy olej słonecznikowy też. A z jakimiś lekkimi olejami można kombinować. Ja chyba raz robiłam na migdale, ale nie jestem pewna, bo w tym czasie miałam olej makadamia, na którym farbowałam nie raz. A teraz to już na czystym kokosie.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 16:31   #4746
angelinmyheart
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Ja Vatiki nie nakładam ze względu na obecność ziół i olejków eterycznych. Nie wiem, czy mogłyby one wpłynąć na efekt farbowania, ale wolę się o tym nie przekonywać na własnych włosach Ja bym użyła migdałowego. Nie wiem, jak z lnianym, bo go nie testowałam. W przytotocznym kiedyś przeze mnie linku była mowa tylko o dwóch olejach: kokosowym i arganowym. Z innymi zawsze może być ruletka Ja rycynę bym sobie na pewno odpuściła, oliwę z oliwek czy olej słonecznikowy też. A z jakimiś lekkimi olejami można kombinować. Ja chyba raz robiłam na migdale, ale nie jestem pewna, bo w tym czasie miałam olej makadamia, na którym farbowałam nie raz. A teraz to już na czystym kokosie.
Dziękuje za odp.
Właśnie też nie chce za bardzo być królikiem doświadczalnym. To może użyje tego migdału, a jak nie to w ogóle nie dam.

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 16:46   #4747
szatynka_#
Raczkowanie

Dopiero zaczynam przygodę z olejami i mam pytanie. Czy olej z pestek winogron ma być tłoczony na zimno, czy mogę zastosować taki najzwyklejszy np. Monini ? Szukałam na forum ale nie umiem znaleźć. Będę wdzięczna za pomoc.

Edytowane przez szatynka_#
Czas edycji: 2011-07-29 o 16:48
szatynka_# jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 21:07   #4748
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szatynka_# Pokaż wiadomość
Dopiero zaczynam przygodę z olejami i mam pytanie. Czy olej z pestek winogron ma być tłoczony na zimno, czy mogę zastosować taki najzwyklejszy np. Monini ? Szukałam na forum ale nie umiem znaleźć. Będę wdzięczna za pomoc.
A on nie jest tłoczony na zimno? Wydawało mi się, że jest. W każdym razie, taki na pewno będzie lepszy, ale i oleje rafinowane dają radę Na pewno lepsze to niż nic.
Stary 2011-07-29, 21:13   #4749
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Bayka Pokaż wiadomość
mam pytanie co do gliceryny, która wypłukuje rudość...było o tym wspomniane ze 3 stronki emu...na czym to polega?
nakłada się czystą gliceryne na włosy czy dodaje do odżywek, masek?? bo ja chcę możliwie jak najwięcej wypłukać rudości z moic włosków
Jeśli ktoś Ci już odpowiedział, to przepraszam, pewnie nie doczytałam.
Chodzi tu o odżywki z gliceryną wysoko w składzie.
Nie bardzo widzę sens nakładanie czystej gliceryny, bo może obciążyć. Poza tym gliceryna jest humektantem i ma różne właściwości w zależności od wilgotności powietrza (może spowodować puszenie włosów).
Żeby nie robić off topu zajrzyj do podpiętych wątków na podforum zakręconym. Poza tym najważniejsze informacje właściwie były linkowane w tym wątku.
Nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ktoś chciał wypłukać czerwony kolor, więc niestety bardziej nie jestem w stanie pomóc.

Cytat:
Napisane przez justusia16 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi prosze, chyba olej za dobrze na mnie nie dziala skoro po zmyciu bez odzywki nie da rady nic z nimi zrobic ?
Dziewczyny Ci odpowiedziały już.
Wiele dziewczyn, w tym ja, i tak zawsze po olejowaniu nakładam jeszcze odżywkę ds.
Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
są bardziej miękkie i błyszczące, ale wygładzone nie. Wszytskie krótsze włoski odstają, ogólnie włosy wyglądają jakbym ich nie czesała przez cały dzień. Dodam, że mam włosy cienkie i raczej proste, olej zmywam szamponem Babydream. Spróbuję jeszcze nakładać olej na samą długość, bo do tej pory zawsze masowałam nim skórę głowy dodatkowo.
Nie każdemu służy olej kokosowy, należy do wnikających. Poobserwuj włosy.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 21:31   #4750
szatynka_#
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
A on nie jest tłoczony na zimno? Wydawało mi się, że jest. W każdym razie, taki na pewno będzie lepszy, ale i oleje rafinowane dają radę Na pewno lepsze to niż nic.
Niestety nie jest tłoczony na zimno, sprawdzałam na stronie producenta. Przeczytałam tez gdzieś, że oleje podczas rafinowania w wysokich temperaturach tracą część wartościowych składników Skoro mówisz ze dają radę to spróbuję Narazie stosuje tylko olej kokosowy.
Stary 2011-07-29, 22:47   #4751
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety nie jest tłoczony na zimno, sprawdzałam na stronie producenta. Przeczytałam tez gdzieś, że oleje podczas rafinowania w wysokich temperaturach tracą część wartościowych składników Skoro mówisz ze dają radę to spróbuję Narazie stosuje tylko olej kokosowy.
No ja bym go przetestowała
Stary 2011-07-30, 11:52   #4752
marta200
Raczkowanie

ja żałuję że wcześniej tego nie wyczytałam żeby olejować przed farbowaniem, ale tak sobie myslałam, że olej może oblepić włos i farba nie zlapie-ach ja głupia
marta200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 15:02   #4753
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś Ci już odpowiedział, to przepraszam, pewnie nie doczytałam.
Chodzi tu o odżywki z gliceryną wysoko w składzie.
Nie bardzo widzę sens nakładanie czystej gliceryny, bo może obciążyć. Poza tym gliceryna jest humektantem i ma różne właściwości w zależności od wilgotności powietrza (może spowodować puszenie włosów).
Żeby nie robić off topu zajrzyj do podpiętych wątków na podforum zakręconym. Poza tym najważniejsze informacje właściwie były linkowane w tym wątku.
Nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ktoś chciał wypłukać czerwony kolor, więc niestety bardziej nie jestem w stanie pomóc.

Dziękuję serdecznie za odpowiedż narazie opanowanie tego wszystkoego to czarna magia tak się zastanawiam czy jeśli nie mam odżywki z gliceryną wysoko w składzie to czy mogę ją poprostu dodawać, pewnie tak. POczytam też na innych watkach napewno

Dziewczyny używam narazie rafinowanego kokosa bo mam narazie taki, ale zauważyłam, że swędzi mnie skalp...czy powinnam nie olejować włosów? a może to świadczy o pobudzeniu cebulek? już nie wiem sama

Polskie literki? -Brak
Bayka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 15:47   #4754
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny używam narazie rafinowanego kokosa bo mam narazie taki, ale zauważyłam, że swędzi mnie skalp...czy powinnam nie olejować włosów? a może to świadczy o pobudzeniu cebulek? już nie wiem sama
swedzenie nie brzmi za dobrze nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze kokos to raczej tylko na dlugosci... na skalp nadaja sie bardziej inne oleje, a niektorym zaden olej nie sluzy na skorze glowy. zalezy od skory ja mam wrazliwa i szybko przetluszczajaca sie - i nie wyobrazam sobie kokosa tam. za to oleje nadajace sie dla cer tlustych - ja probowalam z krokosza - bardzo fajnie mi sie uzywa
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 16:33   #4755
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję serdecznie za odpowiedż narazie opanowanie tego wszystkoego to czarna magia tak się zastanawiam czy jeśli nie mam odżywki z gliceryną wysoko w składzie to czy mogę ją poprostu dodawać, pewnie tak. POczytam też na innych watkach napewno

Też tak miałam, może lepiej nie nakładaj na skórę głowy, bo potem swędzenie może przerodzić się w pieczenie i ból i robi się nieprzyjemnie

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 18:49   #4756
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
swedzenie nie brzmi za dobrze nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze kokos to raczej tylko na dlugosci... na skalp nadaja sie bardziej inne oleje, a niektorym zaden olej nie sluzy na skorze glowy. zalezy od skory ja mam wrazliwa i szybko przetluszczajaca sie - i nie wyobrazam sobie kokosa tam. za to oleje nadajace sie dla cer tlustych - ja probowalam z krokosza - bardzo fajnie mi sie uzywa
Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Też tak miałam, może lepiej nie nakładaj na skórę głowy, bo potem swędzenie może przerodzić się w pieczenie i ból i robi się nieprzyjemnie

hm, ja nrazie miałam 4 razy kokosa na włosach, i raz tylko na kitce,, nie na skalpie...nie wiem, spróbuję może ze zmywaniem inaczej, bo może to odżywka i szampon tak mnie urządziły...ale jeśli swędzieć będzie dalej to olejować będę tylko kitkę, skalp już nie...bo w sumie martwię się, ostatnio miałam czerwoną skórę głowy i swędzącą, ale Tż powiedział, że to od słońca, bo byliśmy na spacerze, już sama nie wiem...spróbuję jeszcze, ale mój entuzjazm opadł szczerze mówiąc

Polskie literki? -Brak
Stary 2011-07-31, 10:59   #4757
Mademoiselle_x
Raczkowanie

mam pytanie odnośnie rozjaśniania włosów miodem z woda- skoro tworzy się z tego woda utleniona to czy taka mieszanka nie niszczy włosów...?
Mademoiselle_x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-31, 12:09   #4758
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mademoiselle_x Pokaż wiadomość
mam pytanie odnośnie rozjaśniania włosów miodem z woda- skoro tworzy się z tego woda utleniona to czy taka mieszanka nie niszczy włosów...?
Nie Woda utleniona, która powstaje, nie jest w takim stężeniu, jak w farbach. Poza tym, kiedy włosy są delikatnie rozjaśniane, miód w tym czasie nawilża włosy

Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Stary 2011-07-31, 12:14   #4759
AnulaPPP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Miód ma właściwości rozjaśniające tylko w połączeniu z wodą Wtedy powstaje substancja, która jest w stanie rozjaśnić włosy
Cytat:
Napisane przez Scarrabeo Pokaż wiadomość
W wyniku rozrzedzenia wodą miodu wytwarza się nadtlenek wodoru- woda utleniona. Miód sam z siebie w taką reakcję nie zachodzi, potrzebna woda, żeby rozjaśniło włosy.
a jak zrobic taką mieszankę wody z miodem? w sensie to ma byc gęste, rzadsze? kiedy nakładac na włosy i ile trzymać?
chyba że jest gdzieś to opisane to bym poprosiła o namiar

Cytat:
Nie Woda utleniona, która powstaje, nie jest w takim stężeniu, jak w farbach. Poza tym, kiedy włosy są delikatnie rozjaśniane, miód w tym czasie nawilża włosy
to dobrze, bo też mi to przeszło przez myśl

AnulaPPP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-31, 12:18   #4760
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnulaPPP Pokaż wiadomość
a jak zrobic taką mieszankę wody z miodem? w sensie to ma byc gęste, rzadsze? kiedy nakładac na włosy i ile trzymać?
chyba że jest gdzieś to opisane to bym poprosiła o namiar
Najprościej jest dodać miodu do odżywki/maski, bo sam miód ciężko się nakłada. Nie spotkałam się z żadnymi ustalonymi proporcjami, ja sama dawałam łyżkę miodu i łyżkę maski na włosy- to wystarczyło, żeby delikatnie rozjaśnić włosy. Tutaj jest wątek na LU o tej metodzie rozjaśniania włosów-> klik!, na Wizażu chyba jeszcze takowego nie ma.

Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Stary 2011-07-31, 12:36   #4761
Mademoiselle_x
Raczkowanie

Narek, dziękuję za rozwianie wątpliwości ;-)

hmm.. no to jak w koncu to robic, mieszać z wodą czy z odżywką? xD czy po połączeniu z odżywką również powstanie woda utleniona..? chyba nie xD

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

jednak skoro piszesz że rozjaśnia nawet z odżywką, to wierze i na pewno (dzisiaj!) spróbuję a ile trzymac mniej wiecej, ile polecasz?
Stary 2011-07-31, 12:39   #4762
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
hmm.. no to jak w koncu to robic, mieszać z wodą czy z odżywką? xD czy po połączeniu z odżywką również powstanie woda utleniona..? chyba nie xD
Mieszanie miodu z odżywką jest po prostu wygodniejsze. Nic się nie klei, elegancko aplikuje na włosy. Tylko miód może trochę rozrzedzić maskę/odżywkę, więc radzę uważać

Cytat:
jednak skoro piszesz że rozjaśnia nawet z odżywką, to wierze i na pewno (dzisiaj!) spróbuję a ile trzymac mniej wiecej, ile polecasz?
Wiadomo, im dłużej, tym większy efekt rozjaśnienia. Zależy jak bardzo chcesz rozjaśnić włosy

Chyba zaraz stworzę oddzielny wątek o tej metodzie, żeby tutaj nie robić offtopu

Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Stary 2011-07-31, 12:43   #4763
AnulaPPP
Zakorzenienie

Cytat:
Najprościej jest dodać miodu do odżywki/maski, bo sam miód ciężko się nakłada. Nie spotkałam się z żadnymi ustalonymi proporcjami, ja sama dawałam łyżkę miodu i łyżkę maski na włosy- to wystarczyło, żeby delikatnie rozjaśnić włosy. Tutaj jest wątek na LU o tej metodzie rozjaśniania włosów-> klik!, na Wizażu chyba jeszcze takowego nie ma.

Cytat:

Chyba zaraz stworzę oddzielny wątek o tej metodzie, żeby tutaj nie robić offtopu

AnulaPPP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-31, 12:47   #4764
Mademoiselle_x
Raczkowanie

Cytat:

i w tym momencie chyba nie tylko n amojej twarzy pojawił się uśmiech
Stary 2011-07-31, 13:24   #4765
Narek
Zakorzenienie

Przenosimy dyskusję do nowego wątku i kończymy offtop-> klik!

Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Stary 2011-07-31, 13:37   #4766
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
tak się zastanawiam czy jeśli nie mam odżywki z gliceryną wysoko w składzie to czy mogę ją poprostu dodawać, pewnie tak. POczytam też na innych watkach napewno
Możesz dodawać glicerynę do odżywek jak najbardziej, ale niewiele. Nie pamiętam dokładnie jaka powinna być jej zawartość procentowa (taka informacja będzie na ZSK czy BU). Tylko pamiętaj i tym, że może Ci obciążyć włosy, jeśli zbyt dużo dodasz.

Wczoraj olejowałam winogronowym z Biedronki wymieszanym z olejem z orzechów włoskich. O tej porze roku biedronkowy olej to mój faworyt.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-31, 15:24   #4767
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Możesz dodawać glicerynę do odżywek jak najbardziej, ale niewiele. Nie pamiętam dokładnie jaka powinna być jej zawartość procentowa (taka informacja będzie na ZSK czy BU). Tylko pamiętaj i tym, że może Ci obciążyć włosy, jeśli zbyt dużo dodasz.

Wczoraj olejowałam winogronowym z Biedronki wymieszanym z olejem z orzechów włoskich. O tej porze roku biedronkowy olej to mój faworyt.

dziękuję Ci bardzo za pomoc
a ja mam ochotę na ten z orzechów laskowych, będę na takowy polować

Polskie literki? -Brak

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-31, 17:05   #4768
szatynka_#
Raczkowanie

W jakiej ilości nakładacie olej na włosy? Nałożyłam ostatnio 3 łyzki stołowe kokosowego i 1 rycynowego (żeby pokryć włosy siegające za łopatki) i teraz wyglądają na tłuste, choć myłam je juz z 5 razy.
Jak zmyć olej, by nie wyglądały na tłuste, ale żeby się go zupełnie nie pozbyć? bo wtedy olejowanie starci sens. Przed zmyciem oleju nałozyłam szampon, co nic nie dało, metoda OMO też nic. Sięgnęłam nawet po szampon z SLS, choć staram się takie omijać.
Proszę o jakieś porady, wskazówki.

Edytowane przez szatynka_#
Czas edycji: 2011-07-31 o 17:07
Stary 2011-07-31, 17:12   #4769
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję Ci bardzo za pomoc
a ja mam ochotę na ten z orzechów laskowych, będę na takowy polować
Ale Ty masz piękne włosy!!

Cytat:
W jakiej ilości nakładacie olej na włosy? Nałożyłam ostatnio 3 łyzki stołowe kokosowego i 1 rycynowego (żeby pokryć włosy siegające za łopatki) i teraz wyglądają na tłuste, choć myłam je juz z 5 razy.
Jak zmyć olej, by nie wyglądały na tłuste, ale żeby się go zupełnie nie pozbyć? bo wtedy olejowanie starci sens. Przed zmyciem oleju nałozyłam szampon, co nic nie dało, metoda OMO też nic. Sięgnęłam nawet po szampon z SLS, choć staram się takie omijać.
Proszę o jakieś porady, wskazówki.
Mój pierwszy raz z olejem rycynowym wyglądał bardzo podobnie jak opisujesz Teraz używam kokosowego, bo łatwiej go zmyć i w nakładam go w mniejszych ilościach. Nakładam tylko tyle, żeby włosy były nim lekko zwilżone, tak żeby z nich nic nie ściekało.
Możesz najpierw w naolejowane włosy wmasować trochę szamponu "na sucho", potem spłukać i umyć już normalnie, z wodą. (pomysł z blogu Anwen )
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-31, 17:50   #4770
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Ale Ty masz piękne włosy!!
ojej, dziękuję Ci bardzo wstawiałam na kilku wątkach zdjęcia, pewnie gdzieś widziałaś?

Polskie literki? -Brak
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości